Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ(κοιμήσου παιδί μου)

olir

Recommended Posts

Αν και είμαι οπαδός της συγκοίμησης, καταλαβαίνω ότι σε κάποιες οικογένειες δεν γίνεται να λειτουργήσει. Επίσης κάποια παιδιά δεν το θέλουν.

Θα τονίσω μόνο ότι η συγκοίμηση δεν οδηγεί σε κακομαθημένα ή εξαρτημένα παιδιά. Οι περιπτώσεις στις οποίες παιδιά 4 - 5 - 6 ετών εξακολουθούν να κοιμούνται με τους γονείς τους, συνήθως δείχνουν ότι υπάρχει άλλο πρόβλημα (εξαρτημένοι γονείς, ανασφαλές γονεϊκό πλαίσιο, κ.α.) που μπλοκάρει την ανεξαρτητοποίηση. Δεν είναι η συγκοίμηση αυτή καθ'αυτή που είναι το πρόβλημα.

Σε αυτό συμφωνώ κι εγώ, ειδικά στην περίπτωση της myfavouritelullaby νομίζω ότι το "πρόβλημα" δεν είναι η συγκοίμηση, αλλά η απουσία ρουτίνας και προγράμματος.

το μωρό είναι 16 μηνών.Ξυπνάει 11 με 12.Μες τη μερα κάνει άλλους δύο ύπνους απο 1 ώρα τη φορά.Το νωρίτερο που θα κοιμηθεί είναι 12.

Η μεγάλη έχει κ άστατο ωράριο στο φαγητό,κάτι που συντελεί κατα τη γνώμη μου και στον ύπνο και στη νευρικοτητα.Αυτή τη στιγμή που σας γράφω βλέπει μίκυ μάους για να "χαλαρώσει" και να κοιμηθεί.Της ετοιμάζω και το γάλα της.Αν δεν της έβαζα μίκυ μάους θα πηδούσε πάνω κάτω σαν το κατσικάκι.

Χρειάζεστε επειγόντως πρόγραμμα, νομίζω ότι το καταλαβαίνεις και μόνη σου. Επίσης, αν συνεχίσουν να κοιμούνται μέχρι τις 11-12 το πρωί, αντικειμενικά δεν γίνεται να κοιμηθούν μια λογική ώρα το βράδυ...πρέπει να μετατεθεί το 12ωρο που είναι ξύπνια νωριτερα.

Μπορείς να το πας σταδιακά, δηλαδή ξύπνα τα μια μέρα κατά τις 10.00, μετά όλο και νωρίτερα, με τις αντίστοιχες προσαρμογές στην ώρα του βραδυνού ύπνου (και στους ημερήσιους της μικρής).

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω να σου πω, ότι οι οθόνες γενικά (τάμπλετ, κινητό, τιβι) δημιουργούν μια τρομερή νευρικότητα στα παιδιά. Εμάς στο σπίτι μας καθημερινές δεν ανάβει ΚΑΘΟΛΟΥ, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και αν το παιδί είναι άρρωστο π.χ. και όλη μέρα στο σπίτι, μπορεί να ανάψει για καμιά ώρα προς το μεσημεράκι και το Σ/Κ το πρωί (όχι πάντα) καμιά ωρίτσα και το μεσημέρι και αυτό είναι.

Όποτε άναβε, έστω και για λίγο, το απόγευμα, μετά η κόρη μου ήταν σε έξαλλη κατάσταση, δυσκολευόταν να ηρεμήσει, ήταν ανήσυχη κατά τη ρουτίνα του ύπνου και είχε πολύ μεγάλη υπερένταση.

Βασικά, νομίζω, ότι πρωταρχικά θα πρέπει να στοχεύσεις στα εξής:

1) να υπάρξει ένα πρόγραμμα μέσα στη μέρα σε ό,τι αφορά τα γεύματα

2) να μεταφερθεί πολύ νωρίτερα ο βραδυνός ύπνος, καθώς η ορμόνη ανάπτυξης εκκρίγνυται κατά τις ώρες 9μμ - 12μμ. Αυτό το κομμάτι θα είναι αρκετά δύσκολο, με δεδομένο, ότι κοιμάται η μεγάλη υπερβολικά αργά, αλλά μπορείς να το παλέψεις βάζοντάς της κάθε μέρα 15' νωρίτερα για ύπνο και ξυπνόντας την αντίστοιχα και νωρίτερα μτο πρωί.

Αυτό με τις οθόνες -για να το λένε όλοι :D:D:D - φαντάζομαι ότι θα ισχύει, σε μας πάντως μισή ώρα παιδικά μετά το σχολείο και μισή ώρα μετά το βραδυνό φαγητό, μας έχουν βοηθήσει στο κτίσιμο της ρουτίνας μας, τα παιδιά έχουν καταλάβει τί έρχεται μετά την τηλεόραση. Tablet και κινητά δεν δίνουμε, ο γιος μου δεν ενδιαφέρεται καθόλου, η μικρή πάλι δείχνει ότι είναι παιδί που αν της έδινες θα εθιζόταν πολύ εύκολα (πάει συνεχώς και προσπαθεί να "παίξει" με τα κινητά ή την ταμπλέτα), οπότε δεν της δίνουμε καθόλου για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1,9k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Σε αυτό συμφωνώ κι εγώ, ειδικά στην περίπτωση της myfavouritelullaby νομίζω ότι το "πρόβλημα" δεν είναι η συγκοίμηση, αλλά η απουσία ρουτίνας και προγράμματος.

Μπορεί να είναι και ο συνδυασμός. Εφόσον το παιδί έχει μάθει να κοιμάται μαζί με τους γονείς, να περιμένει να πάνε εκείνοι για ύπνο για να πάει και αυτό.

Μπορεί να είναι και ο συνδυασμός. Εφόσον το παιδί έχει μάθει να κοιμάται μαζί με τους γονείς, να περιμένει να πάνε εκείνοι για ύπνο για να πάει και αυτό.

Συνδυασμός φυσικά και υπάρχει ειδικά αν ακολουθούν το "κοιμόμαστε όλοι μαζί της ίδια ώρα". Με αυτόν τον τρόπο η συγκοίμηση γίνεται και μέρος της ρουτίνας του ύπνου, οπότε λογικό να θέλει να παιδί την παρουσία γονιών. Αλλά αυτό υφίσταται συνήθως στις μικρές ηλικίες. Μετά τα 3-4 που είναι συνήθως η ηλικία που το παιδί ζητά την ανεξαρτησία του η συγκοίμηση δεν είναι από μόνη της τόσο δυνατή σε σύγκριση με την ανάγκη του παιδιού για αυτορρύθμιση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει ξεπεραστεί το θέμα ανασφάλειας, άγχους αποχωρισμού και η συγκοίμηση δεν έχει να προσφέρει συναισθηματικά κάτι άλλο, άρα το παιδί την ξεπερνά.

myfavouritelullaby αν ξυπνάει τόσο αργά, είναι πολύ λογικό να μην μπορεί να κοιμηθεί και νωρίς. Σταδιακά, ξύπνα την νωρίτερα ώστε να κουράζεται γρηγορότερα. Η εποχή μάλιστα είναι κατάλληλη, όσο νωρίτερα νυχτώνει τόσο περισσότερο θα σε διευκολύνει. Εγώ θα σταθώ και σε αυτό που λες, ότι αν δεν βάλεις παιδικά γίνεται κατσικάκι. Εμένα αυτό μου δίνει την εντύπωση ότι το παιδί έχει ανάγκη εκτόνωσης της ενέργειάς του. Τα παιδικά, η τηλεόραση κλπ προσφέρουν πληθώρα ερεθισμάτων, την καθηλώνουν αλλά το σώμα δεν έχει εκτονωθεί. Δοκίμασε να εντάξεις φυσική άσκηση, θα βοηθήσει πολύ. Όχι απαραίτητα κάτι οργανωμένο, πάτε σε ένα άδεια γήπεδο με μια μπάλα, με σκοινάκια ή κορδέλες και άσε την να τρέξει. Κάνει θαύματα στο βιολογικό ρολόι η άσκηση.

ΕΓΩ :mrgreen: θα σας πω τι γίνεται με τις οθόνες και το "μπλε" φως:

Αναστέλλουν την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Αυτό επηρεάζει είτε την ώρα που θα νυστάξει κάποιος επαρκώς για να κοιμηθεί είτε/ΚΑΙ την ποιότητα του ύπνου. Προφανώς τα πιτσιρίκια είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε αυτό.

Αν ένα παιδάκι ξυπνά το μεσημέρι, πώς να πάει για ύπνο το βράδυ; Χρειάζεται ρουτινα: ξύπνημα μία λογική ώρα, π.χ. 8-9, μεσημεριανή ξεκούραση (είναι πολύ μικρά τα παιδιά ακόμη, και ένα παιδί κουρασμένο συχνά καταλήγει με υπεριέγερση, πρέπει να ξέρουν ότι μία τουλάχιστον ώρα την περνάνε στο κρεβάτι, κι ας μην τα παίρνει ο ύπνος), και καθορισμένη ώρα ύπνου το βράδυ. Σταθερές ώρες γευμάτων (στο περίπου προφανώς).

Και προσωπικά θα απέφευγα και το έντονο παιχνίδι και την τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, βόλτα ή παιχνίδι με φυσική εκτόνωση νωρίς το απογευμα, ένα δύο αγαπημένα παιδικά για το μεγάλο παιδάκι, και 7 η ώρα κλείνουν τηλεοράσεις, ταμπλετ κλπ, μπάνιο, πυτζάμες, βραδινό, πλυσιμο δοντιών, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο και 8 η ώρα στο κρεβάτι.

Αν δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνα, ή βρίσκουν αφορμές να σηκωθούν, αυτό που βρήκα εγώ ως λύση ήταν να παίρνω ένα βιβλιο (δικό μου) και να κάθομαι στο δωμάτιο (ή στο κρεβάτι όταν ήταν μικρούλια και κοιμόμασταν μαζί). Και ένιωθαν ότι έχουν παρέα, και δε συνέβαινε τίποτα που να τα ενθουσιάζει (δεν προκαλεί και φοβερή διέγερση η μαμα που διαβάζει ένα μυθιστόρημα) και εγώ έβλεπα αυτή την ώρα ως ώρα χαλάρωσης αντί να αγχώνομαι για το πότε θα κοιμηθούν.

Με τόσο μικρά παιδιά, εμάς μας είχε βολέψει να κοιμίζω εγώ το μωρό στο δικό μας κρεβάτι (κοιμόμασταν μαζί ακόμη) και τα μεγαλύτερα να αναλαμβάνει ο σύζυγος να τα βάλει στοκρεβάτι, και να τα ξαναγυρίσε εκεί αν χρειαστεί, ώστε να μην ξυπνάνε το ένα το άλλο. Και μεγαλύτερα που κοιμόντουσαν μαζί, μας είχε βολέψει στην αρχή να κοιμάται πρώτα το ένα και μετά το άλλο, μέχρι να καταλάβουν ότι το κοινό δωμάτιο δεν σημαίνει πάρτυ την ώρα του ύπνου

Πάντως νομίζω ότι κανόνες μπαίνουν (ή δεν μπαίνουν) όπου και να κοιμούνται τα παιδιά. Μπορεί σε μία οικογένεια να υπάρχει προγραμμα και να κοιμούνται τα παιδιά και 3 και 4 ετών με τους γονείς, ή να είναι απο νεογέννητα μόνα και πάλι κάθε μέρα τα παιδιά να κλαίνε από έλλειψη προγράμματος και οι γονείς να τρέχουν αλαφιασμένοι πάνω κάτω. Το βασικό είναι να αποκτήσετε μία ρουτίνα την οποία τα παιδιά να περιμένουν, καταρχήν ως προς τα ωράρια και το τι συμβαίνει μέσα στη μέρα, και μετά λύνονται πολύ πιο εύκολα όλα τα άλλα.

Διαφημίσεις

Συμφωνω με τα όσα σου γράψανε.

Δεν νομίζω οτι το προβλημα ειναι η συγκοιμηση αλλα το οτι τα παιδιά κοιμούνται παρά πολυ αργά.

Οι οθόνες πράγματι δημιουργούν νευρικότητα και γενικά τα παιδιά καλο θα ηταν να κοιμούνται πριν τις 22.00 για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Όποτε μάλλον θα πρέπει σε συνεννόηση με τον σύζυγο υπομονή και επιμονή να προσπαθήσετε το αλλάξετε αυτο. Ειναι ιςως το πιο δύσκολο κομμάτι ομως αυτο θα ωφελήσει όλη την οικογένεια. Μπορει στην αρχη να περνάς και 1-2 ωρες στο δωμάτιο τους για να κοιμηθούν ομως οπως σου είπαν πρέπει να εισαι αποφασισμένη, ήρεμη και να μην κανεις πίσω.

Οςο για αυτο που έγραψες οτι η μικρή θυμάται να τα κανει ολα την ώρα που ειναι να κοιμηθεί, ανακοίνωσε της οτι ειναι η ώρα να παει για ύπνο και ζήτησε της να παει τουαλέτα χαιρετίσει/φιλήσει τον μπαμπά και οτι αλλο ειναι να κανει τέλος παντων. Σίγουρα θα βρει χίλια δυο να σου πει για να αποφύγει τον ύπνο αλλα γενικά προσπάθησε να μην κανεις πίσω

Τα μικρά σου ξυπνάνε κατα την διάρκεια της νύχτας; Τα βγάζεις βόλτα έξω σχεδόν καθημερινά; Η καθημερινή απογευματινή βόλτα πάντως που σου πρότειναν τα κοριτσια ειναι μια πολυ καλη τακτική, μετά σπίτι μαμ μπάνιο (αν έχετε διαμορφώσει τέτοια ρουτίνα) και νάνι. Αντικατέστησε την τηλεόραση γενικώς με βόλτα.

Τώρα για να τις ξυπνας πιο νωρίς εγώ τουλάχιστον είμαι λιγο επιφυλακτική (γενικά δεν καθως σε εμάς αυτη η τακτική δεν έπιασε ποτε ίσα ίσα μας έφερε αντίθετα αποτελέσματα συν την γκρίνια υπερκινητικότητα κτλ " Σε εμάς ίσχυε το ο ύπνος φέρνει ύπνο" και πράγματι απο τότε που άρχισε να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ κοιμόταν καλύτερα και το μεσημέρι κοκ

Καλη επιτυχία!

Καλησπερα κι απο μένα! Κι εγω συμφωνώ με τα κοριτσια για το προγραμμα και τη ρουτίνα υπνου. Κι εμενα στο παρελθον με ειχε βοηθήσει πολυ η Deena (και την ευχαριστώ!) με τις κατευθυντήριες γραμμές που μου ειχε δώσει σε μια φάση δύσκολη που περνούσαμε.

Αυτο που ηθελα να πω ειναι σχετικά με το κοινό δωματιο των παιδιών. Με ειχε προβληματίσει πολυ τότε που δεν καλοκοιμοντουσαν μεχρι που ειχα σκεφτεί να κλείσω έναν χώρο στο σπίτι δημιουργώντας επιπλέον δωματιο. Τελικά τίποτα απο αυτα δεν εγινε. Προσπαθήσαμε να βρουμε μονο τα θετικά στο να κοιμούνται μαζι. Η αρχη ηταν λιγο ζόρικη. Οντως καποιες φορές γινόταν πάρτυ αλλα τελικά το πήραν αποφαση και μαλιστα γρηγορότερα απο οσο νομιζα. Πλέον τα μεσημέρια τα βάζω το ενα μετα το άλλο, δηλαδή βάζω το δεύτερο ενώ εχει αποκοιμηθεί το πρώτο (κι αυτο τωρα τελευταία γιατι καποιες φορές ξεσηκώνονται καθώς δεν ειναι πλέον φαν του μεσημεριανού υπνου). Τα βραδια ομως πίνουν γαλα στην κουζίνα τα καληνυχτιζουμε και τα βάζουμε ταυτόχρονα στις κουνιες τους. Και φεύγουμε κατευθείαν. Και κοιμούνται χωρις να ξεσηκώνονται καθόλου. Οποτε ναι γινεται. Ηθελα να επιβεβαιώσω και την αρχική δυσκολία λοιπόν και την ευκολία ομως στη συνέχεια.

Καλη επιτυχία και σίγουρα με υπομονή θα την βρείτε την άκρη!

OTSwp2.png

B6DFp2.png

Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για τον κόπο που κάνατε να μου απαντήσετε!

Επίσης να σημειώσω το λάθος μου,η μικρή μου ειναι 17 μηνών κι όχι 16,απο κεκτημένη ταχυτητα ξέχασα οτι αλλάξαμε μήνα :oops: ίσως και απο αυπνία!

Τις ξύπνησα 10 σημερα με τα 1000 ζόρια.

Αυτό που κράτησα είναι:περιορισμός στις οθόνες τουλάχιστον το βράδυ,εκτόνωση το απόγευμα,σταθερές ώρες στα γεύματα και νωρίς για ύπνο.

Χθες να σημειώσω στις 8 χτυπιόντουσαν και οι δυο απο τη νυστα,έκλαιγαν απο υπερένταση κι όμως για ύπνο δεν πήγαιναν ρε φίλε (παρόλο που τις έβαζα).

y5yep3.png

Επίσης να σημειώσω το λάθος μου,η μικρή μου ειναι 17 μηνών κι όχι 16,απο κεκτημένη ταχυτητα ξέχασα οτι αλλάξαμε μήνα :oops: ίσως και απο αυπνία!

Αυτό που κράτησα είναι:περιορισμός στις οθόνες τουλάχιστον το βράδυ,εκτόνωση το απόγευμα,σταθερές ώρες στα γεύματα και νωρίς για ύπνο.

Χθες να σημειώσω στις 8 χτυπιόντουσαν και οι δυο απο τη νυστα,έκλαιγαν απο υπερένταση κι όμως για ύπνο δεν πήγαιναν ρε φίλε (παρόλο που τις έβαζα).

Το ζήτημα είναι τι κάνεις εσύ όταν χτυπιούνται...

Δεν πήγαν, γιατί ήταν σε υπερένταση. Το κλειδί είναι, παρόλο που πολύ πιστεύουν το αντίθετο, τα παιδιά να πέφτουν στο κρεβάτι πριν να γίνουν κομμάτια. Επίσης, αν είναι φουλ στη δραστηριότητα μέχρι και μερικά λεπτά πριν τον ύπνο, επίσης δε βοηθάει.

Κανένα μισάωρο πριν πρέπει να είναι οι δραστηριότητες χαλαρές, π.χ. την ώρα εκείνη να επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από τη βόλτα, ή να διαβάζετε ένα παραμυθάκι ή να κάθονται να παίζουν με πλαστελίνι, τουβλάκια, ήσυχα πράγματα.

Εμάς η ρουτίνα μας είναι κάπως έτσι (4,5 και 1,5 τα παιδιά):

Στις 7 αρχίζουμε και χαλαρώνουμε. Αν είμαστε βόλτα με τα πόδια, έχουμε γυρίσει σπίτι και καθόματε κανένα μισάωρο και κάνουμε ένα από τα παραπάνω, αν είμαστε με το αυτοκίνητο εκείνη την ώρα, ώστε να χαλαρώσουν, αν είμαστε στη βεράντα μπαίνουμε στο σπίτι.

7.30 σερβίρουμε το γάλα, πάλι καθισμένα στην τραπεζαρία και το καρεκλάκι. Μετά πάμε για μπάνιο, ντυνόμαστε, πλένουμε δόντια και στα κρεβάτια.

Δυστυχώς, επειδή τα κοιμίζω την ίδια ώρα πρέπει να κάνω κανένα 10' το "δεσμοφύλακα" μέχρι να κοιμηθούν για να μην κάνουν πάρτυ... Αλλά νομίζω ότι σιγά - σιγά θα αποδεσμευτώ κι από αυτό (αν και δε με κουράζει ιδιαίτερα, 10' κάθομαι κι εγώ στον καναπέ στο δωμάτιό τους και χαλαρώνω λίγο).

Διαφημίσεις

Είναι και το άλλο, αν εκεί που είχατε έγερση στις 12 το μεσημέρι, το πας απευθείας στις 10 το πρωί, πιθανόν να έχεις θέματα για ένα διάστημα.

Ειδικά για το μικρότερο παιδάκι, μπορεί να είναι ολίγον κάπως να πετσοκόψεις τον ύπνο κατά 2 ώρες. Θα μπορούσες ίσως να το πας λίγο πιο σταδιακά, πχ να τα ξυπνάς μισή με μία ώρα νωρίτερα κάθε μέρα, για να έχουν κι αυτά λίγο χρόνο να προσαρμοστούν και να μην είναι στην τσίτα το βράδυ και να δυσκολεύεσαι να τα βάλεις για ύπνο.

Α, και κάποιες γκρίνιες από πείσμα αναμενόμενες είναι . Αν είσαι σταθερή είμαι σίγουρη ότι θα λυθεί το θέμα πολύ γρήγορα.

Και ό,τι γράφει η mckm, καμιά ώρα πριν τον ύπνο να περιορίζονται οι δραστηριότητες, ο έντονος φωτισμός, οι τηλεοράσεις και τα σχετικά.

Το θέμα είναι οτι όταν "χτυπιούνται,δεν έχω υποστήριξη.Δηλαδή δεν μπορώ να τις πάρω κ τις δύο κ να τις βάλω στο κρεββάτι.Θέλω βοήθεια.Κι εδώ είναι το άλλο μου πρόβλημα,ο άντρας μου ,ο οποίος ειναι ξύπνιος μέχρι αργά (οποτε υπάρχει "κίνηση" στο σπίτι) και κάθεται κολλημένος στον υπολογιστή.Οπότε χωρίς βοηθεια 2 παιδια πώς να τα βαλω στο κρεββατι?

Σήμερα άρχισα να τις ξυπνάω 10,τις ξύπνησα 10.30 με 11 παρά,έφαγαν πρωινό,η μικρή ξανακοιμηθηκε μετα μια ωρα.Την ξυπνησα για μεσημεριανό στις 1 κ κάτι.Φάγανε,παίξανε.Στις 4 τις τοιμαζω για βολτα.Πάμε βόλτα,ξεκιναω να ερθω κ να αρχίσω βραδυνη ρουτίνα,μου κοιμούνται στο αμάξι :shock::shock::shock: 7.30 η ώρα.Και ξυπνάνε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 11,κι ακόμα είναι ξύπνιες,δείτε την ώρα.....ναι...

περιττό να σας πω οτι και έκλαιγα και τις φωνές έβαλα.Ξέρω οτι το λάθος ειναι δικο μου που δεν ξερω να βάζω όρια.Δεν ξέρω πώς το κάνουν οι άλλες,δεν με ακούνε!

y5yep3.png

Το θέμα είναι οτι όταν "χτυπιούνται,δεν έχω υποστήριξη.Δηλαδή δεν μπορώ να τις πάρω κ τις δύο κ να τις βάλω στο κρεββάτι.Θέλω βοήθεια.Κι εδώ είναι το άλλο μου πρόβλημα,ο άντρας μου ,ο οποίος ειναι ξύπνιος μέχρι αργά (οποτε υπάρχει "κίνηση" στο σπίτι) και κάθεται κολλημένος στον υπολογιστή.Οπότε χωρίς βοηθεια 2 παιδια πώς να τα βαλω στο κρεββατι?

Σήμερα άρχισα να τις ξυπνάω 10,τις ξύπνησα 10.30 με 11 παρά,έφαγαν πρωινό,η μικρή ξανακοιμηθηκε μετα μια ωρα.Την ξυπνησα για μεσημεριανό στις 1 κ κάτι.Φάγανε,παίξανε.Στις 4 τις τοιμαζω για βολτα.Πάμε βόλτα,ξεκιναω να ερθω κ να αρχίσω βραδυνη ρουτίνα,μου κοιμούνται στο αμάξι :shock::shock::shock: 7.30 η ώρα.Και ξυπνάνε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 11,κι ακόμα είναι ξύπνιες,δείτε την ώρα.....ναι...

περιττό να σας πω οτι και έκλαιγα και τις φωνές έβαλα.Ξέρω οτι το λάθος ειναι δικο μου που δεν ξερω να βάζω όρια.Δεν ξέρω πώς το κάνουν οι άλλες,δεν με ακούνε!

Αχ βρε κοπέλα μου,

Καταρχήν πρέπει να μιλήσεις με τον άντρα σου και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει. Αν αρνηθεί η δεχτεί αλλα στην πράξη αδιαφορεί τότε άλλαξε τακτική.

Γνώμη μου ειναι οτι το σημαντικότερο αυτη την στιγμή ειναι να αλλάξεις τα ωραρία ύπνου των παιδιών και στην συνέχεια να τις μάθεις να κοιμούνται στο δωμάτιο τους μόνες τους. Μην πελάγωνεις και μην προσπαθήσεις να τα κανεις ολα μαζι.

Για την βόλτα απέφυγε το αυτοκίνητο. Υπάρχει η δυνατότητα να πάτε κάπου κοντα γύρω στην γειτονιά με τα πόδια; Η απογευματινή βόλτα δεν χρειάζεται να ειναι υπερπαραγωγή παρά μισή μια ώρα. Οι πολύωρες βόλτες φέρνουν συνήθως αντίθετα αποτελέσματα.

εγω για να τον μάθω μονο να μην δραπετεύει απο το κρεβάτι μου πήρε πολυ παααρα πολυ καιρό τεράστια υπομονή και ατέλειωτες ωρες στο κρεβάτι. (Θεωρώ οτι αυτο ειναι το πιο δύσκολο κομμάτι. ) μην τις αφήνεις να φύγουν απο το δωμάτιο οταν πλέον έχετε αποφασίσει οτι τώρα ειναι ώρα για ύπνο και αν τρέχουν στον μπαμπά να του ζητήσεις να τις φέρνει πίσω η να τους λέει να επιστρέψουν στο κρεβάτι.

Καλημέρα!Ξέρεις φίλη μου τι δεν καταλαβαίνω με τους μπαμπάδες?

Αφού δεν θέλουν (μερικοί) να βοηθάνε στο πρακτικό μέρος,ας μην ανακαταεύονται κ το χαλάνε..Αυτό το παιδί όχι δεν άκουσε ποτέ..κυριολεκτικά...σε τίποτε.Είμαι κι εγώ προστατευτικη αλλά ο άντρας μου το έχει χ@σει το θέμα!Με αποτέλεσμα να της έχει περάσει οτι αποφασίζει για όλα κι εμείς ας μιλάμε.'Εχω προσπαθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους.Για να καταλάβεις ούτε προνήπιο πήγε φέτος!:shock: Χτυπιόταν.Εκεί που πήγα να τη τουμπάρω πετάει η θεά ο δικός μου "ε ούτε εγώ πήγα τι έπαθα,άστηνε!" Τώρα αν τη ρωτήσεις νομίζει οτι δεν θα πάει ποτέ σχολείο.

Ασχέτα με το θέμα μου,θέλω να παραθέσω ένα πολύ δυνατό άρθρο (περιλαμβάνει και τον ύπνο ωστόσο) που περιγράφει τέλεια τη δική μου κατάσταση και γενικότερα: http://www.eimaimama.gr/2016/09/giati-ta-paidia-mas-variountai-sto-sxoleio.html

y5yep3.png

Κορίτσια εφάρμοσα για πρώτη φορά το σύστημα του "κοιμήσου παιδί μου" με τη μεγάλη μου.Ο μπαμπάς μας μου κρατούσε τη μικρή :lol::lol:

Ξεκινήσαμε ρουτινα αφού χτυπήθηκε για λίγο που δεν είδε κινούμενα (χάθηκε εκεί μισή ώρα) και συμφωνήσαμε να κάνει μπάνιο μαζί με τις μπάρμπι.Βγήκε,βάλαμε πιτζάμες κλπ,έφαγε ένα γιαουρτάκι,και ξαπλώσαμε να τυης διαβάσω παραμύθια.Μόλις τελείωσαν,της έδωσα το αρρκουδάκι της και της είπα "όπως είπαμε πριν,μετα το παραμύθι είναι ώρα για ύπνο γλυκιά μου,σε αγαπώ".'Αρχισε τα γνωστά που μου έκανε και τις άλλες φορές που εφάρμοσα τη μέθοδο:θέλω να πάω στο σαλόνι να δω τι κάνουν οι άλλοι/θέλω να πω κάτι του μπαμπά" κλπ. Της λέω όχι,έπαιξες με τον μπαμπά το απόγευμα.Θα τον δεις ξανά το πρωί,ώρα για ύπνο γλυκιά μου".Εδώ να σημειώσω οτι όλο αυτό στο κρεββάτι μας,είπα πρώτα να ρυθμίσω την ώρα κι έπειτα το μέρος,μόνο με αυτό άλλωστε συνεργάστηκε κ λίγο.

'Αρχισε να χτυπιέται,να κάνει σαν παλαβή.Πέταξε τα μαξιλάρια,ξέστρωσε το κρεββάτι.3 φορές που έκανε να φύγει την έβαλα ήρεμα πίσω.Πίστευα οτι θα γίνω κομμάτια βλέποντάς την αλλά όχι.Ξέρετε γιατί?Απέναντί μου είχα ένα παιδί που ΝΥΣΤΑΖΕ και που δεν ήξερε να κοιμηθεί.Μετά απο περίπου 1.30 ώρα,μου ζήτησε αγκαλιά.Ξάπλωσα δίπλα της,την αγκάλιασα της είπα σαγαπώ και απλά κοιμήθηκε.Κι έφυγα.

Η ερώτησή μου είναι,την πάω στα μουλωστά στο κρεββάτι της?Σκέφτηκα,να την "εκπαιδεύσω" για αρχή στο δικό μας,αλλά να κοιμάται μόνη κ στην ώρα της,ενώ παράλληλα να εκπαιδεύω τη μικρή στο παιδικό.Κι όταν ρυθμιστεί η μικρή,τη βάζω κ τη μεγάλη μέσα με ευκολία,δεδομένου οτι θέλει να ναι με τη μικρή.Τι λέτε?Καλά δεν ήταν για αρχή??Είναι μια μικρή νίκη!!ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ!!!!!!!

y5yep3.png

Διαφημίσεις

Καλημέρα!Ξέρεις φίλη μου τι δεν καταλαβαίνω με τους μπαμπάδες?

Αφού δεν θέλουν (μερικοί) να βοηθάνε στο πρακτικό μέρος,ας μην ανακαταεύονται κ το χαλάνε..Αυτό το παιδί όχι δεν άκουσε ποτέ..κυριολεκτικά...σε τίποτε.Είμαι κι εγώ προστατευτικη αλλά ο άντρας μου το έχει χ@σει το θέμα!Με αποτέλεσμα να της έχει περάσει οτι αποφασίζει για όλα κι εμείς ας μιλάμε.'Εχω προσπαθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους.Για να καταλάβεις ούτε προνήπιο πήγε φέτος!:shock: Χτυπιόταν.Εκεί που πήγα να τη τουμπάρω πετάει η θεά ο δικός μου "ε ούτε εγώ πήγα τι έπαθα,άστηνε!" Τώρα αν τη ρωτήσεις νομίζει οτι δεν θα πάει ποτέ σχολείο.

Ασχέτα με το θέμα μου,θέλω να παραθέσω ένα πολύ δυνατό άρθρο (περιλαμβάνει και τον ύπνο ωστόσο) που περιγράφει τέλεια τη δική μου κατάσταση και γενικότερα: http://www.eimaimama.gr/2016/09/giati-ta-paidia-mas-variountai-sto-sxoleio.html

Πραγματικά πολύ δυνατό! Κυρίως περιέχει όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Δεν μου αρέσει καθόλου να κρίνω αλλά αυτό τώρα με το σχολείο...seriously???? Δεν είχα καταλάβει την ηλικία του παιδιού, νόμιζα ότι ήταν σε ηλικία παιδικού, όχι προνηπιου!!!

Νομίζω επίσης ότι "φοβάστε" το παιδί σας και τις αντιδράσεις του και όσο πιάνει στον αέρα αυτό τον φόβο η κατάσταση δεν θα βελτιώνεται και δεν μιλάω μόνο για τον ύπνο...

Κορίτσια εφάρμοσα για πρώτη φορά το σύστημα του "κοιμήσου παιδί μου" με τη μεγάλη μου.Ο μπαμπάς μας μου κρατούσε τη μικρή :lol::lol:

Ξεκινήσαμε ρουτινα αφού χτυπήθηκε για λίγο που δεν είδε κινούμενα (χάθηκε εκεί μισή ώρα) και συμφωνήσαμε να κάνει μπάνιο μαζί με τις μπάρμπι.Βγήκε,βάλαμε πιτζάμες κλπ,έφαγε ένα γιαουρτάκι,και ξαπλώσαμε να τυης διαβάσω παραμύθια.Μόλις τελείωσαν,της έδωσα το αρρκουδάκι της και της είπα "όπως είπαμε πριν,μετα το παραμύθι είναι ώρα για ύπνο γλυκιά μου,σε αγαπώ".'Αρχισε τα γνωστά που μου έκανε και τις άλλες φορές που εφάρμοσα τη μέθοδο:θέλω να πάω στο σαλόνι να δω τι κάνουν οι άλλοι/θέλω να πω κάτι του μπαμπά" κλπ. Της λέω όχι,έπαιξες με τον μπαμπά το απόγευμα.Θα τον δεις ξανά το πρωί,ώρα για ύπνο γλυκιά μου".Εδώ να σημειώσω οτι όλο αυτό στο κρεββάτι μας,είπα πρώτα να ρυθμίσω την ώρα κι έπειτα το μέρος,μόνο με αυτό άλλωστε συνεργάστηκε κ λίγο.

'Αρχισε να χτυπιέται,να κάνει σαν παλαβή.Πέταξε τα μαξιλάρια,ξέστρωσε το κρεββάτι.3 φορές που έκανε να φύγει την έβαλα ήρεμα πίσω.Πίστευα οτι θα γίνω κομμάτια βλέποντάς την αλλά όχι.Ξέρετε γιατί?Απέναντί μου είχα ένα παιδί που ΝΥΣΤΑΖΕ και που δεν ήξερε να κοιμηθεί.Μετά απο περίπου 1.30 ώρα,μου ζήτησε αγκαλιά.Ξάπλωσα δίπλα της,την αγκάλιασα της είπα σαγαπώ και απλά κοιμήθηκε.Κι έφυγα.

Η ερώτησή μου είναι,την πάω στα μουλωστά στο κρεββάτι της?Σκέφτηκα,να την "εκπαιδεύσω" για αρχή στο δικό μας,αλλά να κοιμάται μόνη κ στην ώρα της,ενώ παράλληλα να εκπαιδεύω τη μικρή στο παιδικό.Κι όταν ρυθμιστεί η μικρή,τη βάζω κ τη μεγάλη μέσα με ευκολία,δεδομένου οτι θέλει να ναι με τη μικρή.Τι λέτε?Καλά δεν ήταν για αρχή??Είναι μια μικρή νίκη!!ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ!!!!!!!

Μπράβο!!!

Μην βιάζεσαι να αποφασίσεις πως θα προχωρήσεις, βλέποντας και κάνοντας, άλλωστε το βιβλίο δεν είναι ευαγγέλιο.

Επισης, το σημαντικότερο είναι να κερδίζεις μια μια τις μάχες της οριοθέτησης. Ας κατακτήσετε πρώτα να κοιμάται νωρίς την ώρα που πρέπει και μετά μπορείς να μεταφέρεις την ήδη εδραιωμένη ρουτίνα στο δωμάτιο της.

Εγώ πάντως απόψε θα την μετέφερα στο παιδικό αφού κοιμηθεί η μικρή. Να καταλάβει δηλαδή ότι μπορεί να την κοιμισες στη μεγάλο κρεβάτι, αλλά η θέση της δεν είναι εκεί. Ξέρω παιδιά παραπιμπτόντως που ως ρουτίνα ύπνου έχουν να αποκοιμιουνται στο κρεβάτι των γονιών ή στον καναπέ κλπ και μετά να μεταφέρονται στη κρεβάτι τους όπου κοιμούνται όλη νύχτα. Δεν είναι ιδανικό αλλά δεν είναι και τραγικό.

Ναι,όπως τα λες,"τη φοβόμαστε",μην την πληγώσουμε κλπ.Το θέμα του σχολείου κι εμένα με πείραξε πολύ,αλλά σκέφτηκα οτι εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό ακόμη κι εφόσον χτυπιέται να το αφήσω για φέτος.Ρώτησα και σε σχετική ομάδα,υπάρχει λίγο θέμα με τη μικρή αδελφούλα.Ακόμα δεν ξέρω αν έκανα το σωστό,αλλά το έχει πάρει τελείως στραβά το θέμα του σχολείου..

y5yep3.png

Μπραβο!

Όντως το άρθρο καλο.

Και εγώ είμαι της γνώμης ενα ενα τα βήματα. Οριοθέτησε πρώτα την ώρα και οταν πλέον εχεις καταφέρει να έδραιωσεις μια ρουτίνα τότε κανεις και το επόμενο βήμα. Βέβαια το παιδι ειναι αρκετα μεγάλο και αν δεν ξυπνάει κατα την διάρκεια της νύχτας τότε δοκίμασε να την βάλεις στο κρεβατακι της να δεις πως θα πάει.

Τις ξυπνάς μία πιο λογική ώρα, ας πούμε στις 9. Σιγά σιγά, δε θα γίνει σε μία μέρα. Τους βρίσκεις δραστηριότητες αντίστοιχες της ηλικίας τους, που να έχουν φυσική εκτόνωση. Σε ηλικίες σαν αυτές που μιλάμε, ιδανικά τηλεόραση δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει, που δε γίνεται πάντα να το αποφύγεις, το κρατάς σε κάτι σαν 1-2 μισάωρα το πολύ, άντε ένα DVD σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οσο και αν είναι η προφανής λύση για να κάτσουν ήσυχα, τη ζημιά την βλέπεις μετά. Οπως διαπίστωσες. Χρειαζονται πρωινη ρουτίνα με παιχνίδι, και βόλτα ακόμη καλύτερα.

Τους έχεις κολατσιο σε σταθερή ώρα, μεσημεριανό σε σταθερή ώρα, και μετά στο κρεβάτι. Κοιμηθούν δεν κοιμηθούν.

Παιχνίδι το απόγευμα, αν έχει και πάλι βόλτα, ακόμη καλύτερα, βραδινό νωρίς, πιτζάμες και νάνι. Εκείνη την ώρα που έπεσαν ξερές, 7, 8, 9 ό,τι ώρα βγει τελικά, εκείνη πρέπει να είναι ο στόχος σου. Πριν καταρρεύσουν και ουρλιάζουν και πλακώνονται.

Από εκεί και πέρα, το βραδυ, ή τις βάζεις μαζί για ύπνο, και κάθεσαι ανάμεσα, ή δίνεις το ένα στον μπαμπά (προσωπικά θα έδινα το μικρό) και ξεκινάς με το μεγάλο. Αν ο μπαμπάς δε δέχεται να ασχοληθεί καθόλου, προσωπικά, ανεξάρτητα από το τι άλλο θα έκανα, θα του έλεγα να κοιμηθεί στον καναπέ, γιατί εγω θα ξαπλώσω με τα 2 μικρά στο κρεβάτι, να έχω και την άνεσή μου, και να τις κοιμίσω ταυτόχρονα, χωρίς να πιαστώ και 1 ώρα όρθια.

Τις ξυπνάς μία πιο λογική ώρα, ας πούμε στις 9. Σιγά σιγά, δε θα γίνει σε μία μέρα. Τους βρίσκεις δραστηριότητες αντίστοιχες της ηλικίας τους, που να έχουν φυσική εκτόνωση. Σε ηλικίες σαν αυτές που μιλάμε, ιδανικά τηλεόραση δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει, που δε γίνεται πάντα να το αποφύγεις, το κρατάς σε κάτι σαν 1-2 μισάωρα το πολύ, άντε ένα DVD σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οσο και αν είναι η προφανής λύση για να κάτσουν ήσυχα, τη ζημιά την βλέπεις μετά. Οπως διαπίστωσες. Χρειαζονται πρωινη ρουτίνα με παιχνίδι, και βόλτα ακόμη καλύτερα.

Τους έχεις κολατσιο σε σταθερή ώρα, μεσημεριανό σε σταθερή ώρα, και μετά στο κρεβάτι. Κοιμηθούν δεν κοιμηθούν.

Παιχνίδι το απόγευμα, αν έχει και πάλι βόλτα, ακόμη καλύτερα, βραδινό νωρίς, πιτζάμες και νάνι. Εκείνη την ώρα που έπεσαν ξερές, 7, 8, 9 ό,τι ώρα βγει τελικά, εκείνη πρέπει να είναι ο στόχος σου. Πριν καταρρεύσουν και ουρλιάζουν και πλακώνονται.

Από εκεί και πέρα, το βραδυ, ή τις βάζεις μαζί για ύπνο, και κάθεσαι ανάμεσα, ή δίνεις το ένα στον μπαμπά (προσωπικά θα έδινα το μικρό) και ξεκινάς με το μεγάλο. Αν ο μπαμπάς δε δέχεται να ασχοληθεί καθόλου, προσωπικά, ανεξάρτητα από το τι άλλο θα έκανα, θα του έλεγα να κοιμηθεί στον καναπέ, γιατί εγω θα ξαπλώσω με τα 2 μικρά στο κρεβάτι, να έχω και την άνεσή μου, και να τις κοιμίσω ταυτόχρονα, χωρίς να πιαστώ και 1 ώρα όρθια.

εμάς μας στέλνει στον καναπέ για να μην τον ξυπνάμε..:rolleyes::rolleyes:κάπως έτσι έγινε η ζημιά μην σου πω..πώς να τα κοιμίσεις στο σαλόνι?

Πάμε 1 μπροστά και 2 πίσω κορίτσια..έχω διαπιστώσει οτι όταν τρώνε καλά κι έχουν βγει βόλτα είναι καλύτερα..επίσης καλύτερα όταν έστω κ με κλάματα είναι στα κρεββάτια τους..απλά δεν προλαβαίνω να τις πάω βόλτα κάθε μέρα.Επίσης,δεν θέλει καμμία δραστηριότητα στην οποία δεν θα μπω κι εγώ.Την πήγα μπαλέτο δεν μπαίνει,επουδενί.Ειλικρινά δεν ξέρω πια ποιο είναι το σωστό.Θα σας γράψω περισσότερα αργότερα!

y5yep3.png

εμάς μας στέλνει στον καναπέ για να μην τον ξυπνάμε..:rolleyes::rolleyes:κάπως έτσι έγινε η ζημιά μην σου πω..πώς να τα κοιμίσεις στο σαλόνι?

Πάμε 1 μπροστά και 2 πίσω κορίτσια..έχω διαπιστώσει οτι όταν τρώνε καλά κι έχουν βγει βόλτα είναι καλύτερα..επίσης καλύτερα όταν έστω κ με κλάματα είναι στα κρεββάτια τους..απλά δεν προλαβαίνω να τις πάω βόλτα κάθε μέρα.Επίσης,δεν θέλει καμμία δραστηριότητα στην οποία δεν θα μπω κι εγώ.Την πήγα μπαλέτο δεν μπαίνει,επουδενί.Ειλικρινά δεν ξέρω πια ποιο είναι το σωστό.Θα σας γράψω περισσότερα αργότερα!

Καλημέρα!

Εννοείται ότι η ρουτίνα ύπνου πρέπει να γίνεται στα κρεβάτια τους, είναι δυνατόν να αποκοιμηθούν στο σαλόνι, ειδικά μάλιστα από την στιγμή που, όπως λες, αντιδρούν στον υπνο?

Ο μπαμπάς μου φαίνεται πρέπει λίγο να "συγχρονιστεί" με την προσπάθειά σου, αλλιώς να πηγαίνεις εσύ να κοιμάσαι και να τον αφήνεις να τα κοιμίζει αυτός :D:D:D

Για τις δραστηριότητες τώρα τί να πω...τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να μείνουν για 1 ώρα κάπου χωρίς την μαμά, νομίζω ότι η μικρή έχει καταλάβει ότι την παίρνει να σας "τρέχει" και το αξιοποιεί πλήρως.

Στην θέση σας, θα την ξεκινούσα προνήπιο, κι ας πήγαινε κλαίγοντας...μόνο καλό θα της κάνει.

Deena ολες μου οι φίλες το ίδιο λένε,με τη μία πάμε και στο ίδιο μπαλέτο (διόρθωση,πάει,εμείς απ'έξω βλέπουμε προς το παρόν) και μου λέει χαρακτηριστικά "καλά να πάθεις,και να δεις τι θα σε κάνει μετά".Απλά το θέμα είναι λίγο πιο σύνθετο,περάσαμε και διάφορα και γιαυτό δεν την πιέζω σε αυτά.

Επι του θέματος τώρα,ο απολογισμός.Είχαμε ευχάριστες εξελίξεις.'Οπως σας είπα χρησιμοποίησα τη μέθοδο,απλά λόγω του μικρότερου κυρίως,παρέμενα στο δωμάτιο για να βάζω στη θέση της όποια κατέβαινε απο το κρεββάτι.Τα κλάμματα ήταν κυρίως 2 νύχτες,και τώρα πλέον ακόμα και το μικρό (17 μηνών) μόλις τη βάλω στο κρεββάτι,θα πάει να φύγει μια φορά κ μετά όταν την ξαναβάλω το καταλαβαίνει!Το κόλπο είναι τελικά να μην τα αφήνεις καθόλου να σηκωθούν αλλιώς πάει η προσπάθεια.

Πλέον μέχρι τις 12 μάξιμουμ κοιμούνται έχοντας κάνει τη βραδυνή ρουτίνα και χωρίς να ξαναξυπνάνε.(!2 μάξιμουμ,τις πρισσότερες κοιμούνται μεταξύ 10-11).Το πάω σιγά σιγά μέχρι να φτάσω το μαγικό 8.30!!12 σας φαίνεται αργά αλλά μπροστά σε αυτό που περνούσα..είναι ένας μικρός άθλος κορίτσια!!

Μέσα σε αυτές τις μέρες (φτου να μην μας ματιάσω,ακόμα δεν κλείσαμε κ μήνα) τρώνε σαφώς καλύτερα,δεν είναι στην "τσίτα",έχω περισσότερο χρόνο στο σπίτι για δουλειές αλλά και για παιχνίδι.Είναι κι αυτές πιο χαρούμενες και γενικότερα καλύτερο κλίμα στο σπίτι.

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί απορρίπτουν τη μέθοδο.Συγκρίνοντας τις δυο καταστάσεις-δηλαδή αφήνοντας το παιδί να ορίζει πότε θα κοιμηθεί και ορίζοντας εγώ πότε θα κοιμηθεί,η ζυγαριά γέρνει ασφαλώς στο δεύτερο.

y5yep3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...