Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μάθετε πώς να προστατέυεστε στο διαδύκτιο.


gavrias

Recommended Posts

Εάν αφήσετε το ασύρματο δίκτυό σας απροστάτευτο, τότε είναι σαν να αφήνετε ανοικτή την εξώπορτα για τους αδιάκριτους γείτονες ή - ακόμα χειρότερα - για τους κακόβουλους εισβολείς με φορητές συσκευές, οι οποίοι αναζητούν ασύρματα δίκτυα τα οποία μπορούν να παραβιάσουν (η πρακτική αυτή ονομάζεται "wardriving").

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ένας υπολογιστής με ασύρματες δυνατότητες να εντοπίσει σήμα ασύρματου δικτύου - συχνά κατά λάθος - από το σημείο πρόσβασης κάποιου γείτονα.

 

58397_homewirelesssetup_F.jpg

 

Τι είναι το "wardriving";

Ο όρος αναφέρεται στην πρακτική του να περιφέρεται κάποιος στους δρόμους με έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης και να προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και να διεισδύσει σε ασύρματα δίκτυα.

Ένας wardriver που θα παραβιάσει το δίκτυό σας μπορεί να συνδεθεί ανώνυμα στο Internet μέσω της δικής σας σύνδεσης, να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες από το δίκτυό σας, να υποκλέψει τη μεταφορά αρχείων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας ως "ζόμπι" για να στείλει ανεπιθύμητη ηλ. αλληλογραφία ή κακόβουλο λογισμικό, για το οποίο θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι εσείς.

Ευτυχώς, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές απλές πρακτικές για να μειώσετε σημαντικά την ευαισθησία σας σε τέτοιες επιθέσεις.

Αρχή σελίδας

Συμβουλές για την προστασία του ασύρματου δικτύου σας

Εάν δεν γνωρίζετε πώς να εφαρμόσετε κάποιες από τις συμβουλές αυτές, ρωτήστε κάποιο αξιόπιστο άτομο με εμπειρία στους υπολογιστές (μια καλή επιλογή είναι το άτομο που εγκατάστησε το ασύρματο δίκτυο), επισκεφθείτε την τοποθεσία Microsoft Support ή ελάτε στη φιλική Κοινότητα ασφάλειας της Microsoft.

Κρυπτογραφήστε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω του ασύρματου δικτύου σας.

Καθορίστε τους υπολογιστές που θα αναγνωρίζονται από το σημείο πρόσβασης του δικτύου σας, μέσω των διευθύνσεων Media Access Control (MAC).

Προσθέστε τείχος προστασίας στο σημείο πρόσβασης του δικτύου σας και σε κάθε υπολογιστή του δικτύου, και φροντίστε να το ενημερώνετε τακτικά (να σημειωθεί ότι η νεότερη έκδοση των Windows XP διαθέτει ενσωματωμένο τείχος προστασίας).

Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικής κάρτας, στοιχεία για τα μέλη της οικογένειάς σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία στον υπολογιστή σας.

Τοποθετήστε το ασύρματο σημείο πρόσβασης μακριά από τα παράθυρα και κοντά στο κέντρο του σπιτιού σας, ώστε να μειωθεί η ισχύς του σήματος έξω από την επιθυμητή περιοχή κάλυψης.

Να ενημερώνετε τα Windows και τα σχετικά εργαλεία ασφάλειας μέσω των Automatic Updates.

Να εγκαταστήσετε λογισμικό προστασίας από τους ιούς και τον Windows Defender και να διατηρείτε τα προγράμματα αυτά ενημερωμένα. Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία ασφαλείας όπως η Windows Live OneCare.

Να επισκέπτεστε τακτικά τις τοποθεσίες των γνωστών και αξιόπιστων εταιρειών ασφάλειας υπολογιστών στο Web για να ενημερώνεστε για τις νεότερες τεχνολογίες, μεθόδους και προειδοποιήσεις ασφάλειας και για άλλες σχετικές πληροφορίες.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση, συνδέστε το ασύρματο σημείο πρόσβασης μέσω καλωδίου όταν στέλνετε οικονομικά ή άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία μέσω του Internet.

Αν και καμία μέθοδος δεν είναι 100% ασφαλής, μπορείτε να αποτρέψετε ή εμποδίσετε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση εφαρμόζοντας αυτά τα βασικά βήματα προκειμένου να αποθαρρύνετε άλλους από το να υποκλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία, την πρόσβασή σας στο Internet, ακόμα και την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χρησιμοποιώντας το όνομά σας.

 

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/online/homewireless.mspx

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


10 συμβουλές για ασφαλέστερα άμεσα μηνύματα

 

 

Τα άμεσα μηνύματα (Instant messaging, κοινώς IM) είναι μια μέθοδος επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου παρόμοια με το e-mail, με τη διαφορά ότι είναι συνήθως ταχύτερη. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων όπως το Windows Messenger, το AOL Instant Messenger ή το Yahoo Messenger, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, και ο παραλήπτης θα το δει σχεδόν αμέσως. Όταν ο φίλος σας πληκτρολογήσει μια απάντηση, θα τη δείτε αμέσως.

Κάποιοι ονομάζουν τις συζητήσεις μέσω άμεσων μηνυμάτων "chat", αλλά τα chat και τα άμεσα μηνύματα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα άμεσα μηνύματα χρησιμοποιούνται για συζητήσεις μεταξύ δύο ατόμων, ενώ το chat είναι μια συζήτηση σε διαδικτυακά "chat room". Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο Συμβουλές για ασφαλέστερα chat.

Χρησιμοποιήστε τα άμεσα μηνύματα με μεγαλύτερη ασφάλεια

Η επικοινωνία μέσω άμεσων μηνυμάτων περιλαμβάνει μερικούς από τους ίδιους κινδύνους ασφάλειας και εμπιστευτικότητας όπως και τα e-mail, όμως υπάρχουν επίσης μερικοί διαφορετικοί κίνδυνοι τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε.

 

1.Προσέχετε όταν δημιουργείτε το ψευδώνυμό σας ("όνομα οθόνης"). Τα προγράμματα άμεσων μηνυμάτων σάς ζητούν να δημιουργήσετε ένα όνομα οθόνης, που είναι αντίστοιχο με μια διεύθυνση e-mail. Το όνομα οθόνης δεν θα πρέπει να αποκαλύπτει ή να παραπέμπει σε προσωπικά στοιχεία. Για παράδειγμα, προτιμήστε το ψευδώνυμο Ποδοσφαιρόφιλος αντί για το Γιάννης Πειραιάς.

 

2.Δημιουργήστε φραγμούς στα ανεπιθύμητα άμεσα μηνύματα. Μην προσθέτετε το όνομα οθόνης ή τη διεύθυνση e-mail σας σε δημόσιους χώρους (π.χ. σε μεγάλους καταλόγους του Διαδικτύου ή σε προφίλ διαδικτυακών κοινοτήτων) και μην δίνετε τέτοιες πληροφορίες σε ξένους. Κάποιες υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων συνδέουν το όνομα οθόνης με τη διεύθυνση e-mail σας όταν εγγράφεστε. Το γεγονός ότι η διεύθυνση e-mail σας είναι εύκολα διαθέσιμη σημαίνει ότι πιθανόν να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων spam και phishing.

 

3.Ποτέ μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμοί πιστωτικής κάρτας ή κωδικοί πρόσβασης, κατά τις συζητήσεις μέσω άμεσων μηνυμάτων.

 

4.Να επικοινωνείτε μόνο με άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα επαφών ή φίλων σας.

 

5.Εάν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον ξένο που γνωρίζετε μόνο μέσω συνομιλιών άμεσων μηνυμάτων, λάβετε κατάλληλες προφυλάξεις. Για παράδειγμα, μην πάτε μόνοι σας για να συναντήσετε τον άνθρωπο αυτόν (πάρτε έναν φίλο ή γονέα μαζί σας) και φροντίστε να συναντηθείτε και να παραμείνετε σε δημόσιο χώρο, π.χ. μια καφετέρια.

 

6.Ποτέ μην ανοίγετε εικόνες, μην κατεβάζετε αρχεία και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λάβατε από άτομα που δεν γνωρίζετε. Εάν λάβετε κάτι τέτοιο από έναν γνωστό σας, επικοινωνήστε μαζί του για να βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα (και τα συνημμένα του) είναι αξιόπιστα. Εάν δεν είναι, κλείστε το άμεσο μήνυμα.

 

7.Μην στέλνετε προσωπικά ή απόρρητα άμεσα μηνύματα από τη δουλειά σας. Ο εργοδότης σας πιθανόν να έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί αυτά τα μηνύματα.

 

8.Εάν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή, μην χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης. Όποιοι χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή αυτόν μετά από εσάς θα μπορούν να δουν το όνομα οθόνης σας και να συνδεθούν με το όνομα αυτό.

 

9.Παρακολουθήστε και περιορίστε τη χρήση των άμεσων μηνυμάτων από τα παιδιά σας. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χρήση της υπηρεσίας MSN Premium, η οποία σας επιτρέπει να εγκρίνετε όλες τις επαφές του παιδιού σας, προτού του επιτραπεί να λαμβάνει άμεσα μηνύματα από τις επαφές αυτές. Θα λαμβάνετε επίσης μια αναφορά των δραστηριοτήτων του παιδιού σας στο Διαδίκτυο. Επισκεφθείτε την τοποθεσία του MSN Messenger στον Ιστό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους γονικούς ελέγχους που παρέχει η υπηρεσία αυτή.

 

10.Εάν δεν είστε διαθέσιμοι για να λάβετε μηνύματα, προσέχετε πώς θα ανακοινώσετε το γεγονός αυτό σε άλλους χρήστες. Για παράδειγμα, ίσως να μη θέλετε να γνωρίζουν όλα τα μέλη της λίστας επαφών σας ότι κάνετε "διάλειμμα για φαγητό". Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τα άρθρα Ελέγξτε την κατάσταση σύνδεσης όταν χρησιμοποιείτε το Windows Messenger και Ρυθμίστε την κατάσταση σύνδεσης.

 

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/online/imsafety.mspx

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία στις διαδικτυακές κοινότητες

 

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου ανήκουν σε κάποια διαδικτυακή κοινότητα, όπου μπορούν να μοιράζονται ιδέες και πληροφορίες με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Στις κοινότητες αυτές συγκαταλέγονται οι λίστες διανομής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα ημερολόγια blog, οι πίνακες μηνυμάτων, οι ομάδες ενημέρωσης και άλλες. Αλλά, η φιλική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτές τις κοινότητες μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τα προσωπικά σας στοιχεία. Μπορείτε να προστατέψετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να εξακολουθήσετε να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα αυτών των ομάδων ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες, τόσο αναφορικά με τις συνήθειές σας όταν περιηγήστε το Web όσο και αναφορικά με την επιλογή των ίδιων των κοινοτήτων στις οποίες θα συμμετέχετε.

 

 

Είδη διαδικτυακών κοινοτήτων

 

Υπάρχουν διάφορες μορφές διαδικτυακών κοινοτήτων και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται μέσω των μεγάλων Διαδικτυακών πυλών, όπως η MSN.com, το Yahoo.com, ο AOL και άλλες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:

Λίστες διανομής ηλεκτρονικών μηνυμάτων: Αυτές οι υπηρεσίες, που λέγονται και "λίστες e-mail" ή "ομάδες" σας επιτρέπουν να διαβάζετε, να γράφετε και να απαντάτε ηλεκτρονικά μηνύματα που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποιώντας ένα μόνον είδωλο e-mail. Μπορείτε ακόμα και να δημιουργήσετε νέες ομάδες. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρεστε για τα ταξίδια, μπορείτε να συμμετέχετε ή να δημιουργήσετε μια ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να επικοινωνείτε με όλα τα άλλα μέλη της ομάδας γράφοντας και απαντώντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Σελίδες ημερολογίων blog: Ένα ημερολόγιο blog, σύντμηση του "Web log", είναι ένα προσωπικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο που μπορούν να το δουν όλοι. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν σχόλια για συγκεκριμένα θέματα στο συγγραφέα του blog.

Πίνακες μηνυμάτων και Ομάδες ενημέρωσης: Σε αυτές τις ιστοσελίδες, που συχνά λέγονται και "πίνακες ανακοινώσεων" τα μέλη μπορούν να αφήνουν και να απαντούν σε μηνύματα που στέλνουν μεταξύ τους.

Υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (Istant message – IM): Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα IM, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε και ένας φίλος, σε άλλον υπολογιστή, μπορεί να το διαβάσει σχεδόν αμέσως. Όταν ο φίλος σας πληκτρολογήσει απάντηση, την βλέπετε και αυτή γρήγορα.

Δωμάτια συνομιλίας: Αυτά τα ηλεκτρονικά φόρουμ, που είναι αφιερωμένα σε ένα συγκεκριμένο θέμα, λειτουργούν αρκετά παρόμοια με τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, αλλά επιτρέπουν σε μια ομάδα ανθρώπων να επικοινωνούν μεταξύ τους αμέσως και όχι σε μεμονωμένα πρόσωπα.

 

Τι θα πρέπει να ξέρετε όταν συμμετέχετε σε μια κοινότητα;

 

Οι ηλεκτρονικές κοινότητες απαιτούν από εσάς την παροχή προσωπικών στοιχείων. Συνήθως, θα πρέπει να δώσετε όνομα χρήστη, διεύθυνση e-mail και κωδικό πρόσβασης, όταν υπογράφετε. Προκειμένου να συσταθεί η κοινότητα (και για λόγους εμπορικής προώθησης), η κοινότητα ίσως σας ζητήσει επίσης να συμπληρώσετε ένα προφίλ χρήστη που περιλαμβάνει περισσότερα προσωπικά στοιχεία, όπως η ημερομηνία γέννησης, οι αριθμοί τηλεφώνου οικίας και εργασίας, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα, τα ονόματα αποστολής άμεσων μηνυμάτων και άλλα.

Τα προφίλ είναι ορατά από όλους. Ορισμένες ομάδες επιτρέπουν στα μέλη τους να βλέπουν λίστες με τα ονόματα οθόνης των άλλων μελών της ομάδας—και, μερικές φορές, ακόμα και τις διευθύνσεις e-mail και τα πλήρη προφίλ τους—σε κάποια περιοχή της ιστοσελίδας που αφορά τα μέλη. Μην ανακοινώνετε πληροφορίες που δεν θέλετε να γίνουν γνωστές σε ξένους.

Τα στοιχεία που ανακοινώνετε καταγράφονται μονίμως στην ιστοσελίδα της κοινότητας. Όσο γνωρίζεστε με τα άλλα μέλη της ομάδας, η κοινότητα θα αρχίσει να σας φαίνεται οικεία και γνωστή και ίσως παρασυρθείτε και αναφέρετε το όνομα των παιδιών σας, που εργάζεστε ή να αποκαλύψετε κάποια άλλη πληροφορία σχετικά με τις πολύτιμες συλλογές που έχετε στο σπίτι. Ίσως ακόμα και να αναφέρετε πότε σκοπεύετε να λείπετε από το σπίτι. Ακόμα κι αν ασχολείστε με κάποια κοινότητα πολύ καιρό, να αποφεύγετε αυτή την παραπλανητική αίσθηση ασφάλειας. Μην ανακοινώνετε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απατεώνες όλων των ειδών, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και εκτός και μην λέτε πολλά.

Οι απατεώνες μέσω e-mail και πλαστών μηνυμάτων αξιοποιούν την αίσθηση εμπιστοσύνης που συχνά δημιουργείται στις διαδικτυακές κοινότητες στην προσπάθειά τους να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Όσο περισσότερα αποκαλύπτετε στα προφίλ και στις ανακοινώσεις, τόσο πιο ευάλωτοι είστε σε απάτες πλαστών μηνυμάτων, spam και κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC), το 86 τοις εκατό των διευθύνσεων e-mail που ανακοινώνονται στις τοποθεσίες Web και τις ομάδες ενημέρωσης και το 27 τοις εκατό των διευθύνσεων που ανακοινώνονται στους πίνακες μηνυμάτων λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα.

 

Πώς βοηθούν αυτές οι υπηρεσίες στην προστασία των χρηστών τους;

 

Online community providers offer several ways to help protect you when you use their services, depending upon the kind of community you join. Εδώ σας δίνουμε μερικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητάτε όταν σκέφτεστε εάν θα πρέπει να συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή κοινότητα:

Πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων που εξηγούν ακριβώς ποιές πληροφορίες θα συλλέξει η υπηρεσία και με ποιον τρόπο πρόκειται να χρησιμοποιήσει η υπηρεσία τις πληροφορίες αυτές.

Οδηγίες για το χρήστη που περιγράφουν έναν βασικό κώδικα συμπεριφοράς για τους χρήστες που συμμετέχουν στη διαδικτυακή κοινότητα. Οι τοποθεσίες Web έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους αποδεδειγμένα παραβαίνουν τους όρους, διακόπτοντας ή ακυρώνοντας το λογαριασμό τους.

Ειδικές διατάξεις για τα παιδιά και τους γονείς τους, όπως επιλογές που η οικογένεια μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προστατεύει τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Προστασία των κωδικών πρόσβασης που βοηθούν στην προστασία του λογαριασμού σας. Φροντίστεσ να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης την πρώτη φορά που εγγράφεστε σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Όταν κάποιος κωδικός πρόσβασης χαθεί ή ξεχαστεί, η υπηρεσία ίσως χρησιμοποιήσει ασφαλείς ερωτήσεις (όπως "Ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σας") προκειμένου να διαπιστώσει την ταυτότητά σας.

Απόκρυψη διεύθυνσης e-mail, που σας επιτρέπει να προβάλλετε μόνον ένα μέρος της διεύθυνσης e-mail στους καταλόγους μελών της ιστοσελίδας. Ορισμένες υπηρεσίες σας δίνουν την επιλογή να αποκρύπτετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας τελείως.

 

Πρόσθετα εργαλεία για να προστατευτείτε

 

Ανάλογα με το είδος της διαδικτυακής κοινότητας στην οποία πρόκειται να εγγραφείτε, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την πρόσβαση χρηστών άλλων ομάδων σε εσάς, τη διεύθυνση e-mail σας και τις ανακοινώσεις σας:

Επιλογές φίλτρων: Αυτά τα εργαλεία, που προσφέρονται στις ιστοσελίδες ημερολογίων blog, σας επιτρέπουν να επιλέγετε ποια μέλη θα μπορούν να διαβάσουν αυτά που γράψατε.

Φραγή ανώνυμων ανακοινώσεων: Αυτή η επιλογή, που προσφέρεται στις ιστοσελίδες ημερολογίων blog, σας επιτρέπει να βάζετε φραγή στις ανώνυμες απαντήσεις στις καταχωρήσεις σας στο blog, πράγμα που στερεί από τους κακόβουλους χρήστες την προστασία της ανωνυμίας.

Σύνδεση με διεύθυνση IP: Αυτή η υπηρεσία, που προσφέρεται στις ιστοσελίδες ημερολογίων blog, επιτρέπει στην ιστοσελίδα να εντοπίζει όλους τους υπολογιστές που κάνουν ανακοινώσεις στο blog σας. Έτσι, όποιος διαπιστωθεί ότι καταπατά τη σύμβαση χρήσης της ιστοσελίδας ανακοινώνοντας κακόβουλα σχόλια, μπορεί να εντοπιστεί και να του επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις.

Απόρρητες κοινότητες: Ορισμένες υπηρεσίες διανομής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σας επιτρέπουν να δημιουργείτε απόρρητες λίστες e-mail. Αφού δημιουργήσετε μια λίστα, αναγορεύεστε επόπτης της ομάδας και μπορείτε να εγκρίνετε ποιος εγγράφεται και ποιος μπορεί να γράψει ή να λάβει μηνύματα.

Επιλογές άρνησης λήψης μηνυμάτων προώθησης: Αυτές σας δίνουν την επιλογή να λαμβάνετε ή να μην λαμβάνετε ειδικές προσφορές ή τηλεφωνήματα προώθησης ως αποτέλεσμα της εγγραφής σας στη διαδικτυακή κοινότητα.

Μασκάρισμα διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Μασκάρισμα είναι ή εισαγωγή μιας λέξης ή φράσης στο μέσο της κανονικής σας διεύθυνσης e-mail που αποκλείει τα μηνύματα αυτόματης συλλογής διευθύνσεων e-mail, για παράδειγμα: [email protected]. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ενημέρωσης και πίνακες ανακοινώσεων δεν επιτρέπουν το μασκάρισμα και, καθώς οι τεχνικές απάτης εξελίσσονται, το λογισμικό συλλογής διευθύνσεων ίσως κατορθώσει να αναγνωρίσει μια μασκαρισμένη διεύθυνση e-mail.

Εναλλακτικές διευθύνσεις e-mail: Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εγγραφή σας, προκειμένου να περιορίσετε τον όγκο στα εισερχόμενα.

 

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/online/community_safety.mspx

 

 

Μπορείτε να καταγγείλετε ανεπιθύμητη συμπεριφορά για κάθε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

 

Facebook: http://www.facebook.com/help.php?hq=report+abuse

MySpace: http://www.myspace.com/index.cfm?fuseaction=misc.contact

Hi5: Επιλέγουμε το Report Abuse που εμφανίζεται σε κάθε προφίλ

MSN Messenger:https://support.live.com/eform.aspx?productKey=wlmessengerabuse&ct=eformts

Yahoo! Messenger Επιλέγουμε το Help και στη συνέχεια το ʽReport Abuseʼ ή πήγαινουμε κατευθείαν στο abuse.yahoo.com

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Πώς να αποκλείσετε τα ανεπιθύμητα άμεσσα μηνύματα

 

Έλεγχος των λιστών επαφών σας

Τα περισσότερα προγράμματα IM σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια λίστα επαφών (γνωστή και ως "λίστα φίλων"), η οποία αντιστοιχεί στο βιβλίο διευθύνσεων του προγράμματος e-mail που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να επιτρέψετε σε οποιονδήποτε να σας προσθέσει στη δική του λίστα επαφών ή μπορείτε να περιορίσετε τη λίστα επαφών σας μόνο στα άτομα με τα οποία θέλετε να επικοινωνείτε.. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αποκλείετε όλα τα εισερχόμενα μηνύματα, εκτός των μηνυμάτων από τα άτομα της λίστας επαφών σας.

 

Συμβουλή Ανάλογα με την περίπτωσή σας, καλό είναι να περιορίσετε τη λίστα επαφών των παιδιών σας μόνο σε άτομα που γνωρίζετε και εγκρίνετε. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο Τα παιδιά και το Διαδίκτυο: Συνήθεις ερωτήσεις.

 

Αποκλεισμός ανεπιθύμητων άμεσων μηνυμάτων με το MSN Messenger

 

Το MSN Messenger μπορεί να αποκλείσει τα ανεπιθύμητα άμεσα μηνύματα ως εξής:

•Εμποδίζοντας ορισμένα άτομα να σας προσθέσουν στη λίστα επαφών τους

•Δεχόμενο μηνύματα μόνον από άτομα που περιλαμβάνονται στη δική σας λίστα επαφών

 

Για να εμποδίσετε ορισμένα άτομα να σας προσθέσουν στη λίστα επαφών τους

 

1.Στο MSN Messenger, στο μενού Tools (Εργαλεία), κάντε κλικ στο Options (Επιλογές).

2.Κάντε κλικ στην καρτέλα Privacy (Εμπιστευτικότητα) και επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στη φράση Alert me when other users add me to their contact lists (Να ειδοποιούμαι όταν άλλοι χρήστες με προσθέτουν στη λίστα επαφών τους).

3.Κάντε κλικ στο OK.

 

Εάν κάποιος επιχειρήσει να σας προσθέσει στη λίστα επαφών του, το MSN Messenger θα ζητήσει την άδειά σας. Εάν το αίτημα αυτό προέρχεται από κάποιον άγνωστο ή από κάποιον με τον οποίο δεν θέλετε να επικοινωνείτε, επιλέξτε το πλαίσιο Block this person from seeing when you are online and contacting you (Να μην επιτρέπεται στο άτομο αυτό να βλέπει πότε είστε σε σύνδεση και να επικοινωνεί μαζί σας).

 

Για να λαμβάνετε μηνύματα μόνον από άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα επαφών σας

 

1.Στο MSN Messenger, στο μενού Tools (Εργαλεία), κάντε κλικ στο Options (Επιλογές).

2.Κάντε κλικ στην καρτέλα Privacy και επιλέξτε All others (Όλοι οι άλλοι) από τη λίστα My Allow List (Λίστα επιτρεπόμενων).

3.Κάντε κλικ στο Block (Αποκλεισμός). Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα επιτρέπεται σε όποιον δεν ανήκει στη λίστα επαφών σας να σας στείλει μηνύματα ή να σας προσθέσει στη δική του λίστα επαφών.

 

 

Αποκλεισμός ανεπιθύμητων άμεσων μηνυμάτων με το Windows Messenger

 

Κατά προεπιλογή, το Windows Messenger είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να επιτρέπει σε όλους (All other users) να βλέπουν πότε είστε σε σύνδεση.

1.Στο Windows Messenger, στο μενού Tools (Εργαλεία), κάντε κλικ στο Options (Επιλογές).

 

57756_400x414_messenger_F.jpg

 

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/online/imblocking.mspx

 

Με την ίδια διαδικασία γίνεται και σε yahoo,oovoo κλπ.

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Ασφάλεια στο facebook

 

101585_b.jpg

 

 

Οδηγός για να κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας και να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν και ο νέος σχεδιασμός του Facebook δίνει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση της πληροφορίας που δεχόμαστε (τι βλέπουμε από τους άλλους) δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εξερχόμενη πληροφορία δηλαδή τι μπορούν να δουν οι άλλοι για εμάς. Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι κάτι που πρέπει να ρυθμίσουμε μόνοι μας αφού οι προεπιλογές ενός λογαριασμού έχουν γίνει με τη λογική της πλήρους ελεύθερης πρόσβασης.

 

Το Facebook ως εργαλείο

 

Όταν κάνουμε ρυθμίσεις ασφαλείας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θέλουμε να κάνουμε με το Facebook. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως κοινωνικό εργαλείο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο φίλων ή το χρειαζόμαστε ως επαγγελματικό εργαλείο για να προωθήσουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα;

 

Αν και η μεικτή χρήση είναι μια δυνατότητα, ένα προσωπικό προφίλ πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά από ένα επαγγελματικό. Στο τελευταίο δε βάζουμε περιορισμούς αλλά δε δημοσιεύουμε προσωπικές πληροφορίες όπως "τι σκέφτεστε;", προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο κ.α. Αντίθετα, σε ένα προσωπικό προφίλ δημοσιεύουμε προσωπικές πληροφορίες αλλά περιορίζουμε την πρόσβαση τρίτων μόνο σε φίλους.

 

Η προσεκτική επιλογή φίλων

 

Όσοι είναι φίλοι μας στο Facebook έχουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύουμε και στις προσωπικές μας πληροφορίες. Αν και μπορούμε να σβήσουμε κάποιον από τη λίστα των φίλων όποια στιγμή θελήσουμε είναι καλύτερα να προσέχουμε εξ αρχής ποιους κάνουμε "προσθήκη".

Η επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων στο "Απόρρητο"

 

Στο Facebook υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ασφαλείας. Με φθίνουσα σειρά αυτά είναι: "Μόνο Φίλοι", "Φίλοι Φίλων", "Τα Δίκτυα και οι Φίλοι μου" και "Όλοι". Η προεπιλογή σε όλες τις κατηγορίες είναι "Όλοι" κάτι που δίνει απεριόριστη πρόσβαση στον οποιοδήποτε να αναζητήσει προσωπικές πληροφορίες για εμάς ακόμα και από εξωτερικές μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Η αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων γίνεται πηγαίνοντας στο μενού Ρυθμίσεις> Ρυθμίσεις λογαριασμού> Προσωπικό απόρρητο> Διαχείριση!

 

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συστάσεις διαχείρισης των ρυθμίσεων ασφαλείας αν χρησιμοποιείτε το Facebook για κοινωνικούς λόγους!

 

Προφίλ

Πρόταση: Μόνο Φίλοι

 

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αφήνουμε ελεύθερη την πρόσβαση στο προφίλ μας αφού οι πληροφορίες που περιέχει γίνονται αμέσως διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες. Ρυθμίστε την ασφάλεια στο επίπεδο "Μόνο Φίλοι" για όλη αυτή τη σελίδα που περιλαμβάνει το "Προφίλ", τις "Βασικές Πληροφορίες", τις "Προσωπικές Πληροφορίες", την "Κατάσταση και Σύνδεσμοι", τις "Φωτογραφίες στις οποίες Απεικονίζεστε", τα "Βίντεο στα οποία Εμφανίζεστε", τους "Φίλους" σας, τις "Δημοσιεύσεις Τοίχου", τις "Πληροφορίες Εκπαίδευσης", και τις "Επαγγελματικές Πληροφορίες".

 

Πληροφορίες επικοινωνίας

Πρόταση: Κανένας

 

Στη δεύτερη καρτέλα του "Προφίλ", θα βρείτε τις ρυθμίσεις για τις πληροφορίες ασφαλείας των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δημοσιεύσει. Εδώ η επιλογή "Όλοι" έχει αντικατασταθεί με το "Κανένας" και είναι η προτεινόμενη επιλογή για μέγιστη ασφάλεια. Εξαίρεση αποτελεί η "Ιστοσελίδα" η οποία δίνει τις τυπικές ρυθμίσεις ασφαλείας. Για αυτή την περίπτωση προτείνεται η επιλογή "Μόνο Φίλοι".

 

Αναζήτηση

Πρόταση: Όλοι

 

Αν έχετε προστατέψει σωστά τα προσωπικά σας δεδομένα μπορείτε να αφήσετε ελεύθερη την αναζήτηση σας από άλλα άτομα στο Facebook επιτρέποντας τους να δουν όλο το "Περιεχόμενο Αποτελέσματος Αναζήτησης" εκτός από τη "λίστα των φίλων σας". Θεωρητικά αν κάποιος θέλει να βρει πληροφορίες για εσάς και εσείς έχετε περιορίσει την πρόσβαση, μπορεί να δοκιμάσει να προσθέσει κάποιον φίλο σας και μετά να σας κάνει πρόταση να γίνετε φίλοι.

 

Λίγο πιο κάτω υπάρχει η προεπιλογή της "καταχώρησης για δημόσια αναζήτηση" που ουσιαστικά βγάζει το προφίλ σας σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας ψάξει κάποιος που δεν έχει καν λογαριασμό στο Facebook. Καλό είναι να μην επιτρέψετε κάτι τέτοιο και να το αποεπιλέξετε.

 

Νέα και Τοίχος

Πρόταση: Αποεπιλογή όλων

 

Όπως αναφέρει και το Facebook, εάν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια εντός της υπηρεσίας (π.χ. γράψετε κάτι στον τοίχο ενός φίλου) μπορεί να φανεί και στην ενημέρωση "Νέων" ενός κοινού σας φίλου. Εδώ ή προσέχετε τα σχόλια και τις ενέργειες σας ή κάνετε αποεπιλογή σε όλα ώστε όλες σας οι ενέργειες να είναι ορατές μόνο σε αυτούς που απευθύνονται.

 

Η Εμφάνιση σε Κοινωνικές Διαφημίσεις επιτρέπει δύο επίπεδα ασφαλείας: Το "Μόνο οι φίλοι μου" και το "Κανείς". Και οι δύο επιλογές είναι σχετικά ασφαλείς!

 

Εφαρμογές

Πρόταση: Αποεπιλογή όλων εκτός της φωτογραφίας του προφίλ

 

Για να χρησιμοποιείται εφαρμογές πρέπει να τους δίνετε υποχρεωτικά την άδεια να αντλήσουν προσωπικές πληροφορίες. Ουσιαστικά μπορείτε να τις ξεγελάσετε επιτρέποντας να αντλούν μόνο την φωτογραφία του προφίλ σας.

 

http://www.moodradio.info/forum/index.php?topic=3097.0

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πάντως διάβασα ότι για το facebook ότι φωτογραφία ανεβάσετε και μετά την διαγράψετε από το προφίλ σας συνεχίζει να υπάρχει στο ίδιο url που εμφανιζόταν και πριν... Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για το θέμα στις ΗΠΑ...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως διάβασα ότι για το facebook ότι φωτογραφία ανεβάσετε και μετά την διαγράψετε από το προφίλ σας συνεχίζει να υπάρχει στο ίδιο url που εμφανιζόταν και πριν... Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για το θέμα στις ΗΠΑ...

 

Ναι αυτό που λές ισχύει και υπάρχει και στους όρους χρήσης αν το προσέξεις :)

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

επαναφερω το θεμα γιατι πραγματικα οι πληροφοριες που αναφερεις gavrias ειναι πολυτιμες!

να ρωτησω κατι αν το ξερει καμια?τι ειναι τα λογισμικα φιλτρα απο που τα κατεβαζουμε κ με ποιο τροπο μας προστατευουν?

AfgIp2.png

 

our daugher 5/8/2009

our son 2/9/2012

our little girl 11/10/2014 we love you all♥

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
επαναφερω το θεμα γιατι πραγματικα οι πληροφοριες που αναφερεις gavrias ειναι πολυτιμες!

να ρωτησω κατι αν το ξερει καμια?τι ειναι τα λογισμικα φιλτρα απο που τα κατεβαζουμε κ με ποιο τροπο μας προστατευουν?

 

 

Λογισμικά φίλτρα

 

Ένα φίλτρο είναι ένα πακέτο λογισμικού το οποίο μπορεί να αποκλείσει την προσπέλαση σε τόπους του Κυβερνοχώρου με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

 

Η αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου εξαρτάται από την επινοητικότητα του λογισμικού καθώς και από το πόσο ανανεωμένες είναι οι λίστες με τους απαγορευμένους τόπους. Διαφορετικά φίλτρα είναι αποτελεσματικά στο να αποκλείουν την πρόσβαση σε τόπους με διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, κάποιο φίλτρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να αποκλείει την πρόσβαση σε τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ κάποιο άλλο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περιεχόμενο με βία η ρατσισμό.

 

Κάποιοι από τους παροχείς υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν ήδη εγκαταστήσει λογισμικά φίλτρα στις υπηρεσίες τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η εγκατάσταση άλλων φίλτρων.

 

Οποτε επικοινωνεις με το παροχο του ιντερνετ που εχεις κ στο διευκρινιζουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Αυτές τις ημέρες γίνονται ημερίδες για γονείς και εφήβους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

 

Γονείς που πρόκειται να δώσετε πρόσβαση στο ίντερνετ, στα παιδιά σας, μην χάσετε αυτές τις ενημερώσεις:

 

Tο πρόγραμμα των Ημερίδων είναι το εξής:

13/7: Κως: Αίθουσα "Κολοσσός " στο ξενοδοχείο "Πανόραμα"

15/7: Μυτιλήνη: Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

22/7: Ρέθυμνο: "Σπίτι του Πολιτισμού"

25/7: Ιωάννινα: Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

27/7: Κεφαλληνία: Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου "ο Κέφαλος"

 

Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο στις 5 αυτές πόλεις, με στόχο να εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 χρόνια μετά...
Λογισμικά φίλτρα

 

Ένα φίλτρο είναι ένα πακέτο λογισμικού το οποίο μπορεί να αποκλείσει την προσπέλαση σε τόπους του Κυβερνοχώρου με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

 

Η αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου εξαρτάται από την επινοητικότητα του λογισμικού καθώς και από το πόσο ανανεωμένες είναι οι λίστες με τους απαγορευμένους τόπους. Διαφορετικά φίλτρα είναι αποτελεσματικά στο να αποκλείουν την πρόσβαση σε τόπους με διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, κάποιο φίλτρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να αποκλείει την πρόσβαση σε τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ κάποιο άλλο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περιεχόμενο με βία η ρατσισμό.

 

Κάποιοι από τους παροχείς υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν ήδη εγκαταστήσει λογισμικά φίλτρα στις υπηρεσίες τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η εγκατάσταση άλλων φίλτρων.

 

Οποτε επικοινωνεις με το παροχο του ιντερνετ που εχεις κ στο διευκρινιζουν.

 

ενα καλο λογισμικο που εχω δοκιμασει και λογο δουλειας ειναι το nod32 smart security

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...