Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Το λάδι τηγανίσματος πού το πετάμε ?


Sam

Recommended Posts

  • 3 months later...

Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 56
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

dot_clear.gif Το τηγανόλαδο τώρα... ανακυκλώνεται!

της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ, φωτογραφίες ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ

08-04-09_1288235_21.jpgdot_clear.gif«Ενα λίτρο τηγανόλαδο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού», ανέφερε μήνυμα στο Διαδίκτυο και προκάλεσε αναστάτωση. Δικαίως, αφού η είδηση είναι αληθινή. Αυτό που δεν ξέραμε οι περισσότεροι είναι πως πλέον υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα, το οποίο τα μετατρέπει σε βιοντίζελ! Και βρίσκεται κάπου κοντά σας!

Eίναι πραγματικότητα. Μπορούμε πλέον να ανακυκλώσουμε το τηγανόλαδό μας, και μάλιστα όχι μόνο πηγαίνοντάς το στα προκαθορισμένα σημεία που θα βρείτε παρακάτω, αλλά μπορεί να γίνει και σε επίπεδο πολυκατοικίας, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Γεράκης, πρόεδρος της εταιρείας Revive, η οποία συλλέγει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και από ιδιώτες.

Με ένα τηλεφώνημα η εταιρεία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας, το οποίο και ανανεώνει κάθε φορά που αυτό γεμίζει! Στην Ελλάδα επιχειρηματικά ο χώρος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγερικών ελαίως είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση (210 5238209 210 5238209 ) που συλλέγει μόνο από επιχειρήσεις.

Γιατί το ανακυκλώνουμε

Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δεν

μιλάμε για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή στη σαλάτα, γιατί αυτό είναι αναμεμειγμένο με άλλα υλικά και συνήθως καταναλώνεται.

Το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί το γνωστό τηγανόλαδο επειδή, όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή δομή του και μετατρέπεται σε εξαιρετικά ρυπογόνο στοιχείο γεμάτο «τρανς» λιπαρά.

 

Οταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του.

Ετσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.

 

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα.

 

Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ' ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Ομως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.

 

Οταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς.

 

Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ' ένα λάκκο - η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά - δειλά το 2006. Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν... μονόδρομος.

 

Από το τηγάνι στον κινητήρα

 

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ανακύκλωση είναι πραγματικότητα. Η Revive μπορεί να αναλάβει τη συλλογή από τα δοχεία που τοποθετούνται σε χώρους εστίασης στις πολυκατοικίες, σε σούπερ μάρκετ και αλλού. Μετά, το λάδι οδηγείται στις αποθήκες της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Από εκεί οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται και περίπου το ένα τρίτο πηγαίνει στην ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ώστε να γίνει επεξεργασία και να καταλήξει στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου αναμειγνύεται με το ντίζελ και δίνει το βιοντίζελ.

Από το 2006 μέχρι σήμερα μόνο η Revive έχει συλλέξει περίπου 2.500.000 λίτρα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.

 

Γενικά, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ακριβές ποσοστό του τηγανόλαδου στο συνολικό βιοντίζελ που παράγεται στη χώρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι η ποσότητα-στόχος για το 2008 ήταν 123.000 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, αλλά δεν διευκρινίζει το ποσοστό για τα φυτικά λάδια, τα ζωικά λίπη ή τα τηγανέλαια.

 

Ούτε το ποσοστό του βιοντίζελ που αναμειγνύεται με το πετρέλα

ιο κίνησης είναι γνωστό. «Κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 5%», μας είπε ο Γιώργος Καραβαλάκης, ερευνητής από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων του ΕΜΠ, ενώ η Ε.Ε. έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους της και φτάνει να δέχεται τη συμμετοχή αυτούσιου βιοντίζελ με ποσοστό 7% στο ντίζελ κίνησης.

 

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανάμειξη του ντίζελ με το βιοντίζελ αφορούν τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων, του μονοξειδίου του άνθρακα και των υδρογονανθράκων, ενώ αυξάνονται κάπως τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

08-04-09_1288235_141.jpgdot_clear.gif

Που ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια της κουζίνας μας

 

Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα, και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Κάνετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία (στο 210-21.16.524), ζητάτε το δοχείο και, όταν γεμίσει, καλείτε πάλι για να το αντικαταστήσει.

Στην Αθήνα υπάρχουν δοχεία όπου μπορείτε να αδειάσετε το μπουκάλι με το τηγανόλαδο σας. Το σύστημα έχει ξεκινήσει τέσσερις μήνες και ανάλογα με την προσφορά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Τα σημεία είναι τα εξής:

A/B MEGA, Λ. Βουλιαγμένης 43, Ελληνικό

A/B MEGA, 20ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας

2ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Κ. Αγωνιστών 2, Μαρούσι

1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Κηφισίας 184 (Άλσος Συγγρού)

1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Ειρήνης 32, Πεύκη

4ο Σύστημα Προσκόπων Νέας Σμύρνης, Δωδεκανήσου 53

3ο Σύστημα Αμαρουσίου, Λ. Κηφισίας 184

2ο Σώμα Αλος, Βαρβάκειο, Πεύκη

3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, Κ. Πατήσια

1o Σώμα Μελισσίων

Θεραπευτική κοινότητα Νόστος, Σαλαμίνα

Θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση»

1ο Σώμα Αμαρουσίου, Μαραθωνομάχων & Βυζαντίου

1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης, Αγ. Τιμόθεου 1

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_08/04/2009_1288235

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...
  • 7 months later...

Ενα λίτρο τηγανόλαδο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα, το οποίο τα μετατρέπει σε βιοντίζελ!

 

 

 

Μπορούμε πλέον να ανακυκλώσουμε το τηγανόλαδό μας, και μάλιστα όχι μόνο ατομικά, πηγαίνοντάς το στα προκαθορισμένα σημεία, που θα βρείτε παρακάτω, αλλά και μαζικά .Με ένα τηλεφώνημα η εκάστοτε εταιρεία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας, το οποίο και ανανεώνει κάθε φορά που αυτό γεμίζει! Στην Ελλάδα επιχειρηματικά ο χώρος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγερικών ελαίως είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση που συλλέγει όμως μόνο από επιχειρήσεις.

(Διαβάστε περισσότερα)

 

Γιατί το ανακυκλώνουμε

 

Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή στη σαλάτα, γιατί αυτό είναι αναμεμειγμένο με άλλα υλικά και συνήθως καταναλώνεται. Το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί το γνωστό τηγανόλαδο επειδή, όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή δομή του και μετατρέπεται σε εξαιρετικά ρυπογόνο στοιχείο γεμάτο «τρανς» λιπαρά. Οταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Ετσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.

 

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ' ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Ομως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.

 

Οταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς. Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ' ένα λάκκο - η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά - δειλά το 2006. Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν... μονόδρομος.

 

Από το τηγάνι στον κινητήρα

 

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ανακύκλωση είναι πραγματικότητα. Η Revive μπορεί να αναλάβει τη συλλογή από τα δοχεία που τοποθετούνται σε χώρους εστίασης στις πολυκατοικίες, σε σούπερ μάρκετ και αλλού. Μετά, το λάδι οδηγείται στις αποθήκες της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Από εκεί οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται και περίπου το ένα τρίτο πηγαίνει στην ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ώστε να γίνει επεξεργασία και να καταλήξει στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου αναμειγνύεται με το ντίζελ και δίνει το βιοντίζελ.

 

Από το 2006 μέχρι σήμερα μόνο η Revive έχει συλλέξει περίπου 2.500.000 λίτρα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού. Γενικά, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ακριβές ποσοστό του τηγανόλαδου στο συνολικό βιοντίζελ που παράγεται στη χώρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι η ποσότητα-στόχος για το 2008 ήταν 123.000 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, αλλά δεν διευκρινίζει το ποσοστό για τα φυτικά λάδια, τα ζωικά λίπη ή τα τηγανέλαια.

 

Ούτε το ποσοστό του βιοντίζελ που αναμειγνύεται με το πετρέλαιο κίνησης είναι γνωστό. «Κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 5%», μας είπε ο Γιώργος Καραβαλάκης, ερευνητής από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων του ΕΜΠ, ενώ η Ε.Ε. έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους της και φτάνει να δέχεται τη συμμετοχή αυτούσιου βιοντίζελ με ποσοστό 7% στο ντίζελ κίνησης.

 

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανάμειξη του ντίζελ με το βιοντίζελ αφορούν τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων, του μονοξειδίου του άνθρακα και των υδρογονανθράκων, ενώ αυξάνονται κάπως τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

 

Που ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια της κουζίνας μας

 

Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα, και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Κάνετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία (στο 210-21.16.524), ζητάτε το δοχείο και, όταν γεμίσει, καλείτε πάλι για να το αντικαταστήσει.

 

Στην Αθήνα υπάρχουν δοχεία όπου μπορείτε να αδειάσετε το μπουκάλι με το τηγανόλαδο σας. Το σύστημα έχει ξεκινήσει τέσσερις μήνες και ανάλογα με την προσφορά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

 

Τα σημεία είναι τα εξής:

 

• A/B MEGA, Λ. Βουλιαγμένης 43, Ελληνικό

• A/B MEGA, 20ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας

• 2ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Κ. Αγωνιστών 2, Μαρούσι

• 1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Κηφισίας 184 (Άλσος Συγγρού)

• 1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Ειρήνης 32, Πεύκη

• 4ο Σύστημα Προσκόπων Νέας Σμύρνης, Δωδεκανήσου 53

• 3ο Σύστημα Αμαρουσίου, Λ. Κηφισίας 184

• 2ο Σώμα Αλος, Βαρβάκειο, Πεύκη

• 3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, Κ. Πατήσια

• 1o Σώμα Μελισσίων

• Θεραπευτική κοινότητα Νόστος, Σαλαμίνα

• Θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση»

• 1ο Σώμα Αμαρουσίου, Μαραθωνομάχων & Βυζαντίου

• 1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης, Αγ. Τιμόθεου 1

 

Ένας έμπρακτος υποστηρικτής στην ανακύκλωση λαδιού είναι τα super market AB Βασιλόπουλος. Όσον αφορά την Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού και ύστερα από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η ΑΒ αποφάσισε να επεκτείνει το δίκτυο των ειδικών δεξαμενών συγκέντρωσης τηγανισμένου λαδιού και σε ακόμη 25 καταστήματα (Άγιος Δημήτριος. Βάρη, Βριλήσια, Βόλος1, Γλυκά Νερά, Γλυφάδα 2, Γλυφάδα 3, Ελευσίνα, Ιλιον, Καλαμάτα 1, Mακεδονία, Μετς, Νέα Μάκρη, Πάτρα 2, Περισσός, Πεύκη, Τρίπολη, Υμηττός, Φιλοθέη, Χαιδάρι, Χαλάνδρι 2, Χαλκίδα 1, Ψυχικό, ΕΝΑ Ηρακλείου&Κηφισού) πέραν της Εθνικής και του Ελληνικού.

Έτσι, σήμερα απαριθμεί 27 δεξαμενές συλλογής μαγειρικού λαδιού. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συλλέγουμε το ρυπογόνο τηγανόλαδο και να το χύνουμε στις ειδικές δεξαμενές έξω από τα καταστήματα. Τα υπόλοιπα είναι δική τους δουλειά.

 

Όμως στα χωριά το τηγανόλαδο, τύχαινε καθολικής ανακύκλωσης, μιας και απ' αυτό έκαναν όμορφο πράσινο σαπούνι.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία, για όποιον όμως ενδιαφέρεται, το blog Καλά Νέα, έχουν την ... συνταγή. Φυσικά δώστε τεράστια προσοχή, μιας και θα χρησιμοποιήσετε καυστική ποτάσα και άλλα οξέα, που μπορούν να σας κάνουν ζημιά ή να βγάλετε ένα νέο είδος εκρηκτικού.

eQMGp2.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διαφημίσεις

δεν πεταμε το λαδι ποτε...μπορεις να το δωσεις για πρωτη υλη σε εταιριες και να κανουν διαφορα προιοντα

 

 

Πχ, σε ένα γυράδικο. Αυτοί δεν αγοράζουν ποτέ λάδι, απ' ότι ξέρω. :shock::shock::shock:

fFasolakis_m.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Τα υπόλοιπα των φαγητών που έχουν λάδι και πολύ ζουμί πχ φακές που τα πετάμε; Πάλι μπουκαλάκι και σκουπίδια;

 

εγω τα ριχνω στις κοτες και τις γατες. ολα τα υπολειματα της κουζινας πανε στα ζωα. οταν ημουν μικρη θυμαμαι το λαδι το καμενο και αυτο που εμενε στον πατο στο βαρελι το μαζευαμε και καθε τοσο περνουσε ενας τυπος και το μαζευε και το πηγαινε για σαπουνια.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...