Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ.....


ΜΠΟΥΚΙΤΣΑ

Recommended Posts

Διεθνή ανησυχία προκαλεί η επιδημία της νόσου των χοίρων

 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο απ΄οτη νέδρα του τη Γενεύη, ότι η επιδημία της γρίπης των χοίρων που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και το Μεξικό αποτελεί "ένα γεγονός δημόσιας υγείας που προκαλεί τη διεθνή ανησυχία".

 

Η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χαν προέτρεψε όλες τις χώρες να ενισχύσουν την επόπτευση για κάθε πιθανή εμφάνιση της νόσου που συχνά προκαλεί συμπτώματα πνευμονίας.

 

Σε ανακοίνωση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΥ και προέρχονται από επείγουσες επιτροπές ειδικών, ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός για την υγεία αναφέρει ότι "τα παρόντα περιστατικά συνιστούν διεθνή ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια υγεία".

 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση πριν αποφασίσει για μια πιθανή αλλαγή του σήματος κινδύνου που τώρα βρίσκεται στο 3 στην σκάλα κινδύνου που ξεκινά από το νούμερο 1 και φτάνει έως το 6. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 20 περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου στο Μεξικό και οκτώ στις ΗΠΑ.

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1,2k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

  • Dimitrali

    Dimitrali 111 δημοσιεύσεις

  • vera

    vera 70 δημοσιεύσεις

  • yogini

    yogini 69 δημοσιεύσεις

  • DALIA

    DALIA 66 δημοσιεύσεις

Ο πλανήτης σε καραντίνα

 

27 Απριλίου 2009, 13:01

 

 

 

 

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να καταφέρουν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της γρίπης των χοίρων, ύστερα από τα κρούσματα στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ανησυχία τους εξαπλώνεται όπως και ιός, ο οποίος - όπως παραδέχονται - είναι αδύνατον να αναχαιτισθεί.

Σε επιφυλακή τα αεροδρόμια

Πάνω από 100 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν από τη συγκεκριμένη ασθένεια στο Μεξικό. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η γρίπη των χοίρων έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε πανδημία, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ποτέ για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Η υπουργός Υγείας του Μεξικού Χοσέ Ανζέλ Κόρντοβα είπε ότι η γρίπη των χοίρων έχει προσβάλλει 1.614 ανθρώπους, οι 103 από τους οποίους δεν τα κατάφεραν και 400 νοσηλεύονται υπό διαρκή παρακολούθηση.

Από αυτούς τους θανάτους, οι 20 είναι επιβεβαιωμένο ότι προκλήθηκαν από ένα νέα ιό και οι εξετάσεις τους ελέγχονται. Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου άλλοι 20 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο στέλεχος του ιού, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπισθεί ακόμα στον Καναδά, ενώ έλεγχοι για ύποπτες περιπτώσεις γίνονται επίσης στην Μεγάλη Βρετανια, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Βραζιλία, στο Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία. Πάντως τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, εκτός του Μεξικού, είναι ελαφράς μορφής και έχουν αναρρώσει πλήρως.

Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια των ταξιδιωτών από και προς το Μεξικό ή τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, για τυχόν συμπτώματα είναι πλέον εντατικοί. Από σήμερα αποφάσισε και η Ιαπωνία να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου από το Μεξικό, υπό το φόβο της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίων ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου.

Ήδη στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, γιατροί επιβιβάζονται στα αεροπλάνα που προέρχονται από τη χώρα της λατινικής Αμερικής και πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες.

Ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα και το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας αρχίζει την παραγωγή εμβολίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο ανακοίνωσε πως το υπουργείο του, αν κριθεί αναγκαίο, θα αποδεσμεύσει κεφάλαια με στόχο την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας.

Και στην Ταϊλάνδη, όμως η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων.

Όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο θα επιθεωρεί από σήμερα και η Ρωσία, λόγω της επιδημίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Η Ρωσία απαγόρευσε ακόμα τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τις ΗΠΑ, αλλά και από πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής.

 

 

Εάν τα κρούσματα και οι θάνατοι στο Μεξικό έγιναν όντως μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, τότε μιλάμε για «εκρηκτική νόσο», δηλώνει στη zougla.gr από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κ. Δημήτρης Τριχόπουλος.

Ερωτώμενος κατά πόσο είναι πιθανό ο ιός να περάσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα, απαντά: «δεν είμαι ήσυχος».

Όπως θα τον ακούσετε να λέει, το εμβόλιο για την κοινή γρίπη, όπως και το συχνό πλύσιμο των χεριών, βοηθούν στην πρόληψη της νόσου.

 

 

 

Ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο

Αν και όλοι οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης των χοίρων καταγράφηκαν στο Μεξικό, ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί και παρακολουθούνται στις ΗΠΑ, τον Κανάδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη.

xartis-ameriki-krousmata987.jpg

 

europe.jpg

  • Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα -στην Καλιφόρνια, το Κάνσας, το Τέξας και το Οχάιο. Ανάμεσά τους και οι 8 μαθητές γυμνασίου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, οι οποίοι είχαν πάει εκδρομή στο Μεξικό. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη βρίσκονται στην διαδικασία της ανάρρωσης.
  • Στον Καναδά, έξι κρούσματα της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκαν σε δύο επαρχίες, στη Βρετανική Κολομβία και τη Νέα Σκωτία. Τα τέσσερα άτομα, στα οποία διαγνώστηκε η νόσος, είναι σπουδαστές που μετείχαν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και τα συμπτώματά τους είναι ήπιας μορφής. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία.
  • Στη Νέα Ζηλανδία, δέκα φοιτητές ενός κολλεγίου που ταξίδεψαν στο Μεξικό βγήκαν «θετικοί» στη γρίπη τύπου Α και εκφράζονται φόβοι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων.
  • Στην Ισπανία, ο υπουργός Υγείας Τρινιντάντ Χιμένεθ δήλωσε ότι 10 πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση.
  • Στη Γαλλία, οι υγειονομικές Αρχές υποβάλλουν σε εξετάσεις δύο άτομα, τα οποία επίσης μόλις επέστρεψαν από το Μεξικό.
  • Στο Ισραήλ, σε καραντίνα βρίσκεται ένας 26χρονος που επισκέφθηκε το Μεξικό και νοσηλεύεται με συμπτώματα γρίπης στο νοσοκομείο Λανιάντο της Νετάνια.
  • Ένας 24χρονος άνδρας από το Μεξικό εισήχθη προληπτικά για νοσηλεία στο Σάο Πάολο, εμφανίζοντας συμπτώματα της γρίππης των χοίρων, ανακοίνωσαν χθες ιατρικές πηγές.
  • Στη Σκωτία δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, όταν παραπονέθηκαν για ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης των χοίρων επιστρέφοντας από το Μεξικό στις 21 Απριλίου.

Ένας βρετανός, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έλαβε αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα μετά από την επιστροφή του από το Μεξικό, επειδή εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα γρίπης, δεν έχει μολυνθεί από το στέλεχος H1N1 της γρίπης των χοίρων, αφού οι εξετάσεις του βγήκαν αρνητικές τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

 

Πάντως η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο επικεφαλής της Τζάστιν Μακράκεν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια κρούσματα της γρίπης να σημειωθούν και στη Βρετανία.

 

«Με δεδομένο τον τρόπο εξάπλωσης ανά τις ΗΠΑ, με κρούσματα τώρα στο Μεξικό, εντός των ΗΠΑ και τον Καναδά, θεωρώ ότι είναι λογικό να αναμένουμε και εδώ κρούσματα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

 

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ

Απέναντι στην άμεση απειλή που φέρνει ο ιός της γρίπης των χοίρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, με θέμα την αντιμετώπιση της νόσου.

Η αρμόδια επίτροπος για θέματα Υγείας Αντρούλα Βασιλείου, θα ζητήσει από την τσεχική προεδρία της ΕΕ να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ και πρόσθεσε πως η επίτροπος επιθυμεί η σύνοδος να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

 

Η επίτροπος θα μεταβεί μέσα στην ημέρα στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει προκύψει.

 

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Πρόκειται για μία νόσο του αναπνευστικού, που προσβάλλει συχνά τους χοίρους, κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α και σε ελάχιστες περιπτώσεις επιφέρει το θάνατο στα ζώα που έχουν μολυνθεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γρίπη των ανθρώπων, ο ιός της γρίπης των χοίρων έχει πολλούς και διαφορετικούς τύπους και μεταλλάσσεται διαρκώς.

Σπανίως προσβάλλει τους ανθρώπους, εκτός κι αν έρχονται σε στενή και καθημερινή επαφή με τα ζώα. Σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου χοιρινού κρέατος.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν σπάνια. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Μεξικό αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχός του μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος που εντοπίσθηκε στο Μεξικό είναι διαφορετικό από το Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το νέο στέλεχος περιλαμβάνει γενετικό υλικό που υπάρχει στα στελέχη του ιού που μολύνουν, εκτός από τους χοίρους, τους ανθρώπους και τα πτηνά.

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της απλής γρίπης ή ενός κρυολογήματος και περιλαμβάνουν:

 

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Ανορεξία
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο

Η κατάσταση στο ΜεξικόΚλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Πόλη του Μεξικού, όπως και το 70% των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης.

Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και ο Μεξικανικός Στρατός μοίρασε χειρουργικές μάσκες σε πεζούς και οδηγούς που κυκλοφορούν στην πόλη.

Επίσης, οι τοπικές Αρχές εξέδωσαν οδηγίες προς τους Μεξικανούς πολίτες, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις στενές επαφές, όπως χειραψίες, εναγκαλισμούς και ανταλλαγή φιλιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ως γενική οδηγία προφύλαξης, οι Αρχές συνέστησαν στους πολίτες να διατηρούν απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, κατά το μέτρο του δυνατού.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, παραχώρησε αυξημένες εξουσίες στον υπουργό Υγείας, Χοσέ Κόρντοβα Βιλαλόμπος, ώστε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του ιού, ενώ έκανε έκκληση προς το λαό να σέβεται τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα θύματα είναι κυρίως νέοι ενήλικες και όχι παιδιά και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται παραδοσιακά ως πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο νέος ιός δε βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο εξάπλωσης, ώστε να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Η επιδημία της γρίπης των χοίρων ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας όπως ανέφερε ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών, Αγκουστίν Κάρστενς, γι' αυτό το λόγω η Παγκόσμια Τράπεζα θα προσφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια εμβολίων και απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Συναγερμός στον Π.Ο.Υ.

Ανοιχτά, πλέον, εκφράζει την ανησυχία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τον Κέιτζι Φουκούντα, επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος του Π.Ο.Υ, ένα θετικό σημείο σε μια «σοβαρή» κατάσταση, είναι ότι οι χώρες σήμερα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, μετά την εμπειρία της γρίπης των πτηνών.

Επίσης, πολλές χώρες έχουν αποθηκευμένες ποσότητες του φαρμάκου Ταμιφλού, το οποίο θεωρείται δραστικό για την ασθένεια αυτή όπως και για το νέο ιό της γρίπης των χοίρων.

Ήδη η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche, είναι έτοιμη να αποστείλει το αντι-ιικό σκεύασμα Tamiflu σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και ακόμη δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη.

Η Roche, διευκρίνισε ότι οι δόσεις αυτές είναι αποθηκευμένες κατά το ήμισυ στην Ελβετία και κατά το άλλο ήμισυ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η επικεφαλής του Π.Ο.Υ., Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις ΗΠΑ μπορεί, εν δυνάμει, να προκαλέσουν μια πανδημία, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτό θα συμβεί πράγματι.

Επίσης, η επικεφαλής του Π.Ο.Υ. συνέστησε στις χώρες που δεν έχουν πληγεί από το θανατηφόρο ιό να εντείνουν την επιφυλακή τους, γιατί κατά την εκτίμηση του οργανισμού, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Οι εμπειρογνώμονες συνεδρίασαν για αρκετές ώρες το Σάββατο, αλλά δεν προέβησαν σε έκτακτες ανακοινώσεις. Μόλις γίνουν σαφείς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ιό και τους κινδύνους του, η έκτακτη επιτροπή θα συστήσει μια αλλαγή στο επίπεδο του συναγερμού επιδημιών του Π.Ο.Υ., ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο 3 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6 ή την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για να ελεγχθεί η διάδοση της γρίπης.

Διεθνής ανησυχία... και για την υγεία του Ομπάμα

Η απρόβλεπτη εξάπλωση του ιού υποχρεώνει τη μία μετά την άλλη τις χώρες όλου του κόσμου να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα προληπτικά μέτρα.

Σε κατάσταση «έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» κηρύχθηκαν απόψε οι ΗΠΑ. «Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων σε πολίτες της χώρας θα διεξάγονται έλεγχοι σε ταξιδιώτες που θα παρουσιάζονται στα σύνορα, προερχόμενοι από χώρες που πλήττονται από τον ιό», ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

 

Οι ταξιδιώτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, θα τίθενται σε καραντίνα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντικό είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.

Στο μεταξύ, εξελίχθηκε ένα θρίλερ σχετικά με τηνυγεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Μεξικό. Ο Λευκός Οίκος με έκτακτη ανακοίνωση του διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απολύτως υγιής και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται και οι ρωσικές Αρχές με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει σήμερα διάταγμα για τη σύσταση μίας επιτροπής για την πρόληψη εξάπλωσης της γρίπης στο ρωσικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Αργεντινή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού και ζητεί από όσους φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό να δηλώνουν αν έχουν συμπτώματα γρίπης.

Το Χονγκ Κονγκ και η Νότιος Κορέα έχουν αυξήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν άρρωστων ταξιδιωτών.

 

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί 4 θάλαμοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συστάσεις στους Έλληνες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Μεξικό απευθύνει μέσω της zougla.gr ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, Πάνος Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στη μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων, σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί πρόκειται για περιστατικά σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και η επιδημία είναι περιορισμένης έκτασης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχει «επιστημονική αβεβαιότητα» για το θανατηφόρο ιό, καθώς τώρα προσπαθούν οι επιστήμονες να βρουν τρόπους για την αντιμετώπισή του.

 

 

Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει έως τώρα, δεν έχει φτάσει στη χώρα μας κάποιος Έλληνας ή τουρίστας από το Μεξικό. Οι έλεγχοι, ωστόσο, συνεχίζονται στα αεροδρόμια. Όπως έχει επιβεβαιώσει, άλλωστε, η ελληνική Πρεσβεία του Μεξικού, οι Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα της κεντρικής Αμερικής είναι ελάχιστοι. Θετικό συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, είναι ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Μεξικό στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενημερώνει επίσημα τους πολίτες για το νέο στέλεχος του ιού (Η1Ν1, τύπος Α) και γνωστοποιεί ότι το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα και βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σημειώνει επίσης ότι το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούργιο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία σε Ελλάδα και Κύπρο"

Δεν υπάρχει μολυσμένο χοιρινό κρέας στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία στην Κύπρο και την Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης στο ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαθέτει πολύ καλή χοιροτροφία και ο πολύς θόρυβος μόνο ζημιά προκαλεί.

 

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυριάκης τόνισε ότι το στέλεχος του ιού Η1Ν1, που εμφανίστηκε στην Αμερική, διαφέρει από το στέλεχος του ίδιου ιού στην Ευρώπη, και έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε κτηνιατρικό επίπεδο.

 

Διευκρίνισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την πεπτική οδό, με την αναπνοή. Και να καταναλώσει κάποιος μολυσμένο κρέας, είπε, δεν παθαίνει απολύτως τίποτε. Ο ιός μεταδίδεται μόνο από το φτέρνισμα.

 

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο βρίσκονται σε εγρήγορση. Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας Χρίστος Πατσαλίδης και Μιχάλης Πολυνείκης, δεν δικαιολογείται πανικός και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά.

 

Ο κύριος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση και επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων και πως το πρώτο μέτρο είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο.

 

Ταυτόχρονα έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία στα αεροδρόμια. Για την ώρα τουλάχιστον δεν απαγορεύονται τα ταξίδια σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Απλώς συστήνεται σε όσους θα επισκεφθούν αυτές τις περιοχές να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής που ισχύουν για το απλό κρυολόγημα.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά σε ύποπτο περιστατικό, επικοινωνήστε με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στα εξής τηλέφωνα: 210-52 12 054 και 210-52 22 339.

 

Link to comment
Share on other sites

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΝ

(ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 25.4.2009

Σήμερα 25.4.2009, με εντολή των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής

Αλληλεγγύης #ημήτρη Αβραμόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σωτήρη Χατζηγάκη, συνεκλήθη στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έκτακτη συνεδρίαση των

εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του

Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν

οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ανθρωπίνων περιστατικών με γρίπη των χοίρων

σε περιοχές του Μεξικού και νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα καινούριο στέλεχος

του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από

άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν

περιορισμένους γεωγραφικά πληθυσμούς στις δύο παραπάνω χώρες. Η κλινικο-

εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.

Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία

με τη Γενική #ιεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

παρακολουθούν το θέμα, ευρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον

Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, -στελέχη του οποίου έχουν μεταβεί στο Μεξικό για

αξιολόγηση της κατάστασης-, με το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου

και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και

τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελέγχου Επιζωοτιών.

2

Ας σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης

του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με

το καινούριο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν

προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.

Πρέπει να τονιστεί ότι για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην παρούσα

φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και επί

24ώρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το Κέντρο

Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την

Εθνική Σχολή #ημόσιας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το συντονισμό της επιχειρησιακής ομάδας έχουν εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ι. Πιερρουτσάκος και εκ

μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο καθηγητής Σπ.

Κυριάκης, πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ.

Από το Γραφείο Τύπου

Αριθμ.Τηλ: 210 5212034-35

 

Link to comment
Share on other sites

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2009

Το σκάνδαλο με το tamiflu! Το φάρμακο έγινε για τον Ιό ή ο Ιός για το φάρμακο;

AΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ TROKTIKO ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ...ΧΟΙΡΩΝ

 

O...κατασκευασμένος ιος των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια κάνει αναγκαίο το φάρμακο tamiflu. Και ενώ υπάρχουν και άλλα αντιικα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο μόνο αυτό έχει βγει παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιος είναι ευαίσθητος. Η ROCHE κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί; Διότι είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η....

οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - παίρνει από την ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.

Το Tamiflu είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη.

Κάποτε αυτό πήγε να γίνει με την νόσο των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος ο πλανήτης αλλά το tamiflu δεν έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως ο ιος είναι στα μέτρα του φαρμάκου. Το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;

Link to comment
Share on other sites

Νεότερη Ενημέρωση 15:30: Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανέβει το επίπεδο συναγερμού για πανδημία.

 

Η Κομισιόν πρότεινε κατεπείγουσα συνάντηση των υπουργών Υγείας, πιθανότατα την Πέμπτηεν μέσω φόβων για πανδημία της γρίπης των χοίρων, μετά το θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό και την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών.

 

Στο μεταξύ έκτακτα μέτρα λαμβάνουν η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη για τη γρίπη των χοίρων, ενώ, όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο θα επιθεωρεί από σήμερα η Ρωσία.

 

Στους 103 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, την ίδια στιγμή που 400 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ, τα 1.600 φτάνουν τα ύποπτα κρούσματα στη χώρα. Στο μεταξύ, ένας 24χρονος Μεξικανός εισήχθη προληπτικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Βραζιλίας, ενώ, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

 

«Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων σε πολίτες της χώρας κήρυξαν οι ΗΠΑ και ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγονται στα σύνορά της έλεγχοι σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

 

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποδεσμεύει το προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, των πολιτειακών και των ομοσπονδιακών από τις υποχρεώσεις του, προκειμένου αυτό να επικεντρωθεί στο έργο της πρόληψης του ιού.

 

Είκοσι κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και αναμένονται νέα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο δρ Ρίτσαρντ Μπέσερ.

 

Προληπτικά μέτρα και στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων, λαμβάνονται ύστερα από συσκέψεις των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τους συναρμόδιους φορείς. Ύποπτα συμπτώματα παρουσιάζουν πολίτες στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

 

Τέσσερις θάλαμοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα βρίσκεται ιατρός λοιμωξιολόγος επί εικοσιτετραώρου βάσης. Στις πτήσεις εξωτερικού θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου, ενώ όποιος ταξιδιώτης από το εξωτερικό παρουσιάσει πυρετό ή λοίμωξη του αναπνευστικού καλείται να το αναφέρει στο Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (210 5212054).

 

Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες, όπως στη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη σύσταση επιτροπής για την πρόληψη εξάπλωσης στο ρωσικό έδαφος της γρίπης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Στη Μαδρίτη, η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Τρινινταντ Χιμένεθ, δήλωσε σήμερα ότι τρεις Ισπανοί «παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση». Η υπουργός, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι οι τρεις έχουν τεθεί σε απομόνωση και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για γρίπη των χοίρων. Νοσηλεύονται στο Μπιλμπάο, στην Αλμάνσα και στη Βαλένθια, πρόσθεσε.

 

Στη Γαλλία, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι υπάρχουν υπόνοιες πως δύο άτομα που μόλις επέστρεψαν από το Μεξικό είναι φορείς του ιού. Στο Ισραήλ, οι γιατροί εξετάζουν έναν 26χρονο που μόλις επέστρεψε από το Μεξικό και παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης.

 

Την ίδια στιγμή, στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας Τόνι Ράϊαλ ότι δέκα έφηβοι σπουδαστές κολεγίου που ήταν θετικοί στις εξετάσεις για γρίπη μία ημέρα μετά την επιστροφή τους από επίσκεψη στο Μεξικό στο πλαίσιο εκδρομής για την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από την γρίπη των χοίρων.

 

Τα έξι πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανακοινώθηκαν σήμερα στον Καναδά, στις επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Νέας Σκωτίας. Τα τέσσερα από τα έξι άτομα στα οποία διαγνώστηκε η νόσος, είναι σπουδαστές που μετείχαν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και τα συμπτώματά τους είναι ήπιας μορφής. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε να εισαχθεί για νοσοκομειακή νοσηλεία, δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Στρανγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας στη Νέα Σκωτία σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

 

Στις ΗΠΑ, τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οκτώ Νεοϋορκέζοι σπουδαστές έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης της Νέας Υόρκης, δρ Τόμας Φρίντεν. Ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ.

 

Προς το παρόν, στο Τέξας οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο ενός σχολείου κοντά στο Σαν Αντόνιο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων και σε τρίτο μαθητή του. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο μαθητές στο γυμνάσιο Μπάιρον Στηλ της κομητείας Γουαδελούπε επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από την ασθένεια. Στην Καλιφόρνια, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα, το έβδομο συνολικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μια περίπτωση ασθενούς η κατάσταση της οποίας βελτιώθηκε. Στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημόσια Υγεία Τόμας Φρίντεν έκανε λόγο περί κινδύνου μετάλλαξης του ιού και μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά την εμφάνιση 75 ύποπτων κρουσμάτων σε γυμνάσιο στο Κουήνς. Άλλα δυο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κάνσας.

 

Νωρίτερα σήμερα, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές στην Ουάσινγκτον προειδοποίησαν για αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, επισημαίνοντας ότι ο νέος ιός εξαπλώνεται και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. «Με λοιμώξεις σε πολλές κοινότητες, όπως αυτές που παρακολουθούμε, κρίνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αναχαίτιση της επιδημίας», δήλωσε η Αν Σούσατ, από τη διεύθυνση των Αμερικανικών Κέντρων για τον 'Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC). «Επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε αυτό τον ιό σε ένα μόνο μέρος. Τώρα που έχουμε μια ευρύτερη εικόνα, περιμένω ότι θα εντοπίσουμε περισσότερα κρούσματα», πρόσθεσε η κα Σούσατ. Όπως εξάλλου προειδοποίησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο ιός «σαφώς μπορεί να προκαλέσει πανδημία» και πρόκειται για «ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο προκαλεί παγκόσμια ανησυχία».

 

Μια ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ έφθασε χθες στο Μεξικό για να συνεργασθεί με τις αρχές, στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Οι ειδικοί μετέβησαν στο Μεξικό κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της χώρας.

 

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν 450 εκατ. δολάρια (340 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, σε κεφάλαια που εξασφάλισε εκτάκτως γιʼ αυτό το σκοπό. Ο νεότερος απολογισμός της γρίπης των χοίρων στη χώρα ανέρχεται σε 81 νεκρούς από την 13η Απριλίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα, ενώ άλλοι 1.324 ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Ο κ. Κόρδομπα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων, τουλάχιστον έως την Παρασκευή. Ζήτησε παράλληλα τη συνεργασία όλων προκειμένου να ακυρωθούν δημόσιες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, ακόμη και θρησκευτικές τελετές, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση της μολυσματικής ασθένειας. Ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν εξουσιοδότησε τις υγειονομικές αρχές να επιβάλλουν καραντίνα σε ασθενείς, να εξετάζει όσους ταξιδεύουν και να εισέρχεται σε κατοικίες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της ασθένειας.

 

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v10365

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συναγερμός και στην Ελλάδα

 

27/04/2009

m27-120455xoiroi.jpg Επί ποδός οι αρχές στην Ελλάδα για τη γρίπη των χοίρων

 

 

Επί ποδός βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές για τη γρίπη των χοίρων.

 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

 

Στο Σισμανόγλειο τέθηκαν σε ετοιμότητα 4 θάλαμοι. Επίσης γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου στις πτήσεις εξωτερικού.

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται από κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού κρέατος αλλά μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης.

 

Σημείωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι κτηνιατρικές μονάδες στο Μεξικό και να θανατωθούν τα μολυσμένα με τον ιό ζώα.

 

"Απίθανο" χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Περιφερειακού Γραφείου Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Παντελιάδης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κρούσμα της νόσου.

 

 

Τι ξέρουν οι επιστήμονες για τη γρίπη των χοίρων;

 

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει απειλή

 

 

Τα απανωτά θανατηφόρα και μη κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε διάφορες χώρες, με επίκεντρο το Μεξικό, έχουν αρχίσει να σκορπούν διεθνή ανησυχία για την προοπτική μιας επικίνδυνης παγκόσμιας επιδημίας.

 

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό, με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science.

 

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

 

Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.

 

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;

 

Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.

 

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το "εργαστήρι" για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.

 

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

 

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να "πηδά" από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

 

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

 

Υπάρχει θεραπεία;

 

Δύο συνήθη αντιγριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

 

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;

 

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

 

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

 

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;

Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

 

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;

Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

 

Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

 

 

 

 

 

http://www.skai.gr/master_story.php?id=119035

 

 

 

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Παρασκευή, 1 Μάϊος 2009

 

"Αρνητικός ο πρώτος έλεγχος για γρίπη των χοίρων σε ασθενή στα Γιάννενα!"

 

 

153942_ioannina.jpg

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, ότι υπάρχουν περισσότερα από 300 κρούσματα σε 11 χώρες και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει την ζωή τους. Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν περισσότερες δόσεις αντιγριπικών φαρμάκων στέλνοντας 400.000 δόσεις στο Μεξικό... Εν τω μεταξύ, η μετάδοσης του νέου ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκε στη Γερμανία. Μια νοσοκόμα η οποία είχε έρθει σε επαφή με ασθενείς στο νοσοκομείο, παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης των χοίρων και θεραπεύτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόμοιες περιπτώσεις είχαν παρουσιαστεί στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τον Καναδά.

Ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Πολωνία που είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Μεξικό, νοσηλεύεται στη χώρα της με συμπτώματα της γρίπης των χοίρων. Στην Ισπανία καταγράφηκαν 13 νέες περιπτώσεις και 8 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Νέα Ζηλανδία 400 άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης τέθηκαν εθελοντικά σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επαφές τους με άλλα άτομα. Ένα βήμα πριν την πανδημία οι χώρες λαμβάνουν η μία μετά την άλλη έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο, τρώγοντας χοιρινό κρέας Ιταλικής προέλευσης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Στη χώρα μας αναστάτωση προκλήθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όταν μεταφέρθηκε ασθενής με τα συμπτώματα της γρίπης, όμως ο πρώτος έλεγχος έδειξε, ότι είναι αρνητικός.Ο ασθενής βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και θα γίνουν και περαιτέρω έλεγχοι. "

 

Link to comment
Share on other sites

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2009

Το σκάνδαλο με το tamiflu! Το φάρμακο έγινε για τον Ιό ή ο Ιός για το φάρμακο;

AΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ TROKTIKO ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ...ΧΟΙΡΩΝ

 

O...κατασκευασμένος ιος των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια κάνει αναγκαίο το φάρμακο tamiflu. Και ενώ υπάρχουν και άλλα αντιικα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο μόνο αυτό έχει βγει παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιος είναι ευαίσθητος. Η ROCHE κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί; Διότι είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η....

οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - παίρνει από την ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.

Το Tamiflu είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη.

Κάποτε αυτό πήγε να γίνει με την νόσο των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος ο πλανήτης αλλά το tamiflu δεν έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως ο ιος είναι στα μέτρα του φαρμάκου. Το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;

 

:!::!::!:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πρώτο κρούσμα του "νέου ιού" στην Ιταλία

 

2 Μαΐου 2009, 23:30

 

swine_flu_mesa8954894598.jpg

Το πρώτο κρούσμα του "νέου ιού" της γρίπης επιβεβαιώθηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Τοσκάνη της Ιταλίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο τοπικός υπεύθυνος Υγείας, Αντόνιο Ντελβίνο, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας μας επιβεβαίωσε τηλεφωνικώς πως ο ασθενής που νοσηλεύεται είναι θετικός στις εξετάσεις για τον ιό της γρίπης των χοίρων".

Ο Ντελβίνο διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα του "νέου ιού" στις 30 Απριλίου και πρόσθεσε ότι έχει πλέον θεραπευθεί και δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, όπως και τα μέλη του στενού του περιβάλλοντος που υποβλήθηκαν προληπτικά σε αντιϊκή θεραπεία.

Απόψε επιβεβαιώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ιρλανδία.

Εντωμεταξύ, τριακόσια άτομα -πελάτες ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ- τέθηκαν σε καραντίνα, όταν επιβεβαιώθηκε ότι ένας 25χρονος, επίσης πελάτης του ξενοδοχείου είχε προσβληθεί από τον "νέο ιό της γρίπης". Ο 25χρονος, ο οποίος αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό.

Το κρούσμα αυτό οδήγησε τις κινεζικές αρχές να αναστείλουν όλες τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Μεξικού και του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Σε συντονισμένες ενέργειες, στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας των «27», που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι της «νέας γρίπης».

smallnew111.jpgΤο Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και στη στενή συνεργασία για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και καθοδήγησης των πολιτών, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.

Επίσης, συμφώνησαν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο να καλύπτει τον ιό, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται προσωρινά με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

avramo90456.jpgΚατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη, η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. «Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εκδήλωση πανδημίας, αφού ανέβασε στο επίπεδο 5 της εξαβαθμιαίας κλίμακας το επίπεδο συναγερμού. H φάση συναγερμού 5 σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τουλάχιστον δύο χώρες.

chan9087346.jpgΗ πρόεδρος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, διαβεβαίωσε ωστόσο τους πάντες ότι η διεθνής κοινότητα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από το θάνατο ενός 23 μηνών μωρού στο Τέξας – ο πρώτος θάνατος της γρίπης των χοίρων εκτός του Μεξικού, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Στις ΗΠΑ έκλεισαν περισσότερα από 300 σχολεία σε 11 πολιτείες της χώρας και συνολικά 4.000 μαθητές παραμένουν στα σπίτια τους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό και καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε, ότι ένα μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Μεξικό τον Απρίλιο, ενδέχεται να προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων. Ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί αν όντως προσβλήθηκε από το νέο ιό, αφού πέρασαν πολλές μέρες από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα και ο ίδιος έχει πλέον αναρρώσει.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα τεστ διάγνωσης της γρίπης των χοίρων, το οποίο επιτρέπει να γίνει ασφαλής διάγνωση μόλις 36 ώρες μετά το τεστ.

Επίσης, σε ανακοίνωση του ΠΟΥ γνωστοποιείται ότι τα οροθετικά άτομα με HIV είναι πολύ πιο ευάλωτα στη γρίππη των χοίρων, αφού τα αντισώματα του HIV και το νέο στέλεχος της γρίππης μπορούν να συνδυασθούν με τρόπο επικίνδυνο, όπως συμβαίνει με το HIV και τη φυματίωση.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Τα προσβεβλημένα με ΗΙV άτομα θα πρέπει να θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να τους δωθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και στη θεραπεία κατά της αύξουσας επιδημίας της γρίππης του στελέχους Α-Η1Ν1".

 

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, τα θύματα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του "νέου ιού" έχουν ως εξής:

Μεξικό: 16 νεκροί, 101 ύποπτοι θάνατοι από το νέο ιό

ΗΠΑ: 1 νεκρός, 141 κρούσματα

Αυστρία: 1 κρούσμα

Καναδάς: 34 κρούσματα

Γερμανία: 6 κρούσματα

Αυστρία: 1 κρούσμα

Ολλανδία: 1 κρούσμα

Ελβετία: 1 κρούσμα

Δανία: 1 κρούσμα

Ιταλία: 1 κρούσμα

Μ. Βρετανία: 13 κρούσματα

Ιρλανδία: 1 κρούσμα

Ισπανία: 15 κρούσματα

Γαλλία: 1 κρούσμα

Ισραήλ: 3 κρούσματα

Κίνα (Χονγκ Κονγκ): 1 κρούσμα

Νότιος Κορέα: 1 κρούσμα

Νέα Ζηλανδία: 4 κρούσματα

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης, ότι συνολικά τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων παγκοσμίως είναι 615 σε 15 χώρες. Προτροπή να διακόψουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις στο Μεξικό

 

Με στόχο να περιοριστεί - εκ των υστέρων- η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, η κυβέρνηση του Μεξικού προέτρεψε όλες τις επιχειρήσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους έως την 5η Μαΐου.

Η έκκληση αφορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται κομβικής σημασίας για την οικονομία της χώρας ή την δημόσια ασφάλεια.

Υπουργοί της κυβέρνησης Καλδερόν ανέφεραν ότι οι κλάδοι των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των μεταφορών δεν θα διακόψουν τις εργασίες τους.

"Προσπαθούμε να διακόψουμε τον αναπαραγωγικό κύκλο του ιού με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Αγκουστίν Κάρστενς.

Όσο περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δυνατόν θα παραμείνουν στα σπίτια τους, ωστόσο οι πιο κρίσιμοι τομείς, όπως η βιομηχανία του πετρελαίου, η αστυνομία και ο στρατός θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, πρόσθεσε ο Κάρστενς.

 

 

 

 

Σε 4 - 6 μήνες θα είναι έτοιμα τα αντιβιοτικά

maxico2315235.jpgΗ πρόεδρος του ΠΟΥ συνέστησε σε όσους διαγνώστηκαν ως φορείς του ιού να καθυστερήσουν τις μετακινήσεις τους, και σε όσους ανέπτυξαν τα συμπτώματα της γρίπης να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τα πρώτα πακέτα αντιβιοτικών της γρίπης θα είναι έτοιμα σε διάστημα τεσσάρων με έξι μηνών, αλλά θα περάσει καιρός για να παραχθούν μεγάλες ποσότητες αυτών των φαρμάκων.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός προέρχεται από το ίδιο στέλεχος που προκαλεί εποχιακές εξάρσεις στους ανθρώπους. Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι αυτή η νέα μεταλλαγμένη μορφή περιέχει γενετικό υλικό, διαφορετικών γριπών που συνήθως προσβάλλει γουρούνια και πουλιά.

Δε συστήνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς Ο ΠΟΥ

Ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των χοίρων, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη μεξικανική πόλη Οαχάκα «δεν μπορεί πια να περιοριστεί». Σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στο να αντιμετωπίσουν και να «αμβλύνουν» τις επιπτώσεις του ιού.

 

Πάντως, παρά την αναστάτωση που επικρατεί διεθνώς, ο ΠΟΥ επανέλαβε τη θέση του πως τα σύνορα μεταξύ των χωρών θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και τα ταξίδια να συνεχισθούν, όμως συμβουλεύει τον κόσμο να είναι προσεκτικός, να ακολουθεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες υγιεινής και να ζητεί ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα έπειτα από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Διεθνής επαγρύπνηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι πρόωρο να απαγορευθούν οι μετακινήσεις προς τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο και πρότεινε να αλλάξει η ονομασία "γρίπη των χοίρων" σε "νέα γρίπη" ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τη βιομηχανία της χοιροτροφίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κρίσιμης κατάστασης και η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί στο Μεξικό δάνειο μεγαλύτερο τον 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σαν προληπτικό μέτρο, διευκρινίζοντας ωστόσο δεν υπάρχει λόγος «για συναγερμό».

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια περίοδο δύο μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιδημία της γρίπης των χοίρων.

Επίσης, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σούμο της Ιαπωνίας θα διανείμει εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες και υγρό σαπούνι στους αθλητές της, προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση της γρίππης των χοίρων στους κόλπους του εθνικού αγωνίσματος.

 

Ταξιδιωτικές ... συμβουλές

Διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το Μεξικό:

- Η καναδική εταιρία Air Transat ως τα τέλη Μαΐου flusmall222.jpg

- Τα γραφεία ταξιδίων στη Γαλλία

- Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας

- Στην Ιαπωνία αποφασίστηκαν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αδειών εισόδου στους Μεξικανούς.

- Τόκιο, Οτάβα, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι και Χάγη συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο Μεξικό.

 

Στην Ταϊλάνδη, όπως και σε άλλα αεροδρόμια, η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων.

 

Όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο θα επιθεωρεί από σήμερα και η Ρωσία, λόγω της επιδημίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

 

Η μία χώρα μετά την άλλη δε, ακύρωσαν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη χώρα της λατινικής Αμερικής και μέρη των ΗΠΑ, αν οι ειδικοί δεν έχουν κάποια απόδειξη ότι η ασθένεια μεταφέρεται από το κρέας.

 

Σα συνέπεια όλων αυτών, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών έπεσαν κατακόρυφα.

 

Link to comment
Share on other sites

Γρίπη των χοίρων το μεγάλο λάθος του 1976

 

Ο γιατρός ΑΡΤΣΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ έγινε γνωστός για την αφοσίωσή του στην περίθαλψη των Αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, τις δεκαετίες του '60 και του '70. Το 2000 τιμήθηκε ως «Ο Ελληνο-αυστραλός του 20ού αιώνα».

 

Το 1976 δούλευα στο βόρειο άκρο της Αυστραλίας μεταξύ Αβοριγίνων. Τότε παρατήρησα ότι σε μία κοινότητα λίγων εκατοντάδων ανθρώπων, έξι άνδρες πέθαναν ξαφνικά.

 

Κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για το στέλεχος Victorian (του εμβόλιου της γρίπης), αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει πραγματική σημασία γιατί, εκτός από ορισμένα επιλεγμένα άτομα, κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχεται σε κάθε συγκεκριμένη παρτίδα.

 

Δεν ήταν όλοι ηλικιωμένοι. Ενας απ' αυτούς ήταν εικοσάρης. Λίγες εβδομάδες αργότερα, σε μια άλλη κοινότητα, διαπίστωσα ότι τα άτομα με καρδιακά προβλήματα ή δυνητικά καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη είχαν μεγάλες πιθανότητες να πεθάνουν αμέσως μόλις θα τους δοθεί το εμβόλιο.

 

Προφανώς, υπήρχε πρόβλημα με ορισμένες παρτίδες του εμβολίου.

 

Λίγους μήνες αργότερα βρισκόμουν στην Αμερική. Ο πρόεδρος Φορντ είχε ενημερωθεί από τους συμβούλους του σε ζητήματα υγείας ότι επρόκειτο να ξεσπάσει μια τεράστια επιδημία της «γρίπης των χοίρων», ότι αυτή θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες και ότι ο μόνος τρόπος για να προληφθεί αυτή η καταστροφή ήταν να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της Αμερικής - κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί- με ειδικό εμβόλιο.

 

Ετσι, παρασκευάστηκε το εμβόλιο και ξεκίνησε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία. Ανησύχησα, επειδή το εμβόλιο δεν θα μπορούσε να δοκιμαστεί σωστά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κανείς από τους αποδέκτες του εμβολίου δεν θα μπορούσε να γνωρίζει με τι ακριβώς τον εμβολίαζαν και υπήρχε πιθανότητα να πεθάνουν με αιφνίδιο θάνατο πολλοί άνθρωποι. Επιπλέον, ήταν εξαιρετικά απίθανο να ενσκήψει μια επιδημία της γρίπης των χοίρων.

 

Γι' αυτό βγήκα και μίλησα. Στην αρχή οι εφημερίδες πιάστηκαν απ' αυτά που έλεγα και δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως «Αυστραλός γιατρός μιλά για μαζική δολοφονία». Στη συνέχεια εμφανίστηκα στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Κάθι Κρόσμπι.

 

Ενας απ' αυτούς που έβλεπε το τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν κάποιος που δεν συμπαθούσε έναν κύριο που ονομαζόταν Γκαμπίνο, το αφεντικό της Μαφίας. Ο Γκαμπίνο ήταν περίπου 70 ετών και είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Ηταν εύκολο να βάλει κάποιον να πείσει τον Γκαμπίνο να πάρει το εμβόλιο κι αυτός έπεσε αμέσως νεκρός. Οι εφημερίδες είχαν δίκιο που έγραφαν για τη «Μαφιόζικη συνωμοσία με εμβόλιο γρίπης».

 

Οι άνθρωποι όμως, γενικώς έπεφταν νεκροί μέσα στα κτίρια που τους εμβολίαζαν. Αλλοι παρέλυαν. Ολο το πρόγραμμα έφτασε σε αδιέξοδο.

 

Ο πρόεδρος Φορντ αποφάσισε να διευθετήσει γρήγορα το ζήτημα. Μπροστά σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και σήκωσε το μανίκι του για να εμβολιαστεί. Εκείνη την εποχή εγώ ισχυρίστηκα ότι το εμβόλιο που του έκαναν ήταν άδειο κι αυτό νομίζω ότι πραγματικά συνέβη.

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Φορντ προσκάλεσε όλους τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης που παραβρίσκονταν στη συνέντευξη τύπου και τους ζήτησε να μπουν στη σειρά και να εμβολιαστούν επί τόπου. Μόνο ένας άντρας προσφέρθηκε εθελοντικά και κατά σύμπτωση ήταν ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. Ολοι οι άλλοι αρνήθηκαν την πρόσκληση.

 

Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα γρίπης των χοίρων. Ούτε επρόκειτο να ξεσπάσει επιδημία της γρίπης των χοίρων. Πώς είναι δυνατόν ο πιο ισχυρός άνθρωπος της υδρογείου, ο οποίος διέθετε μάλιστα το μεγαλύτερο οργανισμό υγείας σ' όλο τον κόσμο, να κάνει τέτοιο λάθος;

 

Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση, αλλά ό,τι και να συνέβη, το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση δεν είναι απλή και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

 

Επιπλέον, απ' όσο γνωρίζω, ήμουν ο μόνος εν ενεργεία γιατρός που μίλησα εναντίον της υπόθεσης αυτής και προειδοποίησα για τις συνέπειές της. Πώς είναι δυνατόν να αντέδρασε μόνο ένας γιατρός που διέθετε τη βασική εκπαίδευση και δεν ήταν καν κάτοχος της αμερικανικής υπηκοότητας;

 

Υπήρξε άλλος ένας ερευνητής, ο Αντόνι Μόρις, ο οποίος επιχείρησε να μιλήσει δημόσια, αλλά λογοκρίθηκε και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κλασικό παράδειγμα όπου ένας μονάχα έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος.

 

Οταν συζητείται το θέμα των εμβολίων, το γεγονός ότι η μεγάλη μάζα του ιατρικού κατεστημένου δηλώνει ότι κάτι είναι έτσι ή αλλιώς, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι είναι στην πραγματικότητα έτσι.

 

Εάν το κατεστημένο μπορεί να διεξάγει με τόσο λανθασμένο τρόπο κάτι τόσο τεράστιο και σημαντικό όπως η εκστρατεία εμβολιασμού για τη γρίπη των χοίρων, τότε είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι μπορεί και άλλα πράγματα να πηγαίνουν λάθος. Τουλάχιστον μας δίνει λόγους να αμφιβάλλουμε γι' αυτά που ισχυρίζεται το κατεστημένο ως δεδομένα.

 

Αν το λάβουν αυτό υπόψη τους οι γιατροί και οι πολίτες, τότε θα γίνονται λιγότερα λάθη και λιγότεροι άνθρωποι θα υποχρεώνονται να υποφέρουν χωρίς λόγο.

 

* Ο γιατρός ΑΡΤΣΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ έγινε γνωστός για την αφοσίωσή του στην περίθαλψη των Αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, τις δεκαετίες του '60 και του '70. Το 2000 τιμήθηκε ως «Ο Ελληνο-αυστραλός του 20ού αιώνα».

 

(Από enet http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=40412 )

 

 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1025115

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

18 Μαΐου 2009, 18:23

 

 

Ένας 19χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος επέστρεψε προσφάτως από τις ΗΠΑ, αποτελεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1 στην Ελλάδα.

 

Ο νεαρός βγήκε θετικός κατά τον πρώτο έλεγχο δείγματος το οποίο ελήφθη από το φάρυγγα. Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, έχει ληφθεί και δεύτερο δείγμα, το οποίο υποβάλλεται σε έλεγχο και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ.

 

Το δείγμα ελήφθη στο Σισμανόγλειο και εξετάζεται στο Ινστιτούτο Παστέρ.

 

Οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και νοσοκομεία της χώρας αρχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες και ώρες ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις εφημερίες, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

 

Την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της γρίπης στην Ελλάδα έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Θεώρησα σκόπιμο, μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω ότι μένει να επιβεβαιωθεί.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος δεν υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».

 

http://www.zougla.gr/news.php?id=40829

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Η νέα γρίπη Α θα εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο

18/05/2009 | ΑΠΕ

 

 

Η νέα γρίπη Α αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, δήλωσε Aμερικανός αξιωματούχος.

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1), γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, συνεχίζει να εξαπλώνεται ευρέως στις ΗΠΑ και αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

 

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται από σήμερα στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Μπέσερ σημείωσε ότι υπάρχει "εκτεταμένη μετάδοση" της νέας γρίπης στις ΗΠΑ μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν.

 

"Η επιδημία δεν έχει τελειώσει", σχολίασε εξάλλου ο ίδιος, σημειώνοντας: "Βάσει των καλύτερων αναλύσεών μας, ο νέος ιός H1N1 είναι πιθανόν να μεταδοθεί σε ολόκληρον τον κόσμο, όπως γίνεται με τους ιούς της εποχικής γρίπης".

 

Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα

Η επιδημία της νέας γρίπης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα μιας πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει, δήλωσε εξάλλου στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν.

 

"Όλοι βρισκόμαστε υπό πίεση για να πάρουμε άμεσες αποφάσεις που να προχωρούν σε βάθος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας", σημείωσε προς τους μετέχοντες στη συνέλευση.

 

Η Τσαν δήλωσε επίσης μιλώντας σε ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη που διεξάγεται κατά τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ ότι θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός κηρύττει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο του συναγερμού του για την πρόκληση πανδημίας από τη νέα γρίπη.

 

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος ορισμένων υπουργών Υγείας, με επικεφαλής τον Βρετανό Άλαν Τζόνσον, στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ.

 

"Μου ζητάτε προτού προχωρήσουμε στο έκτο στάδιο να ορίσουμε κι άλλους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Θα μεταφέρω στο συμβούλιο το αίτημά σας", δήλωσε η Τσαν στην ειδική σύνοδο για τον νέο ιό Α (Η1Ν1) στη Γενεύη.

 

95% των κρουσμάτων στη Βόρεια Αμερική

Παράλληλα ο υπ'αριθμόν δύο του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα ανακοίνωσε σήμερα επίσης από τη Γενεύη ότι ο νέος ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 74.

 

"Σχεδόν το 95% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά", διευκρίνσε ο Φουκούντα στην ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη.

 

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη είναι η Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 125 κρούσματα, η Ισπανία (103) και η Βρετανία (101).

 

Ιαπωνία

Ωστόσο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης, έχουν επιβεβαιωθεί 135 κρούσματα της νέας γρίπης και έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό.

 

Ο αριθμός των ασθενών από τον νέο ιό αυξήθηκε ραγδαία από το Σάββατο στις δύο γειτονικές νομαρχίες της Οσάκα και του Χιόγκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης ενός μαθητή λυκείου ηλικίας 17 ετών στην πόλη Κόμπε. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση τοπικής μόλυνσης στη χώρα.

 

Ισπανία

Από την Ισπανία τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκρινε απαράδεκτη τη σύσταση της Ρωσίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Ισπανία λόγω της νέας γρίπης.

 

Είναι "εντελώς απαράδεκτο" και η Ισπανία "απορρίπτει απόλυτα" τη ρωσική αυτή απόφαση, δήλωσε ο Μορατίνος στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για μια "άμεση επίλυση" του προβλήματος.

 

http://www.sigmalive.com/news/international/154169

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, αν διαπιστώσουμε ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις να είμαστε «πιθανό κρούσμα», συνιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες για τον νέο ιό Α (Η1Ν1) δίνονται παρακάτω από το ΚΕΕΛΠΝΟ:

 

 

 

 

 

Οσοι ταξιδιώτες επέστρεψαν από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α (Η1Ν1), θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους

Τι είναι ο νέος ιός της γρίπης;

Ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1), που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ έως τώρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γρίπης των χοίρων και της γρίπης από τον νέο ιό;

Σε αντίθεση με τον τυπικό ιό της γρίπης των χοίρων, ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) περιέχει γονίδια από ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Επιπλέον, ο τυπικός ιός της γρίπης των χοίρων μεταδίδεται συνήθως μέσω άμεσης επαφής με χοίρους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης από τον νέο ιό;

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πόνος στους μυς, πονοκέφαλος. Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλα συμπτώματα, όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι με τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1);

Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και στη συνέχεια ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.

Μπορεί ο νέος ιός να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω κατανάλωσης χοιρινού κρέατος και παραγόντων του;

Οχι. Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Στη θεωρητική περίπτωση που ο νέος ιός απομονωθεί και στους χοίρους, η σωστή θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα ώστε η θερμοκρασία σε όλο το τμήμα του μαγειρευόμενου κρέατος να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου) θα σκότωνε τον ιό, πράγμα που συμβαίνει και για άλλους ιούς και βακτήρια. Πάντα συνιστάται η τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής στις κουζίνες, καθώς και το πλύσιμο των χεριών, των επιφανειών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού με σαπούνι μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος.

Υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);

Παρότι υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει τους χοίρους από τη γρίπη των χοίρων, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1). Γίνονται όμως προσπάθειες να παρασκευαστεί τέτοιο εμβόλιο.

Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);

Παρότι ο νέος ιός έχει κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη, δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Ενδεχομένως να προσφέρει μόνο μερική προστασία και γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί αυτό, οι οποίες όμως θα χρειαστούν αρκετό χρόνο.

Μπορεί να θεραπευτεί η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) στους ανθρώπους;

Από τα διαθέσιμα φάρμακα ο νέος ιός γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη), αλλά ανθεκτικός στην αμανταδίνη και στη ριμανταδίνη. Πάντως, η θεραπεία για τη γρίπη είναι κυρίως συμπτωματική.

Μόλις επέστρεψα από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης. Τι θα πρέπει να κάνω;

Οσοι ταξιδιώτες επέστρεψαν από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α (Η1Ν1), θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης, συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Ακόμη, πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον ιατρό τους. Οδηγίες μπορούν επίσης να λάβουν στην περίπτωση αυτή και από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Για πρώτη φορά αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν φόβους ότι σε περίπτωση που ο ιός Η1Ν1 αρχίσει να μεταδίδεται μέσω επαφής με ανθρώπινα περιττώματα, εξαιτίας προβληματικού αποχετευτικού δικτύου, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο διατρέχουν:

- οι έγκυες γυναίκες,

- οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπαθείς ή διαβητικοί

- οι φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ;

Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατήστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο. Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μη μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντίλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Πετάξτε το μαντίλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τους άλλους. Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατεύσει από τα μικρόβια. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά τον βήχα ή το φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ είναι επίσης αποτελεσματικά. Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτό τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 

Link to comment
Share on other sites

Σταματήστε το ολοκαύτωμα των χοίρων

Μαΐου 21, 2009, 6:36 πμ

Κατηγορίες: ζωοφιλία

 

Δεκάδες χιλιάδες χοίροι δολοφονούνται σε ομαδικούς τάφους, λόγω εμφάνισης της κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων στις περιοχές που βρίσκονται τα χοιροτροφία τους. Δείτε το παρακάτω σοκαριστικό βίντεο, με το έγκλημα αυτό να συντελείται στην Αίγυπτο.

 

 

Και όσο το έγκλημα αυτό συντελείται, κανείς δεν αντιδρά. Δεν τους νοιάζει να θανατωθούν δεκάδες χιλιάδες χοίροι, αρκεί να νιώσουν την ασφάλεια για τις δικές τους ζωές.

 

Σταματήστε το Ολοκαύτωμα των χοίρων! Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας σε όλο τον πλανήτη. Η σιωπή είναι συνενοχή.

 

Απαιτούμε:

 

- Να κλείσουν τα απάνθρωπα σφαγεία παραγωγής κρεάτων.

- Λευτεριά στα φυλακισμένα ζωα. Άμεση απελευθέρωση όλων των υγειών χοίρων στο φυσικό τους περιβάλλον.

-Να σταματήσουν τώρα οι σφαγές των χοίρων. Μεταφορά όλων των άρρωστων ζώων σε ειδικές φάρμες και ιατροφαρμακευτική τους περίθλαλψη και φροντίδα μέχρι το θάνατό τους ή την αποθεραπεία τους και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους.

 

http://activistes.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Ύποπτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Κέρκυρα

 

22 Μαΐου 2009, 22:36

 

Από το απόγευμα εξετάζεται ένας 15χρονος Βρετανός τον οποίο εντόπισε η θερμική κάμερα με 38,5 πυρετό, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ο νεαρός έφτασε στην Κέρκυρα με την πτήση ΕΖΥ1979 Μάντσεστερ - Κέρκυρα στις 19:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Γενική Κλινική Κέρκυρας, όπου φιλοξενείται και όλη η οικογένειά του, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, που θα είναι στη διάθεση των γιατρών σε 1-2 ημέρες.

 

 

 

Πηγη:zougla.gr

 

Link to comment
Share on other sites

Η γρίπη των χοίρων και στην Ελλάδα... Μάλλον πλάκα μας κάνετε....

 

19 Μαΐου 2009, 13:30

 

Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος

 

Τελικά μάλλον ...θα καταφέρουμε να παραγγείλουμε τα περίφημα αντι-ιικά φάρμακα που τα παπαγαλάκια του παγκόσμιου οργανισμού υγείας τόσο πολύ προσπάθησαν να μας τα καταστήσουν απαραίτητα.

Βλέπετε, αυτά τα ερπετά, που εδώ και χρόνια μάς προσφέρουν τόσο απλόχερα ασθένειες, λοιμούς και καταποντισμούς, δεν είναι και τόσο τυχαία.

Έχουν ένα κοινό παρονομαστή που τα κατευθύνει, όπως ο καραγκιοζοπαίχτης τις μαριονέτες του, με σκοπό αυτά τα υπέρ-ερπετά να κατευθύνουν τα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ερπετοειδή, στις χώρες μέλη του Π.Ο.Υ., έτσι ώστε ο προαναφερθείς κοινός παρονομαστής να ξεπουλήσει την πραμάτεια του πριν οι ημερομηνίες λήξης την καταστήσουν άχρηστη και είδος προς καταστροφή, αν και η αλλαγή των ημερομηνιών λήξης δεν είναι, δα, και πολύ δύσκολη υπόθεση.

Η όλη ιστορία είναι τόσο αστεία, που ναι μεν προκαλεί αρχικά τα γέλια, αλλά αμέσως μετά πρέπει να αναλογιστεί κανείς μέχρι πού μπορεί να φθάσουν αυτοί, που υποτίθεται πως είναι εντεταλμένοι να επιτηρούν την παγκόσμια υγεία και να προλαμβάνουν τις πιθανές επιδημίες.

Δεν είναι παράξενο πως οι θάνατοι εμφανίζονται σε τριτοκοσμικές χώρες και μάλιστα στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όπου άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ακόμα και από ένα απλό κρυολόγημα;

Δεν είναι παράξενο, που στις προηγμένες χώρες δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, και άτομα τα οποία νόσησαν, μετά από κατάλληλη θεραπεία αποκατέστησαν την υγεία τους πλήρως;

Δεν είναι παράξενο, να γίνεται τόσος ντόρος για την εμφάνιση μιας πανδημίας γρίπης εν μέσω καλοκαιριού και θερμοκρασιών που πλησιάζουν τους 30 βαθμούς και σε μερικές ημέρες τους 40, όπου οι άνθρωποι συνωστίζονται στις παραλίες, κοιμούνται με ανοικτά παράθυρα, τρώνε πολλά φρούτα, ζούνε με λιγότερο άγχος;

Δεν είναι παράξενο, που τα αντι-ιικά φάρμακα εξαφανίζονται μετά από ανακοινώσεις του Π.Ο.Υ. από τα φαρμακεία, αλλά εμφανίζονται στην μαύρη αγορά με πολλαπλάσιο της αξίας τους καπέλο;

Προκειμένου αυτά τα απίστευτου θράσους τυπάκια να πετύχουν τους στόχους τους, δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν και θανάτους, διότι μόνον έτσι θα καταστήσουν εαυτούς περισσότερο πιστευτούς. Διότι, μη μου πείτε πως ήταν τόσο δύσκολο, να στείλουν τα κατάλληλα φάρμακα στο Μεξικό, αν αυτά δεν υπήρχαν στις κρατικές αποθήκες -πράγμα που θεωρώ εντελώς απίθανο.

Απλά, τα άτομα που νόσησαν από το συγκεκριμένο στέλεχος έτυχε να μην έχουν τη δύναμη να σηκώσουν τη φωνή τους και να αντισταθούν. Έφυγαν, απλά και μόνο διότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι' αυτούς... διότι η ζωή τους στο χρηματιστήριο του φαρμάκου... ήταν ισάξια του μηδενός...

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας. Ε, κάποιος Έλληνας φοιτητής ήρθε από την Αμερική και μας έφερε πεσκέσι την περίφημη γρίπη... και... τι έγινε; Θα πάρει τα κατάλληλα φάρμακα και σε 3 με 4 ημέρες θα είναι περδίκι. Προς τι όλος αυτός ο θόρυβος και ο πανικός που καλλιεργείται; Μήπως μέσα στον πανικό, και τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών γεμίζουν, και οι μίζες, ύψους πάρα πολλών εκατομμυρίων, εισέρχονται στις τσέπες των απανταχού δικαιούχων;

Δυστυχώς η συγκεκριμένη υπόθεση μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει και αηδία, διότι είναι ακριβώς η ίδια... καρμπόν, με την προηγούμενη γρίπη των πουλερικών, με μόνο μια ειδοποιό διαφορά. Τα πτηνά της λαμογιάς μεγάλωσαν και έγιναν γουρούνια. Ντροπή σας.

 

 

 

Δημοσιευτηκε στο zougla.gr

 

Link to comment
Share on other sites

Εξιτήριο πήρε ο 19χρονος με τη γρίπη των χοίρων

 

24 Μαΐου 2009, 20:21

 

 

Ο 19χρονος που είχε προσβληθεί από τον νέο ιό της γρίπης, βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο.

Η θεραπεία του ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χαίροντας άκρας υγείας επέστρεψε στην οικογένειά του, όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

 

 

 

Πηγη:zougla.gr

 

 

H απαντηση στο παραπανω αρθρο???

 

Link to comment
Share on other sites

Τετάρτη, 27 Μάϊος 2009

 

Τρίτο κρούσμα της γρίπης στη χώρα μας gripi9999.jpg

 

 

Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγη ώρα το τρίτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Πρόκειται για τον ένα από τους 2 ασθενείς που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα θα γίνουν δηλώσεις απο τον υπουργό Υγείας.

 

Troktiko blogspot

 

---------------------------------------------------------------------

 

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα της νέας γρίπης

 

27 Μαΐου 2009, 08:13

 

Πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 20χρονο Έλληνα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης.

Ο 20χρονος είναι συμφοιτητής και φίλος του 21χρονου που νοσηλεύεται από χθες στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Τα δείγματα από τον τρίτο νεαρό από την παρέα που επέστρεψε με την ίδια πτήση από το Εδιμβούργο είναι αρνητικά.

Σε μια ώρα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στη συνέχεια θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.

(Πρώτη καταχώρηση: 27 Μαϊου, 08:04)

 

 

 

Zougla.gr

 

Link to comment
Share on other sites

Με 2.000 επιβάτες

Η Αυστραλία απαγόρευσε σε κρουαζιερόπλοιο να πλησιάσει τις ακτές της λόγω της γρίπης

 

Reuters

 

Μελβούρνη

 

1018131b.jpg

 

 

 

Κρουαζιερόπλοιο, επιβαίνοντες του οποίου μολύνθηκαν με τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), υποχρεώθηκε την Πέμπτη να μην πλησιάσει την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, για να αποβιβάσει τους 2.000 επιβάτες του.

 

 

Το Pacific Dawn αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει κοντά στις ακτές ενός πολύ μικρού νησιού, σε απόσταση 420 χιλιομέτρων από το Κερνς, μετά την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων μεταξύ των μελών του πληρώματος.

 

Η εντολή να μην πλησιάσει το κρουαζιερόπλοιο τις αυστραλιανές ακτές δόθηκε, αφού το Pacific Dawn αποβίβασε επιβάτες στο Σίνδεϊ και επιβίβασε άλλους, παρ' ότι δύο αγόρια που επέβαιναν σε αυτό είχαν ήδη μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης.

 

Όσοι αποβιβάστηκαν μετακινήθηκαν εντός της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να μολύνουν άλλους. Προς το παρόν, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα της γρίπης των χοίρων και τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ πέντε σχολεία παραμένουν κλειστά.

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1018131&lngDtrID=245

Link to comment
Share on other sites

Λίγο πριν το επίπεδο 6

Κοντά στην ανακήρυξη πανδημίας γρίπης βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Reuters

 

1019805b.jpg

Ταξιδιώτες σε έλεγχο με θερμική κάμερα στα αεροδρόμια

 

Γενεύη

Τελευταία ενημέρωση 02/06/09 20:32

 

 

Το ενδεχόμενο να ανέβει το επίπεδο του συναγερμού για τη νέα γρίπη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, το επίπεδο 6, έθεσε την Τρίτη το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις.

 

 

Υπάρχουν κάποιες χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική φάση και κινούνται από τις περιπτώσεις γρίπης που οφείλονται σε ταξιδιώτες σε περιπτώσεις κρουσμάτων μέσα στις κοινότητες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο κ.Φουκούντα. «Είναι σε μεταβατική φάση και δεν έφτασαν ακόμα σε αυτό το στάδιο και για αυτό το λόγο δεν είμαστε ακόμα στη φάση 6», πρόσθεσε.

 

Τα νέα κρούσματα νέας γρίπης στη Βραζιλία και τη Χιλή (χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που βρίσκονται πλέον μέσα στο χειμώνα), αλλά και τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία κινητοποίησαν το διεθνή οργανισμό που θα επανεξετάσει τα δεδομένα.

 

Κατά τον ΠΟΥ η κατάσταση παγκοσμίως είναι «ελεγχόμενη» και όχι «ήπια» γιατί παραμένει άγνωστο το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός.

 

Ο ΠΟΥ έχει από τον περασμένο μήνα ορίσει το επίπεδο συναγερμού στο 5, ένα στάδιο πριν από την εκδήλωση πανδημίας που προσδιορίζεται πάντως σαν μετάδοση μίας ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

 

Χάρτης με τη διάδοση της ασθένειας

 

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα: το πρώτο περιστατικό της γρίπης καταγράφηκε στην Ουκρανία και το Λουξεμβούργο, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

 

Επίσης το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε και στην Αίγυπτο, χώρα με αρκετά περιστατικά (ορισμένα θανατηφόρα) της γρίπης των πτηνών, H5N1. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι από τις ΗΠΑ που ταξίδεψε στη χώρα με τη μητέρα του για διακοπές.

 

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τον τρίτο θάνατο από τη γρίπη, ενός άνδρα που πέθανε την Κυριακή. Οι Αρχές ανέφεραν ότι παρουσίαζε και άλλα «περίπλοκα προβλήματα υγείας» τα οποία εικάζεται ότι επιβάρυναν την κατάστασή του. Ένας θάνατος καταγράφηκε και στη Νέα Υόρκη, ο πέμπτος στις ΗΠΑ. Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται δύο άνθρωποι που έχουν προσβληθεί στην Σκωτία.

 

Η Ισπανία ανακοίνωσε 13 κρούσματα σε δύο σχολεία και έναν παιδικό σταθμό. Επιπλέον η Γαλλία ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι πλέον 42, με 18 ασθενείς να νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα.

 

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη έχει ξεπεράσει τους 100, οι περισσότεροι στο Μεξικό, την εστία της ασθένειας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σχεδόν 19.000 σε 64 χώρες –τα περισσότερα στην Αμερική και την Ευρώπη.

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1019805&lngDtrID=245

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...