Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πώς να κρυφτείς απ'τα παιδιά; Ετσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!

Recommended Posts

Το παιδακι ειναι γενικα ζωηρο. Για ενα λεπτο αφαιρεθηκε αφου μιλουσε με μια αλλη κυρια.:

όταν προσεχουμε παιδιά δεν έχουμε το δικαιωμα να αφαιρεθούμε όχι για ένα λεπτό..αλλά ουτε για ενα δευτεροπλεπτο...

αααα και μην μου πειτε ανθρωποι είμαστε κτλ :D

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 64
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

• alcyon

alcyon 9 δημοσιεύσεις

• DALIA

DALIA 6 δημοσιεύσεις

• monbebe

monbebe 6 δημοσιεύσεις

• anna+

anna+ 5 δημοσιεύσεις

Απο την μια στιγμη στην αλλη δεν ξερεις τι μπορουν να κανουν τα τερατακια. :roll:

roulaki μου επειδή εχω τερατατακι και μιλάω από πείρα δεν χρειαζεται να ξες απλά φανταζεσαι...αυτά που σκαρφιζοντε τα λες και επιστημονική φαντασία :D

rQGhp3.png

Απο την μια στιγμη στην αλλη δεν ξερεις τι μπορουν να κανουν τα τερατακια. :roll:

roulaki μου επειδή εχω τερατατακι και μιλάω από πείρα δεν χρειαζεται να ξες απλά φανταζεσαι...αυτά που σκαρφιζοντε τα λες και επιστημονική φαντασία :D

φανταζεσαι τα πιο απιθανα -καλα βεβαια στο μυαλο των μικρων δεν φτανεις τη "δημιουργικοτητα" με τιποτα! ειναι απιστευτο το τι μπορουν να κανουν και να τρελλαθεις σε δευτερολεπτα- για να εισαι καλυμενος! και ας ακους απ'ολους αυτο το "ελα μωρε υπερβολικη! ηρεμησε λιγο, τι θα παθει..."... δεν πειραζει... καλυτερα υπερβολικη παρα με εγκεφαλικο!

me and my men...

Δεν είναι ρατσιστικό το θέμα, είναι θέμα προσωπικής αγωνίας. Οτιδήποτε εμπεριέχει κίνδυνο μας κάνει να αισθανόμαστε ανασφάλεια. Κίνδυνο όχι μόνο υγιεινής αλλά και νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

......

Νομίζω πως στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το ρατσισμό... Οι διαφορετικές τους συνήθειες μας κάνουν να τους βάζουμε όλους "σε ένα σακί"... λες και είναι όλοι ίδιοι.... Και είναι αυτό ακριβως που μας κάνει να αισθανόμαστε σε εγρήγορση και την αίσθηση του κινδύνου. Αν δεν κάνω λάθος ο ρατσισμός... από αυτά ακριβώς τα συναισθήματα ξεκινά... (άλλο που εμπλέκονται κι άλλα μετα).

.............Όπως επίσης εκνευρίζομαι όταν η μαμά Αλβανίδα, Πακιστανή,…έρχεται στη παιδική χαρά και δεν συστήνεται, κάθεται μόνη της (και απομονώνει και το παιδί της). Γιατί για να λάβεις εμπιστοσύνη πρέπει να δείξεις κιόλας. Και δεν τίθεται θέμα ρατσισμού εδώ. Πρέπει να γνωρίσεις και να γνωριστείς. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Δε νομίζω πως έχεις δίκιο εδώ... συνήθως τέτοιες μαμάδες... τις έχουμε απομονώσει εμείς πρώτα. Είναι και το θέμα της γλώσσας στη μέση. Είναι δύσκολη η επικοινωνία και αυτό από μόνο του οδηγεί στην απομόνωση. Εμείς πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Εμείς πρέπει να τις υποδεχθούμε "σπίτι μας" στη χώρα μας, στον τόπο μας. Σκέψου και πόσο φόβο έχουν αυτές για όλους εμάς... με τις τόσο διαφορετικές συνήθειες, σε άγνωστα μέρη, σε άγνωστο τόπο.

Στην παιδική χαρά έχουμε μια Ουγγαρέζα με 3 παιδάκια. Δε μιλούσε πολύ, έως καθόλου. Κι όμως όταν πλησίασα... είναι πρώτης τάξεως κυρία και πολύ καλός άνθρωπος. Πιάνουμε κουβέντα ... στα αγγλικά! Γιατί δυσκολεύεται πολύ με τα ελληνικά κι ας έχει χρόνια στην Ελλάδα.

-------

Επίσης δε μίλησα για καταυλισμό... ούτε για πολλούς... ούτε για μη επιτήρηση. Είπα αν θα τα αφήνατε... ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ (είναι 3ων ετών οι μεγάλες και 1,5 ο μικρός -δε τα αφήνω ποτέ μόνα τους) ... να παίξουν με 1,2,3 παιδάκια...

Επίσης είμαι υπέρ της άποψης πως στην παιδική χαρά δεν πάει το παιδί για να μείνει καθαρό. Θα πάει, θα παίξει, θα λεθωθεί. Θα το αφήσω να κάτσει κάτω (εε ας μην έχει λάσπες και παγώσει ο κ....ος του :lol: ). Θα το αφήσω να πιάσει το χώμα, τα ξερά φύλλα, να χαιδέψει το σκύλο του κηπουρού (ναι διαθέτουμε ΚΑΙ κηπουρό στην παιδική χαρά μας!! :D ). Γενικά ερχόμαστε και γινόμαστε.... γυφτάκια από μόνοι μας.... :lol::lol::lol: Και λέω... αφού τα αφήνω εκεί... μήπως να τα άφηνα και με τα παιδάκια που είδα ΕΦΟΣΟΝ εχω κρίνει πως μου φαίνονται φυσιολογικά, όσο μπορεί να ξέρει κανείς;

Έχω δει και αγροίκους... έχω δει και ήπιους... Μήπως θα έπρεπε να "κόβω" τον χαρακτήρα.... και όχι τη φυλή; Αυτό λέω... μήπως πρέπει να αναθεωρήσω.....

Επίσης να πω πως... μιλάω για ανθρώπους που ΔΕ ΒΡΩΜΑΝΕ.... ΟΥΤΕ ΖΕΧΝΟΥΝ!!

Κι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε.... Οι υγιεινή είναι ανεξάρτητη εθνικότητας.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Επίσης είμαι υπέρ της άποψης πως στην παιδική χαρά δεν πάει το παιδί για να μείνει καθαρό. Θα πάει, θα παίξει, θα λεθωθεί. Θα το αφήσω να κάτσει κάτω (εε ας μην έχει λάσπες και παγώσει ο κ....ος του :lol: ). Θα το αφήσω να πιάσει το χώμα, τα ξερά φύλλα, να χαιδέψει το σκύλο του κηπουρού (ναι διαθέτουμε ΚΑΙ κηπουρό στην παιδική χαρά μας!! :D ). Γενικά ερχόμαστε και γινόμαστε.... γυφτάκια από μόνοι μας.... :lol::lol::lol: Και λέω... αφού τα αφήνω εκεί... μήπως να τα άφηνα και με τα παιδάκια που είδα ΕΦΟΣΟΝ εχω κρίνει πως μου φαίνονται φυσιολογικά, όσο μπορεί να ξέρει κανείς;

έτσι και εγώ με μια διαφορά εγω τον αφήνω και να παγώσει ο κ@λος του..ε αφου δεν ενοχλειτε αυτός σημαινει ότι δεν τον πειράζει...γενικά όσο αφορα τετοια θεματα ακόμη και χτυπήματα πεσιματα είμαι πολύ χαλαρή ( ισως με εκανε ο μικρος γιατί ειναι και λιγο αναισθητος :wink: ) και ας μια φίλη μου με λέει αναισθητη....αυτή ειναι ακριβως το αντιθετο απο εμενα η κόρη της 5,5 χρονων και η μικρή με το παραμικρό τσικ ουρλιαζει σαν να έπαθε κάτι πολύ σοβαρό...

rQGhp3.png

Οι δικές μας αντιδράσεις καθορίζουν και αυτές των παιδιών μας.

(Ακόμα κι αν δε φαίνεται άμεσα).....

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

alcyon, με προβλημάτισε το ποστ σου, το σκεφτόμουν που πήγα για ύπνο εχτές και σήμερα εξακολουθώ να το παιδεύω στο μυαλό μου και έχω καταλήξει σ'αυτό που μου ήρθε ασυνείδητα στο μυαλό όταν το πρωτοδιάβασα:

Στη θέση σας, αφού τα παιδιά είχαν την περιέργεια να πάνε να παίξουνε, και αφού και οι άλλοι σας είδαν και σας έκαναν νοήματα, εγώ θα τα είχα πάρει, θα είχα πάει και θα είχα αγοράσει και ένα πιθάρι που μου αρέσουν πολύ... Δεν τυχαίνουν συχνά τέτοιες ευκαιρίες να γνωρίσουν τα παιδιά ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και να δούν πως είναι ίδιοι τελικά.

Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν είχε γίνει αντιληπτή η περιέργεια των παιδιών ίσως να το είχα προσπεράσει, αν και γενικά ψάχνομαι να μαθαίνουν πως αν και δεν είναι ίδιοι οι άνθρωποι εμφανισιακά, είμαστε όλοι άνθρωποι και να μην τους φαίνεται τρομαχτικό.

Είχα νοιώσει πολύ άσχημα μια φορά που περπατούσα με την κόρη μου και διασταυρωθήκαμε με έναν μαύρο ψηλό τεράστιο με πολύ σκούρο δέρμα και μόλις τον αντιλήφθηκε η Φοίβη γιατί κοιτούσε αλλού, αναπήδησε από την τρομάρα της! Αφού κι εκείνος γέλασε...

Κι εμείς στην παιδική χαρά γινόμαστε ένα με το χώμα :lol:

η φρα ση γινομαστε σαν γυφτοι μαλλον δειχνει οτι εχουμεασυνειδητα στνδεσει αυτη τη φυλη με την υγιεινη.αρα νομιζω οτι μαλλον πρεπει να λεμε στα παιδια μας να μην παιξει με καποιον επειδη ειναι βρωμικος ή επικινδυνος στο παιχνιδι του. ομως και εγω μολις βλεπω αλβανακι π.χ. κολλαω να αφησω τη μικρη κοντα του.αρα ειναι δυστυχως δυσκολο να αλλαξουμε αυτα που μας εχουν περαστει ασυνειδητα.παντως εχει τυχει να τσακωθω στην παιδικη χαρα με κλασσικη ελληνιδα γιαγια και να παισω ωραιοτατη κουβεντουλα με μια ααλοδαπη.αρα μαλλον πρεπει να πουμε οτι ειναι θεμα ανθρωπου το πως θα συμπεριφερεται.

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

Γειά σας,

μπορείτε να δείτε κι εδώ για την ιστορία των Ρομά

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

:arrow: Ευχαριστώ το συντονιστή περιεχομένου για τα ενδιαφέροντα λινκς. :D

:arrow: Alikoula... ακριβώς γι' αυτό έγραψα το θέμα..

νομίζω πως κάποια πράγματα έχουν περάσει μέσα μας... και πρέπει να τα ξανασκεφτούμε..... και είτε να τα αποδεχθούμε είτε να τα αλλάξουμε....

:arrow: Τι εξήγηση θα δίνατε στα παιδιά.... τι θα λέγατε για να εξηγήσετε τη στάση σας στα παιδιά... όποια κι αν είναι αυτή. :?::?::?::?:

Ρε αλκυον προσκυνω λεμε....

μα ειναι υπεροχο το θεμα που ανοιξες....

και εγω εχω νοιωσει ετσι πολλες φορες!!

και καθε φορα επραττα διαφορετικα...

καταρχην να πω απο την αρχη οτι το παιδι μου το αφηνω να πιασει χωματα και οτιδηποτε βρει εκτος απο σκουπιδια...μια φορα ειχε πιασει ενα σαλιγκαρι κ το ελιωνε.

στη κοπελια που λεει για τα μωρομαντηλα (συγγνωμη δε θυμαμαι το ονομα) ας μου επιτρεψει να της πω οτι τα μωρομαντηλα δε προσφερουν καμια υγιεινη! το αντιθετο μαλιστα!! οσο για το οινοπνευμα το θεωρω τραβηγμενο....τα παιδακια πρεπει να λερωθουν!! πως το ελεγε η διαφημιση? λερωθειτε κανει καλο!!

στο θεμα μας τωρα!!

το παιδακι μου επαιξε στη παιδικη χαρα με αλβανακι!! δεν ειχα κανενα προβλημα αφου ειδα οτι κ ο μπαμπας του μια χαρα ηταν κ ολα καλα...πιασαμε κ τη συζητηση.

και στο λουνα παρκ κατσαμε με ενα αλβανακι στο ιδιο βαγονακι και παιξαμε. ΟΜΩΣ αυτο το παιδακι το αντιμετωπισα ρατσιστικα. και θα σας πω τι εννοω...το ειδα οτι ειχε μυξουλες και επειδη ντραπηκα να πω οτιδηποτε μη θεωρηθει ρατσιστικο το αφησα για λιγο κ μετα εφυγα. αν ηταν ελληνακι θα εφευγα κατευθειαν.

οσον αφορα στα γυφτακια τις περισσοτερες φορες ειναι βρωμικα ρε γμτ. και ερχονται κ πιανουν το παιδι μου κ το παιδι μου μια χαρα θελει να παιξει μαζι τους. και εγω δε το πολυαφηνω....και να πω κ κατι? αληθεια υπαρχει περιπτωση να παθει κατι το παιδι μου επειδη το αλλο ειναι βρωμικο? μηπως ειναι οπτικο το θεμα?

πραγματικα κ εγω νοιωθω ασχημα και αμηχανα. και αυτο απο μονο του ειναι δειγμα ρατσισμου ασχετα αν τελικα το αφησω η οχι. απλα αν το αφησω καταπολεμω αυτο το συναισθημα...

sofia_nefeli να συνεχίσω την απορία σου.....

Τι είναι πιο βρώμικο... Το χώμα στην παιδική χαρά, δασος κτλ... ή το άπλυτο παιδάκι;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο χώμα... πατάμε, πατάει κι ο σκύλος, η γάτα κτλ. Στο χώμα.. φτύνουμε κτλ... Και ίσως πριν λίγο ... να είχε κάνει την ανάγκη του κάποιο ζώο, γιατί αυτά δεν έχουν περιορισμούς... Θέλω να πω... μήπως όπως αναφέρθηκε εδώ... είναι οπτικό θέμα και όχι πραγματικό;

Σημειώνω επίσης πως δε μιλάω για περιπτώσεις πολύ κακής υγιεινής. Εκεί άσχετα με τη φυλή..... απομακρυνόμαστε.

sofia_nefeli να συνεχίσω την απορία σου.....

Τι είναι πιο βρώμικο... Το χώμα στην παιδική χαρά, δασος κτλ... ή το άπλυτο παιδάκι;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο χώμα... πατάμε, πατάει κι ο σκύλος, η γάτα κτλ. Στο χώμα.. φτύνουμε κτλ... Και ίσως πριν λίγο ... να είχε κάνει την ανάγκη του κάποιο ζώο, γιατί αυτά δεν έχουν περιορισμούς... Θέλω να πω... μήπως όπως αναφέρθηκε εδώ... είναι οπτικό θέμα και όχι πραγματικό;

Σημειώνω επίσης πως δε μιλάω για περιπτώσεις πολύ κακής υγιεινής. Εκεί άσχετα με τη φυλή..... απομακρυνόμαστε.

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!!! πραγματικα δε ξερω αν θα μπορεσω να το καταπολεμησω...παντως θα προσπαθησω...

Διαφημίσεις

μηπως δεν φταιει μονο η βρωμια??? μηπως απλως ειναι μια καλη ευκολη δικαιολογια??? διπλα απο το χωριο καταγωγης του πατερς μου υπαρχει ενα χωριο με εξελιγμενους ¨γυφτους¨ που ζουν σε σπιτια κλπ. Σας πληροφορω οτι οι πιο πολλοι συγχωριανοι μας κανουν οτι δεν τους ξερουν. :evil: οταν συναντηθουν Λες και αυτοι οι ανθρωποι δεν μεγαλωσανε μεσα στα σπιτια μας ( αφου δουλευαν στα χωραφια ) λες και ειναι εξωγηινοι... Δεν ξερω τι να σας πρωτοπω τρελλες καταστασης Εγω παντως ειμαι χαρουμενη που τους γνωρισα, που μεγαλωσα μαζι τους, που παρεβρεθηκα σε καθε καλη και κακη στιγμη της ζωης τους και φυσικα που ηρθαν στο γαμο μου γιστι ειναι ανθρωποι που με αγαπουν και εμαθα να τους αγαπω και εγω

Τελικά μου φαίνεται .... πρέπει να αξιολογούμε χαρακτήρες και όχι φυλές. Όπως "κόβουμε" κάποιον από τη δική μας εθνικότητα για το αν θα πλησιάσουμε ή όχι... με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αξιολογούμε και τον κάθε άνθρωπο.

Από όλη αυτή τη συζήτηση κάπου εκεί τείνω να καταλήξω... :roll:

Λοιπόν παρακολουθώ αυτό το θέμα από την πρώτη δημοσίευση ως τώρα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφού το σκέφτηκα πάρα πολύ έρχομαι να καταθέσω κι εγώ τη δική μου άποψη.

Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και πρέπει να προσαρμοστούμε με αυτό. Γιατί ακόμη κι αν εγώ δεν αφήσω το παιδί μου να παίξει στην παιδική χαρά με τη Jullianna από την Αλβανία, τον Ahment από την Τουρκία και τον Βασίλη το τσιγγανάκι τα ίδια παιδάκια θα τα συναντήσει και στο σχολείο... Μετά τι θα κάνω - θα απαίτησω να φύγουν αυτά τα παιδιά από το σχολείο, θα απαιτήσω την ώρα της γυμναστικής να μην παίζει στα ομαδικά παιχνίδια, να μην συμμετέχει στις ομαδικές δραστηριότητες (δεδομένου πως οι νέες διδακτικές μέθοδοι δίνουν έμφαση στα ομαδοσυνεργατικά μοντέλα διδασκαλίας - εργασίας) ή θα ψάχνω άλλους τρόπους για να το κρατήσω σε απόσταση από τα άλλα παιδάκια; Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει και το πιθανότερο είναι πως θα κάνω το παιδί μου ανασφαλές, αντικοινωνικό με ρατσιστικές αντιλήψεις και σε τελική ανάλυση ένα άτομο που δε θα μπορεί να ακολουθήσει το κλίμα της εποχής μας που χαρακτηρίζεται από τις "μετακινήσεις πληθυσμών".

Το παιδί μου θα ήθελα να κάνει συντροφιά με παιδάκια με το οποία να μπορεί να παίξει σαν παιδί, να χαρεί, να γελάσει, να λερωθεί... Δε θα ήθελα να το βάλω στη διαδικασία να αξιολογεί τους ανθρώπους ανάλογα με τα ρούχα, τα παπούτσια, τα παιχνίδια, την εμφάνιση ή την καταγωγή τους. Αν λοιπόν αυτό σημαίνει πως το παιδί μου θα παίξει με ένα παιδί από εκείνα που πολύ συχνά περνούν στο περιθώριο με μοναδικό κριτήριο τη φυλή από την οποία προέρχονται (χωρίς όμως να συντρέχουν λόγοι μη τήρησης των κανόνων υγιεινής ή παραβατική - επικίνδυνη συμπεριφορά από μέρους του συγκεκριμένου παιδιού) δε θα είχα αντίρρηση.

Έτσι κι αλλιώς αυτό που θέλουμε όλοι είναι στο τέλος της μέρας να έχουμε στις αγκαλιές μας παιδάκια ευτυχισμένα και κατάκοπα από το παιχνίδι - και για να το έχουμε αυτό πρέπει τα παιδιά μας να έχουν καλούς συντρόφους στα παιχνίδια - και πιστέψτε με τα παιδιά ξέρουν να διαλέγουν αυτούς τους συντρόφους καλύτερα από εμάς...

*

Λοιπόν... Παιδιά δεν έχω ακόμα (ή μάλλον έχω αλλά ψήνεται ακόμα...! :lol: ) αλλά με προβλημάτισε το συγκεκριμένο post. Με τους αθίγγανους ειδικά είμαι πολύ επιφυλακτική. Τι εννοώ: Οι παροιμίες λένε τα εξής "Κάλλιο να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα" και "Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά". Τα συνήθη που ακούμε για την φυλή αυτή είναι για την υγιεινή αλλά πρωτίστως για την προδιάθεση που έχουν να μπλέκονται με την παρανομία. Το 2ο είναι αυτό που με φοβίζει περισσότερο. Δεν μιλάω μόνο για κλοπές ή απαγωγές, μιλάω κυρίως για το εμπόριο ναρκωτικών στο οποίο εμπλέκονται περισσότερο από κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό, δυστυχώς, ως βαποράκια ή ως κάλυψη τα παιδιά τους. Για να μην μιλήσουμε για τα όπλα που κουβαλάνε σχεδόν όλοι πάνω τους. Τα παιδιά τους, δυστυχώς, μπαίνουν σε αυτό το "παιχνίδι" από πολύ μικρά. Έχω δει πιτσιρίκι αθίγγανων να σουφρώνει πορτοφόλι με απίστευτη ευκολία. Αυτό έμαθε, αυτό κάνει. Σκέφτομαι επίσης κάτι ακόμα. Αν μέσα στο σπίτι μου το παιδί μου έβλεπε τον μπαμπά να χτυπάει τη μαμά, δεν θα μεγάλωνε θεωρώντας αυτό φυσιολογικό; Δεν θα πίστευε ότι τελικά ο τρόπος για να επιβληθείς στον άλλο είναι η βία;; Άρα ένα παιδάκι αθίγγανων το οποίο έχει μάθει να ζητιανεύει από μωρό γιατί αυτό κάνουν και οι γονείς του, να κλέβει γιατί αυτό κάνουν και οι γονείς του, να πουλάει ναρκωτικά γιατί και οι γονείς του αυτό κάνουν, πόσο καλή παρέα είναι για το παιδί μου;; Το ίδιο σαφώς ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη φυλή, απλά αναφέρω τις συνήθεις δραστηριότητες της συγκεκριμένης. Οι ηλικίες των παιδιών που αναφέρετε είναι πολύ μικρές ίσως για τέτοιες δραστηριότητες αλλά σε 1-2 χρόνια δεν θα είναι. Τότε τι θα πω; Τώρα σταμάτα να κάνεις παρέα με γυφτάκια γιατί πουλάνε ναρκωτικά/κλέβουν/ζητιανεύουν κοκ;;

Θα αναφέρω παραδείγματα για να μην θεωρηθώ και υπερβολική:

- Στο εξοχικό μας περνάει το datsun με την πραμάτια φορτωμένη (κιούπια και κάρβουνα). Ο άντρας μου αγοράζει κάρβουνα κι εγώ είμαι μέσα στο σπίτι. Τα γυφτάκια έχουν κατέβει σε χρόνο 0 από το αυτοκίνητο, έχουν σκορπίσει μέσα στην αυλή και πάνω στην αποθήκη βρήκα ένα που ετοιμαζόταν να μπει. Τα είδα μέσα από το σπίτι και δεν με είχαν πάρει χαμπάρι ότι τα είδα. Περιττό να σας πω ότι είχαν ξαμολήθει γύρω γύρω και κοιτάγανε το σπίτι καλά καλά (σαν να ψάχνανε). Και επειδή στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά κρούσματα κλοπών, λυπάμαι αλλά το μυαλό μου δεν πήγε στο καλό.

- Στο τρένο γυφτάκι προσπάθησε να πάρει πορτοφόλι από ανύποπτη κυρία ηλικιωμένη που καθόταν και περίμενε. Και θα το έπερνε αν δεν το έβλεπε ένας κύριος που φώναξε και το πέταξε κι έτρεξε.

- Περνώντας από δρομάκι στο Ν.Ηράκλειο βλέπω κύριο να ωρίεται και να φωνάζει σε τσούρμο παιδιών 4-5 εκ των οποίων το μεγαλύτερο ήταν κοριτσάκι 12-13 ετών αθίγγανοι. Περνώντας από την αυλή του κυρίου μπήκαν μέσα και ξεκουβάλλησαν ότι σιδερικό είχε ο άνθρωπος στην αυλή του, χωρίς φυσικά να ρωτήσουν κανέναν. Μόλις τους πήρε πρέφα ο άνθρωπος και φώναζε άρχισαν να του φωνάζουν κιόλας ότι "που να ξέραμε ότι τα ήθελες, νομίζαμε ότι τα είχες για πέταμα" κοκ. Μέσα στην αυλή του και με κλειστά πόρτα, αυτά συμπεράνανε ότι τα είχε για πέταμα...

- Στο διπλανό οικόπεδο (πάλι στο εξοχικό μας) τους έπιασα επ'αυτοφώρο να κλέβουν την συρμάτινη περίφραξη του οικοπέδου. Νόμιζαν ότι δεν ήταν κανείς στο σπίτι (το αυτοκίνητο έλειπε) και είχαν στείλει το μικρό τους 7-8 χρονών αγοράκι να γυρίσει το σπίτι γύρω γύρω και να κοιτάει μέσα, προφανώς μήπως δούνε και τίποτα άλλο να αρπάξουνε. Να σημειώσω ότι τα τζάμια στο σπίτι είναι φυμέ και από μέσα δεν φαίνεται τίποτα. Κάποια στιγμή είδα ένα γυφτάκι να κοιτάει προς το δωμάτιο μου προσπαθόντας να διακρίνει κάτι. Περιττό να σας πω ότι βγήκα έξω και έγινε ο χαμός.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι είναι θέμα του καθενός. Προσωπικά, με τις εμπειρίες που έχω, δεν θα άφηνα το παιδί μου να παίξει με αθίγγανους. Δεν ξέρω πως θα τους το έθετα, πιθανόν να το φόβιζα λιγάκι, ανάλογα με την ηλικία υποθέτω. Όσο για το θέμα των ναρκωτικών, αν έχετε στον κύκλο σας κάποιον αστυνομικό, ρωτήστε τον και πιθανότατα θα σας πει απίστευτα πράγματα για το πως χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως βαποράκια.

Εννοείται πως κανένας από εμάς δε θα άφηνε το παιδί του να συναναστραφεί με άτομα που έχουν συμπεριφορά παραβατική (ανάμειξη σε κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.) ή επιθετική. Το θέμα έιναι πως αυτό μπορείς να το εξηγήσεις σε ένα παιδί αλλά πως να του εξηγήσεις πως ο Βασιλάκης ο συμμαθητής με τον οποίο παίζει κάρτες , έγραψαν μαζί ένα ποιηματάκι την ώρα της Γλώσσας και ζωγράφιζαν αυτοκινητάκια στα τεχνικά δεν κάνει για φίλος του; Αφού βρείτε τον τρόπο να το πείτε υπάρχουν τρεις πιθανότητες:

Α) Αφού πεις ό,τι έχεις να πεις το παιδί μπορεί να σου πει ναι μαμά είναι κακοί οι τσιγγάνοι αλλά ο Βασιλάκης είναι καλός.

Β) Το παιδί επειδή συμπαθεί παρόλα αυτά το Βασιλάκη θα συνεχίσει να παίζει μαζί του - κρυφά - και η ψυχούλα του θα γεμίζει ενοχές και τύψεις απέναντι στη μαμά της οποίας δεν ακολουθεί τη συμβουλή ... αλλά είναι τόσο ωραίο το παιχνίδι με το Βασιλάκη.

Γ) Γεννιούνται στο παιδί διάφορες φοβίες και του καλλιεργούνται στερεότυπες απόψεις. Σήμερα αυτά που του λέμε είναι αλήθειες αλλά σε κάποια χρόνια από τώρα ίσως τα πράγματα να αλλάξουν μα τα μαθήματα αυτά της παιδικής ηλικίας δύσκολα θα ξεχαστούν από παιδί...

Κι έπειτα βάζοντας στο περιθώριο παιδιά σήμερα διαμορφώνουμε την κοινωνία του αύριο με τους περιθωριακούς του αύριο. Αν θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας το Homo homini lupus (o άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος) και να αναγάγουμε τον άνθρωπο για τον άνθρωπο σε ιερό ον. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους της ζωής αλλά μην τους στερήσετε απόλυτα την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο...

*

Εννοείται πως κανένας από εμάς δε θα άφηνε το παιδί του να συναναστραφεί με άτομα που έχουν συμπεριφορά παραβατική (ανάμειξη σε κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.) ή επιθετική. Το θέμα έιναι πως αυτό μπορείς να το εξηγήσεις σε ένα παιδί αλλά πως να του εξηγήσεις πως ο Βασιλάκης ο συμμαθητής με τον οποίο παίζει κάρτες , έγραψαν μαζί ένα ποιηματάκι την ώρα της Γλώσσας και ζωγράφιζαν αυτοκινητάκια στα τεχνικά δεν κάνει για φίλος του; Αφού βρείτε τον τρόπο να το πείτε υπάρχουν τρεις πιθανότητες:

Α) Αφού πεις ό,τι έχεις να πεις το παιδί μπορεί να σου πει ναι μαμά είναι κακοί οι τσιγγάνοι αλλά ο Βασιλάκης είναι καλός.

Β) Το παιδί επειδή συμπαθεί παρόλα αυτά το Βασιλάκη θα συνεχίσει να παίζει μαζί του - κρυφά - και η ψυχούλα του θα γεμίζει ενοχές και τύψεις απέναντι στη μαμά της οποίας δεν ακολουθεί τη συμβουλή ... αλλά είναι τόσο ωραίο το παιχνίδι με το Βασιλάκη.

Γ) Γεννιούνται στο παιδί διάφορες φοβίες και του καλλιεργούνται στερεότυπες απόψεις. Σήμερα αυτά που του λέμε είναι αλήθειες αλλά σε κάποια χρόνια από τώρα ίσως τα πράγματα να αλλάξουν μα τα μαθήματα αυτά της παιδικής ηλικίας δύσκολα θα ξεχαστούν από παιδί...

Κι έπειτα βάζοντας στο περιθώριο παιδιά σήμερα διαμορφώνουμε την κοινωνία του αύριο με τους περιθωριακούς του αύριο. Αν θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας το Homo homini lupus (o άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος) και να αναγάγουμε τον άνθρωπο για τον άνθρωπο σε ιερό ον. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους της ζωής αλλά μην τους στερήσετε απόλυτα την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο...

*

Καλημέρα καταρχήν! :D Με την τελευταία σου διατύπωση θα συμφωνήσω απόλυτα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα παιδί να κάνει αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Από την άλλη πάλι πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όντως το παιδί μου θα κάνει παρέα με ανθρώπους που πράγματι δεν έχουν παράνομες δραστηριότητες; Θα μου το πει; Θα γνωρίσω τους γονείς του; Δυστυχώς δεν έχει κανένας ταμπέλα στο κούτελο οπότε χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και ψάξιμο. Αυτό που με φοβίζει στα παιδιά των ανθρώπων αυτών είναι η πολύ ελαστική συνείδηση που αναπτύσουν. Τι θέλω να πω; Πόσο κακή μοιάζει η κλοπή της τσίχλας από το κυλικείο του σχολείου όταν οι υπόλοιποι της οικογενείας ειδικεύονται στα πορτοφόλια; Μπορεί να ακούγονται υπερβολικά αυτά, άλλωστε όλοι οι άνθρωποι δεν είναι κλέφτες, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι της συγκεκριμένης φυλής πάντα, δεν έχουν τόσο αυστηρές αρχές απέναντι στη κλοπή πχ. Φυσικά υπάρχουν και σωστοί οικογενειάρχες, επιχειρηματίες (όχι υπάλληλοι διότι απ'ότι ξέρουμε κανείς δεν τους προσλαμβάνει... ) κοκ αλλά πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία; Χαρακτηριστικό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το εξής: Μιλώντας με γνωστή μου κοπέλα από την Αλβανία και αναφέρωντας ότι έχω πάρει ένα χαλάκι από αθίγγανους στη λαϊκή, πήρα μια αντίδραση μεγάλης επιφυλακτικότητας εως και αποστροφής θα έλεγα. Αυτό που μου είπε είναι ότι δεν είναι για εμπιστοσύνη και ότι δεν είναι ούτε να τους αφήνεις να περνάνε έξω από την πόρτα σου. Λόγω του ότι εκείνη και η οικογένεια της είναι μετανάστες και έχουν γίνει αποδέκτες ρατσισμού από διαφόρους (ας μην τους χαρακτηρίσω... ) μου φάνηκε παράξενο. Πίστευα ότι όταν κάποιος πέφτει θύμα ρατσισμού είναι αλληλέγγυος προς άλλα θύματα ρατσισμού ασχέτως φυλής. Επειδή λοιπόν μου κίνησε την περιέργεια η συγκεκριμένη αντίδραση το έψαξα παραπάνω. Και με έκπληξη διαπίστωσα ότι όλοι οι μετανάστες που ρώτησα (από Πακιστάν, Ινδία και άλλοι από Αλβανία) είχαν ακριβώς την ίδια άποψη για τους γύφτους. Η διαφορά είναι η εξής νομίζω, οι μετανάστες οι οποίοι εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα, έχουν τις οικογένειες του εδώ κάποιοι, έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε πολύ λιγότερο χρόνο. Κι αυτοί έχουν δεχτεί ρατσιστική συμπεριφορά αλλά δεν απομονώθηκαν. Διατηρούν την επαφή με τις κοινότητες τους αλλά παράλληλα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και ειληκρινά πιστεύω ότι μετά από μερικά χρόνια θα είναι πλήρως ενσωματωμένοι. Οι αθίγγανοι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες κυριολεκτικά και παρόλαυτα οι περισσότεροι, ξαναλέω όχι όλοι, επιλέγουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, να μην δουλεύουν αλλά να κάνουν ότι λαμογιά φανταστεί κανείς, να μένουν σε τσαντήρι ακόμα κι όταν τους προσφέρει σπίτια η πολιτεία ή να μένουν σε σπίτια όπου μετατρέπουν σε τσαντήρια. Δηλαδή να σου έχει δώσει σπίτι το Ελληνικό κράτος για να μείνεις και να βγάζεις τα κουφώματα του αλουμινίου και να τα πουλάς και να βάζεις την κουβέρτα στην πόρτα...! Ξέρετε πολλούς μετανάστες που να τους έχει βοηθήσει το Ελληνικό κράτος τόσο πολύ όσο τους γύφτους;; Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι προικισμένος με το ένστικτο της επιβίωσης και της προόδου. Ενώ λοιπόν το 1ο το έχουν ανεπτυγμένο στο έπακρο το 2ο ούτε που τους έχει αγγίξει του περισσότερους... Αυτό εμένα με προβληματίζει. Και ειληκρινά δεν ξέρω που να το αποδώσω. Στην ρατσιστική συμπεριφορά των Ελλήνων; Γιατί δεν επηρέασε με τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες φυλές, τους μετανάστες;

livinath και συμφωνω και διαφωνω....

συμφωνω οτι εχουν μια παραβατικη συμπεριφορα. πιστευω ομως οτι τα παιδακια που πανε σχολειο προερχονται απο οικογενειες που διαφερουν. αλλιως θα τα εστελναν για τις καθε ειδους λαμογιες...

βεβαια δεν εχω ερθει ακομα αντιμετωπη με αυτο απλα φανταζομαι!

απο την αλλη ομως διαφωνω στο οτι εχεις την "απαιτηση" -ας μου επιτραπει ο ορος- να αλλαξουν συνηθειες....γιατι? για να αφομοιωθουν? εγω θα μπορουσα να το πω "αλλοτριωθουν". το να αποδεχτεις καποιον δε σημαινει οτι θα πρεπει αυτος να γινει σαν κ εσενα...

θυμαμαι εντονα την ταινια chocolat!!! θα μου πεις οτι οι συγκεκριμενοι δεν ηταν παρανομοι....

οσο για την αλβανιδα που μιλησε ετσι για τους γυφτους, τι να πω? τελικα μοιαζουμε οι ελληνες με τους αλβανους πααααρα πολυ!! και οι δυο λαοι μεταναστες με ρατσιστικες αποψεις!!!

Λογικά τα παιδιά που πάνε σχολείο προέρχονται από οικογένειες που διαφέρουν, σ'αυτό συμφωνώ. Μπορεί να είμαι υπερβολικά φοβιτσιάρα ή και προκατελλειμένη αν θες αλλά και πάλι θα ήμουν όχι αρνητική αλλά τουλάχιστον επιφυλακτική. Όσο για τις συνήθειες, κανείς δεν έχει καμία απαίτηση, δεν σε εκπλήσει όμως το γεγονός ότι ενώ άλλοι λαοί ενσωματώνονται και λειτουργούν μέσα στην κοινωνία μας, εκείνοι δεν το κάνουν; Δεν είναι απαραίτητο, κανείς δεν τους υποχρεώνει αν δεν θέλουν. Με την ίδια λογική όμως κανείς δεν υποχρεώνει κι εμένα να αποδεχτώ αυτόν τον τρόπο ζωής. Άρα λοιπόν πρέπει να γίνω εγώ ελαστική με τις συνήθειες τους που περιλαμβάνουν τσαντίρι (με όλο το πακέτο των δραστηριοτήτων) και καμία έννοια ατομικής υγιεινής αντί να μάθουν αυτοί ότι η ηπατίτιδα είναι ασθένεια; Και στην τελική, ακόμα και αν δεν με πειράζει το παιδί μου να κάνει παρέα στην παιδική χαρά, στην πλατεία, στο σχολείο κοκ με ένα γυφτάκι γιατί θα με πείραζε να στηθεί το τσαντίρι δίπλα στο σπίτι μου;; Και ειληκρινά, με το χέρι στην καρδιά, ποιά από εμάς μπορεί να πει ότι αν ερχόντουσαν να μείνουν δίπλα στο σπίτι της δεν θα την ενοχλούσε; Γιατί ο ρατσιστής δεν φαίνεται μόνο από το αν φοβάται να αφήσει το παιδί του να παίξει μαζί τους αλλά και από το πόσο είναι διατεθειμένος να τους "ανεχτεί" ως ομάδα δίπλα του....

τί φοβερό θέμα....τί ωραία και χρήσιμα πράγματα που λέτε ...πόσο μα πόσο μας προβληματίζετε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής...

ευχαριστώ :wink:

συγγνώμη συνεχίστε..

μακάρι κάθε μέρα που ξυπνάω να γίνομαι και καλύτερος άνθρωπος..

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...