Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μητρικός θηλασμός...


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τις ευχές σου, Kathjem, να χαίρεστε το αγοράκι σας. Ο θηλασμός έχει πολλά και σημαντικά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Το μητρικό γάλα αποτελεί μια φυσική και πλήρη τροφή που βοηθά την πέψη, μειώνοντας τα εντερικά προβλήματα, αλλά και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Όσον αφορά τα ψυχολογικά του οφέλη: συμβάλει στην ανάπτυξη της στενής σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού και στην αίσθηση ασφάλειας, που είναι απαραίτητη για το βρέφος. Κατά τη διάρκειά του, το μωρό αισθάνεται την επαφή και τη θερμότητα του σώματος της μητέρας, ακούει τη φωνή και βλέπει το πρόσωπό της και, ταυτόχρονα, ικανοποιεί μια βασική του ανάγκη, την λήψη τροφής.

Ο θηλασμός δημιουργεί ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος και είναι φυσικό να μη θέλουν να τη χάσουν. Ο αποθηλασμός πρέπει να είναι απόρροια της (ταυτόχρονης) επιθυμίας της μητέρας να αφήσει το μωρό και της ετοιμότητας του μωρού να αποχωριστεί τη μητέρα. Στην ηλικία των 6 περίπου μηνών, το μητρικό γάλα πιθανότατα δεν θα καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού. Μπορεί και το ίδιο να σου δώσει κάποια "σημάδια" που να σημαίνουν ότι δεν χορταίνει αρκετά: ζητά να θηλάζει κάθε λίγο, ξυπνάει τις νύχτες για να φάει...Μπορείς να αρχίσεις σταδιακά να εμπλουτίζεις τη διατροφή του με στερεές τροφές (κρέμα, φρουτόκρεμα), σε ηλικία 5- 6 μηνών.

Εάν το παιδί κλαίει συχνά ή αποστρέφει το πρόσωπο όταν του προσφέρεις τροφή, αυτό πιθανόν να δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο. Μην το απογαλακτίσεις πρόωρα ή βεβιασμένα. Περίμενε μία ή δύο εβδομάδες και ξαναδοκίμασε. Από τη στιγμή που αποφασίσεις να διακόψεις τον θηλασμό, καλό είναι να το κάνεις σταδιακά, ώστε να μη νιώσει ανασφάλεια ο μικρός. Επίσης, καλό είναι αποθηλασμός να αρχίσει σε κάποια περίοδο κατά την οποία το μωρό είναι υγιές και χαρούμενο. Εάν είναι άρρωστο ή εκνευρισμένο, π.χ. λόγω οδοντοφυΐας, ο αποθηλασμός θα πρέπει να αναβληθεί.

Τα πράγματα δε θα είναι σίγουρα εύκολα! Συνήθως η διαδικασία του απογαλακτισμού, διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Το μωρό συνηθίζει και έχει συνδυάζει τη μητέρα με την αγκαλιά και τον θηλασμό, και δύσκολα αποδέχεται την καινούρια πραγματικότητα. Δοκίμασε να περιορίσεις τον θηλασμό αντικαθιστώντας το στήθος με το μπουκάλι, δίνοντας στο μωρό ένα γεύμα κάθε 3-4 ημέρες. Ετσι κι εσύ και το μωρό, θα προσαρμοστείτε σταδιακά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και το πρήξιμο στο στήθος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά. (Σ΄αυτό, επίσης, θα βοηθήσει ένας σχετικά στενός στηθόδεσμος, καθώς και ο περιορισμός των πολλών υγρών).

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 61
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλωσήρθες Κατερίνα στο τόσο προσφιλές μου θέμα!

Επέτρεψέ μου να κάνω κάποιες επισημάνσεις για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στις μητέρες. Φαίνεται ότι έχεις ενδιαφερθεί για το θέμα θηλασμός αλλά μάλλον έχεις διαβάσει αρκετά από αυτά που γράφονται για να παραπληροφορήσουν τις μητέρες. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί για το θηλασμό είναι πολύ περισσότερη από την ορθή πληροφορία.

 

Στην ηλικία των 6 περίπου μηνών, το μητρικό γάλα πιθανότατα δεν θα καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού.

 

 

Οι θερμιδικές ανάγκες του μωρού καλύπτονται πάρα πολύ καλά από το μητρικό γάλα ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία (whereas other infants may not be ready to accept other foods until approximately 8 months of age.193 )

 

όμως το πρόβλημα δεν είναι το σύνολο των θερμίδων που έτσι κι αλλιώς δεν αυξάνεται με την πρόσληψη των στερεών τροφών αλλά κυρίως ο σίδηρος.

 

Γι αυτό:

 

Complementary foods rich in iron should be introduced gradually beginning around 6 months of age.186–187 Preterm and low birth weight infants and infants with hematologic disorders or infants who had inadequate iron stores at birth generally require iron supplementation before 6 months of age.148,188–192

 

Introduction of complementary feedings before 6 months of age generally does not increase total caloric intake or rate of growth and only substitutes foods that lack the protective components of human milk.194

 

Τα παιδιά δε ζητούν στερεά τροφή γιατί δεν τους φτάνει θερμιδικά το γάλα, δεν είναι ότι πεινάνε αλλά ότι έφτασαν στο στάδιο ανάπτυξης εκείνο που το πεπτικό τους σύστημα είναι έτοιμο να δεχθεί στερεές τροφές, που η κινητικότητά τους έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που τους επιτρέπει να πιάσουν την τροφή και να την φέρουν μέχρι το στόμα τους, που μπορούν και στέκονται για να καταπιούν με ασφάλεια τη στερεά τροφή.

 

Η εισαγωγή στερεών τροφών δεν γίνεται από εμάς για να καλύψει την πείνα του παιδιού, το ιδιο το παιδί έχει μεγαλώσει και τη ζητάει. Βλέπει τους ενήλικες να τρώνε και ζητάει ενώ μέχρι πριν λίγο ήταν αδιάφορο, προσπαθεί να αρπάξει το φαγητό...

Μπορεί και το ίδιο να σου δώσει κάποια "σημάδια" που να σημαίνουν ότι δεν χορταίνει αρκετά: ζητά να θηλάζει κάθε λίγο, ξυπνάει τις νύχτες για να φάει...

 

Αυτά που περιγράφεις είναι φυσιολογικά για τα περισσότερα παιδιά. Είναι φυσιολογικό για τα περισσότερα παιδιά να ξυπνούν τη νύχτα για να φάνε και γι αυτό ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ανεμπόδιστο θηλασμό μέρα και νύχτα για όλο το πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού (μόνο μητρικό γάλα το 1ο εξάμηνο, συμπληρωμένο με στερεές τροφές το 2ο εξάμηνο).

 

Τα παιδιά που θηλάζουν μπορεί να το ζητάνε κάθε λίγο γιατί κάνουν αναπτυξιακό άλμα και προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Οι πολύ συχνοί θηλασμοί για 3-4 μέρες αυξάνουν την παραγωγή και το παιδί καλύπτει τις αυξημένες του ανάγκες. Αν δεν του φτάνει το γάλα ξερει τι να κάνει για να το αυξήσει :wink:

 

Τέτοια άλματα ανάπτυξης περνούν τα περισσότερα μωρά στις 3 εβδομάδες, στις 6 εβδομάδες, στους 3 μήνες αλλά και όποτε νιώθει την ανάγκη το καθένα!

 

Επίσης το παιδί αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα των θηλασμών αν η μητέρα είναι άρρωστη (από κάποια ίωση...), για να πάρει αρκετά αντισώματα ώστε αν κολλήσει να περάσει ελαφριά την ασθένεια. Το ίδιο κάνει αν το ίδιο είναι άρρωστο!

 

Κάθε φορά που το μωρό πονά εξαιτίας κολικών, ασθένειας, οδοντοφυΐας αυξάνει τη συχνότητα των θηλασμών.

 

Ο θηλασμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες. Η υλική του διάσταση αν και σημαντική, παραμένει μικρό μέρος της συνολικής του δράσης.

 

Καταλαβαίνω ότι δεν ήταν στις προθέσεις σου να παραπληροφορήσεις, όπως καταλαβαίνω ότι είναι μάλλον απίθανο να έφτασαν στα χέρια σου οι σωστές πληροφορίες (τα φυλλάδια των εταιρειών φροντίζουν για πολλά...)...

 

Ο τρόπος που αναφέρεσαι στο νυχτερινό ξύπνημα θα κάνει το 90% των μητέρων να πιστέψει ότι το μωρό τους ξυπνάει το βράδυ γιατί δεν έχει αρκετό γάλα να φάει και όχι γιατί είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

 

Οι επίσημοι φορείς που υποστηρίζουν το θηλασμό, προσέχουν ώστε κάθε φράση και κάθε λέξη να δίνει ένα ξεκάθαρο και ακριβές μήνυμα στη μητέρα αποφεύγοντας κάθε παρανόηση...

Link to comment
Share on other sites

Κατερίνα, τα κείμενά σου μου δίνουν μια καλή ευκαιρία να αναφερθώ στην ιστορία μερικών πρακτικών, δεν θα ήθελα η στάση να παρεξηγηθεί και να ληφθεί ως διάθεση για αντιπαράθεση. Δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μεταφέρω επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες.

 

Εάν το παιδί κλαίει συχνά ή αποστρέφει το πρόσωπο όταν του προσφέρεις τροφή, αυτό πιθανόν να δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο. Μην το απογαλακτίσεις πρόωρα ή βεβιασμένα. Περίμενε μία ή δύο εβδομάδες και ξαναδοκίμασε.

 

Πολύ καλά τα λες!

:)

Περιγράφεις τη συμπεριφορά των μητέρων και των γιατρών σε μια πολύ παρεμβατική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσπαθεί να επιβάλει στο μωρό πολύ πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών. Είναι η Αμερικάνικη κοινωνία της δεκαετίες του 1960 και του 1970 που έδινε στερές τφορές στα βρέφη από το τέλος του 3ου μήνα!!! :shock: Είναι η πρακτική των γιατρών που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών 2-3 δεκαετίες μετά :shock: Το κόστος ήταν τόσο μεγάλο που η κυβέρνηση χρηματοδότησε τεράστια ερευνητικά προγράμματα για να καταλήξουν στο αυτονόητο: Όχι στην πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών!

 

Επίσης στην ίδια κοινωνία ο απογαλακτισμός είναι σχεδόν μόνο παρεμβατικός και πολύ πριν το παιδί και η μητέρα (ψυχικά και σωματικά) είναι έτοιμοι...

Σε αυτή την κοινωνία οι έννοιες του φυσικού αποθηλασμού έμειναν κρυμμένες μόνο μεταξύ των Ινδιάνων Σιού, ξεχασμένες στα βιβλία του Έρικσον ή χάθηκαν χωρίς να τις αντιληφθούν οι δυτικοί που εξαφάνισαν το γηγενή πληθυσμό...

 

Στην ίδια κοινωνία προσπαθούν με πολύ κόπο και πολλές αντιθέσεις να συμμαζέψουν τώρα τα ασυμάζευτα και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής λέει:

 

Breastfeeding should be continued for at least the first year of life and beyond for as long as mutually desired by mother and child.185

...

Increased duration of breastfeeding confers significant health and developmental benefits for the child and the mother, especially in delaying return of fertility (thereby promoting optimal intervals between births).196

 

There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.197

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που αποφασίσεις να διακόψεις τον θηλασμό, καλό είναι να το κάνεις σταδιακά, ώστε να μη νιώσει ανασφάλεια ο μικρός. Επίσης, καλό είναι αποθηλασμός να αρχίσει σε κάποια περίοδο κατά την οποία το μωρό είναι υγιές και χαρούμενο. Εάν είναι άρρωστο ή εκνευρισμένο, π.χ. λόγω οδοντοφυΐας, ο αποθηλασμός θα πρέπει να αναβληθεί.

 

Και αυτά πολυ καλά! :)

Όμως θα έπρεπε να υπάρχει κι ένας ελάχιστος χώρος για εκείνες τις μητέρες που δεν ενοχλούνται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους τουλάχιστον όσο λένε οι επίσημες οδηγίες. Σήμερα υπάρχουν όλα τα βοηθήματα (αποστειρωτήρες, θήλαστρα, καταψύκτες) και όλη η γνώση για να μπορεί και μια μητέρα που είναι αναγκασμένη να απουσιάζει κάποιες ώρες από το παιδί της, να μορεί να συνεχίζει το θηλασμό.

 

 

Τα πράγματα δε θα είναι σίγουρα εύκολα! Συνήθως η διαδικασία του απογαλακτισμού, διαρκεί αρκετές εβδομάδες.

 

Τα πράγματα μπορεί να είναι πανεύκολα και να μην το καταλάβει κανένας ως δυσκολία ή ως δυσαρέσκεια! Μήπως κάποιοι τα γράφουν αυτά για να φοβήσουν τις μητέρες πριν ακόμη ξεκινήσουν το θηλασμό; Δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή; Δύσκολος στη συνέχεια; Δύσκολος στο τέλος;

 

Έχω υποστηρίξει περίπου 900 μητέρες στο θηλασμό τα τελευταία 7 χρόνια και πραγματικά δεν συνάντησαν προβλήματα αποθηλασμού είτε αυτός έγινε σε σχετικά μιρκή ηλικία είτε σε πολύ μεγαλύτερη! :wink:

 

Οι διαδικασίες που συνδέονται με την αναπαραγωγή είναι εξ ορισμού ευχάριστες :) Αλλιώς κανένα είδος δεν θα μπορούσε να διαιωνισθεί!!! :wink: Το σεξ είναι απαραίτητο για τη δημιουργία απογόνων και ο θηλασμός για την επιβίωσή τους! Αν δεν είναι και τα δύο τόσο ευχάριστα ώστε να θέλουν οι μητέρες να τα κάνουν τότε θα εξαφανιστούμε! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Το μωρό συνηθίζει και έχει συνδυάζει τη μητέρα με την αγκαλιά και τον θηλασμό, και δύσκολα αποδέχεται την καινούρια πραγματικότητα.

Δοκίμασε να περιορίσεις τον θηλασμό αντικαθιστώντας το στήθος με το μπουκάλι, δίνοντας στο μωρό ένα γεύμα κάθε 3-4 ημέρες.

 

Νά το και το μπουκάλι που φυσικά περιέχει μόνο ξένο γάλα! Αρα αναφέρεσαι οπωσδήποτε στον αποθηλασμό πριν το κλεισιμο του 10ου μήνα (μήπως πολύ πιο νωρίς; ).

 

Σωστά τα όσα γράφεις αλλά είναι μόνο στις μητέρες που αποθηλάζουν περίπου στον 6 μήνα ή λίγο μετά. Αν η μητέρα αποφασίσει να αποθηλάσει λίγο αργότερα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μπουκάλι που πιθανότατα να δημιουργήσει και ορθοδοντικά προβλήματα. Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 7-8 μηνών χρησιμοποιούν πολύ καλά το εκπαιδευτικό ποτηράκι.

 

Κάτι που δεν αναφέρεις (να υποθέσω ότι δεν έχει δει ποτέ αποθηλασμό μεγάλου βρέφους ηλικίας 6-8 μηνών...) είναι η αντίδραση του μωρού στη γεύση του γάλακτος σε σκόνη. Για τα μωρά που τρέφονται μόνο με γάλα σε σκόνη δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό ξέρουν, δεν έχουν επιλογή. Για όσα όμως έχουν συνηθίσει το μητρικό γάλα (αναφέρομαι μόνο στη γεύση) και ξέρουν να το εκτιμούν είναι πραγματικά άσχημο αυτό που γεύονται...

 

Ένα μωρό μεγαλύτερο των 3 μηνών σίγουρα ξέρει να εκφράζει αρκετά έντονα την άποψή του ακόμη και μόνο για τη γεύση...

 

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: το μωρό έχει να αντιμετωπίσει μια μαμά που κάποιες φορές είναι διαθέσιμη και προσφέρει το στήθος και κάποιες φορές δεν είναι και προσφέρει το μπουκάλι. Νομίζω ότι λόγω ειδικότητας αυτό θα έχεις να σκεφθείς περισσότερο.

 

Ένα μωρό χρειάζεται σταθερή και ξεκάθαρη συμπεριφορά...

 

Αν η μητέρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, τη στηρίζουμε να το κάνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο,

 

όμως αφήνουμε και λίγο χώρο να να μπορεί να ανασάνει και η μητέρα που όλοι την κυνηγάνε από τις 40 μέρες με το "ακόμα θηλάζεις;", "έχεις γάλα;" "είναι καλό το γάλα σου σε αυτή την ηλικία;" "το παιδί ξυπνάει γιατί δε χορταίνει!" "μέχρι πότε πια θα θηλάζεις;!"

 

Στηρίζουμε όλες τις μητέρες, τόσο αυτές που αποφάσισαν να αποθηλάσουν νωρίς όσο και τι υπόλοιπες! Το σημαντικότερο δίνουμε σε όλες επαρκή πληροφόρηση για να πάρουν την καλύτερη απόφαση για το παιδί τους!

 

Ετσι κι εσύ και το μωρό, θα προσαρμοστείτε σταδιακά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και το πρήξιμο στο στήθος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά.

 

Αν η προσαρμογή είναι τόσο σταδιακή που να σέβεται τις ανάγκες όλων, τότε δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο :wink:

 

(Σ΄αυτό, επίσης, θα βοηθήσει ένας σχετικά στενός στηθόδεσμος, καθώς και ο περιορισμός των πολλών υγρών)

 

Δυστυχώς και οι δύο πρακτικές μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Όταν μειώνεται η λήψη των υγρών ο οργανισμός της μαμάς στρεσάρεται... Ο οργανισμός της παίρνει το μήνυμα ότι έξω υπάρχει έλλειψη υγρών, πιθανότατα ξηρασία, άρα πρέπει να παράγει πολύ γάλα να μην πάθει αφυδάτωση το μωρό!!! Δεν είμαστε μηχανές που όσο βάζουμε τόσο θα βγάλουμε! Κάτι σαν τα λουλούδια, παράγουν πολλούς σπόρους όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, για να αυξηθούν οι πιθανόητητες επιβίωσης!

 

Αν μάλιστα η αύξηση της παραγωγής στριμωχτεί σε ένα στενό σουτιέν, ε, τότε μπορεί να έχει η μαμά μερικούς φραγμένους πόρους, ίσως και μια μαστίτιδα...

 

Το μωρό συνηθίζει και έχει συνδυάζει τη μητέρα με την αγκαλιά και τον θηλασμό, και δύσκολα αποδέχεται την καινούρια πραγματικότητα.

Δοκίμασε να περιορίσεις τον θηλασμό αντικαθιστώντας το στήθος με το μπουκάλι, δίνοντας στο μωρό ένα γεύμα κάθε 3-4 ημέρες.

 

Νά το και το μπουκάλι που φυσικά περιέχει μόνο ξένο γάλα! Αρα αναφέρεσαι οπωσδήποτε στον αποθηλασμό πριν το κλεισιμο του 10ου μήνα (μήπως πολύ πιο νωρίς;).

 

Σωστά τα όσα γράφεις αλλά αναφέρονται μόνο στις μητέρες που αποθηλάζουν περίπου στον 6 μήνα ή λίγο μετά. Αν η μητέρα αποφασίσει να αποθηλάσει λίγο αργότερα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μπουκάλι που πιθανότατα να δημιουργήσει και ορθοδοντικά προβλήματα. Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 7-8 μηνών χρησιμοποιούν πολύ καλά το εκπαιδευτικό ποτηράκι.

 

Κάτι που δεν αναφέρεις (να υποθέσω ότι δεν έχει δει ποτέ αποθηλασμό παιδιού 6-8 μηνών...) είναι η αντίδραση του μωρού στη γεύση του γάλακτος σε σκόνη. Για τα μωρά που τρέφονται μόνο με γάλα σε σκόνη δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό ξέρουν, δεν έχουν επιλογή. Για όσα όμως έχουν συνηθίσει το μητρικό γάλα (αναφέρομαι μόνο στη γεύση) και ξέρουν να το εκτιμούν είναι πραγματικά άσχημο αυτό που γεύονται...

 

Ένα μωρό μεγαλύτερο των 3 μηνών σίγουρα ξέρει να εκφράζει αρκετά έντονα την άποψή του ακόμη και μόνο για τη γεύση...

 

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: το μωρό έχει να αντιμετωπίσει μια μαμά που κάποιες φορές είναι διαθέσιμη και προσφέρει το στήθος και κάποιες φορές δεν είναι και προσφέρει το μπουκάλι. Νομίζω ότι λόγω ειδικότητας αυτό θα έχεις να σκεφθείς περισσότερο.

 

Ένα μωρό χρειάζεται σταθερή και ξεκάθαρη συμπεριφορά...

 

Αν η μητέρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, τη στηρίζουμε να το κάνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο,

 

όμως αφήνουμε και λίγο χώρο να να μπορεί να ανασάνει και η μητέρα που όλοι την κυνηγάνε από τις 40 μέρες με το "ακόμα θηλάζεις;", "έχεις γάλα;" "είναι καλό το γάλα σου σε αυτή την ηλικία;" "το παιδί ξυπνάει γιατί δε χορταίνει!" "μέχρι πότε πια θα θηλάζεις;!"

 

Ετσι κι εσύ και το μωρό, θα προσαρμοστείτε σταδιακά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και το πρήξιμο στο στήθος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά.

 

Αν η προσαρμογή είναι τόσο σταδιακή που να σέβεται τις ανάγκες όλων, τότε δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο :wink:

 

(Σ΄αυτό, επίσης, θα βοηθήσει ένας σχετικά στενός στηθόδεσμος, καθώς και ο περιορισμός των πολλών υγρών)

 

Δυστυχώς και οι δύο πρακτικές μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Όταν μειώνεται η λήψη των υγρών ο οργανισμός της μαμάς στρεσάρεται... Ο οργανισμός της παίρνει το μήνυμα ότι έξω υπάρχει έλλειψη υγρών, πιθανότατα ξηρασία, άρα πρέπει να παράγει πολύ γάλα να μην πάθει αφυδάτωση το μωρό!!! Δεν είμαστε μηχανές που όσο βάζουμε τόσο θα βγάλουμε! Κάτι σαν τα λουλούδια, παράγουν πολλούς σπόρους όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, για να αυξηθούν οι πιθανόητητες επιβίωσης!

 

Αν μάλιστα η αύξηση της παραγωγής στριμωχτεί σε ένα στενό σουτιέν, ε, τότε μπορεί να έχει η μαμά μερικούς φραγμένους πόρους, ίσως και μια μαστίτιδα...

 

 

Στηρίζουμε όλες τις μητέρες, τόσο αυτές που αποφάσισαν να αποθηλάσουν νωρίς όσο και τι υπόλοιπες! Το σημαντικότερο δίνουμε σε όλες επαρκή και σωστή πληροφόρηση για να πάρουν την καλύτερη απόφαση για το παιδί τους! :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Aglaia μου σε ευχαριστώ για τα διευκρινιστικά σου σχόλια. Φυσικά, δεν ήταν στόχος μου να παραπληροφορήσω κανένα. Όταν αναφέρθηκα ότι στην ηλικία των 6 περίπου μηνών, το μητρικό γάλα πιθανότατα δεν θα καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους εννοούσα ακριβώς για το σίδηρο, απλά απέφυγα να μιλήσω με επιστημονικές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να δωθούν από τους παιδιάτρους. Στόχος μου είναι κυρίως να τονίζω, από ψυχολογική πλευρά, τη σχέση ασφάλειας που δημιουργείται μεταξύ μητέρας και βρέφους και σε καμία περίπτωση δε θέλω να τρομοκτρατήσω κάποια μητέρα, για τις δυσκολίες του αποθηλασμού. Απλά τονίζω οτι ο θηλασμός είναι μια ιδιαίτερη σχέση, που, όπως όλες οι στενές σχέσεις, χρειάζεται χρόνο για να διακοπεί και, φυσικά, επένδυση σε άλλου τύπου συναισθηματική σχέση και παροχή ασφάλειας. Λέγοντας οτι τα πράγματα δε θα είναι εύκολα δε σημαίνει απαραίτητα οτι θα είναι δύσκολα ή δυσάρεστα. Απλά χρειάζεται χρόνος και σταδιακή προσαρμογή στη νέα σχέση, τόσο από τη μητέρα όσο και από το βρέφος.

Link to comment
Share on other sites

πολυ σας ευχαριστουμε και τις δυο για τις επιστημονικα τεκμηριωμενες πληροφοριες.

την Κατερινα σιγουρα θα την χρειαστουμε μια που ειναι και στη Θεσσαλονικη και αν εχει την καλοσυνη να μας στειλει με πμ τα στοιχεια της γιατι παντα ειναι χρησιμη.

Στην κ.Αγλαια θα ηθελα να ρωτησω κατι που με προβληματιζει καιρο.

οταν γεννησα την 2 μερα στρεσσαριστηκα και στεναχωρεθηκα παρα πολυ για κατι αλλα φυσικα συνεχισα τον θηλασμο μια που ειχα και πολυ γαλα.

επειτα απο την στεναχωρια πραγματικα κοπηκε το γαλα και ας μου επιτραπει ο ορος κοπηκε γιατι δεν ειχα ουτε σταγονα παρολο που παλεψαμε πολυ με τις μαιες και τον γιατρο..

ολοι μου ελεγαν αποκλειεται δεν γινετε να κοπηκε το γαλα και ομως ετσι εγινε...και ας παλευα εναν μηνα μπας και καταφερω κατι...

Τελικα ειναι δυνατον ενας στρεσσογονος παραγοντας να το κανει αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Demi επειδή είμαι σχετικά καινούρια στην παρέα σας και δεν έχω εξοικειωθεί ακόμη με το site, δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι το "πμ"...(να μας στειλει με πμ τα στοιχεια της) Λίγη βοήθεια σ'αυτό???

Link to comment
Share on other sites

Την κόρη μου τη θήλασα για 15 μήνες και θα συνεχίζαμε αν λόγοι ανωτέρας βίας δε μας ανάγκαζαν να το κόψουμε απότομα. Επρεπε να επιστρέψω στη δουλεια μου εσπευσμένα και την πήραν οι γονείς μου στο χωριο για 10 ημέρες. Ετσι κι αλλιώς οι θηλασμοι είχαν περιοριστεί σε 2 την ημέρα (πρωινος και βραδινός) και 3 ημέρες πριν φύγω τους περιορισα κι αλλο, κρατώντας μόνο τον βραδινό και δίνοντάς της κατσικίσιο γάλα (μπλιαχ) το πρωι. Δεν έφερε καμια αντίρρηση και παρόλο που-όπως είναι αυτονόητο- μόλις έφυγα σταμάτησαν μαχαίρι οι θηλασμοί- προσαρμόστηκε αμέσως στη νεα κατάσταση, σε αντίθεση με εμένα που ήμουν απαρηγόρητη που έκανα αυτό το πράγμα στο παιδί μου (και στον εαυτό μου) τόσο απότομα,ενώ είχα διαβάσει παααρα πολλά σχετικά βιβλία (και τα φυλλάδια της la leche league) και είχα τοποθετήσει αυτή τη στιγμή πολύ αργότερα.

Βέβαια, όταν ξανασμίξαμε δεν ξαναθηλασα, και τώρα πίνει γάλα κατσικίσιο ή και αγελαδινό κατά περίπτωση. (Απλώς καμια φορά ψάχνει μέσα στη μπλούζα μου να δει αν ειναι όλα στη θέση τους...)

Συμπεραίνω λοιπόν, και το θέτω προς συζήτηση, ότι αυτή η ανάγκη για σταδιακό απογαλακτισμό έχει κάποια λογική (διότι όλες οι αλλαγές στη ζωή μας καλό είναι να παίρνουν το χρόνο τους και να μη γίνονται απότομα), τείνω όμως να πιστέψω πως οι μαμάδες είναι λίγο υπερβολικές και ότι όσο πιο πολλή ενημέρωση προσπαθούν να έχουν για αυτά, τόσο πιο πολύ περιπλέκεται το θέμα και αγχώνονται, ενώ στην πραγματικότητα, ακόμα και χωρίς διάβασμα, το κάθε παιδι και η μαμά του θα βρούν το δρόμο προς τον αποθηλασμό, όπως βρήκαν τον αντίστοιχο προς το θηλασμό στην αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Η ενημέρωση για κάποια θέματα, όταν είναι σωστή, μόνο καλό μπορεί να κάνει. όμως δε χρειάζονται υπερβολές, σίγουρα θα βρουν το δρόμο. 'Οσο σημαντική είναι η κάλυψη της βασικής ανάγκης για τροφή, εξίσου σημαντική είναι και η κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Εφόσον η μητέρα είναι (όσο μπορεί) συναισθηματικά διαθέσιμη και παρέχει ασφάλεια στο μωρό, μπορούν να βρουν τις ισορροπίες στη σχέση τους και να αντιμετωπίσουν κάθε...απρόοπτο! :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

kατερινα μου κοιτα ειναι πολυ ευκολο.κατω απο το κειμενο που γραφω λεει πμ.δηλ προσωπικο μηνυμα μονο σε μενα σε περιπτωση που θελεις να πεις κατι χωρις να το δουνε αλλοι.επειδη ειναι προσωπικα σου στοιχεια γιαυτο το λεω.οποτε πατας εκει που λεει πμ κατω απο αυτα που γραφω εγω και μου στελνεις μην.ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

επειτα απο την στεναχωρια πραγματικα κοπηκε το γαλα και ας μου επιτραπει ο ορος κοπηκε γιατι δεν ειχα ουτε σταγονα παρολο που παλεψαμε πολυ με τις μαιες και τον γιατρο..

ολοι μου ελεγαν αποκλειεται δεν γινετε να κοπηκε το γαλα και ομως ετσι εγινε...και ας παλευα εναν μηνα μπας και καταφερω κατι...

Τελικα ειναι δυνατον ενας στρεσσογονος παραγοντας να το κανει αυτο?

 

Μόνο σε πολύ σπάνιες και τραγικές περιπτώσεις, βιβλιογραφικά υπάρχει μία αναφορά από το μεγάλο σεισμό του Μεξικού, όπου μια μητέρα που θήλαζε της κόπηκε το γάλα αλλά πραγματικά είδε τον κόσμο να γκρεμίζεται...

 

Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί είναι μην μπορεί η μαμά και το παιδί να ανταποκριθούν εντελώς στο θηλασμό, οπότε λόγω έλλειψης πλήρους θηλασμού να αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα συνεργασίας και τελικά σταματά το γάλα.

 

Αν βρεθεί κάποιος ειδικός που να μπορεί να υποστηρίξει τη μητέρα για να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, συνήθως ο θηλασμός εξελίσσεται μια χαρά.

 

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να αναφέρω πολύ δύσκολες καταστάσεις όπου ο θηλασμός εξελίχθηκε κανονικά. Π.χ. μαμά με πρόωρα δίδυμα που νοσηλεύονται, χάνει το ένα και συνεχίσει με το άλλο... ή μαμά με μεγαλύτερο άρρωστο παιδί με χρόνια προβλήματα υγείας, χάνει το παιδί και συνεχίζει με το μικρό... Χρειάστηκαν στήριξη ότι τόσο στο θηλασμό όσο στο να ανταποκριθούν στις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Στόχος μου είναι κυρίως να τονίζω, από ψυχολογική πλευρά, τη σχέση ασφάλειας που δημιουργείται μεταξύ μητέρας και βρέφους και σε καμία περίπτωση δε θέλω να τρομοκτρατήσω κάποια μητέρα, για τις δυσκολίες του αποθηλασμού.

 

Κατερίνα, καταλαβαίνω πολύ καλά τις προθέσεις σου :) όμως έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία που κυκλοφορούν και δυστυχώς τα κείμενα είναι περίεργα... Έτσι μεταφέρονται από βιβλίο σε βιβλίο και διαμορφώνεται ένα κλίμα που δεν είναι και τόσο ευνοϊκό.

 

 

Απλά τονίζω οτι ο θηλασμός είναι μια ιδιαίτερη σχέση, που, όπως όλες οι στενές σχέσεις, χρειάζεται χρόνο για να διακοπεί και, φυσικά, επένδυση σε άλλου τύπου συναισθηματική σχέση και παροχή ασφάλειας.

 

Συμφωνώ μαζί σου! :)

Σε άλλο ποστ θα αναφέρω αυτά που έχω διαβάσει με ένα μιρκό σχόλιο για να σχολιάσεις κι εσύ τη διάσταση απόψεων των συναδέλφων σου μεταξύ τους :?

 

 

Λέγοντας οτι τα πράγματα δε θα είναι εύκολα δε σημαίνει απαραίτητα οτι θα είναι δύσκολα ή δυσάρεστα. Απλά χρειάζεται χρόνος και σταδιακή προσαρμογή στη νέα σχέση, τόσο από τη μητέρα όσο και από το βρέφος

 

Και σε αυτό συμφωνώ, αν δεις έστω κι ένα παιδί να αποθηλάζει μόνο του θα καταλάβεις τι εννοώ! Δυστυχώς ο θηλασμός είναι πια τόσο σπάνιος που είναι μάλλον απίθανο για έναν επαγγελματία να έχει μια τέτοια εμπειρία. Θα σου συνιστούσα να πήγαινες σε μερικές συναντήσεις του συνδέσμου θηλασμού (η συμμετοχή είναι ελεύθερη) για να δεις τόσο βρέφη όσο και νήπια να θηλάζουν :wink:

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστούμε και τις δυο για την σημαντικότατη γνώση που μας δίνετε!

Εαν δεν σας είχα γνωρίσει, εσας και όλες τις κοπέλες του site, σίγουρα θα είχα αποφασίσει να κάνω κι εγώ αυτό που κάνουν όλοι οι γνωστοί και φίλοι, δηλαδή ότι μου πουν οι γιατροί και οι μαίες του μαιευτηρίου...

Θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ερώτηση και στις δυο πάνω σε θέμα που δεν έχει θιγεί μέχρι τώρα:

Εάν γεννήσω φυσιολογικά θα ζητήσω σίγουρα αποκλειστικό θηλασμό και θα επιμείνω να θηλάσω το μωρό μου πολύ γρήγορα μετά τη γέννα.

Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω μυωπίας, να γεννήσω με καισαρική. Τότε θα μπορώ να ζητήσω το μωρό μου αμέσως μετά για να το θηλάσω ή θα μου πουν ότι με τα φάρμακα που πήρα δεν επιτρέπεται να πιεί το μωρό γάλα από το στήθος μου; Θα ήθελα να μου απαντήσετε και για την περίπτωση που θα μου κάνουν απλά επισκληρίδιο και για καισαρική με επισκληρίδιο αλλά και για καισαρική με ολική νάρκωση.

Έχω τρομερή αγωνία γιατί θέλω να ξέρω σε τι μπορεί να έχουν πραγματικά δίκιο οι μαίες στο μαιευτήριο και τι θα είναι απλά δικαιολογία, για να είμαι έτοιμη να πιέσω την κατάσταση προς όφελος του παιδιού μου φυσικά.

Δυστυχώς με όσα έχω ακούσει έχω φοβηθεί πραγματικά τα ιδιωτικά μαιετήρια και μιας και μου έλαχε να γεννήσω στο Μητέρα, θέλω να με βοηθήσετε να ξέρω τα πάντα για κάθε λεπτομέρεια, για να μην την πατήσω κι εγώ.

Για παράδειγμα, γνωρίζω μια κοπέλα που γέννησε με καισαρική στο ίδιο μαιευτήριο, ότι την πρώτη μέρα έδωσαν στο παιδί ζαχαρόνερα ή τσάι και όχι το πρωτόγαλα. Βέβαια δεν ρώτησα αν γινόταν αυτό επειδή η κοπέλα είχε κάποιο πρόβλημα με το θηλασμό ή απλά την παραπληροφόρησαν. Αλλά γιατί μπορεί να γινόταν;

.png
Link to comment
Share on other sites

Την κόρη μου τη θήλασα για 15 μήνες ...

 

 

Συμπεραίνω λοιπόν, και το θέτω προς συζήτηση, ότι αυτή η ανάγκη για σταδιακό απογαλακτισμό έχει κάποια λογική (διότι όλες οι αλλαγές στη ζωή μας καλό είναι να παίρνουν το χρόνο τους και να μη γίνονται απότομα), τείνω όμως να πιστέψω πως οι μαμάδες είναι λίγο υπερβολικές και ότι όσο πιο πολλή ενημέρωση προσπαθούν να έχουν για αυτά, τόσο πιο πολύ περιπλέκεται το θέμα και αγχώνονται, ενώ στην πραγματικότητα, ακόμα και χωρίς διάβασμα, το κάθε παιδι και η μαμά του θα βρούν το δρόμο προς τον αποθηλασμό, όπως βρήκαν τον αντίστοιχο προς το θηλασμό στην αρχή.

 

Αν έκανες το ίδιο 5 ή 8 μήνες πριν, δεν θα αντιμετώπιζες την ίδια αντίδραση! Το παιδί σου ήταν πολυ μεγάλο τόσο για να καταλάβει όσο και για να νιώθει ήδη ασφάλεια. Ήταν ήδη μεγάλο για να περπατάει, να επικοινωνεί, να παίρνει πρωτοβουλίες. Στους 15 μήνες ένα παιδί μπορεί να καταλάβει πάρα πολλά πράγματα που δυστυχώς δεν μπορεί να τα καταλάβει ένα παιδί 8 μηνών. Αυτό που μπορεί να είναι οδυνηρό για ένα βρέφος 8 μηνών, είναι πολύ απλό κι εύκολο για ένα μωρό 15 μηνών....

 

Σκέψου μόνο πόσο αδύναμο είναι ένα μωρό που δεν περπατά, που καταλαβαίνει λιγότερα, που δεν μπορεί ούτε να φωνάξει "μαμά".

 

Τα πήγατε πολύ καλά γιατί το παιδί ήταν ήδη μεγάλο :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Επίσης έχω και μια απορία:

Εάν η γέννα γίνει προκαθορισμένη μέρα με καισαρική, πώς ενεργοποιείται ο οργανισμός για να παράγει το πρωτόγαλα; Θέλω να πώ ότι δεν θα έπρεπε πρώτα να σπάσουν τα νερά φυσιολογικά και να υπάρξουν οδύνες, για να καταλάβει ο οργανισμός ότι ήρθε η ώρα; Αν γίνει μια κανονική εγχείρηση πώς θα ξέρω ότι ήρθε το γάλα και μπορώ να ζητήσω το παιδί για να το θηλάσω;

Συγνώμη αν είπα χαζομάρα...!

.png
Link to comment
Share on other sites

Με το καλό! :)

 

Εάν γεννήσω φυσιολογικά θα ζητήσω σίγουρα αποκλειστικό θηλασμό και θα επιμείνω να θηλάσω το μωρό μου πολύ γρήγορα μετά τη γέννα.

Αποκλειστικό θηλασμό θα μπορέσεις να κάνεις μόνο αν έχει το μωρό στο δωμάτιό σου. Θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείς το μαιευτήριο και να συζητήσεις μαζί τους τι δυνατότητες έχεις (πρόσεξε το στυλ, θα πας σαν χαζή και θα ρωτήσεις απλώς, τίποτα περισσότερο, μόνο έτσι θα σου πούνε τα πάντα...)

 

 

Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω μυωπίας, να γεννήσω με καισαρική. Τότε θα μπορώ να ζητήσω το μωρό μου αμέσως μετά για να το θηλάσω ή θα μου πουν ότι με τα φάρμακα που πήρα δεν επιτρέπεται να πιεί το μωρό γάλα από το στήθος μου; Θα ήθελα να μου απαντήσετε και για την περίπτωση που θα μου κάνουν απλά επισκληρίδιο και για καισαρική με επισκληρίδιο αλλά και για καισαρική με ολική νάρκωση.

 

Θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις την επισκληρίδιο αν δεν υπάρχει αντένδειξη για να μπορείς να είσαι ξύπνια και να αταποκριθείς στις ανάγκες του μωρού.

 

Στην ολική νάρκωση μπορεί να είσαι ζαλισμένη για ώρες και να μην μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες του παιδιού. Η ολική νάρωση επιλέγεται μόνο αν υπάρχει αντένδειξη για επισληρίδιο, τις περισσότερες φορές επιλέγεται σε κατεπείγουσες καισαρικές όπου τα δευτερόλεπτα μετράνε και τα 10 λετπά που χρειάζονται για να δράση η επισκληρίδιος, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας ή/και του παιδιού.

 

Κανένα από τα φάρμακα που σου χορηγούνται στη μία ή στην άλλη νάρκωση δεν αποτελούν αντένδειξη για θηλασμό. :wink:

 

Γέννησα με καισαρική και θήλασα μόλις βγήκα από το χειρουργείο, θα προτιμούσα να είχα το μωρό πάνω μου και να θήλαζα αμέσως αλλά δυστυχώς δεν ήμουν τόσο προετοιμασμένη για να το απαιτήσω... :?

 

 

Δυστυχώς με όσα έχω ακούσει έχω φοβηθεί πραγματικά τα ιδιωτικά μαιετήρια και μιας και μου έλαχε να γεννήσω στο Μητέρα, θέλω να με βοηθήσετε να ξέρω τα πάντα για κάθε λεπτομέρεια, για να μην την πατήσω κι εγώ.

 

Να φοβάσαι το ίδιο και τα κρατικά! Δυστυχώς η διαφορά στη νοοτροπία είναι ελάχιστη. Όλα εξαρτώνται από το νεογνολόγο που είναι υπεύθυνος για τα νεογέννητα, αν αυτός είναι κατά του θηλασμού το οργανώνει όλο το σύστημα έτσι, αν είναι υπέρ αλλιώς...

 

Για παράδειγμα, γνωρίζω μια κοπέλα που γέννησε με καισαρική στο ίδιο μαιευτήριο, ότι την πρώτη μέρα έδωσαν στο παιδί ζαχαρόνερα ή τσάι και όχι το πρωτόγαλα. Βέβαια δεν ρώτησα αν γινόταν αυτό επειδή η κοπέλα είχε κάποιο πρόβλημα με το θηλασμό ή απλά την παραπληροφόρησαν. Αλλά γιατί μπορεί να γινόταν;

 

Γίνεται γιατί κάνουν τα πάντα για να παρεμβούν μεταξύ μητέρας και παιδιού!

 

Γίνεται γιατί δεν τους ενδιαφέρει το θέμα και θα έκαναν το ίδιο και στο δικό τους παιδί.

 

Γίνεται γιατί το θέμα θηλασμός τους προκαλεί αποστροφή...

 

Γίνεται γιατί βολεύονται μια χαρά με όσα τους δίνουν οι εταιρείες με τα γάλατα...

 

Γίνεται γιατί όλη η κοινωνία μας είναι βίαιη και παρεμβατική τόσο στον τοκετό όσο και στο καλοσόρισμα του νεογέννητου...

Link to comment
Share on other sites

Επίσης έχω και μια απορία:

Εάν η γέννα γίνει προκαθορισμένη μέρα με καισαρική, πώς ενεργοποιείται ο οργανισμός για να παράγει το πρωτόγαλα; Θέλω να πώ ότι δεν θα έπρεπε πρώτα να σπάσουν τα νερά φυσιολογικά και να υπάρξουν οδύνες, για να καταλάβει ο οργανισμός ότι ήρθε η ώρα; Αν γίνει μια κανονική εγχείρηση πώς θα ξέρω ότι ήρθε το γάλα και μπορώ να ζητήσω το παιδί για να το θηλάσω;

Συγνώμη αν είπα χαζομάρα...!

 

Αν βγει το μωρό από την κοιλιά αρχίζουν άμεσα ορμονικές μεταβολές όπως και στο φυσιολογικό τοκετό... Η ακολουθία της γαλουχίας είναι ίδια :wink:

 

Δεν είναι το σπάσιμο των νερών και οι συσπάσεις που λένε στον οργανισμό ότι είρθε η ώρα, είναι η ώρα που έρχεται και ξεκινούν οι συσπάσεις και μπορεί να σπάσουν και τα νερά :wink:

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Να 'σαι καλά εσύ και το παιδάκι σου και να σαι κοντά μας πάντα να μας ξεαγχώνεις!!!

Όσο για το μαιευτήριο, πήγα και ρώτησα, όπως είπες, σαν χαζή:

Στην δική μου περίπτωση, που σκέφτομαι για τρίκλινο ή τετράκλινο, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να συζητηθεί παραμονή του μωρού σο δωμάτιο. Ακόμα και όταν ρώτησα αν υπάρχουν παραβαν για να έχω ιδιωτικότητα όταν θηλάζω, μου απάντησαν ότι ιδιωτικότητα θα βρώ μόνο στ μονόκλινο!

Ήταν όμως κάθετες ότι αποκλειστικός θηλασμός επιτυγχάνεται, και ότι φέρνουν τα μωρά όταν θέλουν να θηλάσουν. Ας το πιστέψουμε λοιπόν, μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο...!

.png
Link to comment
Share on other sites

Η ενημέρωση για κάποια θέματα, όταν είναι σωστή, μόνο καλό μπορεί να κάνει. όμως δε χρειάζονται υπερβολές, σίγουρα θα βρουν το δρόμο. 'Οσο σημαντική είναι η κάλυψη της βασικής ανάγκης για τροφή, εξίσου σημαντική είναι και η κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Εφόσον η μητέρα είναι (όσο μπορεί) συναισθηματικά διαθέσιμη και παρέχει ασφάλεια στο μωρό, μπορούν να βρουν τις ισορροπίες στη σχέση τους και να αντιμετωπίσουν κάθε...απρόοπτο! :)

 

Εγώ πάλι πιστεύω ότι η υλική υπόσταση του θηλασμού μπορεί πιο εύκολα να υποκατασταθεί, ακόμη και αν το υποκατάστατο είναι υποδεέστερο του πρωτότυπου...

 

Το αλλο όμως είναι πιο δύσκολο. Οι πολλές αγκαλιές αντικαθιστούν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτή τη σχέση. Η μητέρα που θηλάζει έχει υψηλά επίπεδα προλακτίνης μιας ορμόνης που επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά της απέναντι στο παιδί. Σε κάθε θηλασμό εκκρίνεται ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη) που είναι η ορμόνη της ευτυχίας, της αγάπης... Το φαινόμενο έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια με μετρήσιμα μεγέθη, όπως η βλεμματικη επαφή, η γενικότερη επικοινωνία...

 

Μπορεί την υλική διάσταση να τη μετράμε ευκολότερα και να αναλύουμε τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες, τα αντισώματα, τα ιχνοστοιχεία και γι αυτό η έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι πιο προχωρημένη, όμως ποιος μετρά την ευτυχία;;;

 

Κατερίνα, μια και έχουμε τη χαρά να σε έχουμε ανάμεσά μας, θα ήθελα πάρα πολύ να αναφερθείς και στο θέμα "τοκετός" και στις βίαιες παρεμβάσεις που γίνονται τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογέννητο. Ας ξεκινήσουμε εδώ μέσα και βλέπουμε, ίσως αργότερα οργανωθούμε και καλύτερα :wink:

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη ορμόνη ή το χάδι της μητέρας αλλά γενικά το πλαίσιο τη στιγμή του θηλασμού. Είναι η στενή σωματική επαφή, είναι η ζεστασιά του σώματος της μητέρας, η βλεματική επαφή και η μυρωδιά της μητέρας. Και το κυριότερο είναι ότι ουσιαστικά το μωρό «βάζει τη μητέρα μέσα του» (δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό, όμως είναι πολύ σημαντικό για την αίσθηση ασφάλειας που του παρέχει η διαδικασία του θηλασμού). Γι αυτό και σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή οποιαδήποτε παρέμβαση μεταξύ παιδιού και μητέρας. Η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζω παρά ελάχιστα πράγματα για τις συνθήκες που λειτουργούν τα μαιευτήρια, ίσως και επειδή δεν έχω ακόμη γεννήσει (και θα ήθελα να ενημερωθώ περισσότερο, έχεις να προτείνεις κάτι?) Μπορώ όμως από ψυχολογικής άποψης να πω ότι καλό θα ήταν το παιδί να βρίσκεται όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τη μητέρα του καθώς ο δεσμός αρχίζει να δημιουργείται από τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό (για να μην πούμε καλύτερα ήδη από την εγκυμοσύνη). Σίγουρα θα βολεύει κάποιους πχ να δίνουν τα γάλατα των εταιριών, γι αυτό και είναι απαραίτητη η πληροφόρηση των εγκύων, ώστε να είναι όσο γίνεται προετοιμασμένες και να μην επιτρέψουν την οποιαδήποτε παρέμβαση μεταξύ της δυάδας μητέρας-βρέφους.

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα να ενημερωθώ περισσότερο, έχεις να προτείνεις κάτι?

Αικατερίνη το καλύτερο είναι να διαβάσεις όλες τις μαρτυρίες των ίδιων των μητέρων, που περιγράφουν σε όλα αυτά τα πολυσέλιδα τόπικ. Είναι πολλά :) δεν υπάρχει πιο άμεση και πιο ειλικρινής πηγή.

 

δυστυχώς, αυτά τα πράγματα μαθαίνονται μόνο εάν μαζευτούν όλοι και τα πούν,

είναι στόχος αυτού του φόρουμ να ευαισθητοποιήσει τις μέλλουσες μητέρες για αυτή την πραγματικά πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί.

 

σε συνομιλία μου με εκπρόσωπο του ΠΟΥ απο το Λονδίνο, έμαθα ότι η ίδια κατάσταση επικρατούσε μέχρι πρίν κάποια χρόνια και στην Μεγάλη Βρετανία, και μόνο κατόπιν κινητοποίησης οργανισμών πέτυχαν οδηγία του υπουργείου, που να υποχρεώνει τα μαιευτήρια να απαγορεύουν τα οποιαδήποτε συμπληρώματα - και να θεωρείται απαραίτητο το νεογέννητο να μην απομακρύνεται απο την μητέρα με διάφορες προφάσεις ή πολιτικές ιδιωτικών συνήθως μαιευτηρίων - απο τότε το φαινόμενο εξαλείφθηκε.

(ήταν φυσικά θέμα οικονομικό...)

 

Είναι θέμα χρόνου να γίνει και στην Ελλάδα, το parents.gr μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Ενημέρωσης Γονέων σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτές τις διαδικασίες σε συνεργασία και με άλλους φορείς. (τώρα μόλις ιδρύθηκε, και η έναρξη της με ΑΦΜ είναι στα σκαριά της εφορίας)

 

Μέχρι τότε, η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Εάν κάποιος δεν έχει ακούσει απο γνωστούς και έχει διαβάσει όλες αυτές τις μαρτυρίες σίγουρα δυσκολεύεται να το πιστέψει. Όταν εξήγησα στον σύντροφό μου αυτή την κατάσταση ούτε και αυτός με πίστευε στην αρχή, θεωρούσε ότι υπερέβαλλα - γιατί είναι εξωφρενικό σε χώρους που προάγουν την υγεία, και λειτουργούν γιατροί, να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές.

 

Δυστυχώς το μέγεθος της παραπληροφόρησης είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλο. δεν μπορεί κάποιος να το συνηδειτοποιήσει ακόμα και αν το έχει ακούσει και πολλές φορές μόνο το συνειδητοποιεί αφότου έχει ζήσει την εμπειρία. ...

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ 6 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 35+5

Β. Το φύλο του βρέφους ΑΓΟΡΙ

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) ΚΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. ΡΑΧΙΑΙΑ

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ…

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. ΟΧΙ

 

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 3050 4 ΗΜΕΡΑ 2750

 

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. 6-8

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει ΣΕ ΟΛΑ

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 8 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

30-60 ΓΡ ΟΧΙ ΣΤΑΘΕΡΑ

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

PHILIPS AVENT ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ UNO

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΡΑΣΑΜΕ ΤΑ 100ML

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

1-2 ΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ 48 ΩΡΕΣ ΚΑΚΑ

7-8 ΠΑΝΕΣ ΜΕ ΟΥΡΑ

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

 

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

__________________

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΚΟΜΗ

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΗΜΕΡΟΣ ……

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ…..

ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΠΕΤΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣΑΖ ΜΑΛΑΚΩΣΕ...

ΜΕ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ ΜΑΙΕΣ 20 ML ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΑΣΤΟ

ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ FRISOLAC ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΔΙΝΑΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΣΕΧΟΥΣΕΣ ΘΗΛΕΣ

ΑΝΤΕ ΜΕ ΘΗΛΕΣ ΤΗΣ CHICCO ΤΙΠΟΤΑ

ME ΤΗΣ MEDELA ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΜΑΖΙ……ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΕΒΛΕΠΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΖΑ…..

ΤΗΝ 4 ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΙΑ ΒΓΑΖΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΝΑΜΕ ΜΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ.

Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΤΟΥ ΡΑΚΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟ….

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΞΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ (1 ΠΑΝΑ ΣΤΙΣ 48 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΣΑ 7-:cool: ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΠΑΛΙΟΓΑΛΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ…..

ΟΥΤΕ ΘΗΛΑΣΤΡΑ ΟΥΤΕ ΘΗΛΕΣ ΟΥΤΕ ΞΕΝΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΘΟΣ…..

ΕΓΩ ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ Η ΜΑΜΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ….

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ….ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ……

ΜΕΧΡΙ ΕΧΘΕΣ ΚΟΙΜΟΤΑΝ 3 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 1-1,30 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕ ΚΑΙ ΕΤΡΩΓΕ ΚΑΘΕ 1-1,30 ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΣΑΓΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΑΜΕ ΚΟΙΜΟΤΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 5,30

ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ 2 ΦΟΡΕΣ KINDERTE ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙ 30 40 ΜL

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΟ 29-30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ……

ΧΘΕΣ Η ΜΑΙΑ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΜΠΥΡΑ Η ΑΝΑΝΑ ΑΛΛΑ Η ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΣΑΓΙΑ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ….

ΤΗΝ 8 ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΖΥΓΙΣΑ ΗΤΑΝ 2850 ΣΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΥΓΑΡΙΑ

ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΧΑΛΑΡΗ ΤΑ ΜΑΜΑ…..

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΛΑΘΩΣ?

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ?

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΩΡΟΥ……ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ…..

ΣΟΥ ΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΥΡΟΣ ΣΤΟ FORUM ….

ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ……

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Χαζομπαμπά! Να σου ζήσει ο μικρούλης πρίγκιπας :)

 

Κατ' αρχήν όσο και αν σου φαίνεται αυτονόητο, θεωρώ οτι η υποστήριξη και η ενημέρωσή σου ως προς τον θηλασμό είναι κάτι το υπέροχο. Ένα μεγάλο Μπράβο από εμένα..

 

Στο θέμα μας τώρα. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα - εφόσον νιώθετε ανασφαλείς ως προς την (ορθή) πληροφόρηση που ήδη έχεις - είναι να έρθετε σε επικοινωνία με εξειδικευμένη Σύμβουλο Θηλασμού. Η πιο αξιόπιστη διαδικτυακή πηγή είναι είτε η La Leche Legue ( www.lll.org ) είτε κάποια από τις 10 Πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας IBCLC που βρίσκονται στην Ελλάδα.

 

Αναφορικά με μια πρώτη δική μου αίσθηση από όλα όσα γράφεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι τα εξής:

Τα μωρά στο στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό να παίρνουν 25 με 30 γραμμάρια την ημέρα (δεν μπόρεσα να υπολογίσω το δικό σας, μπερδεύτηκα). Ζυγίζουμε μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα - σημασία έχει η συνολική πρόσληψη βάρους για να υπολογίζεις τον μέσο όρο.

Οι βρεγμένες πάνες σας είναι μια χαρά (5-6 το 24ωρο).

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η μαία να προτείνει για το μωρό ροφήματα τύπου κιντερτε, τσαι, κλπ. Είναι ένας κλασσικός τρόπος υπονόμευσης του θηλασμού καθώς το μωρό (εκτός του οτι δεν κερδίζει τίποτα διατροφικά) αναγκάζεται να θηλάζει λιγότερο, οπότε ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα να παράγει λιγότερο γάλα με αποτέλεσμα να μην εδραιωθεί η γαλουχία.

Δεν καταλαβαίνω επίσης για ποιό λόγο η μαία συστήνει στη μάμα ρόφημα με φασκόμηλο, τη στιγμή που το συγκεκριμένο βότανο συστήνεται για μαμάδες που θέλουν να αποθηλάσουν φυσικά. Αν κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά με διορθώνετε...

 

Η κλασσική συνταγή επιτυχίας για τον θηλασμό είναι να θηλάζει το μωρό ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Η Σύμβουλος θα μπορέσει να αξιολογήσει αν το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά ή αν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.

 

Θα περιμένουμε νέα σας.

 

Για ο,τι άλλο χρειαστείς, εδώ είμαστε.

 

Φιλικά,

Ηρώ

 

 

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΡΩ

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ…..

ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ…..

ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΕΕΕΕΕΕ?

ΕΧΟΥΜΕ ΜΩΡΕ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΥΛΗΣ ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ….

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ….

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΣΤΗΣΕ ΜΠΥΡΑ ΜΕΤΑ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΣΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ Η ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ…..ΤΙ ΝΑ ΠΩ????

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΞΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ……

ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΘΕ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙΣ ΠΑΓΩΤΟ……

ΕΧΕΙ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΩΡΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ…..

ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΦΩΤΟ ΝΑ ΔΕΙΣ…..

P7270756.jpg?t=1248864929

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...