Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αρτοπαρασκευαστης


bizoudaki

Recommended Posts

Η αληθεια ειναι οτι τον πηραμε πριν 1 χρονο,αποκλειστικα για ψωμι!!!Εχω δοκιμασει ΟΛΑ τα αλευρια.Τελικα το πιο ωραιο ψωμακι γινετε με μιξ [ ζυμωτο-γεν.χρησης].Την συνταγη μου δεν την αλλαζω-για λευκο ψωμι,:DΠαντος γινετε κ μονο με το ενα απο τα δυο.Επισεις να βαλετε το προγραμμα για ξεροψημενη κορα!!! καντε τη κ πειτε μου....

 

245γρ νερο

1 κ.σ λαδι

350γρ.αλευρι

2κ.γλ.ζαχαρη [κοφτα]

1κ γλ.αλατι

1κ γλ μαγια

 

Η δοση ειναι για 500γρ ψωμι.Ναβαλετε το αναλογο προγραμμα

βαζουμε πρωτα τα υγρα κ μετα τα στερεα,ΑΚΡΙΒΩΣ οπως λεει η συνταγη

θα μοσχομυρισει το σπιτι σας!!!!!!!!!! Καλη επιτυχια!!!!:P

 

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΑ...;)

 

θα συμφωνησω μαζι σου, με μια αλλαγη ομως στην ποσοτητα του νερου, δοκιμασε να βαλεις οσο αλευρι,τοσο νερο 350γρ δλδ και προσθεσε μια κουταλια της σουπας γλυκανισο ή μαυροκουκι!!!!! σλουρπ! εμενα ο αρτοπαρασκευαστης μου εχει ενα γρηγορο προγραμμα 59' συνολικα, με την συγκεκριμενη συνταγη χρησιμοποιω αυτο το προγραμμα και γινεται τελειο ψωμακι!!!:lol::lol::lol::lol:

zCgOp2.png

 

...Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 700
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

θα συμφωνησω μαζι σου, με μια αλλαγη ομως στην ποσοτητα του νερου, δοκιμασε να βαλεις οσο αλευρι,τοσο νερο 350γρ δλδ και προσθεσε μια κουταλια της σουπας γλυκανισο ή μαυροκουκι!!!!! σλουρπ! εμενα ο αρτοπαρασκευαστης μου εχει ενα γρηγορο προγραμμα 59' συνολικα, με την συγκεκριμενη συνταγη χρησιμοποιω αυτο το προγραμμα και γινεται τελειο ψωμακι!!!:lol::lol::lol::lol:

 

Μμμμ....φοβαμαι μηπως με την ιδια ποσοτητα νερου,γινει πολυ αραιο το μηγμα.......μηπως σου πετυχαινει,επειδη το βαζεις στο γρηγορο προγραμμα?

Κ εμενα εχει γρηγορο προγραμμα,αλλα λεει οτι πρεπει να βαλεις τα υλικα ζεστα.Δεν το ηξερα ,το επιχηρησα στην αρχη,κ μου βγηκε ενα ψωμι.............το εριχνες στον τοιχο κ επεστρεφε!!!!!!!!!!!:? Ευτυχως που εχω κοτες!!!!!

Οσο για τα αρωματικα...μπααααα δεν αρεσουν στην οικογενεια,γι΄αυτο δεν χρησιμοποιω.Σ ευχαριστω πολυ παντος!!!!!!!!!!!!:-P

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/wzkxp3.png[/IMG][/URL][URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lbym.lilypie.com/Y21Rp3.png[/IMG][/URL]
Link to comment
Share on other sites

Μμμμ....φοβαμαι μηπως με την ιδια ποσοτητα νερου,γινει πολυ αραιο το μηγμα.......μηπως σου πετυχαινει,επειδη το βαζεις στο γρηγορο προγραμμα?

Κ εμενα εχει γρηγορο προγραμμα,αλλα λεει οτι πρεπει να βαλεις τα υλικα ζεστα.Δεν το ηξερα ,το επιχηρησα στην αρχη,κ μου βγηκε ενα ψωμι.............το εριχνες στον τοιχο κ επεστρεφε!!!!!!!!!!!:? Ευτυχως που εχω κοτες!!!!!

Οσο για τα αρωματικα...μπααααα δεν αρεσουν στην οικογενεια,γι΄αυτο δεν χρησιμοποιω.Σ ευχαριστω πολυ παντος!!!!!!!!!!!!:-P

 

 

A)πολυ πιθανον να γινεται ωραιο επειδη μπαινει στο γρηγορο προγραμμα, η αληθεια ειναι οτι οι ιδιες αναλογιες στο 3ωρο προραμμα κανουν ενα εκπληκτικο....καθισμενο παξιμαδι!χεχεχεχεεχε!

β) οφ τοπικ αλλα εισαι τοοοοοοοοοσο τυχερη που εχεις κοτες...αρα εχεις και αυλη....αρα δεν τρως στην μαπα τα τσιμεντα που τρωμε εμεις εδω...!

zCgOp2.png

 

...Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε...

Link to comment
Share on other sites

A)πολυ πιθανον να γινεται ωραιο επειδη μπαινει στο γρηγορο προγραμμα, η αληθεια ειναι οτι οι ιδιες αναλογιες στο 3ωρο προραμμα κανουν ενα εκπληκτικο....καθισμενο παξιμαδι!χεχεχεχεεχε!

β) οφ τοπικ αλλα εισαι τοοοοοοοοοσο τυχερη που εχεις κοτες...αρα εχεις και αυλη....αρα δεν τρως στην μαπα τα τσιμεντα που τρωμε εμεις εδω...!

 

 

περιεργο μου φαινετε που σου βγαινει,''καθισμενο παξιμαδι''γιατι την κανω πολυ καιρο την συγκεκριμενη συνταγη.Χωρις βεβαια να θελω να αμφισβητησω τα λεγωμενα σου:)

Παντος εισαι 100% σιγουρη οτι ειναι η ιδια συνταγη??

Κ κατι ακομα ....τι μαρκα αρτ/στη εχεις???

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/wzkxp3.png[/IMG][/URL][URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lbym.lilypie.com/Y21Rp3.png[/IMG][/URL]
Link to comment
Share on other sites

περιεργο μου φαινετε που σου βγαινει,''καθισμενο παξιμαδι''γιατι την κανω πολυ καιρο την συγκεκριμενη συνταγη.Χωρις βεβαια να θελω να αμφισβητησω τα λεγωμενα σου:)

Παντος εισαι 100% σιγουρη οτι ειναι η ιδια συνταγη??

Κ κατι ακομα ....τι μαρκα αρτ/στη εχεις???

 

 

εχω KENWOOD, δεν ειπα για την δικη σου συνταγη, για την δικη μου ελεγα οτι οταν την βαζω στο μεγαλο προγραμμα βγαινει καθισμενο παξιμαδι, ισως φταιει που εχει ιση αναλογια νερο-αλευρι... θα δοκιμασω την δικη σου στο κανονικο προγραμμα να δω... γιατι το δικο μου στο γρηγορο βγαινει ωραιο αλλα δεν κραταει παραπανω απο 2 μερες, ισως λογω υγρασιας του ζυμαριου...παντως γενικα ενω ειναι ευκολη και γρηγορη λυση ο αρτοπαρασκευαστης,σαν το κλασσικο ζυμωτο (με το χερι) που κανει τελεια κορα, δεν το κανει...τεσπα..μου ανοιξε η ορεξη...αυριο βουρ να κανω την συνταγη σου και ειδωμεν;)

zCgOp2.png

 

...Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κι εγω KENWOOD εχω.σημερα το πρωι εφτιαξα κ μοσχομυρισε το σπιτι!!!

δεν καταλαβα μαλλον καλα,κ νομιζα οτι ελεγες την συνταγη που εδωσα πιο πανω,οτι δεν σου πετυχενει......τεσπα.........Τωρα ψαχνω να βρω καμια καλη συνταγη,για ζυμη πιτσας......εχεις κατι υποψιν σου???:P

 

ααα.....καλη επιτυχια για αυριο!!!!!!!!!!!!

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/wzkxp3.png[/IMG][/URL][URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lbym.lilypie.com/Y21Rp3.png[/IMG][/URL]
Link to comment
Share on other sites

Συνταγή για ζύμη πίτσας για την λαμαρίνα του φούρνου αναλογίες

 

250 ml νερό

1 κουταλιά σούπας λάδι

450 gr αλεύρι

1 κουτάλι του γλυκού αλάτι

1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη

1 κουτάλι του γλυκού ξηρή μαγιά

 

έχω τον Kenwood 350 και το βάζω στο πρόγραμμα 10 διαρκεί 1.30 ώρα αλλά εγώ μόλις δω ότι έχει γίνει ομοιόμορφη ζύμη το βγάζω και το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί και ύστερα το ανοίγω και κάνω την πίτσα.Μια χαρά βγαίνει και αφράτο.

 

αυτή για ζύμη για 2 μεσαία ταψιά πίτσα από το site της Kenwood

 

165 ml νερό

1 1/2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

320 γρ. αλεύκαστο λευκό αλεύρι

1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

1 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 1/2 κουταλιά γλυκού στεγνή μαγιά εύκολης ανάμειξης

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Link to comment
Share on other sites

Συνταγή για ζύμη πίτσας για την λαμαρίνα του φούρνου αναλογίες

 

250 ml νερό

1 κουταλιά σούπας λάδι

450 gr αλεύρι

1 κουτάλι του γλυκού αλάτι

1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη

1 κουτάλι του γλυκού ξηρή μαγιά

 

έχω τον Kenwood 350 και το βάζω στο πρόγραμμα 10 διαρκεί 1.30 ώρα αλλά εγώ μόλις δω ότι έχει γίνει ομοιόμορφη ζύμη το βγάζω και το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί και ύστερα το ανοίγω και κάνω την πίτσα.Μια χαρά βγαίνει και αφράτο.

 

αυτή για ζύμη για 2 μεσαία ταψιά πίτσα από το site της Kenwood

 

165 ml νερό

1 1/2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

320 γρ. αλεύκαστο λευκό αλεύρι

1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

1 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 1/2 κουταλιά γλυκού στεγνή μαγιά εύκολης ανάμειξης

 

 

Σευχαριστω πολυ,xanp,για την συνταγη....εφτιαξα μια καταπληκτικη πιτσα αποψε,κ τους αρεσε το ζυμαρακι!!!!!!!!!:-P

 

ΒΕΝΑ μου,εσυ τι εκανες τελικα με το ψωμακι σου?;)

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/wzkxp3.png[/IMG][/URL][URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lbym.lilypie.com/Y21Rp3.png[/IMG][/URL]
Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Γεια σας κοριτσια!!! Θα ηθελα πολυ τη βοηθεια σας!!!

Μας πηραν δωρο οι κουμπαροι μας εναν τελειο αρτοπαρασκευαστη της kenwood (BM 450 νομιζω, που κανει κ κεικ κ μαρμελαδες)...

Εχω κανει καποιες φορες ψωμακι αλλα αντιμετωπιζω προβλημα...

Πηγα και αγορασα αλευρι ολικης, πολυσπορο, σικαλης, κριθαριου, καλαμποκισιο... αλλα δε ξερω τι να κανω, αφου ολες οι συνταγες εχουν μεσα αρκετη ποσοτητα ζαχαρης(που επειδη τρωει και το μωρακι, δε θαθελα να βαζω), γαλα σε σκονη (που λογω ειδικης διατροφης μου απαγορευονται τα γαλακτοκομικα), ξηρη μαγια (που θα ηθελα να χρησιμοποιο προζυμι)... :-(

επεισης στις συνταγες δεν εχει καθαρα ενα αλευρι αλλα κυριως ζηταει αλευρι δυνατο και αλευρι σουπερ (κατι που εγω λογω της ειδικης διατροφης που ακολουθω, δε μπορω να καταναλωσω)...

Δε ξερω αν σας μπερδεψα...μακαρι να εχετε συνταγες σαν αυτο που ζηταω....

επεισης...ποτε οταν θα ζυμωνει θα καταλαβω ποτε μπορω να ανοιξω το πορτακι να παρω ζυμη για την επομενη φορα???

πολλα ζηταω για ψωμι απο αρτοπαρασκευαστη λετε??? :confused:

ευχαριστω :-P

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.Την ζάχαρη και το γάλα σκόνη που λέει εγώ δεν τα βάζω ποτέ ούτε και τόσο αλάτι όσο λέει και μια χαρά βγαίνει το ψωμί. Με αλεύρι ολικής άλεσης βάζω λίγο περισσότερο από ότι στο άσπρο ψωμί και βγαίνει μαι χαρά.Επίσης στο βιβλίο λέει συνταγές και για ολικής άλεσης και για πολύσπορο γιατί δεν κάνεις αυτές χωρίς ζάχαρη και γάλα σκόνη;

Τώρα την ζύμη μόλις την βλέπεις μπαλάκι στρογγυλό χωρίς υπολείμματα τριγύρω τότε μπορείς να την βγάζεις να κρατάς για προζύμι.

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!! η αληθεια ειναι οτι φοβομουν να μη βαλω ζαχαρη, μηπως ειναι απαραιτητο για την επιτυχια του ψωμιου... θα το δοκιμασω!!!

συνταγη για πολυσπορο εχει...αλλα εχει πολλων ειδων αλευρια... ειχε γαλα κλπ. θα το δοκιμασω οπως λες... απλα δε ξερω, αν κανω τις παραλλαγες στο αλευρι ποιο προγραμμα πρεπει να βαλω??? γιατι την πατησα μια φορα με ενα πολυ καλο αλευρι απο μυλο, το εβαλα στο προγραμμα και τα υλικα λευκου ψωμιου και..... το πεταξα... ζυμαρι.... και περιμεναμε να βγει γιατι ειχα τραπεζι στα πεθερικα μου.... :oops::?:oops:

Link to comment
Share on other sites

το πολύσπορο στο 1 εγώ όμως έχω τον 350 οπότε θα δεις στο ινερνετ αν κάνει και για τον 450, το ολικής άλεσης στο 3, σικάλεως 1, ξεροψημένο ολικής στο 4, ψωμί 100% ολικής στο 3, πιτυρούχο ψωμί στο 1, λευκό χωρίς γλουτένη στο 9

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κορίτσια! Είμαι καινούργια στην ομάδα των φουρνάρισσων καθώς πριν 3 μέρες μας έφεραν δώρο τον Kenwood 450. Ο άντρας μου έχει ήδη φτιάξει 2 φορές ψωμί (βγήκε κ τις 2 πολύ άσπρη η κόρα) αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο.

Θα ήθελα να φτιάξω το κέικ καρότου, όμως ο άντρας μου είναι αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή λέει 70gr καρύδι τριμμένο. Τί να κάνω για να το αντικαταστήσω ε κάτι άλλο (οι αλλεργίες περιλαμβάνουν κ δαμάσκηνα, βερύκοκα, σλυκα, κτλ). Μπορώ να βάλω λίγο παραπάνω καρότο?

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κορίτσια! Είμαι καινούργια στην ομάδα των φουρνάρισσων καθώς πριν 3 μέρες μας έφεραν δώρο τον Kenwood 450. Ο άντρας μου έχει ήδη φτιάξει 2 φορές ψωμί (βγήκε κ τις 2 πολύ άσπρη η κόρα) αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο.

Θα ήθελα να φτιάξω το κέικ καρότου, όμως ο άντρας μου είναι αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή λέει 70gr καρύδι τριμμένο. Τί να κάνω για να το αντικαταστήσω ε κάτι άλλο (οι αλλεργίες περιλαμβάνουν κ δαμάσκηνα, βερύκοκα, σλυκα, κτλ). Μπορώ να βάλω λίγο παραπάνω καρότο?

Ευχαριστώ!!!

θα μπορουσες να παραλειψεις τελειως το καρυδι αλλα καλυτερα να μην αυξησεις το καροτο γιατι ισως επηρεασει την υγρασια. μια χαρα θα βγει αλλα να ξερεις οτι γενικα τα κεικι στον αρτοπαρασκευαστη ειναι ψωμοκεικ δηλαδη μην περιμενεις να ειναι οπως του φουρνου. θα ειναι σαν ψωμακι καροτου αλλα σιγουρα πεντανοστιμο!!! καλη επιτυχια:-D

έχω δύο δωράκια

UDcLp3.png euQwp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Για να βγαίνει πιο καλοψημένο μόλις τελειώνει το πρόγραμμα επειδή και μένα βγαίνει άσπρο πολύ το βάζω απλό ψήσιμο άλλα 20 λεπτά και βγαίνει τραγανό τραγανό...

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!! η αληθεια ειναι οτι φοβομουν να μη βαλω ζαχαρη, μηπως ειναι απαραιτητο για την επιτυχια του ψωμιου... θα το δοκιμασω!!!

συνταγη για πολυσπορο εχει...αλλα εχει πολλων ειδων αλευρια... ειχε γαλα κλπ. θα το δοκιμασω οπως λες... απλα δε ξερω, αν κανω τις παραλλαγες στο αλευρι ποιο προγραμμα πρεπει να βαλω??? γιατι την πατησα μια φορα με ενα πολυ καλο αλευρι απο μυλο, το εβαλα στο προγραμμα και τα υλικα λευκου ψωμιου και..... το πεταξα... ζυμαρι.... και περιμεναμε να βγει γιατι ειχα τραπεζι στα πεθερικα μου.... :oops::?:oops:

σχετικά με το πολύσπορο, έχω κάνει δική μου παραλλαγή πολύ πετυχημένη: 400 ml νερό, λίγο ελαιόλαδο, 2 κουτ. του γλυκού αλάτι, 320 gr αλεύρι κίτρινο, 320 gr αλεύρι πολύσπορο, μία μαγιά (με αυτή τη σειρά). το βάζω στο πρόγραμμα 3 (έχω τη μηχανή του lidl, το 3 είναι αυτό για τα ψωμιά ολικής), για μεγάλο ψωμί 1250 gr, σκούρα κόρα, τέλειο! το έχω καθιερώσει. ζάχαρη δεν χρειάζεται, κι εγώ την έχω καταργήσει

 

Καλημέρα κορίτσια! Είμαι καινούργια στην ομάδα των φουρνάρισσων καθώς πριν 3 μέρες μας έφεραν δώρο τον Kenwood 450. Ο άντρας μου έχει ήδη φτιάξει 2 φορές ψωμί (βγήκε κ τις 2 πολύ άσπρη η κόρα) αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο.

Θα ήθελα να φτιάξω το κέικ καρότου, όμως ο άντρας μου είναι αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή λέει 70gr καρύδι τριμμένο. Τί να κάνω για να το αντικαταστήσω ε κάτι άλλο (οι αλλεργίες περιλαμβάνουν κ δαμάσκηνα, βερύκοκα, σλυκα, κτλ). Μπορώ να βάλω λίγο παραπάνω καρότο?

Ευχαριστώ!!!

συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο το καρύδι. και όντως θα βγει σαν ψωμί. εγώ κανω carrot cake κανονικό, στο φούρνο δηλαδή σαν αυτό των ζαχαροπλαστείων (αμερικάνικη συνταγή).΄καλή επιτυχία πάντως!!
Link to comment
Share on other sites

ξέρει καμιά κοπέλα να μου πει πως φτιάχνουμε προζύμι? ή, τέλος πάντων, που το βρίσκουμε?

ευχαριστω πολυ για τη συνταγη σου για πολυσπορο!!!

προζυμι ειναι ουσιαστικα, η ζυμη που κραταμε απο το ψωμακι μας πριν το βαλουμε να φουσκωσει... κραταμε ενα μπαλακι ζυμης...το βαζουμε την επομενη μερα στο ψυγειο και οταν θελουμε να ξαναζυμωσουμε το αναπιανουμε (το βραδυ αραιωνουμε το ζυμαρακι με νερο και ριχνουμε παλι αλευρι, ισα ισα να ανακατευεται με το κουταλι...οχι πολυ αραιο...το πρωι ετοιμαζουμε το ψωμακι)την επομενη φορα για να το χρησιμοποιησουμε αντι για μαγια!!!!

βρηκα κολπο για το αναπιασμα και τη χρηση προζυμιου σε αρτοπαρασκευαστη!!! (δηλαδη η πεθερα μου το σκεφτηκε ;))! Φτιαχνουμε το προζυμι χρησιμοποιωντας ακριβως απο τις ποσοτητες των υλικων που εχουμε να προσθεσουμε για το ψωμακι μας...

Δηλαδη αν για το αναπιασμα χρησιμοποιησουμε 50gr αλευρι και για το ψωμι θελουμε 600, στον καδο θα ριξουμε τα 550... το ιδιο ισχυει και για το νερο...

το προζυμι το βαζω μαζι με τα υγρα...

ελπιζω να βοηθησα :D

δες και εδω απο συνταγες της παρεας:

Προζύμι

Τι συμβαίνει ακριβώς με το προζύμι; Είναι διαδικασία να φτιαχτεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Για ψωμί που φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι πρέπει να γίνουν τα εξής:

 

 

  • Ζυμώνετε ½ ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνετε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. Το βάζετε σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα. Την επόμενη μέρα προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνετε το ζυμαράκι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. Μόλις φουσκώσει και σχηματίσει πολλές τρυπίτσες, σημαίνει πως το προζύμι είναι έτοιμο.
  • Αν βιάζεστε και δεν μπορείτε να περιμένετε τόσες μέρες, διαλύετε 10 γρ. νωπή μαγιά με 100-150 γρ. νερό και προσθέτετε λίγο άσπρο αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα χυλός. Το αφήνετε 4 ώρες σε ζεστό μέρος και μετά το χρησιμοποιείτε.
     

Κάθε φορά που φτιάχνετε ψωμί με προζύμι, να κρατάτε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι, την οποία θα χρησιμοποιήσετε ως προζύμι την επόμενη φορά. Το ζυμάρι αυτό το τοποθετείτε σε ένα γυάλινο δοχείο. Στον πάτο βάζετε λίγο λάδι και λίγο αλάτι, από πάνω το προζύμι και από πάνω πάλι λίγο λάδι, για να μην ξεραθεί.

Το διατηρείτε εντός ψυγείου για 10-15 μέρες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλαστικό τάπερ που θα κλείσετε (δεν χρειάζεται λάδι από πάνω σε αυτή την περίπτωση).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρηθεί το προζύμι. Μπορείτε να το βάλετε σε πήλινο δοχείο και να το καλύψετε με μπόλικο αλεύρι (εκτός ψυγείου) ή να το σκεπάσετε απλώς με μια μεμβράνη. Και με τους δύο αυτούς τρόπους το προζύμι ξεραίνεται ελαφρώς και πρέπει να μείνει σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει πριν το αναπιάσετε.

 

 

Ένας άλλος πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξετε ψωμί με μαγιά κανονικά την πρώτη φορά και να κρατήσετε λίγο από τη ζύμη. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο προζύμι για να το χρησιμοποιήσετε.

 

ΠΩΣ ΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Για να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι κάνουμε το εξής: Βάζετε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ και το πρωί συνεχίζετε το ζύμωμα κανονικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά (η διαδικασία αυτή λέγεται ανάπιασμα).

Εάν το προζύμι το έχετε στο ψυγείο, τότε βγάλτε το από το πρωί. Το βράδυ θα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα μπορείτε να κάνετε την προηγούμενη διαδικασία κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κ εγώ χτες έκανα κεικ αλά δεν μου βγήκε ήταν άψητο:?:???::?:???::? από πάνω κ στο κέντρο αρκετά υγρό:evil::evil::evil:

 

 

 

τι συνταγές κάνετε για κέικ

.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Αγοράσαμε τον αρτοπαρασκευαστή της kenwood 450 και είμαι μια ολόκληρη μέρα και τον κοιτάω και με κοιτάει. Διαβάζω τις συνταγές και έχω μπερδευτεί με το γάλα σε σκόνη και όλα αυτά τα προγράμματα και τα αλεύρια. Αγχώθηκα πριν τον χρησιμοποιήσω. Δηλαδή βάζουμε τα υλικά και πρέπει να παρακολουθούμε εάν κολλάει η ζύμη και θέλει περισσότερο αλεύρι ή νερό. Αν είναι έτσι γιατί να το προγραμματίζεις από το βράδυ και το πρωί να βρεις έτοιμό ψωμί ??? Επιπλέον οι συνταγές λένε για αυγό, γάλα. Εάν δεν βάλω αυγό και το γάλα το αντικαταστήσω με νερό δε θα βγει η συνταγή ??? Επιπλέον εάν δεν βάλω ζάχαρη τι θα γίνει ?? Φτιάχνει κάποια κοπέλα στο συγκεκριμένο μοντέλο κάποια επιτυχημένη συνταγή ψωμιού να επιχειρήσω χωρίς ζάχαρη, αυγό, γάλα ??

Link to comment
Share on other sites

συνταγη για ψωμακι

 

300γρ νερο

2 κουταλιεσ του γλυκου αλατι

2κουταλιεσ του γλυκου ζαχαρη ειναι απαραιτιτη γιατι φουσκωνη η μαγια

2κουταλιεσ του γλυκου λαδι

 

500γρ αλευρι εγω περνω το μαννα το κιτρινο για χωριατικο απο τον μασουτη

 

1 1/2 κουταλακι μαγια

 

ταυλικα θα τα ρυξετε με την σηρα πουσασ τ γραφω

η μαγια ν μην βραχη

καλη επιτυχια στο ψαμακι σασ

στο βασικο προγραμμα για ψωμι

 

φιλια οτι αλλο χριαστιτε εδω ειμαστε φιλια

.....

Link to comment
Share on other sites

εμείς βάλαμε το 100% ολικής άλεσης στο πρόγραμμα 3 και έχει ακόμα 1,5 ώρα να τελειώσει. Δεν βάλαμε καθόλου ζάχαρη και γάλα που έλεγε η συνταγή, δεν έχει φουσκώσει ιδιαίτερα και στο κέντρο είχε κάνει μια μεγάλη τρύπα κατά το ζύμωμα που την έκλεισα ανοίγοντας το καπάκι κατά το ζύμωμα. Τι θα βγει δεν ξέρω !!!Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το νόημα της χρονοκαθυστέρησης. Αν το βάλεις βράδυ και αρχίζει να ζυμώνει πρέπει να σηκωθείς να δεις έαν θέλει αλέυρι ή νερό ακόμα που λέει μέσα στο βιβλίο ???

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...