Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή

v@sso

Recommended Posts

Morchelina, για να αντιστρέψω την ερώτησή σου...Από τη στιγμή που μπορείς να ζήσεις υγιεινά χωρίς να σκοτώνεις κανένα ζώο, γιατί να μην το κάνεις;

Πάντως για να γίνεις κάποιος βίγκαν δεν χρειάζονται 'εξωτικά' προϊόντα. Προσωπικά δεν έχω φάει ποτέ αυτά τα..mung beans :D και αποφεύγω τη σόγια. Υπάρχουν τόσα ωραία όσπρια, φρούτα, λαχανικά, σπόροι και δημητριακά που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ακρότητες. Άλλωστε, οι περισσότεροι βίγκαν που γνωρίζω είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την προέλευση των τροφών που καταναλώνουν και προτιμούν τα τοπικά προϊόντα όσο γίνεται.

Τώρα, το γιατί επιλέγει κανείς να γίνει βίγκαν, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προσωπικά το κάνω για ηθικούς, περιβαλλοντικούς και λόγους υγείας. Και μου φαίνεται τελείως φυσικό, και θέλω με την ίδια αγάπη για τα ζώα και τον πλανήτη να μεγαλώσει και ο μικρός μου. . Το ότι παραδοσιακά κάποτε έτρωγαν διαφορετικά δεν μου λέει κάτι. Κάποτε έτρωγαν και ανθρώπους, τι σημαίνει; Πως είναι...η φυσική μας διατροφή; :rolleyes:

Παρεπιπτόντως, εκτός κι αν αγοράζεις εξολοκλήρου βιολογικά προϊόντα το πιθανότερο είναι πως καταναλώνεις μεταλλαγμένη σόγια - το 80% της παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας παράγεται σε κομμένες εκτάσεις του Αμαζονίου και πηγαίνει σε ζωοτροφές σε Αμερική και Ευρώπη (σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace από το 2006, "Eating Them Out of Home") και σε επεξεργασμένα συμβατικά προϊόντα της αγοράς. Δεν το αντιλαμβάνεται πολύς κόσμος αυτό.

Ελπίζω να σε κάλυψα. :)

age.png

There are two lasting bequests we can give our children. One is roots. The other is wings. ~Hodding Carter, Jr.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Ελπίζω να σε κάλυψα. :)

Η απάντησή σου με κάλυψε γιατί να γίνει κάποιος χορτοφάγος αλλά όχι βίγκαν. Εγώ ας πούμε καλλιεργώ κάποια προϊόντα και αν προχωρούσα σε οικόσιτα ζώα όπως θα ήθελα θα είχα μεγάλο προβλημα να τα σκοτώσω για να τα φάω αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην συμπληρώνω τη διατροφή μου με τα προϊόντα τους από τη στιγμή που θα είχα και τον έλεγχο της διατροφής τους. Πάντως επειδή στην επαρχία μπορείς να κάνεις κάτι κοντά στην παραδοσιακή διατροφή η κατανάλωση των δικών σου ζωϊκών προϊόντων είναι η καλύτερη επιλογή γιατί ιδίως το χειμώνα τα φυτικής προέλευσης προϊόντα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Kαι η παραδοσιακή διατροφή προσδιορίζεται ως τοπική διατροφή που καθορίζεται από τις κατά τόπου συνθήκες. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ή να ξεπεραστεί εφόσον οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες.

Η απάντησή σου με κάλυψε γιατί να γίνει κάποιος χορτοφάγος αλλά όχι βίγκαν. Εγώ ας πούμε καλλιεργώ κάποια προϊόντα και αν προχωρούσα σε οικόσιτα ζώα όπως θα ήθελα θα είχα μεγάλο προβλημα να τα σκοτώσω για να τα φάω αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην συμπληρώνω τη διατροφή μου με τα προϊόντα τους από τη στιγμή που θα είχα και τον έλεγχο της διατροφής τους.

Οι βίγκαν θεωρούν την εκμετάλλευση ζώων ανήθικη οπότε και γι' αυτό δεν χρησιμοποιούν γάλα ή αυγά (που ούτως ή άλλως στο 95% των περιπτώσεων δεν προέρχονται από το χωριό ή την αυλή κάποιου. Προέρχονται από εντατικές ή βιολογικές φάρμες με τη γνωστή κατάληξη για τα ζώα - σφαγείο για τις αγελάδες στα 5 χρόνια, για τα κοτόπουλα λίγο πιο νωρίς ενώ τα αρσενικά μοσχαράκια πηγαίνουν κατευθείαν στο σφαγείο και τα αρσενικά κοτοπουλάκια στα σκουπίδια αφού οικονομικά είναι άχρηστα στη βιομηχανία. Αν το δούμε ρεαλιστικά το θέμα, πόσοι είναι αυτοί/ές που έχουν ζώα στην αυλή τους; ). Με άλλα λόγια, οι βίγκαν βλέπουν τα ζώα ως συγκατοίκους στη γη και όχι ως πηγή αγαθών και γι' αυτό αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο. Θεωρούν την κατανάλωση γάλακτος ενός άλλου είδους ζώου αφύσικη και βλέπουν τα αυγά ως απλά την "περίοδο" της κότας.

Ένα σχετικό λινκ για το γάλα αν σε ενδιαφέρει γιατί μπορεί να μην το εξήγησα καλά:

http://greekveganparenting.blogspot.com/2008/11/vegans.html

age.png

There are two lasting bequests we can give our children. One is roots. The other is wings. ~Hodding Carter, Jr.

Στην κλίμακα παραγωγής που αναφέρεσαι έχεις δίκιο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί παραπροϊόν της βιομηχανίας γαλακτομικών. Δεν νομίζω όμως ότι μπορώ να προχωρήσω σε πλήρη απόρριψη ζωϊκών προϊόντων γιατί πάντα το εξετάζω βάσει από που προέρχονται, αυτό το 5% που είναι από την αυλή κάποιου. Και αυτό είναι και το εύκολο τελικά γιατί φυσικά δεν βλέπουμε τον κύκλο ζωής τους. Το πραγματικό δίλημμα θα τεθεί αν έχουμε δικά μας οικόσιτα ζώα.

Μου έκανε εντύπωση που στο λινκ εμφανίζονται παιδάκια με οικόσιτα ζώα αγκαλιά, αγελάδα και κότα. Ως βίγκαν διατηρείς οικόσιτα ζώα ως κατοικίδια όπως σκύλους και γάτες ή παίρνεις και τα προϊόντα τους αλλά δεν τα σκοτώνεις; Εγώ μάλλον εκεί θα κατέληγα, σε γηροκομείο οικόσιτων ζώων.

Μπράβο σου που έχεις συνδέσει το μοσχαρίσιο κρέας με τη βιομηχανία γάλακτος. Ελάχιστοι άνθρωποι κάνουν αυτή τη σύνδεση...

Τώρα για την ερώτησή σου: Πολλοί βίγκαν υιοθετούν γάτες και σκύλους, αλλά ξέρω και κάποιους στο εξωτερικό που έχουν χώρο, έχουν σώσει από τη σφαγή ζώα "φάρμας" και τα φροντίζουν μέχρι να πεθάνουν από φυσικό θάνατο (χωρίς όμως να παίρνουν καθόλου προϊόντα από αυτά). Φυσικά υπαρχουν και τα farm sanctuaries που είναι οργανισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά όπως αυτό http://www.peacefulprairie.org/residents.html

age.png

Διαφημίσεις

Τελικά όχι μόνο τα αγελαδινά γαλακτομικά αλλά όλα τα γαλακτομικά προϋποθέτουν το να γεννηθεί ένα ζωάκι του οποίου η τύχη συνήθως δεν είναι να πεθάνει από φυσικό θάνατο. Νομίζω κάποιος θα κατέληγε με μεγάλο κοπάδι αν διατηρούσε ζώα για το γάλα τους και δεν ήθελε να σκοτώσει κανένα.

Έτσι είναι...Για να παράγει ένα θηλαστικό γάλα πρέπει να μείνει έγκυος. Είτε πρόκειται για σκύλο, αγελάδα, άνθρωπο ή πρόβατο.

υγ. άσχετο...ο τίτλος αυτού του θρεντ είναι πολύ άσχημος...Άκου δια(σ)τροφή....

age.png

Πιο άσχημη είναι η διαΣτροφή όσων μας πωλούν σκουπίδια για διατροφή .. Σκοπός του τόπικ ήταν να ανακαλύψει, να κουβεντιάσει τις διαστροφές στη διατροφή ... μάλλον ρεαλιστικό θα τον χαρακτήριζα τον τίτλο ...

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Γιατί χάνεις το χιούμορ σου;

Δεν είναι διαστροφή όλο αυτό που μας σερβίρεται ως υγιεινή διατροφή από τους διαιτολόγους και τις διαφημίσεις;

Σκέψου μόνο το γάλα και πώς αυτό διαφημίζεται!

Σκέψου τις μαργαρίνες που γίνονται από παλιόλαδα και ορό γάλακτος κι έχουν μέσα χρώματα και αρώματα, πώς διαφημίζονται!

Σκέψου όλα τα παλιόλαδα που κυκλοφορούν και διαφημίζονται σαν εξαιρετική τροφή. Από αυτά ξεκίνησε το τόπικ και νομίζω ότι ο τίτλος του του πάει γάντι.:wink:

Δεν διαφωνώ με όσα γράφεις Αγλαϊα. Απλά εγώ αντιλήφθηκα τον τίτλο διαφορετικά - μάλλον από την ανάποδη :mrgreen: Ότι διαστροφή είναι διατροφές όπως η ωμοφαγία, χορτοφαγία κλπ Μάλλον παρεξήγησα :rolleyes:

age.png

Διαφημίσεις

• 1 month later...

να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το θέμα?ακολουθώντας ενα τέτοιο αυστηρό πρόγραμμα δεν υπάρχει κίνδυνος ανορεξίας??και για πόσο καιρό πρέπει να το ακολουθήσει κάποιος??χωρίς την επίβλεψη γιατρου μπορεί να είναι επικύνδινο?(αναφέρομαι στο FASTING THERAPY)

• 1 month later...
Αυτό με τις ομάδες αίματος δεν ισχύει. Το έχω ρωτήσει και σε γιατρούς και σε διαιτολόγους. Δεν γεννιέται κάποιος και είναι αποφασισμένο ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κρέας. Δεν έχω γνωρίσει κανένα που έγινε βίγκαν και το σταμάτησε για λόγους υγείας (εκτός και αν τρεφόταν μόνο με ψωμί και πατάτες :wink:)

Ας απαντήσω και σε αυτό που το άφησα να περάσει έτσι πριν από μήνες.

Το γεγονός ότι κανένας που τρεφόταν σωστά και βίγκαν δεν σταμάτησε για λόγους υγείας δεν αναιρεί την θεωρεία του adamo. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επίσης ότι γιατροί & διαιτολόγοι αρνούνται την θεωρία δεν μου λέει και πολλά καθώς και πολλά άλλα που πολλοί συμβατικοί γιατροί αρνούνται ( π.χ. ομοιοπαθητική & βελονισμός που έχω προσωπική εμπειρία, vbac που γράφουμε εδώ, κλπ εναλλακτικά και μή) ισχύουν. Έχω 2 φίλους που έχουν δει πολύ καλά αποτελέσματα με την διατροφή αυτή (δεν είναι δίαιτα), εγώ προσωπικά δεν την έχω εφαρμόσει πιστά για εύλογο διάστημα αλλά είδα κάποια θετικά που δεν μπορώ όμως να τα αποδώσω κατά 100% σε αυτή την διατροφή (παίζουν και άλλοι παράγοντες)

Όταν η βίγκαν διατροφή είναι όπως πρέπει, δηλαδή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και σπόρους κλπ είναι κατάλληλη για όλους. Δεν το λέω εγώ...Το λέει η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων (από όπου παίρνουμε και στην Ελλάδα τις γραμμές για τη διατροφή) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες αρκεί να είναι σωστά προγραμματισμένη. Συνήθως όσοι λένε πως οι βίγκαν διατροφή...δεν τους ταιριάζει, το λένε για άλλους λόγους (πχ. δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη γεύση του κρέατος ή των τυριών, βαριούνται να σχεδιάσουν τη διατροφή τους ή να ρωτάνε για τα συστατικά των τροφών που τρώνε κ.ο.κ).

...

Δεν διαφωνώ σε κάτι σε αυτό, ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω και εγώ. Ίσως ακόμα και ... ωμοφαγία!

Φυσικά ο dadamo είναι ποιό εύκολος στην εφαρμογή από αυτά...

πᾶν μέτρον ἄριστον

• 2 εβδομάδες μετά...

έπεσα πάνω σε αυτό σήμερα.

το βρήκα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό και το σημαντικότερο με προβλημάτισε σχετικά με το ... μέτρο

Original Orthorexia Essay

... ο άνθρωπός που το έγραψε έχει προφανώς και γνώσεις ψυχολογίας.

πᾶν μέτρον ἄριστον

• 1 month later...

έχω το εξής πρόβλημα.

από τότε που έμεινα έγκυος έχω ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της διατροφής.

θέλω τόσο εγώ, όσο και το μωρό, αλλά και ο άντρας μου να τρεφόμαστε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

κατά συνέπεια δεν διανοούμαι να παραγγέλνω από έξω όταν έχω φαγητό και γλυκό, ούτε να αγοράζω κρέας από χασάπη, όταν μπορώ να μαγειρεύω κατόπουλο από τη μαμά μου ή αγορασμένο από σπίτι που ξέρω κ.ο.κ.

δεν θέλω να αγοράζουμε φρούτα συμβατικά, όταν μπορώ να προμηθευτώ βιολογικά πιστοποιημένα ή μη (από σπίτι).

δεν θέλω να μπαίνουν στο σπίτι ετοιματζίδικες τροφές, π.χ. σάλτσες, σφολιατοειδή, κονσερβοποιημένα, ψωμιά του τοστ τίγκα στα συντηρητικά, βιτάμ, σαλάμια, μπέηκον της κακιάς ώρας, έτοιμα γλυκά στο πλαστικό, μπισκότα ό,τι να ' ναι, λουκάνικα ο Θεός να σε φυλάει, ζυμαρικά μια από τα ίδια ....

θέλω να ξέρω τί τρώμε και να τρώμε υγιεινά. όσο γίνεται βέβαια, γιατί πολλά στραβά είναι αναπόφευκτα.

έλα όμως που η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη, σε βαθμό που έχω μαλώσει μετον άντρα μου πολύ άσχημα, γιατί εκείνος έχει μάθει να τρώει ποσότητες τα πλαστικά, τα συντηρητικά, τα ανθυγιεινά.

για πολύ καιρό κατάφερνα και τον είχα υπό έλεγχο. το λέω αυτό με την έννοια ότι είχα πάντα φαγητό και γλυκό στο σπίτι, για να μην του λείπει τίποτα, όταν λιγουρεύεται τις χαζομάρες.

το θέμα δεν είναι ότι πεινάει, αλλά ότι δεν έχει πού να ξεσπάσει τη μανία του να μασουλάει.

εγώ πατατάκια και τα συναφή ούτε να τα δω. μπροστά στο παιδί δε ούτε λόγος να τον αφήσω να φάει αηδίες, γιατί η μικρή μας είναι παμφάγο.

του έχω προτείνει να του κάνω συχνά κι άλλα εξτρά, πχ. ποπ κορν, πατατάκια δικά μου, κλπ

αλλά στην αρχή με τη δικαιολογία ότι δεν θέλει να κουράζομαι και ότι δεν γίνεται κάθε μέρα να μαγειρεύω συνέχεια, ξεκίνησε να φέρνει στο σπίτι κατι αλλαντικά της πλάκας, κάτι ψωμιά του τοστ α πα πα. του ζήτησανα τα τρώει όσο κοιμάται η μικρή, γιανα μην φάει από τις αηδίες.

χθες έκανε επανασταση λέγοντάς μου ότι τον καταπιέζω και ότι είναι δικαίωμά του να τρώει ανθυγιεινά και Ε και ότι δεν μου επιτρέπει να του επιβάλλω το πρόγραμμά μου.

αν αφήσω να κάνει ό,τι θέλει, θα καταλήξει και η μικρή να τρώει αυτές τις σαχλαμάρες και να παραγγέλνουν πίτσες, κρέπες κοκ.

συν το ότι το ψυγείο αντί να είναι φουλ στα υγιεινά θα τιγκάρει στα ετοιματζίδικα ρυζόγαλα, προφιτερόλ, τυροπιτοειδήκλπ στις σάλτσες, στα ... που έχει και η πεθερά μου στο ψυγείο.

εγώ όμως αγαπώ τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, με ξεκουράζει η κουζίνα. είναι το χόμπι μου, το μεράκι μου, να τρώει η οικογένειά μου από τα χεράκια μου.

όταν τον ρωτάω τί επιθύμησε δεν λέει. φτιάχνω κάτι μουρμουράει ότι κουράζομαι. μου λέει να παραγγείλουμε το χ; του απαντάω να σου το φτιάξω εγώ, μου απαντάει δεν έχεις χρόνο, θα κουραστείς.

έγραψα πολλά, αλλά ήθελα να σαςδώσω την εικόνα.

είμαι τόσο λάθος τελικά;

πώς να τον βοηθήσω να δει το λάθος του;

Έχω την ίδια άποψη με εσένα όσο αφορά την διατροφή αλλά ... προτείνω να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου. δεν είναι αυτός τόσο σημαντικός λόγος ώστε να έχετε μουρμούρες, γκρίνιες, άγχη ή και τσακωμούς. Αυτές οι προστριβές θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο παιδί από ότι τα διάφορα ανθυγιεινά.

Φάτε από όλα, ας δοκιμάσεις και εσύ λίγο από αυτό που παρήγγειλε εκείνος από έξω, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Ας φάτε και αυτό που ετοίμασες εσύ, όσο και αν όλοι θέλουν.

Ίσως είναι καλύτερα να διοχετεύσεις μέρος από την ενέργεια σου και την επιθυμία σου για το καλύτερο δυνατό και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. yoga, διάβασμα για εγκυμοσύνη, παιδοψυχολογία και ότι άλλο σε τραβάει.

μερικά πρόχειρα λινκς ...

http://papapan.gr/ideoliptikes-compulsive (και εσύ αλλά και εγώ έχουμε λίγο τάση στην υπερβολή, με μια κάποια έμμονη. αυτό δεν είναι κακό μέχρι το σημείο που δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις μας με τους άλλους)

http://www.innerwork.gr/index.htm

http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/09/16.html

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=28932&page=68

http://www.mwrakia.gr/smf/index.php?board=12.0

http://yogamamagr.blogspot.com/

http://parentinggr.blogspot.com/

... από την άλλη φοβάμαι πως ίσως δεν σε βοήθησα :-(

πᾶν μέτρον ἄριστον

Διαφημίσεις

είμαι τόσο λάθος τελικά;

πώς να τον βοηθήσω να δει το λάθος του;

Είσαι πάρα πολύ σωστή και καλά κάνεις και επιμένεις να μην παραγγέλνετε και να μην γεμίζει το σπίτι και το ψυγείο με σαβούρες. Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από το σούπερ. Άπαξ και μπει το junk στο σπίτι θα καταναλωθεί. Μία λύση συμβιβασμού για να μην γκρινάζει είναι η μικρή ποσότητα junk food που καταναλώνεται άμεσα, δηλ. πατατάκια μικρό σακουλάκι, σοκολάτα/γκοφρέτα μία και επώνυμη, παγωτό όχι οικογενειακό και επώνυμο. Έρχονται φίλοι πετάγεσαι παίρνεις όσα χρειάζονται, όχι βάλε στο ντουλάπι να βρίσκονται και τελικά τα τρώμε εμείς.

Εμείς έξω τρώμε ότι θέλει ο καθένας πίτσες, κρέπες, σουβλάκια, παγωτά οπότε τα μικρά δεν αισθάνονται καταπιεσμένα. Στο σπίτι όμως μπαίνει μόνο κανένα σουβλάκι μία φορά το μήνα. Αποτέλεσμα, τα μικρά μου όταν θέλουν γλυκό που εγώ δεν φτιάχνω συχνά, να τρώνε φρούτα και κάνω το σταύρο μου γιατί εγώ μικρή έτρωγα ελάχιστα φρούτα. Και ξέρω ότι όσο και να παλινδρομήσουν οι συνήθειες των παιδικών χρόνων θα τους ακολουθούν μία ζωή.

Mesastoura πολύ ωραίο το λινκ με το Orthorexia. Τελικά αυτοί οι Αμερικάνοι παράγουν σκέψη. Εμάς το μόνο που μας σώζει στην Ελλάδα είναι η κοινή λογική μιας αγροτικής κοινωνίας που είναι ακόμη νωπή και δεν έχει σβήσει τελείως.

Έχω την ίδια άποψη με εσένα όσο αφορά την διατροφή αλλά ... προτείνω να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου. δεν είναι αυτός τόσο σημαντικός λόγος ώστε να έχετε μουρμούρες, γκρίνιες, άγχη ή και τσακωμούς. Αυτές οι προστριβές θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο παιδί από ότι τα διάφορα ανθυγιεινά.

Φάτε από όλα, ας δοκιμάσεις και εσύ λίγο από αυτό που παρήγγειλε εκείνος από έξω, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Ας φάτε και αυτό που ετοίμασες εσύ, όσο και αν όλοι θέλουν.

Ίσως είναι καλύτερα να διοχετεύσεις μέρος από την ενέργεια σου και την επιθυμία σου για το καλύτερο δυνατό και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. yoga, διάβασμα για εγκυμοσύνη, παιδοψυχολογία και ότι άλλο σε τραβάει.

μερικά πρόχειρα λινκς ...

http://papapan.gr/ideoliptikes-compulsive (και εσύ αλλά και εγώ έχουμε λίγο τάση στην υπερβολή, με μια κάποια έμμονη. αυτό δεν είναι κακό μέχρι το σημείο που δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις μας με τους άλλους)

γιατρέ μου, τί έχω; είμαι σοβαρά;:confused::rolleyes::mrgreen::roll::lol:

http://www.innerwork.gr/index.htm

http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/09/16.html

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=28932&page=68

http://www.mwrakia.gr/smf/index.php?board=12.0

http://yogamamagr.blogspot.com/

http://parentinggr.blogspot.com/

... από την άλλη φοβάμαι πως ίσως δεν σε βοήθησα :-(

ένα κατάλαβα, ότι δεν κατάλαβα πού με κατατάσσεις. στους πολύ ασθενείς ή στους μέτρια ψημμένους!:o:lol:

επίσης, δεν κατάλαβα τη σύνδεση της γιόγκας, της θρησκειολογικής-θεολογικής προσέγγισης των λινκς με τη διατροφή και όλο το συνδυασμό με τον προβληματισμό μου. ακόμα προσπαθώ:confused:

πώς συνδέεται η φιλοσοφία του κόσμου, κοσμοθεωρία με την αυτογνωσία και τη διατροφή στο θέμα Θεός, μητρότητα, εγώ.

και όλα αυτά με αφορμή αυτά που έγραψα.:roll:

γιανα είμαι πιο ξεκάθαρη: εγώ είμαι χ.ο. και είμαι καλά.

οι απόψεις μου για γιόγκα ...είναι επίσης πάγια διαμορφωμένες. μου αρεσει η γυμναστική, η ησυχία, να σκέφτομαι, να νιώθω τις σκέψεις μου και άλλα, όχι όμως συνδυαστικά-σωρρευτικά, όχι στο πλαίσιο μιας θρησκείας, μιας συγκεκριμένης κοσμοθεωρίας με κανόνες λατρείας της φύσης, της φιλοσοφίας, ... σαν να πρόκειται για θρησκεία πάλι.

γιατί όταν μιλάω εγώ για διατροφή, καταλήγει το θέμα στη θρησκεία, σε προσήλωση, αφοσίωση, αιρέσεις, σε φανατισμό, σε γιόγκα και δαλάη λάμα ..και ορίστε η πόρωση, πόλωση:confused:

το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο σύζυγος έχει αναλάβει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. αύριο όμως θα πάμε μαζί και θα έχω άποψη ιδίοις όμμασι!

για να σας δώσω να καταλάβετε σκηνικό. είχα κάνει χθες μπιφτέκια και συνοδευτικά μου ζήτησε ρύζι. κάνω ρυζάκι με ελαιόλαδο. μου είχε ζητήσει κύβο. εγώ δεν τα γουστάρω αυτά. το έχω συζητήσει το θέμα κύβοι κι έχει γίνει delete.έχω βρει συνταγή για ζωμό λαχανικών, κοτόπουλου και προσεχώς θα τα κάνω.

προς το παρόν λοιπόν, για ενισχυτικό γεύσης έβαλα κρόκο Κοζάνης.

δοκίμασε και μου είπε ότι είναι ό,τι πιο χάλια έφαγε. σήμερα που τρώγαμε, είχε παρει από το καρφούρ ρύζι σε σακκουλάκι που το βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμο σε ένα λεπτό, με τεχνητά αρώματα, με Ε με όλο το απαγορευμένο.

κρέμα γάλακτος δεν ήθελε, πιπεριές δεν ήθελε, μανιτάρια δεν ήθελε, ντοματούλα δεν ήθελε (στο ρύζι εννοώ), τα Ε νοστιμίζουν αλλά φθείρουν ρε γμτ!

Αχ πρέπει να αναλάβεις εσύ τα ψώνια. Από εκεί ξεκινάει το θέμα σου. Και όχι μαζί είναι πολύ ψυχοφθόρο. Φαντάσου ο δικός μου που μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά με σαλάτες και ρύζι και ότι άνοστο και μπλουμ να μαγειρέψω μου λέει τέλειο, όταν πάει σούπερ ξεφεύγει και φέρνει καμιά νουτέλα, λα βας και τέτοια. Όχι ο δικός σου που έχει άποψη για κύβους και τα λοιπά. Θέλει επανεκπαίδευση για να συνηθίσει τις γεύσεις που μαγειρεύεις. Ρίξτο στο οικονομικό γιατί αυτά στα σακουλάκια είναι πιο ακριβά, στο θέμα του βάρους για να είναι κομψός, στο παιδί να μην κακομαθαίνει, και μία στο τόσο ας κάνει το δικό του. Όσο μαγειρεύεις σπιτικά θα τον κερδίσεις αλλά θέλει χρόνο. Το καλύτερο για να τρως υγιεινά είναι να έχεις κήπο. Για μένα αυτό ήταν το κομβικό σημείο. Όταν τα παράγεις με τόσο κόπο λυπάσαι να τα αφήσεις να χαλάσουν οπότε καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Δεν έχετε τετοια διέξοδο στη Λάρισα να τον στέλνεις εκεί να απασχολείται να μην είναι στο σπίτι και ασχολείται με το τι θα φάει;

Αχ πρέπει να αναλάβεις εσύ τα ψώνια.

σώθηκες. δεν οδηγώ καρδιά μου!;)

ψωνίζει ο σύζυγος λίγο πριν έρθει να με πάρει από τη δουλειά, το μεσημέρι και το Σάββατο το πρωί όταν εγώ κανω γενική.

Από εκεί ξεκινάει το θέμα σου. Και όχι μαζί είναι πολύ ψυχοφθόρο.

εγώ το βρίσκω διασκεδαστικό, να σου πω;). απλά ψωνίζουμε σπάνια μαζί.:(

Φαντάσου ο δικός μου που μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά με σαλάτες και ρύζι και ότι άνοστο και μπλουμ να μαγειρέψω μου λέει τέλειο, όταν πάει σούπερ ξεφεύγει και φέρνει καμιά νουτέλα, λα βας και τέτοια. Όχι ο δικός σου που έχει άποψη για κύβους και τα λοιπά. Θέλει επανεκπαίδευση για να συνηθίσει τις γεύσεις που μαγειρεύεις.

το θέμα δεν είναι ότι δεν έχει συνηθίσει στις γεύσεις που μαγειρεύω. μια χαρά τις βρίσκει και του αρεσουν και τις τρώει με καμάρι πολλές φορές, έχει συνηθίσει. το τελευταίο διαστημα όμως του τη βίδωσε με τα υγιεινά, γιατί του την είπα μαζεμένες φορές. κυρίως για το παιδί.

Ρίξτο στο οικονομικό γιατί αυτά στα σακουλάκια είναι πιο ακριβά,

το λέει αντιστρόφως. ότι τα βιολογικά μέλια, ρύζια κλπ είναι πανάκριβα.

αδιαφορώ. έτσι κ ιαλλιώς δεν βγαίνουμε και δεν ξοδεύουμε σε τίποτα άλλο.:roll:

στο θέμα του βάρους για να είναι κομψός,

εδώ του βρήκα την αχίλλειο πτέρνα. έβαλε κιλάκια και έκανε κοιλίτσα. ενώ εγώ έχω αδυνατίσει. όταν του το είπα "αγαπούλη έκανες κοιλίτσα, τέντυ μπέαρ μου εσύ" γέλασε, αλλά χαλάστηκε.

μα έχει και θέμα με την πίεση. την ανεβάζει με το παραμικρό. και τα φαγητά που δεν θέλω να τρώει είναι όλα γεμάτα αλάτι, φανερό ή κρυφό. πάει και σαβουριάζει τα αλατισμένα φιστίκια, τα πατατάκια, ενώ μπορεί να πάρει ξηροκάρπια ανάλατα, να του κάνω πατατάκια φούρνου, κρατσανιστά με πάπρικα ή ρίγανη, ποπ κορν με λίγο αλάτι. πρέπει σώνει και ντε να τρώει ό,τι σαλάμι δει πρώτο στο ράφι;:confused:

στο παιδί να μην κακομαθαίνει, και μία στο τόσο ας κάνει το δικό του.

έτσι τα λέω morchelina μου, γιατί έτσι τα σκέφτομαι.

Όσο μαγειρεύεις σπιτικά θα τον κερδίσεις αλλά θέλει χρόνο. Το καλύτερο για να τρως υγιεινά είναι να έχεις κήπο. Για μένα αυτό ήταν το κομβικό σημείο. Όταν τα παράγεις με τόσο κόπο λυπάσαι να τα αφήσεις να χαλάσουν οπότε καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Δεν έχετε τετοια διέξοδο στη Λάρισα να τον στέλνεις εκεί να απασχολείται να μην είναι στο σπίτι και ασχολείται με το τι θα φάει;

μένουμε σε διαμέρισμα στην πόλη. χωράφια διαθέσιμα υπάρχουν. αλλά είναι τόσο σχετικός όσο εγώ με τα μαθηματικά. άγνωστο αντικείμενο. όταν πρωτοήρθε στο χωριό μου, τότε είδε πρώτη φορά σιτάρι:shock:.

μάλλον τον πιάνει νευρικότητα το βράδυ με την τηλεόραση, τί να πω. :roll:

φρούτα τρώει. σαλάτες όχι, κι ας του την έχω έτοιμη.

το άλλο που έχει είναι να χιονίζει τα φαγητά του με αλάτι, ενώ έχει πρόβλημα.

δηλαδή γιατί εγώ τον σκέφτομαι κι εκείνος δεν φροντίζει τον εαυτό του;

σαν τη διαφήμιση που σίγουρα την σκέφτηκε καποια πονεμένη γυναίκα με το τυρί μίλνερ που το τρώει κρυφά ο σύζυγος από τη σύζυγο... σιγά ρε φίλε, αν θες να πάθεις έμφραγμα, επιλογή σου, η γυναίκα σου σου φταίει που σε προσέχει. :mad::roll:;):lol:

Καλησπέρα! στο ρυζάκι, μήπως να δοκίμαζες ελαιόλαδο, μισό κρεμύδι τριμένο και πάπρικα ή κάρυ? γίνεται νόστιμο έτσι. εγώ χρησιμοποιώ και soy sauce, αλλά φαντάζομαι θα έχει κι αυτή Ε ;)

ευχαριστώ για το κρεμμύδι. δεν το σκέφτηκα. θα το δοκιμάσω. όπως και πάπρικα ή κάρυ. μπράβο βρε κορίτσι!

σόγια σος θα ψάξω στο μάρκετ αν βρω βιολογική. αν δω ότι νοστιμεύει, θα του κάνω χώρια.

είμαι υπερβολική; δεν πειράζει. τον θέλω για χρόνια. όχι για λίγο.

sevoula σε καταλαβαίνω αλλά καταλαβαίνω και αυτόν. Δηλ. θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για το θέμα της υγιεινής διατροφής και εμείς τέτοια προσπαθούμε να κάνουμε αλλά όταν ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει σε άλλου τύπου διατροφή δεν μπορείς από την μια μέρα στην άλλη να του αλλάξει συνήθειες...Δηλ. συμφωνώ με τη Μορτσελίνα ότι όταν τα αγοράσεις θα τα καταναλώσεις. Στο σπίτι μας δεν μπαίνουν αναψυκτικά, αλλαντικά τύπου σαλάμια, αλλατισμένοι ξηροί καρποί κύβοι κλπ αλλά μπαίνει ψωμί του τοστ γιατί το τρώω εγώ και ο μικρός, πατατάκια που και που γιατί τα τρώει ο καλός μου βλέποντας καμιά ταινία πχ μια φορά κάθε 1-2 εβδομάδες, ανάλατοι ξηροί καρποί κυρίως αμύγδαλα από την αμγδαλιά μας και καρύδια από την καρυδιά μας. Καλή λύση είναι αυτό με τους σπιτικούς κύβους αυτό αποκλειεται να μην του αρέσει. Θέλει απλά εκπαίδευση. Και κάτι που εφαρμόζω τελευταία εγώ και βλέπω ότι πιάνει γιατί και εμένα ο καλός μου έβαλε κιλά δεν του λέω να μην τρώει αλλά ότι πολύ απλά αν συνεχίσει να τρώει όπως τρώει θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση με σοβαρά προβλήματα υγείας (του λέω και χειρότερα) και ότι εμένα σκασίλα μου αυτός δεν θα είναι μαζί μας να χαίρεται το παιδί του!!! Και ότι όποιος δεν φροντίζει τον εαυτό του από μόνος του δεν είναι είναι δυνατόν να περιμένει να τον φροντίζει κάποιος άλλος με απαγορεύσεις (φροντίζω βέβαια να του βάζω όσο πιο συχνά γίνεται ταπεράκι στη δουλειά). Σε πληροφορώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ψυχολογικό πόλεμο :oops: (λέγοντας του πράγματα για να τον ταρακουνήσω) κοντά 1 έτους μου ζήτησε να γραφτεί στο γυμναστήριο μου:shock::shock::shock: Πέρυσι τέτοια εποχή μου έλεγε ότι αυτός αποκλειεται να γυμναστεί γενικά....

xZBdp3.png

δηλαδή γιατί εγώ τον σκέφτομαι κι εκείνος δεν φροντίζει τον εαυτό του;

σαν τη διαφήμιση που σίγουρα την σκέφτηκε καποια πονεμένη γυναίκα με το τυρί μίλνερ που το τρώει κρυφά ο σύζυγος από τη σύζυγο... σιγά ρε φίλε, αν θες να πάθεις έμφραγμα, επιλογή σου, η γυναίκα σου σου φταίει που σε προσέχει. :mad::roll:;):lol:

Σεβούλα μου το σκέφτηκα ότι μπορεί να μην οδηγείς αλλά αφού δεν μαλώνετε όταν ψωνίζετε μαζί κανένα πρόβλημα. Ίσως μπορείτε να πηγαίνετε πριν το μεσημέρι του Σαββάτου για σούπερ, σαν βόλτα και καφέ, ή το απόγευμα, πάλι ανοιχτά είναι.

Ίσως αντιδρά γιατί προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα υγείας του. Του στυλ αν το αγνοήσω τρώγοντας ότι γουστάρω θα περάσει ή δεν υπάρχει. Οπότε οι καβγάδες δεν κάνουν καλό, θέλει με το μαλακό γιατί και αυτός περνάει δύσκολα μέχρι να το πάρει απόφαση. Άστον να ξεσπάσει και να το πάρει απόφαση μόνος του. Η νευρικότητα πάλι που λες θεραπεύεται με σωματική άσκηση αν κάνει καθιστική δουλειά. Χρειάζεται δηλ. μία χειρωνακτική διέξοδος, γυμναστική, ποδήλατο, κλπ, αυξάνει τις ενδορφίνες. Οι γυναίκες δεν έχουμε πρόβλημα με τόσες δουλειές στο σπίτι, ξεδίνουμε εκεί και πράγματα όπως το μαγείρεμα είναι και δημιουργικά.

Κορίτσια υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η γκρίνια και η περιποίηση των γυναικών τους σώζει τις ζωές των παντρεμένων αντρών σε σχέση με τους ελεύθερους. Αλλά μην περιμένετε να το παραδεχτούν κατ' ιδίαν.

κι εγώ προσπαθώ να κάνω υγιεινη διατροφή και για τους δυο μας, ο δικός μου έχει κάνει μεγάλη προοδο αλλά πήρε χρονο! αρχικά έτρωγε κρυφα απο εμενα ανθυγιεινα, τηγανιτα κλπ, ώσπου μονος του συνηδειτοποιησε το προβλημα και πηγε σε διαιτολογο. φυσικα τον στηριξα και εξακολουθω, μαγειρευω ωστε να μην παραγγελνουμε ετοιματζίδικα, του ετοιμαζω σνακ και φρουτα για τη δουλεια καθε μερα, εδω και μερικους μηνες εχει αρχισει και το ποδηλατο και του αρεσει πολυ (το γυμναστηριο το βαριεται λιγο μαλλον). τον τελευταιο καιρο τον επεισα να πηγαινει με το μετρό στη δουλειά κι ετσι περπατάει κιολας. Εκει που εφερνε απο το SM όλες τις αηδίες, τώρα καμία σχέση. ε, και κανένα πατατάκι που και που δεν πειράζει και τόσο, χαλάλι! ή αν βγούμε έξω για φαγητό, παραγγελνουμε και κατιτις που εχουμε λαχταρήσει! δεν πειράζει μια στις τόσες. αν του απαγορευεις τα παντα μετα νιωθει καταπιεσμενος. το καλυτερο ειναι σιγα σιγα να συνηδειτοποιησει μόνος του ότι είναι καλυτερα να αποφευγει ολα αυτα. και μην του λες πως τα φτιάχνεις τα φαγητά, ρωτα τον απλά αν του αρεσει ή τι δεν του αρέσει. ειναι προκατηλειμμένοι.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...