Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή


v@sso

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

αλλά αγόρασα φόρμες κέικ σιλικόνης γιατί καμιά φορά όταν έρθει η μαμά μου κάνει κάτι.

 

Eίχα διαβάσει στην ιστοσελίδα της Greenpeace ότι και οι φορμες σιλικόνης πρέπει να αποφεύγονται, αλλά τώρα δεν βρίσκω την ενότητα

 

Για οικολογικούς λόγους; Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το έψαξα και πολύ για τις φόρμες σιλικόνης, ειδικά την οικολογική πλευρά. Δεν βρήκα κάτι πάντως που να τις ενοχοποιεί από άποψη υγείας, αλλά πάλι ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Ευτυχώς που σπάνια τις χρησιμοποιούμε!

Για το ψωμί πήρα στη μαμά μου (γιατί μας ζυμώνει όποτε έρχεται και τα βάζουμε στην κατάψυξη) ειδικές φόρμες ψωμιού Blue Stainless steel από το Cookshop.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλη τη συζήτηση (διάβασα τα περισσότερα όμως), τελικά βρήκε κάποια ταχίνι που να είναι από σουσάμι;

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλη τη συζήτηση (διάβασα τα περισσότερα όμως), τελικά βρήκε κάποια ταχίνι που να είναι από σουσάμι;

 

Επειδή κι εγώ δεν έχω χρόνο να διαβάσω τη συζήτηση, υπάρχει ταχίνι που ΔΕΝ έίναι από σουσάμι :?::shock:

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλη τη συζήτηση (διάβασα τα περισσότερα όμως), τελικά βρήκε κάποια ταχίνι που να είναι από σουσάμι;

 

Το Μακεδονικό Ταχίνι που αγοράζουμε συχνά γράφει ότι είναι από σουσάμι πάντως.

http://www.tahini.gr

gwggp2.png ISWTp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλη τη συζήτηση (διάβασα τα περισσότερα όμως), τελικά βρήκε κάποια ταχίνι που να είναι από σουσάμι;

 

Επειδή κι εγώ δεν έχω χρόνο να διαβάσω τη συζήτηση, υπάρχει ταχίνι που ΔΕΝ έίναι από σουσά,ι :?::shock: ς

 

:D Παρέλειψα τη λέξη ωμό σουσάμι μια και ο μικρός με τράβαγε φωνάζοντας!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλη τη συζήτηση (διάβασα τα περισσότερα όμως), τελικά βρήκε κάποια ταχίνι που να είναι από σουσάμι;

 

Επειδή κι εγώ δεν έχω χρόνο να διαβάσω τη συζήτηση, υπάρχει ταχίνι που ΔΕΝ έίναι από σουσά,ι :?::shock: ς

 

:D Παρέλειψα τη λέξη ωμό σουσάμι μια και ο μικρός με τράβαγε φωνάζοντας!

 

Είπα κι εγώ! Βγάλανε και πλαστικό ταχίνι? :lol:

 

όσο γι' αυτό που ρωτάς, δυστυχώς όχι... εδώ δεν έχω πολλές επιλογές... Μόνο ολικής άλεσης βρήκα αλλά τα μικρά δεν το τρώνε και το ανακατεύω με το κλασικό... :(

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites

όσο γι' αυτό που ρωτάς, δυστυχώς όχι... εδώ δεν έχω πολλές επιλογές... Μόνο ολικής άλεσης βρήκα αλλά τα μικρά δεν το τρώνε και το ανακατεύω με το κλασικό... :(

 

Πάντως πριν από λίγο διάβαζα ένα βιβλίο που έχω, http://www.amazon.co.uk/150-Healthiest-Foods-Earth-Surprising/dp/1592332285/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1237222670&sr=8-1 αναφέρει τα εξής (μεταφράζω όσα μπορώ):

ο φλοιός του σουσαμιού περιέχει oxalic acid, το οποίο γίνεται bind με το ασβέστιο που περιέχει το σουσάμι, με αποτέλεσμα αυτό να μην απορροφάται πλήρως (less bioavailable). Αν όμως αφαιρέσεις τον φλοιό, τότε χάνεις τις φυτικές ίνες και μεγάλη ποσότητα του σιδήρου και του potassium. Μια λύση που προτείνεται είναι να κάνεις toast το σουσάμι σε ψηλή θερμοκρασία ώστε να απομακρυθούν τα oxalates και να βελτιωθεί η απορρόφηση του ασβεστίου.

Μπρος και γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή :(

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το δίλημμα εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο προτιμάς μια τροφή:

Το σουσάμι μάλλον θες να το φας για το ασβέστιο, οπότε γα τις ποσότητες που μιλάμε, ας υστερήσουν τα άλλα συστατικά του.

Το ίδιο με το σπανάκι, που έχει πολλά οξαλικά, που τα διώχνουμε με το βράσιμο κι έτσι αυξάνεται η απορρόφηση σιδήρου. Στα μπρόκολα, με το βράσιμο επίσης αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου αλλά τα μπρόκολα ίσως τα τρώμε κυρίως για το ασβέστιο, οπότε δεν μας νοιάζει να τα βράσουμε.

Βέβαια, σε μια ιδανική διατροφή, υποτίθεται ότι όλα συνδυάζονται αρμονικά και ίσως δεν πρέπει να τα κοιτάζουμε τόσο μεμονωμένα, αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα ...

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Μπρος και γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή :(

 

:lol:

αυτό μας λύνει το πρόβλημα! τρώμε λιγότερο και δεν το ψάχνουμε άλλο! :roll:

 

όσο για τα αγγλικά Rosie, μην προβληματίζεσαι! Μια χαρά τα διαβάζουμε οι περισσότερες! Καλώς ή κακώς η περισσότερη πληροφορία στα αγγλικα είναι γραμμένη και είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε. Δεν είναι δυνατό να μεταφράζουμε τα πάντα για να τα μεταφέρουμε εδώ. Για μένα είναι σημαντικό που υπάρχει διαθέσιμη τόση πληροφορία σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν πάρα πολλοί.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Να σας ρωτήσω και κάτι και για το μέλι τώρα: φροντίζω πάντα το μέλι που αγοράζω να είναι ωμό, δηλαδή να αναγράφει "άθερμο". Κάποιος που έχει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα μου είπε ότι όλα τα βιολογικά μέλια είναι άθερμα (by definition) οπότε και συνήθως δεν το αναγράφουνε. Ξέρει καποια αν αυτό ισχύει ; Πάντως εξακολουθώ να αγοράζω άθερμο μέλι, και ας μην είναι και πάντα πιστοποιημένο βιολογικό, just to be on the safe side!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Να σας ρωτήσω και κάτι και για το μέλι τώρα: φροντίζω πάντα το μέλι που αγοράζω να είναι ωμό, δηλαδή να αναγράφει "άθερμο". Κάποιος που έχει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα μου είπε ότι όλα τα βιολογικά μέλια είναι άθερμα (by definition) οπότε και συνήθως δεν το αναγράφουνε. Ξέρει καποια αν αυτό ισχύει ; Πάντως εξακολουθώ να αγοράζω άθερμο μέλι, και ας μην είναι και πάντα πιστοποιημένο βιολογικό, just to be on the safe side!

 

Rosie, δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, δηλαδή ότι όλα είναι άθερμα. Άσε που πολλοί παραγωγοί δεν έχουν καν συναίσθηση τι σημαίνει η θερμική επεξεργασία του μελιού. Υποθέτω ότι οι βιοκαλλιεργητές έχουν περισσότερη ευαισθησία και είναι πιο ενημερωμένοι αλλά σίγουρα υπάρχουν και αρκετοί που δεν τους περισσεύει.

 

Κι εγώ προτιμώ το άθερμο κι ας μήν είναι πιστοποιημένο βιολογικό.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ προτιμώ το άθερμο κι ας μήν είναι πιστοποιημένο βιολογικό.

 

Πάντως το μόνο άθερμο και βιολογικό που εγώ γνωρίζω είναι αυτό από το Κτήμα Φούγκα. Ωραίο, αλλά δυστυχώς δεν είναι θυμαρίσιο :(

Το θυμαρίσιο που παίρνω είναι άθερμο αλλά όχι βιολογικό (πιο ακριβό όμως!).

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω που δε με πήρατε με τις πέτρες και για τις χρήσιμες συμβουλές. :)

 

 

Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα!

Σκέψου, ασχολούμαι με το θέμα από τα 15 μου και έχω αναθεωρήσεις ούκ ολίγες φορές!

Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω γιατί έχω καταλάβει ότι η αναθεώρηση έχει πάντα ενδιαφέρον! :D

Την πρώτη φορά νομίζεις ότι μαθαίνεις την αλήθεια, τη δεύτερη αρχίζεις να αναρωτιέσαι για την πρώτη, την τρίτη αρχίζεις να διευρύνεις την αντίληψη... Από την τέταρτη και μετά αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πιο σφαιρικά τα θέματα και να κάνεις και κριτική. Μετά αρχίζεις να εμβαθύνεις και να καταλαβαίνεις τους περιορισμούς της κάθε προσέγγισης...

:wink:

Α εντάξει τότε νιώθω πολύ καλύτερα :lol:

 

Εμείς τη βγάζουμε με φρέσκο χυμό οικογενειακώς και δεκατιανό φρούτο. Το καλοκαίρι που έχει πολλά ζουμερά φρούτα ξεκινάμε με φρούτα.

 

Πού πήγε το γνωστό το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες για να έχουμε ενέργεια; :roll:

 

Μπορείς να εξακολουθείς να είσαι περήφανη για το ολικής σε σχέση με το λευκό (πόσο ολικής είναι;... το έχεις εξετάσει;....).

 

Βάλε μου κι άλλα :lol:

 

Στα πλαστικά μη βάζεις τίποτε ζεστό, τότε είναι όλα τα πλαστικά πολύ πιο επιβλαβή, αυτό το τηρώ πάντα!

Υπάρχουν πλαστικά PBA free για μερικές χρήσεις.

Καλά δεν είπαμε ότι είμαι εντελώς γκάου!! Πως βρίσκω BPA free πλαστικά;

Και μου μένει και αναπάντητο ΠΟΥ ΑΛΕΘΟΥΜΕ; Αχ αυτό το multi

 

ο αρτοπαρασκευαστής.

:cool: Με προκαλείς!

Δεν ξέρεις να κάνεις ψωμί χωρίς αρτοπαρασκευαστή! :shock::lol:

Δεν έχω, δεν ξέρω αν θα έπαιρνα ποτέ τέτοιο μηχάνημα, προτίμησα να πάρω ένα πανάκριβο μίξερ να μου ζυμώνει....

Μια ερώτηση έκανα καλέ. Εγώ δεν ξέρω να ζεσταίνω φαγητό σωστά θα ξέρω να ζημώνω; Αλλά ο μπαμπάς μου χρησιμοποιεί αρτοπαρασκευαστή και μου φέρνει κάποιες φορές!!!

 

:cool: Τα σκουπίδια τα πάμε για ανακύκλωση και τα υπόλοιπα (οργανικά) τα κάνουμε κόμποστ για να έχουμε λίπασμα για τον κήπο.

Στην τουαλέτα δεν βάζουμε σακουλάκι γιατί δεν έχουμε καλαθάκι, δεν χρησιμοποιούμε χαρτί αλλά πλενόμαστε, μετά σκουπιζόμαστε και πετάμε την πετσέτα στα άπλυτα που τα πλένουμε στο χέρι με αγνό σαπούνι, τα σιδερώνουμε με σίδερο κάρβουνου (για να μην ξοδεύουμε ρεύμα)...

:lol::lol:

 

 

Όπως κατάλαβες, απαντήσεις όσες θέλεις! Θεωρητικά τουλάχιστον έχουμε τη λύση! :lol:

 

Το κατάλαβα :lol:

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Rosie ευχαριστώ πολύ και σένα για το χρόνο σου

Εξαρτάται τι ψωμί είναι, αν είναι του κοινού φούρνου (έστω και ολικής) τότε είναι ψιλοάχρηστο! Μια και φτιάχνεις το δικό σου ψωμί, ζύμωσέ το με τα χεράκια σου χρησιμοποιώντας προζύμι και όχι μαγιά και αλεύρι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο (βιολογικό πάντα). Συμφωνώ με την Αγλαια, δεν πρέπει να μπαίνει στο καθημερινό μας τραπέζι, απλά να τρώγεται περιστασιακά σε μικρές ποσότητες. Έχω κι εγώ βαρεθεί να μου τη λένε γιατί δεν δίνω στο γιο μου "ψωμάκι του Θεού"!!! Μα άμα φάει ψωμάκι και χορτάσει, πότε θα φάει τα λαχανικά και το κρέας του;

 

Δεν ξέρω να ζυμώνω :oops: Θα προσπαθήσω πάντως :oops::oops:

 

Για μαγειρικά σκεύη πήρα με χυτοσίδηρο, Le Creuset. Λίγο ακριβά αλλά αντέχουν μια ζωή!

Που τα βρίσκεις αυτά;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω που δε με πήρατε με τις πέτρες και για τις χρήσιμες συμβουλές. :)

 

:lol: γιατί καλέ να σε πάρουμε, κι εμείς το ψάχνουμε και συνεχίζουμε! :wink:

 

Πού πήγε το γνωστό το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες για να έχουμε ενέργεια; :roll:

Αν έχουμε χρόνο, ο γιος μου μπορεί να φάει ακόμη και μπριζόλα για πρωινό... και ψάρι! Αλλά όταν έχει σχολείο δεν μπορεί να φάει τίποτα, οπότε ο χυμός που πίνεται είναι μια καλή λύση. Στα ξενοδοχεία που έχει μπουφέ, κατεβάζει ό,τι μπορεί: αυγά, φρούτα, χυμό, άσπρα ψωμιά (τα θεωρεί πολυτέλεια!), μαύρα ψωμιά (του αρέσουν κάτι βαριά γερμανικά), βούτυρα, τυριά... Αλλά θέλει να κάθεται στο τραπέζι καμια ώρα για να τα φάει όλα αυτά και μετά θέλει ένα τρίωρο να τα χωνέψει! :lol:

 

 

 

Στα πλαστικά μη βάζεις τίποτε ζεστό, τότε είναι όλα τα πλαστικά πολύ πιο επιβλαβή, αυτό το τηρώ πάντα!

Υπάρχουν πλαστικά PBA free για μερικές χρήσεις.

Καλά δεν είπαμε ότι είμαι εντελώς γκάου!! Πως βρίσκω BPA free πλαστικά;

Και μου μένει και αναπάντητο ΠΟΥ ΑΛΕΘΟΥΜΕ; Αχ αυτό το multi

Αχ, δεν ξέρω αν κυκλοφορούν και σε τάπερ τα BPA free

(και όχι αναγραμματισμένο όπως το έγραψα...), τα πλαστικά τα χρησιμοποιώ σπάνια και μόνο για κρύα που έχω να μεταφέρω εκτός σπιτιού. Συνήθως μεταφέρω στερεά και αποφεύγω εντελώς τα φαγητά με λάδι. Μερικές φορές που έχει χρειαστεί να μεταφέρω τέτοιο φαγητό το βάζω σε μεταλλική καραβάνα, όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο γιος μου στο σχολείο.

 

Μια ερώτηση έκανα καλέ. Εγώ δεν ξέρω να ζεσταίνω φαγητό σωστά θα ξέρω να ζημώνω; Αλλά ο μπαμπάς μου χρησιμοποιεί αρτοπαρασκευαστή και μου φέρνει κάποιες φορές!!!

:lol: Κι εγώ δεν ήξερα κάποτε να βράσω ένα αυγό αλλά έμαθα και το αυγό και πολλά άλλα! :lol:

όταν το φέρνει ο πατέρας, δεν κάνεις τη δύσκολη! Λες ευχαριστώ και ξέρεις ότι είναι καλύτερο από του φούρνου!

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Εμείς τη βγάζουμε με φρέσκο χυμό οικογενειακώς και δεκατιανό φρούτο. Το καλοκαίρι που έχει πολλά ζουμερά φρούτα ξεκινάμε με φρούτα.

 

Πού πήγε το γνωστό το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες για να έχουμε ενέργεια; :roll:

 

Πάντως εδώ θα διαφωνήσω κάπως με την Αγλαϊα. Πέρα από τα φρέσκα φρούτα, το πρωινό μας (και ειδικά αυτό των παιδιών που πάνε και σχολείο) πρέπει να περιέχει κάποια ποιοτική πρωτεϊνη, όπως π.χ. αυγό, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, nut butters (δοκιμάστε ένα ωραίο ζουμερό μήλο κομμένο σε φέτες και αλειμμένο με αμυγδαλοβούτυρο!). Η πρωτείνη βοηθάει στην πνευματική διαύγεια και μας "κρατάει" περισσότερες ώρες από τους υδατάνθρακες. Όταν μάλιστα έχουμε μια εξέταση συστήνεται να τρώμε μόνο πρωτείνη, καθόλου υδατάνθρακες.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω να ζυμώνω :oops: Θα προσπαθήσω πάντως :oops::oops:

 

Ούτε εγώ! Από baking και ζαχαροπλαστική είμαι άσχετη. Όχι πως είμαι σχετική με τη μαγειρική, αλλά κάποια πράγματα αναγκάστηκα να τα μάθω στην Αγγλία όταν ήμουν φοιτήτρια, γιατί το φαγητό έξω δεν τρωγώτανε! Τώρα μαγειρεύει ο σύζυγος συνήθως :)

Η μαμά μου ζυμώνει ψωμί όταν έρχεται και γεμίζουμε την κατάψυξη. Αλλά συνήθως αγοράζω organic sprouted grain bread που είναι η πιο healthy version ψωμιού που γνωρίζω (μόνο απ' αυτό δίνω στο μωρό). Δεν έχει αλεύρι, αλλά έχει παρασκευαστεί από φύτρες (σιταριού κτλ, ανάλογα με το τι θα πάρεις) και νερό. Οπότε γίνεται εύπεπτο και δεν έχει τα πολλά αρνητικά του κοινού ψωμιού. Είναι κάπως ακριβό, αλλά ελάχιστο τρως και σκας. Αξίζει να το δοκιμάσεις, μου αρέσει με ταχίνι και μέλι ή με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

 

Για μαγειρικά σκεύη πήρα με χυτοσίδηρο, Le Creuset. Λίγο ακριβά αλλά αντέχουν μια ζωή!

Που τα βρίσκεις αυτά;

Από την Παρουσίαση. Τώρα και το Cookshop έχει φέρει μια παρόμοια σειρά (απομίμηση) αρκετά πιο φθηνή. Την έχει πάρει μια φίλη μου και φαίνεται αρκετά καλή αν δεν θες να καταξοδευτείς (είπαμε, εγώ δεν μαγειρεύω, αλλά έχω μια άρτια εξοπλισμένη κουζίνα όπου το κάθετι αγοράστηκε μετά από ατελείωτη έρευνα. Αν θέλει κάποια να χρησιμοποιήσει την κουζίνα μου είναι ευπρόσδεκτη :) ).

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

 

Πάντως εδώ θα διαφωνήσω κάπως με την Αγλαϊα. Πέρα από τα φρέσκα φρούτα, το πρωινό μας (και ειδικά αυτό των παιδιών που πάνε και σχολείο) πρέπει να περιέχει κάποια ποιοτική πρωτεϊνη, όπως π.χ. αυγό, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, nut butters (δοκιμάστε ένα ωραίο ζουμερό μήλο κομμένο σε φέτες και αλειμμένο με αμυγδαλοβούτυρο!). Η πρωτείνη βοηθάει στην πνευματική διαύγεια και μας "κρατάει" περισσότερες ώρες από τους υδατάνθρακες. Όταν μάλιστα έχουμε μια εξέταση συστήνεται να τρώμε μόνο πρωτείνη, καθόλου υδατάνθρακες.

 

Rosie, δεν το κάνουμε από άποψη αλλά από έλλειψη διάθεσης. Ο γιος μου δεν είναι πρωινός τύπος και προτιμά να φεύγει χωρίς να φάει τίποτα. Κάποτε έτρωγε μούσλι αλλά το περισσότερο το άφηνε και μετά παραπονιότανε ότι νύσταζε και δεν μπορούσε να χωνέψει. Τα ΣΚ μπορεί να φάει μούσλι αλλά το προτιμά ως δεκατιανό, καμιά ώρα μετά το χυμό.

Του αρέσουν και τα αυγά αλλά πάλι ως δεκατιανό... Την ώρα του δεκατιανού μπορεί να φάει και μπριζόλα, ψάρι, μισό μπουφέ πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ κι εγώ, τους μη πρωινούς τύπους δεν πρέπει να τους πιέζεις για πρωινό. Κι εγώ μια χαρά ήμουν με το "μη πρωινό" μου, δεν έπινα ούτε καφέδες και τέτοια και μετά με "ανάγκασε" ο άντρας μου να τρώω πρωινό. Φυσικά, τις υπόλοιπες ώρες εξακολουθούσα να έχω ανάγκη από ενέργεια, γιατί "έπεφτα", οπότε κατέληγα να τρώω διπλά και τρίδιπλα (γιατί "έπρεπε" να φάμε και βραδυνό!). Και με πήρε η κατηφόρα .. ακόμη παλεύω με την κακιά συνήθεια που απέκτησα, παλεύω με τη νύστα στη δουλειά (και μη μου πείτε ότι φταίει το μωρό :) ), νιώθω μονίμως σκασμένη ...

Στον αντίποδα, η κόρη μου, άμα δει μπροστά της κρέας το πρωί, το απαιτεί και πέφτει με τα μούτρα! Κάτι θα ξέρει εκείνη για το δικό της σώμα ... την "υπακούω" :lol:

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Μια και δεν έχω ύπνο, είπα να σας γράψω για μια καταπληκτική έρευνα του National Geographic που αφορά και την Ελλάδα.

Λοιπόν, ερεύνησαν τους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο (και δεν εννοώ μόνο αυτούς που έχουνε το μεγαλύτερο life span αλλά και που είναι υγιείς και active μέχρι τα βαθιά γεράματα). Η έρευνα αυτή δημοσιοποιήθηκε πολύ και ο Dan Buettner, επικεφαλής της έρευνας, έγραψε και ένα βιβλίο το οποίο ονομάζεται "The blue zones: lessons for living longer from the people who've lived the longest". Το διάβασα το καλοκαίρι στις διακοπές και μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Οι περιοχές που εντόπισαν και ερεύνησαν (δηλ. τα Blue Zones) είναι οι εξής:

 

1. Μια ορεινή περιοχή στη Σαρδηνία.

2. Η Okinawa στην Ιαπωνία.

3. Η Loma Linda στη νότια Καλιφόρνια.

4. Μια ορεινή περιοχή της Κόστα Ρίκα.

 

Τα κοινά χαρακτηριστικά των τεσσάρων πληθυσμών αρκετά (π.χ. όλοι οι πληθυσμοί ζούνε σε ηλιόλουστες περιοχές), αλλά από άποψη διατροφής είναι ότι ακολουθούνε την παραδοσιακή τους διατροφή χωρίς κανένα επεξεργασμένο προϊόν, άφθονα ωμά λαχανικά και ελάχιστα ως καθόλου ζωικά προϊόντα (αχ, μετά από χρόνια χορτοφαγίας αποφάσισα μόλις πριν ένα χρόνο να τρώω λίγο βιολογικό κρέας και τώρα μου τα χάλασαν πάλι!). Και κάτι άλλο ενδιαφέρον: παρόλο που αυτοί οι πληθυσμοί βρίσκονται σε νησιά ή σε περιοχές κοντά σε θάλασσα, παραμένουν σχετικά απομονωμένοι και ζούνε σε ορεινές περιοχές, χωρίς να καταναλώνουνε ποτέ ψάρι!

 

Τέλοσπάντων, επειδή εντυπωσιάστηκα πολύ από την έρευνα αυτή παρακολουθούσα τις "κινήσεις" της ομάδας αυτής από κοντά. Πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και πέμπτο blue zone ... στην Ελλάδα!!! Και μόλις πριν μερικές βδομάδες ανακοίνωσαν την ακριβή τοποθεσία, το νησάκι της Ικαρίας! Μάλιστα σε κανένα μήνα αρχίζουνε το expedition, δείτε εδώ:

http://www.bluezones.com/

Καλά μιλάμε ότι αυτό αποτέλεσε πολύ σημαντική είδηση στο εξωτερικό (το βιβλίο ήτανε New York times bestseller) και στη χώρα μας δεν ακούστηκε τίποτα! Μάλιστα τον καιρό που ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε και 5ο blue zone και η είδηση αυτή προκάλεσε σάλο στην Αμερική, οι δικοί μας ασχολούνταν με το Βατοπαίδι :(

Αν δεν είχα το μωρό θα έκανα join την ομάδα του Dan Buettner στην Ικαρία! Πραγματικά θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ώστε να παραδειγματιστούμε από τους Ικαριώτες!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που σιγουρα ξερω για τους Ικαριωτες κι μπορω να πω,ειναι οτι δεν εχουν ποτε αγχος και ειναι Χ Α Λ Α Ρ Ο Ι ! :lol::lol:

 

Η έλλειψη άγχους είναι βασικό κοινό χαρακτηριστικό σ'όλους τους πληθυσμούς των blue zones! Συγκεκριμένα βρήκανε ότι και οι τέσσερεις αιωνόβιοι πληθυσμοί εφαρμόζανε καθημερινά κάποιου είδους διαλογισμό, π.χ. αγναντεύοντας και θαυμάζοντας τη φύση, πηγαίνοντας εκκλησία, προσευχή κτλ. Και μιλάμε για ανθρώπους που είχανε πολύ δύσκολη ζωή (για τα δικά μας δεδομένα φυσικά).

Τώρα εμείς στην Αθήνα μ' όλο το άγχος που έχουμε δεν μας βλέπω και για πολύ...

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως Ροζι ετσι νομιζω οτι ειναι...λεγοντας απλα την προσωπικη μου αποψη βεβαια,νομιζω οτι η ελλειψη αγχους και στεναχωριας ειναι το μυστικο!

 

Παντως οι Ικαριωτες ειναι καταπληκτικοι τυποι!Κυριακη πρωι αρχες Αυγουστου,(υποτιθεται φουλ σεζον,τουρισμος,κοσμος κτλ),κατεβαινουμε απο το καραβι,και ολα στο λιμανι ηταν κλειστα!Ααα λεει ειναι Κυριακη,ξεκουραζομαστε!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...