Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή


v@sso

Recommended Posts

Παντως διαπιστωνω οτι η μαμα μου καλά τα ξερει,τωρα που τα εμαθε δεν ξερω!

 

Πολλές πρακτικές από τις "παλιές" νοικοκυρές είναι σε μεγάλο βαθμό σωστές. Αλλά το άσχημο είναι πως συχνά γίνεται το "χαλασμένο τηλέφωνο" (θυμάστε φαντάζομαι αυτό το παιχνίδι) με αποτέλεσμα πολλές πληροφορίες να βγαίνουν ιδιαίτερα αλλοιωμένες! Εκεί είναι που βασίζονται όλες οι δοξασίες και σαχλαμάρες που κυκλοφορούν περί θηλασμού, ανατροφής μωρών, παιδιών ή ακόμα και για διατροφικές συνήθειες.

 

alcyon δεν το ήξερα ότι μπορείς να το κάνεις. Είσαι του κλάδου των τροφίμων?

 

Του κλάδου των τροφίμων όχι... της κβαντικής είμαι. :D

Όμως αυτά που λέω αντιστοιχούν στη Γενική Χημεία τροφίμων και στη Μικροβιολογία τροφίμων που είναι προπτυχιακά μαθήματα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσα λέω μπορώ να τα στηρίξω με σχετική βιβλιογραφία.

 

Αυτά που αναφέρω τα γράφω με επίγνωση της βαρύτητας των λόγων μου. Για πράγματα που άπτονται του αντικειμένου μου δεν κάνω ποτέ σχόλια "ελαφρά τη καρδία". Αν δεν το γνώριζα ή αν δεν ήμουν σίγουρη... έχω στο λεξιλόγιό μου και το ... "δε γνωρίζω-δεν απαντώ" :wink::)

 

Εν πάσει περιπτώσει εγώ -λόγω δικών μου ανασφαλειών- θα συνεχίζω να το προσέχω και να μην καταψύχω αποψυγμένο φαγητό για δεύτερη φορά... :roll:

 

Δεν είναι δεύτερη φορά κατάψυξης αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Είναι μετά το μαγείρεμα και θεωρείται πρώτη.

 

Βέβαια μπορείς να κάνεις αυτό που αισθάνεσαι καλύτερα που αν το δεις κι αλλιώς.... κερδίζεις σε θρεπτική αξία. :wink:

Αλλά για όσες εργάζονται ή για κάποιο λόγο δεν έχουν το χρόνο για μαγείρεμα, είναι μια πρακτική που βοηθάει. Και είναι κατά πολύ ανώτερης ποιότητας τροφή από το να αγοράσει κανείς κάτι έτοιμο.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Λοιπόν διευκρινίζω... ΝΑΙ μπορούμε!

 

Για να γίνω πιο κατανοητή....

Αγοράζουμε κρέας από το χασάπη....

Το βάζουμε κατάψυξη.

Αποψύχουμε και μαγειρεύουμε. (Τρώμε :lol: )

Το υπόλοιπο κατάψυξη.

Αποψύχουμε ... ξανατρώμε.

Το υπόλοιπο το πετάμε.

 

Τα είπα πιο ξεκάθαρα τώρα; :lol:

(Έβαλα πολλές πληροφορίες μαζί μάλλον και σας μπέρδεψα πριν... συγνώμη...)

 

Είχα αγοράσει παλαιότερα ένα βιβλίο για την κατάψυξη των τροφίμων κι έλεγε ακριβώς αυτά!

 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα ψωμιά που είναι κατεψυγμένα μισοψημένα, ολοκληρώνεται το ψύσιμο στο κατάστημα και όταν αγοράζουμε το ψωμί, μπορούμε να το καταψύξουμε.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά αυτό το θέμα είναι το αγαπημένο μου :)

 

Κάπου γραψαμε για το ρύζι ότι το λευκό έχει υποστεί σημαντική επεξεργασία οπότε υστερεί σε διατροφική αξία.

 

Έψαξα λοιπόν στο σ.μάρκετ και βρήκα το "πλήρες" ή αλλιώς καστανό ρύζι. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει ή άλλο πράγμα αγόρασα ?

Δυστυχώς δεν έχει μεγάλη ποικιλία σε αυτό το προιόν, αν έχω καταλάβει καλά ποιο εννοούμε. Μόνο δύο μάρκες είχε το συγκεκριμένο σούπερ :?

 

Επίσης όταν το έβρασα άργησε πολύ να μαλακώσει. Με το τόσο μαγείρεμα δεν χάνει πάλι κάποια απο τα θρεπτικά του συστατικά ?

Έλεγε βέβαια πάνω στη συσκευασία να το μουλιάσουμε πρώτα μέσα σε νερό με δαφνόφυλλα και δεντρολίβανο για 1,5 ώρα και επειδή βιαζόμουν την παρεκαμψα αυτή τη φάση.

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω αξιωθει ακομη να αγορασω καστανο ρυζι :oops:

Μαλλον ηταν σημαντικη η φαση που παρεκαμψες :lol:

Παντως και η αδερφη μου ειχε αγορασει και πηγε να το βρασει και δεν εβραζε με τπτ λεει,αλλά δεν φημιζεται για τις μαγειρικες της ικανοτητες! :lol:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αν και δεν χρονομέτρησα πρέπει να χρειάστηκε περίπου 30 λεπτα σε ανοιχτό κατσαρολάκι για να βράσει.

 

Απο γεύση όμως σκίζει!

Μετά απλά το βουτύρωσα και το αλατοπιπέρωσα. Φανταζομαι και με λίγο κουκουνάρι θα ήταν σούπερ :P

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Για το αναποφλοίωτο ρύζι, προτείνω κι εγώ μούλιασμα και βράσιμο σε κανονικό χρόνο, αλλιώς ό,τι κερδίζουμε σε βιταμίνες, το καταστρέφουμε στο μαγείρεμα. Από όσο ξέρω, το ρύζι θέλει τον χρόνο του και στη χύτρα, γιατί είναι θέμα ικανότητας του να απορροφήσει το νερό ή κάτι τέτοιο και δεν μπορούμε να το "πιέσουμε" ιδιαίτερα. Και το αποφλοιωμένο ρύζι βράζει στον ίδιο χρόνο σε χύτρα και κανονική κατσαρόλα, αν δεν κάνω λάθος.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Μια που αναφέραμε και την χύτρα έχω μια απορία ...

 

Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε στην χύτρα, δηλαδή με υψηλή πίεση αλλα σε σύντομο χρονικό διάστημα ?

ή

παραδοσιακα σε κανονική κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά αλλά με μεγαλύτερο χρόνο βρασμού ??

 

Πως θα σώσουμε αυτές τις άμοιρες τις βιταμίνες τελικά ???? :P

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Μια που αναφέραμε και την χύτρα έχω μια απορία ...

 

Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε στην χύτρα, δηλαδή με υψηλή πίεση αλλα σε σύντομο χρονικό διάστημα ?

ή

παραδοσιακα σε κανονική κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά αλλά με μεγαλύτερο χρόνο βρασμού ??

 

Πως θα σώσουμε αυτές τις άμοιρες τις βιταμίνες τελικά ???? :P

 

Το έχουμε αναλύσει το θέμα και καταλήξαμε... στην ωμοφαγία! :lol:

Η παραδοσιακή κατσαρόλα είναι σαφώς καλύτερη.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

[quote name="aglaiaΤο έχουμε αναλύσει το θέμα και καταλήξαμε... στην ωμοφαγία! :lol:

Η παραδοσιακή κατσαρόλα είναι σαφώς καλύτερη.[/quote]

 

Μια επανάληψη κάνω για να τα μάθω καλά :P

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το άρθρο που μου έστειλε η felinidoc αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα θέματα διατροφής. Δεν είναι καινούργιο όμως εξακολουθεί να είναι πολύτιμο!

 

http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/126/6/1732.pdf

 

An Evolutionary Perspective Enhances Understanding of

Human Nutritional Requirements

 

S. BOYD EATON,*n STANLEY B. EATON III,** MELVIN J. KONNER*f AHD

MARJORIE SHOSTAK*

*Department of Anthropology, Emory University, Atlanta, GA 30327, Departments of

rRadiology and *Psychiatry, Emory University School of Medicine, Atlanta, GA 30327

and **Department of Education, Marshall University, Huntington, WV 25703

Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα για διάβασε και αυτό...

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=814476

 

και πάτα το pdf...

ελπίζω να ανοίγει...

 

Στο τέλος γράφει για τα micronutrients και δίνει μια απάντηση για τις ΣΗΠ...

Θυμάσαι που λέγαμε για τις ΣΗΠ;;; :wink:

WLn5p2.png

Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα για διάβασε και αυτό...

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=814476

 

και πάτα το pdf...

ελπίζω να ανοίγει...

 

Στο τέλος γράφει για τα micronutrients και δίνει μια απάντηση για τις ΣΗΠ...

Θυμάσαι που λέγαμε για τις ΣΗΠ;;; :wink:

 

Ευχαριστώ! άνοιξε και το αποθήκευσα! Ο ίδιος συγγραφέας είναι και κάνει και μια ωραία κριτική στο τέλος!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Στο μεταξύ βρήκα και άλλα. θα τα ανοίξω όμως στο πανεπ, γιατί από το σπίτι δεν μου τα ανοίγει....

 

Ναι είναι του ίδιου αλλά με 12 χρόνια διαφορά και αν δεις με προσοχή σε κάποια θέματα έχει τελειοποιήσει την σκέψη του :)

WLn5p2.png

Link to comment
Share on other sites

Πάλι έχω απορίες ... ...

΄

Είχα μια συζήτηση με τον θείο μου, εναν άνθρωπο που ψάχνεται συνεχώς σε θέματα διατροφής και πιστεύει ότι "είμαστε ότι τρώμε" .

 

Μου είπε πολλά απο αυτά που έχουν γραφτεί εδώ μέσα.

 

Μιας και είμαι όμως αμετανόητη κρεατοφάγος και ψαροφάγος (παμφάγο δηλαδή) με συμβούλεψε μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος να πίνω πράσινο τσάι γιατί βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου.

 

Επίσης όταν τρώω ψάρια να αποφεύγω τις πράσινες σαλάτες γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του φωσφόρου απο τον οργανισμό.

 

Ισχύει κάτι τέτοιο ?

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Φρύνη ναι ακριβώς αυτό. Συνήθως εγώ σερβίρω το κόκκινο κρέας με αχνιστά λαχανικά.

 

Ο συνδυασμός κρέας + πατάτες + τυριά = θάνατος κυριολεκτικά

 

Επίσης αν τρώμε πατάτες ή μακαρόνια δεν τρώμε και ψωμί, έχουν ήδη αρκετό άμυλο (εγώ βέβαια δεν τρώω σχεδόν ποτέ ψωμί :? )

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Φρύνη ναι ακριβώς αυτό. Συνήθως εγώ σερβίρω το κόκκινο κρέας με αχνιστά λαχανικά.

 

 

άλλα είπε η Φρύνη!

Με πράσινη σαλάτα και λεμόνι το σερβίρουμε για να υπάρχει άφθονη C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου

 

Καλά τα αχνιστά αλλά η βιταμίνες τους έχουν πεθάνει σε μεγάλο βαθμό...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν.... ακούστε τους ΧΡΥΣΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ κατά την ΠΕΘΕΡΑ μου:

 

1. Τηγανίζουμε την μπριζόλα κι έτσι λιώνουν τα λίπη και μένει μόνο το κρέας. Είναι λοιπόν υγιεινή. (Ισχύει για όλα τα τηγανιτά).

2. Κάθε μέρα τρώμε κρέας για να "βαστιώμαστε" (=να μην πεινάμε).

3. Εννοείται πως για συνοδεία το κρέας σερβίρεται με πατάτες (βουτηγμένες στο λίπος του κρέατος -για να είναι δυναμωτικές) και ρύζι ταυτόχρονα (εννοείται βουτηγμένο στο λίπος του κρέατος).

4. Η μερίδα είναι τουλάχιστον 500 γρ (και παραπονιέται γιατί φτιάχνουν τα πιάτα τόσο μικρά!)

5. Τα ψάρια ψήνονται στους 250 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον (μέχρι να σφίξουν για να θυμίζουν μπριζόλα, αλλιώς είναι "άψητα").

6. Τα ψάρια εννοείται συνοδεύονται με μπριζόλα-πατάτες-ρύζι.

7. Η ντομάτα στη σαλάτα είναι γυμνή (χωρίς φλούδα) γιατί έχει λέει χημικά (κι ας είναι βιολογική).

8. Στο ψωμί δε βάζουμε μαγιά ή προζύμι γιατί είναι χημικά... (κι ας βγαίνει το ψωμί τούβλο).

9. Εννοείται πως ρύζια-πατάτες-μακαρόνια συνοδεύονται από ψωμί.

 

8. Το κρέας όσο και να φάς δεν παχαίνει.

9. Το ρύζι δεν παχαίνει.

10. Τα μακαρόνια παχαίνουν κατά βούληση... αναλόγως του συνοδευτικού (π.χ. με μπριζόλες δεν παχαίνουν, σκέτα όμως παχαίνουν).

11. Το λάδι της ντοματοσαλάτας βουτηγμένο με ψωμί δεν παχαίνει σε απεριόριστη ποσότητα.

12. Το λάδι στο φαγητό (απεριόριστη ποσότητα -τόσο που το στραγγίζουμε κάθε φορά) δεν παχαίνει.

 

13. Τα φρούτα παχαίνουν.

14. Οι σαλάτες παχαίνουν.

15. Τα λαχανικά παχαίνουν.

 

16. Χταπόδια, καλαμάρια, θαλασσινά .... μπλιαχ ... εξαιρούνται της διατροφής!

 

17. Τρώμε μόνο 1 - 2 φορές τη μέρα (υπερμεγέθεις μερίδες) για να μην παχαίνουμε.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!! DO NOT TRY THESE AT HOME!!!!

:lol::lol::lol:

 

 

Ότι φτιάχνει εκείνη (ή η μία από τις κόρες της) στο σπίτι και σε οποιαδήποτε ποσότητα ΔΕΝ παχαίνει. Ότι φτιάξει οποιοσδήποτε άλλος και κυρίως εγώ... εννοείται πως παχαίνει ακόμα και σε μικροποσότητες.

 

Έτσι για το αρχείο.... εκείνη είναι καμιά 85αριά κιλά 1.75 και η αγαπημένη κόρη της μιά από τα ίδια (ίσως και παραπάνω).

Το ότι εγώ είμαι 50 κιλά (1,60 ύψος) και η άλλη κόρη της 62 κιλά 1.78 ύψος... είναι τεχνική λεπτομέρεια.

 

 

Απορίες που έχει:

1. Γιατί οι γιοί της έχουν πάρει 20 κιλά έκαστος; (Της άφησα το γιο 85 κιλά 1.85 ύψος. Και τον βρήκα... 105 κιλά!!!!!!!! -Λίγο πριν το γάμο!) Μετά έφταιγα εγώ λέει!!! :shock:

2. Γιατί ο πεθερός έχει χοληστερίνη; (Είναι γερό σκαρί... έχει ΜΟΝΟ χοληστερίνη μετά από όλα αυτά!!!!)

3. Μα καλά πώς χορταίνουν οι άντρες με τις μερίδες που σερβίρω εγώ; (Η άχρηστη που αφήνω το γιο και την οικογένεια να πεινάει!)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

13. Τα φρούτα παχαίνουν.

14. Οι σαλάτες παχαίνουν.

15. Τα λαχανικά παχαίνουν.

 

 

Αυτό σίγουρα το άκουσε στην ελληνική ταινία με την Καρέζη και την Πάστα Φλώρα (Μια τρελλή οικογένεια), όπου η Μαίρη Αρώνη εκφράζει την ειλικρινή απορία "Μα και βέβαια παχαίνουν οι πρασινάδες, κοίτα τις αγελάδες" :lol::lol::lol:

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

13. Τα φρούτα παχαίνουν.

14. Οι σαλάτες παχαίνουν.

15. Τα λαχανικά παχαίνουν.

 

 

Αυτό σίγουρα το άκουσε στην ελληνική ταινία με την Καρέζη και την Πάστα Φλώρα (Μια τρελλή οικογένεια), όπου η Μαίρη Αρώνη εκφράζει την ειλικρινή απορία "Μα και βέβαια παχαίνουν οι πρασινάδες, κοίτα τις αγελάδες" :lol::lol::lol:

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

t605sfybbbgaujm4.png
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον την πεθερά μου ακούσανε και το βάλανε στην ταινία... :lol: Δε βλέπει παλιές ελληνικές ταινίες. Μόνο κουσ-κουσάρικα μεσημεριανάδικα.... :lol::lol::lol::lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...