Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή


v@sso

Recommended Posts

Διαβάζω πολύ ώρα (μέσα στην νύστα μου) όλο το τοπικ και ομολογώ ότι έμαθα αρκετά...μου αρέσει που είχα τύψεις ότι τώρα που είμαι έγκυος αποφεύγω το ψάρι, το γάλα και την φέτα γιατί δεν τα αντέχω και νόμιζα μήπως στερώ τα ω3 από το μωρό μου...

 

πάντως σε γενικές γραμμές αυτά που λέτε μου τα λέει και η ομοιοπαθητικός μου αλλά αδυνατώ να τα εφαρμόσω όλα...(δεν μου έχει μιλήσει για ωμοφαγεία ακόμη αλλά οι συμβουλές της δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που άκουσα εδώ)...

 

πάντως μέχρι να διαβάσω το τοπικ πίστευα ότι έκανα προσεχτική και υγιεινή διατροφή (σε γενικές γραμμές: μέλι, χαμομήλι, τσάγια, λάχανο, καρότο, χόρτα βραστά, όσπρια, λιγάκι κρέας, φρούτα, μαγειρεμένα λαχανικά, ρύζι, ολικής ψωμί, ζυμαρικά κλπ)...αλλά τώρα μετά και από αυτά που διάβασα (και κυρίως αυτό για τον ατμομάγειρα τον οποίο τον λιώσαμε τους τελευταίους μήνες) θορυβήθηκα...

 

πολύ δύσκολα πράγματα κορίτσια... :roll:

gwggp2.png ISWTp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

 

πολύ δύσκολα πράγματα κορίτσια... :roll:

 

Γεια σου Jen και χαίρομαι που σε έχουμε στην παρέα μας!

 

Νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα!

 

Τελευταία έψαξα μέσω του scholar google για επιστημονικά άρθρα για την ωμοφαγία αλλά βρήκα ελάχιστα πράγματα και μάλιστα στα μισά δεν είχα πρόσβαση παρά μόνο στην περίληψη (ίσως να έχω από το πανεπιστήμιο, όταν έχω χρόνο θα το ψάξω από εκεί).

 

Σε αυτά που είχα πρόσβαση και τα διάβασα, η ωμοφαγία περιορίζονταν κυρίως σε vegan και vegeterian, προφανώς γιατί υπήρχαν διαθέσιμες τέτοιες ομάδες πληθυσμού για να μελετηθούν.

 

Από όσα διάβασα κατάλαβα ότι μπορεί κάποιος να κάνει διατροφή vegan για κάποιο διάστημα αλλά μακροχρόνια δεν θεωρείται ασφαλής γιατί λείπουν βασικά συστατικά από τη διατροφή. Αν την ακολουθεί για λόγους πεποιθήσεως ή για θεραπευτικούς λόγους θα πρέπει να παίρνει συστηματικά κάποια συμπληρώματα διατροφής.

 

Το σίγουρο είναι ότι μια διατροφή με 65-75% ωμές τροφές, μόνο πλεονεκτήματα έχει για τον οργανισμό. Διάβασα υπέρ αυτής της άποψης και δεν βρήκα κάτι που να συνηγορεί στο αντίθετο (δηλ. στην υποστήριξη των μαγειρεμένων τροφών έναντι των ωμών).

 

Το υπόλοιπο 25-35% είναι σχετικά εύκολο να το διαχειριστεί κάποιος προσθέτοντας ζωικές πρωτεΐνες από τα διάφορα κρέατα και αφήνοντας ένα περιθώρειο για άλλες τυχαίες τροφές (λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων) που ακόμη και αν είναι για τα σκουπίδια, νομίζω ότι λόγω περιορισμένης ποσότητας είναι ανίκανες να επιφέρουν κάποια σημαντική βλάβη.

Link to comment
Share on other sites

Αγλαία ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα...ομολογώ ότι η όλη συζήτηση εδώ με έχει προβληματίσει πολύ...

 

Αλλά για να είμαι ρεαλίστρια, πιστεύω ότι δεν μπορώ να μείνω μεγάλα διαστήματα με ωμοφαγία ή ξηροκαρπία...το μόνο που μπορώ και μου αρέσει κιόλας είναι κάποιες μέρες να τρώω για μεσημεριανό σαλάτα (αλλά βάζω και βρασμένο αυγό μέσα:( ) και τις υπόλοιπες μέρες να τρώμε μαγειρεμένο μόνο το μεσημέρι...δεν είμαι υπέρ του κρέατος αλλά 1-2 φορές την βδομάδα το τρώμε αναγκαστικά...φυσικά δεν συζητώ για ωμό...με τίποτα! Οπότε προς το παρόν θα πορευτώ κάπως έτσι δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και την ποσότητα όπως σωστά ανέφερες. :roll:

 

Παρόλα αυτά θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την σωστή διατροφή για να μου λύσετε αν μπορείτε κάποιες απορίες (και χίλια ευχαριστώ για αυτό προκαταβολικά):

 

1. Ποια η γνώμη σας για τα φυτικά χάπια σπιρουλίνας? Γιατί τώρα στην εγκυμοσύνη παίρνω μια στις τόσες για συμπλήρωμα.

 

2. Το πρωί τρώω φρυγανιές ολικής με βιταμ (άλτις, soft light της ΕΛΑΙΣ) και μέλι...Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το βιτάμ?

 

3. Τελικά το milner είναι ασφαλές ή όχι? Πως μπορώ να δω τα συστατικά του αφού στο σουπερ σου το κόβουν από μεγάλη μπάρα και δεν έχω άμεση πρόσβαση σε αυτό?

 

4. Λάδι εδώ και χρόνια τρώμε από φίλους που έχουν δική τους παραγωγή στην επαρχία και ομολογώ ότι είναι τέλειο στην γεύση καμιά σχέση με αυτό των σουπερ...πιστεύετε ότι είναι επικίνδυνο?

 

5. Όταν δεν έχω χωριάτικα αυγά αγοράζω αυγά από το σουπερ που γράφουν ότι είναι βιολογικής γεωργίας (νομίζω μάρκα βλαχάκη αν δεν κάνω λάθος). Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο?

 

Αυτά προς το παρόν. Αν θυμηθώ και άλλες ερωτήσεις θα επανέλθω. Ελπίζω να μην σας κούρασα!...(και σορρυ που βγαίνω λίγο off topic). :roll:

gwggp2.png ISWTp2.png
Link to comment
Share on other sites

ομολογώ ότι η όλη συζήτηση εδώ με έχει προβληματίσει πολύ...

 

κι εγώ στον προβληματισμό είμαι! και μάλιστα μεγάλο. Πίστευα ότι τα δημητριακά ανήκουν στις πολύ βασικές τροφές, ζύμωνα συστηματικά ψωμί με δικό μου προζύμι και τελικά διαπιστώνω ότι δημιουργούν αρκετά προβλήματα ειδικά σε μένα.

 

Άσε που το καλοκαίρι διάβαζα ένα βιβλίο διαιτολογίας και συνάντησα την εξής φράση: "τα γαλακτοκομικά πρέπει να είναι βασικό συστατικό της δίαιτάς μας γιατί έχουμε μεγάλες ανάγκες από ασβέστιο. Οι πρόγονοί μας έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς που είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, άρα το χρειαζόμαστε κι εμείς"

Η πρώτη σκέψη ήταν ότι αν οι πρόγονοί μας έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς τότε τους χρειαζόμαστε κι εμείς.

Η δεύτερη σκέψη ήταν ότι αν οι πρόγονοί μας χρειάζονταν ξηρούς καρπούς αυτό δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ότι εμείς χρειαζόμαστε τα γαλακτοκομικά και αν η σύγχρονη διαιτολογία καταλήγει σε τέτοιου είδους συμπεράσματα με τέτοιο τρόπο, τότε σίγουρα κάνει τραγικά λάθη.

 

Αλλά για να είμαι ρεαλίστρια, πιστεύω ότι δεν μπορώ να μείνω μεγάλα διαστήματα με ωμοφαγία ή ξηροκαρπία...το μόνο που μπορώ και μου αρέσει κιόλας είναι κάποιες μέρες να τρώω για μεσημεριανό σαλάτα (αλλά βάζω και βρασμένο αυγό μέσα:( ) και τις υπόλοιπες μέρες να τρώμε μαγειρεμένο μόνο το μεσημέρι...δεν είμαι υπέρ του κρέατος αλλά 1-2 φορές την βδομάδα το τρώμε αναγκαστικά...

Ωμοφαγία θεωρείται όταν κάποιος τρώει τουλάχιστον 75% ωμά.

 

Η αποκλειστική ωμοφαγία ακόμη και αν ήταν το καλύτερο διαιτητικό σχήμα, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις μέρες μας. Για λόγους ασφάλειας και υγιεινής είναι καλύτερα να μαγειρεύουμε τα κρέατα.

 

Για την ώρα δεν έχουν μελετηθεί διαφορετικές ομάδες αποκλειστικά ωμοφάγων για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. Οι ομάδες vegan και vegeterian που έχουν μελετηθεί, δείχνουν ότι δεν είναι επαρκής αυτή η διατροφή για μεγάλα διαστήματα.

 

Οπότε προς το παρόν θα πορευτώ κάπως έτσι δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και την ποσότητα όπως σωστά ανέφερες. :roll:

 

Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από έστω ένα ωμοφαγικό γεύμα την ημέρα (πχ φρούτα).

 

Αν το ένα γεύμα γίνουν 2-3 το ώφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο (ακόμη ένα γεύμα φρούτα, ένα γεύμα σαλάτα χωρίς τίποτα μαγειρεμένο αλλά με αρκετούς ξηρούς καρπούς για να είναι πληρες).

 

 

 

1. Ποια η γνώμη σας για τα φυτικά χάπια σπιρουλίνας? Γιατί τώρα στην εγκυμοσύνη παίρνω μια στις τόσες για συμπλήρωμα.

Δεν θεωρείται καν συμπληρωμα διατροφής, είναι αποξηραμένο φύκος και μπορεί να θεωρηθεί τροφή. Γιατί όχι; Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αρνητικό.

 

2. Το πρωί τρώω φρυγανιές ολικής με βιταμ (άλτις, soft light της ΕΛΑΙΣ) και μέλι...Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το βιτάμ?

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά μπορούν να θεωρηθούν εκτός διατροφής ανθρώπου, σίγουρα είναι ανώτερα ποιοτικά από τα παλιόλαδα που χρησιμοπιοούνται στις μαργαρίνες. Οι μαργαρίνες είναι τελείως βιομηχανικό προϊόν. Θεωρώ το βούτυρο πολύ καλύτερο.

 

Αν δεν θέλεις να καταναλώσεις ζωικά και θέλεις να επιμείνεις στα φυτικά, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ταχίνι που έχει περισσότερα να προσφέρει.

 

Να σου κάνω και μια ερώτηση, τις φρυγανίες τις κάνεις μόνης σου και ξέρεις ότι είναι ολικής ή είναι αγορασμένες; (οπότε περιέχουν ένα ποσοστό ολικής).

 

Μια και συζητάμε για ωμοφαγία, το πρωινό είναι ένα γεύμα που θα μπορούσε να είναι ωμοφαγικό.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της διατροφής του παλαιολιθικού ανθρώπου τα δημητριακά (και αρα τα ζυμαρικά, το ψωμί και κάθε προϊόν που περιέχει αλεύρι ή σιμιγδάλι) θεωρούνται εκτός ανθρώπινης διατροφής.

 

3. Τελικά το milner είναι ασφαλές ή όχι? Πως μπορώ να δω τα συστατικά του αφού στο σουπερ σου το κόβουν από μεγάλη μπάρα και δεν έχω άμεση πρόσβαση σε αυτό?

 

Όλα τα τρόφιμα που πωλούνται θεωρούνται ασφαλή γιατί δεν προκαλούν δηλητηρίαση. Ακόμη και τα πιο ανθυγιεινά είναι ασφαλή.

Ακόμη και αυτά που περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και βελτιωτικά γεύσης θεωρούνται ασφαλή.

 

4. Λάδι εδώ και χρόνια τρώμε από φίλους που έχουν δική τους παραγωγή στην επαρχία και ομολογώ ότι είναι τέλειο στην γεύση καμιά σχέση με αυτό των σουπερ...πιστεύετε ότι είναι επικίνδυνο?

Πιστεύω ότι είναι παρθένο.

Στο ελαιοτριβείο μπορείς να μάθεις αν είναι ψυχρής έκθλιψης που είναι καλύτερο.

Οι φίλοι σου θα ξέρουν αν είναι βιολογικό ή όχι.

 

Αν δεν είναι βιολογικό είναι το ίδιο επικίνδυνο με κάθε λάδι που κυκλοφορεί στην αγορά. Σίγουρα δεν είναι χειρότερο.

 

 

5. Όταν δεν έχω χωριάτικα αυγά αγοράζω αυγά από το σουπερ που γράφουν ότι είναι βιολογικής γεωργίας (νομίζω μάρκα βλαχάκη αν δεν κάνω λάθος). Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο?

Τα χωριάτικα αυγά είναι καλά μόνο αν ξέρεις ότι είναι βιολογικά, δηλαδή αν ξέρεις ότι αυτός που έχει τις κότες είνα ευσυνείδητος, ξέρει τι του γίνεται και δεν τις φλομώνει με φάρμακα για ψύλλου πηδημα. Το έχω ξαναγράψει: οι χωριάτες είναι πολύ χουβαρντάδες με τα φάρμακα και τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα σε συχνότητα και ποσότητα. Πιστεύουν ότι τα φάρμακα δεν κάνουν κανένα κακό και τα αυγά τα τρώνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους ακόμη και αν περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

 

Στις βιολογικές λαϊκές τα βιολογικά αυγα κοστίζουν πολύ φθηνότερα. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Tα συστατικα του milner μπορει να τα δεις σε αυτα που ειναι συσκευασμενα(πωλειται και σε κομματια) ή και να ζητησεις να τα δεις απο μια ροδελα.Πιο βολικο ειναι να δεις ενα συσκευασμενο απο τα ψυγεια.Εχει συντηρητικα παντως :?

 

 

Αγλαια δυστυχως οι ανθρωποι στα χωρια,οι αγροτες,μαθαν απο τους γεωπονους(rosalita για σενα χτυπαει η καμπανα :lol: ) και τα κανουν αυτα...Οταν 3 μερες πριν την συγκομιδη(που ολη την χρονια την περιμενεις,ειναι ο κοπος μαις χρονιας)ερχεται ο γεωπονος και σου λεει ραντισε γιατι εχει σκουληκι και μπορει να τα προσβαλλει και να παθεις ζημια,τι να σου κανει κι αυτος ο ερμος ο αγροτης;

Εμεις με τον αντρα μου,διατηρουμε ενα μικρο θερμοκηπιο και ενα λαχανοκηπο.Καθε φορα που παμε στον γεωπονο να ρωτησουμε για διαφορες αρρωστιες που κατα καιρους προσβαλλουν τα ζαρζαβατια μας,μας προτεινει ενα σωρο φαρμακα.Βεβαια εμεις δεν τα βαζουμε τις περισσοτερες φορες μονο οταν κινδυνευουν τα παντα...Αλλα οι περισσοτεροι δεν σκεφτονται σαν κι εμας...Κι εμεις βεβαια που δεν ραντιζουμε,χανουμε μεγαλο μερος της παραγωγης...

Οταν θα βρω χρονο,θα θελα πραγματικα να ψαξω πως ακριβως γινεται η πιστοποιηση των βιολογικων προιοντων,γιατι πραγματικα ακομη και τα αθωα σαλιγκαρια φετος μας κατασπαραξαν τα μαρουλια και τα λαχανα.Ειναι πολυ δυσκολο να παραγεις μεγαλες ποσοτητες χωρις φαρμακα

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Οσον αφορα το λαδι,διαπιστωσα οτι αυτο που κατα καιρους αγοραζαμε(κι ο μπαμπας μου παντα αυτο προτιμαει)ειναι το Κολυμπαρι το οποιο σπανια βρισκεις!Παραγεται εν ψυχρω και ειναι εξαιρετικα παρθενο ελαιολαδο που παραγεται απευθειας απο ελιες.

Κι εμεις εχουμε πλεον ελιες(εχουν αρχισει να δινουν παραγωγη),αλλα δεν ειναι βιολογικες 100%.Ευκολο να το λες,δυσκολο να το κανεις...οταν πας και βλεπεις τα δεντρα γεματα βαμβακαδα ή τις ελιες γεματες δακο,τι να κανεις;Να τα αφησεις ετσι και να μην ραντισεις;

Τουλαχιστον,παντως,δεν ριχνουμε επικινδυνα λιπασματα !

Link to comment
Share on other sites

Tα συστατικα του milner μπορει να τα δεις σε αυτα που ειναι συσκευασμενα(πωλειται και σε κομματια) ή και να ζητησεις να τα δεις απο μια ροδελα.Πιο βολικο ειναι να δεις ενα συσκευασμενο απο τα ψυγεια.Εχει συντηρητικα παντως :?

 

Υπάρχουν τόσα τυριά, δεν βρίσκω κανένα λόγο να καταναλώνω ένα με συντηρητικά! Δεν το αγόρασα ποτέ και δεν θα το αγόραζα...

 

 

Κι εμεις βεβαια που δεν ραντιζουμε,χανουμε μεγαλο μερος της παραγωγης...

Μάλλον δεν έχετε ιδέα από βιολογικές καλλιέργειες. Για αρχή δες εδώ:

 

http://www.charantonis.gr/etairia.htm

 

Δεν είναι όλοι οι γεωπόνοι ίδιοι! Προφανώς πάτε στους λάθος γεωπόνους....

 

Από τον ίδιο δες εδώ τα βιολογικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα:

http://www.charantonis.gr/bio.htm

 

Είναι το ίδιο με το θηλασμό! Θα πήγαινες να ζητήσεις συμβουλές θηλασμού από τη Νεστλέ; Ζητάς συμβουλές από αυτόν που θέλει να σου πουλήσει τα φάρμακα και περιμένεις να σου ανοίξει τα μάτια;

 

 

Οταν θα βρω χρονο,θα θελα πραγματικα να ψαξω πως ακριβως γινεται η πιστοποιηση των βιολογικων προιοντων,

Τι να την κάνεις την πιστοποίηση; Εσύ χρειάζεσαι να μάθεις πώς να τα παράγεις, όχι πώς να τα πιστοποιείς.

 

Στο 2ο έτος έκανα ένα σεμινάριο βιολογικών καλλιεργειών και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πολλές λύσεις.

 

γιατι πραγματικα ακομη και τα αθωα σαλιγκαρια φετος μας κατασπαραξαν τα μαρουλια και τα λαχανα.Ειναι πολυ δυσκολο να παραγεις μεγαλες ποσοτητες χωρις φαρμακα

Αν ίσχυε αυτό τότε δεν θα μπορούσε να ζήσει κανένας βιοκαλλιεργητής! Έχω έναν φίλο γεωπόνο στην Κρήτη που είχε θερμοκήπια με μπανάνες και τις καλλιεργούσε μια χαρά βιολογικά ενώ τις πουλούσε σαν συμβατικές! Τότε δεν υπήρχε ακομη η πιστοποίηση. Προτιμούσε τη βιολογική καλλιέργεια για τη δική του υγεία και μόνο! Για να μην εκτίθεται ο ίδιος στα φάρμακα. Αν αυτός μπόρεσε να το κάνει και να κερδίσει χρήματα εκείνα τα χρόνια, σίγουρα μπορείτε κι εσείς.

Link to comment
Share on other sites

Κι εμεις εχουμε πλεον ελιες(εχουν αρχισει να δινουν παραγωγη),αλλα δεν ειναι βιολογικες 100%.Ευκολο να το λες,δυσκολο να το κανεις...οταν πας και βλεπεις τα δεντρα γεματα βαμβακαδα ή τις ελιες γεματες δακο,τι να κανεις;Να τα αφησεις ετσι και να μην ραντισεις;

 

Βάλε στο google: Δάκος βιολογική καταπολέμηση

 

και δες τι θα σου βγάλει.

 

Οι δακοπαγίδες χρησιμοποιούνται ευρέως υπό προϋποθέσεις. Ψάξε το λίγο παραπάνω.

 

Ορίστε ολόκληρο βιβλίο για τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς:

http://www.euranek.gr/pdf/unit4_gr.pdf

 

αν το ψάξεις σίγουρα θα βρεις πολύ περισσότερο υλικό.

 

Σκέψου ότι αυτά τα βρήκα με ελάχιστο googling και μόνο στα ελληνικά και σου έβαλα τις παραπομπές από την πρώτη μόνο σελίδα.

 

 

Τουλαχιστον,παντως,δεν ριχνουμε επικινδυνα λιπασματα !

Τα λιπάσματα δεν είναι επικίνδυνα (αν και επιβαρύνουν το περιβάλλον), τα φυτοφάρμακα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα...

Και μόνο το ΟΙΚΟ της καθημερινής να διαβάζεις τα Σάββατα θα μάθεις κάποια πράγματα. Όμως στην αγορά κυκλοφορούν και βιβλία για τις βιολογικές καλλιέργειες.

 

Εκτός απο τα σκευάσματα που πωλούνται υπάρχουν πολλά παρασκευάσματα που τα κάνουν μόνοι τους οι βιοκαλλιεργητές και ραντίζουν με αυτά (ζουμί τσουκνίδας, στάχτη κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Αγλαια!

Θα το ψαξω,πρεπει....Και για τις ελιες και για το αμπελι.

Οσο για τους γεωπονους,ολοι εδω τριγυρω ετσι ειναι,θα κοιταξω τις σελιδες που μου ειπες και θα ψαξω κι αλλες.

Ειχα βρει και αυτην :

http://www.oiko-em.gr/

αλλα δεν τηνε χω πολυδιαβασει ακομη.

 

Μιλνερ εννοειται πως δεν αγοραζω,αυτο ειπα στην jen οτι εχει συντηρητικα...

 

 

 

Οταν θα βρω χρονο,θα θελα πραγματικα να ψαξω πως ακριβως γινεται η πιστοποιηση των βιολογικων προιοντων,

Τι να την κάνεις την πιστοποίηση; Εσύ χρειάζεσαι να μάθεις πώς να τα παράγεις, όχι πώς να τα πιστοποιείς.

Θελω να μαθω πως γινεται η πιστοποιηση,οχι για να πιστοποιησω τα δικα μου προιοντα αλλά για να δω πως πιστοποιουνται αυτα που αγοραζουμε ως βιολογικα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Θα το ψαξω,πρεπει....Και για τις ελιες και για το αμπελι.

Οσο για τους γεωπονους,ολοι εδω τριγυρω ετσι ειναι,θα κοιταξω τις σελιδες που μου ειπες και θα ψαξω κι αλλες.

Ειχα βρει και αυτην :

http://www.oiko-em.gr/

αλλα δεν τηνε χω πολυδιαβασει ακομη.

 

Αξίζει τον κόπο να το ψάξεις και σίγουρα θα βρεις άκρη. Στο Γαρταγάνη στη Θεσσαλονίκη σίγουρα έχει βιβλία για βιοκαλλιέργειες (το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στη Μελενίκου, λίγο πάνω από τον ΟΥΘ τώρα ΕΥΑΘ).

 

Δες για το αμπέλι:

 

http://www.greekbooks.gr/web/book/details.aspx?ProductID=173792

http://www.perizitito.gr/product.php?productid=17040&page=1

 

και περισσότερα:

 

http://www.perizitito.gr/publishers.php?publisherid=1967

 

http://www.bio-diktio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=42

 

Η πιστοποίηση:

 

http://www.bio-diktio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=26

 

Αυτοί είναι στη Σκύδρα και μάλλον θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν:

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-GREEN CONTROL

10Ο χλμ. Βέροιας-Σκύδρας, 59035, Τ.Θ. 50

Τηλ: 23320 43508

Fax: 23320 43509

Site: http://www.greencontrol.gr

 

Καλή επιτυχία! :)

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και κάτι άλλο... Το συζητούσαμε και με τη dooo στο καφέ, αλλά είπα να ρωτήσω και τη γνώμη της Αγλαίας. Τι γνώμη έχεις για τον ατμομάγειρα? Είναι υγιεινό να μαγειρεύουμε μέσα σε πλαστικό? Έχω έναν και θέλω να τον χρησιμοποιήσω, αλλά έχω τις αμβιβολίες μ'αυτά που έχω διαβάσει για τα πλαστικά... :?

 

Έγώ χρησιμοποιώ ρομποτάκι.

1. Αρχικά να αναφέρω ότι είναι γυάλινο.

2. Επίσης, τηγανίζει με ελάχιστο λάδι (τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις), και τηγανίζει χωρίς να μυρίζει όλο το σπίτι.

3. Λειτουργεί με χρονοδιακόπτη

4. Μπορεί να ψήνει διάφορα φαγητά ταυτόχρονα χωρίς να ενώνονται οι μυρωδιές.

5. Το μόνο που δεν κάνει είναι να βράζει, γιατί αν μπει νερό πολύ στο σκεύος δεν περνάει ο αέρας.

 

Πλέον μου είναι πολύ χρήσιμο για όλα σχεδόν.

:P:P:P:P:P:P:P:P

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και κάτι άλλο... Το συζητούσαμε και με τη dooo στο καφέ, αλλά είπα να ρωτήσω και τη γνώμη της Αγλαίας. Τι γνώμη έχεις για τον ατμομάγειρα? Είναι υγιεινό να μαγειρεύουμε μέσα σε πλαστικό? Έχω έναν και θέλω να τον χρησιμοποιήσω, αλλά έχω τις αμβιβολίες μ'αυτά που έχω διαβάσει για τα πλαστικά... :?

 

Έγώ χρησιμοποιώ ρομποτάκι.

1. Αρχικά να αναφέρω ότι είναι γυάλινο.

2. Επίσης, τηγανίζει με ελάχιστο λάδι (τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις), και τηγανίζει χωρίς να μυρίζει όλο το σπίτι.

3. Λειτουργεί με χρονοδιακόπτη

4. Μπορεί να ψήνει διάφορα φαγητά ταυτόχρονα χωρίς να ενώνονται οι μυρωδιές.

5. Το μόνο που δεν κάνει είναι να βράζει, γιατί αν μπει νερό πολύ στο σκεύος δεν περνάει ο αέρας.

 

Πλέον μου είναι πολύ χρήσιμο για όλα σχεδόν.

:P:P:P:P:P:P:P:P

 

τι είναι το ρομποτάκι? :roll:

gwggp2.png ISWTp2.png
Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια ερώτηση και εγώ; Ο φούρνος μικροκυμμάτων μου έχει και σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό, το οποίο δεν είναι πλαστικό. Μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσα για λαχανικά που δεν θέλουν πολύ ώρα, δηλαδή 10-15 λεπτά. Να το χρησιμοποιήσω για μπιφτέκια που θέλουν γύρω στα 30 λεπτά ή επειδή είναι μικροκύμματα να το αφήσω καλύτερα;

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και κάτι άλλο... Το συζητούσαμε και με τη dooo στο καφέ, αλλά είπα να ρωτήσω και τη γνώμη της Αγλαίας. Τι γνώμη έχεις για τον ατμομάγειρα? Είναι υγιεινό να μαγειρεύουμε μέσα σε πλαστικό? Έχω έναν και θέλω να τον χρησιμοποιήσω, αλλά έχω τις αμβιβολίες μ'αυτά που έχω διαβάσει για τα πλαστικά... :?

 

Έγώ χρησιμοποιώ ρομποτάκι.

1. Αρχικά να αναφέρω ότι είναι γυάλινο.

2. Επίσης, τηγανίζει με ελάχιστο λάδι (τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις), και τηγανίζει χωρίς να μυρίζει όλο το σπίτι.

3. Λειτουργεί με χρονοδιακόπτη

4. Μπορεί να ψήνει διάφορα φαγητά ταυτόχρονα χωρίς να ενώνονται οι μυρωδιές.

5. Το μόνο που δεν κάνει είναι να βράζει, γιατί αν μπει νερό πολύ στο σκεύος δεν περνάει ο αέρας.

 

Πλέον μου είναι πολύ χρήσιμο για όλα σχεδόν.

:P:P:P:P:P:P:P:P

 

 

Εγώ έχω μια ντεμί κατάσταση...είναι ατμομάγειρας με Inox πάτους δηλαδή το φαγητό δεν ακουμπάει σε πλαστικό, αλλά υπάρχουν πλαστικά μέρη...

 

Είναι αυτός: http://www1.kenwoodworld.com/gr/product_detail.php?cat=1020&id=134

eNeap2.pngNziDp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Να γυρίσω λίγο στα παλαιολιθικά;;;;

 

Οκ Αγλαΐα, τα διάβασα και εγώ όλα περί παλαιολιθικής ...

Αλλά αν ο άνθρωπος δεν είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί δημητριακά και να εκτρέφει ζώα για το γάλα τους θα ήταν μεν πιο υγιής (ίσως) αλλά θα είμασταν και πολύ λιγότεροι...Με αυτόν τον τρόπο έγινε οικονομία στις πηγές ενέργειας και αυξηθήκαμε και πληθαίναμε (το αν αυτό ήταν θετικό βέβαια είναι ύπο συζήτηση)

WLn5p2.png

Link to comment
Share on other sites

Αλλά αν ο άνθρωπος δεν είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί δημητριακά και να εκτρέφει ζώα για το γάλα τους θα ήταν μεν πιο υγιής (ίσως) αλλά θα είμασταν και πολύ λιγότεροι...Με αυτόν τον τρόπο έγινε οικονομία στις πηγές ενέργειας και αυξηθήκαμε και πληθαίναμε (το αν αυτό ήταν θετικό βέβαια είναι ύπο συζήτηση)

 

H μόνιμη εγκατάσταση, η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή ζώων ήταν η αρχή της ιδιοκτησίας αλλά και της εξουσίας και της δουλείας...

Μόνιμη εγκατάσταση σημαίνει, οργάνωση, διοίκηση, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική, μεταλλουργία, οδοποιία, αποχέτευση κλπ δημόσια έργα...

 

Ας επιστρέψουμε όμως στο βασικό πρόβλημα:

Τί να φάμε σήμερα; Τί τρώμε την εβδομάδα, το μήνα, το χρόνο;

 

Κάθε οργανισμός έχει την ικανότητα να επιβιώνει ακόμη και με τροφές εντελώς ακατάλληλες, ακόμη και με σκουπίδια. Αν αυτό συμβεί για μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν μηχανισμοί που διορθώνουν τις μικροβλάβες, αν όμως συμβαίνει για μεγάλο διάστημα τότε ο οργανισμός δεν έχει πια περιθώρια επιδιόρθωσης, τα έχει εξαντλήσει, είναι εκεί που χτυπάει το καμπανάκι και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε με τα σκουπίδια ή θα κάνουμε κάτι.

 

Δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί η διατροφή που θα έπρεπε να κάνουμε και κυρίως δεν έχει μελετηθεί η διατροφή σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις. Οι γενικές οδηγίες που δίνουν οι διατροφολόγοι απλά μειώνουν λίγο το κακό αλλά δεν αλλάζουν την κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορα το λαδι,διαπιστωσα οτι αυτο που κατα καιρους αγοραζαμε(κι ο μπαμπας μου παντα αυτο προτιμαει)ειναι το Κολυμπαρι το οποιο σπανια βρισκεις! !

 

Με συγχωρείτε για την κατάχρηση του χώρου, αλλά Φρύνη τι μου θύμισεεεεεες;;;

 

Συνέδριο στο Κολυμπάρι με κόκκινο κρασί στο δείπνο που δεν προλάβαιναν να ξαναγεμίζουν τις κανάτες.. Ααααααχχχ!

  lazy.gif

Link to comment
Share on other sites

Με αυτόν τον τρόπο έγινε οικονομία στις πηγές ενέργειας και αυξηθήκαμε και πληθαίναμε (το αν αυτό ήταν θετικό βέβαια είναι ύπο συζήτηση)

 

Επειδή λοιπόν ο πλανήτης έχει μια ορισμένη χωρητικότητα θα βρει έναν τροπο να επιστρέψει στα ασφαλή επίπεδα...

  lazy.gif

Link to comment
Share on other sites

για το θεμα της προσωπικης βιολογικης καλλιεργειας (γυριζω λιγο πιο πισω) ειδικα οταν προκειται κιολας για οικογενειακη χρηση οπως καταλαβα οτι ειναι η δικη σας Frene, θελει απλα λιγο υπομονη...

Απο προσωπικη πειρα εχω δυο παραδειγματα: Ο πεθερος ειναι αγροτης και ζει απο αυτο οποτε και χρησιμοποιει πτι του δωσει ο γεωπονος και ολοι στο χωριο για να εχει παραγωγη...δεν την ψαχνει καθολου. Ουτε και καταλαβαινει οταν προσπαθουμε ματαια να του εξηγησουμε!!!!!

Ο πατριος μου τωρα που κλασσικο παιδι της πολης αποφασισε στο εξοχικο να φτιαξει ενα μποστανι για να τρωμε σωστα οικογενειακως, εφτιαξε τρελλη παραγωγη ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ, εστρωσε βεβαια στην αρχη ποταμισιο χωμα και μετα φυτεψε και καταληξαμε να τρωμε χωρις υπερβολικο κοπο 3 οικογενειες τα παντα απο μαρουλολαχανα, εσπεριδοειδη, φραουλες, ντοματες κολοκυθια και τα συναφη...Η αληθεια ειναι οτι τωρα που τον ρωτησα παντα χρησιμοποιουσε εναλλακτικες μορφες αντιμετωπισης των διαφορων προβληματων, αλλα υπηρχαν και καλοκαιρια που δεν φαγαμε τοση ντοματα οσο αλλα γιατι ακολουθησαμε την φυσιολογικη ροη των πραγματων!

Η ουσια ειναι οτι η Αλεξανδρα εφαγε την πρωτη της χορτοσουπα εξ'ολοκληρου απο τα δικα μας πραγματα (εκεινες τις δυο κουταλιες...ναι!!!!)και συνεχιζει επισης αλλα συμπληρωνω και απο τα βιολογικαδικα και εκει συνειδητοποησα τη σπουδαιοτητα του πραγματος...Δεν ειχα κανενα αγχος για το τι της δινω.

t605sfybbbgaujm4.png
Link to comment
Share on other sites

Φυσικα κ θελει υπομονη Θοδωρα αλλα το αποτελεσμα σε ανταμοιβει. Ο μπαμπας μου απο τον Ιουνιο ξεκινησε την διαδικασια φυτεματος για λαχανο , μπροκολο, κουνουπιδι κλπ και τωρα εχουμε αρχισει κ τρωμε. Δεν εχει αλει καθολου φυτοφαρμακα , επειδη θα τρωει κ το μωρο τωρα αλλα κ πρωτα απεφευγε να βαζει. Το ιδιο κ στο αμπελι κ στις ελιες.

Αν φας απο καποιο λαχανικο απο τον κηπο του κ μετα απο το μαναβη θα καταλαβεις την διαφορα.Ειναι της λογικης τα φυτευω μονος μου για να ξερω τι τρωω, αν ηθελα με φαρμακα θα πηγαινα στην λαικη.

eNortjK1UrIwNrMwVrIGXDAS2gKo16.png[/

Link to comment
Share on other sites

Απο προσωπικη πειρα εχω δυο παραδειγματα: Ο πεθερος ειναι αγροτης και ζει απο αυτο οποτε και χρησιμοποιει πτι του δωσει ο γεωπονος και ολοι στο χωριο για να εχει παραγωγη...

.

 

Αν οι βιοκαλλιεργητές δεν είχαν παραγωγή δεν θα μπορούσαν να ζήσουν αλλά φαίνεται να ζούνε λίγο καλύτερα από τους άλλους.

 

Απλά όταν κάποιος είναι βαθειά νυχτωμένος και δεν έχει την ικανότητα να το ψάξει, τότε κάνει τυφλά ότι του λέει ο γεωπόνος. Ξέρω γεωπόνο που απειλήθηκε από συνάδελφο γιατί πρότεινε για τα νηματώδη ένα φάρμακο φθηνό με μικρή υπολλειματικότητα (4 μέρες) ενώ το άλλο ήταν ακριβό και είχε υπολλειματικότητα 20 μέρες...

 

Το κύκλωμα είναι παρόμοιο με αυτό της Νεστλέ!

Link to comment
Share on other sites

Και εμείς που δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε δικό μας μπαξέ (πολύ με αρέσει αυτή η λέξη είναι της καταγωγής μου) ούτε να έχουμε κοντά μας βιολογικά μανάβικα τι να κάνουμε? Με αγχώσατε... :(

 

Πάντως Αγλαΐα έχεις δίκιο ως προς τις φρυγανιές ολικής...το τσέκαρα όντως έχουν και κανονικό αλύερι και ένα σωρό άλλα συστατικά μυστήρια...αλλά και πάλι δεν μπορώ να φτιάχνω μόνη μου...

 

όσο για τα αυγά από κότες του χωριού ξέρω ότι τρέφονται με αποφάγια κυρίως (όχι χημικά)...πόσο κακό είναι αυτό?

 

και το λάδι των φίλων μας δεν είναι σίγουρα βιολογικό γιατί είναι παραδοσιακοί αγρότες απλά θεωρώ ότι είναι πιο αγνό από αυτό των σουπερ μαρκετ...

 

αυτά τα ολίγα...αχ τι μου κάνατε...ότι πάω να φάω από χθες το σκέφτομαι και το διαβάζω πόσες φορές...ουφ! :(

gwggp2.png ISWTp2.png
Link to comment
Share on other sites

 

αυτά τα ολίγα...αχ τι μου κάνατε...ότι πάω να φάω από χθες το σκέφτομαι και το διαβάζω πόσες φορές...ουφ! :(

 

:lol::lol::lol: κι εγώ αυτό έχω πάθει μία με τις συμβουλές του ομοιοπαθητικού και μία εδώ :lol::lol:

 

φρυγανιές μπορείς να βρεις σε μαγαζάκια με "παραδοσιακά" έχουν λίγα και αναγνωρίσιμα συστατικά, κάπως 'δύσκολες' (άνοστες...) στη γεύση, αλλά όσο να ναι είναι καλύτερες από του σουπερμάρκετ...

 

καμία σχέση με την προτεινόμενη 'παλαιολιθική διατροφή', αλλά .. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Και εμείς που δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε δικό μας μπαξέ (πολύ με αρέσει αυτή η λέξη είναι της καταγωγής μου) ούτε να έχουμε κοντά μας βιολογικά μανάβικα τι να κάνουμε? Με αγχώσατε... :(

 

Το άγχος κάνει κακό!

Εμείς έχουμε μόλις από πέρυσι βιολογικό μανάβικο, πριν ούτε που το σκεφτόμουν. Επίσης από πέρυσι καταφέραμε να οργανωθούμε και να πηγαίνουμε σε βιολογική λαϊκή, πριν απλά δεν τα καταφέρναμε και τρώγαμε βιολογικά μόνο περιστασιακά, τώρα τρώμε περίπου 60% μερικές φορές και 70%. Πρόσβαση σε βιολογικό κρέας δεν έχουμε, οπότε δεν το σκέφτομαι. Ξέρω τι διαφορές έχουν αλλά τι να κάνω, αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν.

 

Και τόσα χρόνια που δεν έτρωγα σχεδόν καθόλου βιολογικά ήξερα πολύ καλά πώς καλλιεργούνται τα συμβατικά, ήξερα και τι περιβαλλοντική μόλυνση είχανε, οπότε αν ήθελα διοξίνες ψώνιζα από ανατολικά (θυμάστε που κάηκε ένας σκουπιδότοπος έξω από την Αν. Θεσσαλονίκη; ε, όλο το έδαφος είναι ακόμη μολυσμένο με διοξίνες) αν προτιμούσα βιομηχανική μόλυνση ψώνιζα από δυτικά (Καλοχώρι...).

 

Αν στη λαϊκή υπήρχαν προϊόντα από πιο μακριά τα προτιμούσα για να έχουν λιγότερη βιομηχανική μόλυνση ακόμη και αν είχαν τα ίδια φυτοφάρμακα.

 

Αν τα μήλα κάποιου είχανε και μερικά σκουλήκια τα προτιμούσα γιατί ήξερα ότι για να επιβιώσει το σκουλίκι, έχω κι εγώ πιθανότητες.

 

Και δεν τρόμαζα αν έβρισκα καμία κάμπια ανάμεσα στα μαρούλια, το έβλεπα σαν παρηγοριά!

 

Αντί να αγχώνεσαι βάζεις απλά ρεαλιστικούς στόχους, από τα καλύτερα στα χειρότερα τα προϊόντα κατατάσσονται ως εξής:

βιολογικά λαϊκής

βιολογικά

συμβατικα λαϊκής

συμβατικά μανάβη

συμβατικά σουπερ μάρκετ

 

αν όμως βλέπεις ένα μαραμένο συσκευασμένο μαρούλι στο ράφι, δεν είχει νόημα να το πάρεις... δεν τρώγεται.

 

Αν υπάρχουν βιοκαλλιεργητές στην περιοχή σου συνήθως οργανώνονται μεταξύ τους (ο ένας ξέρει τον άλλον για να ανταλάσσουν προϊόντα για οικιακή χρήση) οπότε μπορεί να έχεις πρόσβαση σε κάποια προϊόντα.

 

Πάντως Αγλαΐα έχεις δίκιο ως προς τις φρυγανιές ολικής...το τσέκαρα όντως έχουν και κανονικό αλύερι και ένα σωρό άλλα συστατικά μυστήρια...αλλά και πάλι δεν μπορώ να φτιάχνω μόνη μου...

πρόσεξε τι έγραψες: κανονικό αλεύρι για το λευκό!

όπως κανονικό λενε και το γάλα σε σκόνη! :lol:

Απλά επιβεβαιώνεις ότι η γλώσσα κουβαλάει περισσότερο απο το μισό του πολιτισμού!

Οι φρυγανιές αυτές δεν έχουν ούτε 50% αλεύρι ολικής, έχουν λίγο ίσα ίσα για χρώμα...

Να σου θυμίσω ότι δεν χρειάζεσαι τα δημητρικά και τα παράγωγά τους, σίγουρα όχι για συστηματική κατανάλωση.

 

Αν όμως τα θέλεις σώνει και καλά τότε να ψάξεις τα κριθαρένια παξιμάδια του Τσατσαρωνάκη στο μεγάλο μέγεθος και τα μικρά του Τσατσάκη, αυτά έχουν ελάχιστο λευκό αλεύρι. Δεν αναγράφεται το ποσοστό αλλά το καταλαβαίνω και όλα τα άλλα έχουν περισσότερο. Είναι σκληρά και για να τα φας θα πρέπει να τα μουσκέψεις και να τα τυλίξεις σε μια λινή πετσέτα (μπορείς να το κάνεις και από την προηγούμενη μέρα).

 

Τα ψωμιά επίσης τα ξεχωρίζω αλλά δεν ξέρω τι μπορείς να βρεις. Αν έχετε carrefour, το boule, ένα στρογγυλό ψωμάκι είναι βιολογικό, ολικής και με εμφυαλωμένο νερό.

 

όσο για τα αυγά από κότες του χωριού ξέρω ότι τρέφονται με αποφάγια κυρίως (όχι χημικά)...πόσο κακό είναι αυτό?

Τα αποφάγια είναι μια χαρά!

Το θέμα είναι τι φάρμακα τους δίνουν και σε τί ποσότητα όταν αρρωσταίνουν.

 

και το λάδι των φίλων μας δεν είναι σίγουρα βιολογικό γιατί είναι παραδοσιακοί αγρότες απλά θεωρώ ότι είναι πιο αγνό από αυτό των σουπερ μαρκετ...

γλιτώνεις τα ορυκτέλαια! :wink:

 

αυτά τα ολίγα...αχ τι μου κάνατε...ότι πάω να φάω από χθες το σκέφτομαι και το διαβάζω πόσες φορές...ουφ! :(
:lol:

καλή αρχή! τουλάχιστον θα ξέρεις τι τρως!

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...