Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ανακοίνωση εγκυμοσύνης στον εργασιακό χώρο

Recommended Posts

Γειά σας μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ

εγκυμοσύνη και εργασιακός χώρος

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=19813&highlight=%E5%E3%EA%F5%EC%EF%F3%FD%ED%E7+%E5%F1%E3%E1%F3%E9%E1%EA%FC%F2+%F7%FE%F1%EF%F2

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 114
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γειά σας μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ

εγκυμοσύνη και εργασιακός χώρος

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=19813&highlight=%E5%E3%EA%F5%EC%EF%F3%FD%ED%E7+%E5%F1%E3%E1%F3%E9%E1%EA%FC%F2+%F7%FE%F1%EF%F2

Σας ευχαριστω για την απαντηση. Διαβασα το thread αλλα δεν βρηκα καποια απαντηση στο θεμα μου

Γεια χαrα,

ειμαι ενας υποψηφιος μπαμπας.

Μια ερωτηση. Ποσο καιρο εχει διορια μια εγκυμονουσα να ενημερωσει την δουλεια της οτι... ειναι εγκυος?

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

δεν την υποχρεωνει κανενας νομος να ενημερωσει τιποτα. Η προστασια μητροτητας ισχυει ειτε ειναι ενημερος ο εργοδοτης για την κυηση ειτε οχι :D

Αν η εργασια της θετει σε κινδυνο την εγκυμονουσα (πχ νυχτερινη ) ενημερωνει ωστε να αλλαξει ωραριο.

Ειθηστε (χωρις να επιβαλεται ) να ενημερωνουν αφου κλεισουν τον 3ο μηνα κυησης (οπως γινεται και στο ευρυτερο περιβαλλον τους συνηθως)

Μπορειτε να δειτε και το παρακατω ποστ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=29596

καθως και εδω τον νομο για την προστασια της μητροτητος

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?autocom=ineo&showarticle=76

"Δεν απαιτείται για την προστασία, η γνώση από τον εργοδότη της εγκυμοσύνης της μισθωτού. Παράλληλα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εγκυμοσύνη, δεν επιδρά επί του κύρους της απόλυσης."

Με το καλο

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση

απο την ομάδα moderators

• 1 χρόνο μετά...

Κορίτσια καλημέρα,

ανοίγω εδώ ένα θέμα που πριν 3 μήνες το είχα ανοίξει ελαφρώς στο φόρουμ για το Πρώτο Τρίμηνο. Η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης στον εργοδότη. Τότε μου φαινόταν κάτι μακρινό, τώρα πλέον που είμαιστην 14η εβδομάδα, δεν είναι τόσο.

Έχω μεγάλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα. Η διευθύντρια μου που είναι μια ηλικωμένη γυναίκα ( χωρίς παιδιά και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα) δεν σκέφτεται καν την προοπτική ότι μπορεί να μείνω έγκυος. Όταν είχα ξεκινήσει εκεί με είχε ρωτήσει και τότε που ήμουν πιο μικρή της είχα πει όχι. Γενικά η συμπεριφορά της στο γραφείο είναι εξαιρετικά τρομοκρατική και κακή, είναι κακομαθημένη, φορτώνει τους συνεργάτες της με πολύ άγχος και ενοχές και έτσι και κάνεις το παραμικρό λάθος είναι ικανή να το κοπανάει για τα επόμενα 10 χρόνια.

Αρχικά σκέφτηκα να μην της το πω από τώρα και να το αφήσω όσο πάει, όταν θα αρχίσει να φαίνεται. Βέβαια μετά κινδυνεύω να κατηγορηθώ για " προδοσία" και " έλλειψη επαγγελματισμού". Το συζήτησα με τον άνδρα μου μου λέει βρες μια μέρα που θα είναι στις καλές της και πες της το από τώρα ώστε να φανεί ότι νοιάζεσαι για την εταιρεία και ότι δεν τους έχεις γραμμένους και πες ότι θα εκπαιδεύσεις τον αντικαταστάτη και θα κάνεις και δουλειά από το σπίτι αν χρειαστεί κλπ. Φοβάμαι όμως πάρα πολύ να της πω. Γενικά είμαι αρκετά τολμηρός άνθρωπος στη ζωή και τις επιλογές μου, φοβάμαι όμως ότι όταν της το πω θα αντιδράσει παράλογα, θα προσπαθήσει να με διώξει κλπ.

Ξέρω ότι δεν μπορεί να διώξει έγκυο. Τι γίνεται όμως αν βρει άλλες δικαιολογίες; Και πώς μπορώ εγώ να κατοχυρωθώ ότι το ανακοίνωσα στον εργοδότη ώστε αν αυτή αντιδράσει παράξενα να έχω μια απόδειξη; Σκέφτηκα όταν της το πω προφορικά, να στείλω κι ένα email στον λογιστή και σε κάποιους άλλους συνεργάτες για να έχω αποδείξεις αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα.

Δυστυχώς έιναι αρκετά παρανοηκή και σατανική και μπορεί να πει ότι δεν της το είπα ή να αρνηθεί κλπ.

Στενοχωριέμαι και μόνο που το σκέφτομαι ότι πρέπει να της το πω. Στη δουλειά δεν έχω αντικαταστάτη πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προσληφθεί άλλος και να μάθει εξαρχής αυτά που κάνω εγώ, και το χειρότερο είναι πως αυτή η γυναίκα μισεί τα παιδιά και είναι ικανή να μου κάνει τη ζωή κόλαση.

Περιμένω τις ιδέες σας....

Διαφημίσεις

Νομίζω οτι τώρα είναι μια πολύ καλή φάση για να το πεις.Κι εγώ οταν πέρασε το 3μηνο το ανακόίνωσα.

Δεν ειναι ουτε πολύ αργά ,αλλά ούτε και νωρίς.Την ενημερώνεις έγκαιρα για να μπορεί να βρει αντικαταστατη για όσο λείψεις και να έχει και ένα περιθώριο να τον εκπαιδεύσει.

Αν δεν κάνω λάθος η εγκυμοσύνη προστατεύεται απο την αρχή της ακόμα και εάν δεν το έχεις ανακοινώσει επίσημα.Ωστόσο είναι καλή ιδέα να είσαι εσυ εντάξει με τις υποχρεώσεις σου και να το πεις και αν μπορείς να ενημερωσεις και γραπτώς τον λογιστή της εταιρίας...ακόμα καλύτερα!

Με το καλό!

QqmLp3.png

Καταρχήν με το που μαθαίνουμε οτι είμαστε έγκυες το λέμε στον εργοδότη! Έτσι μας καλύπτει ο νόμος και δεν έχει δικαίωμα απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 12 μήνες μετά.

iyuNp3.png4hNCp3.png

τα ίδια πέρασα κι εγώ και είμαι στο δημόσιο παρακαλώ! Μεγάλη ιστορία! Η γνώμη μου είναι να της το πεις όσο νωρίτερα γίνεται! Τώρα δηλαδή! Και γραπτώς και προφορικώς και κράτα φυσικά κι εσύ τα e-mail που έστειλες! Επίσης, να σου τονίσω να μην αγχώνεσαι-συγχύζεσαι-χαλιέσαι με την κάθε κομπλεξική διευθύντρια διότι πάνω απ' όλα μπαίνει το μωρό σου! Κι εμένα τέτοια χουνέρια μου έκανε και παραλίγο να αποβάλω από τα νεύρα! Προσοχή, ψυχραιμία και προγραμματισμένες κινήσεις!

καλημέρα και καλό μήνα!

Η γνώμη μου είναι να το πεις αμέσως και να μην χάσεις καθόλου χρόνο... Αφενός θα κατηγορηθείς ότι άφησες να περάσει χρόνος και δεν τους έδωσες χρόνο να κινηθούν για την προσωρινή αντικατάστασή σου και αφετέρου χρειάζεται να το γνωρίζουν γιατί οι αντοχές σου δεν θα είναι οι ίδιες, πρέπει να σε ''προσέχουν'' και λίγο!

Το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ, είμαι χρόνια στην ίδια δουλειά και τους είχα συνηθίσει να παίρνω πάνω μου πολλές αρμοδιότητες και να δουλεύω σαν το σκυλί, με προσωπικό κόστος πολλές φορές. Ασε που με είχαν ξεγράψει, σου λέει αυτή είναι καριερίστα και δεν την ενδιαφέρει η οικογένεια... Τα νέα μου έπεσαν σαν κεραυνός, έπρεπε να δειτε την έκπληξή τους, λες και εγώ είχα ανδρικά γεννητικά όργανα...:lol::lol::lol::lol:

Στην αρχή έλεγα ότι θα το 'τραβήξω' όσο πάει, όμως μετά έκατσα και σκέφτηκα, με παρότρυναν και από το περιβάλλον μου είναι η αλήθεια, και επιτέλους αντιλήφθηκα ότι οι προτεραιτότητές μου οφείλουν να αλλάξουν από νωρίς.. και ειλικρινά, ενώ το θέλω σαν τρελλή το μωρό (είμαι από εξωσωματική), δυσκολεύτηκα πολύ να καταλάβω ότι σε κάποια πράγματα πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω...

Εγώ δήλωσα την εγκυμοσύνη προφορικά (μετά πήρα και άδεια γιατί είχα κάποια προβλήματα), αλλά νομίζω ότι κανονικά οφείλεις να καταθέσεις κάποιο χαρτί στο τμήμα προσωπικού που να ενημερώνεις για την εγκυμοσύνη. Και έτσι πρέπει να το κάνεις, για να μην φοβάσαι ότι θα αμφισβητηθεί στη συνέχεια ότι έκανες τη σχετική δήλωση..

xp3Xp3.png

• 1 month later...

Καλημέρα

Είμαι 5 εβδομάδων περιπου έγκυος κι ακόμα δεν το έχω αναφέρει στην εργασία μου, τουλάχιστον μέχρι να ακούσω το μωρό και να σιγουρευτούμε ότι όλα πάνε καλά. Το πρόβλημά μου έχει ως εξής: η δουλειά μου είναι με βάρδιες (που σημαίνει ότι κάνω και νυχτερινά) και εργάζομαι σε εσωτερικό γραφείο όπου καπνίζουν σχεδόν άπαντες. Οι μη καπνιστές είμαστε τραγική μειοψηφία και εννοείται ότι δεν τηρείται ο νόμος περί καπνίσματος. Το αποτέλεσμα είναι να εργάζομαι μέσα σε ένα σύννεφο τσιγαροκαπνού, να γκρινιάζω αλλά να μην εισακούομαι. Κι αν αυτό με δυσαρεστούσε πριν, τώρα με δυσαρεστεί πολύ περισσότερο γιατί υπάρχει και το μωρό. Τι στο καλό να κάνω? Δεν είνα κατάντια να παρακαλάς να τηρηθεί ο νόμος? Τα έχω πάρει στο κρανίο και προβλέπω τις επόμενες ημέρες να γίνομαι πολύ δυσάρεστη... Εσείς τι θα κάνατε? Είναι σωστό να δουλεύω σε ένα γραφείο χωρίς παράθυρα αλλά με φουλ καπνιστές στην κατάσταση που βρίσκομαι?

Διαφημίσεις

Σε καταλαβάινω και εγω να σου πω την αλήθεια μου ειδικά στην εγκυμοσύνη σχεδόν απαιτούσα να μην καπνίζουν τουλάχιστον μπροστά μου γιατι με έπιανε τρέλλα αλλά κυριώς ναυτίες και εμετοί οπότε τουλάχιστον οι συνάδελφοι με βοήθουσαν οσο μπορούσαν σε αυτο και δεν φούμαραν μπροστά μου.;)

καλημέρα! έχεις απόλυτο δίκιο! Νομίζω ότι άμα θα το ανακοινώσεις και μετά θα πρέπει να απαιτείς να μην καπνίζουν μπροστά σου ή να σε αλλάξουν γραφείο, αν αυτό γίνεται φυσικα.

Τώρα θα μου πεις γιατί αυτό δεν μπορούμε να το απαιτούμε κι όταν δεν είμαστε έγκυες κι ενώ υπάρχει και νόμος αυτό είναι μεγάλη κουβέντα το γιατί εμείς οι μη καπνιστές θεωρούμαστε ...κακοί και ρατσιστές κι ότι δε σεβόμαστε τα δικαιώματα των καπνιστών! αχ τι να πω!!

Απαραδεκτο!!! Εγω ειμαι καπνιστρια(οχι τωρα που ειμαι εγκυος) και παρολα αυτα πριν ψηφιστει ο νομος πηγαινα εξω να καπνισω γιατι δε μου φταιει σε τιποτα ο αλλος που ειναι διπλα μου να καπνιζει κι αυτος μαζι μου θελοντας και μη.Επρεπε να το εχουν κοψει το καπνισμα(εντος γραφειου) τουλαχιστον απο τοτε που ψηφιστικε ο νομος!

Να το απαιτησεις κοπελα μου γιατι θα κανεις κακο στο μωρο σου.Κριμα δεν ειναι? Ασε που σε λιγο θα αρχισουν οι αναγουλες και δε θα το αντεχεις με τιποτα.

Γενικα με το καπνισμα και την εγκυμοσυνη να εισαι αυστηρη!!Ειναι σοβαρο θεμα αυτο.

Biggp3.png

l2Czp3.png

Αρα μάλλον θα πρέπει σύντομα να τους το ανακοινώσω. Γιατί παρόλο που έχω διαμαρτυρηθεί κι άλλες φορές, μπορεί εκείνη την ημέρα να μην κάπνιζαν, την επομένη όμως πάλι τα ίδια. Ή να αρχίσω να χτυπάω αναρρωτικές. Πάντως απορώ γιατί πρέπει να παρακαλάω για το αυτονόητο. Αν ζούσα σε άλλη χώρα δεν θα υπήρχε θέμα. Αλλά ξέχασα, εδώ είμαστε στην Ελλάδα, την χώρα της Δημοκρατίας, όπου όλα επιτρέπονται. Το αυτονόητο θεωρείται παραξενιά.:mad:

Διαφημίσεις

Αν δεν θέλεις να το πεις ακόμη στους συναδέλφους σου μίλα με τον εργοδότη σου και πες του ότι είσαι έγκυος αλλά δεν θέλεις να το πεις ακόμη σε όλους και να απαγορέψει εκείνος το κάπνισμα στο γραφείο.. πες του ότι ήδη σε ενοχλεί το τσιγάρο και αν συνεχίζουν να καπνίζουν, εσύ "αναγκαστικά" δεν θα μπορείς να πας για δουλειά πλέον και θα δουλεύεις από το σπίτι :)

Εχουν γίνει άπειρες προσπάθειες από τον προϊστάμενο (ο οποίος δεν καπνίζει) να επιβάλλει το νόμο αλλά όλες ήταν άκαρπες. Δουλεύω σε μια υπηρεσία δημοσίου με πολλές ιδιαιτερότητες δυστυχώς. Ομως ναι, θα το πω αναγκαστικά πλέον κι αν δεν με σεβαστούν θα πάει αλλού το θέμα. Νομίζω ότι κακώς δεν το απαιτήσαμε τόσο καιρό οι λίγοι μη καπνιστές που εργαζόμαστε εκεί.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει το τσιγαράκι του στο διάλλειμά του εκτός του γραφείου... και σου μιλάω εγώ που κάπνιζα συστηματικά για πολλά χρόνια και το έκοψα μόνο όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος... ξέρω λοιπόν τι σημαίνει τσιγάρο.. επίσης δούλεψα σε No smoking εταιρείες πολύ πριν βγει ο νόμος και όταν ήθελα να κάνω τσιγάρο έβγαινα με άλλους συναδέλφους σε βεράντα, πεζοδρόμιο κλπ :) δεν μπορώ να πιστέψω λοιπόν ότι ο άλλος δεν μπορεί να καπνίσει άμα θέλει σε χώρο που δεν θα ενοχλεί κανέναν.. από ότι καταλαβαίνω έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλά έχουν πέσει στο κενό... νομίζω ότι απλά πια οι μη καπνιστές πρέπει να τους ενημερώσετε ότι αν δεν σταματήσουν το κάπνισμα θα κάνετε καταγγελία.. και σε όποιον αρέσει!!!

εχουμε τετοιο άγχοσ να παει καλά η εγκυμοσύνη και μασ προσθέτουν και ακόμη περισσότερο τα ανεγκέφαλα αφεντικά που μόλις τουσ πεισ οτι εισαι έγκυος τουσ πιάει πανικός ! στην δική μου δουλεια ( μια απο τις 3 δουλειες ) οταν το μαθαινουν κανουν τα παντα για να αποβάλλεισ και μολισ γυρισεισ απο την αδεια εγκυμοσυνησ μετα τον χρονο σε διωχνουν - κοριτσια σε εσασ ευχομαι να δειξουν περισσότερη κατανοηση

δυστυχώσ Μενια για όλουσ αυτούσ ειμαστε απλώσ υπάλληλοι που πρέπει να βγάλουμε τη δουλειά.δεν ειναι τυχαίο οτι στισ συνεντευξεις σε ρωτουν αν εισαι παντρεμένη και έχεισ σκοπό να κανεισ παιδιά;

εχουμε τετοιο άγχοσ να παει καλά η εγκυμοσύνη και μασ προσθέτουν και ακόμη περισσότερο τα ανεγκέφαλα αφεντικά που μόλις τουσ πεισ οτι εισαι έγκυος τουσ πιάει πανικός ! στην δική μου δουλεια ( μια απο τις 3 δουλειες ) οταν το μαθαινουν κανουν τα παντα για να αποβάλλεισ και μολισ γυρισεισ απο την αδεια εγκυμοσυνησ μετα τον χρονο σε διωχνουν - κοριτσια σε εσασ ευχομαι να δειξουν περισσότερη κατανοηση

Ειδικα οταν οι γυναικες τους το παιζουν αφεντικα (εχοντας οι ιδιες 2-3 παιδια) και σου φερονται αθλια και επιπλεον να εχεις γυναικες συναδελφους που σου τα "χωνουν" επειδη επαθες αιμορραγια και επρεπε να λειψεις απο την δουλεια για καποιο διαστημα....καλα οι αντρες...δεν το κατεχουν..αλλα και οι γυναικες?????? Εγω εχω σοκαριστει απο αυτην την συμπεριφορά και μετραω τις μερες να σηκωθω να φυγω για την αδεια προ τοκετου. Καιν με το καλο θελει να με απολυσει μετα απο 1 χρονο...οκ...να μου δωσει και την αναλογη αποζημιωση 6-7 ετών...:evil:

UJF8p2.png

aq8Pp2.png

Είμαι 6+5 και έχω φοβερό δίλημμα για το αν πρέπει να το πω τώρα ή οχι στον εργοδότη μου! Η σύμβασή μου έχει λήξει και θα τον δω ξανα αύριο για να πάρω την απόλυση και μετά τον σεπτέμβρη που ξαναρχίζουν τα σχολεία. Τι να κάνω;

GlXHp3.png

YCLEp3.png

Φυσικα και να του το πεις...με τετοια θεματα δεν παιζουν...λογω ειδικοτητας και της φυσης της εργασιας σου λεω,αν καταλαβα καλα εισαι δασκαλα...Γιατι το θεμα της εγκυμωσυνης και της απολυσης ειναι πολυπλοκο...θα πρεπει να του το πεις και απο εκει και περα...η επιθεωρηση και το ικα...η και ο λογιστης του θα γνωριζουν τι πρεπει να κανουν.Μην βρεθεις εκτεθημενη και εσυ και αυτος.Αν ησουνα σε αλλη φυσης δουλεια,οπως εγω σε λογιστηριο εταιρειας,το ειπα στο διμηνο...για τα κακα ματια και λογια....και με τον εργοδοτη κανουμε αυτα που λεει ο νομος.Ελπιζω να σε βοηθησα!!!

Απλά λόγω της φύσης της εργασίας μου (καθηγητρια σε φροντιστήριο ΜΕ) δεν είναι παράνομη η απόλυση που προκύπτει από τη λήξη της ορισμένου χρόνου σύμβασης. Η επόμενη σύμβαση αρχίζει μέσα Οκτώβρη και καλώς εχόντων των πραγματων Χριστούγεννα σταματάω με άδεια κυοφορίας. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως τόσους μήνες βρει να αντικαταστήσει.... Και απο την άλλη ντρέπομαι να εμφανιστώ το Σεπτέμβρη με την κοιλιά τούρλα σχεδόν 20 εβδ!!!!

GlXHp3.png

YCLEp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...