Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πως θα τον μαθω να διαβαζει

Recommended Posts

σιγα σιγα.. Να μαθει αναγνωση. Διαβασα στα ποστ για τα πρωτακια 2012 οτι καποια ξερουν ηδη να διαβαζουν και θα ηθελα να δοκιμασουμε σιγα σιγα πριν παμε στην 1η (δυστυχως ετσι οπως πανε τα πραγματα δεν θα υπαρχει ελληνικο σχολειο εδω του χρονου)

Διαφημίσεις

Γνωμη μου.... μην αγχωνεσαι. Οταν θα παει το παιδι στην πρωτη θα μαθει να διαβαζει με τον σωστο τροπο. Δεν ξερουν ολα τα παιδια στην αρχη της πρωτης να διαβαζουν. Ετσι και αλλιως ξεκινανε να μαθαινουν απο την αρχη ;). Μην σε πιανει πανικος.

Σε καμία περίπτωση μην κάτσεις να του μάθεις μόνη σου να διαβάζει!

Ο δάσκαλος/δασκάλα της πρώτης δημοτικού είναι εκπαιδευμένος/η για να το κάνει με το σωστό τρόπο έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα.

Τώρα, αν κάποιο παιδάκι ζητά από μόνο του να του δείξουν οι γονείς πώς διαβάζουμε, τότε ένας καλός τρόπος είναι να του δείξουμε όλα τα γράμματα και τις "φωνές" τους (το α είναι ααααααα, το μ είναι μμμμμμμμμμ και όχι μου κλπ). Μετά να του δίνουμε συλλαβές σύμφωνο-φωνήεν σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (π.χ. δ-α, δ-ε, δ-ι, δ-η, δ-ο, δ-υ, δ-ω) και να τις διαβάζουμε. Σιγά σιγά προχωράμε σε πιο σύνθετους συνδυασμούς και φτάνουμε στη λέξη.

Αλλά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ζητά το παιδί να μάθει να διαβάζει και όχι θέλει ο γονιός να μάθει το παιδί.

Ευχαριστω. Θα δω πως θα παει... Οπως ειπα μπορει να μην υπαρχει ελληνικο σχολειο του χρονου οποτε παλι σε εμενα να πεσει. Και επειδη βεβαια δεν θα μπορουμε να καλψουμε μια σχολικη χρονια σπτι ελεγα μηπως αν εχει διαθεση ξεκινησουμε σιγα σιγα...

H γιαγιά μας πριν ακόμα το παιδί γίνει 2 ετών καί ενώ μίλαγε με δισύλλαβα του έμαθε όλους τους ήχους των γραμμάτων. Εκοψε πολύχρωμα χαρτόνια σε σχήματα καί έγραψε σέ κάθενα κι απο ένα γράμμα. Σήκωνε ο μικρός το γράμμα λεγανε μαζί τον ήχο αααα, εεεε ιιιιι. Μετά έβαζε χαρτόνια δίπλα δίπλα και αργά αργά λέγανε τον ήχο τους! Αποτέλεσμα ... αν έβλεπε γραμμένο το "παπι" το διάβαζε... αν ήθελε νά το πει το έλεγε "πα"! Μετά διακριτικά της είπα να το σταματήσει το κόλπο, γιατί κι εγώ θυμάμαι διάβαζα στα 4 και μετά στο σχολείο έζησα τη μεγάλη βαρεμάρα :lol:

ssttaa

Διαφημίσεις

Εγώ είχα μάθει πολύ νωρίς να διαβάζω με τη μαμά μου. Χρησιμοποιούσε γραμματάκια σε μαγνητικό πίνακα και φτιάχναμε συλλαβές και μετά λεξούλες κλπ κλπ. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην διαβάζει ούτε θυμάμαι να στρεσσαριστηκα ιδιαίτερα, γιατί είχαμε, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου (ναυτικός) πολύ χρόνο μόνες μας και η μαμά μου δεν ήταν ο τύπος να κάνει κινητικό παχνίδι.

Στη συνέχεια καθόλου δεν βαρέθηκα στο σχολείο, γιατί έκανα φίλους, έπαιζα, η δασκάλα μου ήταν φανταστική και άλλωστε γύρω στα Χριστούγεννα έμαθαν και άλλα παιδάκια να διαβάζουν οπότε δεν αισθανόμουν καθόλου διαφορετική. Άλλωστε η ανάγνωση είναι μόνο ένα μέρος της 'ύλης' της πρώτης, οπότε είχα να κάνω δουλειά στην ορθογραφία, στην αντιγραφή κλπ κλπ

Με το πρώτο μου παιδί, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό να κάνω το ίδιο, γιατί δεν ήταν καθόλου θετικό (ενώ τώρα στο δημοτικό τα πηγαίνει περίφημα). Ο δεύτερος ασχολείται περισσότερο, οπότε θα ασχοληθώ κι εγώ...

H γιαγιά μας πριν ακόμα το παιδί γίνει 2 ετών καί ενώ μίλαγε με δισύλλαβα του έμαθε όλους τους ήχους των γραμμάτων. Εκοψε πολύχρωμα χαρτόνια σε σχήματα καί έγραψε σέ κάθενα κι απο ένα γράμμα. Σήκωνε ο μικρός το γράμμα λεγανε μαζί τον ήχο αααα, εεεε ιιιιι. Μετά έβαζε χαρτόνια δίπλα δίπλα και αργά αργά λέγανε τον ήχο τους! Αποτέλεσμα ... αν έβλεπε γραμμένο το "παπι" το διάβαζε... αν ήθελε νά το πει το έλεγε "πα"! Μετά διακριτικά της είπα να το σταματήσει το κόλπο, γιατί κι εγώ θυμάμαι διάβαζα στα 4 και μετά στο σχολείο έζησα τη μεγάλη βαρεμάρα :lol:

Η ανάγνωση δεν συνίσταται μόνο στην αναγνώριση των γραμμάτων και συλλαβών. Ανάγνωση σημαίνει να διαβάζω κάτι συνδυάζοντας τα γράμματα και να αντιλαμβάνομαι και τι λέει αυτό που διαβάζω.

Δηλαδή, αν ένα παιδί αναγνωρίζει π-α-π-ι αλλά δεν καταλαβαίνει ότι εκείνη τη στογμή διαβάζει τη λέξη παπί, τότε απλά δεν διαβάζει. Και π΄ως καταλαβαίνουμε ότι έχει καταλάβει; Απλά το ρωτάμε!

π-α-π-ι το διαβάζει παπι, ρωτάμε τι είπες, δεν άκουσα; Χωρίς να του δείχνουμε την κάρτα.

Η ανάγνωση είναι από τις πιο σύσκολες μαθησικαές δραστηριότητες

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...