Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

εσείς τι κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις???


Recommended Posts

Έχω κάποια κολλήματα στη διατροφή των παιδιών σε σχέση με τις γλυκατζούρες κα τα αναψυκτικά...Τα αποφευγουμε αλλά δεν τα απαγορεύω αν πάμε σε κάποιο παρτυ για παραδειγμα.

Τι κάνω όμως όταν ειμαστε στο παρκο και όλα τα συνομήλικα παιδακια - φίλοι τους παίρνουν απο το περιπτερο πορτοκαλαδες καραμελες ζελεδακια κτλ? Δεν μου ζητάνε αλλά ο μικρός κοιτάζει και ξερογλέιφεται... και ενω τους έχω εξηγησει γιατι πρεπει να τα αποφευγουμε και το ξέρουν, νιώθω οτι ζηλευουν και στεναχωριούνται.

Θα έπρεπε να ειμαι πιο ελαστική?:confused:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 81
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Κι εγώ της ίδιας νοοτροπίας είμαι! Έχω το ίδιο κόλλημα...

Σχετικά με το τι τρώνε/πίνουν τα άλλα παιδιά κάνουμε τα εξής:

 

α) όσον αφορά στα τσιπς, pop corn απλά τους λέω ότι αυτά τα τρώμε μόνο σε πάρτυ. Και τους λέω ότι την επόμενη φορά θα φτιάξουμε σπίτι pop corn και θα τα πάρουμε μαζί μας, κάτι που το τηρώ. Ή παίρνω από το βιολογικό ένα σακουλάκι, μια στο τόσο, για να "ξεθυμάνουν".

 

β) σχετικά με τους χυμούς, που και που τους παίρνω από το περίπτερο κάτι π.χ. amita, αλλά σπάνια. Ο κανόνας είναι πριν πάμε παιδική χαρά να έχουν πει φυσικό χυμό πορτοκάλι. Και έχω πάντα σαν εναλλακτική ένα φρούτο που το καθαρίζω εκείνη την ώρα ή ένα αγγουράκι (τρελαίνονται για το εν λόγω λαχανικό, οπότε ξεχνάνε τον χυμό)! Μια καλή λύση είναι και το καρότο! Πάντα κουβαλάω μαζί μου μαχαιράκι (σουγιαδάκι κατασκήνωσης!!!)

 

γ) Όσο για γλυκάκια, τους κάνω αντιπερισπασμό δίνοντας τους από ένα παστέλι (μέλι και σουσάμι) ή ένα κουλουράκι που έχω πάρει από το σπίτι και ξέρω ότι τους αρέσει. Υπάρχουν ωραία μπισκοτάκια (έχουν ζάχαρη) ή κουλουράκια (δεν έχουν ζάχαρη, άλλα άλλα γλυκαντικά όπως αγάβη) σε βιολογικά καταστήματα. Τονίζω και το γεγονός ότι μετά θα πρέπει να πλύνουν τα δόντια τους, αν υπάρχει ζάχαρη στο σνακ!

 

Βέβαια ο γιος σου είναι πιο μεγάλος από τον δικό μας τον "μεγάλο", αλλά εφ' όσον του έχεις εξηγήσει και δεν ζητάει πιστεύω πως δεν υπάρχει πρόβλημα...

Τώρα αν νιώθεις πως ζηλεύουν και στεναχωριούνται, μπορείς να το συζητήσεις μαζί τους λέγοντας "Σε βλέπω πως κοιτάς τα άλλα παιδιά που τρώνε/πίνουν το α', β' προϊόν. Νιώθω πως προβληματίζεσαι. Μήπως θέλεις να συζητήσουμε γι' αυτό?". Αν σου πει "ναι", μιλήστε για την ποιότητα αυτών των προϊόντων, που γνωρίζει καλά ποια είναι και μια στο τόσο ίσως θα μπορούσες να κάνεις μια εξαίρεση, τονίζοντας πως είναι εξαίρεση και όχι κανόνας γιατί "αυτά δεν τα τρώμε σπίτι μας, αλλά μόνο σε πάρτυ και καμιά φορά και στην παιδική χαρά". Δώσε τους και την εναλλακτική να διαλέξουν κάτι ανάμεσα σε δυο λιγότερο "βλαβερά" προϊόντα π.χ. "Θέλεις πορτοκαλάδα (τύπου amita) ή χυμό ανάμικτο φρούτων?).

 

Α! Επίσης σε βιολογικά καταστήματα υπάρχουν και γλυφιτζούρια, χωρίς ζάχαρη όπως αυτά (έχω βρει κάτι ανάλογο και σε φαρμακείο στο Χαλάνδρι, που είναι με μέλι)

http://www.takal.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=12&the2id=97&theid=97&open1=12&open2=97&thepid=587&page=1

ή με ζάχαρη http://www.bioshop.gr/15-.-yummy-earth.html

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

θέλει πολλή δουλεια να επιμορφώσεις τα παιδιά σχετικά.

Πάντα έχω από το σπίτι κάτι που να τους αρέσει.

Μπορεί να είναι φρούτο ή σπιτικό κεικ / μπισκοτα ή δημιτριακά

Πατατακια δεν τους παιρνω ποτέ. Ούτε καραμέλες, ούτε γλυφιντζούρια. (Ξέρουν ότι είναι βλαβερά δεν το συζητάμε, αν τους κερασουν σε κανενα παρτυ τα τρώνε αλλά ως εκεί)

Η μόνη λιχουδιά που τους παίρνω εύκολα το καλοκαίρι είναι το παγωτό.

(έχει και χρήσιμα συστατικά - το ξέρουν άλλωστε και τα παιδιά ότι έχει γάλα ;))

Επίσης καμοια σοκολάτα μεσα μεσα και αυτή έχει καλές ουσίες - τα δικά μου τρώνε και την μαύρη.

Γενικά αποφεύγω ζαχαρη και πολύ κακά λιπαρα πχ πατατακια.

 

Πως τα καταφερνω με το μέτρο, τον χειμώνα ξέρουν ότι τρώνε σοκολάτα /γλυκό Σαβ & Κυριακή, αν θελουν να το φάνε στην παιδική χαρά έχει καλώς. Το καλοκαίρι ξεφεύγουν, αλλά αν φάνε το φαγητό τους, και το φρούτο τότε μπορούν να φανε και την λιχουδιά - το χρησιμοποιώ για να φαει η κόρη μου...

 

Εξηγώ ότι τα πράγματα που είναι σπιτικά είναι πολύ καλύτερα, εξηγώ ότί δεν μπορούμε σε κάθε βόλτα να τρέχουμε στα περίπτερα και να πετάμε τα λεφτα μας σε σκουπίδια γιατί αυτό σημαίνει λιγότερες βόλτες....Επίσης εξηγώ την αξία του μέτρου ότι στο τέλος αυτοί είναι κερδισμένοι.

 

Αν βαζεις όρια, εξηγάς, αν του παίρνεις και κατι μέσα μέσα (όχι και τόσο βλαβερό αλλά νοστιμο) να μην νιώθει ότι είναι ''ο απαγορευμένος καρπός'' θα είσαστε εντάξει.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ελεγα οτι ειμαι τυχερη μεχρι στιγμης:rolleyes:

Η μεγαλη μου(το μωρο δεν ξερω πως θα μου βγει) ΔΕΝ τα θελει με τιποτα ολα αυτα!!Της δινουν καραμελες και γλυφιτζουρια και κανει σαν να της δινουν δηλητηριο...ΟΧΙ λεει δεν τα τρωω...ευχαριστω!!

Πατατακια ζηταει αλλα δεν τρωει ουτε 5 απ ολη τη σακουλα.Μπισκοτα το ιδιο.Παγωτο ελαχιστο και γλυκα καθολου:confused::confused:

Επισης αν της γεμισεις ενα τραπεζι απ ολα αυτα και στην ακτη ενα πιατο με φαι θα τα παρατησει ολα και θα παει στο φαι....:confused:

Που θελω να καταληξω?Δεν της ειπαμε ποτε οχι σε σοκολατες και σε βλακειουλες.Της διναμε λιγο και τα απομακρυναμε με τροπο.Ειναι και θεμα παιδιου αλλα πιστευω οτι ενιωσε κι οτι δεν της επιβαλουμε την αποψη μας και οτι σαν δικη της επιλογη προτιμαει το φαγητο.

Δεν μ αρεσει να βλεπει παιδακια και να ξερογλειφεται .Θα συμφωνησω με την κοπελα που ειπε στο να τους δινουμε την επιλογη αναμεσα στα λιγοτερο βλαβερα παρα να λιμπιζονται τα παιδακια που κατι παιρνουν και αυτα τιποτα.Αργοτερα οταν θα ειναι επιλογη τους θα πεσουν με τα μουτρα στις βλακειες.:?

A14gp2.png

XEMvp2.png

Link to comment
Share on other sites

Gavramid +1000 :)

 

Μπράβο σας κορίτσια, τα δικά μου μέχρι τα 3 – 3 ½ μπορούσα να τα κρατήσω μακριά από αυτά… τώρα (5 ½ ο μεγάλος, 4 ο μικρός) με τίποτα… και πατατάκια/γαριδάκια θα φάνε… και καραμέλες και γλειφιτζούρι… χυμό δεν το συζητάω κάθε μέρα (κάτσε να σκεφτώ τι άλλη βλακεία μπορούν να φάνε…) αααα ναι μπισκότα, παγωτό, μερέντα, μίλκο, κτλ

 

Μία με δύο βλακείες την ημέρα θα τις φάνε…. :(

 

Από φρούτα μόνο μπανάνα, μήλο τώρα που είναι καλοκαίρι ήμαστε τυχεροί τρώνε και καρπούζι…

Θέλω να βαρεθώ και δεν προλαβαίνω…

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

μπράβο βρε κορίτσια!!! εγώ, δυστυχώς, έχω ένα σύζυγο που λατρεύει τα γλυκά, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τα φυστίκια και τα κουβαλάει μέσα στο σπίτι σωρηδόν. άντε μετά να πείσεις τον μικρό ότι είναι ανθυγιεινό να τρως αυτές τις αηδίες. τα κρύβω σε ένα ντουλάπι και κυνηγάω τον άντρα μου να μην τα τρώει τουλάχιστον μπροστά του.

Link to comment
Share on other sites

α! Σκέφτηκα και κάτι άλλο!

Υπάρχουν (πάλι σε βιολογικά καταστήματα) corn flakes που είναι από καλαμπόκι χωρίς ζάχαρη ή αλάτι, και μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαριδάκια, πατακάκια κλπ. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε! Τα δικά μας παιδιά τρελαίνονται!

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

να σημειώσω οτι γενικά τα παιδια μου τρώνε φρουτα και λαχανικά σε αφθονία και τους αρέσει.

Το "πρόβλημα" σε παιδιά σχολικής ηλικίας πλέον, είναι η τάση που έχουν να ακολουθούν το πληθος (προβατοποίηση:P), πώς να σκάσουν μύτη με το καρότο στο χέρι ενώ τα άλλα θα πίνουν fanta??.:lol::lol:

...και βέβαια αυτό το θέμα της ταυτισης με την παρέα δεν περιοριζεται μονο στη διατροφή αλλα και στο ντυσιμο, στις αγορες κτλ

και ρωτάω: ειναι σωστό να μην υποχωρώ και να ειμαι σταθερή και ας "κινδυνευει" το παιδι μου να τεθει εκτος "παρεας"?? ή να βάλω νερο στο κρασί μου???:confused::confused::confused:

Link to comment
Share on other sites

να σημειώσω οτι γενικά τα παιδια μου τρώνε φρουτα και λαχανικά σε αφθονία και τους αρέσει.

Το "πρόβλημα" σε παιδιά σχολικής ηλικίας πλέον, είναι η τάση που έχουν να ακολουθούν το πληθος (προβατοποίηση:P), πώς να σκάσουν μύτη με το καρότο στο χέρι ενώ τα άλλα θα πίνουν fanta??.:lol::lol:

...και βέβαια αυτό το θέμα της ταυτισης με την παρέα δεν περιοριζεται μονο στη διατροφή αλλα και στο ντυσιμο, στις αγορες κτλ

και ρωτάω: ειναι σωστό να μην υποχωρώ και να ειμαι σταθερή και ας "κινδυνευει" το παιδι μου να τεθει εκτος "παρεας"?? ή να βάλω νερο στο κρασί μου???:confused::confused::confused:

 

 

νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις για τετοιους προβληματισμους. Ενταξει το παραδειγμα που δινεις με τη φαντα και το καροτο ειναι τρανταχτο, αλλα μπορει πχ στο διαλειμμα στο σχολειο αν το αλλο πινει φαντα αυτο να πιει μια αμιτα (οχι ιδανικο, αλλα δεν ειναι και το τελος του κοσμου εφ'οσον πρεπει να κρατηθουν και οι κοινωνικες ισορροπιες). Στην παιδικη χαρα, οταν ειναι μαζι σου, δε νομιζω οτι τιθεται τετοιο θεμα. Και γιατι πρεπει να φανε δηλαδη. Ας φανε στο σπιτι, και στην παιδικη νερακι.

Μπορει να προβληματιζεσαι αδικα και να μη ζηλευει, αλλα και να ζηλευει μπορεις να το συζητησεις. Μετα, συμφωνα με την απαντηση που θα παρεις πραττεις. Ειναι νομιζω καλο οτι δεν απαγορευεις εντελως αυτα τα τροφιμα (δηλαδη πχ στα παρτυ θα φανε κλπ) γιαιτ αλλιως μπορει να το δουν σαν απαγορευμενο καρπο.

Τα παιδια που μεγαλωνουν με πιο απλες γευσεις, φρεσκα φρουτα και λαχανικα, σπιτικα εδεσματα πολλες φορες βρισκουν πολυ εντονη το γευση που εχουν τα γαριδακια, γλιφυτζουρια, καραμελες κλπ και ισως να τις απορριπτουν. Η τις θελουν για λιγο για να ικανοποιηθουν οτι μπορουν να τα εχουν.

Εμενα γενικως δε μου ζητανε τετοια, το χειροτερο δηλαδη που θα μου ζητησουν ειναι χυμο. Εχω "πιαστει" βεβαια καποιες φορες με δυο πεινασμενα μικρα μακρυα απο οτιδηποτε υγιεινο και ημουν και πολυ ευτυχισμενη που βρηκα πατατακια ή σοκολατα να σταματησει η γκρινια :oops: , αλλα δεν τα πολυηθελαν.

Γνωμη μου ειναι οτι αυτο ειναι δικο σου αγχος και οτι τα παιδια θα ελεγαν κατι αν ζηλευαν ή αισθανοταν οτι "παραμεριζονται" λογω ελλειψης Ε122 στη διατροφη τους ;)

Link to comment
Share on other sites

να σημειώσω οτι γενικά τα παιδια μου τρώνε φρουτα και λαχανικά σε αφθονία και τους αρέσει.

Το "πρόβλημα" σε παιδιά σχολικής ηλικίας πλέον, είναι η τάση που έχουν να ακολουθούν το πληθος (προβατοποίηση:P), πώς να σκάσουν μύτη με το καρότο στο χέρι ενώ τα άλλα θα πίνουν fanta??.:lol::lol:

...και βέβαια αυτό το θέμα της ταυτισης με την παρέα δεν περιοριζεται μονο στη διατροφή αλλα και στο ντυσιμο, στις αγορες κτλ

και ρωτάω: ειναι σωστό να μην υποχωρώ και να ειμαι σταθερή και ας "κινδυνευει" το παιδι μου να τεθει εκτος "παρεας"?? ή να βάλω νερο στο κρασί μου???:confused::confused::confused:

 

 

δεν ξερω ποσο αυστηρη εισαι βεβαια, αν δηλαδη δοκιμαζε φαντα και του αρεσε πολυ, θα αφηνες μπροστα τους φιλους του να πιει μια φαντα την εβδομαδα;

Εγω θα το εκανα, αλλα παντα θα κρατουσα το μετρο, κυριως θα προσπαθουσα να καταλαβει το παιδι το μετρο, παρα να του το επιβαλλω (easier said than done).

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

MY TREASURE έχει απόλυτο δίκιο σχετικά με την "προβατοποίηση". Εδώ θίγεις ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ψυχολογίας (οικογενειακής) και της παιδαγωγικής...

 

Υπάρχει ένα βιβλίο "Ξέρω να λέω ΟΧΙ" της Χ. Ρασιδάκη, Εκδ. Πατάκη (κοστίζει γύρω στα 7 ευρώ) που μπορείς να πάρεις ιδέες και να τις εφαρμόσεις μαζί με τα παιδιά σου. Μπορεί να σου φανεί, αν το ξεφυλλίσεις, ότι δεν δίνει απαντήσεις σε όλα όσα απασχολούν εσένα και τα παιδιά, αλλά όταν καταλάβεις τη φιλοσοφία, θα βρείτε τον δρόμο σας, από το ντύσιμο, τις διατροφικές 'βλακείες" μέχρι την αντιμετώπιση της αποδοκιμασίας, των προσβολών, των βλαβερών διαφημίσεων κ.α.

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=590481

 

Πάντως, γνώμη μου είναι να θεσπίσετε που και που (1 φορά την εβδομάδα) και κάποια "παραστρατήματα" (1 προϊόν από το περίπτερο), πάντα με την προσφορά επιλογής. Εδώ δίαιτα κάνεις και σου λέει ο διατροφολόγος 1 φορά την εβδομάδα σου επιτρέπω και μια γουρουνιά!;)

 

Και εννοείται πως αργότερα - όταν θα βγαίνουν μόνα τους - θα αγοράζουν και... fanta ;) και άλλα που δεν τα εγκρίνουμε, αλλά όσο το αργότερο τόσο το καλύτερο, γιατί τώρα θεμελιώνονται συμπεριφορές και θέτονται οι βάσεις (και μιλάω γενικά, όχι μόνο για τα πατατάκια)!

 

Μια amita επιτρέπεται, ή μια Lux (δεν είναι ανάγκη να είναι fanta, επειδή όλοι πίνουν fanta... Είναι και ελληνική!) που και που. Η ουσία είναι να τα μάθουμε να επιλέγουν το λιγότερο βλαβερό από την πληθώρα των προϊόντων που κυκλοφορούν, χωρίς να τα στερούμε αλλά και χωρίς να τα μαθαίνουμε να καταναλώνουν χωρίς όρια. Κι αυτό θέλει συζήτηση και το καλό παράδειγμα από εμάς, το οποίο δρα μακροπρόθεσμα κυρίως!

Ελπίζω να βοήθησα! :cool:

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

είχα αγοράσει για μενα ενα βιβλίο

http://www.dioptra.gr/page.aspx?itemID=PPG177_1111

" και τωρα πώς λέμε όχι?" για προσωπική χρήση, ίσως ξεσκονίσω αυτό πρώτα για αρχή και συνεχίζω:P

 

Ναι πολλές φορές ίσως ειναι δική μου ιδέα οτι ζηλευουν, αλλά υπάρχουν και άλλες που ειμαι βεβαιη -πχ η ξαδελφη τους (8χρ.) που ξερει οτι δεν επιτρεπω ζελεδακια τα μασουλαει μπροστα τους προκλητικά:mad:- εκει τι κάνω???

 

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει έντονο κάποιο φαινομενο, αλλα θέλω να ειμαι προετοιμασμενη γιατι πολλες φορες με πιανουν αδιαβαστη:P

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι τι κάνουν τα παιδιά σου όταν η ξαδέλφη μασουλάει προκλητικά τα ζελεδάκια.

Εξωτερικεύουν αυτή τη ζήλια, δηλαδή ζητάνε? Αν ναι, μπορείς να το συζητήσεις όταν θα πάτε σπίτι. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς. Αλλά, αν σε απασχολεί, πάλι πιστεύω πως καλό θα ήταν να το συζητήσεις μαζί τους. Να σου πουν τη γνώμη τους, να σου πουν πως νιώθουν, τι θα ήθελα εκείνα, τι θα επέλεγαν αν είχαν τη δυνατότητα επιλογής...

 

Από την άλλη, θα σε πείραζε να τους πρόφερε η ξαδέλφη από ένα ζελεδάκι και να το έτρωγαν? Εμένα δεν θα με πείραζε. Μετά όμως θα μου άρεσε να τους είχα μια εναλλακτική.

Και εξηγώ: Γιατί δεν αγοράζεις αυτά τα γλυφιτζούρια που έγραψα παραπάνω? Να τα έχεις μαζί σου σε περίπτωση κρίσης ή όταν ξέρεις ότι θα συναντήσετε την ξαδέλφη.

Δηλ. να τους λες από το σπίτι ότι θα έχουμε μαζί μας αυτό το γλυφιτζούρι, σε περίπτωση που θελήσετε ένα γλυκάκι. (Τους εξηγείς και την διαφορά μεταξύ των δυο γλυκισμάτων, υγιεινό - ανθυγιεινό, τονίζοντας την δυνατότητα επιλογής που υπάρχει για έναν καταναλωτή). Έτσι γλιτώνεις και την περίπτωση να σου ζητήσουν ολόκληρο το σακουλάκι τα ζελεδάκια....

 

Πάντως πιστεύω πως καλό θα ήταν να βρεθεί μια μέση οδός, έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κουβέντιασε το!

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, θα σε πείραζε να τους πρόφερε η ξαδέλφη από ένα ζελεδάκι και να το έτρωγαν? Εμένα δεν θα με πείραζε.

 

ακριβώς!!!Δεν είμαι σίγουρη αν θα πρέπει να ενδίδω σε τέτοιες περιπτώσεις ή όχι.

Δεν θα με πειραζε, αλλά μ' αρέσει που δείχνουν αυτοσυγκράτηση και δεν τρώνε, απο την άλλη σκεφτομαι μήπως θα έπρεπε να ειμαι πιο ελλαστικη:confused::confused::rolleyes::rolleyes:

Πάντως θα τους κάνω κουβέντα με την πρώτη ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στις ηλικίες που είναι τα παιδια σου δεν θα απαγόρευα κάθετα ένα κέρασμα. Δεν βλέπω το λόγο.

Γενικά, προσπαθώ να δείξω κατανόηση στο γεγονός ότι όπως αρέσουν σε εμάς τα "ανθυγιεινά", έτσι αρέσουν και στα παιδιά. Αυτό που κάνω είναι ότι τους εξηγώ συνεχώς ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιές όχι και τους λεώ ευθέως ότι ναι και εμένα θα μου άρεσε να τρώω πατατάκια, αλλά δεν γιατί μπλα, μπλα, μπλα...... Προσπαθώ να έχω γλυκό σπιτικό και όχι ετοιματζίδικο και χυμό κουτιού πίνουνε σπανιότατα. Μια στις τόσες όμως, τις αφήνω να φαν κάτι απαγορευμένο, το οποίο πια και οι ίδιες το αντιμετωπίζουν σαν κάτι το σπέσιαλ που συμβαίνει σπάνια. Ομολογώ ότι την περασμενη εβδομάδα μου το ζητιάνεψαν τόσο πολύ που τους πηρα ένα σακουλάκι πατατάκια, από το οποίο φάγαμε όλοι. Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι τραγικό. Η προηγούμενη φορά που είχαν φάει πατατάκια ήταν πριν 4 μήνες σε ένα πάρτυ. Γενικά πιστεύω ότι αν μία φορά την εβδομάδα ή στις 10 μέρες γίνει μία διατροφική ατασθαλία δεν είναι τραγικό.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Έχω κάποια κολλήματα στη διατροφή των παιδιών σε σχέση με τις γλυκατζούρες κα τα αναψυκτικά...Τα αποφευγουμε αλλά δεν τα απαγορεύω αν πάμε σε κάποιο παρτυ για παραδειγμα.

Τι κάνω όμως όταν ειμαστε στο παρκο και όλα τα συνομήλικα παιδακια - φίλοι τους παίρνουν απο το περιπτερο πορτοκαλαδες καραμελες ζελεδακια κτλ? Δεν μου ζητάνε αλλά ο μικρός κοιτάζει και ξερογλέιφεται... και ενω τους έχω εξηγησει γιατι πρεπει να τα αποφευγουμε και το ξέρουν, νιώθω οτι ζηλευουν και στεναχωριούνται.

Θα έπρεπε να ειμαι πιο ελαστική?:confused:

 

Εγώ θα έλεγα ναι να γίνεις πιο ελαστική.

 

Εφόσον τα παιδιά σου δεν έχουν μάθει σε γλυκές γεύσεις και εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια προϊόντα μέσα στο σπίτι, δεν νομίζω ότι πειράζει που και που να πάρουν και κάτι από το περίπτερο. Να δεις που δεν θα τους γίνει ξαφνικά συνήθεια και το πιο πιθανό είναι να μην τους αρέσουν κιόλας. Αν τους τα απαγορεύεις όμως θα τους φαίνεται κάτι πολύ ελκυστικό. Τώρα στην ακραία περίπτωση που θα ενθουσιαστούν και δεν θα ξεκολλάνε, εκεί θα βάλεις κάποιους κανόνες.

 

Εγώ τα παιδιά δεν τα έχω μάθει σε πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές γεύσεις. Στο σπίτι δεν τρώμε αηδίες, αλλά καμιά φορά σε κάνα πάρτυ ή σε κάποια έξοδο, μπορεί να φάνε και κανένα πατατάκι ή ποπ κορν ή κάποιο γλυκό. Ειδικά το γλυκό το αφήνουνε μισό. Τρώνε λίγο και μετά δεν θέλουν άλλο.;)

Επίσης έχει τύχει στη μεγάλη (5χρ) να δώσω αναψυκτικό να πιει και βλέπω κάτι άλλες μαμάδες που φρικάρουν και τα παιδιά τους να ξερογλείφονται. Ε, η κόρη μου θα πιει 2-3 γουλιές και θα το αφήσει. Που είναι το κακό δηλαδή? Στην καθημερινή της διατροφή δεν θα πιει αναψυκτικά... Της έχω εξηγήσει ότι τα αναψυκτικά, η πολλή ζάχαρη, το πολύ αλάτι βλάπτουν τον οργανισμό και ότι πρέπει να προσέχουμε τι ποσότητες λαμβάνουμε. Μία φορά στο τόσο δεν πειράζει.

 

Αυτό που έχει σημασία είναι η καθημερινή διατροφή στο σπίτι και όχι καμιά "ατασθαλία" που και που. Δεν χρειάζονται ακραίες απαγορεύσεις.

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

Τα παιδια που μεγαλωνουν με πιο απλες γευσεις, φρεσκα φρουτα και λαχανικα, σπιτικα εδεσματα πολλες φορες βρισκουν πολυ εντονη το γευση που εχουν τα γαριδακια, γλιφυτζουρια, καραμελες κλπ και ισως να τις απορριπτουν. Η τις θελουν για λιγο για να ικανοποιηθουν οτι μπορουν να τα εχουν.

 

Αυτό ακριβώς!

 

Αν η καθημερινή διατροφή στο σπίτι είναι προσεγμένη, αυτά τα εδέσματα δεν θα τα ξετρελαίνουν. Θα δοκιμάζουν λίγο και θα το παρατάνε.

 

Να πω ένα παράδειγμα?

Μια γνωστή μου είχε φρικάρει που δίνω που και που κανένα αναψυκτικό να δοκιμάσει η κόρη μου, όταν εκείνη σχεδόν σε κάθε φαγητό στο σπίτι τους προσθέτει ketchup από πάνω...:rolleyes: Πιο βλάπτει περισσότερο?

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

Επίσης έχει τύχει στη μεγάλη (5χρ) να δώσω αναψυκτικό να πιει και βλέπω κάτι άλλες μαμάδες που φρικάρουν και τα παιδιά τους να ξερογλείφονται. Ε, η κόρη μου θα πιει 2-3 γουλιές και θα το αφήσει.

εμείς είμαστε:lol::lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

εμείς είμαστε:lol::lol::lol::lol:

 

Είναι και άλλοι μην νομίζεις :Dκαι νιώθω σαν ούφο και κάθομαι να απολογούμαι ότι δεν πίνει συχνά και όταν θα την αφήσω να δοκιμάσει αυτό θα είναι λίγες γουλιές κτλ κτλ:rolleyes:

 

Εκεί που νευριάζω είναι όταν πάνε μερικοί και λένε επιδεικτικά στην κόρη μου (για να ακούν τα παιδιά τους) "ΤΙ???????? Σου έδωσε η μαμά κόκα κόλα? Τα παιδάκια δεν πίνουν κόκα κόλα κτλ κτλ κτλ"

 

Αντί να απευθυνθούν στο παιδί τους, απευθύνονται στο δικό μου.

 

Εγώ σε ανάλογες περιπτώσεις, πχ βλέπω ένα παιδί να του δίνουν κρασί, απευθύνομαι στην κόρη μου και της εξηγώ ότι αυτό δεν είναι σωστό (κατά την κρίση μου) και της το δικαιολογώ. Δεν θα πάω να κάνω παρατήρηση στο παιδί...

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

Να σας πω την δικιά μας ιστορία...

 

Ο μεγάλος μας γιος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πεθερά μου για 1 εβδομάδα. Οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι ίδιες με τις δικιές μας. Δεν θα του δώσουν γλυκά ή αναψυκτικά, αλλά γενικά δεν θα αγοράσουν το γάλα που τους δίνω, δεν θα πάρουν βιολογικό κοτόπουλο, θα φτιάξει κέικ σπιτικό αλλά με αρκετή ζάχαρη κλπ.

Στην αρχή μόνο που το σκεφτόμουν φρίκαρα!

 

Μετά όμως μου είπε ο άντρας μου τις εξής δύο αλήθειες:

"Στον παιδικό τους ταϊζουν βιολογικό κοτόπουλο?"

"Πες βρε παιδί μου ότι πήγε κατασκήνωση με τους προσκόπους!!!" (είναι το όνειρο του μικρού να πάει προσκόπους)

 

Το σκέφτηκα κι εγώ και... χαλάρωσα. (άσχετα αν απόψε είδα στο όνειρο - εφιάλτη μου - ότι έτρωγε κοτόπουλο κοκκινιστό της γιαγιάς... :shock:)

 

Αλλά, όπως είπαν και τα άλλα κορίτσια, εφ' όσον στο σπίτι μας τα παιδιά δεν τρώνε ανθυγιεινά και έχουν συνηθίσει σε πιο απλές γεύσεις, δεν έχουμε να αγχωνόμαστε για κάτι!!! :cool: (τα λέω κι εγώ για να τα... ακούω)!

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

Εκεί που νευριάζω είναι όταν πάνε μερικοί και λένε επιδεικτικά στην κόρη μου (για να ακούν τα παιδιά τους) "ΤΙ???????? Σου έδωσε η μαμά κόκα κόλα? Τα παιδάκια δεν πίνουν κόκα κόλα κτλ κτλ κτλ"

 

Αντί να απευθυνθούν στο παιδί τους, απευθύνονται στο δικό μου.

 

 

Εχεις απόλύτο δίκαιο - ο καθένας πρέπει να απευθύνεται και να πείθει τα δικά του παιδιά.

Από τα 6 και μετά καλύτερα είναι να εστιαστούμε στην επιμόρφωση των παιδιών γιατί στην ουσία όλο και λιγότερα πράγματα θα μπορούμε να απαγορεύσουμε, να μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν.

 

Πάντως δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά το ίδιο. Ο γιος μου δεν συγκινείται με τα γλυκά - η κόρη μου τρελλένεται. Αν την αφήσω να πιεί κόκα κολα θα την κατεβάσει όλη όπως και ένα σακούλι καραμέλες...

Δίδυμα κιολας ε- ολες σχεδόν οι παραμέτροι ίδιες...

 

Τωρα τι θα κάνω όταν θα μπορεί να αγοράζει καραμέλες στο σχολείο δεν ξέρω - πρέπει να την πείσω .... το δουλεύω ...

Link to comment
Share on other sites

Εχεις απόλύτο δίκαιο - ο καθένας πρέπει να απευθύνεται και να πείθει τα δικά του παιδιά.

Από τα 6 και μετά καλύτερα είναι να εστιαστούμε στην επιμόρφωση των παιδιών γιατί στην ουσία όλο και λιγότερα πράγματα θα μπορούμε να απαγορεύσουμε, να μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν.

 

Πάντως δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά το ίδιο. Ο γιος μου δεν συγκινείται με τα γλυκά - η κόρη μου τρελλένεται. Αν την αφήσω να πιεί κόκα κολα θα την κατεβάσει όλη όπως και ένα σακούλι καραμέλες...

Δίδυμα κιολας ε- ολες σχεδόν οι παραμέτροι ίδιες...

 

Τωρα τι θα κάνω όταν θα μπορεί να αγοράζει καραμέλες στο σχολείο δεν ξέρω - πρέπει να την πείσω .... το δουλεύω ...

 

Έτσι είναι. Όσο μεγαλώνουν θα υπάρχουν περισσότεροι πειρασμοί και δεν θα μπορούμε να επέμβουμε. Οπότε οι απαγορεύσεις ή οι στερήσεις, πιστεύω ότι κάνουν μεγαλύτερο κακό.

 

Έπίσης προσπαθώ να τους μάθω ότι το γλυκισμα δεν είναι για όλες τις ώρες. Έχει τύχει να μην έχει φάει φαγητό και να ζητάει καραμέλες ή κάτι άσχετο. Εξηγώ ότι δεν τρώμε γλυκά ή σνακς με άδειο στομάχι. Πρώτα θα φάει το μεσημεριανό της και μετά αν θέλει μπορεί να φάει κάποιο γλύκισμα. (η δικιά μου συγκεκριμένα δεν τρώει γλυκά πέρα από καμιά καραμέλα mnm ή κάποιο μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας. Δεν της αρέσουν οι πολύ γλυκές γεύσεις).

Στο σχολείο τρώμε συγκεκριμένα πράγματα. Τις όποιες "εξαιρέσεις" θα τις κάνουμε όταν είμαστε μαζί. Προσπαθώ να χτίσω και μια σχέση εμπιστοσύνης. Να μην μου λέει ψέμματα και να μην φοβάται μήπως την μαλώσω ή τη βάλω τιμωρία αν κάνει μια παρασπονδία.

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ελεγα οτι ειμαι τυχερη μεχρι στιγμης:rolleyes:

Η μεγαλη μου(το μωρο δεν ξερω πως θα μου βγει) ΔΕΝ τα θελει με τιποτα ολα αυτα!!Της δινουν καραμελες και γλυφιτζουρια και κανει σαν να της δινουν δηλητηριο...ΟΧΙ λεει δεν τα τρωω...ευχαριστω!!

Πατατακια ζηταει αλλα δεν τρωει ουτε 5 απ ολη τη σακουλα.Μπισκοτα το ιδιο.Παγωτο ελαχιστο και γλυκα καθολου

 

Aκριβώς έτσι είναι και ο γιος μου πλέον 6,5 ετών...

Τα αναψυκτικά ούτε που θέλει να τα δει, διότι όταν ήταν μικρότερος είχε ζητήσει να δοκιμάσει...Φρόντισα και πολύ ευχαρίστως του έδοσα coca cola κουτάκι με μπόλικο ανθρακικό.Εκ τοτε και να του προσφέρουν είναι σαν να τον προσβάλεις ένα πράγμα...

Μαστίχα, καραμέλα δοκίμασε πρόσφατα ύστερα από δική μου προτροπή και τα έφτυσε κατευθείαν...ζελεδέκια, ζαχαρωτα και οτιδήποτε με χρώμα ποτέ.

Ποτέ όμως δεν του τα έχω απαγορευσει...

Έννοείται ότι όταν τον ακούνε να μιλάει στις παρέες του ή ο ψιλικατζής της γειτονιάς τον περνάνε για παιδί εξωγηινο...

να σημειώσω οτι γενικά τα παιδια μου τρώνε φρουτα και λαχανικά σε αφθονία και τους αρέσει.

Το "πρόβλημα" σε παιδιά σχολικής ηλικίας πλέον, είναι η τάση που έχουν να ακολουθούν το πληθος (προβατοποίηση:P), πώς να σκάσουν μύτη με το καρότο στο χέρι ενώ τα άλλα θα πίνουν fanta??.:lol::lol:

...και βέβαια αυτό το θέμα της ταυτισης με την παρέα δεν περιοριζεται μονο στη διατροφή αλλα και στο ντυσιμο, στις αγορες κτλ

και ρωτάω: ειναι σωστό να μην υποχωρώ και να ειμαι σταθερή και ας "κινδυνευει" το παιδι μου να τεθει εκτος "παρεας"?? ή να βάλω νερο στο κρασί μου???:confused::confused::confused:

 

Νομίζω ( τα παιδιά μας είναι σχεδόν συνομίλικα ) ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήμουν πιο ελαστική΄από τη στιγμή που η διατροφή του είναι επαρκής και από τη στιγμή που συνήθως οι ατασθαλίες είναι τους καλοκαιρινούς μήνες...

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites

Εγω παλι νομιζω οτι ειναι θεμα παιδιου. Ο μεγαλος μου εχει πιστει οτι κοκα κολα δεν πινουν τα παιδια και δεν την πλησιαζει (δυο φορες που ειπε η γιατρος να πιει για την κοιλια του δεν ηθελε καν). Πηγαμε σε παρτυ σε φαστ-φουντ και ηπιε νερο ενω τα αλλα ζητησαν κοκα κολα (γουλιες ειπιαν και την αφησαν).

Κατα τα αλλα ειναι τι θα του χτυπησει στο ματι..

Εμεις ειμαστε ελαστικοι και τρωμε που και που γαριδακια ή πατατακια αν ζητησουν αλλα αν κατι δεν τους αρεσει οπτικα ειναι degoutant...

Ο μικρος επηρεαζεται πολυ απο τους αλλους αλλα και απο τον αδελφο του. Αν δεν εχει προλαβει να δοκιμασει και του πει ο αλλος οτι δεν ειναι καλο δεν το τρωει. Αν προλαβει ομως...

Link to comment
Share on other sites

Πάντα πίστευα ότι το απαγορευμένο είναι πιο γλυκο, οπότε, μια τόσο τους επιτρέπω να φάνε κάποιο (συγνώμη για την έκφραση:oops:) "σκατολοίδι"..

Ετσι το λένε και αυτές, καμμιά μέρα θα γίνω ρεζίλι το ξέρω...:rolleyes:

 

Επειδή όλα αυτά εντάχθηκαν στη διατροφή τους σε μεγάλη ηλικία, είχαμε πάει σε πάρτι θυμάμαι και κόντευαν τα 3 και με ρώτησαν τι είναι τα ...πατατάκια...:lol: δεν θα ξεχάσω την κυρία που καθόταν δίπλα μου και γούρλωσε το μάτι της έτσι :shock:, μάλλον για αυτό δεν πολυζητάνε τέτοια.

Πάντως, όταν μου ζητάνε, δεν τους τα απογορεύω, απλά κρατάω ένα μέτρο. Καλά η μία μου κόρη, δεν τρώει τίποτα από αυτά αν εξαιρέσεις τα παγωτά τώρα το καλοκαίρι. Ολα τα άλλα, μπορεί να φάει 5-6 πχ πατατάκια και να τα αφήσει. Με μία σακούλα περνάμε μηνες... Εκτός και πέσει στα χέρια της άλλης...:rolleyes:

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

 

 

 

TbSdp2.png

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...