Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αναστολή εφηβείας με ενέσεις

Recommended Posts

Γεια σας. Η κόρη μου ειναι 8,5 ετών. Λόγω ξαφνικης αύξησης και πόνου στο στήθος η παιδίατρος μας παρεπεμψε σε παιδοενδοκρινολογο. Έκανε τις.απαραιτητες εξετάσεις και διαπιστωθηκε οτι εχει μπει στην εφηβεία και γύρω στα 10 θα της ερθει περίοδος. Ειναι μεν φυσιολογικό μετά τα 8 (κι εγω αδιαθετησα 10,5 χρ και κοντη δε με λες)αλλά συμφωνα με την παιδοενδοκρινολογο θα πάρει ακομα λιγο ύψος κα γι αυτο μας πρότεινε "θεραπεία" με ενέσεις για 2 χρονια περιπου προκειμενου να καθυστερήσει η περίοδος. Υπάρχει κάποιος γονιός με παρόμοιο θεμα; 

Διαφημίσεις

Επειδή κι εγώ είχα νωρίς περίοδο, θυμάμαι στην πέμπτη δημοτικού, ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς; Και κάτι άλλο, ο παιδοενδοκρινολόγος είναι ιδιώτης ή κρατικού νοσοκομείου, π.χ. Παίδων; Νομίζω ότι κι αυτό έχει την σημασία του. 

καλημέρα! γιατί να βάλει σε θεραπεία το παιδάκι εφόσον θεωρείται φυσιολογικό; Εμένα την κόρη μου 9 ετών τώρα, την παρακολουθεί παιδοενδοκρινολόγος από τα 7 (ακριβώς για τον ίδιο λόγο) και αφού κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίμα, ακτίνα οστικής ηλικίας, κα, μας παρακολουθεί κάθε εξάμηνο. Επίσης μας είπε ότι από την έναρξη των συμπτωμάτων η περίοδος εμφανίζεται μετά τα 2 χρόνια που είναι απολύτως φυσιολογικό για την γενιά τους. Προτού ξεκινήσεις οτιδήποτε καλύτερα πάρε και άλλη γνώμη.:)

ααα και κάτι άλλο! η παιδοενδοκρινολόγος μας είπε ότι το ύψος που θα πάρει το παιδί δεν έχει να κάνει με την περίοδο. Ότι είναι θα το πάρει και μας έδειξε στο βιβλιάριο τις καμπύλες με το ύψος. Δεν ξέρω τι να πω...θα δείξει

Στην εποχή μας, πριν 30 χρόνια, οι γονείς μας δεν ασχολούνταν με αυτά τα θέματα... Τώρα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, ψαχνόμαστε τόσο πολύ που καμιά φορά υπερβάλλουμε... Ζήτα και δεύτερη γνώμη παιδοενδοκρινολόγου.

On 2/8/2017 at 4:45 ΜΜ, Marsilia είπε:

Γεια σας. Η κόρη μου ειναι 8,5 ετών. Λόγω ξαφνικης αύξησης και πόνου στο στήθος η παιδίατρος μας παρεπεμψε σε παιδοενδοκρινολογο. Έκανε τις.απαραιτητες εξετάσεις και διαπιστωθηκε οτι εχει μπει στην εφηβεία και γύρω στα 10 θα της ερθει περίοδος. Ειναι μεν φυσιολογικό μετά τα 8 (κι εγω αδιαθετησα 10,5 χρ και κοντη δε με λες)αλλά συμφωνα με την παιδοενδοκρινολογο θα πάρει ακομα λιγο ύψος κα γι αυτο μας πρότεινε "θεραπεία" με ενέσεις για 2 χρονια περιπου προκειμενου να καθυστερήσει η περίοδος. Υπάρχει κάποιος γονιός με παρόμοιο θεμα; 

Τα παιδιά κάνουν μία απότομη ανάπτυξη κάπου στους 10+ πόντους σε ενα χρονο στην εφηβεια. Ενα παιδάκι που αδιαθετεί νωρίς, μπορεί να μην κάνει ποτέ αυτό το απότομο ψήλωμα και να πάρει απλά 2-3 πόντους και τέλος. Συν το ψυχολογικό του να έχεις περίοδο π.χ. στην Τετάρτη δημοτικού. Τουλάχιστον έτσι μας είχε πει ο ενδοκρινολόγος για την κόρη μου που την παρακολουθουσαμε. Τελικά αδιαθέτησε στα 11 και είχε ήδη ψηλώσει από τα 10, οπότε δεν ασχοληθήκαμε. Συμμαθήτριά της που της ήρθε η περίοδος στα 9 και έκαναν αναστολή μετά για το ψυχολογικό κομμάτι, δεν έχει ψηλώσει από τότε, είναι πλέον 14, και έχει κανονικά ανεπτυγμένο γυναικείο σώμα, αλλά ύψος 1 και 40.

Διαφημίσεις

ΑΡΓΚ, πραγματικά δεν γνώριζα το θέμα. Δηλαδή εγώ που μου ήρθε περίοδος στα 10-11, μετά δεν ψήλωσα καθόλου; Και πώς μπορούμε να ξέρουμε σε ποια χρονιά θα γίνει το ψήλωμα για να καθυστερήσουμε την περίοδο; Και όταν λες αναστολή για το ψυχολογικό κομμάτι τι εννοείς; Και τι πέτυχαν με αυτό τελικά; 

Η μεγάλη μου η κόρη (τώρα 12 ετών) αδιαθέτησε στην έκτη δημοτικού,10,5 ετών και δεν έκανε ποτέ απότομη ανάπτυξη είχε ύψος 1,52. Τώρα είναι 1,61. πιστεύω ότι το ύψος που θα πάρει το παιδί έχει προκαθοριστεί από την γέννα του.Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις...

8 ώρες πρίν, popi76 είπε:

ΑΡΓΚ, πραγματικά δεν γνώριζα το θέμα. Δηλαδή εγώ που μου ήρθε περίοδος στα 10-11, μετά δεν ψήλωσα καθόλου; Και πώς μπορούμε να ξέρουμε σε ποια χρονιά θα γίνει το ψήλωμα για να καθυστερήσουμε την περίοδο; Και όταν λες αναστολή για το ψυχολογικό κομμάτι τι εννοείς; Και τι πέτυχαν με αυτό τελικά; 

Aπό όσο μου έχουν πει οι ενδοκρινολόγοι, συνηθως τα παιδιά στην εφηβεία παίρνουν απότομα ύψος. Η κόρη μου στα 10 πήρε κοντά 10 πόντους σε ένα καλοκαίρι και μετά αδιαθέτησε. Εγώ θυμάμαι ότι είχα επίσης πάρει γύρω στους 15 πόντους σε λίγους μήνες και μετά μου ήρθε η περίοδος. Αν η εφηβεία έρθει πολύ νωρίς, μπορεί να μην γίνει αυτό καθόλου. Ξαναλέω από όσο μου είπαν οι γιατροί, η μόνη προσωπική μου εμπειρία είναι με φίλη της κόρης μου που όντως έμεινε πολύ κοντη.

Γι αυτό κάνουν και ακτινογραφία στο χέρι από όπου φαίνεται αν το παιδί συνεχίζει να ψηλώνει ή όχι και το συνυπολογίζουν στο αν θα γίνει αναστολή.

Στο ψυχολογικό εννοώ ότι αλλιώς αντιμετωπίζει ένα παιδάκι στα 9-10 την περίοδο και αλλιώς στα 13. Το ότι πρέπει να κουβαλά σερβιέτες στο σχολείο, να φοβάται μη λερωθεί, να χάνει προπονήσεις από αθλήματα κλπ κλπ δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να το διαχειριστεί σε μικρή ηλικία. 

Μου ηρθε περιοδος στην Τεταρτη δημοτικου (στην αρχη της). Ηδη ημουν 1,65. Μεχρι το τελις του δημοτικου πηρα αλλους 10 ποντους. 

Το υψος δεν καθοριζεται απο το πιτε ερχεται η περιοδος. Καθοριζεται απο πολλους αλλους παραγοντες, οπως το υψος των γονεων, η διατροφη κλπ

10 ώρες πρίν, emmaki είπε:

Μου ηρθε περιοδος στην Τεταρτη δημοτικου (στην αρχη της). Ηδη ημουν 1,65. Μεχρι το τελις του δημοτικου πηρα αλλους 10 ποντους. 

Το υψος δεν καθοριζεται απο το πιτε ερχεται η περιοδος. Καθοριζεται απο πολλους αλλους παραγοντες, οπως το υψος των γονεων, η διατροφη κλπ

Eφόσον μιλάμε για πρώορη εφηβεία, δεν ισχύει αυτό. Μπορείς να δεις εστω και την περίληψη π.χ. εδώ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15073143

"precocious puberty leads to accelerated growth, accelerated bone maturation and ultimately reduced stature"

Διαφημίσεις

4 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Eφόσον μιλάμε για πρώορη εφηβεία, δεν ισχύει αυτό. Μπορείς να δεις εστω και την περίληψη π.χ. εδώ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15073143

"precocious puberty leads to accelerated growth, accelerated bone maturation and ultimately reduced stature"

Όμως σε πιο σύγχρονες μελέτες αναφέρεται "If they gain a lot of height early, they stop growing earlier"

http://www.med.umich.edu/yourchild/topics/puberty.htm

Άρα, εξαρτάται από πολλους παράγοντες!

κάπου, σε θέμα που αφορούσε αγόρια και την αντιμετώπιση του μήκους του πέους θυμάμαι να είχε βάλει κάποιος γιατρός ως αντιμετώπιση την ορμονική θεραπεια, που βοηθά στο να μεγαλώσει το πέος στις περιπτώσις όπου φαίνεται να είναι μικρό, σε ηλικίες προεφηβείας, ή νωρίτερα κιόλας! Ναι , ....ισχύει! ,  (γιατί υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πόσο θα μεγαλώσει σε εκατοστά) και μάλιστα τότε υπήρχε κάποια διαμάχη για το ότι εάν δεν γίνει αρκετά νωρίς αυτή η ορμονική θεραπεία, μετά δεν μπορεί να υπάρξει ξανά παρέμβαση & δεν πιάνουν οι ορμόνες.  

υποθέτω ότι ίσως και εδώ, εάν προλάβεις την διαδικασία αρκετά νωρίς, ίσως πετύχει αλλά αν δεν το κάνεις αρκετά νωρίς, δεν θα έχεις αποτέλεσμα κανένα ? ...

• 5 months later...

Γνωρίζει κάποιος καποιο οικονομικό και καλό παιδοενδοκρινολογο στην ΑΘηνα για θέματα ελλειψης βιταμίνης D ? και για προωρη ήβη ? Αν ειναι σε δημοσιο νοσοκομειο ακόμα καλύτερα. Στο Αγια Σοφία ραντεβού για το επομενο 3 μηνο δεν υπαρχουν. Ψάχνω για καλό άνθρωπο και καλό επιστήμονα. Ευχαριστώ

• 6 χρόνια μετά...

Η κόρη μου είναι 9 ετών, τα έκλεισε τον ιούλιο. Φέτος άρχισε να λέει ότι πονάνε οι ρωγίτσες της και έχει αρχίσει να έχει τριχούλες στο εφηβαίο. Η παιδίατρος δε μου έχει πει κάτι. Εμένα μου φαίνεται νωρίς. 

2 ώρες πρίν, teacher40 είπε:

Η κόρη μου είναι 9 ετών, τα έκλεισε τον ιούλιο. Φέτος άρχισε να λέει ότι πονάνε οι ρωγίτσες της και έχει αρχίσει να έχει τριχούλες στο εφηβαίο. Η παιδίατρος δε μου έχει πει κάτι. Εμένα μου φαίνεται νωρίς. 

εμενα η δικη μου ειναι 10,δ εχει παραπονεθει για ενοχληση,αλλα νομιζω οτι εχει αρχισει να μεγαλωνει το στηθος ελαχιστα

διαβασα κ μου ειπε κ η γυναικολογος οτι αφου αρχισει η τριχοφυια σε 1,5-2χρ θα αδιαθετησει.απο οσο ξερω δ εχει ακομη η δικη μου

επειδη κ γω αδιαθετησα τελειωνοντας την εκτη,κ η κορη μου ειναι αρκετα ανεπτυγμενη,ειδα μηπως χρειαζεται να το ψαξουμε.για μας θεωρω δ ειναι απαραιτητο

μπορεις να κανεις ενα τηλ στο γιατρο σας να ρωτησεις,κ ισως κ σε εναν ενδοκρινολογο

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...