Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Προσπαθεια για αποκλειστικο θηλασμο

Recommended Posts

μου λεγανε πως αν εχω αγχος κ νευρικοτητα τοτε επιρρεαζει κ το μωρο.γιαυτο το ειπα

Φυσικά, η διάθεσή σου επηράζει τη διάθεση του μωρού. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τους κολικούς. Οι κολικοί είναι ισχυρός πόνος που δεν προκαλείται από την ψυχολογική διάθεση του μωρού.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 4k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

ολα αυτα που αποφευγεις ειναι αιτια κολικων αλλα αφου τα αποφευγεις ισως παιζει ρολο κ η ψυχολογια σου.γενικα εισαι ηρεμη εσυ?υπαρχει ηρεμια μεσα στο σπιτι.ακομα κ το αγχος της μητερας μπορει να προξενει κολικους

απολυτη.δεν εχουμε κανενΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Ε ΑΓΧΩΝΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Δημητρα μου σε ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!!!!ολα οσα μου λες ειναι υπερπολυτιμα!!!!

Αγλαια μου, θα σε κανω προτομη,με τοση βοηθεια που προσφερεις πραγματικα σε ευχαριστω!!!!!!!!εισαι υπερ πολυτιμη συμβουλος!!!!!!!!

Αν δεις ότι κάποιο φρούτο πειράζει το μωρό σου να το αποκλείσεις, αλλιώς δεν έχεις κανένα λόγο να αποκλείεις τόσες τροφές από τη διατροφή σου.

!;)

πως θα καταλαβω οτι το πειραζει?

Διαφημίσεις

καλημερα! πραγματικα η βοηθεια ολων σας ειναι υπερπολυτιμη!!!!!!!!!!!!!!!! αν δεν ειχα ανακαλυψει το φορουμ δε ξερω τι θα εκανα και αν θα καταφερνα να θηλασω το μωρο μου (λογω αγχους αν ολα πανε καλα αν τρωει το μωρο κλπ)

αγλαια να σε ρωτησω, πρεπει απο βδομαδα να κατεβω στο ικα για να παρω τα χρηματα μου και οπως καταλαβαινετε αν μπλεξεις με τετοια μπορει να σου φαει ολο το πρωινο..... μπορω να βγαλω γαλα με το θηλαστρο και να το αφησω για να ταισουν το μωρο μου? εχω το θηλαστρο medela swing. αλλα πως θα ξερω ποσο να βγαλω και ποτε ειναι καλυτερα να το βγαλω για να μη διαταραξω τη σειρα μας και μετα εχω αλλα???????? και γενικα πως μπορω να εχω καποιο γευμα ετοιμο περιστασιακα αν θελω να κατεβω για ψωνια ή κατι χρονοβορο τελος παντων....?????

ΥΓ και αν δε ζηταω πολλα, καπου ειχατε γραψει νομιζω πως αποθηκευουμε το γαλα και ποσο διατηρειται σε ψυγειο, καταψυξη κλπ

WLFfp2.png XI11p2.png

επισης σε αυτο που ρωτησε η θεανω, οντως πως θα καταλαβουμε τι πειραζει το μωρο? εγω μια φορα εφαγα μηλο και μια μπανανα και τις 2 φορες μου εβγαλε το γαλα η μικρη... αλλα σκεφτομαι μηπως ηταν συμπτωση.......

WLFfp2.png XI11p2.png

Απο ανασφαλεια δικη μου θελω να κρατησω και αλλο γαλα στην καταψυξη ομως με της avent το θηλαστρο ειναι ψιλοαδυνατο...βγαζω γυρω στα 60ml με γεματο στηθος.

Έχεις το χειροκίνητο ή το ηλεκτρικό της avent;

Επισης κατι αλλο που με προβληματιζει...ειπατε οτι δινουμε το ενα στηθος, θηλαζει οσο θελει και μετα προσφερουμε και το αλλο.Αν θηλασει εχει καλως αν οχι παλι εχει καλως...χμμμ ομως αν θηλασει πχ 10 το βραδυ και απο τα 2 και μετα σηκωθει στη 1 και θηλασει μονο απο το αριστερο και δεν θελει το δεξι, τοτε τι κανουμε??το δεξι το αφηνουμε τουμπανο??ή το βγαζουμε με θηλαστρο το γαλα??Γιατι μεχρι να περασουν αλλες 3 ωρες στην δικη μου περιπτωση το βραδυ θηλαζει ανα 3-5 ωρες το στηθος θα εκραγει...εγω ετσι καταφερα και εκανα αυτη την μικρη τραπεζα...του φτανει το γαλα απο το ενα στηθος και απο το αλλο δεν τρωει.Βεβαια ολη την υπολοιπη μερα τρωει και απο τα 2 χωρις συζητηση.

Κάνεις αυτό που βολεύει και σε σένα. Αν τα κακά δεν είναι πράσινα, δεν υπάρχει πρόβλημα.;)

27/11 3860

11/12 4500

Μια χαρά!;)

Aglaia μου χθες αγανακτησα δεν κοιμηθηκα ολο το βραδυ δεν ξερω τι του εφτεγε ολο ειχε ανησυχια ολο σφιγγοτανε δεν ηξερα αν ποναει η αν πειναει...το στηθος μου το αισθανομαι ξεφουσκωτο βεβαια οταν τον βαζω να φαει ακουω στην αρχη τις γουλιες που καταπινει αλλα μετα τιποτα νομιζω οτι δεν εχω γαλα.Εχει εδω και 3 μερες καθε βραδυ μενει κανα 4 ωρο ξυπνιο και ολο ανυσηχο οατν τον βαζω στο στηθος τρωει για λιγο κοιματε πανω στο στηθος ,οταν τον βαζω στην καλαθουνα τα ιδια................χθες εκανα ενα καθος το ξερω αλλα ηθελα να δω του εδωσα συμπληρωμα 60 γραμμαρια ξενο γαλα και το ηπιε ενω ειχε φαει,αν δεν πεινουσε θα το ετρωγε?βοηθησε με νομιζω οτι δεν χορταινει

Διαφημίσεις

Γέννησα με καισαρική πριν 3 μηνες ένα κοριτσάκι 2.900 στις 37 εβδομάδες.

Μετά από πολλά λάθη δικά μου και συγκυρίες, έδωσα??γάλα στη μικρή μόνο 2 μέρες παράλληλα με μπιμπερό

Πριν ένα μήνα μετά από πολλές ενοχές και τύψεις, σκέφτηκα οτι μπορεί να ξανακατέβαζα γάλα. Το έψαξα στο web και είμαι τώρα στις 3 εβδομάδες που προσπαθω με κατάλληλο θήλαστρο .

Παίρνω 3x7 χάπια μαγιά μπύρας, πίνω ρόφημα με μάραθο και περιμένω...

Το μόνο που έχω καταφέρει ως τώρα είναι max 2- 3 σταγόνες από το κάθε στήθος τη φορά.

Το βράδυ βάζω θήλάστρο στις 1, 4:30, και στις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα κάθε 1,5 ώρες και το απόγευμα κάθε 2 ή 3 ώρες. Προσπαθώ να κάνω 9-10 αντλήσεις των 12-13 λεπτών.

Βάζω τη μικρή στο στήθος 1-3 φορές την ημέρα, αν θέλει και γίνεται αλλά νομίζω ότι απλά κάνει πιπίλα και κοιμάται...

Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να είχα δει κατι καλύτερο στην προσπάθεια μου στο θήλαστρο...

το ηλεκτρικο εχω...πιστευεις με καλυπτει?

Αν βγάζεις 60 ml στην άντληση είναι αρκετά κουραστικό, θέλεις 2-3 αντλήσεις για ένα γεύμα. Αν αυτό σου αρκεί δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Αν λείπεις περιστασιακά και μόνο για ένα γεύμα είναι εντάξει. Αν λείπεις συστηματικά και το μωρό θα χάνει 2 ή περισσότερα γεύματα, τότε χρειάζεσαι κάτι πιο ξεκούραστο και αποτελεσματικό.

Με ένα νοσοκομειακό θα αντλείς από 2πλάσια έως 4πλάσια ποσότητα σε λιγότερο χρόνο.

αν δεν πεινουσε θα το ετρωγε?

Θα το έτρωγε.

βοηθησε με νομιζω οτι δεν χορταινει

αν περνάει άλμα ανάπτυξης, θηλάζει πιο συχνά για να αυξήσει την παραγωγή. Σε 3-4 μέρες θα την αυξήσει με τους συχνούς θηλασμούς. Αν του δίνεις συμπλήρωμα δεν θα την αυξήσει και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το θηλασμό.

Το έψαξα στο web και είμαι τώρα στις 3 εβδομάδες που προσπαθω με κατάλληλο θήλαστρο .

Παίρνω 3x7 χάπια μαγιά μπύρας, πίνω ρόφημα με μάραθο και περιμένω...

Το μόνο που έχω καταφέρει ως τώρα είναι max 2- 3 σταγόνες από το κάθε στήθος τη φορά.

Το βράδυ βάζω θήλάστρο στις 1, 4:30, και στις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα κάθε 1,5 ώρες και το απόγευμα κάθε 2 ή 3 ώρες. Προσπαθώ να κάνω 9-10 αντλήσεις των 12-13 λεπτών.

Βάζω τη μικρή στο στήθος 1-3 φορές την ημέρα, αν θέλει και γίνεται αλλά νομίζω ότι απλά κάνει πιπίλα και κοιμάται...

Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να είχα δει κατι καλύτερο στην προσπάθεια μου στο θήλαστρο...

Γενικά την 3η και 4η εβδομάδα αυτό είναι το αναμενόμενο.

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις αυτό:

http://www.drjacknewman.com/help/Domperidone%20Getting%20Started.asp

και να συμβουλευτείς όλα τα σχετικά λινκ του άρθρου

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια!

Διαφημίσεις

το ότι οι 2-3 σταγόνες είναι αναμενόμενο και όχι αρνητικό σημάδι μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Τη μαγιά την παίρνω μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες.

Είμαι τελείως αρνητικά σε φάρμακα. Πιστεύετε ότι έχω ελπίδες χωρίς αυτά?

Αγλαια μου,τελικα πως θα καταλαβω αν καποιες απο τις τροφες που καταλαβαινω πειραζουν το μωρακι μου?

μπορεί να κάνει πράσινα κακά σε συνδυασμό με βλέννα, σύγκαμα ή αίμα αν έχει αλλεργία, ή να βγάλει εξανθήματα. Επίσης το αγελαδινό γάλα μπορέι να προκαλεί κολικούς. Αυτά μου έρχονται τώρα

jv42p3.png

DfUyp2.png

το ότι οι 2-3 σταγόνες είναι αναμενόμενο και όχι αρνητικό σημάδι μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Τη μαγιά την παίρνω μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες.

Είμαι τελείως αρνητικά σε φάρμακα. Πιστεύετε ότι έχω ελπίδες χωρίς αυτά?

Σου εύχομαι καλή δύναμη στην προσπάθεια σου. Καταλαβαίνω την αρνητικότητα σου για τα φάρμακα (το ίδιο είμαι και εγώ) απλά χωρίς να είμαι ειδικός και από αυτά που έχω διαβάσει πιστεύω πως η domperdione σε συνδυασμό παρακολούθησης ενδοκρινολόγου (αν ανησυχείς να τα πάρεις από μόνη σου) θα σε βοηθήσει να δεις πιο γρήγορα αποτελέσματα μιας και όπως καταλαβαίνω δεν υπήρχε διάστημα θηλασμού. Η Αγλαΐα δεν σε παραπέμπει τυχαία στο άρθρο και η μπυρομαγιά στην περίπτωσή σου ίσως να μην είναι αρκετή. Επίσης είναι και η Katerιν@ που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο φάρμακο αποτελεσματικά και την παρακολουθεί ενδοκρινολόγος που της έχει συστήσει η Αγλαΐα. Αφού έχεις μπει στην διαδικασία δεν είναι κακό να πάρεις επιπλέον βοήθεια μιας και απο τα λίγο που γράφεις καταλαβαίνω ότι είσαι αποφασισμένη να το παλέψεις.....

κολοικους εχει ετσι κ αλλιως.(που δεν τρωω τιποτα εννοω)

πρασινα κακα μου εκανε πριν μια εβδομαδα για 2συνεχομενα απογευματα ,αλλα ο παιδιατρος μου ειπε οτι οφειλετε σε υπερπαραγωγη.(παλι δεν εφαγα τιποτα υποπτο)

μαλλον με εμας η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα!!!!

Άσε, ας μην πιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΑΣΩ. Ακόμα και η μαία με την οποία έκανα ψυχοπροφυλακτική και υποτίθεται ήταν υπέρ του θηλασμού με διαβεβαίωσε ότι το παιδί μου πεινάει, δε χορταίνει και να του δίνω συμπλήρωμα μετά το μισάωρο θηλασμό. Όταν μάλιστα τη ρώτησα αν η κατάσταση αυτή υπήρχε περίπτωση να αλλάξει γέλασε και είπε όχι βέβαια.

Ευτυχώς όταν γύρισα σπίτι μίλησα με τη γυναίκα ενός φίλου που είχε το ίδιο πρόβλημα ένα μήνα πριν από μένα και μου είπε τις συμβουλές που τις είχαν δώσει από την La Leche. Μετά διάβασα πολλά δικά σας ποστ στο σάιτ αυτό (ειδικά της Αγλαΐας) και άρχισα να κόβω το συμπλήρωμα όλο και περισσότερο, προς πείσμα όλων των δικών μου που όταν έκλαιγε το παιδί έλεγαν "δεν έχεις γάλα" και έφτιαχναν συμπλήρωμα.

Τελικά ζήτησα τη βοήθεια συμβούλου θηλασμού που με βοήθησε πολύ. Το πιο σημαντικό ήταν ότι μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Έτσι τους άφηνα να φτιάχνουν συμπλήρωμα σε κάθε τάισμα, με τη διαφορά ότι μετά το πετάγαμε όπως ήταν γιατί το παιδί, πολύ απλά χόρταινε!

Τώρα το πίστεψαν επιτέλους όλοι, αφού βλέπουν ότι το παιδί χορταίνει με αποκλειστικό θηλασμό, παίρνει βάρος και ταυτόχρονα κάνω και τράπεζα γάλακτος στην κατάψυξη!

Άκου λέει "δεν έχεις γάλα"...

Αυτο με τις μαιες και τους γιατρους που υποτιθεται οτι ειναι πολυ υπερ του θηλασμου, ειναι δυστυχως η χειροτερη παγιδα...

Ακριβως επειδη σου δινουν την εντυπωση οτι υποστηριζουν το θηλασμο (και μπορει να τον υποστηριζουν, απλα να μην γνωριζουν οσα χρειαζονται), οταν τελικα σου λενε οτι χρειαζεται συμπληρωμα, ταρακουνιεσαι πραγματικα.

Λες "για να μου το λεει η μαια που στηριζει το θηλασμο, αρα σιγουρα χρειαζεται συμπληρωμα". Και την πατας.

Παντως επιμενω οτι πρεπει κι εμεις να ειμαστε λιγο σταθεροι σ' αυτο που θελουμε και ζηταμε.

Ακουω για το ιασω και ποσο τρομερο ειναι και δεν μπορω να μην πω οτι στο δευτερο παιδι μου και ξενο δεν εδωσαν και θηλασα αμεσως μετα τη γεννα και στη λαμπα που μπηκε παλι επινε το δικο μου γαλα και συνεχεια μαζι μου το ειχα και με βοηθησαν λιγο στην αρχη που χρειαζομουν ενα δευτερο χερι για να τον βαλω στο στηθος.

Για να το πω απλα, ημουν απολυτη ως προς τον αποκλειστικο θηλασμο και γενικα στο τι ηθελα και ακριβως αυτο πηρα.

Μαλιστα ακουσα και το φοβερο σχολιο μιας μαιας που μου ειπε "επιτελους και μια που θελει να θηλασει το παιδι της και δεν γκρινιαζει":shock:

Ξερω τι εννοουσε (το συζητησα) και δεν τη δικαιολογω βεβαια.

Πολλες νεες μαμαδες αγανακτουν με τα "προβληματα" ειδικα τις πρωτες ημερες του θηλασμου και πολυ γρηγορα πεφτουν στην παγιδα να δωσουν λιγο ξενο γαλατακι, "για να μην πεινασει το μωρο".

Κανονικα θα ηταν υποχρεωση των μαιων να επιμεινουν και να μη δωσουν ξενο γαλα, αλλα κι αυτες οταν βλεπουν οτι η μητερα φοβαται και ζηταει συμπληρωμα, το δινουν. Αλλες επειδη δε θελουν να παρουν την ευθυνη και να ακουσουν κουβεντες του τυπου πεινουσε το μωρο μου και δεν το ταισατε, αλλες επειδη βαριουνται να επιμεινουν και να βοηθησουν και αλλες γιατι πραγματικα πιστευουν οτι το μωρο θελει συμπληρωμα.

Σαφως και δεν τις δικαιολογω. Ειναι υποχρεωση τους να κανουν σωστα τη δουλεια τους.

Αλλα επειδη εχω δει και μαια να επιμενει να βαλει το μωρο στο στηθος και η μανα να της μιλαει ασχημα "δε βλεπετε οτι ποναω και δεν μπορω? φερτε συμπληρωμα και θα το θηλασω οταν μπορεσω".

Επειδη εχω δει και μαια να φερνει το μωρο για θηλασμο και η μαμα και ολο της το σοι να ωρυονται οτι το μωρο εχασε 100 γραμ και αρα θελει συμπληρωμα.

Φυσικα για ολα τα παραπανω φταιει η κακιστη ενημερωση των νεων μητερων που επρεπε ιδανικα να γινεται απο τους γυναικολογους, τις μαιες , τους παιδιατρους, το μαιευτηριο.

Ομως να μαθουμε κι εμεις να ζηταμε αυτο που θελουμε και να μαθουμε και να επιμενουμε και λιγο.

Ολο ακουω εδω να βριζουμε το ιασω, το λητω ,το ελενα κλπ, αλλα οσες φορες εχω βρεθει στο μαιευτηριο, δεν ακουω τσιμουδια.Λες και τους φοβομαστε. Τους πληρωνουμε, ας μας φοβουνται εκεινοι.

Αγλαια μου,τελικα πως θα καταλαβω αν καποιες απο τις τροφες που καταλαβαινω πειραζουν το μωρακι μου?

Συγγνωμη που σου απαντω εγω, ελπιζω σε κατι να σε βοηθησω.

Η κορη μου ειχε φοβερους κολικους. Για να καταληξω βεβαια στο συμπερασμα οτι επροκειτο για κολικους και οχι για δυσανεξια - αλλεργια σε καποιο τροφιμο, εκανα ολα τα πειραματα βγαζοντας και βαζοντας τροφες στο διατολογιο μου. Τιποτα απολυτως δεν εγινε και τιποτα δεν αλλαξε.

Οι κολικοι δεν εχουν διαπιστωμενη αιτια, εικασιες μονο γινονται για την αιτια τους.

Η πιο λογικη για εμενα εξηγηση ειναι το ανωριμο πεπτικο συστημα του μωρου.

Η διαδικασια αναπτυξης των οργανων ενδομητρια δε γινεται στους ιδιους χρονους σε ολα τα μωρα, σε καποια αργει τοσο που ολοκληρωνεται μετα τη γεννηση και σε αλλα ειναι ανωριμο το συστημα πολλες φορες γιατι το μωρο βγηκε νωριτερα.

Υπαρχουν και αλλες αποψεις που παλι αφορουν το εντερο.

Μην τα αναλυσουμε ολα εδω.

Εαν το μωρο εχει πχ αλλεργια στο γαλα, θα ηρεμησει αν κοψεις εσυ τα γαλακτοκομικα και οτιδηποτε εχει λακτοζη.

Εαν ομως εχεις απλως κολικους, τιποτα μα τιποτα δεν θα το ηρεμησει απο τη διατροφη σου.

Πολλες αγκαλιες θελει, χλιαρα πανακια στην κοιλιτσα, βολτες και υπομονη.

k9Tap3.png

ευχαριστω πολυ γιατην απαντηση!!

αρα λοιπον θα τρωω κανονικα και απλα θα κανουμε υπομονη!!!!

το κακο ειναι πως εχω τυψεις αν ξεκινησω να τρωω!φοβαμαι οτι εγω φταιω που ταλαιπωρειτε !!!!

η θεραπεια που εφαρμοσα ,ειναι θερμοφοριτσα και πολυ στηθος!!!!οταν ποναει τη βαζω στο στηθος τρωει 5 λεπτα μετα πιπιλαει κ μετα αποκοιμιετε,ετσι κ ηρεμει!!!!

οταν θηλαζουμε (οι εμπειρες μανουλες θα με βοηθουσαν)πρεπει το μωρο να εχει ολη την θηλαια αλω (υο καφε)στο στομα του?γιατι εμενα πιανι την ρωγα και λιγο απο το καφε.

οταν προσπαθω να την αλλαξω θεση κανει παλι το ιδιο .Πιανει με τα χειλακια της την ρωγα,και δεν με αφηνει να φτιαξω το στηθος/

καλημερα! πραγματικα η βοηθεια ολων σας ειναι υπερπολυτιμη!!!!!!!!!!!!!!!! αν δεν ειχα ανακαλυψει το φορουμ δε ξερω τι θα εκανα και αν θα καταφερνα να θηλασω το μωρο μου (λογω αγχους αν ολα πανε καλα αν τρωει το μωρο κλπ)

αγλαια να σε ρωτησω, πρεπει απο βδομαδα να κατεβω στο ικα για να παρω τα χρηματα μου και οπως καταλαβαινετε αν μπλεξεις με τετοια μπορει να σου φαει ολο το πρωινο..... μπορω να βγαλω γαλα με το θηλαστρο και να το αφησω για να ταισουν το μωρο μου? εχω το θηλαστρο medela swing. αλλα πως θα ξερω ποσο να βγαλω και ποτε ειναι καλυτερα να το βγαλω για να μη διαταραξω τη σειρα μας και μετα εχω αλλα???????? και γενικα πως μπορω να εχω καποιο γευμα ετοιμο περιστασιακα αν θελω να κατεβω για ψωνια ή κατι χρονοβορο τελος παντων....?????

ΥΓ και αν δε ζηταω πολλα, καπου ειχατε γραψει νομιζω πως αποθηκευουμε το γαλα και ποσο διατηρειται σε ψυγειο, καταψυξη κλπ

κοριτσια καμια βοηθεια??? αυριο θα παω στο ικα!!!!

helpppppppppppppp

WLFfp2.png XI11p2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...