Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τετραμελής οικογένεια σε σπιτι 75 τμ.?

evelinaki

Recommended Posts

Θα ήθελα την γνώμη σας καθώς και την εμπειρία σας (σε όσους την έχουν) σχετικά με το εάν μπορεί μια 4μελης οικογένεια να ζήσει «άνετα» σε σπίτι 70 με 75 τμ. Είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια με μαμά, μπαμπά, γιόκα και κορούλα!!

Με τον άντρα μου είμαστε πολλά χρόνια μαζί και κάνοντας σκληρή οικονομία έχουμε μαζέψει ένα ποσό το οποίο θέλουμε να το επενδύσουμε στην αγορά σπιτιού. Αυτή την στιγμή μένουμε στο ενοίκιο σε σπίτι 90 τμ και είμαστε τέλεια, είναι νεόδμητο και σουπερ ΑΛΛΑ θέλουμε να απαλλαγούμε από το ενοίκιο μιας και δίνουμε χρήματα που δεν μένουν σε εμάς.

Είχαμε σκοπό πριν από κάποια χρόνια να αγοράσουμε ένα σπίτι 100 με 120 τμ αλλά είμαστε και οι 2 μισθωτοί εγώ δημόσιος και ο άντρας μου ιδιωτικός και έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση και στους 2 μισθούς… συν ότι ο άντρας μου είχε μείνει άνεργος για 8 μήνες (και φοβόμαστε διπλά πλέον το ενδεχόμενο μια μελλοντικής απόλυσης ξανά)και έτσι σκεπτόμαστε να πάρουμε ένα μικρότερο σπίτι ώστε να χρειαστεί να πάρουμε δάνειο 50.000 € και όχι 120.000 € αν παίρναμε 100 τμ.

Με το να πάρουμε ένα μικρότερο σπίτι θα έχουμε μικρότερο χώρο σαφώς και λιγότερες ανέσεις αλλά επίσης μικρότερη δόση στεγαστικού και όπως τα έχουμε υπολογίσει σε καμιά πενταετία θα το έχουμε εξοφλήσει.

Με το να πάρουμε μεγαλύτερο σπίτι θα έχουμε μεγαλύτερο χώρο μεγαλύτερη άνεση αλλά και μεγαλύτερη δόση για πολλά χρόνια… Και αυτό είναι που μας φοβίζει ,δηλαδή τι θα συμβεί σε μια μελλοντική απόλυση του άντρα μου η ακόμα και δική μου έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στη χώρα μας. Να σημειώσω ότι δεν έχουμε οικονομική βοήθεια από πουθενά και ούτε ενδέχεται να έχουμε πχ. παππούδες γιαγιάδες ή κληρονομιές κλπ…

Ποια είναι γνώμη σας??Εσείς τι θα κάνατε?

Με χαρά και προσοχή αναμένω να διαβάσω τις απόψεις σας και ότι άλλο μπορεί να σκεφτείτε που δεν το έχω γράψει πιο πάνω… Από την μια φοβόμαστε να βάλουμε δόση για πολλά χρόνια αλλά θα έχουμε ένα σπίτι που θέλουμε από την άλλη φοβόμαστε και το γεγονός μήπως το μικρό σπίτι δεν μας βολέψει και μιζεριάζουμε σε ένα μικρό σπίτακι…

Ουφ έχουμε μπερδευτεί!!!:roll::roll:

Διαφημίσεις

Θα ήθελα την γνώμη σας καθώς και την εμπειρία σας (σε όσους την έχουν) σχετικά με το εάν μπορεί μια 4μελης οικογένεια να ζήσει «άνετα» σε σπίτι 70 με 75 τμ. Είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια με μαμά, μπαμπά, γιόκα και κορούλα!!

Με τον άντρα μου είμαστε πολλά χρόνια μαζί και κάνοντας σκληρή οικονομία έχουμε μαζέψει ένα ποσό το οποίο θέλουμε να το επενδύσουμε στην αγορά σπιτιού. Αυτή την στιγμή μένουμε στο ενοίκιο σε σπίτι 90 τμ και είμαστε τέλεια, είναι νεόδμητο και σουπερ ΑΛΛΑ θέλουμε να απαλλαγούμε από το ενοίκιο μιας και δίνουμε χρήματα που δεν μένουν σε εμάς.

Είχαμε σκοπό πριν από κάποια χρόνια να αγοράσουμε ένα σπίτι 100 με 120 τμ αλλά είμαστε και οι 2 μισθωτοί εγώ δημόσιος και ο άντρας μου ιδιωτικός και έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση και στους 2 μισθούς… συν ότι ο άντρας μου είχε μείνει άνεργος για 8 μήνες (και φοβόμαστε διπλά πλέον το ενδεχόμενο μια μελλοντικής απόλυσης ξανά)και έτσι σκεπτόμαστε να πάρουμε ένα μικρότερο σπίτι ώστε να χρειαστεί να πάρουμε δάνειο 50.000 ? και όχι 120.000 ? αν παίρναμε 100 τμ.

Με το να πάρουμε ένα μικρότερο σπίτι θα έχουμε μικρότερο χώρο σαφώς και λιγότερες ανέσεις αλλά επίσης μικρότερη δόση στεγαστικού και όπως τα έχουμε υπολογίσει σε καμιά πενταετία θα το έχουμε εξοφλήσει.

Με το να πάρουμε μεγαλύτερο σπίτι θα έχουμε μεγαλύτερο χώρο μεγαλύτερη άνεση αλλά και μεγαλύτερη δόση για πολλά χρόνια… Και αυτό είναι που μας φοβίζει ,δηλαδή τι θα συμβεί σε μια μελλοντική απόλυση του άντρα μου η ακόμα και δική μου έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στη χώρα μας. Να σημειώσω ότι δεν έχουμε οικονομική βοήθεια από πουθενά και ούτε ενδέχεται να έχουμε πχ. παππούδες γιαγιάδες ή κληρονομιές κλπ…

Ποια είναι γνώμη σας??Εσείς τι θα κάνατε?

Με χαρά και προσοχή αναμένω να διαβάσω τις απόψεις σας και ότι άλλο μπορεί να σκεφτείτε που δεν το έχω γράψει πιο πάνω… Από την μια φοβόμαστε να βάλουμε δόση για πολλά χρόνια αλλά θα έχουμε ένα σπίτι που θέλουμε από την άλλη φοβόμαστε και το γεγονός μήπως το μικρό σπίτι δεν μας βολέψει και μιζεριάζουμε σε ένα μικρό σπίτακι…

Ουφ έχουμε μπερδευτεί!!!:roll::roll:

Καλημέρα evelinaki. Διάβασα πολύ προσεκτικά το post και πιστεύω ότι έχεις δώσει η ίδια απαντήσεις στο ερώτημά σου!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αλλιώς τα πράγματα και όλοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι.

Εχώ την τύχη να μην πληρώνω δόσεις για στεγαστικό, αλλά έχω ακούσει από φίλους και συγγενείς ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, τις μειώσεις στους μισθούς κτλ κτλ.

Ασε που το σπίτι αποτελεί πλέον τεκμήριο και το διπλο-τριπλοπληρώνεις στο τέλος...

Επειδή είναι δύσκολες οι εποχές μήπως να το ξανασκεφτείτε;Να το αναβάλετε προσωρινά, μέχρι να δείτε πού θα πάνε τα πράγματα με τα της χώρας μας;

εγω εχω να πω τη γνωμη σε δυο θεματα. αφενος στο ερωτημα για τα τετραγωνικα θερωρω οτι θα ειστε μια χαρα. καθως ετσι οπως διαμορφωνονται πλεον οι χωροι και ειναι ολοι εκμεταλευσιμοι θα ειναι καθαρα τ.μ οποτε δεν νομιζω να εχετε θεμα χωρου.

ΑΛΛΑ σαν τραπεζικος θα σου προτεινα να το ξανασκεφτεις γιατι ναι μεν θα εχετε μικρο δανειο αλλα θα εχετε βαλει πολλα χρηματα απο την τσεπη σας απο οτι καταλαβα οποτε επειδη οι μισθοι θα μειωθουν σιγουρα περισσοτερο και μαλιστα δεν ειναι και καθολου σιγουρες οι θεσεις εργασιας, τα επιτοκια θα ανεβουν! αρα

οταν νοικιαζεις λες ενταξει δεν εχω θα παω σε ακομη μικροτερο στην αναγκη σε 2αρι οταν ειναι δικος σου τι κανεις? αν δεν πληρωσεςι το παιρνει η τραπεζα και μαλιστα χανεις και τα δικα σου λεφτα!!!!!

θα σου προτεινα να μην κανεις καμμια κινηση γιατι βλεπω πολλα και τα χειτροτερα ερχονται...

έχω δύο δωράκια

UDcLp3.png euQwp3.png

Εμείς είμαστε 3μελής οικογένεια και μένουμε σε σπίτι 60τμ.βέβαια ευτυχώς είναι δικό μας και για την ακρίβεια ήταν στα τούβλα για πολλά χρόνια οπότε οταν αποφασίσαμε να το φτιάξουμε κάναμε οτι τροποποιήσεις θέλαμε εμείς.:rolleyes:Απλέτο χώρο δεν μπορώ να πω οτι έχουμε πολλές φορές σχεδόν ¨κουτουλάει¨ό ένας πάνω στον άλλο ειδικά στο μπάνιο και ναι αν είχα την δυνατότητα θα είχα αγοράσει ενα μεγαλύτερο τουλάχιστον 100τμ.το είχαμε ψάξει κίολας με την προοπτική οτι θα νοικιάζαμε αυτό για να συμπληρώνουμε το δάνειο,όμως σε αυτές τις εποχές που ζούμε πάνω απο ολα πρωτέυον ρόλο έχει η διαβίώση μας και τα απαραίτητα του παιδιού γιαυτό και απορριψαμε την ιδεά αγοράς καινούριο ,θα σου πρότεινα λοιπόν για λίγο καιρό ακόμα να κάνετε υπομονή για να δειτε πως θα εξελιχθούν και τα πράγματα και μετά προχωράτε στην αγορά μεγαλύτερου.:wink:

Δεν νομίζω πως έχει σχέση πόσα είναι τα άτομα της οικογένειας, αλλά το τί σχέσεις έχουν μεταξύ τους. "Όλοι οι καλοί χωράνε" λέει ο λαουτζίκος και έχει δίκιο!

Γνωρίζω 7μελή οικογένεια σε 80τμ που τα καταφέρνουν στριμωγμένα, αλλά αγαπημένα, και 4μελή σε 180τμ που μαλώνουν ολημερής...

Διαφημίσεις

Πριν μερικά χρόνια χρειάστηκε για τη σχολή μου να κανω ιδιαιτερα στα μαθηματικά. Πήγα σε μια κοπελα μαθηματικό, καναμε μαθηματα στο σπίτι της. Ενα σπιτάκι ήταν-δεν ήταν 60 τετραγωνικά, με μια κρεββατοκάμαρα, ενα μικρό κουζινάκι, ενα υποτυπωδες μπανιο και ενα επίσης μικρο σαλονάκι. Στο σαλόνι ειχαν ενα επιπλο/σκρίνιο, στο κάτω μέρος του οποιου κρυβοντουσαν δυο κρεββατια (καπως λεγεται αυτός ο τυπος κρεββατιού, κομολί νομίζω). Εκεί λοιπον κοιμόντουσαν η κοπελα και ο αδελφός της, και οι δυο μαθηματικοί σημερα, εκει μεγάλωσαν, εκει διάβαζαν και μια χαρα μου φανηκαν τα παιδιά και πολύ ομορφη οικογένεια ήταν.

Για μενα δεν εχουν τοσο σημασια τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά το πώς εσύ αισθάνεσαι μεσα σε αυτά και τι προσδοκίες ειχες για το σπίτι σου. Αν δλδ πιστευες πως καποια στιγμή θα ζεις σε σπίτι 200 τετραγωνικά, σίγουρα ειναι δύσκολο να συμβιβαστείς με ενα διάρι για παράδειγμα. Καπου εδώ στο φόρουμ διαβαζα ιστορίες, θυμαμαι μια κοπελα που ελεγε ότι λόγω οικονομικών δυσχεριών εφυγαν απο το σπίτι που νοικαζαν -αρκετά μεγάλο, ανετο- και ανακαινισαν ενα ημιπογειο δικό τους, περιορισαν τα έξοδά τους (αυτό ήταν το σημαντικό για εκεινους εκεινη την περίοδο, απ' ό,τι κατάλαβα) και μου έδωσε την εντύπωση ότι εξακολουθούσαν να ειναι ευτυχισμένοι και να περνάνε καλά μεταξύ τους.

Eπίσης να λαβεις υπόψιν σου ότι οι τράπεζες δίνουν ποοοοολύ δυσκολα δανεια πια... ;)

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Νομίζω ότι πρέπει να βάλετε κάτω χαρτί και μολύβι και να υπολογίσετε αυστηρά:

1. Το ενοίκιο που πληρώνεται τώρα πόσο είναι και ποια θα είναι η δόση του δανείου? Εχουν σημαντική διαφορά?

2. Σε πόσα χρόνια υπολογίζεται να αποπληρώσετε το δάνειο?

3. Εχει δίκιο η κοπέλα που γράφει για εισφορές, ΕΤΑΚ κλπ, αλλά αυτά μπορείς να τα υπολογίσεις. Δηλ. να πεις τόσα τεραγωνικά * τόσο το τετραγωνικό=...... ευρώ η εισφορά κάθε χρόνο, τόσο το ΕΤΑΚ κάθε χρόνο. Εξακολουθεί να σε συμφέρει οικονομικά? (Δηλ. το δάνειο + οι εισφορές βγαίνουν λιγότερο ή ίδιο με το ενοίκιο?)

4. 15 τετραγωνικά διαφορά είναι βέβαια 1 δωμάτιο, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και η διαρύθμιση του χώρου. Ξέρω ανθρώπους με 2 παιδια (αγόρι και κορίτσι στην εφηβεία πλεόν) που έχουν σπίτι 72 τετραγωνικά και είναι ΟΚ (όχι άνετα, αλλά εντάξει) και άλλο ζευγάρι με 2 παιδιά σε 75 τετραγωνικά είναι τρομερα στριμωγμένα γιατί είναι μεγάλο το σαλόνι και μικρές οι κρεβατοκάμαρες.

5. Πέρα από το αυστηρό του σπιτιού, μαζί με το σπίτι αγοράζετε γκαράζ, αποθηκες κλπ? Παίζει και αυτό ρόλο.

Γενικά η αλήθεια είναι ότι, άσχετα με εισφορές και φόρους, η ιδιοκατοίκηση σου προσφέρει μία σιγουριά. Μικρό, ξεμικρό, λες είναι δικό μου και δεν με κουνάει κανείς.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να υποθηκεύσεις τα νιάτα σου και το μέλλον σου για λίγα επιπλέον μέτρα τοίχων. Ανετη ζωή δε σημαίνει μόνο μεγάλο σπίτι, αλλά και να μην έχεις άγχος για το αν θα γίνουν κάποιες νέες περικοπές μισθών, να μπορείς να απολαμβάνεις κάποιες μικροαπολάυσεις της ζωής όπως διακοπές με τα παιδιά σου, ένα καινούριο ρούχο, μία έξοδο με καλούς φίλους. Το μόνο που θα προσέξεις είναι μία καλή διαρρύθμιση του σπιτιού και καλή εκμετάλλευση των χώρων.

Δεν νομίζω πως έχει σχέση πόσα είναι τα άτομα της οικογένειας, αλλά το τί σχέσεις έχουν μεταξύ τους. "Όλοι οι καλοί χωράνε" λέει ο λαουτζίκος και έχει δίκιο!

Γνωρίζω 7μελή οικογένεια σε 80τμ που τα καταφέρνουν στριμωγμένα, αλλά αγαπημένα, και 4μελή σε 180τμ που μαλώνουν ολημερής...

εχεις δικιο!εμεις ημαστα 6μελης οικογενεια μεσα σε 72 τετραγωνικα!!!!4 παιδια διαφορετικης ηλικιας και φυλων στο ιδιο δωματιο.....δε λεω οτι ζουσαμε ανετα αλλα τωρα που εφυγα απο το σπιτι......νομιζω οτι μου λειπουν τ'αδερφακια μου...(κοτζαμ γαιδουρια ειμαστε τωρα!!!!!!)

IhCLp3.png

3Zdxp3.png

εγω δεν θα αλλαζα με τιποτα το ονειρο να ξυπνας στο δικο σου σπιτι.Τα τετραγωνικα δεν θα με πειραζαν,ολοι χωρανε!! Λιγοτερο καθαρισμα! Καλη αγορα σου ευχομαι

YiMXp3.png

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστω οοοολες πολυ για τις απαντησεις σας...Πραγματικα ειναι πολυτιμες οι συμβουλες σας μιας και διαβαζω πραγματα τα οποια δεν τα ειχα σκεφτει...

Αυτη την στιγμη δινουμε ενοικιο 570 € αλλα οπως ειπα παραπανω το σπιτι ειναι πολυ πολυ ωραιο..

Το να μεινουμε ακομα μερικα χρονια εδω ας πουμε 5 σημαινει οτι θα δωσουμε σε ενοικιο 60*570=34.200 €

Το να παρουμε δανειο 50.000 € για 8 χρονια σημαινει 96*620=59.520 υπολογιζοντας οτι θα το εξοφλισουμε ομως στην 5ετια και οχι στην 8ετια

Για μεγαλο δανειο 100.000 € καταλαβαινετε οτι ειναι τα διπλα και γιαυτο και ειμαστε τοσο πολυ επιφυλακτικοι.

Αν αποφασισουμε να παρουμε δανειο θα ειναι απο το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων μιας και ειμαι δημοσιος υπαλληλος και η δοση θα ειναι σταθερη για ολα τα χρονια μιας και θα το παρουμε με σταθερο επιτοκιο...

evelinaki επειδή σπίτι δεν αγοράζεις κάθε μέρα σκεφτείτε καλά αυτό που θα βρείτε.. η διαρρύθμιση είναι πολύ σημαντική.. θεωρώ ότι τα 80 τετραγωνικά είναι μια χαρά.. τα 70 είναι λίγα.. όχι ότι δε θα βολευτείτε.. απλά αν μπορείτε να πάρετε κάτι με 80 τμ. και είναι 5.000-10.000 πιο ακριβό από αυτό που είχατε κατά νου μην το τσιγκουνευτείτε.. (δεν πειράζει να πληρώνετε 2-3 χρόνια παραπάνω, δεν είναι τόσο τραγικό...όλοι μας πληρώνουμε τα σπίτια για 20 χρόνια οπότε είστε σε προνομιακή θέση αν μπορείτε να το αποπληρώσετε τόσο σύντομα) Καλή τύχη στην εύρεση

Εμείς πάντως σε 76 τετραγωνικά μένουμε και θεωρω πως χωράμε. 2 υ/δ, 1 μπάνιο και κουζίνα με σαλονι μαζί. Παραπάνω δωμάτια ίσον παραπάνω συγγενείς από επαρχία για να φιλοξενούμε!;)

Εμεις με τον συζηγο και το μωράκι μας ζούμε σε ένα σπίτι 45 τμ......

Η θεία μου με τον θειο μου και τα 4 παιδιά τους ζούσαν σε σπίτι 65 τμ.....Τωρα αρχισε να παντρευει τα κοριτσια ενα ενα και "ανοιγει" ο χώρος....

Θέμα προτεραιοτήτων είναι...Αν εσυ βαζεις πάνω απο ΟΛΑ την άνεση και τον χώρο τότε μένεις στο ενοικιο ή αγοραζεις μεγαλο σπίτι με πολλά χρόνια αποπληρωμης, αν όμως σε νοιάζει ένα τούβλο "δικό" σου να μην έχεις θέματα τότε κάνεις στην άκρη το θέμα άνεση και χώρων!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...