Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

gaps diet καντιντα και αλλεργίες


miriki

Recommended Posts

Το αντίθετο, να το βάζεις κάπου με χαμηλή θερμοκρασία.

Η Μολδαβή καθαρίστριά μου μάλιστα μου είπε ότι στη Μολδαβία τα τουρσιά με το που τα κάνουνε τα βάζουνε στα πολύ πολύ κρύα κελλάρια τους και έτσι αυτή τα βάζει κατευθείαν στο ψυγείο όταν τα κάνει στην Ελλάδα.

 

Στο Wild Fermentation αναφέρει ότι το τουρσί γίνεται πιο νόστιμο, διατηρείται πάρα πολύ καιρό και δεν χαλάει αν το βάλουμε κατευθείαν σε πολύ κρύο μέρος.

 

Σήμερα θα φτιάξουμε ντοματούλες πράσινες με διάφορα λαχανικά, μου είπε τη συνταγή η κοπέλα και μου έφερε να δοκιμάσω και από το δικό της, πολύ νόστιμο!

Επίσης μου έφερε και σαρδέλες (ωμές) τουρσί, ακόμη δεν δοκίμασα, ανυπομονώ! :D

 

Αχ γράψε συνταγη!! Εγώ το έβαλα διπλα στο παραθυρο της κουζίνας που από κει "φερνει" κρύο κ γι'αυτο ελεγα μηπως χάλασε... Δηλαδή κ πόσες μέρες θα πάρει να γινει στο ψυγείο?? πχ τριμμενα τα λαχανικά?? Τα βάζα που ρώτησε κ η Zharini τα αποστειρώνετε??

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 6,5k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Μήπως ήταν στον ήλιο;

Τα βάζα κανονικά θέλουν αποστείρωση πάντα (και για μαρμελάδες και σάλτσες κ.λ.π.) Και πάνω που έλεγε να δώσω έναν αποστηρωτή για μπιμπερό που έχω, τελευταία τον γλυκοκοιτάω πάλι.

 

Επίσης αν τα βάλουμε σε μικρότερο βάζο δε θα γίνουν πιο γρήγορα;

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

μετά παίζουν ρόλο κ άλλοι παράγοντες, τι έτρωγες εσύ στο θηλασμό, αν το παιδί ή εσύ έχετε πάρει κ πόσες αντιβιώσεις, αν εχουν κάνει εμβόλια κ.α..

 

Καλά εγώ ως μάνα, είμαι το κλασικό παράδειγμα για να κάνω παιδιά με gaps. Δεν θήλασα ως μωρό, έχω πάρει ατέλειωτες αντιβιώσεις, αντισυλληπτικά για 10 χρόνια κ.τ.λ.

 

Τώρα για τη διατροφή στο θηλασμό, από το 2ο μήνα έκανα αποχή από όλα τα αλλεργιογόνα γιατί η μικρή είχε κρυφή ΓΟΠ. Τον πρώτο μήνα όμως είχα ξεσκιστεί σε όλα τα ανθυγιεινά.

 

Η μικρή έχει κάνει τις μισές δόσεις των εμβολίων, εκτός από το MMR. Αποφάσισα τα υπόλοιπα να γίνουν στα 4 χρόνια της, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα "ανώριμου πεπτικού", όπως το χαρακτήρισε η παιδογαστρεντερολόγος που την παρακολουθούσε.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Ρόζι τσέκαρε και τις σαρδέλες Καλλονής είναι αντίστοιχη διαδικασία.

 

Δεν κατάλαβα, τι είναι αυτές;

 

Αχ γράψε συνταγη!! Εγώ το έβαλα διπλα στο παραθυρο της κουζίνας που από κει "φερνει" κρύο κ γι'αυτο ελεγα μηπως χάλασε... Δηλαδή κ πόσες μέρες θα πάρει να γινει στο ψυγείο?? πχ τριμμενα τα λαχανικά?? Τα βάζα που ρώτησε κ η Zharini τα αποστειρώνετε??

 

Ίσως να τα επηρέασε το φως, κανονικά τα σκεπάζουνε με κάποιο πανί ή τα βάζουνε σε σκιερό μέρος. Σκέψου ότι παλιά τα βάζανε μέσα σε βαρέλια στα κελλάρια τους.

Και ίσως δεν έβαλες αρκετό αλάτι. Εγώ βάζω περίπου 2 κουταλιές της σούπας, ακατέργαστο θαλασσινό ή Ιμαλαϊων, για κάθε μέτριο λάχανο. Δεν βάζω whey, ξύδι ή λεμόνι.

Έχω δοκιμάσει με τριμμένο λάχανο στον τρίφτη και κομμένο στον πολυκόφτη αλλά το αποτέλεσμα δεν μ άρεσε. Δοκίμασε στο χέρι, όχι και πολύ ψιλοκομμένο.

Αποστείρωση δεν χρειάζονται τα βάζα, αρκεί να είναι καθαρά. Η αποστείρωση γίνεται στην κονσερβοποίηση και όχι στο τουρσί. Το αλάτι εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων μέχρι ν' αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης.

 

Κατά τα άλλα πιστεύω ότι η Campbell εξηγεί πολύ καλά τη διαδικασία παρασκευής ξινού λαχανου. Αλλά αν σας ενδιαφέρει το θέμα αξίζει να πάρετε το Wild Fermentation για ultimate τουρσιά! ;)

 

Αν βρω χρόνο αργότερα θα προσπαθήσω να σας βάλω φώτο των τουρσιών που έφτιαξα σήμερα.

Χρησιμοποιώ βάζα γυάλινα του ΙΚΕΑ (διαφόρων μεγεθών) και τελευταία βρήκα κάποια πολύ καλά στο Carrefour, γυάλινα του 1.5 λίτρου, 3 Ευρώ το ένα.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

  • Επιστημονική συνεργάτιδα
Μήπως ήταν στον ήλιο;

Τα βάζα κανονικά θέλουν αποστείρωση πάντα (και για μαρμελάδες και σάλτσες κ.λ.π.) Και πάνω που έλεγε να δώσω έναν αποστηρωτή για μπιμπερό που έχω, τελευταία τον γλυκοκοιτάω πάλι.

 

Επίσης αν τα βάλουμε σε μικρότερο βάζο δε θα γίνουν πιο γρήγορα;

 

Στα τουρσιά τα βάζα δεν χρειάζεται να αποστειρωθούν, αρκεί αν είναι πλυμένα και καθαρά. Στις κονσέρβες αποστειρώνουμε και τα βάζα και το περιεχόμενο γιατί εκεί η αποστείρωση είναι η μέθοδος συντήρησης.

 

Τα τουρσιά είναι μια καλλιέργεια γαλακτοβάκιλων. Το αλάτι και το ξύδι ή το λεμόνι, εμποδίζουν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί που δεν τους θέλουμε και επιτρέπουν τους επιθυμητούς γαλακτοβάκιλους να πολλαπλασιαστούν και να υποβάλλουν σε ζύμωση τα λαχανικά μας.

 

H διαδικασία της ζύμωσης έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση αναερόβια βακτήρια (Klebsiella, Enterobacter) ξεκινούν τη ζύμωση και αρχίζουν να παράγουν οξέα που ευνοούν τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται αργότερα. Στη συνέχεια κυριαρχούν είδη Leuconostoc και στην τρίτη φάση τα είδη Lactobacillus.

 

Η αποστείρωση των βάζων δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που βάζουμε μέσα μη αποστειρωμένο προϊόν (ωμά λαχανικά).

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • Επιστημονική συνεργάτιδα

Το βάζω κι εδώ γιατί το έβαλα κατά λάθος στις συνταγές

 

O FAO (Food and Agriculture Organization)

http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e00.htm

FERMENTED FRUTIS AND VEGETABLES.

A GLOBAL PERSPECTIVE.

 

1.4 Medicinal benefits

There are many traditional beliefs about the medicinal properties of fermented food products. The Fur ethnic group in Sudan strongly believe that the consumption of fermented foods protects them from disease (Dirar, 1992). Koumiss (a fermented milk product in Russia) has been used to treat tuberculosis. Pulque (a fermented fruit sap) is felt to have medicinal properties in Mexico.

There is a sound scientific basis to these assertions:

 

  • The lowering of the pH inhibits the growth of food spoiling or poisoning bacteria and destroys certain pathogens (Hammes, and Tichaczek, 1994).
  • Certain lactic acid bacteria (e.g. Lactobacillus acidophilus) and moulds have been found to produce antibiotics and bacteriocins (Wood and Hodge, 1985) (Matususaki et al, 1997) (Adams and Nicolaides, 1997), (Gourama and Bullerman, 1995), (Nout, 1995)..
  • The beneficial health effects of lactic acid bacteria on the intestinal flora are well documented (Ottogalli and Galli, 1997), (Motarjemi et al, 1996).
  • Substances in fermented foods have been found to have a protective effect against the development of cancer (Frohlich et al, 1997).

Fermentation is a traditional method of reducing the microbial contamination of porridges in Kenya (Watson, Ngesa, Onyang, Alnwick and Tomkins, 1996) A study in Tanzania has shown that children fed with fermented gruels had a 33% lower incidence of diarrhoea than those fed unfermented gruels, owing to the inhibition of pathogenic bacteria by lactic acid forming bacteria (Svanberg, 1992).

 

Συμπληρώνω από την εισαγωγή:

 

http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e02.htm

 

18. Fermented foods often are considered as poor man's food. As soon as a family can afford to, they move away from carrying out home fermentation. This is a pity, because as we have seen earlier, fermented food products have many nutritional advantages which surpass western-style fast foods and processed foods.

19. Fermented foods should be recognised as part of each countries heritage and culture and efforts made to preserve the methods of production. A recognised body (government or non-government) should take the responsibility for the collection of details and the promotion of fermented food products.

20. Consumers need to be made aware of the numerous benefits of fermented foods and their prejudices against fermented foods, especially those traditionally produced at the home scale, dispelled.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Link to comment
Share on other sites

Το τουρσί μου με τις πράσινες ντοματούλες, καροτάκια, πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και μαιντανό/σέλινο:

 

IMG_0059.jpg

 

IMG_0061.jpg

 

Και το sauerkraut με λευκό λάχανο, καρότο και κόκκινη πιπεριά:

 

IMG_0066-1.jpg

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Τα κλείνω αλλά φροντίζω να αφήνω αρκετό κενό μέχρι το καπάκι για να μην εκραγούνε.

Και θέλουνε προσοχή στο άνοιγμα γιατί και πάλι μπορεί να τιναχθούνε απότομα και βίαια (το έπαθα γι' αυτό σας το λέω!)

Αλλά όταν δεν τα έκλεινα τελείως πολλές φορές το λάχανο που βρισκότανε πάνω πάνω άρχιζε να σαπίζει από την επαφή του με τον αέρα.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • Επιστημονική συνεργάτιδα

Rosie, πολύ ωραία τα τουρσιά σου!

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά όταν δεν τα έκλεινα τελείως πολλές φορές το λάχανο που βρισκότανε πάνω πάνω άρχιζε να σαπίζει από την επαφή του με τον αέρα.

δεν θα μπορούσαμε να ρίξουμε λάδι από πάνω για να μην έρθουν σε επαφή με τον αέρα;

Link to comment
Share on other sites

Rosie, πολύ ωραία τα τουρσιά σου!

 

Όντως πολύ λαχταριστά! :mrgreen:

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου για το μέλι μια και είναι gaps legal!

Μπορούμε να καταλάβουμε από την όψη και την υφή του μελιού αν δεν έχει υποστεί επεξεργασία(αν είναι δηλαδή άθερμο?)

Μου έφερε ο μπαμπάς μου ένα βάζο που το πήρε από τοπικό παραγωγό,αλλά όταν τον ρώτησα αν έχει θερμανθεί,δεν ήξερε καν για τι πράγμα μιλούσα:mrgreen:

Σας βάζω και μια φωτό

20072011085.jpg

ΥΓ: Αυτό είναι τελείως στερεό..

Link to comment
Share on other sites

δεν θα μπορούσαμε να ρίξουμε λάδι από πάνω για να μην έρθουν σε επαφή με τον αέρα;

Όμως αν παγώσει το λάδι τι γίνεται?Τότε δε θα έρχεται σε καθόλου επαφή με τον αέρα:confused:

Link to comment
Share on other sites

.εγώ που δεν είχα ποτε θέμα με το πεπτικο ποτέ παρα μόνο σπανια φουσκώματα τωρα ειμαι τέλεια!!

Ναι, αλλά εσύ, όπως γράφεις, δεν είχες ιδιαίτερα προβλήματα στο πεπτικό. Κάποιος από την οικογένειά σου με σημαντικά προβλήματα είχε διαφορά;

 

Και άλλη μια ερώτηση σε σχέση με το αυγό. Η gaps έχει πολλά αυγά. Αν η μικρή δεν τα ανέχετε, τι θα κάνω; Επίσης ο σύζυγος θέλει να την ακολουθήσει αλλά δεν τρώει με τίποτα γαλακτοκομικά και τουρσιά. Τι θα κάνει;

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ναι, αλλά εσύ, όπως γράφεις, δεν είχες ιδιαίτερα προβλήματα στο πεπτικό. Κάποιος από την οικογένειά σου με σημαντικά προβλήματα είχε διαφορά;

 

Και άλλη μια ερώτηση σε σχέση με το αυγό. Η gaps έχει πολλά αυγά. Αν η μικρή δεν τα ανέχετε, τι θα κάνω; Επίσης ο σύζυγος θέλει να την ακολουθήσει αλλά δεν τρώει με τίποτα γαλακτοκομικά και τουρσιά. Τι θα κάνει;

 

H μητέρα που έχει το χάλια πεπτικο!!! Δυσανεξιες, φουσκώματα σε άπειρες τροφές... Αλλά δεν την πείθεις να κόψεις το ψωμί:evil:

 

Η μικρή μου πάντως εχει σημαντική διαφορά!!

 

Εχει συνταγές χωρίς αυγά κ σταδιακή εισαγωγή στα αλλεργιογόνα...

 

Για τον σύζυγο.. 'εχει δοκίμάσει σπιτικά τουρσιά?? Μπορεί να αλλάξει γνώμη:D

Πρέπει να παίρνει προβιοτικά με κάποιο τρόπο... Η κεφιρ, η γιαούρτι ή τουρσι κ κάψουλες...

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Rosie το site για το cod liver oil έχει πανακριβα μεταφορικά!! 43$ το σιρόπι κ 45$ τα μεταφορικά:shock::shock: Ο σύζυγος φρίκαρε!!!

 

Πρέπει μάλλον ή να βρούμε άλλο site ή άλλη μάρκα να πάρουμε από αλλού..

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Στο βιβλίο της Planck, Real Food for mother and baby, προτείνει για cod liver oil: BLUE ICE, VITAL CHOICE & NORDIC NATURALS page 22

Πήρα το τελευταίο από το iherb.

Πάντως ωραίο site βρήκες..

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

 

Η μικρή μου πάντως εχει σημαντική διαφορά!!

 

 

Τι είχε πριν και ποια διαφορά είδε;

 

Πρέπει να παίρνει προβιοτικά με κάποιο τρόπο... Η κεφιρ, η γιαούρτι ή τουρσι κ κάψουλες...

Το γιαούρτι χλωμό το κόβω. Το κεφίρ τι είναι;

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Τι είχε πριν και ποια διαφορά είδε;

 

 

Το γιαούρτι χλωμό το κόβω. Το κεφίρ τι είναι;

 

Δες εδώ:

http://www.e-gynaika.gr/featured/kefir/

 

Τώρα το ανακάλυψα και ψάχνω να βρω σπόρους...

[U][URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lbff.lilypie.com/BI1sp2.png[/IMG][/URL][/U][COLOR=Black][I]

.. [SIZE=1][B]βλέφαρό μου, σκαλιστό, αχ τυχερό μου
μη χαράζεις, άστρο της αυγής , μη μου τρομάζεις..[/B][/SIZE][/I][/COLOR]
Link to comment
Share on other sites

Τι είχε πριν και ποια διαφορά είδε;

 

 

Το γιαούρτι χλωμό το κόβω. Το κεφίρ τι είναι;

 

Καλε η μικρη μου ηταν χάλια!! Συνεχεια διαρροιες, βλεννες, δεν έτρωγε τίποτε ( φρούτα κ λαχανικά ΟΥΤΕ για αστείο ), απο συμπεριφορά απίστευτα ανησυχητική ( ακραία )....

 

Τώρα το παιδι δεν το αναγνωρίζω...κατ΄αρχην έχει απίστευτη όρεξη ( Αγλαια καλα έλεγες να κανω υπομονή ), δεν ξέρω τι να της πρώτο δωσω να φάει!!!!:mrgreen:

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Στο βιβλίο της Planck, Real Food for mother and baby, προτείνει για cod liver oil: BLUE ICE, VITAL CHOICE & NORDIC NATURALS page 22

Πήρα το τελευταίο από το iherb.

Πάντως ωραίο site βρήκες..

 

Αυτο που πήρες εσυ ειναι παραδοσιακά ζυμωμενο;; ( fermented)

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Σημερα ξυπνησα με die off. Πόναγαν τα ποδια μου τοσο πολυ που σχεδον δεν μπορουσαν να σταθω ορθια! :( Και πολλά πολλά νεύρα! Κάπως συνηλθα από την αδυναμία με μπανάνες και ζωμό.

 

Αλλά και η κόρη μου είναι όλο νεύρα σήμερα, τσαντιλα, κλάμα χωρίς λόγο και τώρα ζηταει κλαιγοντας από τον πατερα της πατατα (που δεν έχω καν!)

 

Είναι πολύ δύσκολο!

 

Αφήστε που σήμερα όλο πεινάμε και οι δυο μας. Κατερινα νομίζω κι εείς το είχατε αυτό? Μήπως είναι στο μυαλό μου? Αλλά το παιδί? Δεν καταλαβαίνει από δίαιτες. Νομίζω κάπου είχα διαβάσει γι αυτό, αλλά σήμερα δεν έχω καθόλου καθαρό μυαλό να σκεφτώ. Πολύ δύσκολη μέρα!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...