Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Μου ήρθε σήμερα σε email και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας...

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι καλό είναι να έχουμε υπ'όψη μας κάποια απλά πράγματα για τα παγωτά που θα καταναλώσουμε.

>

> ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ!!!

> Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές.

>

> Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.

> Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα". Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

>

> Η διαφορά είναι τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

> Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει).

>

> Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο...

> Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

> Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

> Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

> Λόγος για όλα τα παραπάνω; Μαντέψτε... Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος; Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά.

> Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 106
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δυστυχώς έτσι ειναι Βικάκι. Επειδή φτιάχνω την μακέτα των συσκευασιών συγκεκριμένης εταιρίας το ξέρω πολύ καλά. Μόνο αν γράφει η συσκευασία ξεκάθαρα "παγωτό" είναι όντως παγωτό. Όταν βλέπετε "παγωμένο γλύκισμα" και άλλα τέτοια μουφαντά, ντεν είναι!

:cool::cool:

Evolve or Dissolve

Μάταιοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ.

καλα εκανα και αγορασα παγωτομηχανη τελικα..

1. Τέσσερα πράγματα στη ζωή δε γυρίζουν πίσω. Οι στιγμές που έζησες, οι πράξεις που έκανες, τα λόγια που είπες και οι ευκαιρίες που έχασες.

Διαφημίσεις

στον τοπο μου ευτυχως εχουμε προτυπη μοναδα παγωτου απο τοπικη βιομηχανια αλλα και πολυ καλα οικογενειακα παγωτατζιδικα με φρεσκο φρεσκοτατο γαλα του τοπου μου...αθανατη επαρχια εχεις και τα καλα σου!

φανταζομαι τι σαβουρα προσφερουν στον αθωο τον κοσμακι κατι πολυεθνικα σουπερ μαρκετ ονομα και μη χωριο!:evil:

η Κατερινα μας ηρθε...13/2/2006

''ζω για να βλεπω την θαλασσα των ματιων σου'!

η Μαρια-Δημητρα ειναι μαζι μας απο 19/5/2013!

'η νυχτα γεμισε φως!'

http://www.evga.net/inside.php?PageId=21&MenuLevel1Id=2&MenuLevel2Id=11&MenuLevel3Id=2

εδω ρε κοριτσια αναφερει την λεξη παγωτο

μελισσουλα αν καταλαβα καλα δεν αναφερεται σε αυτη τη εταιρεια αλλα σε κατι σουπερ μαρκετ που μας ηρθαν απο εξωτερικο αν με εννοεις...:wink:

και κατι αλλα που εξαγορασαν ελληνικα σουπερ μαρκετ...!

η Κατερινα μας ηρθε...13/2/2006

''ζω για να βλεπω την θαλασσα των ματιων σου'!

η Μαρια-Δημητρα ειναι μαζι μας απο 19/5/2013!

'η νυχτα γεμισε φως!'

Διαφημίσεις

καλε πειτε καθαρα ποια παγωτα ειναι αυτα?? ή στειλτε μου πμ αν δεν κανει να ενημερωνομαστε κι αν αυτα θεωρουνται αρνητικη διαφημιση..........παντως νομιζω πως ολοι θα θελουν να μαθουν και ολοι πρεπει να μαθουν.........

καλε πειτε καθαρα ποια παγωτα ειναι αυτα?? ή στειλτε μου πμ αν δεν κανει να ενημερωνομαστε κι αν αυτα θεωρουνται αρνητικη διαφημιση..........παντως νομιζω πως ολοι θα θελουν να μαθουν και ολοι πρεπει να μαθουν.........

Mπορείς να φανταστείς καλή μου....

Τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες μάρκες.....

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

Κάτι ανάλογο νομίζω ότι κάνουν οι ελληνικές εταιρείες όταν μαζί με τα γιαούρτια πουλούν "επιδόρπια γιαουρτιού" , τα οποία στη γεύση μοιάζουν με το γιαούρτι, αλλά έχουν αφαιρέσει τα ζωικά λιπαρά τα οποία έχουν κάνει κρέμα γάλακτος και στα επιδόρπια βάζουν τα έλαια τα οποία έχουν αναφερθεί πιό πάνω.

Eγώ τώρα τελευταία...τρώω (για να μην πω..."τσακίζω"!! :-))

τα παγωτά Ben and Jerrys.

Λένε οτι είναι απο αγνά υλικά

http://www.ben-jerry.gr/ourstory/

http://www.ben-jerry.gr/ourvalues/

Βρίσκονται στα μεγάλα "Careefour"

και στην αλυσίδα "Γρηγόρης".

Ποιοτικά επίσης παγωτά είναι και τα Green and Blacks

http://www.greenandblacks.com/uk/what-we-make/ice-cream.html

(τα έχω βρει στο βιολογικό σούπερ μάρκετ Κυριακίδης)

Διαφημίσεις

Eγώ τώρα τελευταία...τρώω (για να μην πω..."τσακίζω"!! :-))

τα παγωτά Ben and Jerrys.

Λένε οτι είναι απο αγνά υλικά

http://www.ben-jerry.gr/ourstory/

http://www.ben-jerry.gr/ourvalues/

Βρίσκονται στα μεγάλα "Careefour"

και στην αλυσίδα "Γρηγόρης".

Ποιοτικά επίσης παγωτά είναι και τα Green and Blacks

http://www.greenandblacks.com/uk/what-we-make/ice-cream.html

(τα έχω βρει στο βιολογικό σούπερ μάρκετ Κυριακίδης)

ναι τα βιο τα ξέρω, αλλά έχουμε πιο μακριά το μαγαζί και βαριέμαι να πάω, και είναι και πιο ακριβά, μήπως μία παγωτομηχανή να είναι η καλύτερη επιλογή?

1FdQp2.png

Αυτή τη στιγμή κρατάω στα χέρια μου μια συσκευασία παγωτού

Ben and Jerrys (γεύση fairly nuts)

το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως "παγωτό ειδικού τύπου"

και σας παραθέτω τα συστατικά του:

κρέμα γάλακτος,

νερό,

συμπυκνωμένο αποβουτυρωμένο γάλα,

ζάχαρη,

σιρόπι γλυκόζης,

αμύγδαλα,

κρόκοι αυγων απο κότες ελευθέρας βοσκής,

έλαια καρύδας,

ζαχαρούχο συμπυκωμένο αποβουτυρωμένο γάλα,

λιπαρά γάλακτος,

γαλακτοζάχαρο,

βούτυρο,

γάλα αφυδατωμένο αποβουτυρωμένο,

σταθ/τες (κόμμι γκουορ,καραγενάνες)

αλάτι,

ρυθμιστής οξύτητας(διττανθρακικό νάτριο,κιτρικό οξύ)

γαλακ/της (λεκιθίνη σόγιας)

φυσική χρωστική,

εκχύλισμα βανίλλης,

ίχνη απο άλλους ξηρούς καρπούς και φυστίκια

Βλέπετε κάτι "ύποπτο"?.....:confused:

Όποιος ξέρει ας μας δώσει τα φώτα του!

(Λείπει και ο σύζυγός μου που ξέρει για να μου πει)

sorry κιόλας αλλά πιστεύει κανείς ότι οτιδήποτε τυποποιημένο δεν έχει συντηρητικά? αλλιώς σε 1 μέρα άντε βδομάδα σας λέω εγώ θα χάλαγε, αυτό που ψάχνουμε νομίζω σε τέτοια είδη είναι όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά, Ε, μεταλλαγμένα, ε αν φάμε και κανένα χρώμα μέσα στο παιχνίδι είναι, και βασικά να μη μας πλασάρουν άλλα για άλλα, να λένε παγωτό και να το εννοούν, περίπου

1FdQp2.png

Τα συντηρητικά είναι μόνο ένα είδος από τα χημικά πρόσθετα. Υπάρχουν τρόφιμα χωρίς συντηρητικά, αλλά μπορούν να περιέχουν άλλα χημικά πρόσθετα.

Παγωτό "ειδικού τύπου" είναι αυτά που περιέχουν ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κτλ... Δηλαδή κάτι παρφέ, "σικάγο" κτλ...

Όταν το προϊόν γράφει "παγωτό" τότε υποχρεωτικά εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία.

Αν όμως γράφει "γλύκισμα" ή οτιδήποτε άλλο... τότε τα στανταρτς είναι διαφορετικά. Άρα, προσοχή στις συσκευασίες. Κάθε λέξη είναι σημαντική και ΚΑΘΕ λέξη έχει τη σημασία της. Το τι μπορεί και πρέπει να γράφετε σε μια ετικέτα τροφίμου περιγράφεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

http://www.gcsl.gr/index.asp?a_id=365&txt=y&show_sub=1

Δε χρειάζεται πανικός. Απλά ενημέρωση για να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.;)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

eleanax ... υπερβάλεις λιγουλάκι ;):D

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Ευχαριστούμε alcyon για την χρησιμότατη παρέμβασή σου (μιας και ξέρεις κάτι παραπάνω απο εμάς)

Εγώ προσωπικά επειδή είμαι λάτρης των παγωτών

ενδιαφέρθηκα να μάθω ποιά παγωτά

θεωρούνται...κάπως καλύτερης ποιότητας απο τα υπόλοιπα.

Τα Ben and Jeryys και τα Green and blacks

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι είναι κάάαπως καλύτερα......

H αλήθεια είναι οτι έχω βρει και "αρνητικά" σχόλια

για τα Ben and Jerrys του τύπου

http://www.clickatlife.gr/story/geusi/pligma-gia-ta-ben-kai-Jerrys?id=1881899

Αλλά εγώ δεν αποκλείω να είναι μια απλή

"δυσφήμιση" απο τις ανταγωνιστικές βιομηχανικές εταιρείες παγωτών.

Οπότε αποφάσισα να το ψάξω και λίγο μόνη μου.

Οι σταθεροποιητές που αναφέρουν στα συστατικά τους

(κόμμι γκουάρ και καραγενάνες)

βλέπω οτι είναι φυσικής προελέυσεως

http://www.food-info.net/gr/e/e412.htm

http://www.food-info.net/gr/e/e407.htm

Άρα δεν βλέπω γενικά κάποιο "ύποπτο" χημικό συστατικό......

Τι λες κι εσύ alcyon;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...