Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οχι κακά και νεύρα μετά από θηλασμό

Recommended Posts

Κορίτσια γειά σας

Θα ήθελα την βοήθεια σας όλων σας και φυσικά της έμπειρης Αγλαίας.

Έχω ένα αγοράκι σήμερα γίνεται δύο μηνών. (Δεύτερο παιδί - το πρώτο το θήλασα 11 μήνες).

Εκτός από τα "κλασσικά προβλήματα" σχισμένες θηλές κάποιες στιγμές-βλέπετε εμένα ήταν και προς τα μέσα και βάζω ψευδοθηλύ κατά τα άλλα ξεπεράστηκαν σύντομα αφού τον θηλάζω από την αρχή. Κάποια στιγμή με μεγάλο πρόβλημα στις θηλές έβγαζα με θήλαστρο διορθώθηκαν και όλα πήγαιναν καλά μεχρί τώρα:

Το Σάββατο μετά την Ανάσταση η μικρή μου (3,5 χρονώ) ξεκίνησε ουρολοίμωξη. Καλλιέργεια, πρώτη φορά αντιβίωση, κόλλημα με το γιογιό για τσίσα όλη μέρα και τεράστια ψυχολογική πίεση για εμά που διήρκησε δύο εβδομάδας (μέχρι την Κυριακή που πέρασε αφού αποφάσισε να σηκωθεί από το γιογιό-κοιμόταν πάνω στο γιογιό, τραγική κατάσταση). Επιτέλους σηκώθηκες οι καλλιέργεις εντάξει.

Πήρε σειρά τώρα όμως ο μικρός μου για να με κάνει να σκάσω.

Ενώ έπειρνε βάρος (γεννήθηκε 3800 και πριν από 20 ημέρες τον ζύγισα 4600, ήρεμο παιδάκι με ύπνο, θηλασμό και πολλά κακά από την Κυριακή που πέρασε όλα άλλαξαν. Εντονο κλάμα, να βάζει το χέρι του στο στόμα με μανία για να ηρεμήσει και σάλια γύρω από το στόμα του.

Το έκανα αυτό για δύο ημέρες, πηγαίνω στο γιατρό την Τρίτη (κακά ενώ έκανε αρκετές φορές κάθε ημέρα ξαφνικά είχε να κάνει από την Παρασκευη).

Το ζυγίζει ο γιατρός (βέβαια όχι ο ίδιος που το πήγαινα αλλά ο νεογνολόγος εκεί παυ γέννησα και μου τον βγάζει 4520). Μου λέει ότι το παιδί πεινάει και να του δώσω κανένα συμπλήρωμα. Λέει επίσης ότι δεν μπορεί να έπεσε και μάλλον ο πρώτος παιδίατρος έκανε λάθος αλλά παρόλ αυτά λέει ότι το παιδί πρέπει να φάει και άλλο.

Την Τετάρτη μετά την επίσκεψη στο γιατρό και μετά από αρκετή ποσότητα γάλατος (τον θήλασα και του έδωσα και ξένο δυο φορές από 60 ml όχι στο ίδιο γεύμα) κάνει πολλά κακά.

Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα έχει έντονα αέρια και μυρίζουν τα προυπάκια του (παράξενο μου φαίνεται για παιδί που θηλάζει).

Μέχρι σήμερα Κυριακή που σας τα γράφω συνεχίζω να το θηλάζω έχουν μειωθεί οι αντιδράσεις του (έντονο κλάμα και το χέρι βύζεμα με μανία αλλά όχι εντελώς-χθές το έκανε για 1,5 ώρα και μάλιστα ενώ τον βγάζω από το βυζί). Βέβαια κακά συνεχίζει να μην κάνει (από Τετάρτη δεν ξαναέκανε).

Αν με ρωτήσετε αν έχω γάλα, λέω ότι έχω αφού τον βλέπω και τον ακούω ότι καταπίνει και αφού τον βάλω στο στήθος για 20 λεπτά δοκίμασα στην συνέχεια να βγάλω με το θήλαστρο και έβγαλα ακόμη 60 ml) . Συνήθως τον βάζω στο στήθος δύο φορές, 20 λεπτά και στη συνέχεια άλλα 15 εως 20 λεπτά.

Πάνες βρεγμένες έχει αλλά πως γίνεται ένα παιδί που ΄'εκανε τόσο τακτικά κακά να μην κάνει τώρα, επίσης να μην "παίρνει μάλλον βάρος" και να κλαίει βυζαίνοντας το χέρι μετά παό θηλασμό κλαίγοντας έντονα;

Την βοήθειά σας κορίτσια... Μπορεί να άλλαξε από το άγχος με την ουρολοίμωξη της μικρής η ποιότητα του γάλατος ; (παρεπιπτόντως να παω ότι τον θηλάζω σε κάθε γεύμα από το ένα στήθος όπως λέει το καινούριο βιβλιάριο υγείας, ενώ την μικρή μου την θήλαζα και από τα δύο εναλλάξ).

Ευχαριστώ!

Διαφημίσεις

Αν την ώρα που το μωρό μετά το θηλασμό συνεχίζει να κλαίει τον ξαναβάλεις στο στήθος, δεν θηλάζει; Αν πεινάει, θα θηλάσει! Ίσως να θέλει να τον σηκώσεις για λίγο να ρευτεί και μετά να μπορεί να συνεχίσει το θηλασμό!

Η οδηγία ένα στήθος κάθε φορά δεν ισχύει για όλα τα μωρά! Εσύ θα αφήσεις το δικό σου μωρό να σε οδηγήσει! Αν αρχίσει να γίνεται νευρικός μετά από κάποια ώρα θηλασμού, θα τον σηκώνεις να ρευτεί και θα τον βάζεις και στο άλλο στήθος και αν χρειαστεί θα αλλάξεις ξανά στήθος όσες φορές χρειαστεί μέχρι το μωρό να χορτάσει! Μόνο αν δεις πράσινα κακά έχει νόημα να θηλάζεις μόνο από το ένα στήθος σε κάθε γεύμα.

Μην μπλέκεις τώρα με συμπληρώματα, ίσως το μωρό να περνάει ένα άλμα ανάπτυξης και να χρειάζεται για μερικές μέρες περισσότερους και μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμούς ώστε να αυξήσει την παραγωγή σου και μετά θα επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς. Αν δώσεις συμπλήρωμα, δεν θα παράγεις την επιπλέον ποσότητα γάλακτος και το συμπλήρωμα συνεχώς θα αυξάνεται

Τα σάλια και το τρίψιμο του χεριού στο στόμα, μπορεί να είναι ενοχλήσεις από δόντια, οι οποίες ξεκινάνε αρκετούς μήνες πριν από την οδοντοφυΐα σε πολλά μωρά.

Στην ηλικία που είναι το μωρό, μετράμε μόνο τις βρεγμένες πάνες. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, μπορεί να κάνουν και μέχρι 7 μέρες χωρίς κένωση, χωρίς να ανησυχούμε. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα έχει λιγότερα άχρηστα συστατικά, όλα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό του μωρού και λίγα αποβάλλονται. Αν η σύσταση και το χρώμα τους είναι εντάξει, μην ανησυχείς!

Καλύτερα να τον ζυγίσεις στην ίδια ζυγαριά πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα για το βάρος, γιατί οι αποκλίσεις από ζυγαριά σε ζυγαριά μπορεί να είναι μεγάλες!

HXuSp2.pngaS46p2.png

θα σου προτεινα οταν τελειωσεις τον θηλασμο απο το ενα στηθος, να τον βαζεις και στο αλλο..εαν δεν εχει χορτασει συνεχιζει τον θηλασμο,εαν εχει χορτασει απο το πρωτο στηθος τοτε αρνειται να φαει..για δοκιμασε το και πες μας αντιδρασεις..

83hKp3.png

(παρεπιπτόντως να παω ότι τον θηλάζω σε κάθε γεύμα από το ένα στήθος όπως λέει το καινούριο βιβλιάριο υγείας, ενώ την μικρή μου την θήλαζα και από τα δύο εναλλάξ).

Ευχαριστώ!

Καλή σου μέρα και να σου ζήσει

Το στήθος και γεύμα είναι τακτική μείωσης γάλακτος.Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι αυτό που σου είπε και η sofuka. Αφήνεις το μωρό στο πρώτο στήθος για όση ώρα θέλει, το σηκώνεις να ρευτεί μετά προσφέρεις το άλλο αν και πάλι δείχνει ότι πεινάει το βάζεις ξανά στο πρώτο. Για όση ώρα θηλάζει στον έναν μαστό ο άλλος μαστός παράγει γάλα.

Αν το μωρό έχει πολλά αέρια μείωσε κατά πολύ τα γαλακτομικά που καταναλώνεις εσύ και κάνε ασκήσεις στο μωρό με τα ποδαράκια απαλά μπρος πίσω να αποδεσμεύει τα αέρια. Επισης πρόσεξε τη στάση θηλασμού. Αν το μωρό πίνει πολύ λαίμαργα στην αρχή ίσως να καταπίνει πολύ αέρα. Πρόσφερε το στηθός συχνά πριν πεινάσει το μωρό για να πίνει πιο ήρεμα.

Αν οι πάνες σας είναι 4-5 βρεγμένες (βάλε 5 κουταλιές της σούπας νερό σε μια καθαρή πάνα για να καταλάβεις το βάρος που πρέπει να έχει) τότε σίγουρα πίνει αρκετό γάλα. (αν το μωρό ουρεί πιο συχνά το βάρος τις πάνας δεν παίζει ρόλο)

Επίσης για τις κενώσεις ισχυει ότι είπε η Σοφούκα ανησυχούμε μόνο αν είναι σχηματισμένες........

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Από χθές Κυριακή τον βάζω και στο δεύτερο στήθος. Δείχνει λίγο πιο ήρεμος, σήμερα Δευτέρα είχε 3-4 πάνες βρεγμένες αλλά κακά όχι.

Φυσικά καταλαβαίνω αυτό που λέτε για τα κακά αλλά συνεχίζει να με προβληματίζει ειδικά σε αυτόν που πριν 10 ημέρες έκανε 5-6 φορές κακά κάθε ημέρα και κοιμόταν πολύ πολύ ήσυχος.

Σε 1-2 ημέρες θα τον ξαναζυγίσω και θα σας πω για την πορεία του.

Διαφημίσεις

Κορίτσια, γειά σας.

Αν και χθες έκανε κακά μου φάνηκαν λίγο παράξενα. Συγνώμη για την περιγραφή...

Δεν ήταν μουσταρδί αλλά προς το καφέ σχετικά νερουλά και πολλά. Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι ευχαριστημένη.

Παραμένει λίγο πιο ήσυχος με τις εξής παρατηρήσεις .

Την ημέρα μπορεί να θηλάζει πολλές ώρες. Συνήθως αφήνει το στήθος (τρώει και από τα δύο) μετά ησυχάζει για λίγο. Μετά από λίγη ώρα αναζητά πάλι στήθςο είναι νευρικός και βγάζει σάλια.. Βυζαίνει το δάκτυλο ή τον ώμο μου.

Το βράδυ κοιμάται πολύ ήσυχος. 2-3 ημέρες τώρα έπαθα πλάκα. Τον ξυπνάω ουσιαστικά εγώ αφού την μια κοντέψαμε 6-7 ώρες μετά τον τελευταίο θηλασμό και τις επόμενες σχεδόν το ίδιο 6 ώρες. Οπότε αποφάσισα να τον ξυπνάω γιατί είναι πολλές οι ώρες. Αφού τον θήλασα ξανακοιμήθηκε σχετικά εύκολα.

Το βάρος ακόμη δεν το είδα αλλά δυστυχώς θα το δω σε νέα ζυγαρία αφού έχω μετακινηθεί σε άλλη πόλη.

Ξέχασα να σας πω ότι πίνω πολύ γάλα και εγώ αγελαδινό και διάβασα στο forum για το ΓΟΠ που δεν ήξερα. Λέω μήπως επειδή διάβασα ότι σχετίζεται με χαμηλή αύξηση βάρους να σταματήσω τα γαλακτοκομικά μαχαίρι για 3 ημέρες να δω αν είναι καλύτερα. Ο γιατρός-νεογνολόγος που τον είχα πάει δεν έπρεπε να μου πει κάτι σχετικά με αυτό;

Ευχαριστώ!

Κορίτσια, γειά σας.

Αν και χθες έκανε κακά μου φάνηκαν λίγο παράξενα. Συγνώμη για την περιγραφή...

Δεν ήταν μουσταρδί αλλά προς το καφέ σχετικά νερουλά και πολλά. Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι ευχαριστημένη.

Παραμένει λίγο πιο ήσυχος με τις εξής παρατηρήσεις .

Την ημέρα μπορεί να θηλάζει πολλές ώρες. Συνήθως αφήνει το στήθος (τρώει και από τα δύο) μετά ησυχάζει για λίγο. Μετά από λίγη ώρα αναζητά πάλι στήθςο είναι νευρικός και βγάζει σάλια.. Βυζαίνει το δάκτυλο ή τον ώμο μου.

Το βράδυ κοιμάται πολύ ήσυχος. 2-3 ημέρες τώρα έπαθα πλάκα. Τον ξυπνάω ουσιαστικά εγώ αφού την μια κοντέψαμε 6-7 ώρες μετά τον τελευταίο θηλασμό και τις επόμενες σχεδόν το ίδιο 6 ώρες. Οπότε αποφάσισα να τον ξυπνάω γιατί είναι πολλές οι ώρες. Αφού τον θήλασα ξανακοιμήθηκε σχετικά εύκολα.

Το βάρος ακόμη δεν το είδα αλλά δυστυχώς θα το δω σε νέα ζυγαρία αφού έχω μετακινηθεί σε άλλη πόλη.

Ξέχασα να σας πω ότι πίνω πολύ γάλα και εγώ αγελαδινό και διάβασα στο forum για το ΓΟΠ που δεν ήξερα. Λέω μήπως επειδή διάβασα ότι σχετίζεται με χαμηλή αύξηση βάρους να σταματήσω τα γαλακτοκομικά μαχαίρι για 3 ημέρες να δω αν είναι καλύτερα. Ο γιατρός-νεογνολόγος που τον είχα πάει δεν έπρεπε να μου πει κάτι σχετικά με αυτό;

Ευχαριστώ!

Απο το προηγούμενο μήνυμα θα δεις ότι σου γράφω για τα γαλακτοκομικά. Ακόμα και το μωρό να μην είναι αλλεργικό η πρωτεινη αγελαδινού που περνάει στο γάλα σου (ειδικά αν καταναλώνεις πολύ γάλα) επιβαρύνει το ανώριμο πεπτικό του. Σε 3 μέρες δεν θα δεις ιδιαίτερη διαφορά για να καθαρίσει ο οργανισμός και των δυο σας θέλει ένα μήνα αποχή, στις πρώτες 7-10 μέρες βλέπεις μια σχετική βελτίωση.

Μετά την αποχή μπορείς να δοκιμάσεις πάλι να καταναλώνεις λίγες ποσότητες και να βλέπεις αντιδράσεις

όταν υπάρχει αλλεργία οι ενδείξεις συνήθως είναι

έντονο κλάμα στη σίτιση

πόνοι στη κοιλιά

αέρια αναγωγές

έκζεμα

βλέννες στα κακά

συνάχι που επιμένει...

Όσο για το βάρος αν θέλεις γράψε μας λίγο τις ζυγίσεις που έχεις και αν έγιναν όλες στην ίδια ζυγαριά γιατί υπάρχουν αποκλίσεις στις ζυγαριές οπότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρη.

Τώρα για το τι θα πρέπει να μας λένε οι γιατροί είναι ενα μεγάλο θέμα. Ούτε η δική μου παιδίατρος δεν μου είπε. Μάλιστα εγώ τότε έπινα 1 λίτρο γάλα την ημέρα, μου είχε μπει στο μυαλό ότι έτσι το μωρό μου θα βρίσκει περισσότερο γάλα (μη με ρωτήσεις γιατί άκουγα τις βλακείες των γύρο νομίζω ότι στο διάστημα λοχείας λειτουργούσα σαν υπνοτισμένη λες και δεν υπήρχε εγκέφαλος :oops:). Μάλιστα όταν τις έλεγα ότι το παιδί κλαίει συνέχεια πονάει απο τις 1200 το μεσημέρι μέχρι 1 τη νύχτα κατέλιξε ότι δεν είχα γάλα.............. την πιστεψα σταμάτησα να θηλάζω πέρασα στο ξένο με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνουν εντονότερα και το μωρό να χάσει βάρος...... και μετά το κεφάλαιο επαναγαλκτισμός.

• 3 εβδομάδες μετά...

Ο μπέμπης μου πλέον είναι πολύ ήσυχος, κοιμάται και τρώει και από τα δύο στήθη. Κάναμε και το πρώτο εμβόλιο και ξεκινήσαμε και σίδηρο (πλέον στους δυόμιση μήνες και αφού περίμενα λίγο να ηρεμήσει έπειτα από τα γεγονότα που είχα περιγράψει). Το βάρος του ανεβαίνει. Σας δίνω την εξέλιξη του βάρους σε διαφορετικές ζυγαριές

Γέννηση 11/3 3860

Εξοξος μαιευτηριο 16/3 3520

1ος γιατρος 19/4 4600

2ος γιατρος 3/5 4540 (μου ειπε οτι ο πρωτος σιγουρα εκανε λαθος και το παιδι δεν μπορει να επεσε. Ο δευτερος χρησιμοποιησε ηλεκτρονικη ζυγαρια)

3ος γιατρος 20/5 4900 (πήγα εκει που υπηρετει ο συζυγος για αυτό μας ειδε και τριτος γιατρος- μην απορειτε που συνεχως αλλαζω. Η τριτη γιατρος που ειπε δεν εμπιστευεται τις ηλεκτρονικες ζυγαριες και ζυγισε με τις παλιοτερες, ξερετε...)

Σημερα 29/5 5100 (πλεον αγορασα και δικια μου...).

Βασικά αυτό που ήθελα να ρωτήσω κορίτσια είναι το εξής. Ο μπέμπης είναι πολύ ήσυχος όπως είπα και γελαστός δεν κάνει κακά κάθε ημέρα αλλά μπορεί και στις 3 ή τέσσερις ημέρες όμως την Πέμπτη 26/5 έκανε πράσινα κακά όπως και σήμερα 29/5.

Διάβασα σε άλλες συζητήσεις εδώ μέσα ότι μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή. Εγώ τον αφήνω πολύ ώρα σε κάθε στήθος (το αισθάνομαι εντελώς "ζούφιο" στο τέλος και μετά παίρνει και από το άλλο στήθος. Σε αυτό που σταματάω σε αυτό ξεκινάω στο επόμενο γεύμα. Αφού μου το αδειάζει καλά είναι δυνατόν να μην παίρνει τα απαραίτητα λιπαρά ?

Διάβασα για το ενδεχόμενο ιωσούλας... θα δούμε...

αναρωτιέμαι όμως μήπως οφείλεται και στο σίδηρο που ξεκινήσαμε στις 22/5.

Τι λέτε μπορεί ?

Ο μπέμπης μου πλέον είναι πολύ ήσυχος, κοιμάται και τρώει και από τα δύο στήθη. Κάναμε και το πρώτο εμβόλιο και ξεκινήσαμε και σίδηρο (πλέον στους δυόμιση μήνες και αφού περίμενα λίγο να ηρεμήσει έπειτα από τα γεγονότα που είχα περιγράψει). Το βάρος του ανεβαίνει. Σας δίνω την εξέλιξη του βάρους σε διαφορετικές ζυγαριές

Γέννηση 11/3 3860

Εξοξος μαιευτηριο 16/3 3520

1ος γιατρος 19/4 4600

2ος γιατρος 3/5 4540 (μου ειπε οτι ο πρωτος σιγουρα εκανε λαθος και το παιδι δεν μπορει να επεσε. Ο δευτερος χρησιμοποιησε ηλεκτρονικη ζυγαρια)

3ος γιατρος 20/5 4900 (πήγα εκει που υπηρετει ο συζυγος για αυτό μας ειδε και τριτος γιατρος- μην απορειτε που συνεχως αλλαζω. Η τριτη γιατρος που ειπε δεν εμπιστευεται τις ηλεκτρονικες ζυγαριες και ζυγισε με τις παλιοτερες, ξερετε...)

Σημερα 29/5 5100 (πλεον αγορασα και δικια μου...).

Βασικά αυτό που ήθελα να ρωτήσω κορίτσια είναι το εξής. Ο μπέμπης είναι πολύ ήσυχος όπως είπα και γελαστός δεν κάνει κακά κάθε ημέρα αλλά μπορεί και στις 3 ή τέσσερις ημέρες όμως την Πέμπτη 26/5 έκανε πράσινα κακά όπως και σήμερα 29/5.

Διάβασα σε άλλες συζητήσεις εδώ μέσα ότι μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή. Εγώ τον αφήνω πολύ ώρα σε κάθε στήθος (το αισθάνομαι εντελώς "ζούφιο" στο τέλος και μετά παίρνει και από το άλλο στήθος. Σε αυτό που σταματάω σε αυτό ξεκινάω στο επόμενο γεύμα. Αφού μου το αδειάζει καλά είναι δυνατόν να μην παίρνει τα απαραίτητα λιπαρά ?

Διάβασα για το ενδεχόμενο ιωσούλας... θα δούμε...

αναρωτιέμαι όμως μήπως οφείλεται και στο σίδηρο που ξεκινήσαμε στις 22/5.

Τι λέτε μπορεί ?

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου (υπάρχει κάποιος γιατρικός λόγος κάνατε εξετάσεις?):?:?:

Διάβασε αν θέλεις με προσοχή αυτό εδώ

http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html

Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πράσινα - σκούρα πράσινα έως μαύρα κακά.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου (υπάρχει κάποιος γιατρικός λόγος κάνατε εξετάσεις?):?:?:

Διάβασε αν θέλεις με προσοχή αυτό εδώ

http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html

Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πράσινα - σκούρα πράσινα έως μαύρα κακά.

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Για το θέμα συμπληρώματος σιδήρου να πω τα εξής. Δεν κάναμε κάποια εξέταση ιδιαίτερη για αυτόν. Και στο πρώτο μας παιδί που το θήλασα 11 μήνες ο γιατρός (όχι ο ίδιος) έδωσε συμπλήρωμα σιδήρου. Μου είπε είναι απαραίτητο στα παιδιά που θηλάζουν.

Διαβάζοντας στο καινούριο βιβλιάριο υγείας στην σελίδα που γράφει διατροφή του παιδιού 0-6 μηνών λέει κατά λέξη.

... Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι δύο συστατικά που το μητρικό γάλα δεν έχει σε επαρκείς ποσότητες. Για αυτό ίσως το παιδί χρειαστεί συμπλήρωμα αυτών των δύο ουσιών...

Δεν ξέρω τώρα τι ακριβώς λέει στην σελίδα που έδωσες (περίπου διάβασα μια και είναι στα Αγγλικά) αλλά φαντάζομαι οι γιατροί δίνουν "καλού κακού" μια και είναι πολύ απαραίτητος. Να φανταστείς και ο γυναικολόγος μου λέει να παίρνω ακόμα και εγώ έστω και αραιά (στις τρεις ημέρες) το ίδιο και φολλικό και πριν γεννήσω και ασβέστιο.

Πάντως αφού λες ότι συνδέεται με πράσινα και σκούρα κακά θα το έχω υπόψιν μου (δεν θυμάμαι αν είχε επηρεάσει και την κόρη μου).

Διαφημίσεις

Διαβάζοντας στο καινούριο βιβλιάριο υγείας στην σελίδα που γράφει διατροφή του παιδιού 0-6 μηνών λέει κατά λέξη.

... Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι δύο συστατικά που το μητρικό γάλα δεν έχει σε επαρκείς ποσότητες. Για αυτό ίσως το παιδί χρειαστεί συμπλήρωμα αυτών των δύο ουσιών...

.

Αργησα να δω το μήνυμα σου.........

Κατέβασα το νεο βιβλιάριο και το είδα αυτό που λες.

Αυτό που δεν αναφέρει το βιβλιάριο είναι ότι μπορεί το μητρικό γάλα να μην εχει την ίδια ποσότητα σιδήρου που έχει το εμπλουτισμένο γάλα σε σκόνη αλλά η απορόφηση του είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το άλλο

Για να σου δώσω να καταλάβεις η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το μητρικό γάλα είναι 50-70% ενώ της φόρμουλας 3-12%....

αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμινη c και λακτόζη

Όπως καταλαβαίνεις το βιβλιάριο απευθύνεται σε όλους δεν είναι συγκεκρίμενο....... είναι γενικό και φυσικά λέει ίσως χρειαστεί

Τα μωρά που κινδυνεύουν από έλειψη σιδήρου είναι

• τα πρόωρα
  • αυτά με βάρος κάτω του 3000γρ
  • μωρά που η μαμά τους κατα την περίοδο κύησης με κακώς ελεγχόμενο διαβήτη...
  • και φυσικά εκείνα που τρέφονται με φόρμουλα

Αυτό όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουν αποθηκεύσει αρκετό σίδηρο κατά την περίοδο εγκυμοσύνης.

Ο σίδηρος που αποθηκεύουν τα μωρά κατά την περίοδο εγκυμοσύνης φθάνει τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο της ζωής του. Στο δεύτερο εξάμηνο μπαίνουν οι στέρεες (φρούτα λαχανικά και κρέας) συμπληρωματικά του μητρικού γάλακτος

Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν χορηγούνται προληπτικά σε καμία περίπτωση γιατί μπορεί να επιρεάσουν την διαθεσιμότητα προτεινων και σιδήρου που υπάρχει στο μητρικό γάλα και προστατεύουν το μωρό απο ανάπτυξη βακτηρίων.

μπορεί να επιρεάσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού.

Γενικά το συμπλήρωμα προυποθέτει έλλειψη

Θα μπορούσες να ρωτήσεις τον γιατρό τι γίνεται στον οργανισμό με το πλεονασμα σιδήρου....

Το μωρό σου είναι πολύ μικρό και το μητρικό γάλα είναι το μόνο που χρειάζεται για την ώρα.

Οσο για την βιταμίνη d αρκεί να το βγάζεις στον ήλιο 3-4 φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά με το πρόσωπο και τα άνω άκρα ακάλυπτα......

Σκέψου τα λίγο.

επίσης κάτι άλλο που λεει το βιβλιάριο είναι στην αρχή.....

το μητρικό γάλα είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει όλες τις αυξημένες διαιτητικές ανάγκες του μωρού στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του..........

και ολοκληρώνει με την φράση σίδηρος και βιταμίνη d είναι τα συστατικά που το μητρικό γάλα δεν έχει σε επαρκεί ποσότητα.

Νομίζω ότι αυτό απο μόνο του δείχνει πόσο σαθρό και πρόχειρο ειναι το κείμενο.

ΚΡΙΣΤΙΝΑ σε ευχαριστώ για την διάθεσή σου να βοηθήσεις! Ειλικρινά σε αισθάνομαι σαν φίλη και φυσικά θέλω να ακούω τις απόψεις σου.

Υπάρχει όμως ένα θέμα εμπιστοσύνης στο γιατρό που επιλέγουμε. Εξηγούμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι νεογνολόγος πολύ γνωστός (εννοώ άκουσα πολύ καλά λόγια από πολλούς παιδιάτρους) και επίσης όπως σου είπα και στην κόρη μου άλλος παιδίατρος μου έδωσε πάλι συμπλήρωμα.

Βρίσκω πολύ λογικά αυτά που λες θα ήθελα όμως την άποψή σου γιατί προτείνουν τόσο εύκολα συμπλήρωμα σε σίδηρο. Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος;

Επίσης να σου πω ότι έχω διαφωνία μαζί τους για αυτό με βλέπεις να έχω επισκεφθεί αρκετούς. Αν είδες παραπάνω στο μήνυμά μου λόγω και της μετακίνησής μου στην πόλη που υπηρετεί ο σύζυγος πήγα σε νέα παιδίατρο.

Γενικά σε ζαλίζουν και ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να δείξει την "επιστημοσύνη του". Θεωρώ ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ο καλύτερος και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Απλά όπως σου είπα δεν μπορείς να μην παίρνεις σοβαρα και την άποψη του παιδιάτρου!

Σκέφθηκα ξανά αυτά που έγραψες και αναρωτιέμαι πως μπορώ να ελέγξω αν το μωρό μου έχει έλλειψη σιδήρου.

Δηλαδή ναι με αιματολογική εξέταση αλλά επειδή τώρα έχει περίπου 8 ημέρες που παίρνει σίδηρο, τις 4 πρώτες 1 σταγόνα τις επόμενες 4 δύο σταγόνες (μου έγραψε να τις αυξήσω σε τρεις νομίζω αλλά εγώ δεν το έκανα...) τώρα αυτό με χαλάει πολύ Πως κύριες κανονίζεις δόσεις αν δεν ξέρεις αν υπάρχει και πόσο έλλειψη...

Τέλος πάντων για να δω αν υπάρχει έλλειψη προφανώς πρέπει να του σταματήσω το συμπλήρωμα και να περιμένω πόσες ημέρες άραγε για να κάνει εξέταση αίματος ?

ΚΡΙΣΤΙΝΑ τι λές;

Επίσης επειδή θα το συζητήσω μαζί του και σίγουρα θα μου πει εσύ που γνωρίζεις αυτά .. και .... ποια επιστημονική άποψη υπάρχει σε αυτό να του δείξω τι προτείνεις; Από την ιστοσελίδα που μου είπες να εκτυπώσω το κείμενο και να του το πάω; Που αλλού γράφει για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το περίσσευμα σιδήρου;

Επίσης βρήκα και αυτό σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ νομίζω στις 14-10-2010

......Η Α΅ερικανική Ακαδη΅ία Παιδιατρικής εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες για τις ανάγκες των βρεφών και των νηπίων σε σίδηρο.

Σύ΅φωνα ΅ε αυτές, τα βρέφη κατά τους πρώτους τέσσερις ΅ήνες της ζωής τους έχουν αρκετό σίδηρο. Τα παιδιά που θηλάζουν θα πρέπει από την ηλικία των 4 ΅ηνών να παίρνουν σε συ΅πλήρω΅α 1 mg σιδήρου ανά κιλό την η΅έρα. Τα βρέφη που τρέφονται ΅ε βρεφικό γάλα δεν χρειάζονται επιπλέον σίδηρο.

Στα βρέφη ΅ε ηλικία 6 ΅ηνών έως ενός χρόνου, θα πρέπει να δίνουν οι γονείς κόκκινο κρέας και πλούσια σε σίδηρο λαχανικά, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους για 11 mg σιδήρου ανά κιλό βάρους την η΅έρα. Ειδικά τα πρόωρα ΅ωρά θα πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 2 mg σιδήρου ανά κιλό την η΅έρα έως ότου γίνουν ενός χρόνου.

Η Ακαδη΅ία αναφέρει γενικά ότι η διατροφή ΅ε κρέας, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε σίδηρο, καθώς και ΅ε δη΅ητριακά ε΅πλουτισ΅ένα ΅ε σίδηρο και φρούτα πλούσια σε βιτα΅ίνη C (που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου) ΅πορεί να προλάβει την έλλειψη σιδήρου. Σε ορισ΅ένες περιπτώσεις, που θα καθορίσει ο παιδίατρος, τα παιδιά ΅πορεί να χρειασθούν συ΅πλήρω΅α σιδήρου σε σιρόπι.

Σημειώνεται ότι η επάρκεια σε σίδηρο είναι ση΅αντική για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. ...

Ευχαριστώ!

Σκέφθηκα ξανά αυτά που έγραψες και αναρωτιέμαι πως μπορώ να ελέγξω αν το μωρό μου έχει έλλειψη σιδήρου.

Δηλαδή ναι με αιματολογική εξέταση αλλά επειδή τώρα έχει περίπου 8 ημέρες που παίρνει σίδηρο, τις 4 πρώτες 1 σταγόνα τις επόμενες 4 δύο σταγόνες (μου έγραψε να τις αυξήσω σε τρεις νομίζω αλλά εγώ δεν το έκανα...) τώρα αυτό με χαλάει πολύ Πως κύριες κανονίζεις δόσεις αν δεν ξέρεις αν υπάρχει και πόσο έλλειψη...

Τέλος πάντων για να δω αν υπάρχει έλλειψη προφανώς πρέπει να του σταματήσω το συμπλήρωμα και να περιμένω πόσες ημέρες άραγε για να κάνει εξέταση αίματος ?

ΚΡΙΣΤΙΝΑ τι λές;

Επίσης επειδή θα το συζητήσω μαζί του και σίγουρα θα μου πει εσύ που γνωρίζεις αυτά .. και .... ποια επιστημονική άποψη υπάρχει σε αυτό να του δείξω τι προτείνεις; Από την ιστοσελίδα που μου είπες να εκτυπώσω το κείμενο και να του το πάω; Που αλλού γράφει για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το περίσσευμα σιδήρου;

Επίσης βρήκα και αυτό σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ νομίζω στις 14-10-2010

......Η Α΅ερικανική Ακαδη΅ία Παιδιατρικής εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες για τις ανάγκες των βρεφών και των νηπίων σε σίδηρο.

Σύ΅φωνα ΅ε αυτές, τα βρέφη κατά τους πρώτους τέσσερις ΅ήνες της ζωής τους έχουν αρκετό σίδηρο. Τα παιδιά που θηλάζουν θα πρέπει από την ηλικία των 4 ΅ηνών να παίρνουν σε συ΅πλήρω΅α 1 mg σιδήρου ανά κιλό την η΅έρα. Τα βρέφη που τρέφονται ΅ε βρεφικό γάλα δεν χρειάζονται επιπλέον σίδηρο.

Στα βρέφη ΅ε ηλικία 6 ΅ηνών έως ενός χρόνου, θα πρέπει να δίνουν οι γονείς κόκκινο κρέας και πλούσια σε σίδηρο λαχανικά, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους για 11 mg σιδήρου ανά κιλό βάρους την η΅έρα. Ειδικά τα πρόωρα ΅ωρά θα πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 2 mg σιδήρου ανά κιλό την η΅έρα έως ότου γίνουν ενός χρόνου.

Η Ακαδη΅ία αναφέρει γενικά ότι η διατροφή ΅ε κρέας, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε σίδηρο, καθώς και ΅ε δη΅ητριακά ε΅πλουτισ΅ένα ΅ε σίδηρο και φρούτα πλούσια σε βιτα΅ίνη C (που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου) ΅πορεί να προλάβει την έλλειψη σιδήρου. Σε ορισ΅ένες περιπτώσεις, που θα καθορίσει ο παιδίατρος, τα παιδιά ΅πορεί να χρειασθούν συ΅πλήρω΅α σιδήρου σε σιρόπι.

Σημειώνεται ότι η επάρκεια σε σίδηρο είναι ση΅αντική για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. ...

Ευχαριστώ!

Να το πάρουμε λίγο με τη λογική σειρά

Το μωρό σου δεν γεννήθηκε πρόωρα

Το μωρό σου ζυγίζε 3860

Βαση αυτών των στοιχείων δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αναιμία.

άρα σύμφωνα με αυτό που οι έρευνες λένε τα επίπεδα σιδήρου που έχει αποθηκεύσει φθάνουν τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο της ζωής του.

Εδώ λοιπον ρωτάς τον γιατρό γιατί θεωρεί ότι το παιδί σου δεν λαβμάνει αρκετό σίδηρο απο το μητρικό γάλα για να αναπτυχτεί σωστά μιας και η σύσταση του μητρικού γάλακτος (πλούσιο σε λακτόζη και βιταμίνη c) κάνει την απορρόφηση σιδήρου πολλαλάσια σε σχέση με τη φόρμουλα.

Επίσης ρωτάς αν πρέπει να συνεχίσεις μιας και οι κενώσεις σας έχουν επιρεαστεί σε συχνότητα και χρώμα.

Αυτός που πρέπει να σου αιτιλογήσει και τεκμηριώσει είναι ο παιδίατρος που προτείνει το συμπλήρωμα. Και με βάση πιο κριτήριο υπολογίζει τη δόση του συμπληρώματος.

Ποια συμπτώματα είναι εκείνα που τον κάνουν να πιστέψει ότι το γάλα σου δεν είναι αρκετό?

Οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται μεταξύ 9-12 μήνα και πάντα αν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι κάτι δεν παει καλά. (νωρίτερα μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις αναιμίας)

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να σε προτρέψει ή αποτρέψει στο φορουμ με οποιαδήποτε ιδιότητα. Αν με ρωτάς τι θα έκανα εγώ με το παιδί μου μπορώ να σου πω απλά ότι δεν θα έδινα όπως και δεν έδωσα...αλλα είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τους λόγους που οδηγούν τον παιδίατρο να προτείνει συμπλήρωμα και αν αυτοί οι λόγοι ειναι αρκετοί για σένα αφού πρώτα σου εξηγήσει τι γίνεται με το πλεόνασμα σιδήρου.

Ο παιδίατρος εχει την ευθύνη και εσύ. Όπως πολύ σωστά είπες είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης.Μόνο που η εμπιστοσύνη κερδίζεται δεν ειναι δεδομένη.

Χαίομαι πολύ που βλέπεις τις προτροπές μου σε φιλικό επίπεδο. Ακριβώς έτσι σου τα γράφω χωρίς καμία μα καμία διάθεση να αμφισβητήσω την επιστημονική ιδιότητα του παιδιάτρου.

Διαφημίσεις

ΚΡΙΣΤΙΝΑ μετά από 8 ημέρες ο μπέμπης μου ξαναέκανε κακά πάλι πράσινα και πολλά. Ζορίστηκε λίγο και ήταν σαν πάστα αλοιφής (όχι πολύ νερουλά όπως άλλες φορές).

Πήρα το γιατρό και τον ξαναρώτησα για το σίδηρο και μήπως αφού παίρνει βάρος πλέον είναι καλό να μην τον δώσω λίγες ημέρες καθώς επίσης τι γίνεται με το περίσσευμα σιδήρου στον οργανισμό του.

Μου είπε ότι το σίδηρο τον δίνει προληπτικά και σιγά σιγά μπορώ να αυξήσω την ποσότητα (μου είχε προτείνει όταν τον ξεκινήσω από τις 22 Μαΐου για τρεις ημέρες να του δώσω μια σταγόνα μετά για άλλες τρεις δυο και μετά να το κάνω τρεις φορές από δύο σταγόνες (δηλαδή έξι συνολικά σταγόνες).

Εγώ δεν το αύξησα πάνω από δύο σταγόνες και αφού του έδωσα για μια εβδομάδα από μια σταγόνα.

Μου απάντησε ότι ο σίδηρος από το γάλα απορροφάται 100% ενώ ο ξένος όχι και κάτι αν κατάλαβα καλά είναι ότι τα βρέφη που είναι στον 3ο μήνα παίρνουν προληπτικά γιατί παρουσιάζουν αναιμία (μου μίλησε κάτι για ένα ποσοστό 24% και μου είπε εμείς θέλουμε να το ανεβάσουμε 28% η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο δεν το κατάλαβα καλά από το τηλέφωνο. Ούτως ή άλλως θα τον δει τον μπέμπη μου από κοντά σύντομα μέχρι τις 20/6 για να κάνουμε το δεύτερο εμβόλιο και μου λεέι ότι θα επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση (για το αν συνεχίσουμε) βλέποντας εμφανισιακά τον μπέμπη.

Επίσης επειδή τον ρώτησα γιατρέ αν υπάρχει περίσσευμα σιδήρου δεν μπορεί να κάνει κακό στο μπέμπη, μου είπε όχι ότι το περίσσευμα αποβάλλεται με τα κακά και δεν πειράζει επανέλαβε αν είναι πράσινα παρά μόνο αν είναι σαν της κατσίκας σε υφή.

Τι να πώ... Αυτοσχεδιάζω στην ποσότητα που του δίνω χωρίς να την κάνω έξι σταγόνες...

Ελπίζω να είναι καλύτερα:?

ΚΡΙΣΤΙΝΑ μετά από 8 ημέρες ο μπέμπης μου ξαναέκανε κακά πάλι πράσινα και πολλά. Ζορίστηκε λίγο και ήταν σαν πάστα αλοιφής (όχι πολύ νερουλά όπως άλλες φορές).

Πήρα το γιατρό και τον ξαναρώτησα για το σίδηρο και μήπως αφού παίρνει βάρος πλέον είναι καλό να μην τον δώσω λίγες ημέρες καθώς επίσης τι γίνεται με το περίσσευμα σιδήρου στον οργανισμό του.

Μου είπε ότι το σίδηρο τον δίνει προληπτικά και σιγά σιγά μπορώ να αυξήσω την ποσότητα (μου είχε προτείνει όταν τον ξεκινήσω από τις 22 Μαΐου για τρεις ημέρες να του δώσω μια σταγόνα μετά για άλλες τρεις δυο και μετά να το κάνω τρεις φορές από δύο σταγόνες (δηλαδή έξι συνολικά σταγόνες).

Εγώ δεν το αύξησα πάνω από δύο σταγόνες και αφού του έδωσα για μια εβδομάδα από μια σταγόνα.

Μου απάντησε ότι ο σίδηρος από το γάλα απορροφάται 100% ενώ ο ξένος όχι και κάτι αν κατάλαβα καλά είναι ότι τα βρέφη που είναι στον 3ο μήνα παίρνουν προληπτικά γιατί παρουσιάζουν αναιμία (μου μίλησε κάτι για ένα ποσοστό 24% και μου είπε εμείς θέλουμε να το ανεβάσουμε 28% η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο δεν το κατάλαβα καλά από το τηλέφωνο. Ούτως ή άλλως θα τον δει τον μπέμπη μου από κοντά σύντομα μέχρι τις 20/6 για να κάνουμε το δεύτερο εμβόλιο και μου λεέι ότι θα επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση (για το αν συνεχίσουμε) βλέποντας εμφανισιακά τον μπέμπη.

Επίσης επειδή τον ρώτησα γιατρέ αν υπάρχει περίσσευμα σιδήρου δεν μπορεί να κάνει κακό στο μπέμπη, μου είπε όχι ότι το περίσσευμα αποβάλλεται με τα κακά και δεν πειράζει επανέλαβε αν είναι πράσινα παρά μόνο αν είναι σαν της κατσίκας σε υφή.

Τι να πώ... Αυτοσχεδιάζω στην ποσότητα που του δίνω χωρίς να την κάνω έξι σταγόνες...

Ελπίζω να είναι καλύτερα:?

Αν εσένα σε κάλυψε η απάντηση εγώ δεν μπορώ να πω κάτι.......

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...