Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΔΕΛΤΑ ADVANCE - ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ;


Μητσάκι

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 102
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γιατρός που κατάφερε να φέρει στον κόσμο και να ‘σώσει’ μετά τη γέννα το μωρό της μια φίλη μου στην Αγγλία (Αγγλίδα, όχι Ελληνίδα) ενώ είχε χάσει το πρώτο της από ασυμβατότητα ρέζους, τη συμβούλεψε να δίνει στο μωρό ‘greek yoghurt’ με μελάκι. Να σημειώσω ότι στην Αγγλία, τα σούπερ μάρκετ βρίθουν προϊόντων γιαουρτιού με φρούτα, δημητριακά κλπ για παιδιά ‘και ενήλικες.

Οι δίδυμες μου τρώνε γιαουρτάκι απλό και πλήρες με μέλι, φρούτα (επιδόρπιο) ή κους κους (σαν ελαφρύ γεύμα).

Φίλη/ε tasto, χωρίς να αμφισβητώ τίποτε, με προβληματίζει η εγγραφή την ίδια ημέρα και το ότι αυτό το μήνυμα προς ‘υπεράσπιση’ της εταιρείας είναι το μοναδικό.... χωρίς παρεξήγηση έτσι? (όχι δεν εργάζομαι σε καμία εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών) :-P:-P.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέει ο tasto είναι σωστό, είναι copy paste από τον αναλυτικό οδηγό της greenpeace. Μάλιστα, η Δέλτα έχει κινηθεί νομικά εναντίων της greenpeace για αυτό το ζήτημα, (με το σκεπτικό μάλλον οτι καμία σχεδόν από τις άλλες εταιρίες δεν έχει προχωρήσει στη σήμανση για τα μεταλλαγμένα, ώστε να βαθμολογούνται καλύτερα από τη Δέλτα στο συγκεκριμένο ζήτημα.)

 

και όχι ούτε εγώ είμαι υπάλληλος της δέλτα χαχαχα! απλά το θέμα έχει κινηθεί σε μερικά blog :)

Αναλυτικές πληροφορίες εδώ

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/H----Greenpeace----------/

Ο αναλυτικός οδηγός είναι στο κουμπί «αναλυτικές βαθμολογίες» όπου θα δείτε πραγματικά τι κάνει η κάθε εταιρία με τα μεταλλαγμένα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το ξέρω ότι είναι σωστό! :-P (αν και το τελευταίο σχόλιο είναι προσωπικό)

 

Απλά με 'προβλημάτισε' η όρεξη να εγγραφεί κάποιος και να απαντήσει μόνο σε αυτό το θέμα παραθέτοντας το κομμάτι copy-paste από την επίσημη ιστοσελίδα..και να μην έχει γράψει για τίποτε άλλο από τότε...αυτό μόνο.

 

:-P no offense έτσι?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

α! και ξέχασα να πω, καλό είναι να λέμε όλοι τη γνώμη μας καλοπροαίρετα (διαβεβαιώνω ότι η δική μου προαίρεση ήταν καλή), αλίμονο! Όλοι για το καλό των παιδιών μας και -γιατί όχι- το δικό μας και κατ'επέκταση του κόσμου κοιτάμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημερα!Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζετε που μπορω να βρω βιολογικο κατσικισιο γιαουτρι.Μεχρι στιγμης του δινω μονο το απλο ΤΡΙΚΚΗ προβειο κ το καταβροχθιζει ολο,αλλα αν εβρισκα κ ΒΙΟ κατσικισιο θα ημουν κ πιο ευχαρηστημενη...

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 4 εβδομάδες μετά...

ναι ρε παιδιά.όχι επιδόρπια γιαουρτιου

Οι μισοί παιδίατροι συνιστουν το κανονικό γιαούρτι και οι άλλοι μισοί τα επιδόρπια.

Δώστε κανονικό γιαουρτάκι, τίποτα δεν παθαίνουν τα ζουζούνια μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Νέα ανακοίνωση της Greenpeace

http://greenpeacegreece.org/mailings/201202/tros-oti-troei.html

 

Οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ χρησιμοποιούν ζωοτροφές μέχρι και 90% θετικές στα μεταλλαγμένα!

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αυτές τις εκστρατείες φόβου να μην έκανε η gp, θα μου ήταν πολύ πιο ηθικό να υποστηρίξω τους σκοπούς της. Ειδικά αυτό το «τρως ότι τρώει» είναι σούπερ εφεύρημα του μάρκετινγκ της gp.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές τις εκστρατείες φόβου να μην έκανε η gp, θα μου ήταν πολύ πιο ηθικό να υποστηρίξω τους σκοπούς της. Ειδικά αυτό το «τρως ότι τρώει» είναι σούπερ εφεύρημα του μάρκετινγκ της gp.

 

Γιατί δεν συμφωνείς σε αυτό; Δεν πιστεύεις ότι αν το ζώο καταναλώνει τροφές με φυτοφάρμακα ή αν του δίνονται αντιβιώσεις τότε αυτά περνάνε στο γάλα;

Η νόσος των τρελών αγελάδων πώς προέκυψε; Νομίζω επειδή δίνανε στα ζώα ζωοτροφές μη φυτικές αλλά ζωικές.

Άλλωστε τι κέρδος έχει η gp από αυτό για να πει ψέματα; Πολύ θα ήθελα να μάθω αν ξέρεις τι κερδίζουν από την παραπληροφόρηση.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

«το τρώς ότι τρώει» δεν ισχύει για τα μεταλλαγμένα. Τα μόρια του dna των μεταλλαγμένων (η μη) ζωοτροφών διαλύονται και μεταβολίζονται από συγκεκριμένα κύτταρα στο πεπτικό σύστημα του ζώου. Δεν μένει ίχνος της μετάλλαξης τελικά. Για το πεπτικό σύστημα δεν έχει σημασία αν είναι «μεταλλαγμένο» η «κανονικό» συγκεκριμένα όσον αφορά το DNA, στο οποίο και εντυπώνονται οι λεγόμενες μεταλλάξεις.

 

Λέω εκστρατεία φόβου, γιατί εκμεταλλεύονται την γενικότερη άγνοια του κόσμου στις «τεχνικές λεπτομέρειες». (η άγνοια δεν είναι αρνητικό χαρακτηριστικό, δεν μπορούμε να είμαστε παντογνώστες όλοι. δεν θα μπορούσαμε.). Το όφελος που έχουν δεν είναι χρηματικό, απλά συσπειρώνουν περισσότερο κόσμο έτσι επειδή έχουν πιο ευρύ κοινό και μεταφέρουν πιο «εύκολο» (εύπεπτο μάλλον) μήνυμα.

Για το ευρύ κοινό είναι πολύ καλύτερη οδός μάρκετινγκ το να λες

«οχι στα μεταλλαγμένα! τρως ότι τρώει!»

από το να λες

«όχι στην μετάλλαξη GP-12345 γιατί ...» όπου στο ... να είναι το λιγότερο 10 γραμμές δυσνόητων τεχνικών όρων.

 

Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις κάνουν ζωοτροτροφές να χρειάζονται πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα. Για παράδειγμα τις κάνουν «άνοστες» σε κάποια είδη εντόμων που τις προσβάλλουν, ενώ δεν αλλάζουν το φυτό, η τη γεύση του η τη διατροφική του αξία για την αγελάδα/κοτόπουλο/χοιρινό που το τρώει. Αυτές, σε μια ορθολογιστική αντιμετώπιση είναι πολύ υγηινές σε σχέση με τη χρήση φυτοφαρμάκων για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Με τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση, η gp «αναγκάζει» τις εταιρίες να χρησιμοποιούν τροφές μεγαλωμένες με φυτοφάρμακα. Και το πλασάρει και ως ωφέλιμο, αυτό κι αν είναι.

Δεν λέω ότι τα κίνητρα των εταιριών η οποιουδήποτε είναι ανιδιοτελή. Η παραγωγή, διανομή, χρήση του φυτοφαρμάκου είναι ακριβότερη σε σχέση με τους ΓΤΟ, αλλά δεν ισχύει ότι το οικονομικότερο είναι και χειρότερο.

 

Άλλες γενετικές μεταλλάξεις κάνουν το φυτό να χρειάζεται λιγότερο νερό, οπότε μειώνεται η κατασπατάληση νερού λόγω της γεωργίας, καθώς και επιτρέπεται η καλλιέργεια σε πιο αφιλόξενα εδάφη. Αυτό έχει σαφέστατα περιβαλλοντικά οφέλη. καθώς και ανθρωπιστικά, θα μπορούσαν να παράγονται ικανές ποσότητες από μικρότερους παραγωγούς, που δεν έχουν πρόσβαση σε εξελιγμένα φυτοφάρμακα.

 

Φυσικά η gp θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένη. πχ φαντάζομαι κάποιες μεταλλάξεις δεν θα ήταν επιθυμητές (αν και δεν έχω υπόψιν μου κάποια. εξαιτίας της φοβίας που επικρατεί, οι εργαστηριακά ΓΤΟ ελέγχονται ΠΟΛΥ περισσότερο από ότι οι υπόλοιπες τροφές για παρενέργειες κλπ). Αλλά δεν υπάρχει κριτική αντιμετώπιση, παρα μόνο ισοπεδωτική αντιμετώπιση τύπου «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ».

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα λες. Κρατάω όμως πολλές επιφυλάξεις για το αν τα μεταλλαγμένα προκαλούν τελικά πρόβλημα ή όχι στον ανθρώπινο οργανισμό εφόσον δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να σε διασφαλίζουν. Παρόλα αυτά είχα δει σε ένα ντοκυμαντέρ για τα μεταλλαγμένα ότι έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες των μεταλλαγμένων σε ποντίκια θάφτηκε επιμελώς. Επίσης από τα διαβασματά μου δεν νομίζω ότι τα μεταλλαγμένα είναι πιο φθηνή λύση από τα συμβατικά, καθώς οι εταιρείες που τα πουλούν αφού σε δέσουν σου πουλούν πιο ακριβά τα φάρμακα με τα οποία τα ψεκάζεις (γιατί τελικά και εκεί ψεκάζεις αλλά λιγότερο) και των οποίων έχουν την πατέντα, όπως και τους σπόρους. Αυτό συμβαίνει ήδη στον 3ο κόσμο από όσο ξέρω. Τέλος, υπάρχει και το πρόβλημα της επιμόλύνσης των υπόλοιπων φυτών από τα μεταλλαγμένα καθώς και το πρόβλημα που θα υπάρξει αν επικρατήσει μόνο ένα είδος φυτού κ.τ.λ.

Τεσπα, εδώ το θέμα δεν είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεταλλαγμένων.

Όμως, αφού δεν έχει αποδειχθεί ότι τα μεταλλαγμένα δεν βλάπτουν τον άνθρωπο μέσα από μελέτες δεν νομίζω οτι η gp κάνει λάθος σε όσα λέει.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ΔΕΝ κάνουν κακό. όσες μελέτες και να γίνουν, πάντα κάποιος μπορεί να πεί ότι «δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες». και 100 και 10000 να γίνουν, πάλι για κάποιους δεν θα είναι αρκετές. Όπως είπα είναι θέμα γενικότερης άγνοιας και πολεμικής φόβου.

Πόσες μελέτες χρειάστηκες για να φας πορτοκάλια/μανταρίνια/ντομάτες από τον μανάβη; Βοδινό; χοιρινό; κοτόπουλο;

Οι φυσικές διασταυρώσεις που κάνουν ανά τους αιώνες οι άνθρωποι και έχουν καταλήξει στις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες φυτών και ζώων όλες χρησιμοποιήθηκαν χωρίς καμιά μελέτη.

Κανένας δεν ανησύχησε ότι οι μπανάνες που τρώμε, οι κίτρινες, οι οποίες είναι προϊόν επιλεκτικής διασταύρωσης (άρα κατευθυνόμενων γενετικών επιμίξεων) δεν θα μολύνουν τη φύση η αν θα επικρατήσουν μόνες τους και θα εξαφανίσουν τις άγριες, και τα λοιπά θηριώδη που λέγονται για τους ΓΤΟ. η αν τα χιλιάδες διαφορετικά είδη σκύλου, επίσης προϊόν επιλεκτικών διασταυρώσεων, θα αντικαταστήσουν τους λύκους η θα καταστρέψουν οικοσυστήματα. η τα κοτόπουλα, η τα γουρούνια, η τα βοδινά*.

Μου είναι πολύ δύσκολο να βρω κάποιο «φυσικό» προϊόν που ο άνθρωπος δεν έχει τροποποιήσει μέσω επιλεκτικών διασταυρώσεων. Τα καταναλώνουμε και κανένας δε σκέφτηκε όλα αυτά τα επιχειρήματα που σκέφτηκε εναντίων των μεταλλαγμένων, τα οποία στην πράξη είναι τα μόνα τρόφιμα -της μάνας γης που λέμε- που παρακολουθούνται από επιστήμονες τόσο στενά. Τα υπόλοιπα τα τρώμε, τα κάνουμε γλυκό η παστό η ότι να 'ναι και δεν μας καίγεται καρφί.

 

Απλά υπάρχει μια φοβία την οποία καλλιεργούν διάφοροι, η οποία είναι εντελώς μη-ορθολογιστική.

 

*για όλα αυτά υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες οι οποίες είναι προϊόντα επιλεκτικών διασταυρώσεων, με σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τους προκατόχους τους. Τα περισσότερα δεν υπήρχαν καν στη φύση πριν τα «καλλιεργήσει» ο άνθρωπος επιλέγοντας σταδιακά ότι χαρακτηριστικά τον συνέφερε καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ένα ενδεικτικό για το οποίο πχ δεν ανησυχεί κανείς είναι τα καινούρια, φυσικότατα υβρίδια καρπουζιού τα οποία είναι μικρά (1-4 κιλά) και χωρίς σπόρους. γίνονται δοκιμαστικές καλλιέργειες αυτά τα χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με καρπουζοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. δοκιμάζουν χύμα καμιά 10ριά διαφορετικές ποικιλίες, και όποια πουλιέται καλύτερα θα υιοθετηθεί τελικά σε βάθος χρόνου. Μήπως να κάναμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επειδή τα καρπουζάκια δεν έχουν περάσει από μελέτες επιπτώσεων υγείας η περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

 

είναι παρανοϊκό αν το σκεφτείς.

 

και όμως,αυτό γίνεται, κάποιοι φοβούνται ότι τα ΓΤΟ που είναι σχεδιασμένα για να καλλιεργούνται, θα κατακλύσουν τη φύση.

Link to comment
Share on other sites

ένα ενδεικτικό για το οποίο πχ δεν ανησυχεί κανείς είναι τα καινούρια, φυσικότατα υβρίδια καρπουζιού τα οποία είναι μικρά (1-4 κιλά) και χωρίς σπόρους. γίνονται δοκιμαστικές καλλιέργειες αυτά τα χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με καρπουζοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. δοκιμάζουν χύμα καμιά 10ριά διαφορετικές ποικιλίες, και όποια πουλιέται καλύτερα θα υιοθετηθεί τελικά σε βάθος χρόνου. Μήπως να κάναμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επειδή τα καρπουζάκια δεν έχουν περάσει από μελέτες επιπτώσεων υγείας η περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

 

είναι παρανοϊκό αν το σκεφτείς.

 

και όμως,αυτό γίνεται, κάποιοι φοβούνται ότι τα ΓΤΟ που είναι σχεδιασμένα για να καλλιεργούνται, θα κατακλύσουν τη φύση.

 

Όλα αυτά είναι σωστά που λες.

Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στο μονοπώλιο που θέλουν κάποιοι να εδραιώσουν με τα μεταλλαγμένα.

Όπως και να έχει δεν θεωρώ (μπορεί να κάνω και λάθος ως μη ειδική βέβαιαι) ότι οι ενέργειες που ανέφερες είναι τόσο παρεμβατικές όσο αυτές στα μεταλλαγμένα. Είναι κάτι διαφορετικο που φυσικά και αυτό έχει μειονεκτήματα, με το πιο βασικό αυτό που ήδη είπες, την μείωση των ποικιλιών.

Ίσως, όμως θα έπρεπε να ανοίξουμε άλλο τόπικ για να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά των μεταλλαγμένων. Νομίζω ότι είμαστε οφ τόπικ.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

επίσης μπορείς να έχεις και μια κατσικούλα στο σαλόνι, εκεί δίπλα στο σύνθετο, ώστε να είσαι ακόμα πιο σίγουρη. :)

 

...Μην πνίγεστε, δεν θα πάθει τίποτα το παιδί ότι και να του ταΐσετε (από αυτά που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος, δεν εννοώ πίτα γύρο σε 3 μηνών!) Καλή η προσοχή, μην δώσετε τίποτα πειραγμένο, αλλά μην ψάχνετε στο φόρουμ για την πιο άψογη «μάρκα». θα σας μείνει το άγχος :)

Link to comment
Share on other sites

επίσης μπορείς να έχεις και μια κατσικούλα στο σαλόνι, εκεί δίπλα στο σύνθετο, ώστε να είσαι ακόμα πιο σίγουρη. :)

 

...Μην πνίγεστε, δεν θα πάθει τίποτα το παιδί ότι και να του ταΐσετε (από αυτά που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος, δεν εννοώ πίτα γύρο σε 3 μηνών!) Καλή η προσοχή, μην δώσετε τίποτα πειραγμένο, αλλά μην ψάχνετε στο φόρουμ για την πιο άψογη «μάρκα». θα σας μείνει το άγχος :)

 

Δεν καταλαβαίνω τον ειρωνικό τόνο.

Φυσικά πολύ λυπάμαι που δεν έχεις την επιλογή της κατσικούλας. Σίγουρα κάποιοι είναι πιο τυχεροί από άλλους.

Από την άλλη, αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα καλό είναι να μην στρεφόμαστε στα εύκολα και στα έτοιμα. Αυτά μας φάγανε και πάμε όπως πάμε από υγεία. Τα κρούσματα καρκίνου να έχουν φτάσει στα ύψη και τα παιδιά να είναι γεμάτα αλλεργίες.

Φυσικά πάντα υπάρχει και η λύση των έτοιμων, για όσους δεν μπρούν ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι μόνοι τους.

Αλήθεια, εσύ πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχουν συνέπειες στην υγεία ή ότι δεν είναι καλύτερο να ετοιμάζουμε μόνοι μας την τροφή μας στο σπίτι;

Το γιαούρτι όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται χρειάζεται ελάχιστο χρόνο, κόπο και πολύ λιγότερη γνώση.

Αντί να προτείνεις τα ετοιματζίδικα ίσως θα ήταν καλύτερα να δοκίμαζες κάτι καλύτερο για τον εαυτό σο και για τα παιδιά σου.

Τέλος, οι προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι και όποιος θέλει τις ακολουθεί. Όποιος δεν θέλει πάει παρακάτω. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να κάνει τίποτα εδώ μέσα. Για αυτό καλύτερα θα ήταν να πε΄σουν οι ειρωνικοί τόνοι σε παρακαλώ.

Προσωπικά αυτό έχω να προτείνω ως καλύτερη λύση γιατί από τα έτοιμα δεν μπορώ να ξέρω τι βάζουν μέσα και δεν νομίζω ότι είναι πιο ασφαλή από κάτι που φτιάχνουμε μόνοι μας.

Θεωρώ ότι είναι σαν να με ρωτάνε σε ποιο φαστ φουντ να φάνε και εγώ να προτείνω σπιτικό φαγητό. Τόσο κακό είναι;

Στο θέμα τώρα. Επειδή δεν προτάθηκε κάτι ουσιαστικό που θα βοηθήσει να πω τα εξής.

Πιστεύω ότι στο βωμό της εμπορευματοποίησης και του εύκολου κέρδους νομίζω ότι όλα τα γιαούρτια θα είναι ίδια. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι είναι καλύτερο να μην είναι επιδορπίο γιαουρτιού και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσθετα (χρώματα, γεύσεις, συντηρητικά κ.τλ.).

Επίσης ίσως θα ήταν καλύτερο να είναι βιολογικό και αν είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος με κατσικίσιο και μετά να πάει στο αγελαδινό (νομίζω ότι το ανέχεται καλύτερα ο οργανισμός) . Πιστεύω ότι αυτό στο πήλινο είναι το πιο αγνό από όσα κυκλοφορούν γιατί υφίσταται τη λιγότερη επεξεργασία.

Αν κάνω κάτι λάθος στα παραπάνω παρακαλώ να συμπληρώσετε όσοι ξέρετε καλύτερα.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Το πήρες πολύ προσωπικά. ήταν απόπειρα χιούμορ. στο δια ταύτα:

 

Υπάρχει αυτή η ψευδαίσθηση ότι αν το φτιάξεις εσύ θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ καθαρότερο, καλύτερο για την υγεία, ποιοτικότερο με κάποιο τρόπο κλπ. Αυτό ισχύει στο δίπολο φαστ-φουντ και σπιτικό φαγητό, όσον αφορά την υγεία, αλλά σε προιόντα όπως το γιαούρτι, μπορεί πολύ εύκολα η ποιότητα που θα φτιάξεις εσύ να είναι χειρότερη από το έτοιμο. πχ Βράζοντας το περισσότερο από ότι είναι εντελώς απαραίτητο με αποτέλεσμα να καταστρέψεις περισσότερα συστατικά από ότι έχουν καταστραφεί στο έτοιμο.

 

Τι έλεγχο κάνεις στο προϊόν που παράγεις για να εξακριβώσεις ότι δεν έχει πάθει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βλάψει το παιδί; Τα βιομηχανικά περνούν από μικροσκόπιο, με τακτικότατες δειγματοληψίες (ανά ώρα ορισμένες φορές) σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αν κάποιος πάθει κάτι από τις δεκάδες χιλιάδες που θα το φάνε μετά, σφραγίζεται το εργοστάσιο (σφράγισαν το εργοστάσιο γιαουρτιού της ΠΡΟΜΕΛ πρόσφατα για τέτοιο λόγο).

 

ανέφερα το παράδειγμα με την κατσικούλα, γιατί εκτός και αν παράγεις το γάλα εσύ, δεν μπορείς να ξέρεις ότι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι «τέλεια». Μετά, αν δεν μεγαλώνεις το φαί της κατσικούλας εσύ, δεν μπορείς να ξέρεις ότι δεν είναι μεταλλαγμένο, η χωρίς πολλά φυτοφάρμακα η ότι άλλο φοβάσαι. Το «αγοράζω γάλα του εμπορίου και φτιάχνω δικό μου γιαούρτι» μου φαίνεται άτοπο (αν ο σκοπός είναι να φτιάξεις καθαρότερο γιαούρτι), μιας και αν σου πουλάνε γιαούρτι κακής ποιότητας, θα μπορούν να σου πουλήσουν και γάλα κακής ποιότητας, και να την πάθεις από εκεί.

 

για τους καρκίνους που λές κλπ είναι τουλάχιστον offtopic. Παλιότερα απλά ο κόσμος πέθαινε στο χωριό και ήταν φυσιολογικό, δεν έπαιζε διάγνωση για να ξέρουν ότι είναι ο τάδε καρκίνος και να τον κάνουν καλά. δεν θέλω να επεκταθώ για να μην νομίσεις ότι έχω κάτι μαζί σου, αλλά δε νομίζω ότι φταίνε τα γιαούρτια ή άλλα τρόφιμα, παρά μόνο απειροελάχιστα σε σχέση με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

 

Αυτά για την αντιπαράθεση μας.

 

Υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά μαγαζάκια που πουλάνε δικό τους γιαούρτι, το οποίο έχει πιο παραδοσιακή γεύση, αλλά είναι νομίζω πιο βαρύ (λιπαρό, κάνει πετσούλα πάνω κλπ). Το δίνουν (το ίδιο γιαούρτι) και σε πήλινο και σε πλαστικό (το πήλινο το χρεώνουν 50 λεπτά παραπάνω στον δικό μας). Το λέω επειδή και σε πλαστικό να είναι μπορεί να είναι μια χαρά γιαουρτάκι, αρκεί να λέει ...γιαούρτι απ έξω, και όχι κάτι άλλο ευφάνταστο.

Link to comment
Share on other sites

Το πήρες πολύ προσωπικά. ήταν απόπειρα χιούμορ. στο δια ταύτα:

 

Υπάρχει αυτή η ψευδαίσθηση ότι αν το φτιάξεις εσύ θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ καθαρότερο, καλύτερο για την υγεία, ποιοτικότερο με κάποιο τρόπο κλπ. Αυτό ισχύει στο δίπολο φαστ-φουντ και σπιτικό φαγητό, όσον αφορά την υγεία, αλλά σε προιόντα όπως το γιαούρτι, μπορεί πολύ εύκολα η ποιότητα που θα φτιάξεις εσύ να είναι χειρότερη από το έτοιμο. πχ Βράζοντας το περισσότερο από ότι είναι εντελώς απαραίτητο με αποτέλεσμα να καταστρέψεις περισσότερα συστατικά από ότι έχουν καταστραφεί στο έτοιμο.

 

Τι έλεγχο κάνεις στο προϊόν που παράγεις για να εξακριβώσεις ότι δεν έχει πάθει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βλάψει το παιδί; Τα βιομηχανικά περνούν από μικροσκόπιο, με τακτικότατες δειγματοληψίες (ανά ώρα ορισμένες φορές) σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αν κάποιος πάθει κάτι από τις δεκάδες χιλιάδες που θα το φάνε μετά, σφραγίζεται το εργοστάσιο (σφράγισαν το εργοστάσιο γιαουρτιού της ΠΡΟΜΕΛ πρόσφατα για τέτοιο λόγο).

 

ανέφερα το παράδειγμα με την κατσικούλα, γιατί εκτός και αν παράγεις το γάλα εσύ, δεν μπορείς να ξέρεις ότι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι «τέλεια». Μετά, αν δεν μεγαλώνεις το φαί της κατσικούλας εσύ, δεν μπορείς να ξέρεις ότι δεν είναι μεταλλαγμένο, η χωρίς πολλά φυτοφάρμακα η ότι άλλο φοβάσαι. Το «αγοράζω γάλα του εμπορίου και φτιάχνω δικό μου γιαούρτι» μου φαίνεται άτοπο (αν ο σκοπός είναι να φτιάξεις καθαρότερο γιαούρτι), μιας και αν σου πουλάνε γιαούρτι κακής ποιότητας, θα μπορούν να σου πουλήσουν και γάλα κακής ποιότητας, και να την πάθεις από εκεί.

 

για τους καρκίνους που λές κλπ είναι τουλάχιστον offtopic. Παλιότερα απλά ο κόσμος πέθαινε στο χωριό και ήταν φυσιολογικό, δεν έπαιζε διάγνωση για να ξέρουν ότι είναι ο τάδε καρκίνος και να τον κάνουν καλά. δεν θέλω να επεκταθώ για να μην νομίσεις ότι έχω κάτι μαζί σου, αλλά δε νομίζω ότι φταίνε τα γιαούρτια ή άλλα τρόφιμα, παρά μόνο απειροελάχιστα σε σχέση με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

 

Αυτά για την αντιπαράθεση μας.

 

 

Ο.κ. Ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις.

 

Το θέμα είναι ότι αν προσέξεις όλα αυτά που αναφέρεις (δεν είναι δα και καμιά επιστήμη) το σπιτικό είναι σίγουρα καλύτερο γιατί διατηρούνται τα προβιοτικά που στα αγοραστά είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχουν και πόσα. Και αυτά είναι που κάνουν το γιαούρτι σημαντική τροφή.

Δεν νομίζω ότι η πέτσα είναι θέμα λιπαρότητας αλλά μάλλον αυθεντικότητας. Εγώ από ό,τι γάλα και να φτιάξω γιαούρτι κάνει πέτσα.

Το κατσικίσιο γενικότερα από όσο ξέρω είναι γενικότερα πιο ελαφρύ και εύπεπτο από το αγελαδινό και πιο υγιεινό επίσης. Για αυτό ανέφερα το κατσικίσιο. Η μικρή μου που έχει δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ανέχεται με μεγαλύτερη ευκολία το κατσικίσιο από ότι το αγελαδινό.

Υπάρχει κάπου και μια αναφορά σε ένα άρθρο για το κατσικίσιο. Όταν το βρω θα κάνω παραπομπή.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά μαγαζάκια που πουλάνε δικό τους γιαούρτι, το οποίο έχει πιο παραδοσιακή γεύση, αλλά είναι νομίζω πιο βαρύ (λιπαρό, κάνει πετσούλα πάνω κλπ). Το δίνουν (το ίδιο γιαούρτι) και σε πήλινο και σε πλαστικό (το πήλινο το χρεώνουν 50 λεπτά παραπάνω στον δικό μας). Το λέω επειδή και σε πλαστικό να είναι μπορεί να είναι μια χαρά γιαουρτάκι, αρκεί να λέει ...γιαούρτι απ έξω, και όχι κάτι άλλο ευφάνταστο.

 

Αυτή είναι μια καλή πρόταση.

 

Δεν είμαι σίγουρη ότι το πλαστικό είναι πιο υγιεινό από το πήλινο αλλά δεν θα επεκταθώ σε αυτό γιατί στο τέλος θα με βγάλετε υποχόνδρια και ότι το ψάχνω υπερβολικά.

 

Σίγουρα το πιο σημαντικό για οποιοδήποτε προϊόν που αγοράζουμε είναι να κοιτάμε τα συστατικά. Σε σχέση με το γιαούρτι, όπως προενέφερα, το καλύτερο είναι το απλό χωρίς πρόσθετα και να γράφει "γιαούρτι", όπως λες και εσύ, και όχι "επιδόρπιο γιαουρτιού".

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

καμιά φορά όμως και εμείς οι ίδιοι δεν παιζόμαστε..έχουμε μάθει να είμαστε καχύποπτοι σε όλα, τα δέλτα είναι μεταλλαγμένα, τα βιολογικά είναι μαϊμού...η καλύτερη επιλογή είναι το ένστικτο..και το οικονομικό μεγάλο θέμα.μέχρι 12 μηνων έδινα στην κόρη μου βιολογικά, μετά πήγε σταθμό και άρχισε να τρώει το φαγητό του σταθμού..τόσο απλά.

η παιδίατρος μας είχε πει δέλτα..αλλα της άρεσε το κλασικό με την πέτσα στο πήλινο και έτρωγε αυτό.τώρα έχει κόψει όλα τα γιαούρτια και μας έβγαλε από το δίλημμα..

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...