Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας (trafficking)παιδιών


Recommended Posts

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση του trafficking ξεκινούν η Unicef και το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Την Πέμπτη, η δημόσια ραδιοφωνία θα πργαματοποιήσει ραδιομαραθώνιο Αγάπης στον οποίο θα συμμετέχει και ο ΣΚΑΪ 100,3 εκπέμποντας κοινό πρόγραμμα με την ΕΡΑ από τις 9 έως τις 10 το πρωί.

 

Οι ακροατές θα μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια της Γιούνισεφ καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο Δωρεών στο 210-33.62.800 ή καλώντας από σταθερό ΟΤΕ με αυτόματη χρέωση 3,56 ευρώ στο 901 11 17 17 17.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόμενα εγκλήματα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

 

Είναι η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος μετά το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

 

 

Ραδιομαραθώνιος UNICEF

Κάθε χρόνο, 1,2 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας.

 

1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμεταλλευσης στην πολλών δισεκατομμυρών δολλαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία.

5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.

5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας

Όμως το trafficking δεν αποσκοπεί μόνο στη σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση των παιδιών.

 

Σε μια άλλη μορφή του, εξίσου απεχθή, το trafficking μετατρέπει τα παιδιά σε στρατιώτες- πολέμιστές στο πλευρό ενόπλων ομάδων.

 

Επίσης, κορίτσια μέχρι 13 ετών (συνήθως από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη) διακινούνται ως νύφες κατά παραγγελία.

 

Ο τελευταίος εφιάλτης στο trafficking είναι το εμπόριο οργάνων.

 

Ο λόγος που προτιμούνται τα παιδιά είναι αφενός η ευκολία εξεύρεσης θυμάτων,και αφετέρου η καλύτερη πρόσληψη που έχουν τα παιδικά όργανα στο σώμα του ενήλικου λήπτη.

 

Στην Ελλάδα το πρόβλημα του trafficking εστιάζεται κυρίως στα κυκλώματα που φέρνουν ανήλικους από γεοτονικές χώρες για επαιτεία, "μαύρη" εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

Επίσης, έχουν καταγραφεί περιστατικά διακίνησης βρεφών με στόχο την παράνομη υιοθεσία από ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικό τους παιδί.

 

:oops::oops::oops:1040951kgsrnh14pp.gif

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Ανάψτε και ένα κεράκι στο σχετικό θέμα!!!!

Μαρία αν έιναι εύκολο μπορείς να βάλεις κι εδώ το λινκ?

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟ 2 ΛΕΠΤΑ!!!

Mη σπάσετε την αλυσίδα... Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να ανάψουμε περισσότερα από 4,000,000 κεριά. Στείλτε το e-mail σε όσους περισσότερους μπορείτε. Ανοίξτε την παρακάτω διεύθυνση και ακολουθήστε τις οδηγίες μέχρι το τέλος.

Ανάψτε ένα κερί κατά της παιδικής πορνογραφίας .

 

http://www.lightamillioncandles.com/

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 εβδομάδες μετά...

Παναγία μου...

 

Ο μεγαλύτερος φόβος μου, μετά του να μου πάθει κάτι το παιδάκι μου... είναι να μην μου το αρπάξουν και το αναγκάσουν να κάνει πράγματα πέρα από την παιδική του φύση...

 

Η Παναγία να βοηθήσει όλα τα παιδάκια να επιστρέψουν στους γονείς τους! :cry:

Link to comment
Share on other sites

gavrias και ΜΑΡΙΑ30 σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ,

 

Αναψα κι εγώ ένα κεράκι!!

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 χρόνο μετά...

Πέμπτη, 28 Μάϊος 2009

 

Αυτά τα παιδιά τα βλέπουμε κάθε μέρα και αδιαφορούμε

 

 

%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1980_b.jpg

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΣΟΚ

 

"Σήμερα πήρα 2 τρόλει από την Κηφισίας και στα δύο ήμουν μάρτυρας παιδικής εκμετάλλευσης.Στο πρώτο μαζί με μένα, μπήκαν 2 παιδιά, το ένα γύρω στα 11, το οποίο έπαιζε ακορντεόν , κλασσικά, και το άλλο γύρω στα 4μιση με το επίσης κλασσικό ποτηράκι για τα κέρματα. Στο επόμενο λεωφορείο, μπήκε ένας αλλοδαπός, (και στο πρώτο λεωφορείο πάλι αλλοδαπά ήταν τα παιδάκια) γύρω στα 30 φεύγα με το ακορντεόν κ δίπλα του ένα μωρό (!) ούτε καν 4 δεν ήταν(!) με το ποτηράκι του... Εκεί δεν κρατήθηκα και φώναξα με στο τρόλει " Καλά δεν ντρέπεστε καθόλου να εκμεταυλεύεστε το μωρό?!" . Και λέω εγώ τώρα, μα καλά! Δεν υπάρχει κανείς να τους μαζέψει? Να πάρει τα παιδιά και να τα πάει κάπου?! Τι κάνει το χαμόγελο του παιδιού? Τι κάνει το κράτος? Τι κάνει η κοινωνία? Τι κάνουμε εμείς? Ρίχνοντας ένα κέρμα στο ποτηράκι τους, το παιδί αυτό δεν θα νιώσει χαρά, δεν 8α νιώσει πως είναι να είσαι ένα 4χρονο παιδάκι και ούτε θα ζήσει στιγμές παιχνιδιού και ανεμελιάς που θα έχει να διηγείται στα παιδιά του. Απλώς θα είναι ένα κέρμα στην "μηχανή της καταπάτησης" των δικαιωμάτων που έχει ως παιδί!

 

Ντροπή μας για την απάθεια μας. Τα μάτια τα έχουμε για να "βλέπουμε" και το στόμα για να "μιλάμε"."

 

http://www.unicef.gr/reports/symb.php

 

 

Αναρτηθηκε στο Troktiko blogspot.

 

Link to comment
Share on other sites

165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες ακατάλληλες για την σωματική, ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας από το 1999 καταγράφει την κατάσταση και προτείνει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου που αφορά τόσο τις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και τις αναπτυγμένες.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 παιδιά έως 18 ετών εργάζονται, ενώ 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

 

Η ΑΡΣΙΣ έχει αποδείξει με την δράση της ότι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για τα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο. Στα χρόνια δραστηριοποίησης της, κατά της παράνομης διακίνησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, έχει ήδη βοηθήσει 861 παιδιά και τις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στα παιδιά αφορούν στην:

• ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα,

• υπηρεσίες υγείας,

• ενίσχυση με είδη βασικών αναγκών,

• δημιουργικά εργαστήρια και φροντιστηριακά μαθήματα

• παρέμβαση στην οικογένεια και ενίσχυση του οικογενειακού πλαισίου

• συμβουλευτική και ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας

• νομική στήριξη και διασύνδεση με υπηρεσίες δημόσιες και μη που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

 

Η εμπειρία μας από το δρόμο δείχνει πως ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στο δρόμο αυξάνεται συνεχώς και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν. Η φτώχεια που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες σε απόγνωση, δημιουργεί νέες κοινωνικές δυναμικές βίας και παραβατικότητας, υποσκάπτει την ευημερία και το μέλλον. Η φτώχεια και η παιδική εργασία πρέπει να αντιμετωπιστούν με δυναμικά μέτρα προστασίας και πρόληψης και όχι καταστολής.

 

 

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι πολίτες; Η ΑΡΣΙΣ απαντά:

 

Βοηθήστε μας ….να βοηθήσουμε

 

1. Μη δείχνετε ανοχή όπου και όποτε διαπιστώνεται την εκμετάλλευση ανηλίκου σε χώρους εργασίας ή σε άτυπες μορφές εργασίας.

2. Σε κάθε τέτοια περίπτωση επικοινωνείτε με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των ανηλίκων.

3. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο.

4. Εάν θέλετε να δώσετε κάτι φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (παιχνίδια, σχολικά είδη).

5. Το πιο σημαντικό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας (τηλ: 210 8259880-Αθήνα, 2310 526150- Θεσ/νίκη).

6. Ενημερωθείτε για το έργο μας και υποστηρίξτε τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα.

 

 

Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας δεν είναι σημερινό. Γίνεται προτεραιότητα σήμερα που οι κοινωνίες ζουν ή στοχεύουν σε ευημερία πλούτου εις βάρος ανηλίκων που εμφανίζονται όλο και συχνότερα να καταγράφονται όχι απλά σαν εργαζόμενοι/ες, αλλά εργαζόμενοι/ ες σε χείριστες μορφές εργασίας.

Στις 12 Ιουνίου αναλαμβάνεται παγκόσμια δράση κατά της παιδικής εργασίας. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συνδεθούμε και εμείς από την Ελλάδα με αυτή την παγκόσμια συζήτηση και μαρτυρία για την καταπάτηση ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Η καθημερινή μας δουλειά με παιδιά και νέους μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε μια κοινωνική πραγματικότητα, η οποία είναι ανησυχητικά παρούσα, όμως ελάχιστα συζητείται ή προκαλεί το ενδιαφέρον..

 

Η ΑΡΣΙΣ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται για την πρόληψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των νέων και άλλων κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

 

Στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει στηρίξει πάνω από 15.000 νέους ανθρώπους, που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό κοινωνικής πολιτικής, ενώ έχει σχεδιάσει και ολοκληρώσει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό καινοτόμων προγραμμάτων, υπηρεσιών και δράσεων πρόληψης και υποστήριξης των νέων.

 

Η ΑΡΣΙΣ διαθέτει δομές υποστήριξης σε 7 πόλεις στην Ελλάδα και στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

 

Το έργο της ΑΡΣΙΣ προσφέρεται δωρεάν, υποστηρίζεται με επαγγελματικά στελέχη, βασίζεται στους εθελοντές, τα μέλη, τους συνδρομητές, τους χορηγούς, τους φίλους και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

 

Στο πλαίσιο δράσεων καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας, υλοποιεί το πρόγραμμα TACT (Transnational Action Against Child Trafficking- Διεθνικές Δράσεις Ενάντια στην Διακίνηση Παιδιών) για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο (παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων παράνομης διακίνησης). Το TACT λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και την Αλβανία και υλοποιείται από τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις: την ΑΡΣΙΣ (Ελλάδα), την Terre des Hommes (TDH- Ελβετία) και την Amarodrom (Αλβανία) σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και με τα Αλβανικά Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών και Παιδείας.

http://www.arsis.gr/

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

έχω πετύχει 1-2 φορές σε φανάρι μητέρα γύφτισα να ζητιανεύει με μωρό στην αγκαλιά και σε διάφορες καιρικές συνθήκες (με κρύο άλλα και με αφόρητη ζέστη)

 

την τελευταία φορά ήρθε και στο αυτοκίνητο μας και σχεδόν έβαλε το μωρό μέσα για να το δω και να το λυπηθώ (;;;!!!) και δεν άντεξα ... της έβαλα τις φωνές που δεν το λυπάται η ίδια και το εκμεταλεύεται

 

μου γύρισε την πλάτη και έφυγε και αμέσως άλλαξε το φανάρι και φύγαμε κι εμείς

δεν την ξαναπέτυχα (αν και δεν περνάω και συχνά) αλλά αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε κανείς να κάνει για κάτι τέτοιο

το Χαμόγελο του παιδιού θα μπορούσε να βοηθήσει φαντάζομαι αλλά δεν είχα αρκετά στοιχεία να τους δώσω για να την πετύχουν

age.png
Link to comment
Share on other sites

Καλα..........απο τετοιαααααααααα..............

Παντως εγω δεν δινω λεφτα.....ΠΟΤΕ!..σε πιτσιρικια.....εχει τυχει να δωσω κανενα κουλουρι,καμμια καραμελα ή οτι αλλο μπορει να ειχα ......αλλα λεφτα ποτέ!

Αφου τους τα παιρνουν ρε παιδια.....βγαζουν αθωες φατσουλες στους δρομους για να σε "ριξουν" και στη γωνια περιμενουν για να παρουν την "εισπραξη".....

Οσο για τις "μανες" που Χειμωνα -Καλοκαιρι εχουν κρεμασμενα τα παιδακια και τα μωρα πανω τους ΟΛΗ ΜΕΡΑ.......τι να πω???Ναι,εκει θελει μια "Καταγγελιάρα" μπας και γλυτώσει καμμια αθώα ψυχούλα.......

Ειναι δύσκολο ομως..........

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα μεχει προβληματίσει πολλές φορές, ώσπου αποφάσισα πως η μόνη λύση για να σταματήσει αυτήν η εκμετάλλευση είναι να μην τους δίνουμε χρήματα.Γιατί αν δεν τους δώσουμε κανείς χρήματα δεν θα υπάρχει λόγος να ζητιανεύουνε. Εγώ και με πνευματικό που το συζήτησα μου είπε ακριβώς το ίδιο.Να μην δίνουμε χρήματα.Να τους δίνουμε ρούχα, φαγητό αλλά όχι χρήμα.

Να σας πω όμως και αυτοί είναι θρασύτατοι.Μια φορά πήγα σε μια οικογένεια με τρια παιδιά που έμενε σε τροχόσπιτο, ρουχα , τρόφιμα και παιχνίδια για τα δυο μεγαλύτερα παιδιά, καθόσον το μικρό ήτανε μωρό.Και μου λέει η μαμά τους.Καλά για την μπέμπα μου δεν μουφερες ένα παιχνιδάκι; Μουρθε να την βρίσω.Της είχα πάει ένα σωρό πράγματα και αντί να μου πει ένα ευχαριστώ μου κανε και παράπονα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Μεροκάματα πείνας για ανήλικους μετανάστες

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

 

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει επιστολή κατοίκων από την Αγιάσο της Λέσβου, που δημοσιεύθηκε στο blog «Τσουκνίδα» (http://lesvos.wordpress.com) με την οποία καταγγέλλεται η εκμετάλλευση με μεροκάματα πείνας, ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ανηλίκων που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο σε πρώην σανατόριο μέσα στο δάσος στο βουνό.

 

Κι ενώ η επιστολή κάνει τον γύρο της χώρας, ο δήμαρχος της Αγιάσου έρχεται και καταγγέλλει πως το ίδιο το Κέντρο Ανηλίκων Προσφύγων εμφανίζεται να «ενθαρρύνει» τους ανηλίκους να πιάσουν δουλειά!

 

Πριν από καιρό οι ίδιοι οι ανήλικοι, που μεταξύ των άλλων μαθαίνουν και ελληνικά στο Κέντρο, στην απόγνωσή τους να συγκεντρώσουν χρήματα για να φύγουν στην Αθήνα έγραψαν στα ελληνικά ανακοίνωση, που κόλλησαν σε κεντρικά καφενεία της Αγιάσου, λέγοντας ότι προσφέρονται για δουλειά. Ο διοικητής του Κέντρου, Απόστολος Αθηναίος, όπως λέει έδωσε εντολή να σκιστούν οι ανακοινώσεις απ' όλα τα σημεία που τοποθετήθηκαν.

 

Στην πορεία όμως αυτό άλλαξε. «Αν θέλουν να διαθέσουν τον χρόνο τους για ένα διάστημα για το χαρτζιλίκι τους, μπορούμε να τους εμποδίσουμε; Και πώς άλλωστε να τους ελέγξουμε, από τη στιγμή που είναι ελεύθεροι; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς και το κάνει το προσωπικό του ιδρύματος, είναι να τους συμβουλεύουμε για να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης ενώ δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μπει στο ίδρυμα για να βρει "εργατικά χέρια"».

 

Ο δήμαρχος Αγιάσου Χρ. Χατζηπαναγιώτης εξέφρασε τη διαφωνία του γενικά με τη θέση όπου λειτουργεί το Κέντρο ανηλίκων. «Εγώ πιστεύω, ότι θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα χώρο που να μη δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης. Το κέντρο σήμερα βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το χωριό, μέσα σε δάσος. Για κάποιους που κάνουν διακοπές μπορεί να είναι ευχάριστο για εκείνους όμως που παλεύουν για να ζήσουν δεν είναι», κατέληξε.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=51006

Link to comment
Share on other sites

Την ανησυχία για την αύξηση της καταναγκαστικής παιδικής εργασίας λόγω

της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε η Διεθνής Οργάνωση

Εργασίας (ΔΟΕ) σε έρευνά της που δημοσιεύτηκε σήμερα. Σύμφωνα με την

ΔΟΕ, περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ολόκληρο τον

πλανήτη, ενώ 1,8 εκατομμύρια βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα σεξουαλικής

εκμετάλλευσης.

 

«Όλο και περισσότερες οικογένειες ζουν στην φτώχεια, η οικονομική κρίση

φθείρει την πραγματική πρόοδο των τελευταίων ετών», ανέφερε η ΔΟΕ,

συμπληρώνοντας ότι το 2002, ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονταν να

δουλεύουν ήταν 246 εκατομμύρια.

 

Η έκθεση που έχει τίτλο «Δώστε στα κορίτσια μία ευκαιρία: η καταπολέμηση

της παιδικής εργασίας, ένα κλειδί για το μέλλον», αναφέρει ότι τα περίπου

100 εκατομμύρια κορίτσια που σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να

εργάζονται αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, θα μπορούσαν να είναι οι "κύριοι

χαμένοι" την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει.

 

Σύμφωνα με την ΔΟΕ, υπάρχουν οικογένειες σε χώρες όπου τα κορίτσια

βρίσκονται σε κατώτερη θέση, οι οποίες προτιμούν να στείλουν το αγόρι

τους στο σχολείο παρά το κορίτσι τους.

 

«Μερικές από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας απαιτούν σκοπίμως

από τα κορίτσια να μην έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο» ανέφερε η

ΔΟΕ, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις εμπορίου σάρκας και πορνείας.

 

 

Η σεξουαλική εκμετάλλευση απειλεί περίπου 53 εκατομμύρια παιδιά, παρά

την Σύμβαση 182 της ΔΟΕ που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και είχε

ως στόχο της την εξάλειψη τέτοιων μορφών εργασίας.

 

πηγή

http://www.tvxs.gr/v13848

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

Οταν βλεπω παιδακια εξω να ζητιανευουν ή κατι μαμαδες με μωρα εξοργιζομαι!!! Μακαρι να ειχαμε σωστο κρατος προνοιας κ να τους παιρνει κατευθειαν τα παιδια για παντα. Δεν ειναι αυτοι γονεις να εκθετουν με αυτον τον τροπο κ να ταλαιπωρουν μωρα παιδια. Δεν τους αξιζει να εχουν παιδια κ να λεγονται γονεις οτι προβληματα κ να αντιμετωπιζουν, αν κ σαφως οι περισσοτεροι κοροιδευουν. Φυσικα δεν υπαρχει περιπτωση ΠΟΤΕ να δωσω σε κανεναν τιποτα κ μαλιστα κοιταω τοσο αγρια αυτες τις μαναδες (αν μπορει να τις πει κανειος ετσι) που δεν τολμουν ουτε να με πλησιασουν. ΝΤΡΟΠΗ κ θα επρεπε να συλαμβανονται αμεσως ολοι αυτοι.

Link to comment
Share on other sites

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να

προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση

οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε

κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική,

πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του». Σύμβαση για τα

Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 32), ΟΗΕ, 1989

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή

Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και

κυρίως τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η μέρα, είναι,

επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικής, που στην πλειοψηφία τους

δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες

συνθήκες.

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας new_win.gif, ένα στα έξι παιδιά του

πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την υγεία του,

ψυχική και σωματική. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω

των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται

σε εργατικά ατυχήματα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι κάθε χρόνο περίπου 1,2

εκ. παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου

δικτύου, το οποίο μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες στις, βιομηχανικά αναπτυγμένες, χώρες.

 

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, περίπου 171 εκ. παιδιά παγκοσμίως

εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους, με

επικίνδυνα υλικά όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό.

 

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά που δουλεύουν σε

μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα ενώ κάθε χρόνο 10.000

παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν

δουλειά.

 

Τι είναι η παιδική εργασία;

 

Παρόλο που οι ορισμοί διαφέρουν, ως παιδική εργασία ορίζεται η δουλειά

που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες

χώρες κάτω των 14) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική,

συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή/και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

Ορισμένες φορές, η εργασία δεν βλάπτει τα παιδιά. Ενδέχεται ακόμη και να

τα βοηθήσει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και το αίσθημα της ευθύνης.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι όταν μιλάμε για παιδική εργασία, εννοούμε

την εργασία που είναι επιζήμια και επιβλαβής για τα παιδιά, ή η εργασία που

τους στερεί το δικαίωμα να αναπτυχθούν πλήρως, να παίξουν ή να πάνε

στο σχολείο.

 

Τα παιδιά που δουλεύουν αποτελούν, κατʼ επέκταση, εύκολα θύματα

κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, από τους εργοδότες τους, και

συχνά δουλεύουν σε εξαιρετικά ανθυγιεινά περιβάλλοντα, που αρκετές

φορές καταλήγουν να είναι μοιραία για τη ζωή τους. Εξαιτίας της ευάλωτης

θέσης τους, τα παιδιά που εργάζονται δεν απολαμβάνουν των βασικών

εργατικών δικαιωμάτων, και όπως αναμενόταν, δεν λαμβάνουν και μισθούς

ανάλογους με αυτούς των ενηλίκων.

 

Παγκοσμίως, η πλειοψηφία των παιδιών που εργάζονται προέρχεται από τις

φτωχότερες κοινωνικές τάξεις.

 

Συνεργασία των Συνηγόρων του Παιδιού στη ΝΑ Ευρώπη

 

Οι Συνήγοροι που ασχολούνται με τα Δικαιώματα του Παιδιού στην περιοχή

της Ν.Α. Ευρώπης συναντήθηκαν στην Κροατία στις 19-20 Μαΐου και

συνυπέγραψαν συμφωνητικό για την λειτουργία Δικτύου συνεργασίας

μεταξύ τους.

 

Το συμφωνητικό υπογράφηκε από 15 Ανεξάρτητες Αρχές της περιοχής της

Ν.Α. Ευρώπης, που στο αντικείμενο δραστηριότητάς τους περιλαμβάνεται η

προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και αναμένεται να

συμβάλλει στην στενότερη συνεργασία μεταξύ τους.

 

Το συμφωνητικό υπογράφηκε από Συνηγόρους των Αλβανίας,

Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κοσόβου, Κροατίας, Κύπρου,

ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοδίνας,

Ρουμανίας και Σλοβενίας.

 

Παράλληλα, σε συνέδριο που διεξήχθη στο Στρασβούργο στις 2-3 Ιούνη 2009, το Συμβούλιο της Ευρώπης συζήτησε με εκπροσώπους κυβερνήσεων,

διεθνών οργανισμών, Συνηγόρους του Παιδιού, εμπειρογνώμονες και

ερευνητές σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεων της Μελέτης του ΟΗΕ

για την Βία κατά των Παιδιών.

 

 

Πηγές: Σαν Σήμερα, Συνήγορος του Παιδιού, Human Aid, Κέντρο Μελετών

και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ

 

http://www.tvxs.gr/v14018

 

Δυστυχώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους...

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

"Εξαφανίζονται" παιδιά λαθρομεταναστών

 

Θύματα διακίνησης ανθρώπων (trafficking) κινδυνεύουν να πέσεουν τα παιδιά, τα οποία εξαφανίζονται κάθε χρόνο από κέντρα φιλοξενίας στην Ευρώπη, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και κάνει έκκληση για την ανάληψη δράσης κατά του συγκεκριμένου εγκλήματος.

"Κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ε.Ε πέφτουν θύματα της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, υιοθεσία και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων", δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, Μόρτεν Καερούμ.

 

Ωστόσο, επειδή οι χώρες μέλη της Ε.Ε συγκεντρώνουν ανεπαρκή στοιχεία, η υπηρεσία η οποία εδρεύει στη Βιέννη, δεν έχει καταφέρει να εκτιμήσει τη συνολική διάσταση του προβλήματος.

Η έκθεση συγκέντρωσε επίσημα στοιχεία που καταδεικνύνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που εξαφανίζεται από άσυλα "πιθανότατα πέφτουν στα χέρια εμπόρων ανθρώπων".

 

Για παράδειγμα, 400 από τους 1.320 ανηλίκους, οι οποίοι έφθασαν στο ιταλικό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, στην Λαμπεντούσα, εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του 2008.

 

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 50 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κρατικά άσυλα εξαφανίζονταν τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση, ανάμεσά τους και πέντε κορίτσια από τη Νιγηρία, που εξακολουθούν να αγνοούνται από τον Ιούνιο του 2007.

 

Η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κάνει έκκληση για τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για νεαρά θύματα του "trafficking".

 

Τονίζει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται σε ασυνόδευτους ανήλικους να παραμένουν στη χώρα, μία προσέγγιση που υιοθετεί η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Στην παρεμπόδιση των προσπαθειών για την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης παιδιών οφείλεται το γεγονός ότι οι αρχές υπήρξαν συχνά ανίκανες να διακρίνουν τα θύματα του "trafficking" και αντ΄αυτού τα αντιμετώπιζαν ως εγκληματίες ή ιερόδουλες.

 

Στην τελευταία του έκδοση για την διακίνηση ανθρώπων, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα παρείχε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2008, 131 παιδιά έπεσαν θύματα "trafficking" στη Ρουμανία, ενώ το 2007, 81 στη Γερμανία και 53 στη Βουλγαρία.

 

Μόνο ένας αριθμός χωρών μελών της Ε.Ε ανέφερε περιπτώσεις, όπου ο αριθμός των θυμάτων είναι μονοψήφιος.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι κάποιες χώρες απλώς δεν γνωρίζουν το πρόβλημα.

Η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων υποστήριξε σθεναρά την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα εναρμόνιζε τη νομοθεσία των χωρών-μελών και θα παρείχε βοήθεια και μέριμνα για τα θύματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μένει να υιοθετήσει την πρόταση, η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8470&pubid=4506825

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Μεγάλη εκστρατεία της UNICEF κατά του trafficking με τη συνεργασία και υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών

 

Με θέμα «Διεθνής οικονομική κρίση και εμπορία και διακίνηση παιδιών στον κόσμο» πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της εκστρατείας της UNICEF και του Υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών (trafficking), στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, Ακαδημίας 1.

 

Η παρουσίαση έγινε από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρο Κανελλόπουλο.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης κάθε χρόνο.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί μακράν την πλέον συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%), ακολουθούμενη από την εξαναγκαστική εργασία (18%) σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Trafficking (2008).

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια από τις πλέον επικερδείς και ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του διεθνούς εγκλήματος, επιφέροντας κέρδη ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες και κορίτσια.

Η παρούσα πρωτοβουλία αποτελεί το δεύτερο μέρος της εκστρατείας με σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η προβολή νέας σειράς ειδικά σχεδιασμένων ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων σε όλη την χώρα.

 

Στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας της UNICEF με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη λάβει χώρα μια σειρά δράσεων για την ανάδειξη και καταπολέμηση του φαινόμενου της Παράνομης Διακίνησης και Εμπορίας Παιδιών που περιλάμβανε: ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα, έκδοση ειδικού εγχειριδίου για κοινοβουλευτικούς, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άτομα σε κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν στα παιδιά, ειδικές εκδόσεις για ομάδες που ασχολούνται με παιδιά και αποστολή ενημερωτικών εντύπων στους πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών

 

 

Στην εκδήλωση ΥΠΕΞ - UNICEF

 

 

παρουσίασης από κοινού εκστρατείας με θέμα

 

 

«Διεθνής Οικονομική Κρίση &

 

 

εμπορία και διακίνηση παιδιών στον κόσμο»

 

 

16 Ιουλίου 2009, Αμφιθέατρο «Ι. Κρανιδιώτης», ώρα 11.30 πμ

 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

 

Μια από τις προτεραιότητές μου, όταν ανέλαβα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν -και παραμένει- η ενίσχυση της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα με παγκόσμια διάσταση και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πολύ δε περισσότερο, η συνεργασία με οργανισμούς που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, όπως είναι και η UNICEF.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα σας θυμίσω και, μόλις πριν τρεις ημέρες, παρουσιάσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις παγκόσμιες προσφυγικές κρίσεις με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη χώρα μας.

 

Στη σημερινή, παρόμοια εκδήλωση, το θέμα αιχμής είναι διαφορετικό πλην όμως όχι λιγότερο ευαίσθητο: η εμπορία και διακίνηση παιδιών.

Ένα ακόμα ζήτημα με παγκόσμια διάσταση, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με την φτώχεια, την υπανάπτυξη αλλά και το οργανωμένο έγκλημα. Προβλήματα, δηλαδή, τα οποία δεν περιορίζονται και δεν επηρεάζουν μόνο ένα κομμάτι της γης, αλλά έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, ορατές και στις κοινωνίες μας όπου το δίχτυ ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του παιδιού είναι ενισχυμένο, σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε αυτό το τραπέζι καθόμαστε μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, τον Λάμπρο τον Κανελλόπουλο. Πέρα από τα χρόνια φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης που μας συνδέουν, με τον Λάμπρο τον Κανελλόπουλο έχουμε μοιραστεί πολλές σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης των παιδιών. Το αποτέλεσμα ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια από κοινού προσπάθεια, πρωτοβουλία και συνεργασία. Ο ίδιος, στη συνέχεια, θα κάνει μια σύντομη αναδρομή σε αυτή τη σύμπραξη καθώς και στα αποτελέσματά της.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Αυτή τη φορά, χωρίς να αλλάζουμε τον βασικό προσανατολισμό μας, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη σχέση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της εμπορίας και διακίνησης παιδιών στον κόσμο.

Ξεκινήσαμε από την παραδοχή ότι σε περιόδους κρίσης, και μάλιστα αυτού του είδους, η πίεση για εκμετάλλευση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των παιδιών, των γυναικών και των φτωχών, θα είναι αυξημένη. Ιδίως για τα παιδιά που οι μηχανισμοί αντίστασης είναι οι πλέον ανίσχυροι, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Πρώτον γιατί τα ίδια τα παιδιά μπορούν να ξεγελαστούν από τις μεγάλες υποσχέσεις των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Και δεύτερον, διότι το ίδιο μπορεί να συμβεί εξίσου και με τους γονείς τους, οι οποίοι προσβλέπουν, ρισκάροντας, σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά, με αγαθά που οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους προσφέρουν.

 

Σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνουν και το πραγματικό εισόδημα συρρικνώνεται, η πίεση για φθηνά αγαθά και υπηρεσίες, τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εντείνεται. Όμως τα φθηνά αγαθά και οι υπηρεσίες μπορεί να υποκρύπτουν αδήλωτη, ανασφάλιστη και με επαχθείς όρους, εργασία, με αμοιβή μηδαμινή ή απολύτως δυσανάλογη του κόπου και του χρόνου που καταβάλλονται.

 

Σε μια τέτοια κατάσταση, επωφελείται ο καταναλωτής και πελάτης που βρίσκει σε χαμηλότερο κόστος αγαθά και υπηρεσίες και προσελκύεται να αγοράσει. Επωφελείται όμως και ο παραγωγός και πάροχος που διατηρεί, αν όχι αυξάνει, την κατανάλωση και μαζί το περιθώριο κέρδους του.

 

Αυτό το σχήμα, αν το δει κανείς αναπαραγόμενο ευρύτερα, έχει σωρευτικές κοινωνικές συνέπειες. Περιορισμένη κοινωνική αντίδραση και αντίσταση στα φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μεγαλύτερη ανοχή και σιωπή και, βεβαίως, προσφορότερο πεδίο δράσης για τα κυκλώματα.

 

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη συνέπεια, εξίσου δυσάρεστη και αποκαρδιωτική για το μέλλον. Ο εκμεταλλευόμενος, χωρίς απαραίτητα να παύει να έχει συναίσθηση της εκμετάλλευσης που υφίσταται, είναι πιθανό να υπομένει το ρόλο του θύματος, προσβλέποντας σε ένα εισόδημα ή σε ευκαιρίες που δεν θα είχε παραμένοντας «ελεύθερος», καθηλωμένος στην απόλυτη φτώχεια και την παντελή έλλειψη προοπτικής.

 

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια οικονομική κρίση «θολώνει» το τοπίο, αφήνοντας περιθώρια για διατήρηση, αν όχι έξαρση του φαινομένου και μάλιστα όχι με την μορφή της απόλυτης σκλαβιάς. Αλλά με τη μορφή ενός εξαναγκασμού όπου το ίδιο το θύμα κατά κάποιο τρόπο αποδέχεται, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών επιλογών και διεξόδων από την ανέχεια.

 

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο κίνδυνος ξεπερνά την ίδια τη θυματοποίησή τους.

Ακόμα κι αν τα ίδια δεν γίνουν θύματα, εξοικειώνονται σταδιακά με την ιδέα και τις εικόνες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν μοιραία για κάποιους άτυχους «αναγκαίο κακό» και μονόδρομο επιβίωσης.

 

Τέτοιες αντιλήψεις, αναμφίβολα, διαιωνίζουν το πρόβλημα, διευκολύνουν τη δράση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και οδηγούν σε μαρασμό γενιές ολόκληρες και κοινωνίες.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η άποψή μας -που αποτελεί και το βασικό μήνυμα της εκστρατείας που παρουσιάζουμε σήμερα- είναι ότι έχουμε χρέος, κυρίως εμείς που ζούμε στο εύπορο κομμάτι αυτού του κόσμου, να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει κρίση αξιών.

 

Και εξηγούμαι: Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, ακόμα και οι εύρωστες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οφείλουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Άλλο να λείπει το καθημερινό φαγητό, το νερό και το καταφύγιο -όπως συμβαίνει σε ανθρώπους που ζουν με ένα και δυο δολάρια την ημέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο- και άλλο να λείπει ένα καλύτερο μοντέλο αυτοκινήτου από την οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, το είδος των αναγκών διαφέρει αισθητά και είναι αυτή η ανισορροπία που εντείνει τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων, εθνοτικών συγκρούσεων καθώς και μαζικών ανεξέλεγκτων μετακινήσεων.

 

Η εκστρατεία που σχεδιάσαμε βασίζεται πολύ στη λογική του αλληλένδετου αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου και στη λογική των διαφορετικών αναγκών και αγαθών που για κάποιους είναι δεδομένα και για άλλους πιεστικά ζητούμενα. Οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδιά που επαιτούν, παιδιά που εξαφανίζονται χωρίς κανείς να μπορεί να τα αναζητήσει, διότι απλώς δεν ξέρει ότι χάθηκαν.

 

Και επειδή αυτές οι σκηνές καταγράφονται περισσότερο στη ζωή και τη μνήμη ορισμένων παιδιών παρά στο φακό, το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας χρησιμοποιεί την τεχνική των κόμικς για να περάσει το μήνυμά του.

 

Η προσδοκία μας είναι ότι ο τρόπος είναι εύστοχος και το κοινωνικό μήνυμα σαφές.

 

Το δεύτερο σκέλος αυτής της νέας εκστρατείας, που απλώς θα αναφέρουμε σήμερα γιατί θα παρουσιαστεί μόλις ολοκληρωθεί, είναι μια μελέτη της UNICEF για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε σχέση με την εμπορία και διακίνηση παιδιών στον κόσμο. Μια μελέτη που θέλουμε να λειτουργήσει ως εργαλείο τόσο για την τρέχουσα όσο και για μελλοντικές κρίσεις που μπορεί να συμβούν στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, σήμερα εδώ, μια μέρα «δύσκολη», στο μέσο του καλοκαιριού και των θερινών διακοπών.

Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τη UNICEF για τη συνεργασία αλλά και την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία, χρόνια τώρα με τρόπο συστηματικό, συγχρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα για την καταπολέμηση του trafficking εντός και εκτός συνόρων.

 

Θα κλείσω με μια παραίνεση προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που είναι σήμερα κοντά μας και σε όσους θα πάρουν το υλικό της εκστρατείας.

Καμιά τέτοια προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς τη δική σας ενεργό συμμετοχή και συμβολή στην προβολή και ανάδειξη του θέματος.

 

 

 

 

 

http://www.unicef.gr/whatsnew.php

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το μεταφέρω εδώ γιατί έχω την εντύπωση πως η συνέχεια για αυτά τα παιδιά βρίσκεται σε αυτό το τόπικ με τις ευλογίες του κράτους:evil:

 

Εκατό ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες απελευθερώθηκαν τις

προάλλες από το κέντρο κράτησης της Παγανής, στη Μυτιλήνη,

ύστερα από τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις που προηγήθηκαν την

τελευταία εβδομάδα. Οι αρχές μετέφεραν αυτά τα παιδιά στο λιμάνι,

τους έδωσαν εισιτήρια, και τα άφησαν μόνα τους να αναζητήσουν

την τύχη τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

 

Ύστερα και από το no border, οι αρχές της Μυτιλήνης δέχονται

ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να απελευθερώσουν τους

κρατούμενους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και γυναικόπαιδα.

Άλλωστε, οι ίδιοι οι κρατούμενοι το τελευταίο διάστημα προβαίνουν συχνά

σε εξεγέρσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Παγανή, είναι

χαρακτηριστικό πως όταν αφήνονται ελεύθεροι κρατούμενοι από ένα

θάλαμο, ξεσηκώνεται ο κόσμος σε κάποιον άλλο. Εδώ και μία

εβδομάδα, σχεδόν κάθε μέρα μετανάστες ανάβουν φωτιές και

διαμαρτύρονται έντονα για την κράτησή τους.

 

Ίσως το πιο έντονο περιστατικό συνέβη την Τρίτη. Μαζί με τις δυνάμεις

καταστολής, στις εγκαταστάσεις εισήλθαν και δημοσιογράφοι, όπως και

άλλοι τρίτοι παρατηρητές, γεγονός που εκτιμάται ότι εμπόδισε τη χρήση

βίας από την αστυνομία. Οι κρατούμενοι είχαν γενικώς ειρηνική διάθεση,

συγκεντρώθηκαν στην αυλή και παρέμειναν έως τη νύχτα. Είχαν,

άλλωστε, καιρό να προαυλιστούν.

 

Αποτέλεσμα της μαζικής αντίδρασης ήταν η δέσμευση των αρχών να

απελευθερωθούν όλα τα γυναικόπαιδα και οι ασυνόδευτοι κρατούμενοι,

ομάδες Ιρανών και Ιρακινών μεταναστών να αφεθούν ελεύθερες σε

λιγότερο από 3 μήνες, να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΠΙΚΠΑ της περιοχής

για τη φιλοξενία των οικογενειών, και επίσης για αυτές να εφαρμοστεί το

μέτρο της διοικητικής απέλασης -χωρίς προηγούμενη κράτηση στην

Παγανή, θα αφήνονται ελεύθεροι να προχωρήσουν στην πορεία τους

προς το άγνωστο...

 

Προς το παρόν, έχουν απλώς αφεθεί ελεύθεροι περίπου 100

ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, οι οποίοι την ώρα που

συντάσσεται αυτό το κείμενο θα κυκλοφορούν μόνοι κάπου στη

μεγαλούπολη.

 

 

Πηγή http://www.tvxs.gr/v21702

 

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το επονομαζόμενο Human Trafficking, που παγκοσμίως γίνεται, είναι μια από τις απόρροιες της Φτώχειας. Ίσως, η πιο τραγική..

human-trafficking.jpg Poverty- Trafficking Και είπα να πω για την φτώχεια.

Και είδα πόσο "φτωχή" είμαι,

Και είδα πόσο "τυφλή" είμαι,

Κοίταξα στον καθρέπτη μου και είδα μια στρουθοκάμηλο

Μετά κοίταξα πιο πέρα από το είδωλο...

Και σαν να Είδα κάτι

και, θα δω περισσότερα όταν σβήσω την στρουθοκάμηλο.

Πιάνει πολύ χώρο στον καθρέπτη

Να, σαν πρώτη εικόνα του πιο πέρα, δεν είδα την φτώχεια, είδα, όμως, ένα αχνάρι της,

Ναι, είναι ένα από τα δάχτυλα της φτώχειας αυτό

Είδα ανθρώπους να ¨ναι ένα με τα σκουπίδια, μετά την κατανάλωσή τους από άλλους.

Και ναι. Ναι, τα ανθρώπινα σκουπίδια είναι ένα από τα απομεινάρια των δαχτυλιών της παγκόσμιας φτώχειας.

Η άλλη δαχτυλιά στο αχνάρι είναι από την κατανάλωση. Θέμα πολιτικής της Οικονομίας! Προσφορά και ζήτηση!

Για να υπάρχει προσφορά, γεννάνε οι καταναλωτές την φτώχεια!

Είδα το ανθρώπινο εμπόρευμα! Μεγάλη η πραμάτεια, πολλά τα σκουπίδια, ασύλληπτη η αποφορά τους!

Φαίνεται, την μπόχα δεν μπορούν να την καλύψουν πια τα γαλλικά φινετσάτα αρώματα.

Ρίξτε μια ματιά και σεις... αν θέλετε

 

[YOU TUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/watch?v=pOr6jViUhMc&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/watch?v=pOr6jViUhMc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOU TUBE]

 

Πηγή To χαμομηλάκι

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...