Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

έμβρυο και μουσική


Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 68
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΚΟΥΝΕ,ΕΓΩ ΟΣΟ ΗΜΟΝ ΕΓΚΥΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΥΛΑ ΜΟΥ,ΟΠΟΤΕ 9 ΜΗΝΕ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΜΠΕΜΠΗΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΗΡΕΜΕΙ ΑΜΕΣΩΣ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επικίνδυνες για τις εγκύους οι μουσικές ζώνες, λένε οι Ελληνες γιατροί

 

akoustikastinkoilia_98.jpg

 

 

Στη γέννηση πιο έξυπνων μωρών στοχεύει ο Καναδός φοιτητής Geof Ramsay, με τη βοήθεια της επαναστατικής του εφεύρεσης, που ακούει στο όνομα «Blaby». Πρόκειται για μια συσκευή MP3 με τη μορφή ζώνης, που προορίζεται αποκλειστικά για εγκύους ώστε τα μωρά τους να μεγαλώσουν μετά μουσικής. Η έμπνευσή του στηρίζεται στο «φαινόμενο Μότσαρτ», τη θεωρία σύμφωνα με την οποία τα έμβρυα που «ακούν» κλασική μουσική όσο βρίσκονται στη μήτρα έρχονται στον κόσμο με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Οπως ο ίδιος λέει στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Τelegraph»: «Η συσκευή μου προσφέρει τη δυνατότητα στις μέλλουσες μητέρες να διαπιστώσουν αν ισχύει ή όχι».

 

Με σκεπτικισμό, ωστόσο, υποδέχονται οι Ελληνες μαιευτήρες την εφεύρεση, καθώς τη θεωρούν επικίνδυνη. Οπως εξηγεί ο δρ Λουκάς Κλέντζερης, ακόλουθος του Βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Sheffield της Αγγλίας: «Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό εύρημα που να αποδεικνύει ότι η μουσική επιδρά θετικά ή αρνητικά στο έμβρυο. Οι σχετικές μελέτες βασίζονται στην παρατήρηση των κινήσεων μέσα στη μήτρα αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτές είναι αντίδραση του εμβρύου σε ευχάριστη ή δυσάρεστη εμπειρία». Επίσης, ο ειδικός επισημαίνει ότι υπάρχει μια σύγχυση για την επίδραση της μουσικής στα μωρά πριν και μετά τη γέννησή τους. Εχουν όντως γίνει έρευνες σε νήπια έως τριών ετών που φανερώνουν ότι η μουσική αυξάνει τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά και την τρισδιάστατη αντίληψη του χώρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έκθεση των εμβρύων στη μουσική θα έχει θετική επίδραση στη μετέπειτα διανοητική τους ανάπτυξη.

 

Με δεδομένο ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο αλλοιωμένα φτάνουν τα ηχητικά ερεθίσματα στο έμβρυο (από την 30ή εβδομάδα και έπειτα που «ακούει») ο δρ Κλέντζερης συνιστά στις μητέρες να αποφεύγουν τη χρήση φορητών μουσικών συσκευών -ειδικά κοντά στην κοιλιά- γιατί το αμνιακό υγρό έχει την ιδιότητα να μεγεθύνει κάποιες συχνότητες και συνεπώς θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για το ακουστικό σύστημα του μωρού. Προσοχή χρειάζεται όμως και με τη μουσική που προέρχεται από πιο μακριά (π.χ. στερεοφωνικά συγκροτήματα), αφού η αυξημένη συχνότητα και διάρκεια έκθεσης σε συνδυασμό με την υψηλή ένταση του ήχου μπορεί να ενοχλήσει το έμβρυο.Πάντως, ο μαιευτήρας τονίζει ότι μπορεί η μέλλουσα μητέρα να χαλαρώνει ακούγοντας κλασική μουσική, καθώς η δική της ηρεμία έχει σίγουρα ευεργετικό αποτέλεσμα στο μωρό. Από τη δική του την πλευρά, ο Μιχάλης Κεφάλας, συνθέτης, μουσικός συγγραφέας και διδάκτωρ Μουσικής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths της Αγγλίας επισημαίνει ότι τα CD που προορίζονται για μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σε σχέση με τη διάρκεια της μουσικής και το λεγόμενο τονικό της ύψος. Το τελευταίο σχετίζεται με το μουσικό εύρος από το οποίο προέρχονται οι νότες, καθώς τα έμβρυα «ακούν» μονάχα πιο χαμηλά από το μεσαίο «ντο» του πιάνου. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως έρευνες από το πεδίο της μουσικοθεραπείας υποδηλώνουν ότι η κατάλληλη μουσική δίνει θετικά ερεθίσματα στο έμβρυο, το οποίο αντιδρά θετικά».

 

Το τελευταίο γεγονός διχάζει το μαιευτήρα και το μουσικό, καθώς ο πρώτος το αποδίδει στις διαφορετικές συχνότητες της μουσικής, που «έγραφε» ο ταλαντούχος συνθέτης, ενώ ο δεύτερος στις ανάλαφρες και παιχνιδιάρικες μελωδίες του, όπως ο «Μαγικός Αυλός».

 

Πηγή: http://www.e-tipos.com/

eNortjK1UjK2NDM0U7IGXDASyAKl94.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Κορίτσια, επειδή έχω ακούσει κι εγώ για την ευεργετική επίδραση της μουσικής στα έμβρυα, έχω φροντίσει να οργανωθώ από νωρίς ακούγοντας κάποια κομμάτια κλασικής μουσικής που μου αρέσουν ιδιαίτερα, αν και θέλω ακόμα λίγες βδομαδούλες μέχρι να "ακούσω" το μωράκι μου. Τις προάλλες δε, ο άντρας μου πήγε και φορτώθηκε καμμιά δεκαριά cd με ορχηστρική μουσική για εγκύους, relaxation κ.τ.λ. Τα κομμάτια ήταν τόσο χαλαρωτικά, που παραλίγο να με πάρει ο ύπνος μετά από κανένα τεταρτάκι!!!! Ελπίζω να είναι τόσο αποτελεσματικά και με το μικράκι μου!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

''Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009, 15:35

 

Έβλεπα την αδελφή μου να φορά ακουστικά, αυτά τα τεράστια της δεκαετίας του 1980, στα αυτιά της και να έχει φορέσει ένα ίδιο δεύτερο ζευγάρι στην τεράστια κοιλιά της.

 

Ήταν έγκυος στο πρώτο της μωράκι. Εκείνη άκουγε Michael Jackson και αυτό μουσική με θάλασσα. Εκείνη για να ηρεμούν τα νεύρα της, το ίδιο και το μωρό. Μήπως άραγε γι’ αυτό η Ελένη αγαπά τόσο πολύ τη θάλασσα;

 

Αργότερα ξεκίνησε χαρούμενες μελωδίες ευκολομνημόνευτες. Μας υποχρέωνε να μιλάμε χαμηλόφωνα και να τονίζουμε τη σωστή άρθρωση των λέξεων. Η μικρή Ελένη διόλου δεν έμοιαζε με τα μωράκια που συναναστρεφόμουν ως τότε.

 

Μιλούσε ήρεμα, μειλίχια, χωρίς να βαβίζει ή να «τρώει» σύμφωνα. Καθαρές και σωστές κουβέντες. Μιμούνταν μελωδίες που ένας θεός ήξερε πού τις είχε ακούσει… Ολόιδιες με εκείνες που η μανούλα της την υποχρέωνε να ακούει ως έμβρυο.

 

Αν οι πρώτες εντυπώσεις στη ζωή μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας τότε ήξερα γιατί η αγαπημένη μου ανιψιά ήταν σαν να το είχε σκάσει από το νεραϊδόκοσμο.

 

Λένε ότι οι πρώτες στιγμές της ζωής μας καθορίζουν εάν αργότερα θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ντροπαλοί, εάν θα είμαστε επίμονοι, επιθετικοί, φοβητσιάρηδες ή δημιουργικοί, φιλομαθείς, ευχάριστοι και κοινωνικοί.

 

Επομένως τα αισθητήρια όργανα της ακοής είναι τα πρώτα που αναπτύσσονται στον άνθρωπο και του μεταφέρουν τα μηνύματα από τον έξω κόσμο.

 

Σε ηλικία 2-3 ετών μπορούμε να θυμηθούμε τα μουσικά κομμάτια και τους ήχους που ακούγαμε όταν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας.

 

Να πως έβγαινε ο συνθέτης μέσα από την μικρή Ελένη. Και σε αντίθεση με το τραγουδάκι, αυτή η Ελένη δεν έκλαιγε!

 

Οι χαλαρωτικοί ήχοι και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του ατόμου, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος μας επηρεάζουν αρνητικά. Εμείς είχαμε δώσει τόση πολύ ηρεμία σε αυτό το μωρό, λογικό ήταν να μοιάζει λίγο με άγγελο!

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο.

 

«Θέλεις γαλακτομπουρεκάκι μωράκι μου;» θυμάμαι να μιλά στη κοιλιά της σαν να πρόκειται για άνθρωπο.

Και το έμβρυο κλοτσούσε χαρούμενα μέσα στο σάκο του.

 

Περνάμε στη γέννηση. Είναι η πιο έντονη στιγμή της ζωής μας. Βγαίνουμε από τον προστατευμένο, σκοτεινό και ζεστό χώρο της μήτρας στο φως και το θόρυβο του κόσμου.

 

Φροντίστε, τουλάχιστον, με τη συναίνεση του γυναικολόγου σας και της κλινικής, να υπάρχει στο χώρο γλυκός φωτισμός και να ακούγεται μουσική.

 

Εμείς πάλι από διακριτικότητα δεν ζητήσαμε μουσική, αλλά η μαία τραγουδούσε. Μπορεί να μην ήταν το κομμάτι από την Κάρμεν, αλλά και η Νάνα Μούσχουρη το έκανε το θαύμα της.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας με τη μουσική. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή παίξτε του ένα χαρούμενο μουσικό κομμάτι (Μότσαρτ) και νανουρίστε το σύμφωνα με το ρυθμό.

 

Κυρίως για τον πρώτο χρόνο, ιδανικά είναι τα μουσικά κομμάτια που άκουγε το μωρό σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα μπορέσουν να το ηρεμήσουν όταν κλαίει.

 

Έχει μεγάλη σημασία η μουσικότητα, η μελωδικότητα, ο ρυθμός και η χροιά της ομιλίας σας όταν μιλάτε στο μωρό γιατί εσάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί για να προφέρει τα πρώτα του λογάκια. Η αγάπη για το παιδί σας κάνει να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις.

 

Παρόλο που κατέκρινα το «τρελοκομείο» της αδελφή μου για τις μεθόδους της, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στο μωρό μας.

 

Όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη! Χαρίστε όμορφες, μελωδικές στιγμές στο μωράκι σας προκειμένου ένας άγγελος να μείνει στη γη, μανούλες του κόσμου.

 

Το δικό σας μωράκι! ''

 

ΠΗΓΗ http://www.zougla.gr/

''...for those about to rock we salute you...''

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πολύ καλό!!!!!!!!! Και εγώ τελευταία είμαι λίγο νευρική και συγχύζομαι εύκολα. Διαβάζοντας όλα αυτά που έγραψες με συγκίνησες και με ''ξύπνησες'', αν μπορώ να το πώ έτσι. Με την μουσικούλα και όλα τα υπόλοιπα γλυκόλογα πιστεύω ότι δεν ηρεμεί μόνο το μωρό αλλά και εμείς οι ίδιες. Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!! Πηγαίνω τώρα να διαβάσω στην ζουζουνίτσα μου ένα τρυφερό παραμυθάκι.

aYVcp2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

λενε οτι η κλασσικη μουσικη ηρεμει το μωρο.αποκλειεται ομως καθε εργο+συνθετης...γνωριζει καμια καποιο cd ειδικο για αυτην την περισταση ή εστω καποιον συνθετη??

wCzlp2.png
Link to comment
Share on other sites

εγω τα εβαζα κλασικο ροκ μπαλαντες η κλασικη μουσικη εχει πολλα σκαμπανευασματα και νομιζω οτι τα τρομαζει.πολυ ωραιο cd ειναι το miracle celine dion-anne geddes.για να καταλαβεις ο πετρος και ο λυκος ειναι ενα μουσικο παραμυθι με κλασικα οργανα πολυ ωραιο αφηγητης ο πετρος φιλλιπιδης το εχω χρονια το φοβουντε τα παιδια μεχρι καποια ηλικια μετα τα 6 το ακουν ευχαριστα και τα ανηψια μου οταν το εβαζα φευγαν απο το σαλονι ειναι ομως πολυ καλο!μετα απο καποια ηλικια.

my 3 little stars are my reason to be2946785n7mfu4of95.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

:P Elvis Presley και χαρωπα τα δυο μου πόδια τα χτυπώ!!!

επίσης, ίσως να είναι και η ιδέα μου, μόλις βλέπω στην τηλεόραση κάποια ωραία γυναίκα ο μπέμπης αναστατώνεται και αλλάζει θέση η κλωτσά!!! χαχαχα αυτό το πήρε από τον μπαμπά προφανώς! μου φαίνεται θα μου βγεί πολύ γκομενιάρικο!! χαχαχχα πάντως προτίμηση δείχνει σε απαλές και ρυθμικές μουσικές. Εχω κάποια cd χαλαρωτικες και κλασσικές μουσικές αλλα βαριέμαι να τα ακούω τόσο συχνα. Εσείς τι ακούτε;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

στο μεταλ :shock: μολις ακουει ο γιος μου μεταλ παραταει κατω οτι εχει στα χερια κ τρεχει κ κοιταει με τοσο αφοσιωση λες κ καταλαβαινει τους στοιχους:shock::shock: το αλλαζω να βαλω ζουζουνια για την μεγαλη κ αυτος τοτε κλαιει με αποτελεσμα να ακουμε μια τα χρωματα της γιαννικου κ την αλλη

master of puppets εναλλαξ.ναι κ γω τρελαινομαι :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Έχω διαβάσει πολλά για την θετική επίδραση της κλασσικής μουσικής στο έμβρυο.Ξέρετε καποια ιστοσελίδα από όπου μπορώ να κατεβάσω διαδικτυακά κλασσική μουσική;

uqGsp3.png
Link to comment
Share on other sites

δημητρα γεια σου.οντως κανει πολυ καλο η κλασικη μουσικη και ιδιαιτερα του mozart.τυχαινει να ειμαι και μουσικος ,οχι επαγγελματιας.υπαρχουν και ερευνες γι αυτο που σου λεω αποδεδειγμενα ,ακομα και στα φυτα αν βαζεις μουσικη ή τους μιλας εχουν πολυ καλυτερη αναπτυξη απο οτι αν δεν το κανεις.δυστυχως δεν ξερω καποιο site διοτι και εγω δεν κατεβαζω τωρα γιατι παλιοτερα ειχα γεμισει ιους.εχω τοσα cd ομως που θα μπορουσα να σου δωσω να αντιγραψεις.στειλε πμ αν θελεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δήμητρα!

Δεν ξέρω κάποια σελίδα για να κατεβάσεις κλασική μουσική, αλλά

μπορείς να μπεις στο http://www.accuradio.com και να ακούσεις on-line!

Είναι σελίδα με διάφορα είδη μουσικής και μπορείς να επιλέξεις αυτό

που θέλεις. Μαλιστα στην κλασική μουσική έχει ειδική κατηγορία για mozart!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δήμητρα!

Δεν ξέρω κάποια σελίδα για να κατεβάσεις κλασική μουσική, αλλά

μπορείς να μπεις στο www.accuradio.com και να ακούσεις on-line!

Είναι σελίδα με διάφορα είδη μουσικής και μπορείς να επιλέξεις αυτό

που θέλεις. Μαλιστα στην κλασική μουσική έχει ειδική κατηγορία για mozart!

 

Maria mou se efharisto poli.Mpika idi kai akouw twra mozart.Aresi kai ston mpempi....:cool::cool::cool:

uqGsp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 χρόνια μετά...

καλησπερα!το ξερατε οτι αυτο που λενε οτι τα μωρα ακουνε εξωτερικους ηχους ειναι μυθος?μπαμπαδες μην απογοητευεστε.νιωθουν το αγγιγμα σας και απο εκει σας καταλαβαινουν:D η μονη φωνη που ακουει το μωρο ειναι της μαμας του που την αντιλαμβανεται σαν κυμα και οχι ακριβως οπως ακουμε εμεις!!το ιδιο εχει αποδειχτει και για την μουσικη και συγκεκριμενα του Μότσαρτ!!οσο κιαν σας φαινεται παραξενο ειναι η μονη μουσικη που μπορει να φτασει απευθειας στο εμβρυο και μαλιστα ερευνες εχουν δειξει πως τα εμβρυα που "ακουγαν" Μοτσαρτ εχουν καλυτερα αναπτυγμενο εγκεφαλο απο τα υπολοιπα!!(το ιδιο "πειραμα" εγινε και σε φυτα,οπου αυτα που ακουγαν Μοτσαρτ ειχαν καλυτερη αναπτυξη,αποδοση καρπου και γενικα παραγωγης!)

στο θεμα μουσικης ισχυει πως γενικα χαλαρωνει...χαρουμενη μαμα-χαρουμενο μωρο!!!εγω επειδη εχω την τυχη να ειμαι μουσικος και κατεχω διαφορες συνθεσεις του Μοτσαρτ εχω αρχισει να βαζω τα cd 1-2 ωριτσες τη μερα!ποτε δεν ξερεις!!:-P:razz::-P

 

για οσους δεν γνωριζουν ο Μοτσαρτ ηταν Αυστριακος συνθετης.εζησε στη κλασικη εποχη 1756-1791 και θεωρειται διανοια!εγραφε μουσικη απο τα 4 του χρονια και κυριως οπερες..η πιο γνωστη "ο μαγικος αυλος"!στη βιεννη υπαρχει ενα μουσειο αφιερωμενο στον Μοτσαρτ και το εργο του!

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έβαζα Μότσαρτ κ όχι μόνο τόσο στη μεγάλη μου όσο κ τώρα στις δίδυμες.

Στη μεγάλη τραγουδούσα κ νανουρίσματα από την κοιλιά, τα οποία κ αναγνώριζε μετά.

Τώρα στις μικρές δεν είχα φωνή κ ανάσα για τραγούδι (ασχολούμαι με το κλασσικό τραγούδι), ωστόσο τους έβαζα CDάκια κλασσικής κ χαλαρωτικής μουσικής κ μάλιστα είχα παραγγείλει ειδικά ακουστικά από το amazon που "βεντουζώνουν" στην κοιλιά για να ακούνε τα μωράκια.

Καταρχήν κ ετούτες εδώ (όπως κ η μεγάλη μου) είναι αρκετά ήρεμες σαν μωρά κ ύστερα, ακούγοντας την ίδια μουσική που άκουγαν κ στην κοιλίτσα φαίνονται να το απολαμβάνουν.

Ίσως είναι κ τυχαίο... αλλά κι άλλο παιδί να έκανα, πάλι "μουσικοθεραπεία" θα του έκανα.

s-age.png

pAfOp2.png

Link to comment
Share on other sites

στο μεταλ :shock: μολις ακουει ο γιος μου μεταλ παραταει κατω οτι εχει στα χερια κ τρεχει κ κοιταει με τοσο αφοσιωση λες κ καταλαβαινει τους στοιχους:shock::shock: το αλλαζω να βαλω ζουζουνια για την μεγαλη κ αυτος τοτε κλαιει με αποτελεσμα να ακουμε μια τα χρωματα της γιαννικου κ την αλλη

master of puppets εναλλαξ.ναι κ γω τρελαινομαι :rolleyes:

το metal στηριζεται πανω στις αρμονιες της κλασικης μουσικης!!!αστο το παιδακι να χαρει!!και εμεις metal ακουμε αλλα τωρα που ειμαι εγγυος μου αρεσουν τα πιο ηρεμα τραγουδια...

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Link to comment
Share on other sites

''Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009, 15:35

 

Έβλεπα την αδελφή μου να φορά ακουστικά, αυτά τα τεράστια της δεκαετίας του 1980, στα αυτιά της και να έχει φορέσει ένα ίδιο δεύτερο ζευγάρι στην τεράστια κοιλιά της.

 

Ήταν έγκυος στο πρώτο της μωράκι. Εκείνη άκουγε Michael Jackson και αυτό μουσική με θάλασσα. Εκείνη για να ηρεμούν τα νεύρα της, το ίδιο και το μωρό. Μήπως άραγε γι’ αυτό η Ελένη αγαπά τόσο πολύ τη θάλασσα;

 

Αργότερα ξεκίνησε χαρούμενες μελωδίες ευκολομνημόνευτες. Μας υποχρέωνε να μιλάμε χαμηλόφωνα και να τονίζουμε τη σωστή άρθρωση των λέξεων. Η μικρή Ελένη διόλου δεν έμοιαζε με τα μωράκια που συναναστρεφόμουν ως τότε.

 

Μιλούσε ήρεμα, μειλίχια, χωρίς να βαβίζει ή να «τρώει» σύμφωνα. Καθαρές και σωστές κουβέντες. Μιμούνταν μελωδίες που ένας θεός ήξερε πού τις είχε ακούσει… Ολόιδιες με εκείνες που η μανούλα της την υποχρέωνε να ακούει ως έμβρυο.

 

Αν οι πρώτες εντυπώσεις στη ζωή μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας τότε ήξερα γιατί η αγαπημένη μου ανιψιά ήταν σαν να το είχε σκάσει από το νεραϊδόκοσμο.

 

Λένε ότι οι πρώτες στιγμές της ζωής μας καθορίζουν εάν αργότερα θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ντροπαλοί, εάν θα είμαστε επίμονοι, επιθετικοί, φοβητσιάρηδες ή δημιουργικοί, φιλομαθείς, ευχάριστοι και κοινωνικοί.

 

Επομένως τα αισθητήρια όργανα της ακοής είναι τα πρώτα που αναπτύσσονται στον άνθρωπο και του μεταφέρουν τα μηνύματα από τον έξω κόσμο.

 

Σε ηλικία 2-3 ετών μπορούμε να θυμηθούμε τα μουσικά κομμάτια και τους ήχους που ακούγαμε όταν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας.

 

Να πως έβγαινε ο συνθέτης μέσα από την μικρή Ελένη. Και σε αντίθεση με το τραγουδάκι, αυτή η Ελένη δεν έκλαιγε!

 

Οι χαλαρωτικοί ήχοι και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του ατόμου, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος μας επηρεάζουν αρνητικά. Εμείς είχαμε δώσει τόση πολύ ηρεμία σε αυτό το μωρό, λογικό ήταν να μοιάζει λίγο με άγγελο!

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο.

 

«Θέλεις γαλακτομπουρεκάκι μωράκι μου;» θυμάμαι να μιλά στη κοιλιά της σαν να πρόκειται για άνθρωπο.

Και το έμβρυο κλοτσούσε χαρούμενα μέσα στο σάκο του.

 

Περνάμε στη γέννηση. Είναι η πιο έντονη στιγμή της ζωής μας. Βγαίνουμε από τον προστατευμένο, σκοτεινό και ζεστό χώρο της μήτρας στο φως και το θόρυβο του κόσμου.

 

Φροντίστε, τουλάχιστον, με τη συναίνεση του γυναικολόγου σας και της κλινικής, να υπάρχει στο χώρο γλυκός φωτισμός και να ακούγεται μουσική.

 

Εμείς πάλι από διακριτικότητα δεν ζητήσαμε μουσική, αλλά η μαία τραγουδούσε. Μπορεί να μην ήταν το κομμάτι από την Κάρμεν, αλλά και η Νάνα Μούσχουρη το έκανε το θαύμα της.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας με τη μουσική. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή παίξτε του ένα χαρούμενο μουσικό κομμάτι (Μότσαρτ) και νανουρίστε το σύμφωνα με το ρυθμό.

 

Κυρίως για τον πρώτο χρόνο, ιδανικά είναι τα μουσικά κομμάτια που άκουγε το μωρό σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα μπορέσουν να το ηρεμήσουν όταν κλαίει.

 

Έχει μεγάλη σημασία η μουσικότητα, η μελωδικότητα, ο ρυθμός και η χροιά της ομιλίας σας όταν μιλάτε στο μωρό γιατί εσάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί για να προφέρει τα πρώτα του λογάκια. Η αγάπη για το παιδί σας κάνει να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις.

 

Παρόλο που κατέκρινα το «τρελοκομείο» της αδελφή μου για τις μεθόδους της, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στο μωρό μας.

 

Όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη! Χαρίστε όμορφες, μελωδικές στιγμές στο μωράκι σας προκειμένου ένας άγγελος να μείνει στη γη, μανούλες του κόσμου.

 

Το δικό σας μωράκι! ''

 

ΠΗΓΗ http://www.zougla.gr/

συμφωνω με οτι λες!και ασχετο αλλα μου αρεσει το εικονιδιο που χρησιμοποιεις!!εχω κι εγω ιδιαιτερη αδυναμια στον συγκεκριμενο κυριο...........

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...