Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

evelina_1983

Recommended Posts

Θα ήθελα και εγώ να μιλήσω για τη δική μου εμπειρία vbac για να βοηθηθουν κάποιες κοπέλες και να μην απογοητεύονται!

1η καισαρική 20/7/2008 40+3 εβδομάδων λόγω παθολογικού καρδιοτοκογραφήματος,που όμως κράτησε ένα τέταρτο!!!σκληρός τράχηλος,καθόλου διαστολή ,τα γνωστά.

Έμεινα έγκυος μετά από 4 χρόνια,και μέσα από το forum επέλεξα 2 γιατρούς ,τους οποίους επισκέφθηκα και φυσικά κατέληξα στο έναν .Και οι δύο είχαν κάτι κοινό,έβαζαν ως όριο την 40η εβδομάδα.Ήλπιζα οτι αυτή την φορά θα ξεκίναγε πιο πριν ο τοκετός μου....

Φτάνοντας λοιπόν στην 36η εβδομάδα άρχισαν πάλι να μου τα μασάνε....Κάθε βδομάδα με κοίταζαν κολπικά,σκληρός τράχηλος,πίσω,το παιδί ψηλά.Τα ίδια την 37η ,38η,39η,φτάσαμε πάλι στην 40η...έκανα καρδιοτοκογράφημα ,όλα καλά.Μια μέρα μετά δέχομαι τηλεφώνημα από τη μαία η οποία μου ανακοινώνει ότι σε 48 ώρες πρέπει να χω γεννήσει ειδάλλως να πάω με τη βαλιτσούλα μου για καισαρική.Εκτός αυτού ξέχασα να πω οτι από την 36η εβδομάδα μου φόρτωναν ενοχές για αυτά που μου συνέβαιναν.Ήμουνα λέει αρνητική ως προς τον τοκετό,ανασταλτική γι αυτό ο τράχηλος ήταν σκληρός και το παιδί δεν κατέβαινε!!!!!!Επίσης οτι υπάρχουν κάποιες γυναίκες που δεν μπορούν να γεννήσουν και αν δεν ζούσαν στο σήμερα θα πέθαιναν στη γέννα!!!

Αυτή τη φορά όμως ήμουνα αποφασισμένη οτι δεν θα άφηνα κανέναν να μου πάρει το μωρό πριν την ώρα του...Είχα ενημερωθεί τόσο καλά που τώρα δεν φοβόμουνα πια και πίστευα στον εαυτό μου.Επί 48 ώρες προσπαθούσα να πείσω το γιατρό να με περιμένει δεδομένου ότι είχα ξεκινήσει να χω πονάκια...Με τίποτα, ανένδοτος.Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι δεν μπορείς να γεννήσεις ,έλεγε.40+3 εβδομάδων λοιπόν αποφασίζω να αλλάξω γιατρό,με το σκεπτικό οτι ακόμα και καισαρική δεν θα άφηνα να μου κάνει αυτός!Και απευθύνομαι στον υπέροχο κο Γιαννίκο.

Του έκανα την εξής γελοία ερώτηση:γιατρέ θα ξεκινήσει ο τοκετός μου?

Είναι δεδομένο αυτό μου είπε και έχεις το δικαίωμα να περιμένεις μέχρι 42 εβδομάδων.Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε να γεννήσεις φυσιολογικά αλλά έχεις αυτό το δικαίωμα!

Από κει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.

40+5 άρχισε να μαλακώνει ο τράχηλος

41 βγήκε το τραχηλικό πώμα

Και τις 2 μέρες είχα ακανόνιστους πόνους,που σταμάταγαν

41+1 ώρα 3 το μεσημέρι ξεκινά ο τοκετός με πόνους ανά 3 λεπτά και διαστολή ένα.

Γέννησα μετά από 30 ώρες,ομολογώ οτι ήταν λίγο δύσκολα ένα υπέροχο αγοράκι.Το συμπέρασμα μου είναι οτι πρέπει να διεκδικήσετε το δικαίωμα σας να γεννήσετε φυσιολογικά γιατί ζούμε σε μια απαίσια χώρα ,όπου νομίζουν οτι οι γυναίκες είναι χαζές.....

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το συμπέρασμα μου είναι οτι πρέπει να διεκδικήσετε το δικαίωμα σας να γεννήσετε φυσιολογικά γιατί ζούμε σε μια απαίσια χώρα ,όπου νομίζουν οτι οι γυναίκες είναι χαζές.....

Τέλεια ιστορία!!!!

έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες!!

συμφωνώ , διεκδικήστε ότι θέλετε αλλιώς ξεχάστε το!!

erie να σου ζησει!!!

απιστευτο το ποσες γυναικες αλλαζουν γιατρο τελευταια στιγμη.με κορυφαια βεβαια εμενα,που αλλαξα γιατρο την ωρα που γεννουσα....!!!!!πρεπει λοιπον να ειμαστε πιο προσεκτικες με την επιλογη που κανουμε....και αυτο το 40 εβδομαδες χτυπαει πολλα καμπανακια....

και να τα ξαναπω για τον γιαννικο;;;θα γινω γραφικη....

fBaep3.png

uwK7p3.png

Κορίτσια καλησπέρα,

πριν 2 μιση χρόνια γέννησα την κοράκλα μου με κτ λόγω ισχυακής προβολής στην 39η εβδομάδα,

τώρα είμαι στη 32η βδομάδα περιμένοντας την δευτερη κοράκλα μου.

Κάπου στις 20 βδ. ρωτησα τον γιατρό μου για φτ και αν η τομή που έχω είναι οριζόντια.

μου είπε ¨θα δούμε¨ και δεν επέμεινα.

Ομως θέλω πολύ να παώ για φτ στην πρώτη μου γέννα ημουν διπλωμένη για ενα μηνα...υπεφερα...

Θα ξαναρωτήσω στο επόμενο ραντεβού για vbac αλλά έχω μυωπία 9,5 και παλιότερα έκανα loop τραχήλου λόγω κονδυλωμάτων.

Τι λέτε θα πληρώ τις προυποθέσεις?

erie μου συγχαρητηρια!!!να σου ζησουν τα παιδακια σου!!!μπραβο κ σε εσενα που δεν αρκεστηκες στον γιατρο σου κ εστω κ τελευταια στιγμη ζητησες μια δευτερη γνωμη!!!

evi_mik συγχαρητηρια!!!σου ευχομαι μια γερη κ καλη εγκυμοσυνη κ φυσικα ενα γερο μωρο!!!η ειρηνη,φανταζομαι λεμε την ιδια,ειναι μια καταπληκτικη μαια!!!θα εχεις περισσοτερη φροντιδα ακομα κ απο αυτο που μπορεις να φανταστεις!!!!

marikious η μυωπια σιγουρα δεν αποτελει λογω καισαρικης,για τα υπολοιπα δεν ξερω....

Διαφημίσεις

Κορίτσια καλησπέρα,

πριν 2 μιση χρόνια γέννησα την κοράκλα μου με κτ λόγω ισχυακής προβολής στην 39η εβδομάδα,

τώρα είμαι στη 32η βδομάδα περιμένοντας την δευτερη κοράκλα μου.

Κάπου στις 20 βδ. ρωτησα τον γιατρό μου για φτ και αν η τομή που έχω είναι οριζόντια.

μου είπε ¨θα δούμε¨ και δεν επέμεινα.

Ομως θέλω πολύ να παώ για φτ στην πρώτη μου γέννα ημουν διπλωμένη για ενα μηνα...υπεφερα...

Θα ξαναρωτήσω στο επόμενο ραντεβού για vbac αλλά έχω μυωπία 9,5 και παλιότερα έκανα loop τραχήλου λόγω κονδυλωμάτων.

Τι λέτε θα πληρώ τις προυποθέσεις?

Καλησπέρα,

Η προηγούμενη καισαρική που έχετε κάνει σχεδόν σίγουρα έχει γίνει με οριζόντια τομή μια και δεν κάνουμε κάθετες τομές πλέον σε τόσο προχωρημένες εγκυμοσύνες.

Σχετικά με το VBAC και τη μυωπία προσωπικά δεν βλέπω αντένδειξη μέχρι το στάδιο της εξώθησης (το γνωστό "σπρώξιμο") και αυτό γιατί η υψηλή μυωπία έχει σχετιστεί με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που είναι σοβαρή επιπλοκή (όπως θα μάθατε και από την περίπτωση Σαμαρά...) Συνήθως συνιστάται η αποφυγή υπερβολικής προσπάθειας από τη μητέρα κατά την εξώθηση και αντ'αυτού η υποβοήθησή της από το γιατρό με εμβρυουλκία αν χρειαστεί.

Τέλος, το loop για τα κονδυλώματα κατά κανόνα δεν επηρεάζει τον τοκετό.

Γιώργος

καλημέρα σε όλους.είναι απίστευτο το πόση ενημέρωση βρίσκεις εδω μέσα που οι γιατροι δεν μπαινουν καν στον κόπο να σου εξηγήσουν γιατί πρέπει να ξανακάνεις καισαρική.θα ήθελα σύντομα να γράψω την ιστορία μου και να ρωτήσω τον κ. Μιχαλόπουλο την γνώμη του και φυσικά αν κάποια άλλη κοπέλα είχε παρόμοιο περιστατικό.

Γέννησα με επείγουσα καισαρική λόγω ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης (IUGR).Η μικρή μετα από 2 μήνες στην ΜΕΝΝ είναι μια χαρά και μεγαλώνει τέλεια.Ο λόγος που υπήρχε το IUGR ήταν η θρομβοφιλία που έχω με αποτέλεσμα για να την βοηθήσουμε όσο γινότανε να βάζω 2 clexane των 40 την ημέρα+ασπιρίνη 75gr. Προσπαθούσαμε να φτάσουμε στο max που μπορούσαμε για να επιβιώσει. Τελικά στην 32 εβδ. ο γιατρός μου είδε ότι κατι άρχισε να μην πάει καλά και η μικρή να δυσκολευετε και με έστειλε στο δημόσιο νοσοκομείο που είναι η ΜΕΝΝ για να με παρακολουθούν στενά. Πραγματί σε 2 μέρες γεννήθηκε επείγων γιατί πλεόν το οξυγόνο που έπερνε ήταν λίγο και δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου αμνιακό υγρό. Είχα και λίγο ψηλό ζάχαρο που λόγω της κορτιζόνης που είχα βάλει για τους πνεύμονες της είχε ψηλώσει κι άλλο εκείνες τις μέρες.

Κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης το είχα χωνέψει ότι θα είναι καισαρική για να μην ζοριστεί το μωρό το οποίο βγήκε τόσο πρόωρα. Σαν επέμβαση ήταν οκ. Η ανάρωση δεν μου πολυάρεσε. Μέχρι να κινηθείς και να ξεφουσκώσεις ήταν λίγο άσχημο και επίσης η κοιλία που δεν νιώθεις το δέρμα εκεί όπως πρίν. Είναι βίαιο για το σώμα η καισαρική νομίζω. Να προσθέσω ότι η 1η μου εγκυμοσύνη τελείωσε άδοξα όταν σταμάτησε η καρδία του στην 8η εβδομάδα (λόγω θρομβοφιλίας που δεν το ήξερα) και έπρεπε να κάνω απόξεση. Μου είχε δώσει κάτι χάπια ο γιατρός να πιώ το προηγούμενο βράδυ και ξύπνησα από φρικτούς πόνους και αίμα τα ξημερώματα και πήγα άρων άρων στην κλινική γιατί από τον πόνο λιποθυμούσα. Δεν έχω βιώσει στην ζωή μου τόσο πόνο ξανά και φοβάμε μήπως έτσι είναι η Φ.Τ; η διαστολή δηλ;

Τώρα στην 3η εγκυμοσύνη, που είναι τόσο σύντομα από την προηγούμενη καισαρική, θα ήθελα να δοκιμάσω την φυσική. Φοβάμε τον πόνο αλλα σκέφτομαι και την ανάρωση της καισαρικής. Θα μπορώ με τις clexane που βάζω και την ασπιρίνη; Θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη για να τις σταματήσω έγκαιρα; Δηλ με πρόκληση και επισκληρίδιο για τον πόνο; (τα θέλω όλα!)

Το σκέφτηκα να ζητήσω και 2η άποψη αλλά ,με αυτό που σας έγραψα πιο πάνω του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη του γιατρού μου γιατί αν δεν έβλεπε έγκαιρα την δυσκολία του μωρού δεν θα την είχα τώρα κοντά μου.1 μέρα να καθυστερούσε η γέννα δεν θα ζούσε.μου το είπαν και στο νοσοκομείο αυτό. Και μια τελευταία ερώτηση. Όταν μιλάμε για πάχος τομής, εννούμε της μήτρας έτσι;

Συγγνώμη για το μεγάλο post.

2mS6p3.png?t9H6Yah7

1ZAOp2.png?n6Kui1AR

Αρκετά ερωτήματα, θα προσπαθήσω να τα πάρω με τη σειρά.

Αρχίζοντας με την αποβολή που είχατε, παρόλο που η εμπειρία κάθε γυναίκας από τον τοκετό διαφέρει, οι συσπάσεις του τοκετού δεν είναι όπως οι συσπάσεις που βιώσατε. Το φάρμακο που σας έδωσαν προκαλεί απότομες, έντονες συσπάσεις ενώ αυτές του τοκετού κατά κανόνα είναι πιο παρατεταμένες, κορυφώνονται πιο σταδιακά, έχουν άλλη συχνότητα και προκαλούν διαφορετικό τύπο πόνου. Οπότε αυτό μη σας απασχολεί.

Σχετικά με το VBAC στη δική σας περίπτωση η απάντηση δεν είναι απλή. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα για ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκών μετά από καισαρική στις 32 εβδομάδες (και γενικά προώρων) είναι πολύ περιορισμένα. Τα λίγα που έχουν δημοσιευτεί αναφέρουν αύξηση του ποσοστού επιπλοκών σε ενδεχόμενο VBAC πράγμα που σχετίζεται με το ότι η τομή στη μήτρα γίνεται σε διαφορετικό σημείο πριν τις 36 εβδομάδες (ψηλότερα) απ' ό,τι αργότερα. Επιπλέον υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να γίνει η τομή αυτή, οπότε είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πώς ακριβώς έχει γίνει το χειρουργείο σας. Όσο για το πάχος της τομής που ρωτάτε, ναι αναφερόμαστε στο πάχος της τομής της μήτρας, όχι των άλλων στρωμάτων (δέρμα, μύες, κλπ)

Προσωπικά, λαμβάνοντας το ιστορικό που παραθέτετε υπ'όψη (περιορισμένος χρόνος από πρώτη καισαρική - πόσο αλήθεια; - θρομβοφιλία, διαβήτης, IUGR) θα θεωρούσα ότι στη δική σας περίπτωση η προγραμματισμένη καισαρική είναι ασφαλέστερη από το VBAC. Το VBAC είναι ιδανικό όταν δεν υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, όταν όμως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη συχνά η καισαρική είναι ασφαλέστερη και για τη μαμά και για το μωρό παρόλες τις δικές της πιθανές επιπλοκές και τη δυσκολότερη ανάρρωση.

Γιώργος

καλημέρα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση σας.με βοηθήσατε πολύ να νιώσω ασφάλεια με την απόφαση του γιατρού μου να προχωρήσω ξανά σε καισαρική.θα γεννήσω περίπου 19 εβδομάδες από την 1η καισαρική. δηλ. είχα μείνει έγκυος 10 μήνες μετά.

η τομή θα γίνει στο ίδιο σημείο ή θα γίνει στο σωστό σημείο για τις 38 εβδομάδες; σε αυτή την εγκυμοσύνη το μωρό μεγαλώνει φυσιολογικά για τις εβδομάδες του.δεν έχουμε ξανά IUGR προς το παρόν.

και πάλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

2mS6p3.png?t9H6Yah7

1ZAOp2.png?n6Kui1AR

Κύριε Μιχαλόπουλε,

θα μπορούσα να σας θέσω κι εγώ ένα ερώτημα;

Παίζει σημαντικό ρόλο το πάχος της τομής για vbac; Ρωτάω γιατί από άλλους ακούω ότι είναι σημαντικό ενώ άλλες κοπέλες λένε πως ο δικός τους γιατρός δεν έδωσε και πολύ σημασία σε αυτό. Αν παίζει σημαντικό ρόλο ποιο πάχος θεωρείται πιο "ασφαλές";

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Διαφημίσεις

Καλησπέρα,

olivini7, σχετικά με τη θέση της τομής στη μήτρα κατά τη δεύτερη καισαρική, στις 38 εβδομάδες αυτή θα γίνει στο "σωστό" σημείο δηλαδή στο κατώτερο τμήμα της που θα είναι και το πιο λεπτό. Η θέση αυτή εξασφαλίζει τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές όμως δεν είναι δυνατό να επιλεγεί σε πρόωρους τοκετούς γιατί δε σχηματίζεται πλήρως πριν τις 36 εβδομάδες. Εύχομαι να πάνε όλα καλά αυτή τη φορά χωρίς περιπέτειες!

nuvola, η υπερηχογραφική εκτίμηση του πάχους του τοιχώματος της μήτρας στο σημείο της τομής είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν έχει εύκολη απάντηση. Το όριο πάχους κάτω από το οποίο θεωρείται πιθανό να υπάρχει ελλιπής επούλωση είναι το 1,5-2 mm όταν μετράται κοντά στην ΠΗΤ. Όμως "πιθανώς ελλιπής επούλωση" δε σημαίνει αυτομάτως και ρήξη, όπως και μια μέτρηση πάνω από 2 mm δεν εγγυάται μη ρήξη. Γενικά οι μελέτες δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση και ως εκ τούτου καθένας μας έχει τις απόψεις του βάσει της εμπειρίας του.

Προσωπικά δεν έχω πεισθεί για τη χρησιμότητα των μετρήσεων πάχους τομής σε όλες εγκύους που επιθυμούν VBAC. Ο λόγος είναι ότι εάν αυτές οι μετρήσεις βοηθούσαν στη διαλογή ασθενών και την επακόλουθη μείωση των ρήξεων τότε θα υπήρχε διαφορά στο ποσοστό ρήξεων μεταξύ χωρών όπου η πρακτική ακολουθείται συστηματικά και χωρών όπου αυτό δεν είναι πάγια τακτική. Εντούτοις, χώρες όπως η Σκωτία όπου δούλευα τα τελευταία δέκα χρόνια, στις οποίες δε γίνονται μετρήσεις πάχους τομής έχουν όμοια ποσοστά ρήξεων με χώρες με περισσότερο παρεμβατική Μαιευτική. Δεδομένου ότι η Σκωτία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά VBAC στην Ευρώπη μια τέτοια διαφορά θα ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη αν υπήρχε.

Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που η μέτρηση του πάχους τομής μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό επιπλοκών κατά την προηγούμενη καισαρική. Όμως η γενικευμένη χρήση και ειδικά η εξάρτηση αποφάσεων σχετικά με την επιλογή του VBAC ή όχι από το πάχος της τομής είναι συζητήσιμη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!

Το ρωτάω αυτό γιατί από όσα έχω διαβάσει δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο και γιατί συζητώντας το με τον γιατρό μου για μια μελλοντική εγκυμοσύνη μου είχε θέσει το όριο των 10 χιλ για να το προσπαθήσουμε. Μου είχε φανεί αρκετό,δεδομένου ότι μίλησα και με κοπέλες που είχαν επιτυχή προσπάθεια vbac με πάχος μικρότερο των 4 χιλ.

διαβαζω για καισαρικη μετα απο φυσιολογικο(εχω 3 φυσιολογικους τοκετους με προβληματα και 2 προκλησεις) και εχω γραψει στο παρελθον ποσο θα φοβομουν να μπω σε αυτη τη διαδικασια.

εδω συ=το φορουμ τα ειχαν απλουστευσει καποια μελη και εδειναν συμβουλές ως ειδικοι.

χαιρομαι που υπαρχει ενας γιατρος επιστημονας - ειδικος και μιλαει με την εμπειρια του και τις γνωσεις του.πιστευω η γνωση του εχει μεγαλη αξια απο τα διαφορα link που εχουν δωθει κατα καιρους

και παλι ΜΠΡΑΒΟ σας.

Θα ήθελα να διαφωνησω με τον κυριο Μιχαλόπουλο όσο αφορα το VBAC μετα από πρόωρο τοκετό!!

Αυτά τα λένε όλοι οι γιατροί , αλλά μόνο στην Ελλάδα!

Και εγώ οταν ειχα ρωτησει , η απάντηση ητνα πως επέιδή η μητρα εχει μεγαλώσει μονο ως τις 32-33 35 εβδομαδες αντιστοιχα, δεν εχει σημασια..ειναι πιο επικυνδυνο να γινει ριξη κλπ...

Συγνωμη , αλλά στο εξωτερικο αυτα δεν ισχύουν ..Ειναι άλλη μια εφέυρεση των Ελλήνων Γιατρών, που ως συνήθως ειναι καλυτεροι και πιο προσεκτικοί από τους ξένους συναδέλφους τους!!

Και για να μην νομίζεται οτι τα λεω έτσι , εγω προσωπικα γεννησα με VBAC κανονικότατα, και μαλιστα εφτασα σχεδον 41 εβδομδες , ενω στην καισαρικη ισα που ειχα φτασει στον 8 μηνα...

Επίσης πρώτη φορα ακούω πως στα πρόωρα η τομή είναι πιο πάνω...εμενα και όσες κοπελες γνωρισα στην εντατική προωρων , ειχαμε κανονικη χαμηλή τομη , κατω στο μπικινι.. ..χωρις να εχω κανενα εξαιρετικο γιατρο, ο δικος μου ηταν απλα ΄΄χασαπης΄΄ που με εβαλε για καισαρικη χωρις κανεναν αλλο λογο, για να μην χαλασει το προγραμμα του...αλλα καισαρικη ηξερε να κανει καλα!!χαχα

Αυτά τα λένε όλοι οι γιατροί , αλλά μόνο στην Ελλάδα!

Και εγώ οταν ειχα ρωτησει , η απάντηση ητνα πως επέιδή η μητρα εχει μεγαλώσει μονο ως τις 32-33 35 εβδομαδες αντιστοιχα, δεν εχει σημασια..ειναι πιο επικυνδυνο να γινει ριξη κλπ...

Συγνωμη , αλλά στο εξωτερικο αυτα δεν ισχύουν ..Ειναι άλλη μια εφέυρεση των Ελλήνων Γιατρών, που ως συνήθως ειναι καλυτεροι και πιο προσεκτικοί από τους ξένους συναδέλφους τους!!

Και για να μην νομίζεται οτι τα λεω έτσι , εγω προσωπικα γεννησα με VBAC κανονικότατα, και μαλιστα εφτασα σχεδον 41 εβδομδες , ενω στην καισαρικη ισα που ειχα φτασει στον 8 μηνα...

Οι διαφορετικές απόψεις είναι πάντοτε θεμιτές, σεβαστές κι ενδιαφέρουσες, όμως νομίζω ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα για να μη δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.

Καταρχήν, για το επίπεδο κάποιων συναδέλφων θα συμφωνήσω μαζί σας, λέγονται και γίνονται απίστευτα πράγματα από ορισμένους που δυσφημούν το επάγγελμα. Το ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση μήπως ο γιατρός της έχει "κρυφή ατζέντα" είναι όντως δυστύχημα.

Οπότε ενώ κατανοώ απόλυτα τη διαφωνία και το ύφος σας, η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς δεν είμαστε όλοι έτσι! Προσωπικά, γύρισα στην Ελλάδα τέλη του 2011, μετά από δέκα χρόνα ειδίκευσης, εξειδίκευσης και εργασίας ως Επιμελητής στη Σκωτία. Η επαφή μου με τον ελληνικό τρόπο άσκησης της Μαιευτικής ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ως τώρα γι'αυτό και μπορείτε να είστε βέβαιη ότι δεν απηχώ τις απόψεις του ελληνικού συστήματος!

Τα όσα γράφω περί προωρότητας κατά την πρώτη καισαρική και κινδύνου επιπλοκών σε ενδεχόμενο VBAC βασίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία όχι σε αυθαίρετες προσωπικές εντυπώσεις. Υπάρχουν δημοσιευμένες συγκριτικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι όντως ο κίνδυνος αυξάνει σε τέτοιες περιπτώσεις και ένας γιατρός δεν μπορεί βάσιμα να απορρίψει τα ευρήματα τέτοιων μελετών. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως όλες οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική πρόωρα δε μπορούν να κάνουν VBAC, αντιθέτως έχω κάνει κι εγώ ο ίδιος σεβαστό αριθμό. Απλά η έγκυος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο κίνδυνος είναι σχετικά υψηλότερος και να αποφασίσει η ίδια τι επιθυμεί.

Επίσης πρώτη φορα ακούω πως στα πρόωρα η τομή είναι πιο πάνω...εμενα και όσες κοπελες γνωρισα στην εντατική προωρων , ειχαμε κανονικη χαμηλή τομη , κατω στο μπικινι.. ..χωρις να εχω κανενα εξαιρετικο γιατρο, ο δικος μου ηταν απλα ΄΄χασαπης΄΄ που με εβαλε για καισαρικη χωρις κανεναν αλλο λογο, για να μην χαλασει το προγραμμα του...αλλα καισαρικη ηξερε να κανει καλα!!χαχα

Αυτό που λέτε περί τομής βασίζεται στην παρανόηση ότι η τομή που βλέπετε στο δέρμα (η οποία δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στο VBAC) έχει σχέση με την τομή τη μήτρα. Η τομή στο δέρμα είναι πάντα η ίδια, όμως η τομή στη μήτρα μπορεί να είναι ψηλότερα ή χαμηλότερα, οριζόντια, κάθετη, σχήματος J, ανάλογα με την ηλικία της κύησης και την τεχνική. Και πιστέψτε με, πριν τις 36 εβδομάδες εκτός λίγων εξαιρέσεων γίνεται ψηλότερα για τεχνικούς λόγους.

Γενικά η κατάσταση του χώρου της Μαιευτικής στη χώρα μας έχει πολλά προβλήματα, ιδαίτερα αξιοπιστίας, και ο κόσμος είναι δικαιολογημένα καχύποπτος. Πιστεύω όμως ότι όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το γιατρό καλύτερα να επιλέγεται άλλος, υποτίθεται ότι ο γιατρός σας πρέπει να είναι με το μέρος σας! Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει σιγά-σιγά το σύστημα και θα βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.

Διαφημίσεις

Καλώς τον! Είναι ευχάριστο να έχουμε και ειδικούς στην παρέα, να ξεκαθαρίζει και το τοπίο.

Για τα περί καχυποψίας και εμπιστοσύνης έχετε απόλυτο δίκιο. Πώς όμως να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το στάχυ; Αν είχαμε τα σωστά κριτήρια εξ αρχής δε θα είχαμε βρεθεί οι περισσότερες σε αυτή τη θέση να ψάχνουμε για vbac.

Χαίρομαι πάντως γιατί βλέπω ολοένα και περισσότερους γιατρούς και δη νέους να αρχίζουν να νοιάζονται και να δουλεύουν ως επαγγελματίες ακολουθώντας κανόνες. Ελπίζω σύντομα να τους (σας ) δούμε και στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε σημαίνουσες θέσεις.

Α κι επειδή έχω χάσει τη μπάλα ρε κορίτσια μήπως να ανανέωνε κάποια τη λίστα;

FLcUp3.png0BQfp3.png

Καλησπέρα,

olivini7, σχετικά με τη θέση της τομής στη μήτρα κατά τη δεύτερη καισαρική, στις 38 εβδομάδες αυτή θα γίνει στο "σωστό" σημείο δηλαδή στο κατώτερο τμήμα της που θα είναι και το πιο λεπτό.

καλημέρα!δηλ θα έχω 2 διαφορετικές τομές στην μήτρα μετα την 2η καισαρική;μια ψηλά (της 32ης εβδ.) και μια χαμηλά (των 38 εβδ.) ;;;;

υπάρχει ρίσκο δηλ να ξαναγίνει στο ίδιο σημείο για να αποφύγουμε την δευτερη τομή στην μήτρα;

σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας.

2mS6p3.png?t9H6Yah7

1ZAOp2.png?n6Kui1AR

Λοιπόν,ας ρωτήσω και κάτι ακόμα μήπως ελαφρύνει και το κλίμα:)

Αντί να διαφωνούμε μεταξύ μας ας κάνουμε πιο επικοδομητική τη συζήτηση αντλώντας πληροφορίες από έναν γιατρό που αφιερώνει το χρόνο του για να μας λύσει απορίες:-)

Έχω διαβάσει πως προυποθεση για vbac είναι να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός, σωστά; Το θέμα είναι πως από άλλες κοπέλες διαβάζω πως ο γιατρός περιμένει μέχρι 40 εβδομάδες (δηλ μέχρι ΠΗΤ) ενώ άλλες έχουν γιατρό που περιμένει μέχρι τις 42 εβδομάδες. Εσάς ποια είναι γνώμη σας επ'αυτού;

Και πάλι σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!!!

Κι εγώ έκανα καισαρική λόγω ισχιακής προβολής και σπάσιμο νερών στην 36η. Τραυματική εμπειρία, ακόμη πονάει η τομή, τσούζει /καίει μερικές ημέρες και είναι κόκκινη και ουλώδης και διαγράφεται κι απ΄το μαγιώ.

Μου έχει στοιχίσει πολύ κορίτσια, ήθελα να είναι μια φυσιολογική εμπειρία που θα ζούσα με τον άντρα μου και ήθελα να πιάσω αγκαλιά μου το μωρό μου, να το δω να γεννιέται... εσείς με καταλαβαίνετε σίγουρα.

Στο επόμενο θα προσωρήσω σε VBAC - ο κόσμος να χαλάσει, απλά αναρωτιέμαι εάν θα υπάρχει πρόβλημα μιας και είχα λίγο διαβήτη - οπότε αναμένεται στην επόμενη να έχω πάλι διαβήτη και να μετριέμαι κλπ. Η απορία μου λοιπόν είναι αυτή: εάν προσέξω με τον διαβήτη, ώστε να μην υπάρξει μακροσωμία στο μωρό, έχω πρόβλημα;;;; είχε καμία κοπέλα;

καλημέρα!δηλ θα έχω 2 διαφορετικές τομές στην μήτρα μετα την 2η καισαρική;μια ψηλά (της 32ης εβδ.) και μια χαμηλά (των 38 εβδ.) ;;;;

υπάρχει ρίσκο δηλ να ξαναγίνει στο ίδιο σημείο για να αποφύγουμε την δευτερη τομή στην μήτρα;

Όσο κι αν δεν ακούγεται ιδανικό ναι, τελικά θα υπάρχουν δυο τομές στη μήτρα. Το τοίχωμα της μήτρας γίνεται παχύτερο και με μεγαλύτερη αγγείωση όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα. Ως εκ τούτου εάν διαλέγαμε τη θέση της προηγούμενης τομής θα αυξάναμε χωρίς λόγο τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά την καισαρική. Επιπλέον τεχνικά, λόγω θέσης της τομής σε σχέση με το έμβρυο και του πάχους του τοιχώματος, οι χειρισμοί κατά τη γέννηση του μωρού θα ήταν πολύ δυσκολότεροι. Γι'αυτό και κατά κανόνα επιλέγεται το χαμηλότερο τμήμα της μήτρας που είναι λεπτότερο, χωρίς μεγάλα αγγεία και διευκολύνει τους χειρισμούς.

Πάντως μη σας ανησυχεί το ότι θα υπάρχουν δυο διαφορετικές τομές στη μήτρα. Όντως για VBAC σε μια τρίτη εγκυμοσύνη δεν είναι ιδανικό, όμως κατά τ'άλλα δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Πολλές γυναίκες άλλωστε έχουν πολλαπλές τομές στη μήτρα, για παράδειγμα όταν έχουν χειρουργηθεί για αφαίρεση ινομυωμάτων, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Έχω διαβάσει πως προυποθεση για vbac είναι να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός, σωστά; Το θέμα είναι πως από άλλες κοπέλες διαβάζω πως ο γιατρός περιμένει μέχρι 40 εβδομάδες (δηλ μέχρι ΠΗΤ) ενώ άλλες έχουν γιατρό που περιμένει μέχρι τις 42 εβδομάδες. Εσάς ποια είναι γνώμη σας επ'αυτού;
Το να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός είναι σαφώς ο ασφαλέστερος τρόπος και αυτός που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα επιτυχίας. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους τοκετούς, όχι μόνο το VBAC. Το πόσο είναι διατεθειμένος κάποιος γιατρός να περιμένει εξαρτάται από το πώς έχει πάει η εγκυμοσύνη μέχρι στιγμής και την προσωπική του εμπειρία. Η δική μου γνώμη είναι πως με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές το να περιμένει κανείς 7-10 μέρες μετά την ΠΗΤ, με στενή παρακολούθηση φυσικά, είναι ασφαλές και μπορεί να κάνει τη διαφορά ειδικά σε γυναίκες που την πρώτη φορά έκαναν καισαρική πριν προλάβει καλά-καλά να ξεκινήσει ο τοκετός. Πάνω από τις 10 μέρες αυξάνει ο κίνδυνος αιφνιδίου ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου (ισχύει για όλες τις κυήσεις, άσχετα με το VBAC) οπότε πρέπει να ζυγιστεί πολύ προσεκτικά αν αξίζει τον κόπο η περαιτέρω αναμονή.

Η απορία μου λοιπόν είναι αυτή: εάν προσέξω με τον διαβήτη, ώστε να μην υπάρξει μακροσωμία στο μωρό, έχω πρόβλημα;;;;
Μια γενική απάντηση είναι ότι καλά ελεγχόμενος διαβήτης με έμβρυο φυσιολογικής ανάπτυξης δεν αποτελεί από μόνος του αντένδειξη στο VBAC.

Μια χαρα απολαμβάνω τις εγκυμοσύνες μου από τοτε που έπαψα να εμπιστεύομαι και να πιστεύω ότι μου λενε!!
Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι η αμφισβήτηση δεν είναι κακό πράγμα. Ο ιατρικός κλάδος μυθοποιήθηκε σε παλιότερες εποχές και του δόθηκαν άλλοθι για πολλά κακώς κείμενα. Μετά από δεκαετίες όμως υπερπαραγωγής γιατρών στην Ελλάδα και με ένα γιατρό πλέον σε κάθε οικογένεια, καιρός είναι να τους δούμε ως αυτό που είναι. Ένας κλάδος επαγγελματιών οι οποίοι πρέπει να κρίνονται ξεχωριστά και απ'τους οποίους πρέπει να έχουμε απαιτήσεις. Ούτε όλοι απατεώνες ούτε όλοι άμεμπτοι. Ούτε άσχετοι, ούτε αλάθητοι. Σαφώς κάποιοι καλύτεροι από άλλους, κάποιοι που μας ταιριάζουν περισσότερο, κάποιοι που μας πείθουν και μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια. Ρωτήστε τους γιατρούς σας ό,τι σας απασχολεί. Κάποιος που δεν κάνει το κόπο να σας εξηγήσει, ή αν δε γνωρίζει άμεσα την απάντηση (κανείς δεν ξέρει τα πάντα) αντί να προσπαθεί να την βρει για σας σάς λέει αληθοφανείς κουταμάρες, απλώς δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Και όπως σε τόσους άλλους τομείς, αυτός που δεν κάνει καλά τη δουλειά του και να αμφισβητηθεί πρέπει και να υποστεί τις συνέπειες.

Συγγνώμη για το λογύδριο, είναι η ώρα μάλλον... :)

Γιατρέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σας. Με βοηθήσατε πάρα πολύ και έμαθα αρκετά πράγματα που δεν είχα ιδέα και τώρα ξέρω τί να ρωτήσω συγκεκριμένα τον γιατρό μου.

2mS6p3.png?t9H6Yah7

1ZAOp2.png?n6Kui1AR

Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι τον κ.Μιχαλόπουλο..Πρώτη γέννα καισαρική γιατί είχα διαστολή 0 για πολλές ώρες,δεύτερη γέννα επιτυχημένη vbac,γρήγορος και εύκολος σχετικά τοκετός σε λιγότερο απο 4 ώρες,στην επόμενη προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό (όταν με το καλό πάω για τρίτο) οι πιθανότητες για ρήξη μήτρας είναι το ίδιο ή μειώνονται;μήπως ταλαιπωρείται αρκετά η μήτρα;μετά από πόσο καιρό θα ήταν καλύτερο να το επιχειρούσα να ξαναμείνω έγκυος;πολλά ερωτήματα:confused:

[img]http://lb4m.lilypie.com/9e1Dp2.png[/img]
[img]http://lb2m.lilypie.com/aMfRp2.png[/img]

Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι τον κ.Μιχαλόπουλο..Πρώτη γέννα καισαρική γιατί είχα διαστολή 0 για πολλές ώρες,δεύτερη γέννα επιτυχημένη vbac,γρήγορος και εύκολος σχετικά τοκετός σε λιγότερο απο 4 ώρες,στην επόμενη προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό (όταν με το καλό πάω για τρίτο) οι πιθανότητες για ρήξη μήτρας είναι το ίδιο ή μειώνονται;μήπως ταλαιπωρείται αρκετά η μήτρα;μετά από πόσο καιρό θα ήταν καλύτερο να το επιχειρούσα να ξαναμείνω έγκυος;πολλά ερωτήματα:confused:

εμένα πάντως μου είπαν ότι αν ήταν να γίνει ρήξη θα είχε γίνει στο πρώτο VBAC, μετά δεν έχεις πρόβλημα..

παρόλα αυτά ταλαιπωρηθηκα να βρω γιατρο στην Ελλάδα να με αναλάβει παρόλο που είχα ηδη κανει vbac., γιατι λέγαν αυτό που γραφεις, ΄΄οτι ταλαιπωρείς την μήτρα και παίζεις με την τύχη σου.

πάντως στο εξωτερικό υπάρχουν πάμπολες γυναίκες που έχουν κανει 7-8 και 10 vbαc ..

δεν θελω να το παίξω γιατρος, απλα λεω τι μου έχουν πει και έχω διαβάσει, και αναμενω να δω τι λέει και ο γιατρός!

MAMA-AGA αυτό το "ταλαιπωρείται η μήτρα" εχω ακούσει κι έναν φόβο τον έχω..βέβαια όχι από την γιατρό μου,απο άλλους..γι'αυτό ρωτάω αν ισχύει όντως..το σίγουρο είναι οτι θα κάνω τρίτο παιδί κάποια στιγμή και πάλι για vbac θα πάω..

[img]http://lb4m.lilypie.com/9e1Dp2.png[/img]
[img]http://lb2m.lilypie.com/aMfRp2.png[/img]

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...