Γιώργος Μιχαλόπουλος

Πρώην Εθελοντικ.
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    572
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

0 Neutral

Περισσότερα για την/τον Γιώργος Μιχαλόπουλος

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Converted

  • Περιοχή
    Βριλήσσια
  • Επάγγελμα
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος
    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής
  • Έχω εμπειρία/γνώσεις σε:
    Μαιευτικής-Γυναικολογίας

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Αγαπητά μέλη, Μετά από σχεδόν δύο χρόνια συμμετοχής στην ενημερωτική προσπάθεια που γίνεται από αυτή την ιστοσελίδα έφτασε δυστυχώς η στιγμή να περάσει η σκυτάλη στην επόμενη γενιά εθελοντών. Οι διαρκώς αυξανόμενες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις καθιστούν την άμεση και τακτική απάντηση στις ερωτήσεις σας εξαιρετικά δύσκολη, πράγμα μη ικανοποιητικό τόσο για εσάς που αναζητάτε απαντήσεις στα προβλήματά σας όσο και για εμένα το ίδιο. Ζήτησα λοιπόν από τη διαχείριση του parents.gr όπως το θέμα "Ρωτήστε τον ειδικό:κο Γιώργο Μιχαλόπουλο Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο" κλείσει άμεσα για νέες δημοσιεύσεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας όλο αυτό τον καιρό καθώς και να συγχαρώ τους ανθρώπους πίσω από το parents.org.gr για τη συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας και όχι μόνο. Γιώργος Μιχαλόπουλος
  2. Καλημέρα, Πρόκειται όντως για σπάνιο εύρημα από το οποίο δυστυχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία. Θεωρώ ότι η καλύτερη τακτική θα ήταν να συζητήσετε το θέμα με κάποιο Νευρολόγο (παίδων ή ενηλίκων) για να σας δώσει κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Αν ο Νευρολόγος θεωρεί ότι έχει νόημα να γίνει μαγνητική (π.χ. ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα τυχόν επέμβαση όταν γεννηθεί το παιδί) τότε κάντε τη. Αν αντίθετα δε λάβετε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή σύσταση κι εγώ είμαι της άποψης να περιμένετε να γεννηθεί το παιδί και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι τότε. Γνώμη μου είναι ότι οι πεποιθήσεις σας ενάντια στη διακοπή κύησης στη συγκεκριμένη περίπτωση διευκολύνουν αρκετά τον όλο χειρισμό. Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

  3. Διαφημίσεις


  4. Καλημέρα, 1) Τα ινομυώματα είναι ορμονο-εξαρτώμενα και πράγματι το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί λόγω της αγωγής της εξωσωματικής. Το κατά πόσο αξίζει τον κόπο η αφαίρεσή τους και πώς αυτή θα γίνει εξαρτάται από την ακριβή θέση τους. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως είναι όντως δυνατή η αφαίρεσή τους και υστεροσκοπικά, κάτι που συνεπάγεται γενικά μικρότερο τραύμα στη μήτρα σε σχέση με τη λαπαροσκόπηση. 2) Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι όντως πιθανό να είναι απόρροια του κύκλου εξωσωματικής και δε θα τις θεωρούσα τόσο σημαντικό εύρημα. 3) Σε ό,τι αφορά τις κύστες ναι. Τα ινομυώματα όμως δεν αλλάζουν μέγεθος ή εμφάνιση ανάλογα με τη φάση του κύκλου και παραμένουν τα ίδια όποτε και να τα δούμε υπερηχογραφικά.
  5. Καλημέρα, Όχι απαραίτητα. Κάποιες γυναίκες χρειάζεται να σταματήσουν εντελώς το θηλασμό για να τους ξαναέρθει περίοδος, σε άλλες πάλι ο κύκλος ξεκινά σχεδόν άμεσα παρόλο το θηλασμό. Συνεπώς αυτό που περιγράφετε εντάσσεται στα πλαίσια του φυσιολογικού.
  6. Καλημέρα, Αν και πιθανώς έχετε λάβει τις απαντήσεις σας πλέον, να πω ότι σε περιπτώσεις ασταθούς κύκλου είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πότε έγινε η ωορρηξία οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εφόσον η χοριακή σας ήταν 339 στις 20/1 θα περίμενα περί τις 24/1 να αρχίσει να φαίνεται ο σάκος στον κολπικό υπέρηχο και τώρα να είναι ορατό και το έμβρυο. Ελπίζω λοιπόν τα νέα να είναι ευχάριστα!
  7. Καλημέρα, Η τιμή προγεστερόνης που υποδεικνύει ωορρηξία είναι όντως από 20 nmol/l και πάνω. Εντούτοις επειδή δεν είναι πάντοτε απαραίτητο ότι η ωορρηξία γίνεται τη 14η ημέρα, όταν έχουμε τέτοια οριακά αποτελέσματα συνήθως συστήνουμε να επαναλαμβάνεται η μέτρηση μετά από 48 ώρες. Μπορεί δηλαδή να την μετρήσατε όσο ακόμη ανέβαινε, εξού και το οριακό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι εφόσον και η υστεροσαλπιγγογραφία είναι φυσιολογική, οι επιλογές που έχετε είναι είτε η συνέχιση των προσπαθειών για λίγους μήνες ακόμη είτε, όπως λέτε, η προσπάθεια με σπερματέγχυση.
  8. Καλημέρα, Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις η ακριβής ορολογία έχει σημασία, αν πρόκειται για πλακούντα χαμηλής πρόσφυσης (και όχι παραχείλιο, επιχείλιο ή επιπωματικό) ο οποίος απέχει περισσότερο από 2 εκατοστά από το έσω τραχηλικό στόμιο τότε μπορεί κάλλιστα να γίνει φυσιολογικός τοκετός. Συνεπώς πρέπει να μετρηθεί η απόσταση υπερηχογραφικά ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τρόπος τοκετού.
  9. Καλημέρα, Η συνήθης τακτική σε περιπτώσεις κονδυλωμάτων κατά την εγκυμοσύνη είναι καταρχάς ο έγκαιρος καυτηριασμός τους ώστε να παραμένει η περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά το δυνατό ελεύθερη και υγιής. Τα κονδυλώματα πάντως σαφώς και δεν αποτελούν αιτία καισαρικής. Σας παραθέτω την απάντηση που είχα δώσει παλαιότερα στο ίδιο ερώτημα: Ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο σχετικά με το θέμα των κονδυλωμάτων και της νεανικής αναπνευστικής θηλωμάτωσης (δηλ. τα κονδυλώματα αναπνευστικού των μικρών παιδιών) είναι αυτό: http://www.sciencedirect.com/science...29784402030818. Τα σημαντικότερα συμπέρασματα της έρευνας που μελέτησε 1,2 εκατομμύρια παιδιά ήταν ότι: 1) Για μητέρες με ιστορικό κονδυλωμάτων γεννητικού συστήματος κατά την εγκυμοσύνη η πιθανότητα να νοσήσουν τα παιδιά τους από αναπνευστική θηλωμάτωση είναι 7/1000 γεννήσεις, και 2) Ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος ανεξάρτητα του τρόπου τοκετού (καισαρική ή κολπικός τοκετός). Ειδικά αναφορικά με τον τρόπο τοκετού έχουν δημοσιευτεί και άλλα άρθρα, κανένα όμως με τη μεθοδολογία ή τον όγκο περιστατικών της παραπάνω μελέτης. Από αυτά δεν υπάρχει κάποιο που με ξεκάθαρο τρόπο να αποδεικνύει ότι η καισαρική προφυλάσσει το έμβρυο, ενώ το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον το έμβρυο εκτίθεται στον ιό HPV τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μέσω του πλακούντα) όσο και κατά τον τοκετό. Ως αποτέλεσμα κανένας φορέας που ασχολείται με τη Μαιευτική διεθνώς δε θεωρεί τον τοκετό με καισαρική απαραίτητο ή καν ωφέλιμο για τις γυναίκες με κονδυλώματα.
  10. Καλημέρα, Το βασικό ερώτημα που ρωτάμε πρώτα σε περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή μια εγκυμοσύνη είναι κατά πόσον γίνεται τακτική ωορρηξία. Από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω πως στην περίπτωσή σας δεν υπάρχει ζήτημα ωορρηξίας, πράγμα που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη εγκυμοσύνη σας. Ανεξαρτήτως της κατάληξής της γεγονός είναι ότι μείνατε έγκυος, άρα ο μηχανισμός ωορρηξίας και γονιμοποίησης λειτουργεί. Για το λόγο αυτό λίγα θα είχατε να κερδίσετε από τη χρήση φαρμάκων όπως η κλομιφαίνη. Το αν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον εξετάσεις για διερεύνηση της παλινδρόμησης είναι κάτι που θα χρειαστεί να συζητήσετε με το γιατρό σας. Ο ίδιος επίσης θα αξιολογήσει κατά πόσον το spotting που αναφέρετε χρειάζεται κάποιας μορφής αντιμετώπιση ή μπορεί ασφαλώς να αγνοηθεί.
  11. Καλησπέρα, Θα αρχίσω λέγοντας πως η πιθανότητα να έχουν πάθει ζημιά οι σάλπιγγες από την απόξεση είναι εξαιρετικά μικρή. Σε ό,τι αφορά το σχήμα της μήτρας επίσης, ακόμα και ελαφρά καρδιόσχημη να είναι, αυτό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο εφόσον έχετε ήδη μείνει έγκυος και προχωρήσει ως τις 9 εβδομάδες. Οι ωοθήκες μπορούν να έχουν πολυκυστική εμφάνιση όμως αυτό είναι διαφορετικό από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που παρεμβαίνει στην ωορρηξία. Εφόσον έχετε σταθερό κύκλο και έχετε επιβεβαιώσει ότι γίνεται ωορρηξία στο παρελθόν είναι μάλλον απίθανο ξαφνικά να σταματήσατε. Και αυτό περιλαμβάνει και τις δυο ωοθήκες, ανεξάρτητα εμφάνισης στον υπέρηχο - είναι εξαιρετικά σπάνιο η μία ωοθήκη να μην μπορεί να κάνει ωορρηξία όταν η άλλη είναι εντάξει. Οι εξετάσεις που σας συνέστησαν είναι ενδεδειγμένες για έλεγχο υπογονιμότητας. Εφόσον τις κάνετε, αν όλα είναι εντάξει θα σας πρότεινα ίσως να προσπαθήσετε με φυσικό τρόπο για μερικούς μήνες ακόμα - αν υπάρχουν τα ηλικιακά και χρονικά περιθώρια - διότι 4 μήνες προσπαθειών πραγματικά δεν είναι πολύ.
  12. Καλησπέρα, Υποθέτω ότι ως τώρα θα κάνατε τον υπέρηχο και θα είχατε τις απαντήσεις σας! Με το καλό σας εύχομαι.
  13. Καλησπέρα, Φοβάμαι πως τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ γενικά για να μπορέσω να σας δώσω κάποια εξήγηση. Κάποιες φορές τέτοια συμπτώματα συνοδεύουν την ωορρηξία σε ορισμένες γυναίκες, άλλοτε πάλι μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχή στον κύκλο, κάποιον πολύποδα, ή τραχηλίτιδα. Θα σας πρότεινα αν έχετε τακτικά τέτοια συμπτώματα καλό θα ήταν να δείτε το γιατρό σας.
  14. Καλησπέρα, Σε αυτό το μήκος συνήθως η ξεκούραση, η αποχή από την εργασία και η χρήση προγεστερόνης (Utrogestan) κολπικά παρέχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο να ανασταλεί η βράχυνση του τραχήλου. Εντούτοις αν το μήκος μειωθεί κι άλλο, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική περίδεση του τραχήλου. Το αν και το πότε ακριβώς θα πρέπει να το συναποφασίσετε με το γιατρό σας.
  15. Καλησπέρα, Η κλίση της μήτρας δεν αλλάζει, είναι ανατομικό χαρακτηριστικό της κάθε γυναίκας. Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ, και αυτό ασυνήθιστα, είναι ίσως μετά από εγκυμοσύνη ή λόγω της ύπαρξης κάποιου ινομυώματος. Πιθανότερο πάντως θεωρώ να έγινε κάποιο λάθος στον υπέρηχο παρά όντως να έχει αλλάξει η κλίση της μήτρας.
  16. Καλησπέρα, Ας τα πάρουμε από την αρχή: - Η σύγχρονη αντιμετώπιση του επιχείλιου πλακούντα δεν περιλαμβάνει την κατάκλιση και λυπάμαι που περάσατε την εγκυμοσύνη σας έτσι. Εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία οι έγκυες με προδρομικό (επιχείλιο, παραχείλιο, ή επιπωματικό) πλακούντα δεν έχουν λόγο να μην περνούν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχουν αιμορραγίες μια προσοχή χρειάζεται αλλά και πάλι όχι αυστηρός περιορισμός στο κρεβάτι. Συνεπώς η δική μου γνώμη θα ήταν πως κάλλιστα μπορείτε να κινείστε. - Περί τοκετού θα έλεγα πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στις 36 εβδομάδες ώστε να κριθεί οριστικά σε τι απόσταση βρίσκεται ο πλακούντας από τον τράχηλο. Αν εξακολουθεί να είναι επιχείλιος θα πρέπει να γίνει καισαρική (κίνδυνος αιμορραγίας κατά τον φυσιολογικό τοκετό) η οποία προγραμματίζεται για τις 39 εβδομάδες εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι οι 39 εβδομάδες θεωρούνται η στιγμή της βέλτιστης ωριμότητας του εμβρύου. Η περιτύλιξη του λώρου δεν παίζει κάποιο ρόλο. - Σε ό,τι αφορά στον αιματοκρίτη, το αν θα χρειαστεί μετάγγιση θα κριθεί την ώρα του χειρουργείου αν και σαφώς θα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα (διασταυρωμένο αίμα, κλπ) για κάτι τέτοιο. Αν ο πλακούντας πάντως είναι πρόσθιος συχνά το ασφαλέστερο είναι να γίνει μετάγγιση πριν από το χειρουργείο. - Αναφορικά, τέλος, με το άλλο σας ερώτημα για τα σπρέι για τη μύτη φάρμακα όπως το Otrivin ή το Ronal γενικά δε συνιστώνται για μακροχρόνια χρήση στην εγκυμοσύνη. Εντούτοις σε δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύνεση, πχ μόνο το βράδυ για να διευκολυνθεί ο ύπνος. Θα σας συνιστούσα να το συζητήσετε με το γιατρό σας.