Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πίνακας ανακοινώσεων: νόμοι & δικαιώματα παιδί/ενήλικας


Recommended Posts

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους.

 

Η 17η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης για παιδιά και εφήβους, σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο που ανήκουν στην οργάνωση CHI (Child Helpline International, δηλ. Παγκόσμια Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για τα παιδιά). Το θέμα του εφετινού εορτασμού είναι «Σύνδεσμος με τα παιδιά»

Ο αριθμός 801 801 1177 ήταν ο πρώτος αριθμός τηλεφωνικής υποστήριξης, που λειτούργησε στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας παιδιού και εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) το 2005, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντη, με σκοπό να βοηθήσει γονείς, παιδιά, εφήβους αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά (π.χ. εκπαιδευτικοί) να συζητήσουν απορίες, προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με ειδικούς ψυχικής υγείας (παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές), που απαντούν στις κλήσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αυξημένος αριθμός κλήσεων, το αρκετά μεγάλο ποσοστό ψυχικών διαταραχών στην παιδική και εφηβική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικιακής περιόδου της εφηβείας κατέστησαν αναγκαία τη λειτουργία και ενός επιπλέον τηλεφωνικού αριθμού. Πρόκειται για τον πανευρωπαϊκό αριθμό 116 111 «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων», που λειτουργεί στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2009, υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ο στόχος είναι ξανά η παροχή της δυνατότητας σε παιδιά και εφήβους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ζητήσουν βοήθεια σε θέματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να επικοινωνήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η «Γραμμή Στήριξης παιδιών και εφήβων» 116 111 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθημερινά 2 μ.μ. – 8.30 μ.μ., απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους και οι κλήσεις, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δεν χρεώνονται. Ταυτόχρονα, ο αριθμός 801 801 1177 λειτουργεί καθημερινά 9.30 π.μ. – 8.30 μ.μ. και τα Σάββατα 9.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. και απευθύνεται πλέον μόνο σε ενήλικες, που επιθυμούν να συζητήσουν προβλήματα που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι ποτέ μόνοι και οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης είναι εκεί, για να απαντούν με εχεμύθεια και ευαισθησία σε κάθε πρόβλημα ή ανάγκη τους. Εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. θα διοργανώσει εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει εντυποδιανομή και ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς ψυχικής υγείας, που απασχολούνται στην υπηρεσία. Το «περίπτερο» θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να παρέχουμε βοήθεια!

 

Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε):

«Η Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή-Σύνδεσμος, 801 801 1177 για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και το κόστος τους είναι μια αστική μονάδα. Η «Γραμμή-Σύνδεσμος» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-20:30 και Σάββατο 9:30-14:00.

Η «Γραμμή στήριξης για παιδιά και εφήβους 116-111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Πραγματοποιούνται από σταθερά και κινητά τηλέφωνα και είναι δωρεάν. Η Γραμμή στήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 14:00-20.30.

Στις κλήσεις απαντούν απευθείας επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε λειτουργεί με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντης και με τη χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαφημίσεις


Τι γίνεται όταν ένα σχολείο φοράει Ρόδες;

Γίνεται Κινητό και κυκλοφορεί…

 

Στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παιδικής Εργασίας οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σύμμαχο τους το Κινητό Σχολείο. Το Κινητό Σχολείο θα «παρκάρει» στις 12 Ιουνίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10:00-13:00 και το βασικό μάθημα της ημέρας θα είναι το παιχνίδι.

 

► Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών μας, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια με τα οποία, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη λειτουργία αυτού του πρωτότυπου κινητού σχολείου.

► Θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας, όπου θα προβάλλονται στιγμιότυπα από τη δράση του κινητού σχολείου στην πόλη μας και

► Ομάδα από κλόουν και ξυλοπόδαροι θα προσφέρουν μια νότα χαράς και διασκέδασης!

Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τη Βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την υποστήριξη των παιδιών του δρόμου στο «φυσικό» περιβάλλον των παιδιών που είναι ο δρόμος -street work – παρέμβαση.

 

Βασικός στόχος του, είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και το παιχνίδι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου 500 παιδιά εργάζονται στους δρόμους είτε εγκαταλείποντας το σχολείο είτε (σε πολύ μικρό ποσοστό) συνδυάζοντας εργασία και σχολείο.

 

 

 

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται μια μάστιγα της εποχής μας

, στο οποίο η κοινωνία κλείνει τα μάτια μη θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του.

 

Βασικός στόχος της PRAKSIS και της ΑΡΣΙΣ είναι χωρίς ερασιτεχνισμούς, αλλά με μεθοδευμένη προσπάθεια να έρθουμε κοντά στα παιδιά αυτά που έχουν μάθει ως τρόπο επιβίωσης να «πουλάνε» απλόχερα την παιδικότητα τους στα σοκάκια και τα φανάρια της πόλης μας.

 

Για αυτά τα παιδιά οι δικές μας πράξεις είναι πλέον πράξεις ευθύνης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής βοήθειας.

 

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS και εφαρμόζεται σε περιοχές όπου παρατηρούνται παιδιά πουν ζουν ή εργάζονται στο δρόμο.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με την

Κα Κελεκτσόγλου Φωτεινή: στα τηλέφωνα 2310 556145, 547751, f.kelektsoglou(at)praksis.gr, info(at)praksis.gr και

την ΑΡΣΙΣ στα τηλέφωνο 2310 526150, 227311 και στο email: infothes(a)arsis.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Σάμο με θέμα

«Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

 

ΑΘΗΝΑ - Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση του Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στη Σάμο σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. – 14.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέως.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, όπως των Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών Σάμου, του Δήμου, της Νομαρχίας, του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, τοπικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, καθώς και σε ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα ζητήματα αυτά.

 

Την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 π.μ. - 15.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένο ιατρικό Σεμινάριο με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων – Εντοπισμός και Προστασία τους». Το σεμινάριο θα είναι κλειστού τύπου, απευθύνεται αποκλειστικά σε ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Ο Άγιος Παντελεήμων».

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, Νοσοκομείο Σάμου:

 

Εξειδικευμένο Ιατρικό Σεμινάριο*

«Θύματα Βασανιστηρίων – Εντοπισμός και Προστασία τους»

 

 

12.00 – 15.00: - Αρχές ιατρικής δεοντολογίας που αφορούν τους γιατρούς και τα θύματα βασανιστηρίων

- Σχετική διεθνής και Ευρωπαϊκή νομοθεσία

- Κλινικές εικόνες ως επακόλουθα διαφόρων μεθόδων βασανιστηρίων

- Επιπτώσεις των βασανιστηρίων στα διάφορα συστήματα

 

Εισηγήτρια: Μαρία Πίνιου- Καλλή, Ιατρός- Ειδικός Εμπειρογνώμονας σε θύματα βασανιστηρίων

 

 

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010, Αίθουσα Δήμου Βαθέως:

 

 

«Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου»

 

 

10.00 – 10.15: Εγγραφές / Χαιρετισμός

 

10.15 – 11.00: «Ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Ελληνική Πραγματικότητα»

 

Εισηγητές: - Ελένη Σπαθανά, Νομικός - Ειδική Σύμβουλος της ΄Υ.Α. στο πλαίσιο του Προγράμματος

 

- Κωνσταντίνος Πασαγιάννης , Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος της Υ.Α. για την υλοποίηση του προγράμματος στη Σάμο

 

 

11.10 - 14.30: «Θύματα βασανιστηρίων»

 

• Τι είναι τα βασανιστήρια και ποιος ο στόχος τους

 

• Θύματα βασανιστηρίων ως ευάλωτη ομάδα μεταξύ των προσφύγων

 

• Μέθοδοι βασανιστηρίων

 

• Τι μπορεί να κάνει κανείς από την θέση που βρίσκεται για να βοηθήσει ένα θύμα βασανιστηρίων

 

Εισηγήτρια: Μαρία Πίνιου- Καλλή, Ιατρός- Ειδικός Εμπειρογνώμονας σε θύματα βασανιστηρίων

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

 

Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, τηλ.: +30/ 6937934515, email:

[email protected]

 

Ιστοσελίδες: http://www.unhcr.gr (Ελληνικά)

http://www.unhcr.org (Αγγλικά)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο

 

ΜΙΛΑ! Μη φοβάσαι!

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο

 

Επιστημονική Ημερίδα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, ώρα 9.00-18.00

 

Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Πληροφορίες: Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

 

http://www.epsype.gr/images/EPSYPE_program.pdf'>http://www.epsype.gr/images/EPSYPE_program.pdf

210 6522396, http://www.epsype.gr

 

http://parents.org.gr/news/a305

Link to comment
Share on other sites

Στατιστικά Στοιχεία Καταγγελιών Παιδικής Κακοποίησης

 

O εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και την 20η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία καταγγελιών παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης που έχουν καταγραφεί στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056κατά το τελευταίο δεκάμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 μέχρι και 31/10/2010, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής, καταγράφηκαν συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν στο σύνολο τους 770 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης αφορούσαν στην παραμέληση των παιδιών, σε ποσοστό 48%, και στην άσκηση σωματικής βίας (σωματική κακοποίηση) σε ποσοστό 44%.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΦΥΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ

Σωματική Κακοποίηση παιδιού

176

129

35

340 (44%)

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

10

15

25 (3%)

Παραμέληση/ Εγκατάλειψη

159

138

71

368 (48%)

Εξώθηση σε επαιτεία

5

8

10

23 (3%)

Εξώθηση σε πορνεία ανηλίκου

 

 

1

1 (0%)

Ψυχολογική / Συναισθηματική Κακοποίηση

 

5

8

13 (2%)

ΣΥΝΟΛΟ

 

355 (46%)

299 (39%)

116 (15%)

770

 

Επιπλέον, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει ως θύτη σε μεγαλύτερο ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνο την μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα, ενώ το ποσοστό 6% αφορά σε άλλο πρόσωπο.

 

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΓΟΝΕΙΣ(αφορά και τους δύο)

 

148 (39%)

ΜΗΤΕΡΑ

 

146 (38%)

ΠΑΤΕΡΑΣ

 

65 (17%)

ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

24 (6%)

ΣΥΝΟΛΟ

 

383 (100%)

 

 

Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η κινητοποίηση και η άμεση αντίδραση όλων μας.

Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και αναφέρατε οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που κινδυνεύει.

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

(Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης)

Λεωφ. Καρέα & Δάφνης 2-Τ.Κ. 16233-Καρέας

Τηλ: 210-7609550, Φαξ: 210-7609554, e mail: [email protected]

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κυνήγι του Θησαυρού: Που είναι τα δικαιώματα του παιδιού;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20/11), η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει ακτιβιστική δράση,

το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 – 14:00, στο Άλσος Παγκρατίου.

 

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετάσχουν στο Παιχνίδι του Θησαυρού που θα λάβει χώρα στις 12:30.

 

Οδηγός του παιχνιδιού θα είναι η προσωπική ιστορία ενός παιδιού Ρομά και προορισμός των συμμετεχόντων θα είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Παράλληλα, εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν

το κοινό για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά στην Τσεχία και θα υπογράφονται εκκλήσεις.

 

http://www.amnesty.org.gr/

Link to comment
Share on other sites

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες το διήμερο συνέδριο με θέμα “Παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους και βρίσκονται εκτεθειμένα σε κινδύνους: Μία Ευρωπαϊκή πρόκληση”. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά («MissingChildrenEurope») και τον Βελγικό Οργανισμό για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά «ChildFocus», ενώ φιλοξενήθηκε από την Βασίλισσα Paola του Βελγίου στο Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών.

 

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα ΠαιδιάMissingChildrenEurope»), έδωσε δυναμικό “παρών” στο συνέδριο, συμμετέχοντας στις εργασίες του και παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του, μαζί με τους υπόλοιπους 23 οργανισμούς-μέλη του MCE, που δραστηριοποιούνται συνολικά σε 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία.

MissingChildrenEurope (MCE)

O Oργανισμός Missing Children Europe αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά που εκπροσωπεί 24 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που λειτουργούν σε 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία. Καθένας από τους οργανισμούς αυτούς δραστηριοποιείται σε περιπτώσεις εξαφάνισης ή/και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της υποστήριξης των θυμάτων. Ο Οργανισμός Missing Children Europe χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Daphne της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

ChildFocus

Ο Βελγικός Οργανισμός για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά με το όνομα Child Focus δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, ο οργανισμός επικεντρώνει τις δράσεις του στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών και στη διακοπή της σεξουαλικής ή άλλης μορφής εκμετάλλευσής τους. Προκειμένου να αναφέρει κανείς μία εξαφάνιση, αρπαγή ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, μπορεί να καλέσει στον αριθμό 116 000 – την ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή επείγουσας βοήθειας. Οποιοσδήποτε έρχεται αντιμέτωπος με την παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο, μπορεί να το αναφέρει ανωνύμως στην ιστοσελίδα ενημέρωσης για το Κοινό, www.stopchildporno.be. Το Child Focus χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ των αναγκών του από τον βελγικό δημόσιο τομέα και κατά το υπόλοιπο από επιχειρήσεις και εθελοντικές εισφορές του Κοινού.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

http://www.thesmileofthechildworldday.org/

 

Βοηθηστε το Χαμογελο του Παιδιου στο εργο του. Αρκει μονο 1' απο το χρονο σας και μια υπογραφη σας και τιποτα αλλο!!!

 

9 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού

 

Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών

για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού

 

Την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για την υποβολή αίτησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καθιερωθεί η 9 Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού. Να διαδοθεί το όραμα ενός δεκάχρονου παιδιού σε ολόκληρο τον κόσμο : η ιδέα ενός παιδιού για όλα τα παιδιά, μια ημέρα από τα παιδιά για τα παιδιά και τους μεγάλους!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ YARA GAMBIRASIO 13 ΕΤΩΝ

Στις 26 Νοεμβρίου 2010 το απόγευμα εξαφανίστηκε η 13 ετών Γιάρα από την περιοχή Brembate Sopra στην πόλη Bergamo της Ιταλίας όπου και διαμένει. Η Γιάρα έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, το ύψος της είναι 1,50 μ. και φοράει σιδεράκια.

Για την εξαφάνιση της ανήλικης ενημερωθήκαμε από τον Οργανισμό Telefono Azzurro της Ιταλίας ο οποίος είναι μέλος του Missing Children Europe ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί και οι Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα παιδιά (Missing Children Europe) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 με την συνεργασία οργανώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων της εξαφάνισης, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Ο εθελοντικός μας οργανισμός στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, λειτουργεί υπό τον συντονισμό του το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC) το οποίο εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010 (http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newid=656).

Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

§ Eίναι μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Washington των Ηνωμένων Πολιτειών.

§ Είναι μέλος του Δ.Σ. στο Missing Children Europe.

§ Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών (Child Helplines International) που περιλαμβάνει τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης από 160 χώρες.

§ Είναι αναγνωρισμένος συνεργαζόμενος φορέας στο DPI (Department of Public Information) των Ηνωμένων Εθνών.

§ Είναι αναγνωρισμένος Μ.Κ.Ο. με συμβουλευτικό ρόλο στο ECOSOC (Economic and Social Council) των Ηνωμένων Εθνών

§ Είναι μέλος στο διεθνές site για τις εξαφανίσεις ανηλίκων www.missingkids.com

§ Είναι μέλος στην EFSC (European Federation for Street Children).

Στην προσπάθεια του Οργανισμού μας να δραστηριοποιηθεί και να σταθεί κοντά στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, προβαίνουμε στη δημιουργία, εκτύπωση και ανάρτηση αφισών τους σε σημεία της χώρας μας, σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές αρχές. Συνεργαζόμαστε επίσης με Μ.Μ.Ε. και άλλους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση τους.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παραπάνω δελτίου τύπου. Σε ενδεχόμενη ανεύρεση της Γιάρα θα σας ενημερώσουμε σχετικά με νέο δελτίο τύπου και θα παρακαλούσαμε για την άμεση αφαίρεση των αφισών από τους χώρους ανάρτησης.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παραπάνω Δελτίου Τύπου.

Εθνικό Κέντρο για την Εξαφάνιση, Εκμετάλλευση και Κακοποίηση Παιδιών

Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Η παρουσίαση φωτογραφιών του Σταύρου Θεοδωράκη και της Μαρίας Μαράκη από τις φυλακές ανηλίκων, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Θόλο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11).

 

Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν παράλληλα με τις μαρτυρίες των φυλακισμένων για τις συνθήκες κράτησης, το δικαστικό σύστημα, τη ζωή τους πριν τη φυλακή και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαίου 2011, με ελεύθερη είσοδο και ώρες επισκέψεων 10.00 – 21.00 καθημερινά.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 month later...

Η «Οδύσσεια» του Κομέλ και της Ζεϊνάμπ από το Αφγανιστάν έχει πρωταγωνιστές 2 παιδιά που βρέθηκαν στη χώρα μας, έχοντας χάσει τη μητέρα τους σε έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς της παράνομης διακίνησής τους, από την πατρίδα τους σε έναν καλύτερο τόπο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας καλεί να κατεβάσετε και να προβάλλετε ρεπορτάζ για την παραμονή τους στην Ελλάδα καθώς και όλη τη διαδικασία μέχρι την επιστροφή των 2 παιδιών στην μητέρα τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 χρόνια μετά...

UNICEF_logo.jpg

Unicef

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΜΠΑΡΓΚΟ - 4 Σεπτεμβρίου 2014, 17:15

Νέα παγκόσμια δεδομένα αποκαλύπτουν έντονη εξάπλωση της βίας κατά των παιδιών

120 εκατομμύρια κορίτσια θύματα σεξουαλικής βίας

Αύξηση του bullying στη χώρα μας

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 4 Σεπτεμβρίου 2014 - Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή δεδομένων σχετικά με τη βία κατά των παιδιών δείχνει την εντυπωσιακή έκταση της σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης - και αποκαλύπτει τις συμπεριφορές που διαιωνίζουν και δικαιολογούν τη βία, κρατώντας την «κρυμμένη σε κοινή θέα» σε κάθε χώρα και κοινότητα στον κόσμο.

«Αυτά είναι δυσάρεστα στοιχεία - καμία κυβέρνηση ή γονέας θα θέλει να τα δει», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ. «Αλλά εκτός και αν αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που η κάθε εξοργιστική στατιστική αντιπροσωπεύει - την ζωή ενός παιδιού του οποίου το δικαίωμα σε μια ασφαλή, προστατευμένη παιδική ηλικία έχει παραβιαστεί - ποτέ δεν θα αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι η βία κατά των παιδιών είναι φυσιολογική και επιτρεπτή. Δεν είναι τίποτα από τα δύο.»

Η έκθεση της UNICEF «Κρυμμένη σε κοινή θέα» βασίζεται σε στοιχεία από 190 χώρες, τεκμηριώνοντας τη βία σε μέρη όπου τα παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλή: στην κοινότητα, στο σχολείο, στο σπίτι τους. Περιγράφει λεπτομερώς τις διαρκείς, συχνά δια μέσου ολόκληρων γενεών συνέπειες της βίας, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη βία είναι πιο πιθανό να γνωρίσουν την ανεργία, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και να γίνουν βίαια προς τους άλλους. Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από άτομα που ήταν ικανά και πρόθυμα να απαντήσουν και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες εκτιμήσεις.

Στοιχεία για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην έκθεση επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (2006). Όμως επισημαίνουν επίσης την εξάπλωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάζει οξεία άνοδο στη χώρα μας με το ποσοστό των παιδιών που παραδέχονται ότι άσκησαν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μια φορά στους προηγούμενους 2 μήνες να ανέρχεται σε 27% μεταξύ των 11χρονων και να φθάνει στο 51% μεταξύ 15χρονων. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία (51%).

Σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

· Σεξουαλική βία: Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 15-19 ετών που έχουν κάποια στιγμή παντρευτεί (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Η εξάπλωση της βίας από συντρόφους είναι 70% ή και παραπάνω στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ισημερινή Γουινέα και προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 50% στην Ουγκάντα​​, την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας και τη Ζιμπάμπουε. Στην Ελβετία, μια εθνική έρευνα μεταξύ κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών το 2009 διαπίστωσε ότι το 22% και 8% αντίστοιχα, είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας που περιλάμβανε τη φυσική επαφή. Η πιο κοινή μορφή σεξουαλικής βίας και για τα δύο φύλα ήταν θυματοποίηση στον κυβερνοχώρο.

· Ανθρωποκτονία: Το ένα πέμπτο των θυμάτων ανθρωποκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 20 ετών, με συνέπεια περίπου 95.000 θανάτους το 2012. Η ανθρωποκτονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών ηλικίας 10 έως 19 ετών στον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και την Κολομβία. Η Νιγηρία εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών παιδιών - 13.000. Μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών.

· Σχολικός Εκφοβισμός: Λίγο πάνω από 1 στους 3 μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών σε όλο τον κόσμο βιώνουν σε τακτική βάση τον εκφοβισμό μέσα στο σχολείο. Στη Σαμόα, η αναλογία αυτή είναι σχεδόν 3 στους 4. Σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών 11 έως 15 ετών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αναφέρουν ότι έχουν ασκήσει εκφοβισμό σε άλλα παιδιά - στη Λετονία και τη Ρουμανία το παραδέχονται σχεδόν οι 6 στους 10.

· Βίαια πειθαρχία: Περίπου 17% των παιδιών σε 58 χώρες υπόκεινται σε σοβαρές μορφές σωματικής τιμωρίας (χτυπήματα στο κεφάλι, τα αυτιά ή το πρόσωπο ή δυνατά και επανειλημμένα χτυπήματα). Πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών βιώνουν τη σοβαρή σωματική τιμωρία στο Τσαντ, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Συνολικά, τρεις στους 10 ενήλικες πιστεύουν ότι η σωματική τιμωρία χρειάζεται για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά. Στη Σουαζιλάνδη, το 82% λέει ότι η σωματική τιμωρία είναι απαραίτητη.

· Στάσεις απέναντι στη βία: Σχεδόν τα μισά από όλα τα κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 15 έως 19 ετών (περίπου 126 εκατομμύρια) πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 80% ή περισσότερο στο Αφγανιστάν, τη Γουινέα, την Ιορδανία, το Μάλι και το Τιμόρ-Λέστε. Σε 28 από 60 χώρες με στοιχεία για τα δύο φύλα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών από τα αγόρια πιστεύουν ότι η ο ξυλοδαρμός της συζύγου είναι μερικές φορές δικαιολογημένος. Στην Καμπότζη, τη Μογγολία, το Πακιστάν, τη Ρουάντα και τη Σενεγάλη, τα κορίτσια έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τα αγόρια να νομίζουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται μερικές φορές να δέρνει τη γυναίκα του. Στοιχεία από 30 χώρες δείχνουν ότι περίπου 7 στα 10 κορίτσια 15-19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης ποτέ δεν είχαν αναζητήσει βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν ότι ήταν κακοποίηση ή ότι δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.

Η UNICEF υποδεικνύει έξι στρατηγικές ώστε να γίνει η κοινωνία στο σύνολό της, από τις οικογένειες μέχρι τις κυβερνήσεις, ικανότερη στην πρόληψη και τον περιορισμό της βίας κατά των παιδιών. Αυτές περιλαμβάνουν 1) την υποστήριξη των γονέων, κηδεμόνων και οικογενειών 2) την επιμόρφωση των παιδιών με δεξιότητες 3) την αλλαγή νοοτροπιών που ενθαρρύνουν τη βία και τις διακρίσεις 4) την παροχή και προώθηση υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα παιδιά 5) την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών και 6) την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βία και το ανθρώπινο και κοινωνικο-οικονομικό κόστος της, προκειμένου να αλλάξουν οι νοοτροπίες και τα πρότυπα.

«Η βία κατά των παιδιών λαμβάνει χώρα κάθε μέρα, παντού. Και ενώ κατά κύριο λόγο βλάπτει ατομικά τα παιδιά, διαρρηγνύει επίσης τον κοινωνικό ιστό - υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την πρόοδο. Αλλά η βία κατά των παιδιών δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να προληφθεί - αν αρνηθούμε να αφήσουμε τη βία να παραμένει στις σκιές,» δήλωσε Άντονι Λέικ. «Τα στοιχεία σε αυτή την έκθεση μας υποχρεώνουν να δράσουμε - για το καλό του κάθε ενός από όλα αυτά τα παιδιά ξεχωριστά και για τη μελλοντική δύναμη των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.»

Πρωτοβουλίες της UNICEF κατά της βίας

Η UNICEF ξεκίνησε την πρωτοβουλία #ENDViolence για να παροτρύνει τη συλλογική δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, τονίζοντας το γεγονός ότι η βία είναι παντού, αλλά συχνά συμβαίνει χωρίς να γίνεται αντιληπτή ή είναι ανεκτή λόγω των κοινωνικών και πολιτιστικών προτύπων. Με το σύνθημα «Κάντε το αόρατο, ορατό», η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ως ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπιών, συμπεριφορών και πολιτικών. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες για την συλλογή στοιχείων σχετικά με το τι είναι αποτελεσματικό και ενισχύει την αντίληψη ότι η βία μπορεί να προληφθεί μέσα από το παράδειγμα επιτυχημένων προσπαθειών και κινημάτων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Περίπου 70 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ενταχθεί επίσημα στο #ENDviolence, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναφορά της βίας κατά των παιδιών σε όλες τις μορφές της. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.unicef.org/endviolence/

Στην Ελλάδα η UNICEF Ελλάδοςέχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της βίας με σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της χώρας με αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό.

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία για την Ελλάδα εδώ: http://www.unicef.gr/uploads/filemanager/PDF/2014/pinakes_Greece.pdf

Οι πλήρεις εκθέσεις της UNICEF, θα αναρτηθούν μετά τη λήξη του Εμπάργκο στις παρακάτω διευθύνσεις:

- “Hidden in plain sight: A statistical analysis of violence against children”

URL: http://www.unicef.org/publications/index_74865.html

- “Strategies for Preventing and Responding to Violence against Children”

URL: http://www.unicef.org/publications/index_74866.html

Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις καλέστε στο 210 72 55 555 ή 6944653799 (κ. Ηλία Λυμπέρη).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα,

Είναι πολύ κρίσιμο αυτή τη χρονική στιγμή να ξαναστείλουμε mail διαμαρτυρίας προς βουλευτές για το νομοσχέδιο ειδικής εκπαίδευσης που αποκλείει τα παιδιά με αυτισμό και δημιουργεί άμεση διάκριση με την ευνοϊκότερη μεταχείριση μαθητών με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Παρακαλούμε θερμά διαδώστε όλες τις συνημμένες πληροφορίες προς γονείς παιδιών στο αυτιστικό φάσμα, συγγενείς, ειδικούς που ενδιαφέρονται να μας υποστηρίξουν αλλά και απλούς πολίτες. Χρησιμοποιείστε ότι κρίνετε κατάλληλο, θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως να υποστηρίξετε πλήρως τις θέσεις της ομοσπονδίας αυτισμού.

Σας ευχαριστώ,

Ρένα Καλλέργη

Γραμματέας Ε.Ο.Δ.Α.Φ. (Εθνική Ομοσπονδία Αυτισμού)

renakallergi(ατ)gmail.com / 6973482667

___________________________________________________________________________________________________

Αθήνα 08 Αυγούστου 2014 / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 30 Σεπτεμβρίου 2014

Από : Ε.Ο.Δ.Α.Φ.

(Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα Αυτιστικού Φάσματος)

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

Προς:

- Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδο

- Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο

- Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Κουκοδήμο

Κοινοποίηση:

- Γραφείο Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά

- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου

- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

- Υποεπιτροπή για τη μελέτη θεμάτων Αναπηρίας της Βουλής

- Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Α. Κυριαζή

- Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ.Κ. Λολίτσα

- Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σ. Γκλαβά

- Βουλευτές

 

Θέμα : Αναλυτικές Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού Ε.Ο.Δ.Α.Φ. σχετικά με το Νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης (αρ.πρωτ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 8115/8 Αυγ. 2014)

Κυρίες/οι,

Τα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος (ΑΦ) στη χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές των έγκυρων αρμόδιων οργανισμών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ανέρχονται περίπου σε 200.000 (διακόσιες χιλιάδες).

Συνεπώς, είναι μία από τις πολυπληθέστερες (και κατά τα φαινόμενα η μεγαλύτερη) κατηγορίες αναπηρίας.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νομοθετικής πρότασης του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το νομοσχέδιο ειδικής εκπαίδευσης, είναι ότι καταργεί όλα τα Δικαιώματα που είχαν θεσπιστεί για τα παιδιά του ΑΦ με τον νόμο 3699 / 08, ενώ θεσπίζει και νομιμοποιεί μέτρα περικοπών, που στο διεθνές δίκαιο θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «μπαίνει για τα καλά» στην κατηγορία των χωρών των οποίων η κοινωνικοοικονομική ζωή βασίζεται στις μαζικές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των πολιτών τους, οι οποίες μετουσιώνονται σε οικονομικά κέρδη μιας μικρής κοινωνικοπολιτικής ολιγαρχίας των εκάστοτε κρατούντων.

Επίσης, αποδεικνύει το ανεδαφικό και την υποκρισία των πανηγυρισμών για δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» και για δήθεν «ανάπτυξη», αφού οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις εις βάρος ανάπηρων παιδιών, δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι μπαίνουμε πλέον σε καθεστώτα πολύ χειρότερα των μέχρι τώρα μνημονίων, ανεξάρτητα από το αν θα ονομάζονται «μνημόνια», «προγράμματα σταθερότητας», «διαρθρωτικές αλλαγές», «μεταρρυθμιστικά πλαίσια», ή κάπως αλλιώς...

-Οι διατάξεις της συγκεκριμένης πρότασης νόμου του ΥΠΑΙΘ, αν ψηφιστούν και γίνουν νόμος, παραβιάζουν θεμελιώδη Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, το ίδιο το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό πολίτευμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τις διεθνείς συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις πρόσφατες υποδείξεις ΟΗΕ για τη χώρα μας, ως προς τις παραβιάσεις των Δικαιωμάτων αυτών.

Οι προτάσεις της ΕΟΦΑΦ επιγραμματικά είναι :

1. Διατήρηση της αρχής του πλήρους και εξατομικευμένου χαρακτήρα της ΠΣ για τα παιδιά του ΑΦ.

2. Διατήρηση και ενίσχυση του Δικαιώματος των Γονέων στην πρόσληψη ιδιωτικής ΠΣ (μηδενικό κόστος για το Ελληνικό κράτος, δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του αναλυτικού προγράμματος από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αποφυγή ψυχικής και σωματικής κακοποίησης, μέγιστο όφελος εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο για το μαθητή στο ΑΦ).

3. Η Δημόσια ΠΣ των παιδιών του ΑΦ, πρέπει (όπως και σε κάθε πάθηση) να στελεχώνεται κατά προτεραιότητα από τους έχοντες μεγαλύτερη ειδίκευση στον Αυτισμό.

4. Διατήρηση της αρχής ότι η ΠΣ των παιδιών του ΑΦ μειώνεται ή διακόπτεται μόνο μετά από αίτηση και την σύμφωνη γνώμη των ίδιων και των Γονέων τους.

5. Διατήρηση της αρχής ότι η έγκριση της ΠΣ όπως και κάθε είδους Εκπαιδευτικής υποστήριξης, γίνεται αυτοδικαίως βάσει της πάθησης του παιδιού και όχι βάσει αυθαίρετων περικοπών.

6. H ΠΣ είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Τμήμα Ένταξης (ΤΕ), ότι μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο Σχολείο ανεξάρτητα από το ΤΕ.

7. Διατήρηση της αρχής ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑΥ – Β΄βάθμια ΕΔΕΑ κλπ), απλά εισηγούνται / γνωμοδοτούν και οι Γονείς αποφασίζουν.

8. Χρήση του Δικαιώματος στην ειδική εξέταση για τους μαθητές στο ΑΦ (συμπεριλαμβανομένης της προφορικής), αποφασίζει το ίδιο το παιδί και οι Γονείς του αυτοδίκαια, βάσει της πάθησής του.

9. Διατήρηση της δέσμευσης ότι το υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να δημιουργεί εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού για τα παιδιά του ΑΦ που αδυνατούν ακόμη να φοιτήσουν στο κανονικό Σχολείο (ΑΦ Χαμηλής Λειτουργικότητας).

10. Διατήρηση της αρχής ότι κανένα παιδί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος δεν μπορεί να τοποθετείται σε πλαίσιο όπου επικρατούν απάνθρωπες και εξευτελιστικές για αυτό συνθήκες καθώς και καθεστώς βασανισμού του (είτε σωματικού, είτε ηθικού – μη σωματικού).

Κυρίαρχο αίτημα των 200.000 οικογενειών με παιδιά στο ΑΦ :

H Θεσμοθέτηση της νομοθετικής πρότασης της ΕΟΔΑΦ (Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος): «ΑΠ 8972 / 29/07/2013 / Υπουργείο Παιδείας / Γραφείο Υπουργού» – άρθρα Α3 – Α5, που ορίζουν

-ότι το Εκπαιδευτικό σχήμα του παιδιού, το επιλέγουν και το αποφασίζουν οι Γονείς.

- Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί επίσης να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων Ν. 3699/2008 αρ 7 παρ. 4γ

-ότι η δημόσια ΠΣ των παιδιών του ΑΦ είναι εξατομικευμένη (αποκλειστικά για κάθε συγκεκριμένο παιδί), εξειδικευμένη και πλήρης (από την 1η Σεπτέμβρη κάθε έτους για όλες τις ημέρες, ώρες και δραστηριότητες του Σχολείου (συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων), όπως επιβάλλουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού, τα οποία οφείλουν να είναι και η πρώτιστη μέριμνα του νομοθέτη.

-οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας (ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑΥ – Β΄βάθμια ΕΔΕΑ κλπ), απλά εισηγούνται / γνωμοδοτούν και τα παιδιά και οι Γονείς τους επιλέγουν / αποφασίζουν μεταξύ των γνωματεύσεων ΟΛΩΝ των ειδικών που έχουν λάβει από Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ή από ιδιώτες ειδικούς κατέχοντες τα σχετικά τυπικά προσόντα, ιδίως δε, από τους ειδικούς που εμπιστεύονται και οι οποίοι παρακολουθούν το παιδί, όποια εξ αυτών κρίνουν καλύτερη για το συμφέρον και τα Δικαιώματα του παιδιού, τα οποία οφείλουν να είναι και η πρώτιστη μέριμνα του νομοθέτη.

-ότι για τα παιδιά του ΑΦ, μοναδικό κατάλληλο πλαίσιο είναι η φοίτηση στο γενικό Σχολείο με ΠΣ α)ατομική, β)ειδικευμένη στον Αυτισμό και γ)πλήρη (από την 1η Σεπτέμβρη, όλες τις ημέρες / ώρες και όλες τις δραστηριότητες του Σχολείου, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων.

-ότι για τα παιδιά (χαμηλής λειτουργικότητας ή συννοσηρότητας με νοητική υστέρηση) που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο γενικό Σχολείο, μοναδική αποδεκτή λύση είναι η φοίτηση σε εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού που υποχρεούται να ιδρύει το ΥΠΑΙΘ, στελεχωμένα από Εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στον Αυτισμό και με κατάλληλες υποδομές, ως προπαρασκευαστικές δομές της ένταξης στη γενική Εκπαίδευση, για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου αυτή επιτευχθεί.

Εφʼ όσον δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, (όπως τώρα), επόμενη εναλλακτική (αλλά υποδεέστερη) λύση η φοίτηση στο γενικό Σχολείο με πλήρη και ειδικευμένη ΠΣ.

Η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας.

Μετά από τη συνημμένη αναλυτική ενημέρωση, την οποία έχετε την υποχρέωση να μελετήσετε όλοι διεξοδικά :

Ζητείται :

1. η απόσυρση των προτάσεων του Υ. ΠΑΙΘ. για την ειδική εκπαίδευση και η κατάρτιση νέου νομοσχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού.

2. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Μετά και από την παρούσα αναλυτική ενημέρωση κάθε βουλευτής ή αρμόδιος Υπουργείου ή άλλου κρατικού φορέα αγνοώντας από πρόθεση τα αιτήματά μας, με την ψήφιση ή αυθαίρετη εφαρμογή του συνόλου ή επιμέρους άρθρων του παρόντος νομοσχεδίου Ειδικής Εκπαίδευσης θα θεωρηθεί ότι «συμμετέχει», «προωθεί» και «εγκρίνει» στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών στο ΑΦ και θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος H Γραμματέας

Σταυρόπουλος Ιωάννης Καλλέργη Ειρήνη

Τηλ. 210 6525959 / 6934994777 Τηλ. 210 5054751 / 6973482667

E-mail : pedikeomata(ατ)gmail.com E-mail: renakallergi(ατ)gmail.com

Link to comment
Share on other sites

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
×
×
  • Δημιουργία νέου...