Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τριτογενές κάπνισμα

Recommended Posts

Καλημέρα,

Με αφορμή την απαγόρευση καπνίσματος και την κουβέντα που είχα με μια φίλη μου χθες, είπα να ανοίξω αυτό το θέμα που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό.

Είχα ακούσει ότι παρόλο που κάποιος μπορεί να μην καπνίζει μπροστά στα παιδιά, υπάρχουν κάποιες ουσίες τοξικές και ίσως και καρκινογόνες που μένουν πάνω του (χέρια, ρούχα, μαλλιά κλπ). Ψάχνοντας στο internet βρήκα το παρακάτω άρθρο που τα λέει αναλυτικά.

http://www.pediatros.com/MAIN/article-444-0-0-0.aspx

Παρόλο που είμαι τελείως κατά του καπνίσματος, δεν άνοιξα αυτό το θέμα για να σας τρομάξω και να σταματήσετε το κάπνισμα. Άλλωστε αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Απλά πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι κάποια πράγματα ώστε να μην εκθέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο. Αν διαβάσετε το άρθρο θα δείτε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που καπνίζει (εκτός σπιτιού βέβαια), όπως να πλένει τα χέρια του, να άλλάζει ρούχα κλπ.

Βέβαια το καλύτερο είναι να σταματήσετε το κάπνισμα :-)

• 1 χρόνο μετά...

Διαφημίσεις

Το «τριτογενές κάπνισμα» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα ακόμα και ραδιενεργά υλικά.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι το μείγμα σωματιδίων (particulate matters) που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει 250 τοξικά χημικά, και τουλάχιστον 10 από αυτά είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Αυτά είναι:

-Υδροκυάνιο (χρησιμοποιείται σε χημικά όπλα)

-Μονοξείδιο του άνθρακα

-Βουτάνιο

-Αμμωνία

-Τολουόλιο (ανευρίσκεται σε διαλύτες χρωμάτων)

-Αρσενικό

-Μόλυβδος

-Χρώμιο (χρησιμοποιείτο στην κατασκευή χάλυβα)

-Κάδμιο (χρησιμοποιείτο στην κατασκευή μπαταριών)

-Πολώνιο-210 (ισχυρό ραδιενεργό καρκινογόνο)

Τα παιδιά όπως γνωρίζομε είναι πιο ευάλωτα στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, γιατί εξερευνούν και μαθαίνουν βάζοντας διάφορα αντικείμενα και τα χέρια τοις στο στόμα τους, μπουσουλούν πάνω σε πατώματα και χαλιά όπου έχει επικαθήσει το μείγμα από κατάλοιπα του καπνού, αναπνέουν πιο γρήγορα και έχουν μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους για να εκδηλωθούν οι συνέπειες.

Όπως διευκρινίζει ο Δρ. Philip Ladringan, παιδίατρος, επικεφαλής του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών στη Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, η φράση «τριτογενές κάπνισμα» είναι ένας εντελώς καινούργιος όρος ο οποίος πρόκειται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην συμπεριφορά μας. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι κλείνοντας την πόρτα της κουζίνας για να καπνίσομε μακριά από τα παιδιά, δεν τα προστατεύει από τις συνέπειες αυτού του τσιγάρου», λέει. «Υπάρχουν καρκινογόνα σε αυτόν τον τριτογενή καπνό και ο κίνδυνος του καρκίνου ελλοχεύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, που έρχονται σε επαφή»

Γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης έδωσαν τον χαρακτηρισμό «τριτογενές κάπνισμα» προκειμένου να περιγράψουν αυτά τα χημικά, σε μια νέα έρευνα που μελέτησε τους κινδύνους για τα παιδιά και τα μωρά και έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Pediatrics. «Όλοι γνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο, αλλά δεν γνωρίζουν για το τριτογενές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jonathan Winickoff, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού, ίσως καπνίζουν. Όπως και στο αυτοκίνητο. Όταν οι γονείς βάζουν στο παιδί τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, ανοίγουν το παράθυρο και καπνίζουν, νομίζουν ότι όλα είναι εντάξει επειδή τα παιδιά τους δεν γίνονται παθητικοί καπνιστές», προσθέτει ο Winickoff. «Μέγα λάθος. Γι΄αυτό χρειαζόμασταν έναν όρο προκειμένου να περιγράψουμε τις αόρατες τοξίνες του καπνού». Ο τριτογενής καπνός είναι αυτό που μυρίζουμε όταν ένας καπνιστής μπει σε έναν μικρό κλειστό χώρο, ακόμα και όταν έχει σβήσει το τσιγάρο του ή όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο όπου κάποιοι κάπνιζαν πριν. «Η μύτη μας δεν ψεύδεται. Αυτά τα στοιχεία είναι τόσο τοξικά, ώστε το μυαλό σου σε προειδοποιεί: Απομακρύνσου».

Για να προστατευτούν τα παιδιά από το τριτογενές κάπνισμα, οι καπνιστές θα πρέπει όχι μόνο να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, αλλά και να αλλάζουν τουλάχιστον σακάκι και να πλένουν τα χέρια τους προτού έλθουν σε επαφή με παιδιά. Πρέπει οπωσδήποτε να ενθαρρυνθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Αποτελέσματα μελέτης για το κάπνισμα

Η ΕΡΕΥΝΑ μελέτησε τη στάση σχετικά με το κάπνισμα σε 1.500 νοικοκυριά σε διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία καπνιστών και μη καπνιστών γνώριζε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό για τα παιδιά. Το 95% των μη καπνιστών και το 84% των καπνιστών συμφώνησαν ότι «η εισπνοή καπνού από το τσιγάρο των γονιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μωρών και παιδιών». Όμως 65% των μη καπνιστών και 43% των καπνιστών γνώριζαν τους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι εάν άνοιγαν για λίγο το παράθυρο ή εάν έναν ανεμιστήρα, ο καπνός θα διαλυόταν και έτσι τα παιδιά δεν θα επηρεάζονταν. Μόνο το 26.7% των νοικοκυριών εφάρμοζαν αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στο σπίτι.

Συμπερασματικά αυτή η έρευνα κατέδειξε ότι η πεποίθηση ότι το τριτογενές κάπνισμα επιδρά αρνητικά πάνω στην υγεία των παιδιών σχετίζεται με απαγόρευση του καπνίσματος στο σπίτι. Τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην μάχη κατά του καπνίσματος.

Το Ίδρυμα του Παιδιού Tommyʼs στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η προειδοποίηση των εγκύων. Τα τοξικά του τσιγάρου είναι γνωστό ότι επαυξάνουν σημαντικά τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Επιπλέον το τριτογενές κάπνισμα μπορεί να βλάψει την υγεία του αγέννητου μωρού.

http://www.paidiatros.com/children/Tertiary-Thirdhand-smoking/

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=144374

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081229105037.htm

http://www.msnbc.msn.com/id/35318118/ns/health-addictions/t/third-hand-smoke-danger-babies-toddlers/

Ωραία όλα αυτά/ Δεν διαφωνώ.

ΑΛΛΑ, το παιδί παθαίνει κακό μόνο από τα υπολλέιματα του καπνού;

Τι γίνεται με τα αυτοκίνητα; τι γίνεται με τις εξατμήσεις;

Πόσες φορές δεν ε΄χουμε δει όλοι στο δρόμο μαμάδες με καροτσάκια να περνάνε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα....

Τι γίνεται με όλα όσα τρώμε και πίνουμε; Το νερό της βρύσης ξέρετε πόσα πρόσθετα έχει; Τα εμφιαλωμένα είναι ακόμα χειρότερα....

Τι γίνεται με τα παιδικά παιχνίδια; Είναι όλα κατασκευασμένα από τα υλικά που λένε ότι είναι; Και είναι αυτά τα υλικά σίγουρα μη τοξικά; Από ό,τι ξέρω η τοξικότητα δεν αποδεικνύεται μόνο με μελέτες λίγω ημερών ή εβδομάδων, αλλά θέλει πολλές φορές και χρόνια.....

Για να "γλιτώσουν" τα παιδιά από όλα όσα είναι επικίνδυνα πρέπει απλά να τα κλέισουμε σε μια γυάλα με οξυγόνο....

Πόσες φορές δεν ε΄χουμε δει όλοι στο δρόμο μαμάδες με καροτσάκια να περνάνε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα....

Τι γίνεται με όλα όσα τρώμε και πίνουμε; Το νερό της βρύσης ξέρετε πόσα πρόσθετα έχει; Τα εμφιαλωμένα είναι ακόμα χειρότερα....

Τι γίνεται με τα παιδικά παιχνίδια; Είναι όλα κατασκευασμένα από τα υλικά που λένε ότι είναι; Και είναι αυτά τα υλικά σίγουρα μη τοξικά; Από ό,τι ξέρω η τοξικότητα δεν αποδεικνύεται μόνο με μελέτες λίγω ημερών ή εβδομάδων, αλλά θέλει πολλές φορές και χρόνια.....

Για να "γλιτώσουν" τα παιδιά από όλα όσα είναι επικίνδυνα πρέπει απλά να τα κλέισουμε σε μια γυάλα με οξυγόνο....

ΟΚ! Εφόσων τα παιδια μας εκτειθονται καθημερινά σε επικυνδυνες και ανθυγειινες καταστασεις, τοτε ας τα αφηνουμε να εκτειθονται και στο τσιγαρο! Ενα πανω-ενα κάτω, σιγά μωρέ!

Και τι εγινε?

Ας τρωνε και ανθυγειινα, και τι εγινε?

Ενα πανω-ενα κάτω!

Ας τα αφηνουμε και στον ήλιο όλη μερα χωρίς αντιηλιακο!

Και τι εγινε? Ενα πάνω -ενα κάτω!

Ας τα αφήνουμε και αγυμναστα, αραχτά όλη μερα μπροστα στην τηλεόραση και το computer. Και τι εγινε? Ενα πάνω-ενα κάτω!

Εμ ετσι, δεν μεγαλώνουμε παιδιά! Ουτε σκυλια δεν θα τολμίσω να πω οτι μεγαλώνουμε γιατι θα πεσουν οι φιλόζωοι να με φανε!

ΟΚ! Εφόσων τα παιδια μας εκτειθονται καθημερινά σε επικυνδυνες και ανθυγειινες καταστασεις, τοτε ας τα αφηνουμε να εκτειθονται και στο τσιγαρο! Ενα πανω-ενα κάτω, σιγά μωρέ!

Και τι εγινε?

Ας τρωνε και ανθυγειινα, και τι εγινε?

Ενα πανω-ενα κάτω!

Ας τα αφηνουμε και στον ήλιο όλη μερα χωρίς αντιηλιακο!

Και τι εγινε? Ενα πάνω -ενα κάτω!

Ας τα αφήνουμε και αγυμναστα, αραχτά όλη μερα μπροστα στην τηλεόραση και το computer. Και τι εγινε? Ενα πάνω-ενα κάτω!

Εμ ετσι, δεν μεγαλώνουμε παιδιά! Ουτε σκυλια δεν θα τολμίσω να πω οτι μεγαλώνουμε γιατι θα πεσουν οι φιλόζωοι να με φανε!

Αν αυτό κατάλαβες ότι λέω....ΟΚ! Πάσο!

Στη θέση σου (αν και δεν μου αρέσει να υποδεικνύω) θα διάβαζα καλύτερα τι λέει ο άλλος και θα το έβλεπα λίγο πιο ανοιχτα!

Διαφημίσεις

Για να "γλιτώσουν" τα παιδιά από όλα όσα είναι επικίνδυνα πρέπει απλά να τα κλέισουμε σε μια γυάλα με οξυγόνο....[/QUOTE]

... Οπώτε, τί πρέπει να κάνουμε ?????????????

(Αφου δεν κατάλαβα, τότε μπορεις σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις?)

Για να "γλιτώσουν" τα παιδιά από όλα όσα είναι επικίνδυνα πρέπει απλά να τα κλέισουμε σε μια γυάλα με οξυγόνο....[/QUOTE]

... Οπώτε, τί κάνουμε ?????????????

(Αφου δεν κατάλαβα, τότε μπορεις σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις?)

Ωραία λοιπόν, να ξαναεξηγήσω!

Οι απειλές γύρω μας είναι τόσο πολλές που αν θέλουμε να έχουμε ένα παιδάκι απαλαγμένο από όλες θα πρέπει να το κλείσουμε μέσα σε μια γυάλα. Είναι εφικτό; Όχι!

Το τσιγάρο, χωρίς να λέω πουθενά ότι δεν είναι επικίνδυνο, είναι ένα μέσα σε όλα τα άλλα! Απλά ίσως έχει γίνει "μόδα" και στην Ελλάδα (γαιτί αλλού ήταν πιο νωρίς και τώρα χαλαρώνουν τα πράγματα) να "πολεμάμε" τον εχθρό στην παρουσία του τσιγάρου και την ίδια στιγμή να αφήνουμε όλα τα άλλα έτσι όπως είναι!

Γιατί, για πες μου, πόσοι είναι οι Έλληνες που πάνε πίσω από το σκυλάκι τους και μαζεύουν ότι αυτό αφήσει; Εκεί μετά θα παίξει το δικό σου παιδί.

Πόσοι είναι οι Έλληνες που δεν περνάνε με το καρίτσι ανάμεσα από τα αυτοκίνητα;

Πόσοι δίνουν στο παιδί τους νερό από πηγούλα (άλλοι κίνδυνοι εκεί);

Πόσοι φίνουν λαχανικά και κρέας "πεντακάθαρα"; Και μην μου πέις για βιολογικά, γιατί και αυτά ποτίζονται κλπ

Πόσοι στο σπίτι τους δεν έχουν τηλεκοντρόλ, ιντερνετ, κινητό, φορητό τηλέφωνο (ή δεν έχει ο γείτονας τους);

Είναι τόσα πολλά.....

Ωραία λοιπόν, να ξαναεξηγήσω!

Οι απειλές γύρω μας είναι τόσο πολλές που αν θέλουμε να έχουμε ένα παιδάκι απαλαγμένο από όλες θα πρέπει να το κλείσουμε μέσα σε μια γυάλα. Είναι εφικτό; Όχι!

Το τσιγάρο, χωρίς να λέω πουθενά ότι δεν είναι επικίνδυνο, είναι ένα μέσα σε όλα τα άλλα! Απλά ίσως έχει γίνει "μόδα" και στην Ελλάδα (γαιτί αλλού ήταν πιο νωρίς και τώρα χαλαρώνουν τα πράγματα) να "πολεμάμε" τον εχθρό στην παρουσία του τσιγάρου και την ίδια στιγμή να αφήνουμε όλα τα άλλα έτσι όπως είναι!

Γιατί, για πες μου, πόσοι είναι οι Έλληνες που πάνε πίσω από το σκυλάκι τους και μαζεύουν ότι αυτό αφήσει; Εκεί μετά θα παίξει το δικό σου παιδί.

Πόσοι είναι οι Έλληνες που δεν περνάνε με το καρίτσι ανάμεσα από τα αυτοκίνητα;

Πόσοι δίνουν στο παιδί τους νερό από πηγούλα (άλλοι κίνδυνοι εκεί);

Πόσοι φίνουν λαχανικά και κρέας "πεντακάθαρα"; Και μην μου πέις για βιολογικά, γιατί και αυτά ποτίζονται κλπ

Πόσοι στο σπίτι τους δεν έχουν τηλεκοντρόλ, ιντερνετ, κινητό, φορητό τηλέφωνο (ή δεν έχει ο γείτονας τους);

Είναι τόσα πολλά.....

Συμφωνώ σε ΟΛΑ!

Το θέμα μας είναι όμως το συγκεκριμένο! Επάνω σε αυτό τί προτεινεις να κανουμε? Η μήπως επειδή στην Ελλάδα εχουμε (όντως) πολλά θεματα ανοιχτα, καλό είναι να μην ασχοληθουμε με κανενα απο αυτά? Απο μονα τους ως δια μαγειας δεν λυνονται!

Εαν ανοιχτεί αλλο topic με καποιο (γιατι για όλα μαζι δεν γινεται) απο τα θεματα που προανεφερες, τοτε θα ακουσεις και την δική μου γνωμη...

Ειδικά γι΄αυτό με τα σκυλάκια....

Συμφωνώ σε ΟΛΑ!

Το θέμα μας είναι όμως το συγκεκριμένο! Επάνω σε αυτό τί προτεινεις να κανουμε? Η μήπως επειδή στην Ελλάδα εχουμε (όντως) πολλά θεματα ανοιχτα, καλό είναι να μην ασχοληθουμε με κανενα απο αυτά? Απο μονα τους ως δια μαγειας δεν λυνονται!

Εαν ανοιχτεί αλλο topic με καποιο (γιατι για όλα μαζι δεν γινεται) απο τα θεματα που προανεφερες, τοτε θα ακουσεις και την δική μου γνωμη...

Ειδικά γι΄αυτό με τα σκυλάκια....

Επάνω σε αυτό ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του!

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστους χώρους και πρέπει να εφαρμόζεται! Για μένα το θέμα τελειώνει εκεί! Αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμοστεί!

Κάπνισμε μέσα : ΟΧΙ

Κάπνισμα έξω : ΝΑΙ

το τριτογενες καπνισμα ειναι οντως πολυ επικινδυνο για τα νεογεννητα και ειναι σημαντικος παραγοντας αυξησης των πιθανοτητων του SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) -πως το λετε εντο στο ελλαντα :oops::oops::oops::lol::lol:

Το καπνισμα κατω απο τον απορροφητηρα πχ δεν προστατευει καθολου το νεο μελος της οικογενειας. Οι καπνιστες της οικογενειας πρεπει να εχουν ρουχα (τουλαχιστον μια ζακετα) που θα μενουν στο μπαλκονι μαζι με τα τσιγαρα τους, Επισης η ανασα του καπνιστη ειναι τοξικη (θανασιμα ισως για ενα νεογεννητο) για τουλαχιστον 20' μετα το καπνισμα. Ολα αυτα βεβαια δεν τα λαμβανουμε υπ'οψιν αν δε μας βολευει...

Και μην αρχισω τωρα το αλλο θεμα, οτι πολλοι απο εμας επιτρεπουμε τα παιδια μας να μας βλεπουν να καπνιζουμε γιατι θα βριζω μεχρι αυριο το απογευμα και δε θα ξερουν οι διαχειρηστες για τι πραγμα να με πρωτομπαναρουν, για την ασχετιλα ή την αθυροστομια :mad: (ειναι ενα απ΄τα πραγματα που πραματκα μισω και με βγαζει εκτος εαυτου)

Διαφημίσεις

Επάνω σε αυτό ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του!

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστους χώρους και πρέπει να εφαρμόζεται! Για μένα το θέμα τελειώνει εκεί! Αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμοστεί!

Κάπνισμε μέσα : ΟΧΙ

Κάπνισμα έξω : ΝΑΙ

δεν ειναι τοσο απλο. Νομικα ισως, αλλα εσυ ως γονιος, αν εισαι ενταξει με το νομο εισαι ενταξει και με τη συνειδηση σου;

Μην απευθυνεσαι σε μένα!!!! Δεν το έγραψα εγώ!

δεν απευθυνομαι σε σενα! Εκανα quote! δε φταιω εγω αν καπου μπερδευτηκατε εσεις με τα quote σας :D:D:D

Πρφανως απευθυνομαι σ'οποιον εγραψε το κειμενακι που εχω quotaρει :!::!::!::!:

δεν ειναι τοσο απλο. Νομικα ισως, αλλα εσυ ως γονιος, αν εισαι ενταξει με το νομο εισαι ενταξει και με τη συνειδηση σου;

Εγώ, λοιπόν, αφού σε μένα απευθείνεστε, δεν είμαι ούτε καπνίστρια, ούτε γονιόας. Απλά σκεπτομενη, αν θέλετε με τη δική μου λογική, που δεν έχω την απάιτηση να υιοθτού και οι άλλοι.

Το καπνισμα κατω απο τον απορροφητηρα πχ δεν προστατευει καθολου το νεο μελος της οικογενειας. Οι καπνιστες της οικογενειας πρεπει να εχουν ρουχα (τουλαχιστον μια ζακετα) που θα μενουν στο μπαλκονι μαζι με τα τσιγαρα τους, Επισης η ανασα του καπνιστη ειναι τοξικη (θανασιμα ισως για ενα νεογεννητο) για τουλαχιστον 20' μετα το καπνισμα. Ολα αυτα βεβαια δεν τα λαμβανουμε υπ'οψιν αν δε μας βολευει...

Και μην αρχισω τωρα το αλλο θεμα, οτι πολλοι απο εμας επιτρεπουμε τα παιδια μας να μας βλεπουν να καπνιζουμε γιατι θα βριζω μεχρι αυριο το απογευμα και δε θα ξερουν οι διαχειρηστες για τι πραγμα να με πρωτομπαναρουν, για την ασχετιλα ή την αθυροστομια :mad: (ειναι ενα απ΄τα πραγματα που πραματκα μισω και με βγαζει εκτος εαυτου)

1η παράγραφος είμαι καπνιστεια και τηρώ όλα αυτά που προαναφέρεις.Το ΣΠΙΤΙ μου είναι παντελώς άκαπνο.Όσο αναφορά τη 2η παράγραφο ναι καπνίζω μπροστά στο γιο μου και δεν αισθάνομαι καθόλου τύψεις γι'αυτό, έχοντας επίγνωση ότι το δικό μου παιδί έχει κάποιες πιθανότητες παραπάνω να γίνει καπνιστης απ΄οτι το δικό σου παιδί.Επισης έχει τύχει να γνωρίσω οικογένεια όπου η μαμά απαγόρευε στον μπαμπά να καπνίζει μπροστά στα παιδιά,συγνωμι αλλά δεν θα πάρω ( πλέον ο μπαμπας καπνίζει).

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

Εγώ, λοιπόν, αφού σε μένα απευθείνεστε, δεν είμαι ούτε καπνίστρια, ούτε γονιόας. Απλά σκεπτομενη, αν θέλετε με τη δική μου λογική, που δεν έχω την απάιτηση να υιοθτού και οι άλλοι.

emmaki, αν ομως ειχες παιδι και ησουν καπνιστρια, περα του τι λεει ο νομος, δε θα εκανες ο,τι ηταν δυνατον να το προστατευσεις;

Ο νομος περι προστασιας ανηλικου ειναι πολυ... χαλαρος ας πουμε... δεν κανουμε ομως το ελαχιστα δυνατο για τα παιδια μας συμφωνα μα το νομο..

1η παράγραφος είμαι καπνιστεια και τηρώ όλα αυτά που προαναφέρεις.Το ΣΠΙΤΙ μου είναι παντελώς άκαπνο.Όσο αναφορά τη 2η παράγραφο ναι καπνίζω μπροστά στο γιο μου και δεν αισθάνομαι καθόλου τύψεις γι'αυτό, έχοντας επίγνωση ότι το δικό μου παιδί έχει κάποιες πιθανότητες παραπάνω να γίνει καπνιστης απ΄οτι το δικό σου παιδί.Επισης έχει τύχει να γνωρίσω οικογένεια όπου η μαμά απαγόρευε στον μπαμπά να καπνίζει μπροστά στα παιδιά,συγνωμι αλλά δεν θα πάρω ( πλέον ο μπαμπας καπνίζει).

DALIA μου, αρχικα μπραβο σου που το σπιτι σου ειναι εντελως ακαπνο. Δεν ειναι ευκολο οταν εισαι καπνιστης. Εγω γενικως θαυμαζω τις καπνιστριες που κανουν ο,τι μπορουν να προστατευσουν τα παιδια τους, γιαιτ ειναι καθημερινος αγωνας που ξεκιναει απο την εγκυμοσυνη... ειναι πολυ ευκολο νομιζω για τις μη καπνιστριες πχ να κρινουν τις εγκυους που καπνιζουν και δεν καταλαβειναουν ποσο προσπαθουν να καπνιζουν!

Δευτερον, δεν ανεφερα πουθενα αν ειμαι καπνιστρια ή οχι και τι προτυπα εχουν τα δικα μου παιδια, το οτι κατι με νευριαζει δε σημαινει οτι δεν το κανω,ουτε οτι το κανω. Ειδικα οσον αφορα το καπνισμα, νομιζω οτι πολλοι καπνιστες θα ηθελαν να ξυπνησουν την επομενη μερα και να μην το χρειαζονται.

Δεν μπορεις να "απαγορευεις" σε κανενας να κανει κατι μπροστα στα παιδια του (εκτος κι αν μιλαμε για σεξ ;) ), δε θα λειτουργησει. Μια νευρωτικη μαμα κι ενας καταπιεσμενος μπαμπας ειναι μαλλον πολυ χειροτερο προτυπο απο εναν καπνιστη μπαμπα.

Αλλα ναι, με πειραζει που βλεπω 2 χρονων παιδακια να παιζουν με πακετα τσιγαρων, με πειραζει που βλεπω γονεις να καπνιζουν πανω απο το καροτσι επειδη βρισκονται σε εξωτερικο χωρο... και το χειροτερο που ακουσα προχθες κι εβγαλα καντιλες ηταν ενα παιδακι γυρω στα 4-5 στον παιδοτοπο... ειχε ο μπαμπας του τα τσιγαρα στο τραπεζι και λεει το παιδι "μπαμπα, πως το κανεις... να παω εξω να δοκιμασω"... και λεει ο μπαμπας "οχι τωρα παιδι μου, να μεγαλωσεις λιγο ακομα και θα σου δειξω" :evil::evil::evil:

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...