Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αιμάτωμα πλακουντα 10η εβδομάδα

Recommended Posts

αλλα σιγουρα παρα πολυ ξεκουραση οταν δεις εστω και λιγο καφε... παρτε το σαν προειδοποιηση του ιδιου του οργανισμου ότι θελει πιο χαλαρα..... :-D

Αυτό σηκώνει πάααρα πολύ συζήτηση. Και εξηγούμαι: κατά το πρώτο τρίμηνο (αλλά και στο δεύτερο μέχρι τις 20-22 εβδομάδες) αναπτύσσεται ο πλακούντας που παρέχει θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο στο έμβρυο. Ειδικά κατά τις πρώτες 12-14 εβδομάδες η ανάπτυξη του πλακούντα συνοδεύεται από προσκόλλησή του και ανάπτυξη επικοινωνίας με τα αγγεία της μήτρας (ουσιαστικά δηλαδή "σκάβει" το ενδομήτριο για να βρει τα αγγεία). Αν στην πορεία αυτή βρει κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο αγγείο ένα ποσό αίματος διαφεύγει, που είτε το βλέπεις κόκκινο (πρόσφατη αιμορραγία) είτε καφέ (παλιότερη) στον κόλπο. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συχνά. Η αντίληψη ότι χρειάζεται κατάκλιση αν δεις αίμα είναι μιας παλαιότερης γενιάς γυναικολόγων και έχει αποδειχτεί ότι δεν βοηθάει σε τίποτα. Το μόνο που επιτυγχάνεις είναι ότι το αίμα που έχει διαφύγει μένει μέσα στην μήτρα αντί να βγει λόγω βαρύτητας, τουλάχιστον μέχρι να σηκωθείς!

Περιπτώσεις σοβαρής αιμορραγίας (σαν περίοδος δηλαδή) ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από κράμπες και πόνο είναι ενδεικτικά επαπειλούμενης αποβολής, οι οποίες συμβαίνουν για πολλούς λόγους, όχι όμως γιατί η μαμά έκανε ή δεν έκανε κάτι. Σε περιπτώσεις που η μήτρα προετοιμάζεται να αποβάλει το κύημα συνήθως υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα (είτε συνήθως με το ίδιο το μωρό, είτε σπανιότερα με τη μαμά) το οποίο δε λύνεται με την ανάπαυση. Οπότε η ξάπλα είναι πάλι δώρον-άδωρο.

Να θυμάστε ότι η παρατεταμένη κατάκλιση στην εγκυμοσύνη προδιαθέτει σε θρόμβους, ακόμα κι από τις πρώτες εβδομάδες, οπότε μην το παρακάνουμε... ειδικά εφόσον αποδεδειγμένα δεν ωφελεί σε τίποτα.

Διαφημίσεις

στη δικη μου περιπτωση, gmichalop, η σχεδον κατακλιση (θα το χαρακτηριζα καλυτερα ηπιας μορφης αραγμα) στο 1ο τριμηνο ηταν επιτακτικη αναγκη λογω προηγουμενης αποβολης πριν 9 μηνες, οποτε και εχασα στην 20η εβδομαδα το μωρο μου, λόγω ανεπαρκειας τραχηλου που δεν ειχε διαγνωστει... τοτε μαλιστα ημουν καθε μερα κανονικα δραστηρια σε δουλεια, σπιτι, νοικοκυριο, διασκεδαση, κλπ, αφου δεν ειχα καμια απολυτως ενοχληση... ουτε καφε, ουτε αιμα, ουτε πονακια, ουτε τιποτα... μονο την μαυρη εκεινη βραδυα με ξαφνικη πλημμυρα αιματος.... οποτε δεν μιλαω για πληρη ακινησια, αλλα τουλαχιστον για πιο χαλαρους ρυθμους (ειδικα οταν εχεις και καποια συμπτωματα)...:-)

Κάτια,

Η αποβολή στις 20 εβδομάδες είναι να μην την εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου, λυπάμαι πολύ που το ακούω. Το πρόβλημα όμως είναι πως κανείς δεν μπορεί να σου πει με αποδείξεις ότι η κατάκλιση (ή το... άραγμα) σε ωφέλησαν τη δεύερη φορά. Δέχομαι την ανθρώπινη ανάγκη να κάνεις κάτι διαφορετικό στην επόμενη εγκυμοσύνη όταν σου συμβεί κάτι τόσο δυσάρεστο - κι εμείς οι γυναικολόγοι το ενθαρρύνουμε πολλές φορές αυτό - αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς οι αποδείξεις ότι η κατάκλιση, η προγεστερόνη, και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ περιορισμένες. Εδώ καλά-καλά ούτε για τις περιδέσεις δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις... Για να το πούμε και διαφορετικά: στη Βρετανία που σε εθνικό επίπεδο ούτε κατακλιση συνιστάται, ούτε προγεστερόνη δίνεται, ούτε περιδέσεις κατά κανόνα γίνονται τα ποσοστά αποβολών είναι ίδια όπως στον υπόλοιπο κόσμο... Τα ξέρω, τα έχω ζήσει από μέσα για μια δεκαετία.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η φυσιολογία των αποβολών είναι ελάχιστα γνωστή και μόνο υποθέσεις κάνουμε μέχρι στιγμής. Δύσκολο να το παραδεχτούμε και μακάρι να ήταν αλλιώς.

Γιώργος

• 6 χρόνια μετά...

:-|Καλησπέρα! Είμαι έγκυος στην 10 εβδομάδα και επειδή είναι και η πρώτη μου φορά που το βιώνω έχω κάποιες ερωτήσεις...Είχα επισκεφτεί τον ιατρό μου πριν 2 εβδομάδες και υπήρχε μια αποκόλληση (μικρή από τα λεγόμενα του) και ένα αιμάτωμα δίπλα από τον σάκο λίγο πιο μικρό. Το μόνο που μου έδωσε ως θεραπεία είναι μαγνήσιο αναβράζοντα και μου είπε ότι θα βγάλω λίγο αίμα. Εγώ αίμα δεν έχω δει καθόλου και έχουν περάσει σχεδόν μιάμιση εβδομάδα. Βέβαια μου έδωσε και μια ένεση σε περίπτωση που χρειαστεί.Νομιζω ότι η αποκόλληση οφείλεται πιο πολύ στο ότι δεν έχω καταφέρει ακόμα να κόψω τελείως το τσιγάρο. Βέβαια έμεινα ξαπλωμένη κάποιες μέρες αλλά δεν μπορώ συνέχεια καλοκαίρι έχουμε..Την Παρασκευή 17 Αυγούστου έχω πάλι ραντεβού για υπέρηχο και φυσικά να δούμε τι γίνεται με την αποκόλληση και το αιμάτωμα..Αυτό το αιμάτωμα που με προβληματίζει ιδιαίτερα!!! :rolleyes::x

10 ώρες πρίν, Peny192 είπε:

:-|Καλησπέρα! Είμαι έγκυος στην 10 εβδομάδα και επειδή είναι και η πρώτη μου φορά που το βιώνω έχω κάποιες ερωτήσεις...Είχα επισκεφτεί τον ιατρό μου πριν 2 εβδομάδες και υπήρχε μια αποκόλληση (μικρή από τα λεγόμενα του) και ένα αιμάτωμα δίπλα από τον σάκο λίγο πιο μικρό. Το μόνο που μου έδωσε ως θεραπεία είναι μαγνήσιο αναβράζοντα και μου είπε ότι θα βγάλω λίγο αίμα. Εγώ αίμα δεν έχω δει καθόλου και έχουν περάσει σχεδόν μιάμιση εβδομάδα. Βέβαια μου έδωσε και μια ένεση σε περίπτωση που χρειαστεί.Νομιζω ότι η αποκόλληση οφείλεται πιο πολύ στο ότι δεν έχω καταφέρει ακόμα να κόψω τελείως το τσιγάρο. Βέβαια έμεινα ξαπλωμένη κάποιες μέρες αλλά δεν μπορώ συνέχεια καλοκαίρι έχουμε..Την Παρασκευή 17 Αυγούστου έχω πάλι ραντεβού για υπέρηχο και φυσικά να δούμε τι γίνεται με την αποκόλληση και το αιμάτωμα..Αυτό το αιμάτωμα που με προβληματίζει ιδιαίτερα!!! :rolleyes::x

Αν ο γιατρός σου είπε να είσαι ξαπλωμένη , δεν υπάρχει δεν μπορώ! Έχεις καλοκαίρια πολλά μπροστά σου να ζησεις. Μπορεις. Το να κάτσεις λίγο ξάπλα για το καλό του παιδιού σου νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό. Όπως επίσης αν θεωρείς ότι το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για την αποκόλληση γιατί το συνεχίζεις;  Προσπάθησε και άλλο! (Καπνίστρια είμαι και καταλαβαίνω, αλλά.....) Μήπως δεν θέλεις αυτό το παιδί;  Μήπως ήρθε "τυχαία"? Μήπως δεν είχες σκεφτεί καλά αυτή την απόφαση; Άποψη μου να ακολουθήσεις τις συμβουλές του γιατρού κατά γραμμα και όλα θα πάνε καλά! Με το καλο!!!  (Εντελώς φιλικά)

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...