Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι γίνεται με την γονική άδεια στην περίπτωση διδύμων?

Recommended Posts

καλημέρα είμαι μητέρα διδυμων και εργάζομαι στο δημόσιο. Μόλις τα παιδά έγιναν 4 ετών σταμάτησα να έχω το μειωμένο ωράριο. μήπως υπάρχει κάποια που να γνωρίζει αν μπορώ να πάρω το μειωμένο ωράριο για πιο πολύ χρόνο καθώς έχω 2 παιδιά? σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε με διότι εχω πελαγώσει και χρειάζομαι αυτή την άδεια όσο τίποτε άλλο καθώς δεν έχω κάποιον να μου φυλάει τα παιδιά και με βοηθάει η μαμά μου. Αναρωτιεμαι αν θα μπορούσα να έχω μειωμένο ωράριο έστ μιας ώρας μόνο για ακόμα δύο έτη καθώς εκανα 2 παιδιά και όχι μόνο ένα!!!!

φιλιά και σας παρακαλώ βοηθήστε να ξέρετε!!!! μήπως υπάρχουν σχετικές αποφάσεις που να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και να ζητήσω από την υπηρεσία μου την παράταση του μειωμένου λόγω διδύμων???

Συγνώμη στο δημόσιο έχετε μειωμένο μέχρι τα παιδιά να γίνουν 4 ετών??? Κατάλαβα καλα?

Αλλοίμονο στις μαμάδες του ιδιωτικού τομέα...που τώρα μόλια κατάφεραν να πάρουν 6 μήνες επιπλέον...και που μόλις επιστρέψουν στη δουλειά τις απολύουν κιόλας!!! Αθάνατο ελληνικό κράτος...και μετά σου λέει γιατί όλοι θέλουνε να μπούνε στο δημόσιο...να γιατί!!

(και μην παρεξηγηθώ, δεν ειναι μομφή για τις μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο αλλά για την ανισότητα που επικρατεί). ΄

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 650
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το έγγραφο αυτό βασίζεται στη 496/2007 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία αναφέρει: "Η με την υπ'αριθμ.496/2007 Γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Υπουργό του ΥΠ.Π.Ε.Θ. αναφέρει ότι στην περίπτωση της δίδυμης ή πολύδυμης κύησης, ο ως άνω σκοπός του νομοθέτη εκπληρώνεται με τη χορήγηση στον γονέα υπάλληλο μιας εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή των παιδιών του, καθόσον ο γονέας υπάλληλος στην περίπτωση αυτή μπορεί να συναναθρέψει τα ίδιας ηλικίας τέκνα του."

Παρατήρηση 1: Η γνωμοδότηση είναι του 2007 ενώ το 2008 υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους (δεν ξέρω για εκπαιδευτικούς) για τη λήψη 2 9μηνων,

Παρατήρηση 2: Όπως αναφέρεται στο link της απάντησης του Υπουργείου εσωτερικών υπάρχει η δυνατότητα με τον υπαλληλικό κώδικα του 2007 στην περίπτωση που δεν πρόλαβε ο γονιός να κάνει χρήση όλου του 9μηνου και απέκτησε και άλλο παιδί τότε μπορεί να κάνει χρήση του υπολοίπου χρόνου μετά τη χρησιμοποίηση του 9μηνου για το δεύτερο τέκνο υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο τέκνο δεν έχει κλείσει τα 4 έτη. Μα στην ανωτέρω περίπτωση δεν υπάρχει συνανατροφή; Επειδή όντως υπάρχει συνανατροφή, γιατί δίνεται το δικαίωμα χρήσης του υπολοίπου του 9μηνου που δεν πρόλαβε ο γονιός να χρησιμοποιήσει επειδή απέκτησε δεύτερο τέκνο. Άρα λοιπόν το πνεύμα του νομοθέτη δεν είναι η συνανατροφή. δεν μπορεί ο νομοθέτης και στον αναθωρημένο υπαλληλικό κώδικα να μην μπορούσε να διατυπώσει το πολύ απλό ότι 9μηνο ισχύει για κάθε τοκετό και όχι για κάθε τέκνο όπως αναφέρεται στον ισχύοντα δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Γιατί τα δίδυμα να μην αντιμετωπίζονται όπως και τα υπόλοιπα παιδάκια;

Εννοεις την παρακατω αποφαση?

Ακυρωτικές διαφορές. Εκπαιδευτικοί. Γονική άδεια. Δίδυμη ή πολύδυμη κύηση. Το

δικαίωμα για την λήψη της γονικής άδειας είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο

συνεπώς ο γονέας υπάλληλος δικαιούται δύο ή περισσότερα, αναλόγως, εννεάμηνα

άδειας. Ακυρώνει την πράξη του Προϊσταμένου του Γραφείου Διευθύνσεως

Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως που απορρίπτει αίτηση εκπαιδευτικού που γέννησε

δίδυμα για χορήγηση δεύτερου εννεάμηνου για το δεύτερο τέκνο της.

Αριθμός απόφασης: 1192/2008

TO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τμήμα Η`

Με μέλη τους: Μαρία Καμπίτη, Προεδρεύουσα, δυνάμει της υπ` αριθ. 3/2008

Πράξης του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Δικαστηρίου, Βασιλική

Ταουσιάνη και Μαρία Πατσαρίνου, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων

συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 16 Απριλίου 2008, με γραμματέα

την Πασχαλιά Φλυντζάνη, για να δικάσει την από 28.9.2007, αίτηση-προσφυγή,

της ........, η οποία παραστάθηκε με τον πληρεξούσιό της δικηγόρο Μάριο

Μαύρου, τον οποίο διόρισε με συνυπογραφή του δικογράφου της κρινόμενης

αίτησης ακύρωσης

κατά του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδείας, ο οποίος

παραστάθηκε με την Πάρεδρο του ΝΣΚ Βασιλική Παπαθεοδώρου..........κτλ κτλ

Γι αυτη την υποθεση εχει γινει προσφυγη στις 28.9.2007 οποτε δεν την πιανει η αποφαση του 2008.

καλησπέρα σας, πρόσφατα ενημερώθηκα για τη δικαστική απόφαση 1192/2008. Τα δίδυμάκια μου είναι 3 ετών και 5 μηνών και αυτή τη στιγμή έχω άδεια ανατροφής από τη γέννηση τρίτου μωρού, η οποία τελειώνει στις 31 Μαϊου. Ξέρετε να μου πείτε σας παρακαλώ αν αξίζει να αιτηθώ 2ο 9μηνο για τα δίδυμα, ή αφού πλησιάζουν τα 4 δεν δικαιούμαι τίποτε; Μήπως όταν εκδικαστεί η υπόθεση λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της αρχικής αίτησης στην υπηρεσία και δίδεται η άδεια και μετά τα 4; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Εννοεις την παρακατω αποφαση?

Ακυρωτικές διαφορές. Εκπαιδευτικοί. Γονική άδεια. Δίδυμη ή πολύδυμη κύηση. Το

δικαίωμα για την λήψη της γονικής άδειας είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο

συνεπώς ο γονέας υπάλληλος δικαιούται δύο ή περισσότερα, αναλόγως, εννεάμηνα

άδειας. Ακυρώνει την πράξη του Προϊσταμένου του Γραφείου Διευθύνσεως

Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως που απορρίπτει αίτηση εκπαιδευτικού που γέννησε

δίδυμα για χορήγηση δεύτερου εννεάμηνου για το δεύτερο τέκνο της.

Αριθμός απόφασης: 1192/2008

TO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τμήμα Η`

Με μέλη τους: Μαρία Καμπίτη, Προεδρεύουσα, δυνάμει της υπ` αριθ. 3/2008

Πράξης του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Δικαστηρίου, Βασιλική

Ταουσιάνη και Μαρία Πατσαρίνου, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων

συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 16 Απριλίου 2008, με γραμματέα

την Πασχαλιά Φλυντζάνη, για να δικάσει την από 28.9.2007, αίτηση-προσφυγή,

της ........, η οποία παραστάθηκε με τον πληρεξούσιό της δικηγόρο Μάριο

Μαύρου, τον οποίο διόρισε με συνυπογραφή του δικογράφου της κρινόμενης

αίτησης ακύρωσης

κατά του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδείας, ο οποίος

παραστάθηκε με την Πάρεδρο του ΝΣΚ Βασιλική Παπαθεοδώρου..........κτλ κτλ

Γι αυτη την υποθεση εχει γινει προσφυγη στις 28.9.2007 οποτε δεν την πιανει η αποφαση του 2008.

Σωστή παρατήρηση.

Έχω όμως την εντύπωση ότι παρότι δεν μπορεί να επικαλεστούν σε μια απόφαση διακστηρίου, μια μεταγενέστερη γνωμοδότηση του ΝΣΚ σίγουρα θα μπορούσε να περιλιφθεί στο σκεπτικό της απόφασης σαν απλό σκεπτικό χωρίς αναφορά στη γνωμοδότηση.

• 2 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

Κορίτσια καλημέρα. Είμαι νέα στο forum και περιμένω δύο αγοράκια μέχρι τον Αύγουστο. Με ενδιαφέρει να κινηθώ δικαστικά για το δεύτερο 9μηνο οπότε αν κάποια από εσάς έχει το τηλέφωνο του δικηγόρου της γνωστής απόφασης θα το ήθελα και εγώ.

GEORGI είδα ότι θα έκανες μια αίτηση και για τα δύο 9μηνα. Είχες μήπως απάντηση;

Κορίτσια καλημέρα. Είμαι νέα στο forum και περιμένω δύο αγοράκια μέχρι τον Αύγουστο. Με ενδιαφέρει να κινηθώ δικαστικά για το δεύτερο 9μηνο οπότε αν κάποια από εσάς έχει το τηλέφωνο του δικηγόρου της γνωστής απόφασης θα το ήθελα και εγώ.

GEORGI είδα ότι θα έκανες μια αίτηση και για τα δύο 9μηνα. Είχες μήπως απάντηση;

Δεν την έκανα ακόμη την αίτηση γιατί ήρθα για δουλειά για 2-3 μήνες. Τον Ιούλιο θα πάρω την κανονική μου άδεια 25 μέρες και μετά τον Αύγουστο θα κάνω την αίτηση για τα 9μηνα.

lRZRp3.png

Μπορείς να κάνεις αίτηση για τα 9μηνα από τώρα με ημερομηνία έναρξης την ...τάδε/9/2010 ... Οπότε αν είναι αρνητική να πάρεις νωρίτερα την απάντηση και να μπορείς να ξεκινήσεις δικαστικά.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Καλημέρα! Λέτε δηλαδή πως είναι καλύτερα να ζητήσουμε εξαρχής για τα 2 9μηνα, και θα μας δώσουν αρνητική απάντηση για το 2ο και αρχίζουμε δικαστικά μετά? Έχετε μάθει αν έχει δικαιωθεί και κανένας άλλος βρε παιδιά ή τώρα μ'αυτά που γίνονται με την οικονομία κλπ δεν θα δικαιώνουν κανένα? Πάντως έτσι που τα κάνανε με το Δημόσιο και τους μισθούς μας, θέλω να κάνω 3-4 παιδιά και να παίρνω την άδεια μου! Ε μα πια!:)

----------------------------------------------------------

Διαφημίσεις

Το δικαίωμα είναι νόμιμο.

Άρα... ελπίζω η δικαιοσύνη να μη στηρίζεται στο... πώς ξύπνησε ο δικαστής/κυβέρνιση/δικηγόρος σήμερα...

Αν και για να πω την αλήθεια... την ίδια απορία την έχω κι εγώ...

Ότι γίνει...

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Η αίτησή μου ήταν να συζητηθεί στις 27/4 στο Δ/κο Εφετειο Θεσ/κης. Η εισηγησή όμως (με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση΄) ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αρνητική απόφαση του ΔΕΚ για το 9μηνο σε περίπτωση διδύμων. Είναι όμως σε αναμονή απόφαση του ΣτΕ η οποία -ελπίζουμε- να είναι θετική. Οπότε, ζητήσαμε αναβολη για τον Οκτώβριο, με την ελπίδα να έχει βγει μέχρι τότε.

Αλκυώνη, είναι όπως τα λες μου φαίνεται.... ανάλογα με το πως θα ξυπνησεί ο δικαστής που έτυχε να ειναι εισηγητής στην υπόθεση του καθένα.....

Καλή επιτυχία ή μάλλον καλή τύχη στους υπόλοιπους γονείς που αναμένουν τη συζήτηση της δικής τους υπόθεσης!

Κι εμείς περιμένουμε από μέρα σε μέρα το δικαστήριο... Εκτός αν γίνει καμιά απεργία .....

Ο δικηγόρος είναι αισιόδοξος σε μάς. Αλλά .... εγώ επιφυλλάσσομαι λόγω πολιτικής συγκυρίας.........

Καλησπέρα κι από μένα το δικό μας δικαστήριο ορίστικε για 26/5 στο διοικητικό δικαστήριο Ιωαννίνων. Ελπίζω για θετική έκβαση. θα σας ενημερώσω αν και μετά απ αυτά που διαβάζω οφείλω να ομολογίσω οτι αγχώθηκα γιατι το είχα για σίγουρο.

eNortjK1UjKzMLM0V7IGXDAS-gKw47.png

Διαφημίσεις

Η αίτησή μου ήταν να συζητηθεί στις 27/4 στο Δ/κο Εφετειο Θεσ/κης. Η εισηγησή όμως (με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση΄) ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αρνητική απόφαση του ΔΕΚ για το 9μηνο σε περίπτωση διδύμων. Είναι όμως σε αναμονή απόφαση του ΣτΕ η οποία -ελπίζουμε- να είναι θετική. Οπότε, ζητήσαμε αναβολη για τον Οκτώβριο, με την ελπίδα να έχει βγει μέχρι τότε.

Αλκυώνη, είναι όπως τα λες μου φαίνεται.... ανάλογα με το πως θα ξυπνησεί ο δικαστής που έτυχε να ειναι εισηγητής στην υπόθεση του καθένα.....

Καλή επιτυχία ή μάλλον καλή τύχη στους υπόλοιπους γονείς που αναμένουν τη συζήτηση της δικής τους υπόθεσης!

Ηλιακτίδα και η δική μου υπόθεση θα δικαζόταν Θεσσαλονίκη αλλά αναβλήθηκε γιατί ο εισηγητής δεν ήταν έτοιμος. Τι είναι το ΔΕΚ? Δεν ήξερα για το ΣΤΕ, ξέρει κανείς περισσότερα ή πότε αναμένεται η απάντηση? Ηλιακτίδα θα σου στείλω και ΠΜ

didimakia2008 ...ααα μαζί θα είμαστε!! Είναι αστυνομικός ο σύζ. σου? (Έχω την εντύπωση πως οι δικηγόροι μας έχουν συνενοηθεί για το θέμα εδώ και καιρό!!) :D

Καλησπέρα κι από μένα το δικό μας δικαστήριο ορίστικε για 26/5 στο διοικητικό δικαστήριο Ιωαννίνων. Ελπίζω για θετική έκβαση. θα σας ενημερώσω αν και μετά απ αυτά που διαβάζω οφείλω να ομολογίσω οτι αγχώθηκα γιατι το είχα για σίγουρο.

Καλησπέρα. καλά χαμός γίνεται. Ερώτημα:η εισήγηση είναι θετική ή αρνητική. Κανονικά η εισήγηση θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμη.

Καλησπέρα. καλά χαμός γίνεται. Ερώτημα:η εισήγηση είναι θετική ή αρνητική. Κανονικά η εισήγηση θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμη.

Αυτό δεν το ξέρω θα μηλίσω αυριο με τη δικηγόρο μου και θα σου πω. Απλώς αυτό που ξέρω είναι οτι ο διοικιτικός δικαστης στην περιοχή μας (Ιωαννινα) δε μένει εδώ ερχεται από κρήτη μια φορά το μήνα και εκδικάζει τότε όλες τις υποθέσεις οπότε θα είμαστε πολλοι μαζί εκείνη την περίοδο.

eNortjK1UjKzMLM0V7IGXDAS-gKw47.png

Να ρωτήσω: Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το λεγόμενο δεδικασμένο στην διεκδίκηση μας αυτή για το δεύτερο 9μηνο; Δηλ. αφού έχει ήδη υπάρξει θετική έκβαση στη σχετική προσφυγή της γυναίκας στην Αποφ. 1192/08 Διοικ.Εφετείου Αθηνών και μόνο η αναφορά σε αυτήν την απόφαση δεν θα έπρεπε να είναι τελεσίδικη και όλες όι γυναίκες να πάρουν το 2ο 9μηνο αυτόματα; Δεν γνωρίζω εαν αυτή η εύλογη απορία έχει απαντηθεί πιο πριν γιατί δεν είχα χρόνο να διαβάσω το θέμα από την αρχή... Επι τη ευκαιρία, έχει υπάρξει άλλη γνωστή θετική απόφαση εκτός από αυτήν που ανέφερα;;;

Το να υπάρχει δεδικασμένο αποτελεί σίγουρα ένα βήμα για παρόμοια έκβαση. Όμως οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου δεν είναι νόμος. Άρα κάποιος δικαστής μπορεί να "δει" διαφορετικά κάποια πράγματα.

Σαφώς ένα δεδικασμένο αποτελεί πλεονέκτημα.

Όλα αυτά τα λέω χωρίς να γνωρίζω νομικά... Είναι ό,τι έχω αντιληφθεί από κουβέντες..

Να ρωτήσω: Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το λεγόμενο δεδικασμένο στην διεκδίκηση μας αυτή για το δεύτερο 9μηνο; Δηλ. αφού έχει ήδη υπάρξει θετική έκβαση στη σχετική προσφυγή της γυναίκας στην Αποφ. 1192/08 Διοικ.Εφετείου Αθηνών και μόνο η αναφορά σε αυτήν την απόφαση δεν θα έπρεπε να είναι τελεσίδικη και όλες όι γυναίκες να πάρουν το 2ο 9μηνο αυτόματα; Δεν γνωρίζω εαν αυτή η εύλογη απορία έχει απαντηθεί πιο πριν γιατί δεν είχα χρόνο να διαβάσω το θέμα από την αρχή... Επι τη ευκαιρία, έχει υπάρξει άλλη γνωστή θετική απόφαση εκτός από αυτήν που ανέφερα;;;

Νομίζω είναι η 1191/2008 Διοικ. εφετείο Αθηνών και με επιφύλαξη η

306/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Η alcyon έχει δίκιο πέρι αποφάσεων δικαστηρίων. Δεν αποτελούν νόμο, αλλά ένα καλό επιχείρημα για επόμενες παρεμφερής δίκες.

Αριθμός Απόφασης 306/2009

ΤΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΜΗΜΑ

Α2 ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του, στις 9 Δεκεμβρίου 2008, ημέρα Τρίτη

και ώρα 11 π.μ., με δικαστές τους, Περικλή Γκότση, Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών

Δικαστηρίων, Βασιλική Αναγνωστοπούλου Σαρρή και Παναγιώτα Τσατσάνη-Αντιπάτη,

Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων και γραμματέα την Γεωργία Ιατρού, δικαστική

υπάλληλο,

για να δικάσει την από 11 Ιουλίου 2008 αίτηση ακυρώσεως,

του .........., κατοίκου Θεσσαλονίκης (οδός ......... αριθμός ...), ο οποίος

παραστάθηκε με την δικηγόρο του Ειρήνη Σπήλιου, διορισμένη στο ακροατήριο με

προφορική δήλωση του αιτούντος, η οποία νομιμοποιεί και συμπαρίσταται με την

δικηγόρο Θεσσαλονίκης Χρυσάνθη Μπαρούτη,

κατά του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος παραστάθηκε με

τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) Αντώνιο Αντωνίου.

Με την κρινόμενη αίτηση επιδιώκεται να ακυρωθεί η υπ` αριθμόν 3722/2.6.2008

πράξη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της Εισηγήτριας, Εφέτη Δ.Δ.,

Παναγιώτας Τσατσάνη - Αντιπάτη.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη στο γραφείο του

Προέδρου του Τμήματος.

Και

Αφού μελέτησε τη δικογραφία.

Σκέφθηκε σύμφωνα με το Νόμο.

1. Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης έχει καταβληθεί το νόμιμο

παράβολο (1422449, 1422450/18.7.2008 ειδικά έντυπα παραβόλου σειράς Α`).

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ο αιτών, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 19 Πληροφορικής, ο οποίος με την 47642/Δ2/9.5.2007

απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μετατεθεί στην

περιοχή Δ` Χίου και υπηρετεί στο Γυμνάσιο Ψαρών, ζητεί την ακύρωση της

3722/2.6.2008 πράξης του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου, με

την οποία απορρίφθηκε αίτηση αυτού να του χορηγηθεί άδεια ανατροφής τέκνου

σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 παραγρ. 2 εδαφ. β` του ν. 3528/2007.

3. Επειδή, στο άρθρο 53 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007, φεκ

Α` 26), με τίτλο «Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις»,

ορίζεται ότι «1. ..... 2. Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται

κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και

κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4)

ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για

ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο

μειωμένου ωραρίου....... 3. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή

τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους

δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με

την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα

κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της

προηγούμενης παραγράφου. Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου

εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς

διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των

διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος

αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το

μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2.......».

4. Επειδή, από τις προπαρατεθείσες διατάξεις συνάγεται ότι για τη χορήγηση

της ειδικής εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή τέκνου μετ` αποδοχών, πέραν

των λοιπών τασσομένων από αυτές προϋποθέσεων, το τέκνο, για το οποίο ζητείται

κάθε φορά η χορήγηση της εν λόγω άδειας, δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το

τέταρτο έτος της ηλικίας του και ότι η σχετική αίτηση για τη χορήγηση της

άδειας αυτής μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση αυτού του

έτους της ηλικίας του. Περαιτέρω, από τις ίδιες διατάξεις συνάγεται ακόμη ότι

το δικαίωμα για την απόληψη της προαναφερθείσας άδειας είναι αυτοτελές για

κάθε τέκνο που δεν έχει ακόμη συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του και

ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο υπάλληλος έχει αποκτήσει και άλλο τέκνο, το

οποίο επίσης δεν έχει συμπληρώσει και αυτό το τέταρτο έτος της ηλικίας του,

είναι δυνατή η διαδοχική χορήγηση σ` αυτόν της εν λόγω άδειας, δηλαδή η

χορήγηση, μετά τη λήξη της εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή του πρώτου

τέκνου του, της νέας εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή του δεύτερου τέκνου

του (ΣτΕ 1/2006).

5. Επειδή, ο αιτών είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ

19 Πληροφορικής, υπηρετεί δε στο Γυμνάσιο Ψαρών περιοχής Δ` Χίου. Εξάλλου,

είναι πατέρας δύο ανηλίκων τέκνων, τα οποία έχουν γεννηθεί την 3.12.2004 το

πρώτο και την 31.1.2007 το δεύτερο. Με την 5508/24.7.2007 απόφαση του

Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου χορηγήθηκε στον αιτούντα εννεάμηνη

άδεια ανατροφής τέκνου, από 1.9.2007 έως 31.5.2008. Στη συνέχεια, υπέβαλε την

από 2.6.2008 αίτηση ζητώντας να του χορηγηθεί νέα εννεάμηνη άδεια. Με την

προσβαλλόμενη απόφαση απορρίφθηκε η εν λόγω αίτηση κατ` επίκληση των

αναφερομένων σ` αυτήν εγκυκλίων της Διοίκησης. Από τις εγκυκλίους αυτές και,

ιδίως, από την 54501/Δ2/24.4.2008 συνάγεται ότι αιτιολογία απόρριψης του ως

άνω αιτήματος είναι ότι η ως άνω εννεάμηνη άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον

αιτούντα απορούσε το δεύτερο τέκνο του και, επομένως, δεν είναι δυνατόν να

χορηγηθεί η αιτούμενη νέα άδεια για το ίδιο τέκνο, εφόσον, κατά το χρόνο που

απέκτησε το δεύτερο αυτό τέκνο, δεν είχε κάνει χρήση των διατάξεων του άρθρου

53 παραγρ. 2 του Υ.Κ. για το πρώτο του τέκνο και, επομένως, για το εν λόγω

τέκνο είχε χάσει τις διευκολύνσεις των διατάξεων αυτών.

6. Επειδή, σύμφωνα με τα γενόμενα δεκτά στην τέταρτη σκέψη, ο αιτών

δικαιούται να λάβει διαδοχικά ολόκληρη την ειδική εννεάμηνη άδεια και για τα

δύο του τέκνα, εφόσον αυτά δεν είχαν συμπληρώσει κατά το χρόνο κατά το οποίο

ζητήθηκε η άδεια το τέταρτο έτος της ηλικίας τους, ήτοι εδικαιούτο να λάβει

εννεάμηνη άδεια για την ανατροφή του πρώτου τέκνου του, ανεξάρτητα αν αυτή

ζητήθηκε μετά τη γέννηση του δεύτερου τέκνου, και, μετά τη λήξη της άδειας

αυτής, δικαιούται να λάβει την ήδη αιτούμενη ειδική άδεια για την ανατροφή

του δεύτερου τέκνου του. Επομένως, μη νομίμως απορρίφθηκε με την

προσβαλλόμενη απόφαση το επίμαχο αίτημα, σύμφωνα με το βάσιμο σχετικό λόγο

ακυρώσεως. Κατόπιν αυτού, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση, να

ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για

νέα νόμιμη κρίση σύμφωνα με το αιτιολογικό.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Δέχεται την αίτηση.

Ακυρώνει την 3722/2.6.2008 πράξη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Νομού Χίου.

Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση σύμφωνα με το

σκεπτικό.

Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου στον αιτούντα.

Επιβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος, η οποία

ανέρχεται σε τετρακόσια ενενήντα (490) ευρώ.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στον Πειραιά, στις 24 Φεβρουαρίου 2009.

Δημοσιεύθηκε στον αυτό τόπο, στις 27 Φεβρουαρίου 2009, στο ακροατήριο του

Δικαστηρίου τούτου, σε έκτακτη δημόσια συνεριαση, απόντων των διαδίκων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε.Φ.

ΦΕΗ

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...