Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οι γονείς μου δεν μπορούν να δεχτούν ότι μεγάλωσα!

Recommended Posts

Καλησπέρα! Είμαι πλέον 18 ετών, γνωρίζω πως δεν θεωρούμαι μεγάλη, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σταδιακά μεγαλώνοντας.. όπως είναι φυσιολογικό είμαι σεξουαλικα ενεργή πλέον, δυστυχώς δεν τολμάω να το συζητήσω με τους γονείς μου.. Και αυτό, όχι μόνο γιατί ντρέπομαι, αλλά και επειδή οι γονείς μου δεν θα αντιδράσουν ήρεμα, γιατί... είμαι μικρή ακόμα! Και μόνο σαν ιδέα που τους είπα ότι θέλω να πάω διακοπές με την σχέση μου, με το αγόρι μου το οποίο το έχουν γνωρίσει κιόλας με κοίταξαν με απαξιωτικό ύφος λέγοντας μου «τι βλακείες είναι αυτές μωρέ» ή «με τι λεφτά θα πας;» . η δεύτερη ερώτηση μπορεί να ακούγεται πολύ φυσιολογική.. ΟΜΩΣ είναι πρόθυμοι να μου δώσουν λεφτά για να πάω διακοπές με τους φίλους μου.. εννοώ δεν είναι θέμα το οικονομικό.. Εκτός όλων αυτών θα ήθελα πραγματικά να με συμβουλεύσετε όσοι γνωρίζετε περί γυναικολόγου. Θα χρειαστεί βιβλιάριο; Πάω σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό γραφείο; Ποσό κοστίζει; Γίνεται να μην το καταλάβουν οι γονείς μου ότι πήγα σε γυναικολόγο; Γενικά, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΩ. Ναι, είμαι μικρή, ναι, είμαι άπειρη, όμως αν δεν μου μάθει κάποιος πως και τι, δεν πρόκειται να μάθω ποτέ. Λυπάμαι για την συμπεριφορά των γονιών μου που δεν με βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι. Σε όλα τα υπόλοιπα είναι πραγματικά τέλειοι!

Διαφημίσεις

Καλημέρα! Η φάση που περνας, κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολη μιας και αποτελεί το μεταβατικό στάδιο μέσα από το οποίο από έφηβη θα γίνεις ενήλικας. Τυπικα, είσαι ήδη μιας κι έκλεισες τα 18, ουσιαστικά όμως οι γονείς σε βλέπουν και θα σε βλέπουν για καιρό ακόμη ως το μικρό τους παιδί. Από τη στιγμή που τους γνώρισες ήδη το αγόρι σου, σημαίνει πως τους εμπιστεύεσαι και τους θέλεις κοντά σου κι αυτό είναι πολύ καλό! Ίσως πρέπει να κάνετε μια εκ βαθέων κουβέντα που θα τους εξηγήσεις όλα αυτά που αισθάνεσαι και πιστεύω πως θα καταλάβουν... Κατά τη γνώμη μου, θέλει υπομονή και ηρεμία κι όχι συγκρούσεις και τσακωμούς.

Τώρα, όσον αφορά τους γιατρούς, νομίζω πως πλέον χρειάζεται μόνο ΑΜΚΑ κι όχι βιβλιάριο, τουλάχιστον σε ιδιώτες, νομίζω όμως και σε νοσοκομεία είναι το ίδιο. 

Η τιμή εξαρτάται από τον κάθε γιατρό και από το τι θέλεις να κάνεις. Είναι πολύ καλό να ρωτήσεις από το τηλέφωνο ώστε να ξέρεις εάν σου κάνει κι έπειτα κλείνεις ραντεβού.

5 ώρες πρίν, Anastasia01 είπε:

Καλησπέρα! Είμαι πλέον 18 ετών, γνωρίζω πως δεν θεωρούμαι μεγάλη, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σταδιακά μεγαλώνοντας.. όπως είναι φυσιολογικό είμαι σεξουαλικα ενεργή πλέον, δυστυχώς δεν τολμάω να το συζητήσω με τους γονείς μου.. Και αυτό, όχι μόνο γιατί ντρέπομαι, αλλά και επειδή οι γονείς μου δεν θα αντιδράσουν ήρεμα, γιατί... είμαι μικρή ακόμα! Και μόνο σαν ιδέα που τους είπα ότι θέλω να πάω διακοπές με την σχέση μου, με το αγόρι μου το οποίο το έχουν γνωρίσει κιόλας με κοίταξαν με απαξιωτικό ύφος λέγοντας μου «τι βλακείες είναι αυτές μωρέ» ή «με τι λεφτά θα πας;» . η δεύτερη ερώτηση μπορεί να ακούγεται πολύ φυσιολογική.. ΟΜΩΣ είναι πρόθυμοι να μου δώσουν λεφτά για να πάω διακοπές με τους φίλους μου.. εννοώ δεν είναι θέμα το οικονομικό.. Εκτός όλων αυτών θα ήθελα πραγματικά να με συμβουλεύσετε όσοι γνωρίζετε περί γυναικολόγου. Θα χρειαστεί βιβλιάριο; Πάω σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό γραφείο; Ποσό κοστίζει; Γίνεται να μην το καταλάβουν οι γονείς μου ότι πήγα σε γυναικολόγο; Γενικά, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΩ. Ναι, είμαι μικρή, ναι, είμαι άπειρη, όμως αν δεν μου μάθει κάποιος πως και τι, δεν πρόκειται να μάθω ποτέ. Λυπάμαι για την συμπεριφορά των γονιών μου που δεν με βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι. Σε όλα τα υπόλοιπα είναι πραγματικά τέλειοι!

Καλημέρα Αναστασία! Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο για την ωριμότητα και τον σεβασμό που δείχνεις στο σώμα σου και στην σεξουαλική σου ζωή και υγεία με το να θες να επισκεφτείς γυναικολόγο. Φυσικά και να πας και να ξεκινήσεις και τα τεστ Παπ. (Τα ξεκινούμε με την έναρξη των επαφών). Μπορείς είτε σε δημόσια δομή κλείνοντας ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο είτε ιδιωτικά σε γιατρό που θα επιλέξεις. Στο δημόσιο είναι δωρεάν με το ΑΜΚΑ σου ενώ σε γιατρό εξωτερικό υπολόγισε από 40€ έως 70€ μαζί με υπέρηχο και τεστ Παπ. Με το γιατρό μπορείς να συζητήσεις ότι σε απασχολεί και να ενημερωθείς για την αντισύλληψη για τα νοσήματα και για το πώς θα μείνεις υγιής σε αυτό το ταξίδι και σωματικά και ψυχολογικά. Οι γονείς σου όχι δεν μπορούν να το μάθουν σε καλύπτει το ιατρικό απόρρητο πλέον. 

Στο σκέλος με τους γονείς σου, έχουν παγιωμένες απόψεις όπως δυστυχώς μια πολύ μεγάλη μερίδα γονιών για την σεξουαλική ζωή των παιδιών τους αλλά δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσεις να την αλλάζεις. Το ότι είσαι στα μάτια τους παιδί δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ώριμη στα 18 σου να αποφασιζεις για το σώμα σου (για το σώμα μας αποφασίζουμε από μωρά αλλά είναι μεγάλη κουβέντα τώρα). Να φανταστώ η μητέρα σου ίσως είναι πιο δεκτική σε μία συζήτηση (;). Μπορείς να την καλέσεις για μια βόλτα έναν καφέ έναν περίπατο χαλαρό και εκεί να μιλήσεις ότι  πλέον έχεις επαφές και θα την ήθελες κοντά σου στις απορίες σου και όταν γενικά την χρειαστείς. Αν αρχίσει τα κλασικά θα είσαι σταθερή και θα τονίσεις ότι σέβεσαι τον εαυτό σου το σώμα σου την ζωή σου και θέλεις να είσαι ενημερωμένη πάνω στο θέμα και όχι να κρύβεσαι και να είσαι στην άγνοια με ότι αυτό συνεπάγεται και για το επαφές και για τις σχέσεις γενικά (μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη, συναίνεση, αυτοσεβασμός και αν το πάω μακριά κακοποίηση κλπ) ότι θα ήθελες να ξέρεις πως είναι οι υγιείς σχέσεις ενηλίκων και για αυτό το λόγο να μπορείς να στραφείς σε αυτή για συμβουλές κλπ. Έτσι είναι η ζωή δεν μπορούμε να της κρυβόμαστε και ότι η στάση σου δείχνει ότι τη θέλεις συμπαραστάτη και γνώστη και όχι απέναντι με επίκριση και ψέματα. Κάνε μια προσπάθεια πιστεύω θα βοηθήσει και τους γονείς σου πλέον να σε αντιμετωπίσουν σαν ενήλικη που είσαι. 

Κράτα το

Κράτα το

6 ώρες πρίν, Anastasia01 είπε:

Kαλημέρα, θα σου πω αυτό που λέω και στην κόρη μου που είναι λίγο μικρότερη από εσένα: το αν κάποιος μεγάλωσε ή όχι, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά και όχι με την ηλικία. Η ενηλικίωση έχει υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα. Καλό θα ήταν βέβαια να σε έχουν κατευθύνει οι γονείς σου, αλλά αν δεν σου απαγορεύουν να "ανεξαρτητοποιηθείς" μπορείς φυσικά να αρχίσεις να παίρνεις πρωτοβουλίες.

Επί του βασικού θέματος: για να έχεις σχέσεις, καλό είναι να ξέρεις τι σημαίνει από πλευράς συνεπειών και προφύλαξης. Ιδανικά δηλαδή, πρώτα πας στο γυναικολόγο, και μετά αποκτάς τις σχέσεις. Αν έχει ήδη γίνει ανάποδα, καλό είναι να σταματήσεις τις επαφές μέχρι να ενημερωθείς. Αν νιώθεις πίεση από το φίλο σου για να μην περιμένεις, ξεφορτώνεσαι το φίλο (γενικά αν ποτέ νιώσεις πίεση σε σεξουαλικά θέματα, είτε στα 18 είτε στα 108, εκεί τελειώνεις τη σχέση, μην τον ψάχνεις) . Ούτε μία εγκυμοσύνη ούτε ένα αφροδίσιο είναι εύκολο να το αντιμετωπίσεις, οπότε αξίζει υπομονή λίγο καιρό, για να ενμερωθείς πλήρως και να ξέρεις ότι δεν θα έχεις απρόοπτα. 18 ετών έτσι κι αλλιώς έπρεπε να έχεις γυναικολόγο πια. Το πιο εύκολο είναι ιδιώτης, τον οποίο φυσικά θα πρέπει να μπορείς να πληρώσεις. Οι γονείς σου δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν, όχι.

Από εκεί και πέρα, θα σου πω επίσης αυτό που λέω και στα παιδιά μου από πολύ μικρότερη ηλικία: το "με τι λεφτά" δεν είναι σαχλαμάρα που λένε οι "μεγάλοι". Το να βγάζεις τα προς το ζην είναι όρος ενηλικίωσης. Με τι ασχολείσαι αυτή τη στιγμή; Είσαι μαθήτρια, σπουδάζεις; Έχεις κάποια εργασία μόνιμα ή για το καλοκαίρι;

6 ώρες πρίν, Anastasia01 είπε:

Καλημέρα κορίτσια μου γλυκό. Μην παρεξηγείς τους γονείς σου, δώσε τους λίγο ακόμα χρόνο κ θα συνειδητοποιήσουν ότι μεγάλωσες ιδιαίτερα αν πας για σπουδές. Απ' τη στιγμή που έχεις αγόρι κ το ξέρουν μπορούν να φανταστούν ότι έχεις ενεργά σεξουαλική ζωή, απλά είναι δύσκολο το να σκέφτονται ότι κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με κάποιο αγόρι κ αν πας διακοπές εννοείται ότι θα συμβεί. 

Ο ιδιώτης γυναικολόγος θα πάρει λογικά 50 ευρώ. Εκεί να υπολογίζεις. Πλέον όπου κ να πας δίνεις το ΑΜΚΑ κ σου γράφουν ηλεκτρονικά τις εξετάσεις, δεν χρειάζεται βιβλιάριο. Τώρα αν κλείσεις ραντεβού με το νοσοκομείο θα πας στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία που θα είναι δωρεάν, χωρίς να είμαι σίγουρη. Στη χειρότερη να πληρώσεις 10ευρω αν κ δεν το νομίζω.

Πάντως μπορείς να το συζητήσεις με την μαμά σου για να σου κλείσει ραντεβού... Κ ποιος ξέρει ίσως σε εκπλήξει η στάση της!

Διαφημίσεις

εγώ σε καταλαβαίνω γιατί ως πρωτότοκη και σε εμένα τα ίδια κάνανε. Είχε έρθει η σχέση μου τότε να με επισκεφτεί στην πόλη μου και τον έδιωξαν κακήν κακώς. 

Σχέση 4 χρόνων τότε και συνολικά κράτησε 6 χρόνια....Στην αδερφή μου καμία σχέση, η οποία βέβαια δεν υπολόγιζε ποτέ τη γνώμη τους και έκανε ό, τι ήθελε. Καλό είναι όμως κατά τη γνώμη μου να μην τους στεναχωρούμε και αυτούς.. Ίσως χρειάζονται λίγο χρόνο για να το χωνέψουν, αυτό βέβαια δε σημαινει ότι δε θα διεκδικήσεις το υγιές και το φυσιολογικό για την ηλικία σου...

Θεωρώ την ηλικία σου φυσιολογική για να έχει μια γυναίκα ολοκληρωμένες σχέσεις. 

Σε ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο δε χρειάζεται βιβλιάριο γενικά, και πάνω κάτω 30 με 40 ευρώ η απλή εξέταση. Για ΤΕΣΤ ΠΑΠ, που πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κάθε χρόνο εγώ δίνω 60 ευρώ συνολικά. 

Στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ θέλει γενικά βιβλιάριο, αλλά νομίζω πως πλέον οι ανασφάλιστοι μπορούν να εξεταστούν και στα νοσοκομεία δωρεάν. Το θέμα στα νοσοκομεία πιο πολύ, και λιγότερο στο ΙΚΑ, τουλάχιστον εδώ που είμαι εγώ, είναι οι τεράστιες ουρές αναμονής. Μέσο όρο τρεις μήνες μετά στο νοσοκομείο εδώ, και συγκεκριμένη ώρα, όχι όποτε θέλεις και με όποιον γιατρό θέλεις. Αυτό για τα πρωινά ραντεβού.

Τα απογευματινά ραντεβού κοστίζουν 40 ευρώ είτε με βιβλιάριο είτε χωρίς, έχει κενά σχετικά άμεσα, και μπορείς να επιλέξεις το γυναικολόγο της προτίμησής σου. Το καλό με το νοσοκομείο είναι ότι ενδέχεται να έχει περισσότερα μηχανήματα απ' ότι ένα ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο. Αν κάνεις τεστ παπ θα περιμένεις αρκετά, σε αντίθεση με το ιδιωτικό που βγαίνουν σε λίγες ημέρες.

Επεξεργάστηκαν by jellyfishch
2t7wp3.png

Καλησπέρα!

Αρχικα εφόσον έχεις επαφες, πρέπει άμεσα να επισκεφτείς γυναικολόγο ώστε να σε εξετάσει και να σε ενημερώσει για τις μεθόδους αντισύλληψης. Το αν θα επισκεφτεις δημόσιο ή ιδιώτικο γραφείο βρίσκεται στην κριση σου. Εγώ δεν έχω εμπειρία από δημόσιο, κλείνω τηλεφωνικά ραντεβού με τον γυναικολόγο μου και πληρώνω την επίσκεψη + τις εξετάσεις αν χρειάζονται. Υπάρχουν και ιδιώτες που δέχονται και κάποια ταμεία, δεν γνωρίζω όμως περισσότερα. 

Μακάρι όλοι οι γονείς να μπορέσουμε  να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας. Να μπορούν και εκείνα να μας ανοίγονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο της απογοητευσης ή των φωνών. Σαν μαμά σου μιλάω που είμαι δεκα χρόνια μεγαλυτερη σου και θέλω τοσο πολύ να μου μιλά το παιδι μου ελεύθερα οσο να είναι πάντα γερός. 

Τώρα αν αυτο δεν επιτευχθεί δεν σημαίνει πως είναι μονοδρομος. Τα παιδια έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε, να ζητήσουμε τον τρόπο που θέλουμε την στηρίξη των γονιών μας.

12 ώρες πρίν, Anastasia01 είπε:

, είμαι μικρή, ναι, είμαι άπειρη, όμως αν δεν μου μάθει κάποιος πως και τι, δεν πρόκειται να μάθω ποτέ. Λυπάμαι για την συμπεριφορά των γονιών μου που δεν με βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι.

Μίλησε τους για αυτά που γράφεις παραπανω, για την βοήθεια που πλεον χρειάζεσαι ως ενήλικας, για την στεναχώρια που νιώθεις γιατί δεν μπορούν να σε ακούσουν. 

Ή σχέση παιδιού-γονέα είναι διαρκώς εξελισσόμενη και διαδραστική, το παιδί έχει να μάθει πολλά, όπως απλά ειπες, όσο και οι γονείς έχουν να διδαχτούν απ τα παιδιά τους. 

17 ώρες πρίν, Anastasia01 είπε:

Αρχικά θα πρέπει να πω ότι γενικά είναι πολλές οι περιπτώσεις που γνωρίζω που οι γονείς δεν μπορούν να δεχτούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν και όπως και να το κάνουμε κάποια στιγμή θα έχουν δεσμό , θα έχουν προχωρήσει παραπάνω κλπ. Φαντάζομαι ποσό δύσκολο μπορεί να είναι και για εσένα αυτό που δεν το δέχονται στην ηλικία που είσαι. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα παιδάκι 15 η 16 χρόνων αλλά για έναν ενήλικα 18 χρόνων που πλέον έχει επίγνωση των πράξεων του. Όπως και να έχει οι επιλογές είναι δικές σου είσαι μεγάλη κοπέλα και η σχέση με τους γονείς σου ξεχωριστή και μοναδική. Όποτε στην περίπτωση που λες ότι δεν θες να μάθουν για την ερωτική σου ζωή τίποτα ...είναι σεβαστό και μπράβο σου. Εντάξει θεωρώ ότι είναι κάτι που είναι δικό σου ,κάτι πολύ προσωπικό και θα το μοιραστείς μόνο με όποιον νιώθεις εσυ άνετα. Όποτε θα προσπαθήσω να σε κατατοπίσω λίγο με τα ερωτήματα τουλάχιστον όσο μπορώ. Εγώ πάω σε ιδιωτικό ιατρείο όποτε βιβλιάριο χρειάζομαι μόνο σε περίπτωση που ο γυναικολόγος θέλει να μου γράψει κάποιες παραπανω εξετάσεις όπως πχ μπορεί να είναι οι εξετάσεις ούρων αν θέλει να ανιχνεύσει μια ουρολοίμωξη η κάποιες αιματολογικές. Κατά τα αλλα ο συγκεκριμένος γιατρός παίρνει 50 ευρώ την επίσκεψη και για το παπ τεστ που αν όλα δείχνουν καλά συνήθως το κανείς μια φορά το χρόνο. Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα λίγο. 

Για τους γιατρούς καλύφθηκαν πιστεύω οι απορίες σου. Για τους γομεις σου θα σου δωσω μοα συμβουλη εκ πείρας. επειδη στο δικο μ σπίτι αυτα ηταν ταμπου οχι στα 18 αλλά κ στα 28, μην περιμένεις    απαραίτητα να αλλάξουν στάση όταν είσαι 20 ή 25. μπορει να γινει, μπορει κ οχι. Αρα αποφασίζεις απο τωρα εσυ τι θες  ή τι μπορείς να κανείς. εγώ για καιρό είχα επαφές χωρίς να με έχει δει γιατρός (καθόλου ομως, ποτέ) κ παπ εκανα με μαία στην Αγγλια όπου σπούδαζα γιατί το κάλυπτε το  NHS. κ μετά ξανάκανα 2-3 χρόνια αργότερα, αφού παντρεύτηκα. δεν το λέω για να παινευτω προφανώς. Κ τον άντρα μ τον γνώρισαν γρήγορα μόνο κ μόνο γιατί εκείνος δεν ήθελε το κρυφτό  κ τα ψέματα γιατί είναι πιο μεγάλος κ πιο συντηρητικός κ το θεωρούσε κοροϊδια κ ανωριμότητα. εγώ από μόνη μου θα τους καλούσα μάλλον κατευθείαν στον γαμο!!! 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...