Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Δυσκολία με το ρυζαλευρο

mariazt

Recommended Posts

Γεια σας κορίτσια,

έχω ένα 5,5 μηνών κοριτσάκι. Μεχρι τώρα την είχα με αποκλειστικό θηλασμό και η παιδίατρος μας είπε σιγά σιγά να την ξεκινήσουμε ρυζαλευρο, και γιατί πλησιάζει ο καιρός και γιατί ακόμα ξυπνάει κάθε 2 με 3 ώρες τη νύχτα οποτε μήπως δε χορταίνει πλέον μόνο με το γάλα μου. Εδω και μια βδομάδα της δίνουμε το ρυζαλευρο της HIPP με το γάλα της HIPP αρκετά αραιωμένο για να μην ειναι ακόμα πολυ πηχτό. Η μικρή φαίνεται να μην το θέλει καθόλου. Προσπαθώ για κανένα 20λεπτο ανάμεσα στα κλάματα και ενώ κλείνει το στόμα. Υπάρχουν κάποιες μέρες και φορές που το τρώει πολυ καλα οποτε δεν πιστεύω οτι δεν της αρεσει η γεύση αλλα τις περισσότερες φορές δεν ανοίγει το στόμα και το φτύνει. Δεν ξέρω αν νυστάζει ή της πονάνε τα ούλα εκείνη την ώρα ή τι συμβαίνει. Προς το παρόν της δινουμε μια φορα το βραδάκι κατα τις 8. Εσείς πόση ώρα προσπαθείτε κατα το τάισμα; Μήπως πρέπει να επιμείνω παραπάνω; Έλεγα να το αφήσω εντελώς αλλα πρέπει σιγά σιγά να εξοικειωθεί με αλλα εκτός του μητρικού γάλακτος. Ποτε δώσατε και αλλα πολτοποιημενα πχ φρούτα κλπ; 

Διαφημίσεις

Καλησπερα. 

Κι εγω στην ιδια φαση ειμαι, στο δευτερο παιδι. 

Το δινω ομως απογευμα. Μηπως ειναι πολυ κουρασμενη στις 8 για να κανει μια τοσο μεγαλη αλλαγη;

Εγώ καταρχήν τον ξεκίνησα με φρούτα, αρχικά αχλάδι και μετά μήλο όταν ήταν 4 1/2 μηνών. Επειδή έπαιρνε πολύ βάρος μέχρι τότε η γιατρός ήταν αντίθετη στο να δώσουμε ρυζάλευρο. Μετα από 1 μήνα που έτρωγε φρούτα μου είπε να του δώσω και ρυζάλευρο για να δοκιμάσει την γλουτένη πήραμε  hipp και αφού προσπαθήσαμε μερικές μέρες απλά το πέταξα. Μια κουταλιά δοκίμαζε και την έφτυνε και ούρλιαζε.. απλά δεν του άρεσε και μιλάμε για παιδί παμφάγο. Ηδη έτρωγε και λαχανικά και δεν είχα ποτέ θέμα, δεν του άρεσε το ρυζάλευρο. 

πρίν από 22 λεπτά , mariazt είπε:

Γεια σας κορίτσια,

έχω ένα 5,5 μηνών κοριτσάκι. Μεχρι τώρα την είχα με αποκλειστικό θηλασμό και η παιδίατρος μας είπε σιγά σιγά να την ξεκινήσουμε ρυζαλευρο, και γιατί πλησιάζει ο καιρός και γιατί ακόμα ξυπνάει κάθε 2 με 3 ώρες τη νύχτα οποτε μήπως δε χορταίνει πλέον μόνο με το γάλα μου. Εδω και μια βδομάδα της δίνουμε το ρυζαλευρο της HIPP με το γάλα της HIPP αρκετά αραιωμένο για να μην ειναι ακόμα πολυ πηχτό. Η μικρή φαίνεται να μην το θέλει καθόλου. Προσπαθώ για κανένα 20λεπτο ανάμεσα στα κλάματα και ενώ κλείνει το στόμα. Υπάρχουν κάποιες μέρες και φορές που το τρώει πολυ καλα οποτε δεν πιστεύω οτι δεν της αρεσει η γεύση αλλα τις περισσότερες φορές δεν ανοίγει το στόμα και το φτύνει. Δεν ξέρω αν νυστάζει ή της πονάνε τα ούλα εκείνη την ώρα ή τι συμβαίνει. Προς το παρόν της δινουμε μια φορα το βραδάκι κατα τις 8. Εσείς πόση ώρα προσπαθείτε κατα το τάισμα; Μήπως πρέπει να επιμείνω παραπάνω; Έλεγα να το αφήσω εντελώς αλλα πρέπει σιγά σιγά να εξοικειωθεί με αλλα εκτός του μητρικού γάλακτος. Ποτε δώσατε και αλλα πολτοποιημενα πχ φρούτα κλπ; 

Αρχικά να σου ζησει!

Συμφωνω με την @irin . Ίσως να μην έχει την υπομονή ή την περιέργεια να δοκιμάσει εκείνη την ώρα. Το παθαινα κι εγώ στην αρχή. Εγώ ξεκίνησα με φρούτα, συγκεκριμένα μπανάνα, και την έδινα το πρωί, λίγο πριν τον πρωινό ύπνο και τελικά κατεληξε να τρώει φρούτοκρέμα όταν ξυπνούσε. Είχε περισσότερη όρεξη και ενδιαφέρον. Ήταν 6 μηνων. Επίσης, δεν επέμενα καθόλου στο τάισμα. Έτρωγε όταν και οσο ηθελε. Μόλις έβλεπα πως δυσανασχετούσε σταματούσα. Δεν ήθελα με τίποτα να συνδεσει το φαγητό με γκρίνια ή κλάμα. Ήθελα να είναι μία ευχάριστη ώρα και να τρώει με κέφι. Γενικά ο δικός μου προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στις στερεές. 

πρίν από 20 λεπτά , mariazt είπε:

Γεια σας κορίτσια,

Εγω, χωρις να εχουν καμια σχεση οι εμπειριες μας (εμενα μουγκριζε απο τη χαρα του οταν αντικριζε κουταλι) θα σου ελεγα να μην την ζορισεις καθολου. Μου ακουγεται πολυ λαθος το πρεπει να φαει τωρα γιατι ειναι τοσων μηνων. Οποτε θελει θα φαει! ! Αν πιστευεις οτι ξυπναει απο πεινα και εσενα σου χρειαζεται για τους χ ψ λογους σου υπνος, μπορεις να εχεις μια αντληση στο ψυγειο και να την δινει ο συζηγος. Αν ξυπναει ανα 3ωρο που λες και "γλιτωσεις" ενα σηκωμα μανι μανι να το το 6ωρακι! Αν παλι θελει εσενα η' δεν θελει μπιμπερο, η' δεν θες θηλαστρο εκει.. δυσκολα.  και ρυζαλευρο να δωσεις δεν νομιζω πως θα αλλαξει αυτο σε κατι τον υπνο της. 

• Like 1

Διαφημίσεις

Και εγώ νομίζω ότι το 8 ειναι πολυ αργά για κρέμα και ποσο μάλλον για καινούριες εμπειρίες.Σκέψου ότι κανονικά στις 8 περίπου είναι μια φυσιολογική ωρα για ύπνο.Το να προσπαθείς να του δίνεις την κρέμα σωνει κ ντε δεν έχει νόημα και απλα στο λέω γτ κ εμένα έτσι έκανε με τα φρούτα στην αρχή κ την ξεγελουσα για να τα φαει.Το παιδί τελικά θα φάει όταν θέλει και οσο θέλει οτι κ να κάνουμε εμεις.Αφού ειναι μέρες που το τρώει κανονικά αυτό σημαινει ότι κατι άλλο τον ενοχλεί κ το πιο πιθανό είναι οτι δε δίνεις στήθος.Θα θέλει λίγο χρόνο ακόμα.Η κρέμα (ρυζαλευρο κλπ) αντικαθιστά το απογευματινό γεύμα οπότε μια ωρα γύρω απο τις 5 νομίζω είναι καλά.Ασ τον να φάει κάθε φορά όσο θέλει κ αν θέλει.Απλά για μένα μην προσφέρεις στήθος αμέσως για να μην γράψει στο μυαλό του αν δεν το φάω θα πιώ οπως κ να χει το γάλα μου.Επιπλέον στην ηλικία που είναι θα το συζητούσα με τον γιατρό μήπως έκανα εισαγωγή στα φρούτα δεδομένου οτι δεν θέλει τις κρέμες

πρίν από 35 λεπτά , Sofika123 είπε:

Εγώ καταρχήν τον ξεκίνησα με φρούτα, αρχικά αχλάδι και μετά μήλο όταν ήταν 4 1/2 μηνών. Επειδή έπαιρνε πολύ βάρος μέχρι τότε η γιατρός ήταν αντίθετη στο να δώσουμε ρυζάλευρο. Μετα από 1 μήνα που έτρωγε φρούτα μου είπε να του δώσω και ρυζάλευρο για να δοκιμάσει την γλουτένη πήραμε  hipp και αφού προσπαθήσαμε μερικές μέρες απλά το πέταξα. Μια κουταλιά δοκίμαζε και την έφτυνε και ούρλιαζε.. απλά δεν του άρεσε και μιλάμε για παιδί παμφάγο. Ηδη έτρωγε και λαχανικά και δεν είχα ποτέ θέμα, δεν του άρεσε το ρυζάλευρο. 

Και εγω  ρυζαλευρο εδωσα, ξεκινησα κιολας με αυτο. Αλλα το hipp που λες δεν το ξερω. Ξερω ομως οτι δεν εχει το ρυζαλευρο γλουτενη, μαλιστα εγω γι αυτο το λογο το εδωσα πρωτα. Εισαι σιγουρη οτι ειχε γλουτενη? 

πρίν από 14 λεπτά , gorilaz είπε:

Και εγω  ρυζαλευρο εδωσα, ξεκινησα κιολας με αυτο. Αλλα το hipp που λες δεν το ξερω. Ξερω ομως οτι δεν εχει το ρυζαλευρο γλουτενη, μαλιστα εγω γι αυτο το λογο το εδωσα πρωτα. Εισαι σιγουρη οτι ειχε γλουτενη? 

Ορκο δεν θα πάρω αλλά νομίζω αυτό μου είχε πει. Ηταν τόσο απόλυτος στο ότι δεν του αρέσει ώστε δεν το είχα πολυσυζητήσει με την γιατρό, όταν της είπα οτι το φτύνει μου είπε δεν πειράζει θα φάει αργότερα ρύζι. Πάντως φρούτο και εγώ τον άρχισα στο δεκατιανό επειδή μου είχε πει η γιατρος του οτι το πρωί είναι πιο ξεκούραστα και έτσι πιο δεκτικά σε νέες γευσεις. Ετρωγε όσο ήθελε και μετά γάλα στην αρχή. Οταν πλέον άρχισε να τρώει κανονική μερίδα του έδινα φρουτόκρεμα και το απόγευμα. Περίπου 11 μηνών αντικατέστησε το ενα γεύμα φρούτου με γιαούρτι.

Μάλλον δε φαίνεται να μην της αρέσει γιατί αλλιω δε θα το ετρωγε καθόλου..άρα τις φορές που δεν το τρώει η νυστάζει ή δεν πεινάει γιατί έχει θηλάσει πρόσφατα.Για δοκίμασε να την αφήσεις νηστική 2 ώρες χωρίς να θηλάσει και να ζει κοιμηθεί κιόλας και θα δεις...αν δεν το φάει και τότε άλλαξε μάρκα..Και εγώ όταν της είχα ξεκινήσει το ρυζαρευρο αν ήταν χορτασμένη από το θηλασμό δεν το ετρωγε..βέβαια αργότερα το βαρέθηκε κιόλας οπότε πήρα άλλη μάρκα.ελπιζω να βοήθησα..

Μια αλλη σκεψη μου, που προσπαθω δηλαδη να το κανω και στο γιο μου, ειναι να του δωσω την κρεμα πριν πεινασει πολυ. Νομιζω οτι αν φτασει στο σημειο να κλαιει απο την πεινα, δεν θα εχει την ψυχραιμια να φαει. Εχουν μαθει μονο σε γαλα και τους ειναι πολυ ξενο το κουταλι, η υφη της τροφης που μπαινει στο στομα τους κλπ. 

Ομως θα δεις οτι απο εκει που δυσκολευεται, μπορει μια μερα ξαφνικα να φαει ευκολα και αρκετη ποσοτητα!

Διαφημίσεις

Εγω παλι δ καταλαβαινω γτ το μωρο 5,5μηνων πρεπει να μαθει κ κτ αλλο περα απο το γαλα.κ αυτο να ειναι κ ρυζαλευρο

Γενικα το μωρο δειχνει σημαδια ετοιμοτητας για στερεες;τα μωρα εζουν αναγκη βιταμινες κ σιδηρο.το ρυζαλευρο τι του προσφερει;

Εμεις ξεκινησαμε με φρουτα η λαχανικα πρωι η μεσημερι αντιστοιχα

Τριτο γευμα εβαλα στον 9ο γτ θηλαζα κ ηθελα να συνεχισω

Το 8παντως ειναι αρκετα αργα

Κ ακομη κ αν φαει 3γευματα δ σημαινει οτι θα κοιμαται πιο καλα

Οταν δοκιμαζεις για στερεες φυσικα θελει χρονο κ οχι πιεση.μιση το πολυ μια ωρα ασχολεισαι με το καθε γευμα

Καλο ειναι να μην νυσταζει,αλλα κ να μην ειναι με το που ανοιξει τα ματια

Αν εχει περασει καμια ωρα απο θηλασμο μπορεις να δοκιμασεις.αν πειναει πολυ θα προτιμα στηθος

Επισης αν θες να συνεχισεις να θηλαζεις οσο κ αν φαει το μωρο στερεες αν θελει μετα κ να θηλασει δινεις

• Like 4

Συμφωνω επι λεξει με @vicky86. Και εγω ξεκινησα απ'ευθειας με φρουτα και λαχανικα και μετα απο 2 μηνες οτι τρωγαμε κι εμεις. Επισης, επειδη γραφεις οτι το φτυνει, να ξερεις οτι αυτη ειναι η πρωτη αντιδραση της γλωσσας στην τροφη. Η γλωσσα απωθει το φαγητο προς τα εξω, γιατι η διαχειριση της ειναι κατι που μαθαινεται με τον καιρο. Υπομονη και καλυτερα να μην πιεσεις καθολου, αστην να αποφασισει μονη της αν και ποσο θελει να φαει, ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις. Δεν χρειαζεται να αγχωνεσαι αν δεν τρωει καλα, ειναι 5 μηνων και για πολλους μηνες ακομη η βασικη της τροφη θα ειναι το γαλα. Καθε παιδι εχει τον δικο του ρυθμο. Ενα υπεροχο βιβλιο ειναι το "Προικισμενα μωρα, εμπνευσμενοι γονιες, για μια αλλη προσχολικη διατροφη" του Παπαβεντση.  Μπορεις να ριξεις και μια ματια σε αυτο το αρθρο (του ιδιου) που αφορα την ετοιμοτητα για περασμα στις στερεες http://pediatros-thes.gr/for-parents/diatrofi/έναρξη-στερεών-τροφών/

Edited by Sentir...natureza
  • Like 1

On 31/1/2018 at 9:11 ΜΜ, mariazt είπε:

Γεια σας κορίτσια,

Να χαιρεσαι που δε το τρωει,  αντι να προβληματιζεσαι πως θα το φαει. Το μονο που προσφερει ειναι θερμιδες. 

Περα απο αυτο αρχισες νωρις τις στερεες (στους 6 μηνες κλεισμενους αρχιζουμε,  με ζωμο απο κρεας). 

Πετα τη κονσερβα  και δωσε ζωμο και σιγα σιγα λαχανικα με 3ημερες εισαγωγες. 

23 ώρες πρίν, Elfer είπε:

Και εγώ νομίζω ότι το 8 ειναι πολυ αργά για κρέμα και ποσο μάλλον για καινούριες εμπειρίες.Σκέψου ότι κανονικά στις 8 περίπου είναι μια φυσιολογική ωρα για ύπνο.Το να προσπαθείς να του δίνεις την κρέμα σωνει κ ντε δεν έχει νόημα και απλα στο λέω γτ κ εμένα έτσι έκανε με τα φρούτα στην αρχή κ την ξεγελουσα για να τα φαει.Το παιδί τελικά θα φάει όταν θέλει και οσο θέλει οτι κ να κάνουμε εμεις.Αφού ειναι μέρες που το τρώει κανονικά αυτό σημαινει ότι κατι άλλο τον ενοχλεί κ το πιο πιθανό είναι οτι δε δίνεις στήθος.Θα θέλει λίγο χρόνο ακόμα.Η κρέμα (ρυζαλευρο κλπ) αντικαθιστά το απογευματινό γεύμα οπότε μια ωρα γύρω απο τις 5 νομίζω είναι καλά.Ασ τον να φάει κάθε φορά όσο θέλει κ αν θέλει.Απλά για μένα μην προσφέρεις στήθος αμέσως για να μην γράψει στο μυαλό του αν δεν το φάω θα πιώ οπως κ να χει το γάλα μου.Επιπλέον στην ηλικία που είναι θα το συζητούσα με τον γιατρό μήπως έκανα εισαγωγή στα φρούτα δεδομένου οτι δεν θέλει τις κρέμες

Μ'αρέσει που είχα ξαναδιαβάσει το αρχικό ποστ για να μην κάνω λάθος αν το μωράκι σου είναι αγόρι ή κορίτσι κ παρ'όλα αυτά έγραψα ότι ήθελα..Lol..Γράψε λάθος..χεχε

πρίν από 56 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Συμφωνω επι λεξει με @vicky86. Και εγω ξεκινησα απ'ευθειας με φρουτα και λαχανικα και μετα απο 2 μηνες οτι τρωγαμε κι εμεις. Επισης, επειδη γραφεις οτι το φτυνει, να ξερεις οτι αυτη ειναι η πρωτη αντιδραση της γλωσσας στην τροφη. Η γλωσσα απωθει το φαγητο προς τα εξω, γιατι η διαχειριση της ειναι κατι που μαθαινεται με τον καιρο. Υπομονη και καλυτερα να μην πιεσεις καθολου, αστην να αποφασισει μονη της αν και ποσο θελει να φαει, ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις. Δεν χρειαζεται να αγχωνεσαι αν δεν τρωει καλα, ειναι 5 μηνων και για πολλους μηνες ακομη η βασικη της τροφη θα ειναι το γαλα. Καθε παιδι εχει τον δικο του ρυθμο. Ενα υπεροχο βιβλιο ειναι το "Προικισμενα μωρα, εμπνευσμενοι γονιες, για μια αλλη προσχολικη διατροφη" του Παπαβεντση.  Μπορεις να ριξεις και μια ματια σε αυτο το αρθρο (του ιδιου) που αφορα την ετοιμοτητα για περασμα στις στερεες http://pediatros-thes.gr/for-parents/diatrofi/έναρξη-στερεών-τροφών/

Ναι αλλά λέει ότι η μπεμπουλα της κάποιες μέρες τρώει πολύ καλά,δε μου φαινεται οτι ειναι θεμα διαχείρισης τροφής.

@Ζάντενα Το πως και πότε θα ξεκινήσει να τρώει ενα μωράκι το καθορίζει ο παιδίατρος ανάλογα με την ετοιμότητα του κάθε βρέφους.Δε νομίζω ότι πρέπει να κολλάμε σε ταμπέλες τύπου "όχι πριν τους 6 μήνες στέρεες" κλπ.Ακόμα κ ο ΠΟΥ έχει αναθεωρήσει σε αυτό.Το ρυζαλευρο μπορείς να το επιλέξεις βιολογικό χωρίς ζάχαρη χωρίς να επιβαρύνεις έτσι με θερμίδες.Παιδίατρος δεν είμαι αλλά αν δεν κάνω λάθος στην αρχή βοηθούν το μωράκι να μπει στις στέρεες χωρίς να επιβαρύνει με όξινα όπως είναι τα φρούτα μέχρι να συνηθίσει το στομαχακι τους.Κάνεις δε διαφωνεί στο ότι τα φρούτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή ανάμεσα σε αυτά τα 2,όμως για να τα προτείνουν κ αυτά οι γιατροί κάποιον λόγο θα έχουν.Εγώ που είχα ρωτήσει να τρώει κ το απόγευμα φρούτα μου είχε πει η γιατρός οτι στην ηλικία τους δεν είναι καλό να τα φορτώνουμε με τόσα φρούτα.

• Like 1

Συμφωνώ κι εγώ επί λέξη με τη Βίκυ. Οπότε για να μην επαναλαμβάνομαι θα πω μόνο πως δεν υπάρχει χειρότερη έναρξη για οτιδήποτε στη ζωή μας, όταν πιεζόμαστε να το κάνουμε. Φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μην πιέζεις το μωρό να φάει, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Έτσι κι αλλιώς τον πρώτο χρόνο ζωής το γάλα είναι η κυριότερη τροφή, οι στερεές δρουν συμπληρωματικά.

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις κορίτσια! Ναι κι εμάς η παιδίατρος μας είπε απλά να ξεκινήσουμε με ρυζάλευρο αντί για φρούτα για να είναι λίγο πιο ουδέτερη η νέα γεύση που θα δοκιμάσει πέρα από το γάλα, να μην έχει και τη νέα υφή και εντελώς διαφορετικές γεύσεις όπως τα φρούτα. Σίγουρα δεν την πιεζω πολυ για να μην το μισεί μετά, χτες ευτυχώς φάνηκε να της αρέσει πολύ. Της το δίνουμε κατά τις 8 γιατί γενικά κοιμάται αργά κατά τις 23.00 εδώ και πολύ καιρό, αλλά θα δοκιμσω να της το δινω πιο νωρίς μήπως και αλλάξει ο κύκλος ύπνου της και κοιμάται πιο νωρίς. Δε με πειράζει καθόλου να ξυπνάω κάθε 2 και 3 ώρες, το έχω συνηθίσει πλέον! Απλά αγχωνόμουν για εκείνη, ότι δεν κάνει καλό ύπνο γιατί για να ξυπνάει σημαίνει ότι πεινάει, εφόσον θηλάζει 20 με 30 λεπτά κάθε φορά το βράδυ, και γενικά κοιμάμαι το πολύ 9 με 10 ώρες το 24ωρο. 

Τα φρούτα όταν τα φτιάχνετε είναι εντελώς πηχτά ή τα αραιώνετε με αρκετό νερό; Φοβάμαι να της δώσω από τώρα εντελώς πηχτή υφή μήπως μου πνιγεί, γι'αυτό και το ρυζάλευρο το αραιώνουμε αρκετά με νερό. 

πρίν από 2 λεπτά , mariazt είπε:

Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις κορίτσια! Ναι κι εμάς η παιδίατρος μας είπε απλά να ξεκινήσουμε με ρυζάλευρο αντί για φρούτα για να είναι λίγο πιο ουδέτερη η νέα γεύση που θα δοκιμάσει πέρα από το γάλα, να μην έχει και τη νέα υφή και εντελώς διαφορετικές γεύσεις όπως τα φρούτα. Σίγουρα δεν την πιεζω πολυ για να μην το μισεί μετά, χτες ευτυχώς φάνηκε να της αρέσει πολύ. Της το δίνουμε κατά τις 8 γιατί γενικά κοιμάται αργά κατά τις 23.00 εδώ και πολύ καιρό, αλλά θα δοκιμσω να της το δινω πιο νωρίς μήπως και αλλάξει ο κύκλος ύπνου της και κοιμάται πιο νωρίς. Δε με πειράζει καθόλου να ξυπνάω κάθε 2 και 3 ώρες, το έχω συνηθίσει πλέον! Απλά αγχωνόμουν για εκείνη, ότι δεν κάνει καλό ύπνο γιατί για να ξυπνάει σημαίνει ότι πεινάει, εφόσον θηλάζει 20 με 30 λεπτά κάθε φορά το βράδυ, και γενικά κοιμάμαι το πολύ 9 με 10 ώρες το 24ωρο. 

Τα φρούτα όταν τα φτιάχνετε είναι εντελώς πηχτά ή τα αραιώνετε με αρκετό νερό; Φοβάμαι να της δώσω από τώρα εντελώς πηχτή υφή μήπως μου πνιγεί, γι'αυτό και το ρυζάλευρο το αραιώνουμε αρκετά με νερό. 

Ολα θέλουν τον χρόνο τους και φυσικά θα κάνεις αυτό που σου λέει η γιατρός σας! Όσον αφορά τα φρούτα εμείς αρχίσαμε με αχλαδόζουμο, μετά αχλάδι μήλο, ακόμα και έτσι όμως το αχλάδι βγάζει πολύ ζουμί άρα ήταν αραιή, όταν πλέον μπήκε και η μπανάνα έγινε πιο πηχτή αλλά ήδη διαχειριζόταν την στέρεη μορφή αρκετά καλά, άλλωστε οι κουταλίτσες είναι τόσο μικρές που δεν έχουν πρόβλημα. Ότι δεν μπορούν να καταπιούν το βγάζουν, θυμάμαι τον πρώτο καιρό σε κάθε κουταλιά μάζευα απο το πιγούνι του την μισή και την ξανάβαζα στο στόμα του. 

πρίν από 9 λεπτά , mariazt είπε:

Κοιμάται η μικρή 9 με 10 ώρες το 24ωρο, όχι εγώ, λάθος στο γράψιμο! Εγώ ένα 6ωρο και πολύ μου είναι! 

Ενα μωρο που θηλαζει εχει γευτει αρκετα πραγματα κ μεσα απο το γαλα

Δ καταλαβαινω για ποιο λογο πρεπει να του δωσουμε κτ ηπιο

Αν ειναι ετοιμο για στερεες μια χαρα θα δεχτει κ τα φρουτα κ τα λαχανικα

Τα λαχανικα ειναι πιο αγευστα.το μηλο,το αχλαδι,η μπανανα,το αβοκαντο δ ειναι καθολου οξινα

Προσωπικα δ κολλαω σε ταμπελες γι αυτο κ δεχομαι οτι καποια μωρα ειναι ετοιμα κ πριν τους 6μηνες για τροφες.κοιταμε ομως τα σημαδια ετοιμοτητας

Επισης το γαλα ειναι ωασικη τροφη μεχρι τον χρονο.ειτε μητρικο ειτε σκονη.6-12μηνων δοκιμαζουμε νεες γευσεις κ υφες.δ μας νοιαζει η ποσοτητα

Στα φρουτα δ εχω προσθεσει ποτε επιπλεον νερο,δ μου γινανε ποτε πολυ πηχτα

Για το θεμα του υπνου πανε στην αντιστοιχη ενοτητα,θα διαβασεις χρησιμες συμβουλες κ θα παρεις κουραγιο

Ακομη ειναι μικρο το μωρο σου κ εχει αναγκη το γαλα κ το βραδυ,αναπτυξιακα.θηλαζει αρκετα την μερα;μηπως οχθ,κ αναπληρωνει το βραδυ;

πρίν από 34 λεπτά , vicky86 είπε:

Τα λαχανικα ειναι πιο αγευστα.το μηλο,το αχλαδι,η μπανανα,το αβοκαντο δ ειναι καθολου οξινα

Προσωπικα δ κολλαω σε ταμπελες γι αυτο κ δεχομαι οτι καποια μωρα ειναι ετοιμα κ πριν τους 6μηνες για τροφες.κοιταμε ομως τα σημαδια ετοιμοτητας

Επισης το γαλα ειναι ωασικη τροφη μεχρι τον χρονο.ειτε μητρικο ειτε σκονη.6-12μηνων δοκιμαζουμε νεες γευσεις κ υφες.δ μας νοιαζει η ποσοτητα

Για το θεμα του υπνου πανε στην αντιστοιχη ενοτητα,θα διαβασεις χρησιμες συμβουλες κ θα παρεις κουραγιο

Ακομη ειναι μικρο το μωρο σου κ εχει αναγκη το γαλα κ το βραδυ,αναπτυξιακα.θηλαζει αρκετα την μερα;μηπως οχθ,κ αναπληρωνει το βραδυ;

@vicky86 Ελπίζω να μην το πήρες Προσωπικά αυτό με το 6μηνο,δεν πήγαινε για εσένα όπως βλέπεις εχω κάνει αλλου αναφορά καθότι έχουμε μιλήσει πάλι κ ξερω τις απόψεις σου.Στο μόνο όμως που έχω νλτις ενστάσεις μου είναι η οξύτητα των φρούτων σε σχέση με το γαλα.Ναι μεν ενα μωρο έχει δοκιμάσει πολλες κ διαφορετικές γεύσεις με το μητρικό γάλα όμως δεν εχουν "μπει" κατευθείαν στο στομάχι του.Εννοείται οτι πρέπει να ελέγχουμε την ετοιμότητα του παιδιού και ειμαι απόλυτα σύμφωνη.Και εγω στα φρούτα δεν προσθέτω επιπλέον νερό κ γίνονται αρκετά αραιά ωστε να τα φάει το μωρό.Αυτά τα φρούτα που αναφέρεις είναι οτι καλύτερο νομίζω για αυτήν την εποχή κ την ηλικία.

Δ το πηρα προσωπικα,κ επισης δ εννοω κτ για εσενα

Μπορει πχ να συνισταται η εναρξη απο τους 4μηνες για ενα μωρο με παλινδρομηση,δ ξερω αν πραγματι ειναι καλυτερο,αλλα νομιζω το προτεινουν καποιοι παιδιατροι.κ παλι ομως δ ξερω αν θα το εκανα προσωπικα

Ακομη κ με το βαρος του μωρου αλλοι λενε δ παιρνει βαρος,δωσε στερεες λες κ θα παρει με το καροτο κ την πατατα.αλλοι λενε δωσε στερεες ειναι 5μηνων 8κιλα,να κοψει θηλασμο

Κ μαλιστα ενα μωρο 4μηνων εχει πιο περιορισμενες επιλογες απο ενα μωρο 6μηνων

Σιγουρα δ ειναι το ιδιο οι γευσεις που περνανε απο το γαλα με το απευθειας,για αυτο κ ξεκιναμε ηπια κ σταδιακα

• Like 2

πρίν από 45 λεπτά , vicky86 είπε:

Θηλάζει πολύ μέσα στην ημέρα, ακόμα κάθε 1,5 με 2 ώρες θέλει στήθος. Μου έχουν πει να την αφήνω λίγο παραπάνω να πηγαίνει στο 3ωρο γιατί έχει μεγαλώσει αλλά δεν το κάνω, αφού πεινάει το μωρό δεν μπορώ να μην της δώσω και δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος. Απλά επειδή μέσα στη μέρα κοιμάται το πολύ 2 ώρες σπαστά μισάωρα, ίσως θέλει παραπάνω γάλα γιατί κουράζεται παραπάνω; Τι να πω κι εγώ, πρώτο μωρό είναι και υποθέτω! Ωραία, αυτό για τα φρούτα με καθησύχασε γιατί φοβόμουν μήπως γίνονται πολύ πηχτά και δεν μπορέσει να τα καταπιεί. 

Το μηλο κ η μπανανα δινουν πυκνοτητα οποτε βαζε κ κτ πιο ζουμερο οπως αχλαδι

Μια χαρα τα πας.συνεχισε να θηλαζεις οποτε κ οσο θελει

Για το θεμα του υπνου πανε στην αντιστοιχη ενοτητα

1 hour ago, vicky86 είπε:

Δ το πηρα προσωπικα,κ επισης δ εννοω κτ για εσενα

Μπορει πχ να συνισταται η εναρξη απο τους 4μηνες για ενα μωρο με παλινδρομηση,δ ξερω αν πραγματι ειναι καλυτερο,αλλα νομιζω το προτεινουν καποιοι παιδιατροι.κ παλι ομως δ ξερω αν θα το εκανα προσωπικα

Ακομη κ με το βαρος του μωρου αλλοι λενε δ παιρνει βαρος,δωσε στερεες λες κ θα παρει με το καροτο κ την πατατα.αλλοι λενε δωσε στερεες ειναι 5μηνων 8κιλα,να κοψει θηλασμο

Κ μαλιστα ενα μωρο 4μηνων εχει πιο περιορισμενες επιλογες απο ενα μωρο 6μηνων

Σιγουρα δ ειναι το ιδιο οι γευσεις που περνανε απο το γαλα με το απευθειας,για αυτο κ ξεκιναμε ηπια κ σταδιακα

Ακριβως. Θελω να πω κι εγω οτι με τις στερεες δεν συμπληρωνουμε θερμιδες στο παιδι (μεγαλο λαθος η συσταση αν γινεται για προσληψη βαρους η' απο εντελως εσφαλμενη αποψη οτι ετσι θα κοιμηθει...) αλλα τα επιπλεον συστατικα/στοιχεια που χρειαζεται και δεν παιρνει απο το γαλα. Και αυτο το κανουμε οταν καταρχην φανει ετοιμο το παιδι. Οι ηλικιες που δινονται ειναι μπουσουλας. Και πανω στο θεμα βαρος να τονισω οτι εμενα το βαρος το πολυ το πηρε οσο επινε μονο γαλα!  Οταν αρχισε τα γευματα στερεων φρεναρε πολυ γιατι ετρωγε πολυ πιο αργα και πιο λιγο! (βεβαια ουτως η αλλως θα φρεναρε καποια στιγμη..). Τωρα για το πως θα γινει η πρωτη γνωριμια, η εισαγωγη που λεμε των στερεων,  ειναι αλλο. Εννοω οτι πχ εγω, που το ειπα και παραπανω, του εδινα τις πρωτες 7 μερες ρυζαλευρο (κονιοποιημενο ρυζι με νερο μονο, οχι με γαλα) επειδη δεν εχει γλουτενη και ειναι ευπεπτο γενικα. Απο την 8η μερα και μετα ετρωγε φυσικα κανονικα φρουτα και λαχανικα. Οκ, καθιστερησα ετσι μια εβδομαδα τις βιταμινες του, αλλα δεν βιαζομουν τοσο πια! Ηθελα η εισαγωγη να γινει οσο πιο safe γινεται. Και προφανως το ρυζαλευρο δεν ειναι ενδεδειγμενη διατροφη για το βρεφος, ενδεικνυται ομως για εισαγωγη! Αυτο δεν σημαινει οτι μετα αποκλειουμε το ρυζι απο τη διατροφη του παιδιου -σε συνδιασμο με αλλες τροφες λειτουργει αψογα (βοηθαει πολυ και στην απορροφηση του μη αιμικου σιδηρου πχ με φακες!). Αυτο που θεωρω ομως σημαντικο να ξερει η καθε μανουλα που θελει να ξεκινησει με ρυζαλευρο ειναι οτι του εμποριου εχουν πολυ ζαχαρη (και αν δεν τους το ειπε ο γιατρος τους και τις ενοχλει ας του γκρινιαξουν κιολας, πρεπει να τα λεν αυτα..) και καλα θα κανουν να τα αποφευγουν. Για πεταμα βασικα οπως ειπε και μια κοπελα παραπανω (συγνωμη αν κανω λαθος για την ζαχαρη στη συγκεκριμενη μαρκα που δεν την ξερω, αλλα θεωρω απιθανο να μην εχει. 

1 hour ago, mariazt είπε:

Θηλάζει πολύ μέσα στην ημέρα, ακόμα κάθε 1,5 με 2 ώρες θέλει στήθος. Μου έχουν πει να την αφήνω λίγο παραπάνω να πηγαίνει στο 3ωρο γιατί έχει μεγαλώσει αλλά δεν το κάνω, αφού πεινάει το μωρό δεν μπορώ να μην της δώσω και δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος. Απλά επειδή μέσα στη μέρα κοιμάται το πολύ 2 ώρες σπαστά μισάωρα, ίσως θέλει παραπάνω γάλα γιατί κουράζεται παραπάνω; Τι να πω κι εγώ, πρώτο μωρό είναι και υποθέτω! Ωραία, αυτό για τα φρούτα με καθησύχασε γιατί φοβόμουν μήπως γίνονται πολύ πηχτά και δεν μπορέσει να τα καταπιεί. 

Το ειπα και πριν, δεν εχω ιδεα για το σκευασμα που πηρες, αλλα επειδη τα εχω κοιταξει στο σουπερ...για το αναθεμα ειναι τα περισσοτερα.  Δες λιγο αν μπορεις και θες και πες μας αν εχει ζαχαρη. 

• Like 1

πρίν από 31 λεπτά , gorilaz είπε:

Ακριβως. Θελω να πω κι εγω οτι με τις στερεες δεν συμπληρωνουμε θερμιδες στο παιδι (μεγαλο λαθος η συσταση αν γινεται για προσληψη βαρους η' απο εντελως εσφαλμενη αποψη οτι ετσι θα κοιμηθει...) αλλα τα επιπλεον συστατικα/στοιχεια που χρειαζεται και δεν παιρνει απο το γαλα. Και αυτο το κανουμε οταν καταρχην φανει ετοιμο το παιδι. Οι ηλικιες που δινονται ειναι μπουσουλας. Και πανω στο θεμα βαρος να τονισω οτι εμενα το βαρος το πολυ το πηρε οσο επινε μονο γαλα!  Οταν αρχισε τα γευματα στερεων φρεναρε πολυ γιατι ετρωγε πολυ πιο αργα και πιο λιγο! (βεβαια ουτως η αλλως θα φρεναρε καποια στιγμη..). Τωρα για το πως θα γινει η πρωτη γνωριμια, η εισαγωγη που λεμε των στερεων,  ειναι αλλο. Εννοω οτι πχ εγω, που το ειπα και παραπανω, του εδινα τις πρωτες 7 μερες ρυζαλευρο (κονιοποιημενο ρυζι με νερο μονο, οχι με γαλα) επειδη δεν εχει γλουτενη και ειναι ευπεπτο γενικα. Απο την 8η μερα και μετα ετρωγε φυσικα κανονικα φρουτα και λαχανικα. Οκ, καθιστερησα ετσι μια εβδομαδα τις βιταμινες του, αλλα δεν βιαζομουν τοσο πια! Ηθελα η εισαγωγη να γινει οσο πιο safe γινεται. Και προφανως το ρυζαλευρο δεν ειναι ενδεδειγμενη διατροφη για το βρεφος, ενδεικνυται ομως για εισαγωγη! Αυτο που θεωρω ομως σημαντικο να ξερει η καθε μανουλα που θελει να ξεκινησει με ρυζαλευρο ειναι οτι του εμποριου εχουν πολυ ζαχαρη (και αν δεν τους το ειπε ο γιατρος τους και τις ενοχλει ας του γκρινιαξουν κιολας, πρεπει να τα λεν αυτα..) και καλα θα κανουν να τα αποφευγουν. Για πεταμα βασικα οπως ειπε και μια κοπελα παραπανω (συγνωμη αν κανω λαθος για την ζαχαρη στη συγκεκριμενη μαρκα που δεν την ξερω, αλλα θεωρω απιθανο να μην εχει. 

Το ειπα και πριν, δεν εχω ιδεα για το σκευασμα που πηρες, αλλα επειδη τα εχω κοιταξει στο σουπερ...για το αναθεμα ειναι τα περισσοτερα.  Δες λιγο αν μπορεις και θες και πες μας αν εχει ζαχαρη. 

Δεν έχει καθόλου ζάχαρη ούτε γλουτένη, είναι βιολογικό και το πήρα ακριβώς γι'αυτό, για να αποφύγω τις ζάχαρες με τα περισσότερα σκευάσματα που έβλεπα ότι κυκλοφορύν. Όσο για τα κιλά δόξα το Θεό είναι 7 κιλά στους 5,5 μήνες, γεννήθηκε 3060, οπότε σίγουρα δεν της εισήγαγα τροφές λόγω κιλών, αλλά λόγω του ότι πλησιάζουμε στους 6 μήνες και η γιατρός μας είπε καλό είναι σιγά σιγά να ξεκινήσουμε, και επειδή έλεγε ότι καλό είναι να κοιμάται λίγο παραπάνω συνολικά σε σχέση με τις 9 ώρες το 24ωρο. Θα πάω στην ενότητα του ύπνου να δω μήπως βοηθήσουν οι συμβουλές από εκεί :)

Επίσης ήθελα να ρωτήσω, μετά τη στερεή τροφή, δίνετε και χαμομηλόνερο; Μας είπε η γιατρός αν θέλουμε να της δώσουμε μήπως διψάσει αλλά ακόμα τρώει πολύ λίγο και πίνει και πολύ γάλα που περιέχει νερό οπότε δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται. Και αυτό το χαμομήλι της Milupa που μου πρότεινε στα συστατικά του φαίνεται να έχει αρκετή ζάχαρη.