Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

H  πλατυποδία στα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους γονείς.  Με λύπη μου διαπιστώνω ότι λίγοι επαγγελματίες υγείας ξέρουν να την αναγνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι ξέρουν να την θεραπεύσουν. Τα παιδιά που καταλήγουν με αυτό το πρόβλημα στο ιατρείο μου συνήθως έχουν γυρίσει πιο πριν σε αρκετούς «ειδικούς», χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Οι γονείς έχουν μπλέξει σε ένα κυκεώνα εξόδων , πληρώνοντας για «θεραπευτικούς» πάτους και για «διαγνωστικά» πελματογραφήματα  χωρίς κανείς να τους έχει εξηγήσει από τι πάσχει το παιδί τους και χωρίς να εμφανίζει βελτίωση.
Θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω το τοπίο, αναφέροντας μερικά βασικά σημεία.

  •   Η βλαισοπλατυποδία (όπως είναι πιο σωστά το όνομά της πάθησης) ΔΕΝ είναι φυσιολογική. Αποτελεί παραμόρφωση του άκρου ποδός , που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία στο παιδί , μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες   στην ενήλικο ζωή. Ας μην στερούμε  λοιπόν από τα παιδιά που εμφανίζουν βλαισοπλατυποδία μια σωστή αντιμετώπιση λέγοντας «Δεν πειράζει , έχει πάρει τα πόδια του μπαμπά του»
  •   Αναφέροντας τα παραπάνω να σημειώσουμε πως μια ποδική καμάρα που είναι απλά μικρή ή χαλαρή , δεν συνιστά απαραίτητα πλατυποδία. Τα περισσότερα παιδιά που εξετάζω και τους έχουν χορηγηθεί πάτοι στα παπούτσια , δεν έχουν απολύτως τίποτα.
  •   Η διάγνωση της βλαισοπλατυποδίας ΔΕΝ γίνεται από το πελματογράφημα. Γίνεται καταρχήν από την κλινική εξέταση , η οποία θα αποκαλύψει στο σύνολό της την πάθηση. Το πελματογράφημα είναι μια συμπληρωματική εξέταση, που άλλοτε χρειάζεται κι άλλοτε όχι, όπως οι ακτινογραφίες κ.τ.λ.
  •  Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για βλαισοπλατυποδία στην ηλικία των 2,5 ετών , διότι τότε ξεκινά η παραμόρφωση.
  •   Υπάρχει και η εκ γενετής βλαισοπλατυποδία , η οποία εμφανίζεται στα νεογέννητα. Αυτή συνηθέστερα αυτό-διορθώνεται , αν και έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσω κάποιες περιπτώσεις με πιο δραστικά μέσα. Είναι όμως λίγες.
  •    Θυμηθείτε : όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί όταν ξεκινήσει την θεραπεία , τόσο πιθανότερο είναι αυτή να αποτύχει. Αυτό διότι το παιδί έχει βαρύνει και θέτει πλέον αυξημένο φορτίο σε ένα παραμορφωμένο πόδι
     
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...