Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

"Λέσχη Βιβλίου"

Recommended Posts

Με κάποιες κοπέλες από τον κύκλο μου, με τις οποίες μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τη λογοτεχνία δημιουργήσαμε προ εξαετίας μια "Λέσχη Βιβλίου". Ουσιαστικά επιλέγαμε κάθε φορά ένα συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο διαβάζαμε και συζητούσαμε στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έρχεσαι σε επαφή με είδη που μόνη σου δε θα επέλεγες να διαβάσεις, καθώς η επιλογή κάθε εβδομάδα γινόταν από διαφορετική κοπέλα.
Προ εξαετίας όλες ήμασταν είτε άτεκνες είτε τα παιδιά ήταν αρκετά μικρά. Πλέον οι ηλικίες των παιδιών μας είναι μεταξύ τεσσάρων κι έξι ετών. Αποφασίσαμε, λοιπόν, πέραν της δικής μας εβδομαδιαίας συνάντησης να καθιερώσουμε άλλη μια, μαζί με τα παιδιά, στη λογική του homeschooling, να ξεφύγουμε δηλαδή από το στενό πλαίσιο της σχολικής διδακτέας ύλης σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το φάσμα ερεθισμάτων που λαμβάνουν τα παιδιά μας. Ο σύζυγός μου, που έχει προσωπική πείρα, καθώς έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ, από μητέρα Αμερικανή, μας διαβεβαιώνει, πως τα οφέλη θα είναι τεράστια για τα παιδιά.
Θεωρείτε πως μπορεί να προσφέρει κάτι στα παιδιά;
Να σημειώσω, πως οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν εφόσον δούμε ότι τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, δε θα είναι επιβεβλημένες.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Διαφημίσεις

Κ μενα μου αρεσει πολυ το διαβασμα,κ σιγουρα θα δοκιμαζα μια τετοια "δραστηριοτητα" να κανω με τα παιδια μου

Φυσικα με τις συνιηκες που αναφερεις,παιδακια 4-6,μια φορα την εβδομαδα κ αν φυσικα δειξει ενδιαφερον το παιδι

Το διαβασμα των βιβλιων παντα προσφερει σε ολες της ηλικιες

Για homeschooling δεν ξέρω, μιας και έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό που θα κάνετε, αλλά έχω δει από τα παιδιά μου ότι σε νεαρές ηλικίες (μέχρι 7-8) επηρεάζουν πολύ και οι φίλοι στο αν ένα παιδί θα αγαπήσει το διαβασμα. Προσωπικά διαβάζω παρα πολύ, αλλά παρά τις παραστάσεις από το σπίτι, παίζει τεράστιο ρόλο και το τι κάνουν οι συνομήλικοι:

Η κόρη μου όταν ήταν μικρή υπήρχε δανειστική βιβλιοθήκη στη γειτονιά, και μάζευε και αρκετά παιδιά. Της άρεσε πολύ το να διαλέγει βιβλία ήδη από τα 3-4 και της έμεινε η αγάπη και μεγαλώνοντας.

Ο αδερφός της έτυχε να εχει δύο φίλους από το νηπιαγωγείο που επίσης αγαπούσαν οικογενειακώς το διάβασμα, αντάλλασσαν βιβλία, και τελικά έγινε και αυτός ένας μικρός βιβλιοφάγος.

Ο τρίτος τώρα, διάβαζε με το ζόρι. Μία σελίδα εδώ, 3 σελίδες εκεί και έλεγε ότι το διάβασμα "είναι βαρετό". Ο κολλητός του νομίζω δεν έχει ούτε ένα βιβλίο στο σπίτι. Ε, στη δευτέρα δημοτικού, άρχισε την παρέα με ένα κοριτσάκι που λατρεύει τα βιβλία. Ε, σε λίγες βδομάδες, άρχισε και αυτός να διαβάζει κατά μεσο όρο ένα βιβλίο τη βδομάδα :)

Οπότε, ναι, σίγουρα είναι μία πολύ καλή ιδέα ! Απλά προσωπικά θα έβαζα σαν όρο τα βιβλία να τα διαλέγουν τα παιδιά και όχι οι γονείς (εντάξει, με μία καθοδήγηση ασφαλώς).

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου vicky86, το βιβλίο είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά. Προσωπικά με συντροφεύει από παρα πολυ μικρή ηλικία. Δεν έχει υπάρξει περίοδος στη ζωή μου που να μην υπάρχει στο κομοδίνο ή μέσα στην τσάντα μου ή στο τραπεζάκι του σαλονιού ένα βιβλίο .

Τη λέσχη για τα παιδιά δεν τη θέλουμε τόσο, ώστε να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο. Αυτό είναι κάτι που ως βιβλιοφάγοι το έχουμε ήδη επιδιώξει και πετύχει. Ούτε και χρειάζεται, νομίζω, σε αυτές τις ηλικίες να μπαίνει σε "καλούπια" το διάβασμα. Περισσότερο επιδιώκουμε να έχει τη φιλοσοφία της κατ' οίκον εκπαίδευσης. Πρέπει να ομολογήσω πως προσωπικά στο παρελθόν ως έννοια δε με είχε απασχολήσει. Μας το πρότεινε μια κοπέλα από τη συντροφιά μας, η οποία έχει μελετήσει την έννοια του homeschooling αρκετά, ως συμπληρωματική στο υπάρχον εκπαιδευτικό καθεστώς μορφή.

Αυτός που υπερθεματίζει είναι ο σύζυγος, ο οποίος και θα προτιμούσε τη μέθοδο του homeschooling για τα παιδιά μας, εφόσον κάτι τέτοιο ήταν εφικτό στην ελληνική πραγματικότητα, με βάση τη δική του θετική πείρα.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Οποτε σκεφτεστε το περιεχομενο των βιβλιων να μην ειναι "λογοτεχνικης" φυσης ας πουμε,αλλα πιο πολυ κτ εξτρα απο εκπαιδευτικα;

Ειναι πολυ ενδιαφερον,κ θα ηταν πολυ ωραια ιδεα αν μπορεις κ θελεις φυσικα να μοιραστεις τα βιβλια που θα δειτε

Για το homeschooling ουτε προσωπικη εμπειρια εχω,ουτε ομως εχω διαβασει ιδιαιτερα απο τη στιγμη που δ ειναι επιτρεπτο στην ελλαδα

Θα μπορουσε ομως να ειναι αρκετο αν γινεται μια φορα την εβδομαδα;

Διαφημίσεις

11 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου vicky86, το βιβλίο είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά. Προσωπικά με συντροφεύει από παρα πολυ μικρή ηλικία. Δεν έχει υπάρξει περίοδος στη ζωή μου που να μην υπάρχει στο κομοδίνο ή μέσα στην τσάντα μου ή στο τραπεζάκι του σαλονιού ένα βιβλίο .

Τη λέσχη για τα παιδιά δεν τη θέλουμε τόσο, ώστε να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο. Αυτό είναι κάτι που ως βιβλιοφάγοι το έχουμε ήδη επιδιώξει και πετύχει. Ούτε και χρειάζεται, νομίζω, σε αυτές τις ηλικίες να μπαίνει σε "καλούπια" το διάβασμα. Περισσότερο επιδιώκουμε να έχει τη φιλοσοφία της κατ' οίκον εκπαίδευσης. Πρέπει να ομολογήσω πως προσωπικά στο παρελθόν ως έννοια δε με είχε απασχολήσει. Μας το πρότεινε μια κοπέλα από τη συντροφιά μας, η οποία έχει μελετήσει την έννοια του homeschooling αρκετά, ως συμπληρωματική στο υπάρχον εκπαιδευτικό καθεστώς μορφή.

Αυτός που υπερθεματίζει είναι ο σύζυγος, ο οποίος και θα προτιμούσε τη μέθοδο του homeschooling για τα παιδιά μας, εφόσον κάτι τέτοιο ήταν εφικτό στην ελληνική πραγματικότητα, με βάση τη δική του θετική πείρα.

OK, τότε θα σου έλεγα όχι. Απλά θα κάνετε ένα ακόμη ομαδικό φροντιστήριο. Καμία πρωτοτυπία δεν έχει το θέμα, έχει πήξει ο κόσμος από παιδάκια που από την Α δημοτικού τρέχουν να πάρουν το προβάδισμα, σε γκρουπάκια μελέτης, με παιδαγωγούς στο σπίτι κλπ κλπ. Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι, και ό,τι τέτοια προσπάθεια και να κάνετε, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στο να είναι ένα φροντιστήριο. Αλλο να μην υπάρχει σχολείο, άλλο να βάλεις και έξτρα σχολείο

1 hour ago, ΑΡΓΚ είπε:

OK, τότε θα σου έλεγα όχι. Απλά θα κάνετε ένα ακόμη ομαδικό φροντιστήριο. Καμία πρωτοτυπία δεν έχει το θέμα, έχει πήξει ο κόσμος από παιδάκια που από την Α δημοτικού τρέχουν να πάρουν το προβάδισμα, σε γκρουπάκια μελέτης, με παιδαγωγούς στο σπίτι κλπ κλπ. Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι, και ό,τι τέτοια προσπάθεια και να κάνετε, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στο να είναι ένα φροντιστήριο. Αλλο να μην υπάρχει σχολείο, άλλο να βάλεις και έξτρα σχολείο

Αυτός ο κίνδυνος όντως υπάρχει, αν επιλέξετε αναγνώσματα που έχουν σχέση με τη σχολική ύλη. Ενδιαφέρον θα ήταν να κάνετε πράγματα που δεν πρόκειται να τα μάθουν στο σχολείο αλλά μπορεί να τους ενδιαφέρουν, π.χ. δεινόσαυροι, που είναι αγαπημένο όλων των παιδιών, αστρονομία (ίσως για μεγαλύτερα παιδιά), κάτι πιο λαογραφικό, ζώα και φυτά κλπ. Αν στόχος σας είναι να μάθουν τα παιδιά νωρίτερα αυτά που θα μάθουν σε 3-4 χρόνια στο σχολείο, όντως το φροντιστηριοποιείτε και αφαιρείτε από το παιδί τη χαρά του να νιώσει την προσφορά του δασκάλου και του σχολείου- ακόμα κι αν η πρόθεσή σας είναι η αγάπη για τη γνώση κι όχι το να δώσετε ένα προβάδισμα στο παιδί. Είναι άλλο εμείς ως ενήλικες να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς και τα λάθη ενός οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, και άλλο το τι θα αντιληφθούν τα παιδιά, ειδικά στα πρώτα σχολικά βήματα. Το αν θα καταλήξουν στην αμφισβήτηση στο γυμνάσιο ή το λύκειο, είναι άλλο θέμα, θα είναι πιο φυσιολογικό -και ευκταίο, θα τολμούσα να πω.

Επίσης θα προσέθετα, αφού όπως καταλαβαίνω στόχος σας δεν είναι η φιλαναγνωσία, και αφού τα παιδιά είναι τόςο μικρά, να μην το κάνετε να περιστρέφεται μόνο γύρω από βιβλία, γιατί έτσι είναι σαν να ακυρώνετε κάπως την εναλλακτική προσέγγιση στη γνώση που μπορεί προσφέρει το homeschooling. Θα ήταν προτιμότερο κάτι πιο βιωματικό, π.χ. με αφορμή ένα βιβλίο να δείτε  ένα ντοκυμαντέρ ή να βρείτε ένα συναφές εκπαιδευτικό επιτραπέζιο ή να πάτε σε ένα μουσείο, να κάνετε μια δραματοποίηση, μια χειροτεχνία, μελέτη ενός χάρτη κλπ. 

Έτσι κερδίζετε αυτό που λείπει απο το σχολείο: τη μάθηση μέσω άλλων καταστάσεων και όχι μόνο μέσα από τα βιβλία. Από αυτό το τελευταίο θα χορτάσουν σε όλη τη μαθητική ζωή τους, ίσως και τη φοιτητική -αν και επειδή το ψάχνετε, αυτό μπορεί να αποφευχθεί με σπουδές στο εξωτερικό. Για τα παιδιά όμως που είναι πιο ανήσυχα και δεν θέλουν να περιορίζονται στο βιβλίο και την εικόνα, χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση που δεν τη δίνει το σχολείο και αυτό πραγματικά αξίζει να δώσει ο γονιός με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Εννοείται δεν ακυρώνω τη σημασία του βιβλίου, εγώ η ίδια ήμουν παθολογικά βιβλιοφάγος από παιδί, στα παιδικά πάρτι διάβαζα όσα βιβλία δεν είχα σπίτι μου (!), αλλά αναγνωρίζω πόσο μου λείπει η πρακτική γνώση, και επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν με άλλους τρόπους, χωρίς αυτό να έχει σχέση με το αν αγαπούν ή όχι τα βιβλία.

• Like 1

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον. Θα προσπαθήσω να απαντήσω με την ανάρτηση αυτή συνολικά.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υπόψη μας τη "φροντιστηριοποίηση", την προετοιμασία για τη σχολική διδακτέα ύλη κι εν γένει την ενασχόληση με τα βιβλία που θα διδάσκονται στα σχολεία. Προφανώς και δε θα επιλέγονται βιβλία που διδάσκονται στο σχολείο. Επιδιώκουμε, με βάση τα αναγνώσματα που θα επιλέγονται κάθε φορά, να εμβαθύνουμε σε ζητήματα.
Μια ενδεικτική βιβλιογραφία από αυτή που έχουμε προς το παρόν επιλέξει περιλαμβάνει τα:
Από τι είναι, Κίρκη Χατζημανώλη
Ο κύκλος της ζωής, Sylvaine Payrois
Μπαμπά πως φτιάχτηκε ο κόσμος, Neal Layton
Παιδιά του κόσμου, Giobanni Calviezel
Αν ήμουν Φαραώ, John Malam
Παράλληλα, αυτό που περιγράφει η Έσπερος στην ανάρτησή της είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες μας. Έχουμε την τύχη στη συντροφιά μας να έχουμε μια χημικό, η οποία για παράδειγμα θα συνοδεύει κάποιο ανάγνωσμα και με πειράματα.
Θα διοργανώνουμε εκδρομές, ώστε να έρχονται τα παιδιά κοντά στη φύση, όταν θα έχει επιλεγεί ανάλογο ανάγνωσμα.
Παράλληλα, θα συνοδεύεται και η συζήτηση με δημιουργία, κατασκευές, κλπ. προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αφομοιώσουν και εμπράκτως τα όσο διαβάσαμε και συζητήσαμε.

• Like 1

Κτ οπως αυτο που περιγραφει η εσπερος αλλα λες κ συ αννα με βολτες κ πειραματα εμενα σιγουρα θα με ενδιεφερε,μακαρι κ τα παιδια

Για τη βιβλιογραφια ευχαριστω,θα ριξω μια ματια

Aκουγεται πολυ ωραια κινηση! Θα συμφωνησω με την @Έσπερος για το πρακτικο κομματι του θεματος. Αν μπορειτε να κανετε κυριως εκδρομες, δραστηριοτητες, παιχνιδια, επισκεψεις κλπ και το βιβλιο να αποτελει επιπλεον υλικο ή εναυσμα, τοτε πιστευω θα κρατηθει το ενδιαφερον των παιδιων.

Edited by Sentir...natureza
  • Like 1

Διαφημίσεις

http://www.academia.edu/25326411/_Το_Δέντρο_το_Μονάχο_ένα_εγχείρημα_διδακτικής_και_τέχνης_στο_πλαίσιο_της_Λογοτεχνίας_της_Α_Γυμνασίου

Εδώ μπορείτε να δείτε τι δραστηριότητες έκανε μια καθηγήτρια με αφορμή ένα λογοτεχνικό βιβλίο, αν θέλετε να πάρετε κάποιες ιδέες.

Εσπερος, σε ευχαριστώ θερμά για το feedback. Διαγωνίως το διάβασα, όμως πραγματικά περιλαμβάνει ορισμένες παρα πολύ αξιόλογες προτάσεις και προσεγγίσεις.