Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός με πρόγραμμα γίνεται?


Linakii

Recommended Posts

Καλησπέρα, είμαι έγκυος και σκέφτομαι ότι θέλω να θηλάζω το μωρό μου, όμως αυτά που διαβάζω οτι πρέπει να γίνεται χωρίς πρόγραμμα και κατ απαίτηση του βρέφους και στην ουσια να εχουμε 24/7 το μωρο στο στήθος με τρομάζουν και με κάνουν να σκέφτομαι αρνητικά ως προς τον θηλασμό γιατι εκτός που δεν μου είναι ευχάριστο σαν σκέψη θα χρειαστει να λειπω κ καποιες ώρες την ημέρα λόγω δουλειάς. Γίνεται να θηλάζω χωρίς να είναι το μωρο στο στήθος 10 ωρες? Δηλαδη όπως περιπου δίνουν φόρμουλα κάθε 3 ώρες? Η κάπως να το κάνω μισές φορες με θήλαστρο?? 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Σκεφτηκα να γραψω λεπτομερειες, αλλα τελικά αρκεί ένα οχι και στα δύο, και όποιος σου πει το αντίθετο σε παροτρύνει απλά να προσποιηθείς κανένα δίμηνο ότι θήλασες και μετά να λες όλο ειλικρινή απορία "μα το μωρό δε μεγάλωνε και όλο γκρίνιαζε, και μου κόπηκε το γάλα"

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πρίν, Linakii είπε:

Καλησπέρα, είμαι έγκυος και σκέφτομαι ότι θέλω να θηλάζω το μωρό μου, όμως αυτά που διαβάζω οτι πρέπει να γίνεται χωρίς πρόγραμμα και κατ απαίτηση του βρέφους και στην ουσια να εχουμε 24/7 το μωρο στο στήθος με τρομάζουν και με κάνουν να σκέφτομαι αρνητικά ως προς τον θηλασμό γιατι εκτός που δεν μου είναι ευχάριστο σαν σκέψη θα χρειαστει να λειπω κ καποιες ώρες την ημέρα λόγω δουλειάς. Γίνεται να θηλάζω χωρίς να είναι το μωρο στο στήθος 10 ωρες? Δηλαδη όπως περιπου δίνουν φόρμουλα κάθε 3 ώρες? Η κάπως να το κάνω μισές φορες με θήλαστρο?? 

Εκ πείρας σου λέω ότι γίνεται, αλλά αν θέλεις να θηλάσεις πάνω από 1-2-3 μήνες, τον πρώτο καιρό θα πρέπει να θηλάζεις κατ'απαίτηση. Όταν μπείτε για τα καλά στις στερεές (7-8 μηνών), μπορείς κατά τη γνώμη μου αν θέλεις να δοκιμάσεις να αραιώσεις τους θηλασμούς. Αλλά μέχρι τότε θα έχουν αραιώσει ούτως ή άλλως.

Αν θυμάμαι καλά μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία (περίπου 40 ημερών) το συμβατικό θήλαστρο είναι ακατάλληλο. Αργότερα μπορείς να το χρησιμοποιείς το αλλά με ρέγουλα, διότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σου. Το θήλαστρο βολεύει αν πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία, αλλά έχει κι αυτό μια διαδικασία. Όσο είσαι σπίτι το πιθανότερο είναι να διαπιστώσεις ότι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να θηλάσεις από το να αντλήσεις.

Το πρώτο δίμηνο είναι αρκετά δύσκολο έως σουρεάλ (εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός), μετά όμως σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση. Αν το μωρό δε σε κάνει πιπίλα, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Προσωπικά αν μπορούσα να επαναλάβω την όλη διαδικασία, αυτό θα πρόσεχα κυρίως. Είναι πολύ εύκολο η απάντηση στο πρώτο κλάμα να είναι το στήθος, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να σε κουράσει, να σε μετατρέψει όντως σε πιπίλα (το οποίο δε θέλεις) και έχω αμφιβολίες αν είναι και σωστό.

Κατά τα λοιπά ο θηλασμός είναι πάρα πολύ εύκολος αν αντέξεις το 1ο δίμηνο περίπου και δε χρειάζεται να σε τρομάζει τίποτα.

ΥΓ: Μέχρι να σαραντίσεις καλό είναι να μην ασχοληθείς καθόλου με μπουκάλι, ακόμα κι αν πρόκειται να δώσεις αντλημένο γάλα. Μπερδεύει το μωρό και μπορεί να καταλήξεις με ένα παιδάκι που δεν ξέρει πώς να θηλάσει και με πληγωμένες θηλές.

Με το καλό !

Link to comment
Share on other sites

Πάντως γενικά νεογέννητο και πρόγραμμα δύσκολα πάνε μαζί. Υπάρχουν μωρά που είναι από την αρχή χαρούμενα και αναπτύσσονται τρώγοντας καθε 3 ώρες, αλλά γενικά νεογέννητα και πρόγραμμα δε συμβιβάζονται.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω έντιτ στο ποστ και βλέπω ότι έτσι όπως το έγραψα μπορεί ενδεχομένως να δοθεί η εντύπωση ότι στο νεογέννητο μπορείς να βάλεις πρόγραμμα. Η απάντηση είναι όχι, στο νεογέννητο δεν μπορείς. Αργότερα όμως μπορεί να επιχειρηθεί. Το «εκ πείρας» σημαίνει: 4,5 μηνών ξεκίνησα να θηλάζω το παιδί 3 φορές τη νύχτα, πιο πριν ήταν δίπλα μου και σχεδόν όλο το βράδυ στήθος. Μετά από 2 βδομάδες οι 3 θηλασμοί έγιναν 2. Στους 7 μήνες σταμάτησα να θηλάζω νύχτα. Την ημέρα όμως, το παιδί θήλαζε όποτε και όπου ήθελε. Βρήκα λοιπόν μια μέση λύση που με βοήθησε να θηλάσω για καιρό.

 

Προς τη θεματοθέτρια: έχω μία στενή συγγενή η οποία θήλασε στο πλαίσιο μιας μελέτης, στην οποία οι συμμετέχουσες θα λάμβαναν δωρεάν πάνες νομίζω, για χ διάστημα. Αυτό ήταν και το κίνητρο για να θηλάσει, η ίδια δεν είχε ψαχτεί από πριν, εφάρμοζε τις οδηγίες του παιδιάτρου ο οποίος ήταν της σχολής «θηλασμός με το ρολόι». Κάθε 2,5 ώρες της είχε πει στην αρχή, αργότερα ακόμα πιο αραιά. Στους 4 μήνες τελείωσε η μελέτη και η μαμά δεν έβλεπε την ώρα να δώσει μπουκάλι. Το παιδί έβαζε λίγο βάρος και δεν έδειχνε ποτέ ικανοποιημένο. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι μόλις του έδωσε το μπιμπερό, «το τσάκισε». Αντιλαμβάνεσαι ότι συχνά πυκνά το μωρό έμενε πεινασμένο. Αν δεν περίμενε να πάρει τις πάνες, θα είχε σταματήσει στον 1ο μήνα, όπως και άλλες μαμάδες. Εσύ κράτα το ότι στην αρχή θα ζοριστείς, αλλά πρόκειται για ζόρι που κρατάει λίγο. Οι ευκολίες είναι απείρως περισσότερες.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γειά σου! καταρχήν μπράβο που θέλεις να θηλάσεις! 

 

αν και συμφωνώ σε κάποια πράγματα με τις προλαλλήσες θα διαφωνήσω και εντελώς σε άλλα.

 

Συγκεκριμένα: Ξέρω πολλές γυναίκες που ήθελαν να δώσουν γάλα δικό τους στο μωρό αλλά αντλημένο, αντί για σκόνη ξένο. Πολύ δύσκολο, αλλά εφικτό εάν έχεις τύχη να έχεις καλή παραγωγή. Εγώ λέω ΜΠΡΑΒΟ τους γιατί είναι καλύτερο από το τίποτα! 

 Θεωρείται αυτό θηλασμός; Τι είναι για σένα ο θηλασμός;

πρέπει να αναρρωτηθείς τι είναι αυτό που θέλεις εσύ. 

Για μένα που θηλασαμε ως τους 26 μήνες με πολλά πολλά προβλήματα στην αρχή και πιστοποιημενους συμβούλους για να εδραιωθεί και με επαναγαλακτισμό (και σίτιση με το αντλημένο γάλα με μπιμπερό τους πρώτους 3 μήνες, συμπληρωματικά 1 γεύμα με μπιμπερό κάθε μέρα με το εξτρά αντλημένο), 

ο θηλασμός είναι χ πράγματα. 

1) η κατάλληλη σίτιση 2) επαφή με το νεογέννητο  3) και η εκγύμναση του στόματός του και της γλώσσας στο να εκτελεί την θηλαστική κίνηση (διέγερση νευρώνων εγκεφάλου )

 

το 1) μπορείς να το επιτύχεις και αντλώντας το γάλα με ειδική συσκευή.  Υπάρχουν γυναίκες που "θήλασαν" με θήλαστρο - δηλαδή έδιναν στο μωρό τους το δικό τους γάλα μέχρι και για μεγάλο διάστημα και μήνες, επειδή έτσι μπορούσαν. 

Το θεωρώ 100% καλύτερο από το να μη θηλάσεις καθόλου επειδή δεν αντέχεις το θηλασμό -  και θα στο πει και κάθε παιδίατρος. Όμως είναι πολύ δύσκολος δρόμος, βέβαια αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό.  Για αυτό είναι σημαντικό ΠΟΛΥ να ξέρεις ότι άλλες γυναίκες αυτό, το κατάφεραν κανονικά και ήταν χαρούμενες για αυτό. 

 

Επίσης, αυτό που συμβαίνει με το να δίνεις αντλημένο γάλα με μπιμπερό, είναι ότι το μωρό πίνει  σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα αντί το μωρό που θηλάζει.  Εκτός και εάν δίνεις γευματάκια των 40ml  - όποτε το ζητά το μωρό. 

 

το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και εάν εξαντλήσεις το 2) επαφή με το μωρό  με άλλου τύπου επαφή skin to skin την ώρα που του δίνεις το αντλημένο γάλα στο στόμα

 

δεν μπορείς να πετύχεις το 3). 

Το 3) θεωρείται (δε θυμαμαι τώρα σε ποιές έρευνες είναι)ότι είναι ένας από τους λόγους που διεγείρει τον εγκέφαλο με τρόπο θετικό, δηλαδή είναι κάτι στο οποίο "εκπαιδεύονται" και μαθαίνουν.  

Μαθαίνουν για παράδειγμα ότι στην προσπάθεια του θηλασμού, που χρειάζεται τρόπο συγκεκριμένο, βγαίνει γάλα, ανάλογα με το πως θηλάζουν και το πού. 

Όπως το βρέφος γυρνάει το κεφαλάκι του, ανάλογα με το πως πιάνει το στήθος, βγαίνει και από άλλη "αποθηκούλα" του στήθους, γάλα. 

Για αυτό για παράδειγμα όταν αλλάζεις στάση θηλασμού μπορεί το μωρό να βγάλει και άλλο γάλα που δεν βγαίνει στην προηγούμενη στάση. Αυτό είναι ένα κριτήριο για το καλό άδειασμα του στήθους - το καλό άδειασμα σιγουρεύει την συντήρηση/αύξηση και της παραγωγής. 

 

Φαντάσου όπως την αναπνοή - για να μπεί φρέσκος αέρας στα πνευμόνια μας, πρέπει να εκπνεύσουμε πλήρως και καλά. Κάτι τέτοιο.  Όσο πιο ρηχά αναπνέουμε τόσο πιο λίγος φρέσκος αέρας μπαίνει. 

 

Το 3) λοιπόν δεν θα το έχεις με το μπιμπερό- το οποίο αν και θα θέλει δύναμη για να βγάλει το γάλα, δεν αντιστοιχεί στην προσπάθεια που κάνει το βρέφος που θηλάζει, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό του εκείνη τη στιγμή. 

 

Όπως και να έχει, την σίτιση του παιδιού σου πιθανώς να μπορείς να την καταφέρεις και με άντληση. 

Παράλληλα δεν μπερδεύονται ΟΛΑ τα μωρά εάν τους δώσεις και λίγο αντλημένο γάλα για 1-2 γεύματα τις ώρες που θα λείπεις. 

Ξέρω πολλές γυναίκες (και εδώ το έχουν γράψει πολλές) που κανονικά πήγαιναν δουλειά, στο βρέφος έδινε άλλος το γάλα από μπιμπερό, και αυτές μόνο θήλαζαν. 

Όλα αυτά γίνονται καλά όταν έχεις καλή παραγωγή, κάτι που από τώρα δε μπορείς να ξέρεις. 

 

Όπως και να έχει ακόμα και να θηλάζεις λίγο πάλι καλό είναι. Ακόμα και να θηλάσεις συμπληρωματικά, δηλαδή το αντλημένο σου δε φτάνει για τα γεύματα που θα είσαι εκτός 

πάλι καλύτερο είναι.

 

Αλλά.... όπως είπαν οι κοπέλες, εάν σε αυτή τη διαδικασία αρχίσεις να δίνεις ξένο γάλα σε ml των 250... (όπως δίνουν κάποιοι παιδιατροι) για να μην έχεις το μωρό συνέχεια πάνω σου, "για να χορτάσει" τότε το μωρό που δεν είναι χαζό, θα καταλάβει ότι το μπουκάλι με το ξένο, βγαίνει πιο εύκολα, πιο γρήγορα, χωρίς πολύ σκέψη από το μπιμπερό. 

Δεν πρόκειται να συνεχίσει να θέλει να θηλάζει εάν παίρνει εύκολα μεγάλα γεύματα τις άλλες ώρες, - και θα σου ζητάει τον εύκολο χορτασμό ας το πω έτσι. 

Τότε εάν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να μην εκπλαγείς ή να νιώσεις άσχημα γιατί είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί. 

Αλλά να ξέρεις ότι αυτά γενικά δεν τα λένε, όταν λένε στις λεχώνες " μωρέ δώστου ένα μπουκαλάκι, να ησυχάσεις και εσύ λίγο".

 

Δες το έτσι:

Έχεις δει παιδάκια πως κανουν όταν τους δινει καποιος παγωτό?  είναι δυνατόν όταν ξέρουν ότι υπάρχει παγωτό, να φάνε τη ντοματούλα το αγγουράκι? 

Εννοείται ότι εάν θέλεις να φάνε υγιεινά πράγματα, θα κρύψεις το παγωτό/δε θα το δώσεις. 

Άλλοι δίνουν το παγωτό και ας μη φανε τα παιδιά σαλάτα γιατί έτσι θέλουν, (ή τα παιδικά γιαουρτάκια με ζαχαρη) και μετά λένε με λύπη " το παιδί μου δε τρώει το κανονκό γιαούρτι/δεν τρώει σαλάτα."  Όπως μάθει το παιδί αυτό θα κάνει. ...  Αν δεν αγοράσεις ποτέ το γλυκό με φρουκτόζη βρεφικό θα μαθει το κανονικό γιαούρτι. 

 

γυρναω στο θέμα μας - τα νεογέννητα είναι 9 μηνες στην κοιλιά της μαμάς. όταν βγούν θέλουν πάλι να νιώσουν την ίδια θαλπωρή. 

υπάρχει το 9 months in, 9 months out.   Δηλαδη όσο χρονικό διάστημα ήταν στη κοιλιά, άλλο τόσο θέλουν να συνηθίσουν το να είναι εκτός :-)

Δίνοντας μεγάλα γεύματα με ξένο γάλα ή και αντλημένο, (για να έχεις την ησυχία σου τις άλλες ώρες) αυτό που κάνεις είναι να μαθαίνεις στο μωρό 

α) να αγνοήσει την βασική του φυσική ανθρώπινη ανάγκη της εγγύτητας και της αγκαλιάς κ συνεχούς σίτισης όπως γινόταν στη κοιλιά  (!!!! σκέψου τώρα στην κοιλιά σου τρώει όποτε θέλει συνεχώς.... πως γίνεται να θέλουμε να βγει απο την κοιλιά και να περιμένει να φάει όταν το πούμε εμείς ότι είναι σωστό, από τη μια μερα στην άλλη???????? )

 

  β) να ξεχαστεί ότι θέλει αγκαλιά κ συνεχόμενη θαλπωρή, εξαιτίας του γεμάτου του στομαχιού να παρηγορείται από το φαγητό    γ) να μαθαίνει στο σώμα του να μεταβολίζει μεγαλύτερες θερμίδες από ότι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή μεμιάς

 

σου θυμίζει τίποτα αυτό?  overeating? binge eating? 

πολλά παιδιά έχουν μεγαλώσει έτσι και "είναι μια χαρά". δηλαδή μεγάλωσαν. είναι μια χαρά όμως όλα, και μετά? είναι τυχαία η τάση για παχυσαρκία στην ελλάδα, ή οποία αν θυμαμαι καλά, είναι χώρα με χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού, και υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.  

 

Όλα αυτά είναι αποφάσεις που παίρνεις όταν έχεις το μωράκι σου στα χέρια σου. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να αποφασίσεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα,  ή ότι μπορείς να κάνεις ως εκεί που μπορείς. Ότι και να μπορέσεις έχει κόστος - γιατί κόστος έχει και να κάνεις "τα πάντα"  ή κόστος έχει και να κάνεις "ως εκεί που μπορείς". 

Και τα δυο έχουν χασούρα το ένα για τη μαμά ή το άλλο για το μωρό!    Τελικώς ως μάνα υποφέρεις είτε χανεις εσύ (ελεύθερο χρόνο, προσωπική ζωή, εργασία) είτε χανει το μωρό σου.  Τι θα υπερισχύσει? Θα το δείς στη πράξη. 

 

Πάντα όμως θα έχεις το μεγαλύτερο δώρο, ένα υγιές παιδάκι. Θα είμαστε εδώ εάν θές βοήθεια, ασε να έρθει η στιγμή. Να ξέρεις όμως ότι εκ των πραγμάτων, αν θέλεις να θηλάσεις να πάρεις πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού ιδανικά παιδίατρο που να είναι πιστοποιημένο. Όλοι οι άλλοι ΔΕΝ έχουν εκπαίδευση για να σου δώσουν καλή κατεύθυνση ότι και αν προτιμάς. Είναι εκπαιδευμένοι να σου δώσουν λύση που να σε εξυπηρετεί και να την θέλεις.   

 

 

 

 

Ξέχασα να ρωτήσω @Linakii περίπου πόσων ετών είσαι ;

και πόσο γρήγορα θα πρέπει να φύγεις για την δουλειά

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, belleblue είπε:

και πόσο γρήγορα θα πρέπει να φύγεις για την δουλειά

Aυτην την ερωτηση ηθελα να κανω κι εγω. Γιατι αν ειναι να ξεκινησεις στην εβδομαδα ή στις 40 μερες δεν γινεται με προγραμμα, ενω αν μιλαμε μετα τους 3-4 μηνες κατι μπορει να γινει,και παλι θελει πολλη επιμονη εκ μερους σου με τις αντλησεις. Θεωρω οτι ειναι κατι πολυ πιο κουραστικο απο τον να εχεις το μωρο πανω σου 24/7. 

Η αληθεια ειναι οτι ο πρωτος καιρος ειναι μια δοκιμασια στις αντοχες της μαμας. Μπορει να αισθανθεις οτι δεν σου ανηκει το σωμα σου, τοσο κολλημενο που θα ειναι αυτο το πλασματακι επανω σου. Εγω ομως θα ηθελα να αναρωτηθεις: Μιλαμε για κατι μηνες (η χρονια για τον μακροχρονιο θηλασμο) μεσα στην ζωη του παιδιου σου (και της δικης σου). Παρ'ολο που ειναι ενα τιποτα (απο αποψη διαρκειας) μπροστα στην υπολοιπη ζωη σας, ειναι ισως η πιο σημαντικη περιοδος στην ζωη του παιδου σου. Ποσο αντεχεις να προσφερεις αυτο που χρειαζεται το παιδι σου, παραμεριζοντας εστω για λιγους μηνες το @Linakii; Σκεψου ποσο διατεθειμενη εισαι να "δωθεις" στο μωρο σου. Αν βρεις απαντησεις σε αυτα τα ερωτηματα δεν θα σε τρομαζει η ιδεα του θηλασμου. 

 
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την άμεση ανταπόκριση, αυτο που δν θελω ειναι το να με κανει πιπιλα μπορω να το αποφυγω αυτο?? Κατα τ αλλα ειμαι διατεθειμενη φυσικα να ταισω το μωρο μου οποιαδηποτε στιγμη πεινασει @belleblue ειμαι 32 κ θα χρειαστει να επιστρεψω πολυ συντομα ισως και σε 10 μερες απο τον τοκετο ευτυχως δεν ειναι για πολλες μερες κ δν ειναι καθε μερα

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με οσα εχουν ειπωθει

Νεογεννητο κ προγραμμα δ υφισταται

Ημουν απο τις τυχερες που δ κανανε τα παιδια μου μαραθωνιους θηλασμους,αλλα μπορει να πεινουσαν στο διωρο,στο τριωρο,στη μια ωρα,κ ο θηλασμος να κραταει 15',30'.φυσιολογικοτατο για νεογεννητο

Κ γω ξερω περιπτωσεις που "θηλασαν" κ μαλιστα μακροχρονια μονο με αντληση κ θηλαστρο μονο μητρικο για διαφορους λογους,αλλα εξαρταται παντα απο την περιπτωση

Οπως κ περιπτωσεις που στον 3-4ο μηνα υπαρχει ενα υποτυπωδες προγραμμα κ η μαμα εργαζεται λιγες ωρες,αντλει κ πινει το μωρο οσο λειπει,η δ αντλει κ πινει ενα μπουκαλι ξενο

Θα το δεις οταν ερθει η ωρα αυτο

Κ σιγουρα παιζει ρολο ποτε θα γυρισεις στη δουλεια,ποσες ωρες θα δουλευεις,αν θα κανεις αντλησεις.για τις αντλησεις ειδικα πριν την εδραιωση χρειαζεται νοσοκομειακο θηλαστρο

Link to comment
Share on other sites

Για τις περισσότερες γυναίκες που γνωρίζω πάντως, η αποκλειστική άντληση είναι από αδύνατη ως απλά πάρα πολύ κουραστική σε σχέση με το θηλασμό. Γίνεται, αλλά πολύ δύσκολα και πολλές γυναίκες ανταποκρίνονται λίγος ως καθόλου και στο καλύτερο νοσοκομειακό θήλαστρο. Πάντως επειδή χρειάστηκε να το δοκιμάσω, το να ξυπνάς ανά 2-3 ώρες για να περάσεις 30-40 λεπτά με το θήλαστρο και μετά να ταϊσεις το νεογέννητο με το μπουκάλι, είναι ένας εξαίσιος τρόπος να καταρρεύσεις από την κούραση, αν γλυτώσεις από την κατάθλιψη

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Υπηρξα μαμά που βίωσα αρνητικά συναισθήματα με τον θηλασμό και στο δεύτερο μωρό επιχείρησα αποκλειστική άντληση με νοσοκομειακό θηλαστρο. Άντεξα 6 εβδομάδες περίπου και απο τότε το λέω σε κάθε έγκυο: Αν δεν αντέχεις τον θηλασμό, δώσε φόρμουλα!

 

Τα χέρια μου άνοιξαν και μάτωσαν από τα πλυσίματα, τα νεύρα μου έσπασαν, το σώμα μου κατέρρευσε!

 

Ξερω μία και μοναδική περίπτωση που μια μαμά άντεξε έναν χρόνο με αποκλειστική άντληση αλλά ήταν ειδική περίπτωση: έβγαζε παρά πολύ γάλα από την πρώτη στιγμή και μάλιστα με συμβατικό θηλαστρο αλλά δεν είναι αυτό το σύνηθες!

Link to comment
Share on other sites

Εννοειται ολες μου εχουν πει οτι η αποκλειστικη αντληση ειναι πολυ πιο κουραστικη απο τον αποκλειστικο θηλασμο

Εφοσον επιστρεψεις στις 10μερες(τι εννοεις οχι για πολες μερες;)θα πρεπει να νοικιασεις αμεσα νοσοκομειακο θηλαστρο κ να βγαζεις,ας πουμε 30μλ για καθε ωρα που θα λειπεις.αναγκαστικα θα το δινουν με μπιμπερο.τουλ να ειναι ενα που μιμειται την αργη ροη του στηθους κ να κανουν διαλλειμματα ανα 10μλ οποιος το ταιζει.κ παλι ομως μπορει το μωρο να παθει συγχηση κ καποια στιγμη να μη δεχεται να θηλαζει αλλα να προτιμα το μπιμπερο

Επισης πρεπει να μιλησεις με συμβουλο για να σου πει ακριβως πρωτοκολλο αντλησεων,ποσο πρεπει να αφηνεις,τι να προσεξεις να μην κανεις υπερπαραγωγη

Το νεογεννητο εχει μικροσκοπικο στομαχακι κ το μητρικο ειναι πολυ ευπεπτο οποτε θελει μικρα κ συχνα γευματα.συν οτι κουραζονται στο θηλασμο κ αποκοιμιουνται.οποτε εσυ το ξυπνας για να φαει.αφου κοιμηθει πολυ πιθανο να θελει να πιπιλαει κ να κοιμαται στο στηθος σου,κουραστικο κ ναι μπορεις να το βγαζεις αλλα δ σου εγγυαται κανεις οτι θα συνεχισει να κοιμαται.η χρηση πιπιλας ειδικα πριν την εδραιωση του θηλασμου μπορει να δημιουργησει πρβλμτ

Επισης σε τοσο μικρο μωρο ακομη κ το πιπιλισμα εχει λογω υπαρξης,προσπαθει να φτιαξει την παραγωγη σου(εφοσον παντα μιλαμε οτι εχει φαει καλα)

Κ μονο οτι θα γυρισεις στη δουλεια ειναι αρκετα δυσκολο αλλα κ γενικα με τις αποριες σου θα προτεινα να μιλησεις με καποιο παιδιατρο πιστοποιημενο συμβουλο θηλασμου ωστε να εχεις κ την απαιτουμενη στηριξη

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, δυστυχως στην περιοχή δεν υπάρχει σύμβουλος θηλασμού τουλάχιστον πιστοποιημένος αλλιως θα ήμουν πιο ήσυχη. Όσον αφορά τη δουλειά εννοω οτι δουλεύω συνήθως 2-3 μερες την εβδομάδα για 3-4 ώρες τη φορά.

 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πρίν, Linakii είπε:

Ευχαριστώ πολύ, δυστυχως στην περιοχή δεν υπάρχει σύμβουλος θηλασμού τουλάχιστον πιστοποιημένος αλλιως θα ήμουν πιο ήσυχη. Όσον αφορά τη δουλειά εννοω οτι δουλεύω συνήθως 2-3 μερες την εβδομάδα για 3-4 ώρες τη φορά.

 

Μ'αυτα τα ωραρια θα τα καταφερεις μια χαρα πιστευω! Οσο εισαι σπιτι θηλαζεις οσο θελει και οταν ειναι να φυγεις βγαζεις γαλα με το θηλαστρο για να το δωσει στο μωρο οσο θα λειπεις αυτος που θα το προσεχει και βγαζεις και στην δουλεια, ωστε να μην περασουν 3-4 ωρες χωρις να θηλασεις και εχεις θεματα μετα, τουλαχιστον το πρωτο καιρο. Τα λεω καθαρα απο αυτα που γνωριζω,οχι εκ πειρας,οποτε αυτες που εκαναν αντλησεις ας επιβεβαιωσουν η διορθωσουν αυτα που γραφω. Μονο προσεξε το γαλα που θα του δινουν οσο θα λειπεις δεν θα το δινουν με μπιμπερο αλλα με συριγγα (και το δαχτυλο του ενηλικα στο στομα για να πιπιλαει) για να αποφυγεις την συγχυση θηλων. Θα τα καταφερεις γιατι δεν ειναι πολλες οι ωρες, αλλα η ερωτηση σου εχει να κανει με την δουλεια ή οτι σε τρομαζει το 24/7 του πρωτου διαστηματος;

 
Link to comment
Share on other sites

@Sentir...natureza η ερωτηση μ ειναι για το 24/7 που οντως με τρομαζει,  η δουλεια ειναι λιγες ωρες οποτε το φανταζομουν οτι υπαρχει λυση απλα ειναι κ αυτος ενας λογος που δν θελω να μαθει το μωρο να με εχει ολη μερα σαν πιπιλα για να μην ζοριστει οσο θα λειπω.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

πρίν από 27 λεπτά , Linakii είπε:

@Sentir...natureza η ερωτηση μ ειναι για το 24/7 που οντως με τρομαζει,  η δουλεια ειναι λιγες ωρες οποτε το φανταζομουν οτι υπαρχει λυση απλα ειναι κ αυτος ενας λογος που δν θελω να μαθει το μωρο να με εχει ολη μερα σαν πιπιλα για να μην ζοριστει οσο θα λειπω.

Tα νεογέννητα, μέχρι εκεί 3-4 μηνών, είτε τα θηλάζεις ειτε όχι, τρώνε 10-12 φορές τη μέρα, μπορεί να χρειαστούν και 40 λεπτά να πιουν μισό μπουκάλι γάλα, και δεν κοιμούνται τη νύχτα. Μπορεί να κάνουν έναν-δύο τετράωρους και πεντάωρους ύπνους αλλά όχι όποτε θες εσύ (π.χ. στις 8 το πρωί που εσύ ετοιμάζεσαι να φύγεις, ενώ όλη τη νύχτα ούρλιαζαν. Μπορεί να έχουν καποια ευαισθησία ή κολικούς ή παλινδρόμηση και να μην κοιμούνται παρα μόνο πάνω σου ή ενώ περπατάτε, να πανικοβάλλονται μόλις τα αφήσεις κάτω κλπ. Οσο για την πιπίλα, τους πρώτους μήνες η πιπίλα μόλις κοιμηθούν πέφτει με μια γερή πιθανότητα να είναι ξύπνια και να τσιρίζουν σε 10 λεπτά για να την βάλεις πίσω στο στόμα τους.

Φυσικά μπορεί να μην τα κάνουν όλα αυτά όλα τα νεογέννητα, αλλά κατα κανόνα με νεογέννητο στο σπίτι δεν κοιμάσαι πάνω από μερικά δίωρα.

Ο θηλασμός γενικά είναι πιο δύσκολος τους πρώτους 3-4 μήνες, μετά γίνεται πιο εύκολος από το να ετοιμάζεις μπουκάλια. Το θήλαστρο είναι το πιο δύσκολο από όλα.

Στις 10 μέρες μετά τη γέννα, μπορεί να μπορείς να γυρίσεις στη δουλειά, μπορεί και όχι. Δε συνηθίζεται, σε καμία χώρα και σε καμία εποχή.

Αν έχεις χρειαστεί καισαρική ή έχεις μεγάλη τομή στο περίνεο ή οποιαδήποτε άλλη μικροεπιπλοκή, απλά δε θα γίνεται.

Αν όλα πάνε τέλεια, θα είσαι κουρασμένη και θα λειτουργείς με ένα 6ωρο ύπνου συνολικά σπασμένα σε 3-4 κομμάτια  (με διαλείμματα της μιας ώρας ανάμεσα, όπως και να ταϊζεις το μωρό σου).

Καλό είναι να είσαι προετοιμασμένη.

 

Link to comment
Share on other sites

Επιπλεον, δες και αυτα

http://www.mitrikosthilasmos.com/2011/02/blog-post_19.html

http://pediatros-thes.gr/θηλασμός/γνώση-σημαίνει-δύναμη/θηλασμός-δεν-σημαίνει-μόνο-θρέψη/

 

Δεν χρειαζεται να σε τρομαζει γιατι δεν θα κρατησει αιωνια! Μονο καλο θα κανεις αν αφησεις το παιδι σου να σου δειξει τον δρομο. Ετσι, θα αναπληρωνεται και η επαφη σου μαζι του, δεν ειναι θεμα συνηθειας. Εμπιστευσου το μωρο σου και ικανοποιησε τις αναγκες σου. Ειναι κουραστικο τον πρωτο καιρο, αλλα μετα απο χρονια θα παρακαλας για μια αγκαλια...Σκεψου αυτα που σου εγραψα και στο πρωτο μου σχολιο παραπανω..εχεις χρονο να το δουλεψεις με τον εαυτο σου. 

 
Link to comment
Share on other sites

PΟυτε εγω μπορω να καταλαβω γιατι σε τρομαζει το 24/7.τα μωρα προσαρμοζονται πιο ευκολα απο μας,σιγουρα 10ημερων θα ειναι πολυ δυσκολο να το αφησεις,αλλα θα βρει τροπο να παρηγορηθει.πχ θα το χει ο μπαμπας στο μαρσιπο.αρκει να το ταιζουν προσεχτικα κ μην χανεται το γαλα που θα αντλεις με κοπο

Πιστοποιημενοι συμβολοι θηλασμου

http://www.mitrikosthilasmos.com/2009/08/ibclc.html?m=1

Συμβουλοι lll

http://www.lllgreece.org/symbouloi

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...
On 9/16/2017 at 8:44 ΠΜ, Linakii είπε:

@Sentir...natureza η ερωτηση μ ειναι για το 24/7 που οντως με τρομαζει,  η δουλεια ειναι λιγες ωρες οποτε το φανταζομουν οτι υπαρχει λυση απλα ειναι κ αυτος ενας λογος που δν θελω να μαθει το μωρο να με εχει ολη μερα σαν πιπιλα για να μην ζοριστει οσο θα λειπω.

θελω να σου πω κάτι που και το έζησα και το ξέρω θεωρητικά σε κάποιο βαθμό. 

 

ένα μωρό, δεν μπορεί να ΜΑΘΕΙ να ΜΗΝ του λείπεις.

όταν θα λείπεις θα ζοριστεί ΤΕΛΟΣ! θα πρέπει να το αντέξεις, δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Όταν βγεί από αυτήν, δεν είναι ήδη ξεχωριστή οντότητα, στο μυαλό...  Τα μωρά, καταλαβαίνουν ότι είσαστε δύο διαφορετικά σώματα μετά τους χ μήνες! 

τότε είναι που ξεκινάνε και οι  φυσιολογικοί φόβοι και τα μεγαλύτερα άγχη αποχωρισμού. 

πριν από αυτό το στάδιο, το μωρό νομίζει ότι είσαστε ΕΝΑ.  (νομίζω είναι το 101 της αναπτυξιολογίας αυτό? κάνω λάθος , τι λέτε οι περισσότερο διαβασμένες?)

 

 ο μόνος τρόπος ,... ο ΜΟΝΟΣ με τον οποιο ηρεμεί το μωρό, είσαι εσύ.  αν απο την αρχή βλέπει και άλλο άτομο, τότε ναι θα μάθει να το παρηγορεί και το άλλο αυτό άτομο, ποτέ

δεν είναι μόνο ο θηλασμός, είναι η φωνή η μυρουδιά, αλλά και αυτό όχι αμέσως αμέσως... θα πρέπει να χτίσει με αυτό το άτομο σχέση όπως έχει χτίσει με σεένα στην κοιλιά σου.

 

μια πιπίλα, ή ένα μπιμπερό, δεν μπορούν να σε αντικαταστήσουν.  ένα άτομο που είναι συνεχεια σπιτι σου και εχει δεθει με αυτό το μωρο επίσης,  (σε όλες τις ενδιάμεσες στιγμές των ταισμάτων του κρατήματος του μπάνιου, ) αυτό μπορεί να σε αντικαταστήσει αλλά όποια έρευνα και αν διαβάσεις, τα μωρά, βρίσκονται σε στρές όταν είναι μακριά από τη μαμά τους ειδικά στην αρχή. 

Δεν θα αλλάξει αυτό τραγικά, ακόμα και εάν είναι άλλο άτομο που προσέχει το μωρό σου από την αρχή. 

 Απλώς τα μωρά συνηθίζουν στο στρές, όπως και όλοι οι άνθρωποι εφόσον έχουν να φάνε και να κοιμηθούνε.    

Τις 2-3-4 ώρες που λείπεις, θα τις αντέξει, και όταν γυρνάς θα σε έχει φούλ . Υπάρχουν μητέρες που κάνουν τέτοια ωράρια ΚΑΙ θηλάζουν αποκλειστικά. 

 

Είναι καλύτερο να θηλάσεις (εάν το θέλεις) κανονικά, και ας λείπεις κάποιες ώρες στις οπόιες να δίνει κάποιος αντλημένο γάλα από τράπεζα γάλακτος δική σου.

 

Διαχώρισε το θέμα της σίτισης από το θέμα της ψυχολογίας/ανάπτυξης του μωρού σου....πρώτα από όλα διάβασε βιβλία για μωρά με βιβλιογραφία όσο έχεις καιρό υπάρχουν πολλά. 

Στο διαδίκτυο απλώς θα βρείς απόψεις, αλλά το θέμα είναι να ενημερωθείς εσύ επιστημονικά για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού σου... στο κάτω κάτω εμείς μπορεί να λέμε ότι θέλουμε. Από εμάς θα σχηματίζεις απόψεις? Διάβασε βιβλιαράκι :-)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

θέλω να πω , το είπε και η @ΑΡΓΚ ότι πρώτα είναι σημαντικό να καταλάβεις, ότι το μωρό σου θα σε θέλει έτσι και αλλιώς 24/7, ανεξαρτήτως του τι τρώει. 

όσες θηλάσαμε και το αντέξαμε με ή χωρίς δυσκολίες ξέρουμε ότι με το θηλασμό αυτές οι 24/7 ώρες που έχεις την φροντίδα του, περνάνε πιο ευχάριστα/ξεκούραστα, γιατί τελικώς είσαι ξάπλα στο κρεβάτι (άν έχεις την τύχη να μην χρειάζεσαι παράλληλες αντλήσεις από λάθη ή από βεβαιωμένη ελάχιστη παραγωγή !!!) και χαρίζεις κάτι στο μωρό σου εκείνη τη στιγμή υπέροχο, αντί να κουράζεσαι γύρω γύρω να προσπαθείς να το παρηγορήσεις με ήχους κουνήματα ή άλλα ερεθίσματα, που δύσκολα θα προσφέρουν την απόλαυση του θηλασμού στο μωρό - που επιβεβαιωμένα προκαλεί χημική (θετική) διέγερση σε μητέρα και στο βρέφος αν θυμαμαι καλά. 

 

Η σίτιση του μωρού με το θηλασμό μετά τους πρώτους 3-4 μήνες γίνεται όμορφη χωρίς άγχος γιατί δεν είναι πια η σίτιση, αλλά η σχέση στο προσκήνιο. 

Εγώ υποψιάζομαι κάπως ότι έχεις κάποιους φόβους που δεν έχουν να κάνουν με το μωρό σου ή τη σίτισή του. 

Το μωράκι πίστεψέμε σε κάνει να θέλεις να είσαι μαζί του 24/7 και να μην το αφήνεις από τα μάτια σου, είτε είναι πιπίλα πάνω σου, είτε στην αγκαλιά σου κλαίγοντας για παρηγοριά! 

Αν πιστεύεις ότι σε κουράζει, ή ότι δεν θα αισθανθείς καλά σε τέτοια κατάσταση, αν φοβάσαι/σκέφτεσαι συχνά/ανησυχείς ότι δεν θα το αισθανθείς αυτό, μιλάμε για συναισθήματα με κατεύθυνση καταθλιπτικής διάθεσης ...... .   Άλλες μανούλες είναι χαρούμενες για αυτό και το προσμένουν και απλώς ανησυχούν για άλλα πρακτικά πράγματα. 

 

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για αυτό, προσφατες κιόλας από γυναίκες μανούλες που είχαν περίεργα συναισθήματα από την αρχή της εγκυμοσύνης, ...δεν είναι ντροπή,

είναι εξαιρετικά σημαντικό να  το αναζητήσεις /εκφράσεις ,...γιατί εάν είναι έτσι, τότε κινδυνεύεις να μη μπορείς να συνδεθείς με το μωρό σου εξαιτίας της επιλοχειας κατάθλιψης που μπορεί να έρθει, και αυτό επηρεάζει για πάντα την ζωή του.  Υπάρχει σίγουρα και για αυτό βιβλιογραφία.   Κάνε λίγο soulsearching.και bookreading :-).! 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...