Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Καισαρική από επιλογή

Recommended Posts

Καλησπέρα!!!  Θα ήθελα να μοιραστώ ένα θέμα  που με απασχολεί πολύ αν και μάλλον οι περισσότεροι θα το βρουν λίγο ασυνήθιστο. Είμαι 29 ετών, και βρίσκομαι στην 11η εβδομάδα κύησης. Είναι ένα γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς μου αρέσουν τα παιδιά όμως έχω ήδη αρχίσει να αγχωνομαι για τον τρόπο που θα γέννησω. Ξέρω είναι πολύ νωρίς αλλά έχω αποφασίσει από τώρα ότι θέλω να γέννησω με καισαρική από επιλογή με ολική ναρκωση.Ακόμα κι αν δεν υπάρξει κάποια ένδειξη δηλαδή. Το νοσοκομείο που θέλω να πάω είναι το Πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Ρίου. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω μήπως κάποια κοπέλα γνωρίζει αν θα είναι εύκολο να βρω εκεί κάποιον γιατρό που να δεχτεί να το κάνει. Και αν έχετε να μου προτείνετε κάποιον. Γιατί έχω ακούσει ότι στα δημόσια προτιμούν τους φυσιολογικους τοκετούς και έχω πανικοβληθει λίγο.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 56
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

10 ώρες πρίν, Roulitsa1988 είπε:

Καλησπέρα!!!  Θα ήθελα να μοιραστώ ένα θέμα  που με απασχολεί πολύ αν και μάλλον οι περισσότεροι θα το βρουν λίγο ασυνήθιστο. Είμαι 29 ετών, και βρίσκομαι στην 11η εβδομάδα κύησης. Είναι ένα γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς μου αρέσουν τα παιδιά όμως έχω ήδη αρχίσει να αγχωνομαι για τον τρόπο που θα γέννησω. Ξέρω είναι πολύ νωρίς αλλά έχω αποφασίσει από τώρα ότι θέλω να γέννησω με καισαρική από επιλογή με ολική ναρκωση.Ακόμα κι αν δεν υπάρξει κάποια ένδειξη δηλαδή. Το νοσοκομείο που θέλω να πάω είναι το Πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Ρίου. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω μήπως κάποια κοπέλα γνωρίζει αν θα είναι εύκολο να βρω εκεί κάποιον γιατρό που να δεχτεί να το κάνει. Και αν έχετε να μου προτείνετε κάποιον. Γιατί έχω ακούσει ότι στα δημόσια προτιμούν τους φυσιολογικους τοκετούς και έχω πανικοβληθει λίγο.

Εχω κάνει τρεις καισαρικές με ολική νάρκωση. 

Η πρώτη ήταν επείγουσα, χωρίς επιλογή.

Η δευτερη λόγω πρώτης καισαρικής, και κατέληξε με ολική νάρκωση γιατί υπήρχαν συμφύσεις από την πρώτη, που οδήγησε σε 3ωρη επέμβαση τελικά

Στην τρίτη ο μικρός μας αιφνιδίασε και κατεληξε πάλι επείγον χειρουργείο, συν στείρωση, γιατί μετά τις 3 καισαρικές το ρίσκο είναι μεγάλο.

Επίσης έχω κάνει 4 επεμβάσεις με ολική αναισθησία λόγω σοβαρού τροχαίου.

Δεν ξέρω γιατί αποφάσισες την καισαρική και την ολική, αλλά μπορώ να σου πω την προσωπική μου εμπειρία:

- Η καισαρική στην ανάρρωση πονάει. Πονάει πολύ. Η καισαρική δε με ολική, σημαίνει ότι όταν βγεις από το χειρουργείο, ξαφνικά νιώθεις τα πάντα. Σου κάνουν παυσίπονα (εννοώ επιπέδου μορφίνης, όχι ντεπον), αλλά πάλι κλαις απο τον πόνο την πρώτη μερα. Παυσίπνα δεν παίρνεις κατευθείαν, πρέπει να βεβαιωθούν ότι συνήλθες από την νάρκωση, οπότε αρχικά ουρλιάζεις. Για μέρες, όποτε πας να γελάσεις ή να βήξεις, κλαις

- Εχεις περιορισμούς τις πρώτες βδομαδες (π.χ. δεν οδηγείς) και αναλόγως το σώμα σου και για μήνες. Το να το αγνοήσεις και βνα βιαστείς, σημαίνει εσωτερικά ράμματα που σπάνε (το έκανα, δεν είναι αστείο).

- Δυσκολεύεσαι με απλά πράγματα, όπως το να σηκώσεις το μωρό σου, να πας στο μπάνιο κλπ για μέρες

- Δεν μπορείς να θηλάσεις τις πρώτες κρίσιμες μέρες.

- Με ολική, θα δεις μαλλον το μωρό σου μετά από ώρες

- Υπάρχει όριο στις καισαρικές που μπορείς να κάνεις, αν θες πολλά παιδιά το ξεχνάς

- Κανενα δημόσιο νοσοκομείο, και ελάχιστοι γιατροί σε ιδιωτικά θα πάρουν το ρίσκο φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική

- Η καισαρική είναι μεγάλη εγχείρηση, προφανώς έχει ρίσκα, ως και θάνατο

- Η ολική αναισθησία πάντα έχει το ρίσκο να μην ξαναξυπνήσεις. Οσο μικρό κι αν είναι, υπάρχει, καθε χρόνο κάποιοι συνανθρωποί μας πεθαίνουν

Για τους 2 τελευταίους λόγους, ξέρεις εκ των προτέρων ότι ο γιατρός που θα σε αναλάβει και θα δεχτεί επιλεκτική καισαρική είναι αμφιβόλου ηθικής, αν δε συμφωνησει και σε ολική από επιλογή, εγώ δε  θα τον ήθελα για γιατρό προσωπικά. Επειδή γιατροί αμφιβόλου ηθικής υπάρχουν, λογικά θα βρεις. Απλά το πώς τον εμπιστεύεσαι αυτόν τον άνθρωπο δεν ξέρω

Α και ένα που αιφνιδιάζει πολλές γυναικες: καισαρική σημαίνει καθετήρας. Ο καθετήρας σε ολική νάρκωση μπαίνει όσο είσαι ξύπνια, χωρίς παυσίπονο. Θα μείνει δε για περίπου 2 μέρες.

Καταρχάς να σου ευχηθώ να έχεις μια καλή και τελειομηνη εγκυμοσύνη!! Εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμα να μείνω έγκυος αλλά θεωρώ οτι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο τον φυσιολογικό τοκετό.. Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις αμέσως το μωράκι στην αγκαλιά σου και να θηλάσει απο την πρώτη ωρα.. Η καισαρική δεν παύει να είναι μια επέμβαση η οποία θα σου αφήσει ράμματα και θα θελεις χρόνο να αναρρωσεις.. Ποσό μάλλον κ.τ. με ολική νάρκωση. Στον φ.τ. ίσως ταλαιπωρηθείς λίγο στη γέννα, ίσως και όχι, αλλά στην κ.τ. θα ταλαιπωρηθείς για πολύ αργότερα.. Αλήθεια, τι είναι αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι οτι θες κ.τ. με ολική νάρκωση; Υπάρχει κάτι που σκέφτεσαι και σε φοβίζει στον φ.τ;

Καταρχήν αυτό που με φοβίζει είναι ο πόνος,ξέρω ότι ούτε η καισαρική είναι εντελώς ανωδυνη αλλά δεν μπορώ ούτε να φανταστώ να ποναω για ώρες και να αγωνιω. Την επισκληριδιο την φοβάμαι για να επέλεγα φ.τ με επισκληριδιο. Για αυτό καταλήγω σε αυτή την λύση. Σίγουρα είναι ένα χειρουργείο με ο,τι αυτό συνεπάγεται αλλά έχω πολλές φίλες και γνωστές οι οποίες έκαναν καισαρική, κάποιες λόγω ανάγκης βέβαια αλλά δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα και ελάχιστο έως ανεκτο πόνο. Την επόμενη μέρα σηκώθηκαν ορθιες. Και μάλιστα θηλασαν κιόλας απ την πρώτη στιγμή. Όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών δεν θέλω πολλά έτσι κι αλλιώς. Το πολύ δύο. Ίσως αυτό που έχω είναι φοβια αλλά κ μόνο στην σκέψη πιστεύω ότι θα είμαι σε όλη την εγκυμοσύνη αγχωμενη και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. 

Διαφημίσεις

Εγω δ θα σε φοβησω τοσο.εκανα δυο καισαρικες με ραχιαια.ειχα πολυ καλη αναρρωση.κ τα μωρα πηρα αγκαλια,την πρωτη μερα μου τα εδιναν,κ γρηγορα τα ειδα κ θηλασα

Η αδερφη μου κ η κουνιαδα μου κανανε ολικη.δυσκολο.δ μπορουσαν να συνελθουν.ειδικα η αδερφη μου που ηταν επειγουσα ειχε εφιαλτες κ δ ηξερε αν γεννησε

Οποτε θα σου προτεινα τουλ οχι ολικη

Συμφωνω με την αργκ για τον γιατρο

Πλεον που εχω δυο παιδακια με προβληματιζει που θελω κ αλλα λογω συμφυσεων κ χειρουργειων.νομιζω ενα ακομη θα με αφησει ο γιατρος.αλλο δ ξερω

Για vbac δ σκεφτομαι γτ προτιμω δημοσιο που δ κανουν

Θα συμφωνήσω με τα κορίτσια.Και την καισαρική μπορώ να καταλάβω αλλά την ολική νάρκωση δεν την θέλω.Εχω κάνει 2 χειρουργεία και στο δεύτερο έβγαλα την νάρκωση και όπως λέει η φίλη μας πρώτα περνάει η νάρκωση ,πονάς και μετά σου κάνουν παυσίπονες.Η απόφαση είναι δική σου αλλά ψάχτο πρίν γιατί έχεις χρόνο.Σου εύχομαι καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σου!!!

Εγώ πάντως πρωτοτόκος γέννησα σε 2 ώρες χωρις αναισθησια. Ούτε πονούσα με τις ώρες ουτε τπτ δεν ξέρεις πως θα σου έρθουν τα πράγματα με τον τοκετο. Απορώ φοβάσαι τον πόνο του φ.τ. Και δε φοβασαι να σε ναρκωσουν να σε ανοίξουν να σου κόψουν τη μήτρα κ μάλιστα πάνω απο μια φορα αν θες να κάνεις κ άλλο παιδι;! Υπάρχει κ άλλη λύση αν φοβάσαι την επισκληριδιο, μην κάνεις! Πάντως ότι κ να επιλέξεις σου εύχομαι με έναν πόνο και με ένα γερό μωρακι!

17 ώρες πρίν, Roulitsa1988 είπε:

Καταρχήν αυτό που με φοβίζει είναι ο πόνος,ξέρω ότι ούτε η καισαρική είναι εντελώς ανωδυνη αλλά δεν μπορώ ούτε να φανταστώ να ποναω για ώρες και να αγωνιω. Την επισκληριδιο την φοβάμαι για να επέλεγα φ.τ με επισκληριδιο. Για αυτό καταλήγω σε αυτή την λύση. Σίγουρα είναι ένα χειρουργείο με ο,τι αυτό συνεπάγεται αλλά έχω πολλές φίλες και γνωστές οι οποίες έκαναν καισαρική, κάποιες λόγω ανάγκης βέβαια αλλά δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα και ελάχιστο έως ανεκτο πόνο. Την επόμενη μέρα σηκώθηκαν ορθιες. Και μάλιστα θηλασαν κιόλας απ την πρώτη στιγμή. Όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών δεν θέλω πολλά έτσι κι αλλιώς. Το πολύ δύο. Ίσως αυτό που έχω είναι φοβια αλλά κ μόνο στην σκέψη πιστεύω ότι θα είμαι σε όλη την εγκυμοσύνη αγχωμενη και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. 

Νομίζω ότι κάποιος σε έχει φοβήσει πάρα πολύ. Το σώμα που μας έδωσε ο Θεός είναι φτιαγμένο για να μπορεί να ανεχτεί τον πόνι της γέννας. Μην ακούς τι σου λένε τρίτοι! Υπάρχουν άτομα που είναι και λίγο υπερβολικά. Η μητέρα μου, στο πρώτο της, γέννησε μέσα σε 3 ώρες από τη στιγμή που της έσπασαν τα νερά και ο πόνος που ένιωσε ήταν λίγο πιο έντονος από της περιόδου. Όταν πας να γεννησεις δεν πονάς στο ζενίθ όόόόόλη τη διάρκεια! Επιπλέον, είναι υγιέστερο και για το μωρό να γεννιέται με φ.τ..

Για την ολική αναισθησία τι να πρωτοσχολιάσω;; εγώ όταν είχε χρειαστεί να κάνω, ανεβασα πυρετό 40αρι την επόμενη μέρα και για 2 μέρες δεν άντεχα να πιω ούτε νερό! Ούτε μισή γουλιά!! Πήγαινα κατευθείαν για εμετό!!! Το στομάχι μου να πονάει φρικτά και να μην μπορώ να κάνω τίποτα!!!

Η άποψή μου είναι να μην βασανίζεις από τώρα το μυαλό σου με τέτοια θέματα, είναι αρκετά νωρίς! Ευχαριστήσου την εγκυμοσίνη σου και όταν θα έρθει η ώρα βλέπεις. Εξάλλου, δε νομίζω ότι σου κάνουν κ.τ. έτσι χωρίς να υπάρχει λόγος...

Ε καλα οτι δ πονας στην καισαρικη ειναι τραγικο ψεμα.εκεινη την ωρα οχι αλλα μετα εννοειται.ακομη κ εγω που ειχα καλη αναρρωση δ παυει να ειναι ενα χειρουργειο.οσο για την επισκληρηδιο με καλο αναισθησιολογο μη φοβασαι τπτ.στον φυσιολογικο μπορεις κ να μην κανεις.να παρακολουθησεις μαθηματα ψυχοπροφυλακτικης.δ ειναι απαραιτητο οτι θα υποφερεις ωρες στον φυσιολογικο.οπως ειπαν κ τα κοριτσια οι πονοι εχουν διακυμανσεις.αν διαβασεις τα οφελη του φυσιολογικου για το μωρο θα αναθεωρησεις.φυσικα οταν υπαρχει λογος η καισαρικη ειναι σωτηρια.υπαρχουν κ περιπτωσεις που μια γυναικα ποναει μετα τον φυσιολογικο λογω ραμματων.οσο πονας κατα τη διαρκεια το ξεχνας με το που παιρνεις το μωρο αγκαλια

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι πολλές φορές έχουμε στο κεφάλι μας ένα "μύθο" ότι όταν κάνουμε κάτι με αναισθησία ολική, δεν πονάμε και είναι σαν να μην έγινε. Αυτό θα ήταν πράγματι αλήθεια αν επρόκειτο για μία απλή μικροεπέμβαση ή εξέταση, π.χ. μια υστεροσκόπηση. Ομως εδώ μιλάμε για επιλογή που συμπεριλαμβάνει να σου κόψουν την κοιλιά στα δύο. Προφανώς δεν είναι το τέλος του κόσμου αν χρειάζεται, στο κάτω κάτω μετά την πρώτη μου καισαρική επέλεξα να κάνω άλλα δύο παιδιά (αν και στο τρίτο πια είχα ρίγος από το φόβο/άγχος πριν μπω στο χειρουργείο). Αλλά όλα τα "δεν κατάλαβα τίποτα" που ακούω κατά καιρούς, έχουν μία τεράστεια δόση υπερβολής. Μπορεί να έχουν το νόημα ότι μπροστά στη χαρά και την αναστάτωση ενός μωρού, δεν έχει ο πόνος και η ταλαιπωρία σημασία, αλλά δεν είναι δυνατό κανείς να πιστεύει ότι θα του κόψουν δέρμα, κοιλιακούς μύες και τη μήτρα και μετά θα είναι όλα σαν να μη συνέβησαν. Προσωπικά πάντως, κάποτε ήμουν σε τροχαίο, το αμάξι κυριολεκτικά μου έκοψε κόκκαλο σε καμιά δεκαριά κομμάτια, και χρειάστηκε μία πρώτη "ανάταξη" χωρίς αναισθησία για να μπορεσω να μεταφερθώ στο νοσοκομείο. Ο πόνος μετά την καισαρική και πριν να πάρω το ελεύθερο για πεθιδίνη, ήταν όχι απλά συγκρίσιμος, αλλά μάλλον χειρότερος. Οτι άξιζε τον κόπο, βέβαια τον άξιζε. Αλλα δεν θα το επέλεγα ποτέ!

Θα έλεγα στη θεματοθέτρια να ψάξει στο διαδίκτυο να δει βίντεο από καισαρικές. Συνήθως υπάρχουν διηγήσεις μεταξύ μαμάδων αλλά και βιντεάκια από φυσιολογικό τοκετό, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση για το τι θα πει εκτεταμένη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Αν είναι να γίνει από επιλογή, θα έλεγα καλό είναι να ξέρει κανείς ακριβώς τι επιλέγει.

Θα έλεγα πριν την επιλογή να ρίξεις μία ματιά εδώ για να αντιληφθείς το μέγεθος της επέμβασης :

http://www.layyous.com/en/pregnancy/pregnancy-video-clips/video-cesarean-section-operation-the-complete-operation-(cesarean-delivery)/3-5145

Καλό είναι να είναι κανείς ενημερωμένος για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Επίσης δες εδώ http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/basics/risks/prc-20014571 και εδώ http://www.nhs.uk/Conditions/Caesarean-section/Pages/Risks.aspx

για να καταλάβεις γιατί είναι δύσκολο ένας ευσυνείδητος γιατρός να συμφωνήσει σε μία τέτοια επιλογή.

Ευχαριστώ πολύ όλες σας για τις εμπειρίες που παραθεσατε, αν κ έχω μπερδευτεί αρκετά. Εγώ έχω κάνει ήδη μια ολική ναρκωση είχα κάνει 2ώρο χειρουργείο ρινοπλαστικης και είχα πολύ καλή ανάρρωση από την ναρκωση ούτε πυρετό ούτε εμετους κ ζαλαδες, συνηλθα αμέσως. Όπως και να έχει όντως έχω πολύ καιρό μπροστά μου να αποφασίσω τι θα κάνω αφού το συζητησω και με τον γιατρό. Σας ευχαριστώ πολύ όλες!!!!

Διαφημίσεις

On 14/7/2017 at 1:52 ΠΜ, Roulitsa1988 είπε:

λοιπων εγω γεννησα με καισαρικη (οχι απο επιλογη) αλλα με ολικη ναρκωση (απο επιλογη..) τον πονο ο καθε ανθρωπος και οργανισμος τον βιωνει διαφορετικα... με το που ξυπνησα ποναγα λιγο δε μπορω να πω πως ο πονος ηταν ανυποφορος εγω τον αντεχα και οσο ειμουν στην κληνικη εκανα μονο την παυσιπονη που σου κανουν μετα που θα ξυπνησεις..δε χρειαστικα αλλη τα ντεπον με επιαναν μια χαρα οταν ενιωθα οτι πονουσα...αλλα εκει που πονεσα σχετικα πολυ ηταν οταν με πρωτοσηκωσαν απο το κρεβατι που ενιωθα το βαρος της κοιλιας μου να πεφτει(εκει παραλιγο να λυποθημησω).... γενικα ειχα πολυ καλη αναρωση  και οταν γυρισα στο σπιτι εκανα τα παντα με ποιο αργους ρυθμους (οπως οταν ειμουν εγκυος)... τωρα εσυ εχεις αρκετο καιρο μπροστα σου να σκεφτεις και να αποφασησεις πως θα ηθελες να γεννησεις!!!σου ευχομαι μια τελειωμηνη εγκυμοσυνη με ενα γερο μωρο στην αγκαλια σου....!!!!!!!!

Πραγματι κ μετα την ολικη πονας.το ποσο εξαρταται απο τον καθε οργανισμο

Κ φυσικα μετα την καισαρικη πρεπει να προσεχεις λιγο με τις αποτομες κινησεις κ τα βαρη

Ειναι δυσκολη η αποφαση να σηκωθεις πρωτη φορα μετα το χειρουργειο αλλα ειναι κτ που πρεπει να κανεις οσο πιο γρηγορα επιτρεψει ο γιατρος

Αλλο χειρουργειο στη μυτη κ αλλο η καισαρικη

7 ώρες πρίν, MommyFeb είπε:

Η κοπέλα αλλο ρώτησε, πεσατε να τη φάτε... Δεν ζητησε να την μεταπεισετε.. Ρώτησε συγκεκριμένα αν έχει κάποια να προτείνει κάποιο γιατρό.. 

Δεν νομιζω οτι επεσε κανεις να τη φαει. Δεν ειναι κακο οταν βλεπεις καποιον ανθρωπο αγχωμενο, που παιρνει αποφασεις βασιζομενος σε αυτο του το συναισθημα, να τον βοηθας να δει τα πραγματα λιγο πιο ξεκαθαρα και ενημερωνοντας τον για τις συνεπειες της αποφασης του να τον κανεις να παρει μια πιο συνειδητοποιημενη αποφαση. 

Προσωπικα, @Roulitsa1988 θα σου προτεινα, αφου αρχικα ενημερωθεις για τις συνεπειες της καισαρικης τοσο σε σενα, αλλα ειδικοτερα στο μωρο σου να επικεντρωσεις την προσοχη σου αλλου. Αντι να καταναλωνεις ενεργεια αγχωνοντας για τον πονο της γεννας (που εδω που τα λεμε ειναι λιγο το διαστημα που δεν αντεχεται και πιθανοτατα λογω του νεαρου της ηλικιας σου θα εχεις εναν σχετικα ευκολο τοκετο), καταναλωσε την για να αυξησεις την αυτοπεποιθηση σου και να προετοιμαστεις. Ενημερωσου για την εγκυμοσυνη, τον τοκετο, τον θηλασμο. Οταν γνωριζεις ο φοβος μειωνεται. Προετοιμασε τον εαυτο σου ψυχολογικα και σωματικα, κανοντας γυμναστικη, ασκησεις χαλαρωσης και οπως ειπε η @vicky86 παρακολουθησε μαθηματα ψυχοπροφυλακτικης στο νοσοκομειο/ικα της περιοχης σου ή σε καποιο ιδιωτικο κεντρο. Εχεις καιρο μπροστα σου να τα καταφερεις. Ο φοβος μεχρι ενα σημειο ειναι φυσιολογικος σε μια πρωτοτοκη, αλλα μην τον αφηνεις να ξεπερναει το οριο και να σε κανει να παιρνεις αποφασεις που δεν ευννουν εσενα και το μωρακι σου. Αν ενημερωθεις πριν παρεις την αποφαση, τουλαχιστον θα ειναι περισσοτερο συνειδητοποιημενη, γνωριζοντας τις συνεπειες της πραξης σου. Με το καλο σου ευχομαι και να παρεις την καλυτερη αποφαση για σενα και το μωρο σου:)

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

καλημερα. Εχω γεννησει 2 παιδια. Στο πρωτο με φυσιολογικο τοκετο σε δημοσιο νοσοκομειο, που κρατησε 12 ωρες και πονεσα μεν, αλλα μεχρι να μου κανουν την επισκληριδιο, μετα την οποια δεν καταλαβαινα τιποτα. Με βοηθησαν πολυ οι αναπνοες του ανωδυνου τοκετου που με ειχε μαθει η μαια. Οταν πηγα στο δωματιο, σιγουρα αρκετα ταλαιπωρημενη, σηκωθηκα αμεσως και αρχισα να φροντιζω μονη μου το μωρο. Στο δευτερο ξεκινησαμε παλι διαδικασια φυσιολογικου τοκετου, που κρατησε παλι 12 ωρες, αλλα επειδη το μωρο ειχε τυλιχτει στο λαιμο, το πηραν με καισαρικη.Στο χειρουργειο δεν καταλαβα τιποτα. Οταν πηγα στο δωματιο μου εφεραν το μωρο και θηλασα, αλλα δεν μπορουσα να σηκωθω. Απο την επομενη μερα πονουσα φρικτα και κανενα παυσιπονο δεν με επιανε. Τελικα ο οξυς πονος περασε μετα απο 2 μερες. Στο σπιτι πονουσα για αλλη μια βδομαδα τουλαχιστον, ενω 1 μηνα χρειαζομουν τη μητερα μου γιατι δεν επρεπε να σκυβω, να σηκωνω βαρος κ.λ.π. Να πω βεβαια οτι οι αλλες 2 κοπελες στο θαλαμο που επισης ειχαν κανει καισαρικη, δεν ηταν τοσο χαλια οπως εγω. Γενικα ολες οι μαμαδες στο πρωτο παιδι φοβουνται τον τοκετο, αλλα πραγματικα ο φυσικος δρομος ειναι και ο καλυτερος. Εχοντας και τις 2 εμπειριες θα σου ελεγα να φοβασαι πιο πολυ ενα χειρουργειο, παρα την επισκληριδιο. Επισης, εχω γνωστες που γεννησαν φυσιολογικα μεσα σε λιγες ωρες χωρις να το καταλαβουν. Ξερω οτι ανεφερες οτι το εχεις παρει αποφαση, αλλα ισως να μην ξερεις ολη την αληθεια, γι αυτο και στα γραφω αυτα. Μετα απο καισαρικη μπορεις να θηλασεις κανονικα, αλλα η αναρρωση παιρνει καιρο. Η κοιλια ειναι πρησμενη και πρεπει να προσεχεις για ενα μηνα τουλαχιστον. Βρες ενα γιατρο η μια μαια να σου εξηγησουν καποια πραγματα. Πραγματικα πιστευω οτι θα πρεπει να το ξανασκεφτεις. Σε καθε περιπτωση σου ευχομαι μια ευκολη γεννα και με το καλο να παρεις στην αγκαλια σου το μωρακι σου!

vicky86 Τι ακριβώς εννοείς "μετά την ολική πονας"; Μετά την καισαρική φαντάζομαι εννοείς. Και με επισκληριδιο να κάνεις την καισαρική πάλι θα πονας μετά. Λογικό είναι να πονάει η τομή. Και εννοείται ότι άλλο καισαρική άλλο ρινοπλαστικη.Εννοώ ότι έχω ξανά ναρκωθει και μάλιστα για περισσότερη ώρα (2 ώρες) γιατί από ότι ξέρω η καισαρική διαρκεί 45 λεπτά. Για την ναρκωση μίλησα! Επίσης μιας και αναφέρθηκε και για την ρινοπλαστικη άκουγα πριν την κάνω ότι πονάει ανυποφορα από πάρα πολλούς, και από forums και από γνωστούς μου που είχαν κάνει τόσο που δεν την έκανα για αυτό τον λόγο. Εγώ προσωπικά δεν πόνεσα καθόλου, τόσο που δεν το πίστευα. Ούτε ένα παυσιπονο δε μου έβαλαν. Φυσικά δε συγκρίνω τις δύο επεμβάσεις αλλά και η μύτη είναι πολύ ευαίσθητη στον πόνο. 

ουφφφ. Διαβασα τις εμπειριες σας και αγχωθηκα! Roulitsa...κι εγω γεννησα με καισαρικη με ολικη αναισθησια....πριν ομως ειχα προσπαθεια για φυσιολογικο με κανα 12ωρο-14ωρο πονων, μετα αποφασισαμε καισαρικη, μου εκαναν επισκληρηδιο, δε με επιασε (απο την ενταση ολων των προηγουμενων ωρων υποθετω), μετα ολικη...Πολυ ναρκωτικο εφαγα, οπως καταλαβαινεις.

Θα προτιμουσα καταρχας να ειχα γεννησει φυσιολογικα. Κυριως, για τη δυνατοτητα του ποτε να ξανακανω παιδι και για τον οργανισμο μου...η τομη της καισαρικης σου ποναει για μηνες εως και χρονια μετα (οχι πολυ βεβαια, λιγο εως ελαχιστα, αλλα τα βαρη τα ξεχνας). Και για πολλους αλλους λογους, ειπαν μερικους και τα κοριτσια παραπανω. Για τους πονους της γεννας, οσο τους εζησα (εφτασα 4 συσπασεις το 10λεπτο), εγω τους βιωσα ως πονους δυνατους, που συγκλονιζουν το σωμα σου, αλλα οκ, πονοι ειναι για λιγες ωρες, αν ολα πανε καλα, κανεις και μια επισκληρηδιο και εισαι κυρια. Για τις εξωθησεις δεν ξερω...

Τωρα, επι του πρακτεου...Νομιζω οτι παιζει ρολο σε ολα (πονος, αναρρωση κτλ) η ηλικια, ο οργανισμος, η φυσικη κατασταση και το "χερι" των γιατρων και των νοσοκομων.

Αλλες γυναικες μετα απο καισαρικη (το ειδα στη μοναδα που ημουν) σηκωθηκαν την αλλη μερα και ηταν σαν μην εκαναν τπτ. Αλλες ομως (εχω και φιλη) πονουσαν και ηταν δυσλειτουργικες για κανα μηνα...

Τα μονα δυο θετικα στοιχεια της ολικης για μενα ειναι οτι εκεινη την ωρα προφανως και δεν καταλαβαινεις τπτ, αρα δεν θα πανικοβληθεις με τις καφριλες που ακους και που νιωθεις και 2ον, σε μενα τουλαχιστον, οι ουσιες που μου εδωσαν, ποιος ξερει τι ηταν, επεδρασαν ετσι ωστε ημουν σαν χαρουμενος ναρκωμανης για μερικες μερες. Γελουσα συνεχεια, ολα μου φαινοταν ομορφα, γλυκα και αστεια κι ας πονουσα κι ας περπατουσα σκυφτη. Ελεγα κι απεριγραπτες βλακειες, σαν να ημουν ελαφρως σουρωμενη. (Οχι, δεν ειμαι απο φυσικου μου ετσι!). Οποτε καταλαβαινεις τι χημεια φαγαμε (ο μπεμπης κοιμοταν 3 μερες συνεχομενες,ξυπνωντας μονο για φαγητο). Παντως, θηλασα κανονικα

Ο,τι και να κανεις παντως, να επιλεξεις ΚΑΛΟ γιατρο, με πλουσια κλινικη εμπειρια

12 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Δεν νομιζω οτι επεσε κανεις να τη φαει. Δεν ειναι κακο οταν βλεπεις καποιον ανθρωπο αγχωμενο, που παιρνει αποφασεις βασιζομενος σε αυτο του το συναισθημα, να τον βοηθας να δει τα πραγματα λιγο πιο ξεκαθαρα και ενημερωνοντας τον για τις συνεπειες της αποφασης του να τον κανεις να παρει μια πιο συνειδητοποιημενη αποφαση. 

Προσωπικα, @Roulitsa1988 θα σου προτεινα, αφου αρχικα ενημερωθεις για τις συνεπειες της καισαρικης τοσο σε σενα, αλλα ειδικοτερα στο μωρο σου να επικεντρωσεις την προσοχη σου αλλου. Αντι να καταναλωνεις ενεργεια αγχωνοντας για τον πονο της γεννας (που εδω που τα λεμε ειναι λιγο το διαστημα που δεν αντεχεται και πιθανοτατα λογω του νεαρου της ηλικιας σου θα εχεις εναν σχετικα ευκολο τοκετο), καταναλωσε την για να αυξησεις την αυτοπεποιθηση σου και να προετοιμαστεις. Ενημερωσου για την εγκυμοσυνη, τον τοκετο, τον θηλασμο. Οταν γνωριζεις ο φοβος μειωνεται. Προετοιμασε τον εαυτο σου ψυχολογικα και σωματικα, κανοντας γυμναστικη, ασκησεις χαλαρωσης και οπως ειπε η @vicky86 παρακολουθησε μαθηματα ψυχοπροφυλακτικης στο νοσοκομειο/ικα της περιοχης σου ή σε καποιο ιδιωτικο κεντρο. Εχεις καιρο μπροστα σου να τα καταφερεις. Ο φοβος μεχρι ενα σημειο ειναι φυσιολογικος σε μια πρωτοτοκη, αλλα μην τον αφηνεις να ξεπερναει το οριο και να σε κανει να παιρνεις αποφασεις που δεν ευννουν εσενα και το μωρακι σου. Αν ενημερωθεις πριν παρεις την αποφαση, τουλαχιστον θα ειναι περισσοτερο συνειδητοποιημενη, γνωριζοντας τις συνεπειες της πραξης σου. Με το καλο σου ευχομαι και να παρεις την καλυτερη αποφαση για σενα και το μωρο σου:)

Καλόν θα ηταν να μην είστε οφ τοπικ όμως. Απο τη στιγμή μαλιστα που δεν απαντάται το θέμα της θεματοθετριας, ποιος ο λογος να γίνεται τόση προσπάθεια να την μεταπείσετε. Επαναλαμβάνω, ΑΛΛΗ ήταν η ερώτηση της. Αν κάποια δεν γνωρίζει ας παει στο επόμενο τοπικ.

Επίσης, τη ρώτησε κάποιος απο εσάς αν έχει ψάξει το θέμα εκτενώς!? Γιατί πιθανότατα το έχει ψάξει.. Δεν έχετε μόνο εσείς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

5 ώρες πρίν, Roulitsa1988 είπε:

vicky86 Τι ακριβώς εννοείς "μετά την ολική πονας"; Μετά την καισαρική φαντάζομαι εννοείς. Και με επισκληριδιο να κάνεις την καισαρική πάλι θα πονας μετά. Λογικό είναι να πονάει η τομή. Και εννοείται ότι άλλο καισαρική άλλο ρινοπλαστικη.Εννοώ ότι έχω ξανά ναρκωθει και μάλιστα για περισσότερη ώρα (2 ώρες) γιατί από ότι ξέρω η καισαρική διαρκεί 45 λεπτά. Για την ναρκωση μίλησα! Επίσης μιας και αναφέρθηκε και για την ρινοπλαστικη άκουγα πριν την κάνω ότι πονάει ανυποφορα από πάρα πολλούς, και από forums και από γνωστούς μου που είχαν κάνει τόσο που δεν την έκανα για αυτό τον λόγο. Εγώ προσωπικά δεν πόνεσα καθόλου, τόσο που δεν το πίστευα. Ούτε ένα παυσιπονο δε μου έβαλαν. Φυσικά δε συγκρίνω τις δύο επεμβάσεις αλλά και η μύτη είναι πολύ ευαίσθητη στον πόνο. 

Ναι εννοω μετα την καισαρικη.με οποιαδηποτε αναισθησια εχεις μετα να αναρρωσεις απο ενα χειρουργειο που σε κοβει στη μεση.το τρομαχτικο για μενα την πρωτη φορα ηταν που ειχα τον καθετηρα κ επρεπε να σηκωθω,κ ετσι οπως ξαναπηγαιναν τα οργανα στη θεση τους νομιζα οτι κανω κτ κακο κ δ μπορουσα να σηκωθω.στη δευτερη ανυπομονουσα να σηκωθω.κ βαρη σηκωνα απο την αρχη,μονη με δυο παιδια κ το " μεγαλο"δυο χρονων

Εχεις εμπειρια απο ναρκωση κ καλο που αντεδρασες καλα,αλλα κ παλι ναρκωση περιττη προσωπικα δ θα παιρνα

Παντως δ ακουσα κ τπτ τραγικο στο χειρουργιο.μιλουσαν για τη διαδικασια ο γιατρος με τον εκπαιδευομενο.ετσι κ αλλιως εγω μιλουσα με τον αναισθησιολογο που με εκανε να ξεχνιεμαι.στη δευτερη ειχα λιγο αγχος για αλλους λογους.μονο στην πρωτη ενιωσα μια ελαφρια πιεση οταν εβγαλαν το μωρο,σαν να πηραν ενα βαρος απο πανω μου

3 ώρες πρίν, MommyFeb είπε:

Καλόν θα ηταν να μην είστε οφ τοπικ όμως. Απο τη στιγμή μαλιστα που δεν απαντάται το θέμα της θεματοθετριας, ποιος ο λογος να γίνεται τόση προσπάθεια να την μεταπείσετε. Επαναλαμβάνω, ΑΛΛΗ ήταν η ερώτηση της. Αν κάποια δεν γνωρίζει ας παει στο επόμενο τοπικ.

Επίσης, τη ρώτησε κάποιος απο εσάς αν έχει ψάξει το θέμα εκτενώς!? Γιατί πιθανότατα το έχει ψάξει.. Δεν έχετε μόνο εσείς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Eγω συγκεκριμενα δεν απαντησα στην ερωτηση της θεματοθετριας, αλλα σε αυτα που ανεφερε. Παρ'ολο που μπορει να θεωρειται οτι ειμαι εκτος θεματος, θεωρω ανηθικο να μην κανω μια προσπαθεια να την μεταπεισω για αυτην της την αποφαση, που ειναι αρκετα σοβαρη και βαζει σε κινδυνο την υγεια της, αλλα κυριως του μωρου, που ειναι ο αποδοχεας των δικων μας επιλογων. Νιωθω ηθικο χρεος να προσπαθησω να διωξω τον φοβο της, που την οδηγει οικειοθελως σε ενα χειρουργειο, και σε οτι αυτο συνεπαγεται, αντι απλα να χαλαρωσει και να αφησει το σωμα της να κανει την δουλεια του οπως την κανει εκατονταδες χιλιαδες χρονια τωρα. Επισης, δεν την ρωτησε κανεις αν το εχει ψαξει γιατι -εμενα τουλαχιστον- δεν μου φανηκε απο τα λεγομενα της να το εψαξε ιδιαιτερα, ειδαλλως πιθανον να μην επαιρνε αυτην την αποφαση. Δυστυχως η προσβαση στο διαδικτυο δεν μου λεει κατι. Προσβαση εχουν εκατομμυρια ανθρωπων αλλα η αγνοια παραμενει ακομη μια απο τις μαστιγες της εποχης μας.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...