Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δίδυμα σε διαφορετικό τμήμα

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα,

Εγραψα τις δίδυμες κόρες μου στο νηπιαγωγείο και η νηπιαγωγός μου είπε ότι σκέφτεται να τις βάλει σε διαφορετικό τμήμα και ρώτησε τη γνώμη μου.

Της είπα ότι θα ήθελα να είναι στο ίδιο τμήμα και μου απάντησε ότι θα το σκεφτεί γιατί το σχολείο παίρνει την τελική απόφαση.

Γνωρίζετε αν ισχύει ότι οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν αποκλειστικά γι' αυτό?

Διαφημίσεις

πρίν από 23 λεπτά , ifigeneia901 είπε:

Κορίτσια καλησπέρα,

Εγραψα τις δίδυμες κόρες μου στο νηπιαγωγείο και η νηπιαγωγός μου είπε ότι σκέφτεται να τις βάλει σε διαφορετικό τμήμα και ρώτησε τη γνώμη μου.

Της είπα ότι θα ήθελα να είναι στο ίδιο τμήμα και μου απάντησε ότι θα το σκεφτεί γιατί το σχολείο παίρνει την τελική απόφαση.

Να ξέρεις ότι αυτό αν το κάνουν τώρα, θα συνεχιστεί και στο δημοτικό,  οπότε θα έχεις θέμα...με τα διαφορετικά μαθήματα για κάθε παιδί.  Κάθε δάσκαλος δεν είναι ίδιος.... θα είναι αλλού στο βιβλίο το ένα αλλού το άλλο.  Αλλες εργασίες θα έχει το ένα άλλες το άλλο. Θα διαβάζεις δύο ξεχωριστά παιδιά.   Αν λοιπόν κι εσύ είσαι της άποψης να είναι στο ίδιο τμήμα,  να επιμείνεις μέχρις εσχάτων. Αλλιώς θα έχεις θέμα στο δημοτικό.  Το ξέρω από προσωπική εμπειρία με άμεσους συγγενείς μου.

πρίν από 4 λεπτά , ifigeneia901 είπε:

Ναι,θα επιμείνω αλλά μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι στο χέρι της και δεν συμφωνεί με την άποψή μου.

Aπό τη στιγμή που δεν είναι νόμος....  να το φτάσεις μέχρι την Α΄βάθμια με έγγραφο - αίτημα.  Ζήτα και από τον παιδίατρο μία γνωμάτευση ότι θα ήταν καλύτερο για την ψυχική τους υγεία... κλπ.   Αλλωστε γιαυτό σε ρώτησε...  γιατί απλά δεν είναι νόμος!   Να μην είσαι διαλλακτική στις απαντήσεις σου.  Να είσαι απόλυτη, ώστε να παρει το μήνυμα!

Επεξεργάστηκαν by bobonela

Διαφημίσεις

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.πολύ καλή ιδέα και με τη γνωμάτευση.Οντως θα είναι καλύτερο για της ψυχική τους υγεία.

Θα ξαναμιλήσω μαζί της και ελπίζω να βρούμε λύση.

πρίν από 5 λεπτά , Lisbet είπε:

Σου είπε για ποιον λόγο θέλει να τις χωρίσει; Έτυχε και στο δικό μας σχολείο αυτό, αλλά το είχε ζητήσει η ίδια η μαμά.

Να  σου πω εγώ που το ξέρω από πρώτο χέρι....  Το κάνουν αυτό συνήθως (εκτός αν επιμείνουν οι γονείς για το αντίθετο)  επειδή τα παιδιά μεταξύ τους αναπτύσσουν ανταγωνισμό στις μικρές τάξεις.  Συμβαίνει συχνά το ένα από τα δύο δίδυμα να είναι πιο γρήγορο και το άλλο λίγο πιο αργό, οπότε αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει κάποιο ψυχολογικό...και καλά.  Ενώ στα διαφορετικά τμήματα υποτίθεται ότι δεν βλέπει το ένα τι λέει η δασκάλα στο άλλο... κλπ.  Δηλαδή να μην ακούει το ένα ότι η δασκάλα λέει μπράβο στο άλλο.....  Λες και στο σπίτι δεν θα φανεί αυτό.... Αηδίες.  Ξέρω ότι προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι σε όλο το δημοτικό.

Επεξεργάστηκαν by bobonela

πρίν από 3 λεπτά , Lisbet είπε:

Σου είπε για ποιον λόγο θέλει να τις χωρίσει; Έτυχε και στο δικό μας σχολείο αυτό, αλλά το είχε ζητήσει η ίδια η μαμά.

Για να γίνουν πιο ανεξάρτητα.

Κάθε μητέρα όμως ξέρει τα παιδιά της και τί είναι καλό ανάλογα με τον χαρακτήρα τους.

Οι κόρες μου σε καινούργιο περιβάλλον,με καινουργια παιδάκια και δασκάλες θα θέλουν η μια την άλλη για ασφάλεια.

Το συζήτησα και με τη  κοπελα στον παιδικό που πηγαίνουν τώρα και συμφωνεί μαζί μου.

1 hour ago, ifigeneia901 said:

Κορίτσια καλησπέρα,

Να σου ζήσουν τα παιδάκια σου, εγώ θα σου έλεγα να την ακούσεις την δασκάλα! Φίλη μου έχει και αυτή δίδυμα και ζήτησε να τα χωρίσουν, δεν ξέρω αν είναι Νόμος αλλά είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται πια σε πολλά σχολεία και ο γονιός αποφασίζει για το εάν τα παιδιά θα πάνε στο ίδιο τμήμα ή θα τα χωρίσουν.

Ο λόγος που το κάνουν και που πιστεύω πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και με την σύμφωνη γνώμη της σύγχρονης παιδοψυχολογίας είναι για να ανεξαρτητοποιηθούν τα διδυμάκια μεταξύ τους για να αναπτύξουν τις δικές τους παρέες, κάτι που στο μέλλον είναι ακόμη πιο σημαντικό.

Σε ότι αφορά το διάβασμα, πολύ γονείς έχουν 2 ή 3 παιδιά σε διαφορετικές τάξεις, οπότε δεν νομίζω να σε απασχολεί το να έχεις να διαβάσεις παιδιά με διαφορετική ύλη. Το κάνουν οι περισσότερες μανούλες.

Μια πρόσφατη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Μητέρων διδύμων των ΗΠΑ (NOMOTC ) έδειξε ότι το 43 % των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι όλα τα δίδυμα πρέπει να χωρίζονται στο σχολείο, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο. Σε γενικές γραμμές, η θεωρία αυτή αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι ο διαχωρισμός ωφελεί τα δίδυμα και συμβάλει στην ανάπτυξη διαφορετικών προσωπικοτήτων.

Συζήτησέ το με την δασκάλα σας, να σου εξηγήσει τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να χωριστούν τα παιδιά και αποφασίζεις. Εγώ εύχομαι ολόψυχα να έχετε μία τέλεια χρονιά στο νηπιαγωγείο!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Ευχαριστώ πολύ zaxaroulini για την απάντηση σου.Υπαρχουν θετικά και αρνητικά και στο να είναι μαζί και χωριστά.Απλως πιστεύω πως στα παιδιά μου θα λειτουργήσει καλύτερα να είναι μαζί.

Η δασκάλα πιστεύει πως θα τις βοηθήσει να γίνουν ανεξάρτητες, εγώ θεωρώ πως θα τις δημιουργήσει πρόβλημα.

Θα το ξανασυζητησω μαζί της αλλά θα επιμεινω.

Διαφημίσεις

Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες προτείνεται ο διαχωρισμός των δίδυμων στο σχολείο. Οι γονείς που έχουν δίδυμα και τους απασχολεί το θεμα ας αρχίσουν να διαβάζουν τις μελέτες και την τεκμηρίωση τους και ας μην μένουν στο << εγω που τα ξερω τα παιδια μου, ξερω καλύτερα>>.

Οπως και σε αλλα παιδαγωγικά θέματα προτείνονται και συνιστώνται καποια πράγματα χωρις να ειναι νομοθετημένα. Ειναι προφανές οι παιδαγωγοί θέλουν το καλύτερο δυνατον για τα παιδια. Οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος αντιθέτως θα υπάρξει αμέσως σύγκριση για το ποια ειναι η καλύτερη δασκάλα.

Στα σχολεία υπάρχει ο σύλλογος διδασκώντων που αποφασίζει γι αυτα τα θέματα και όχι οι γονείς.

Και αναρωτιέμαι ποιος γιατρός θα υπογράψει τέτοιο χαρτί? αν όντως ξεκινήσουν σε διαφορετικά τμήματα και υπάρξει δυσλειτουργία τότε ίσως θα μπορούσατε να κινήσετε τέτοιου είδους διαδικασίες.

5 ώρες πρίν, ifigeneia901 είπε:

Για να γίνουν πιο ανεξάρτητα.

Κάθε μητέρα όμως ξέρει τα παιδιά της και τί είναι καλό ανάλογα με τον χαρακτήρα τους.

Οι κόρες μου σε καινούργιο περιβάλλον,με καινουργια παιδάκια και δασκάλες θα θέλουν η μια την άλλη για ασφάλεια.

Το συζήτησα και με τη  κοπελα στον παιδικό που πηγαίνουν τώρα και συμφωνεί μαζί μου.

Ναι, γι' αυτό το είχε ζητήσει και η μαμά του σχολείου μας. Η μία δίδυμη ήταν η σκιά της αδελφής της, δεν άνοιγε ούτε το στόμα της να μιλήσει, αν δεν ήταν η άλλη μπροστά. Στην αρχή ζορίστηκε, αλλά μακροπρόθεσμα όντως της έκανε καλό. 

Εσύ πάντως, αφού δεν έχεις τέτοιο θέμα, να επιμείνεις με κάθε τρόπο να μη χωριστούν τα παιδιά, ούτε τώρα, ούτε στο δημοτικό. Και πρακτικά μόνο να το δεις, είναι εντελώς άβολο. 

Aν και δεν έχω δίδυμα, όσα δίδυμα έχω δει στο σχολείο με τρία παιδιά δικά μου, όταν ήταν στο ίδιο τμήμα (σε δημοτικό τουλάχιστον) κατέληγαν απλά να είναι ζευγαράκι και χωρίς άλλους φίλους. Είναι και πρόβλημα για τα άλλα παιδιά: θες να καλέσεις στο σπίτι το ένα, δεν μπορείς, θες να παίξεις  με το ένα, ακολουθεί και το άλλο, οπότε και μεταξύ τους κολλάνε για να νιώθουν ασφάλεια και μοιραία απομονώνονται λίγο από τα άλλα παιδάκια, που τα βλέπουν σα ζευγάρι. Εχω και προσωπική εμπειρία με το γιο μου, που πολύ θα ήθελε να παίζει με το ένα από τα δίδυμα στην τάξη του, αλλά δεν τα πάει καλά με το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά ξέκοψε και από τα δύο, και γενικά παίζουν όλα τα αγόρια μαζί, και τα δίδυμα μόνα τους. 

Επεξεργάστηκαν by ΑΡΓΚ

1 hour ago, Κάντι είπε:

Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες προτείνεται ο διαχωρισμός των δίδυμων στο σχολείο. Οι γονείς που έχουν δίδυμα και τους απασχολεί το θεμα ας αρχίσουν να διαβάζουν τις μελέτες και την τεκμηρίωση τους και ας μην μένουν στο << εγω που τα ξερω τα παιδια μου, ξερω καλύτερα>>.

Οπως και σε αλλα παιδαγωγικά θέματα προτείνονται και συνιστώνται καποια πράγματα χωρις να ειναι νομοθετημένα. Ειναι προφανές οι παιδαγωγοί θέλουν το καλύτερο δυνατον για τα παιδια. Οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος αντιθέτως θα υπάρξει αμέσως σύγκριση για το ποια ειναι η καλύτερη δασκάλα.

Στα σχολεία υπάρχει ο σύλλογος διδασκώντων που αποφασίζει γι αυτα τα θέματα και όχι οι γονείς.

Και αναρωτιέμαι ποιος γιατρός θα υπογράψει τέτοιο χαρτί? αν όντως ξεκινήσουν σε διαφορετικά τμήματα και υπάρξει δυσλειτουργία τότε ίσως θα μπορούσατε να κινήσετε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Γνωριζω διάφορες έρευνες και μελέτες που υποστηρίζουν τον διαχωρισμό των διδύμων και άλλες τόσες που είναι κατά.

Οι απόψεις διίστανται και σαφώς υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στην περίπτωση που είναι στο ίδιο τμήμα και στην περίπτωση που χωριστούν.

Το κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και αντιδρά διαφορετικά.Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από διάφορες μελέτες  δε σημαίνει ότι ισχύουν για όλους.

Η άποψή μου να είναι στο ίδιο τμήμα δεν βασίζεται μόνο στην ιδιότητά μου ως μητέρα τους.Έχω διαβάσει πολύ παιδοψυχολογία στη ζωή μου και γιατί μου αρέσει και λόγω των σπουδών μου.Οπότε δε βασίζομαι μόνο στο ότι ξέρω τα παιδιά μου(το οποίο για ΄μένα είναι το σημαντικότερο).

Εννοείται πως η νηπιαγωγός δεν έχει κανένα όφελος αλλά δεν μπορεί να υποθέτει τί είναι το καλύτερο για δυο παιδιά που δεν τα γνωρίζει και δεν ξέρει ούτε τον χαρακτήρα τους ούτε πως αντιδρούν.

πρίν από 1 λεπτό , ifigeneia901 είπε:

Γνωριζω διάφορες έρευνες και μελέτες που υποστηρίζουν τον διαχωρισμό των διδύμων και άλλες τόσες που είναι κατά.

Οι απόψεις διίστανται και σαφώς υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στην περίπτωση που είναι στο ίδιο τμήμα και στην περίπτωση που χωριστούν.

Το κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και αντιδρά διαφορετικά.Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από διάφορες μελέτες  δε σημαίνει ότι ισχύουν για όλους.

Η άποψή μου να είναι στο ίδιο τμήμα δεν βασίζεται μόνο στην ιδιότητά μου ως μητέρα τους.Έχω διαβάσει πολύ παιδοψυχολογία στη ζωή μου και γιατί μου αρέσει και λόγω των σπουδών μου.Οπότε δε βασίζομαι μόνο στο ότι ξέρω τα παιδιά μου(το οποίο για ΄μένα είναι το σημαντικότερο).

Εννοείται πως η νηπιαγωγός δεν έχει κανένα όφελος αλλά δεν μπορεί να υποθέτει τί είναι το καλύτερο για δυο παιδιά που δεν τα γνωρίζει και δεν ξέρει ούτε τον χαρακτήρα τους ούτε πως αντιδρούν.

Η νηπιαγωγός φαντάζομαι ότι έχει δει πολλά δίδυμα, και έχει κάποια εμπειρία. Και από τη δική της σκοπιά, φαντάζομαι αν έπρεπε να ακούει όλα τα αιτήματα (αδέρφια μαζί, φίλοι μαζί, άλλα παιδάκια να θέλουν συγκεκριμένη δασκάλα κλπ κλπ) θα τρελαινόταν. Δε λέω ότι πρέπει σώνει και καλά να τα χωρίσετε, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ την όποια κακή πρόθεση. Γενικά, μέρος του να πάει για πρώτη φορά το παιδί σχολείο, είναι και η εκπαίδευση του γονιού στο να αποδεχτεί ότι πια δεν έχει τον έλεγχο. Και το λέω με πλήρη επίγνωση του ότι και άθλιοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν, και ότι μπορεί να έρθει η ώρα που όντως θα έρθεις σε αντιπαράθεση για σοβαρούς λόγους

Διαφημίσεις

πρίν από 44 λεπτά , ΑΡΓΚ είπε:

Η νηπιαγωγός φαντάζομαι ότι έχει δει πολλά δίδυμα, και έχει κάποια εμπειρία. Και από τη δική της σκοπιά, φαντάζομαι αν έπρεπε να ακούει όλα τα αιτήματα (αδέρφια μαζί, φίλοι μαζί, άλλα παιδάκια να θέλουν συγκεκριμένη δασκάλα κλπ κλπ) θα τρελαινόταν. Δε λέω ότι πρέπει σώνει και καλά να τα χωρίσετε, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ την όποια κακή πρόθεση. Γενικά, μέρος του να πάει για πρώτη φορά το παιδί σχολείο, είναι και η εκπαίδευση του γονιού στο να αποδεχτεί ότι πια δεν έχει τον έλεγχο. Και το λέω με πλήρη επίγνωση του ότι και άθλιοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν, και ότι μπορεί να έρθει η ώρα που όντως θα έρθεις σε αντιπαράθεση για σοβαρούς λόγους

Συμφωνώ μαζί σου στο ότι η γυναίκα δεν έχει κακή πρόθεση,απλώς εχει διαμορφώσει αυτή την άποψη.Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι υπέρ του διαχωρισμού και άλλοι που είναι κατά.Το ίδιο και οι γονείς.Θα μπορούσε να είχε συμβεί το αντίθετο δηλ.εγώ να ήμουν υπέρ του διαχωρισμού και η νηπιαγωγός κατά.Απο τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος ούτε πάγια τακτική σε όλα τα σχολεία είχα την απορία τί γίνεται στην  περίπτωση που υπάρξει διάσταση απόψεων.Έχω ακούσει να λένε ΄΄ο γονιός ζήτησε να τα χωρίσουν΄΄ και πίστευα ότι ο γονιός αποφασίζει ή έστω συναποφασίζουν.Με αιφνιδίασε όταν μου είπε ότι το σχολείο θα πάρει την τελική απόφαση.

Επεξεργάστηκαν by ifigeneia901

Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων. Ο γονιός μπορει να προτείνει τι θα ήθελε και να εκθέσει φυσικα τους λόγους γι αυτό που θεωρεί καλύτερο για το παιδί του, αλλα δεν θα πάρει την τελική απόφαση γι αυτό που θα γίνει τελικα μεσα στην σχολική μονάδα.

Θελω να σας πω με τροπο οτι δεν έχετε την αρμοδιότητα να αποφασίσετε.

Η δική μου πρόταση ειναι να ξεκινήσετε οπως σας προτείνουν και αν δείτε οτι κατι δεν πάει οπως θα θέλατε να τα εκθέσετε στην προισταμενη για να το ξαναδείτε το θεμα.

πολλες φορες οι γονεις επιλεγουν με γνωμονα τι ειναι καλυτερο για αυτους. Σιγουρα η κοινη μελετη 2 παιδιων ιδιου τμηματος ειναι πιο ευκολη απο τη μελετη 2 παιδιων σε διαφορετικα σημεια των βιβλιων και πιθανον με δασκαλες με διαφορετικες απαιτησεις.Μεγαλυτερος κοπος για τη μαμα, δεν υπαρχει αμφιβολια. Ομως η αναπτυξη της ταυτοτητας του καθε παιδιου ειναι πιο σημαντικη. Το καλυτερο ειναι να χωριστουν για να μαθουν να λειτουργουν και χωρις την ασφαλεια της μεταξυ τους παρουσιας. Μακροπροθεσμα μονο καλο θα τους κανει. Σιγουρα δεν θα βλαψει τη σχεση τους. Το διλημμα πολλες φορες ειναι ποιανου αναγκες εχουν προτεραιοτητα. Της μαμας που θα πρεπει να προσθεσει και αλλη κουραση σε ενα ηδη φορτωμενο προγραμμα, η των παιδιων που ετσι και αλλιως δεν μπορουν να εκτιμησουν τους λογους του διαχωρισμου και μπορει και να δυσφορησουν αρχικα αλλα μακροπροθεσμα θα τα ωφελησει.  

Σας ευχαριστώ πολύ για την διάθεση που είχατε να απαντήσετε.Δεν προβληματίζομαι για το πώς θα τις διαβάζω στο μέλλον.Εξάλλου μια πρακτική μου μένει για να τελειώσω το παιδαγωγικό.Θεωρώ πως θα τα καταφέρω.Απλώς δε νομίζω να τις κάνει καλό να χωριστούν ειδικά τη δεδομένη στιγμή που θα τους έρθουν τόσες αλλαγές μαζί δηλ.άλλο σχολείο,δασκάλες,συμμαθητές,κανόνες.

Τώρα κάνουν την τάξη των προνηπίων στον παιδικό και εξελίσσονται μια χαρά.

Αυτό το ξεχωριστό δέσιμο και η εξάρτηση που λένε ότι υπάρχει μεταξύ των διδύμων είναι από τη φύση,πάντα θα υπάρχει και δεν το θεωρώ κακό.

Βέβαια δεν έχω γνωρίσει δίδυμα σε ίδια ή διαφορετική τάξη για να δω πως εξελίχθηκαν και αν  μακροπρόθεσμα τους έκανε καλό ή κακό.

Η νηπιαγωγός μου είπε ότι θα επικοινωνήσει μαζί μου να το ξανασυζητήσουμε,οπότε ίδωμεν!

Τα παιδιά δείχνουν να έχουν "ιδιαίτερο δεσμό" μεταξύ τους; Αλλάζει γνώμη το ένα επειδή άκουσε τη γνώμη του άλλου (συχνά); (π.χ. Θέλω παγωτό φράουλα. - Εγώ θέλω παγωτό κεράσι. - Α, α κι εγώ θέλω κεράσι!) Θέλουν να έχουν τα ίδια πράγματα, ρούχα, αντικείμενα; Όταν ρωτάς κάτι το ένα, σου απαντάει το άλλο για λογαριασμό του;

Αν έστω και σε μία από αυτές τις ερωτήσεις απαντήσεις ναι, τότε σκέψου καλύτερα τον διαχωρισμό.

Αν όμως βλέπεις δύο ανεξάρτητα παιδιά με δικά τους -διαφορετικά- ενδιαφέροντα, όπως θα ήταν δύο οποιαδήποτε αδέρφια, τότε δεν έχεις λόγο να φοβηθείς το να μπουν στο ίδιο τμήμα.

Τα δίδυμα μπαίνουν σε ίδιο ή διαφορετικό τμήμα ανάλογα με την επιθυμία του γονιού. Ο νόμος λέει αλφαβητικά. Επομένως τα δίδυμα βρίσκονται από το νόμο στο ίδιο τμήμα. Οι εκπαιδευτικοί απλά προτείνουν. Στα παιδαγωγικά υπάρχει μια τάση (σαν μόδα) να χωρίζονται. Δε σημαίνει πως είδε απαραίτητα κάτι η νηπιαγωγός. Δηλαδή χωρίζουν και τα ξαδέρφια από τα τμήματα για τον ίδιο λόγο; Ψάχνουν το αν μένουν δίπλα δίπλα και τα βάζουν αλλού;

Τα δικά μου ήθελαν να τα χωρίσουν στον παιδικό. Τελικά δεν βγήκε σε καλό.

Στα μέσα της χρονιάς τα ενώσαμε γιατί υπήρχε πρόβλημα στο τμήμα της μιας και είχε όλο ατίθασα παιδιά. Υπήρχαν προβλήματα τότε με αρκετούς.

Στο νηπιαγωγείο μου πρότειναν διαχωρισμό. Είπα όχι. Έμειναν στο ίδιο τμήμα. Ήταν όλα μια χαρά. Στην πορεία και οι νηπιαγωγοί είδαν πως δεν υπήρχε θέμα και πόσο διαφοροποιημένα ήταν.

Στο δημοτικό μου το είπαν πως δεν υπάρχει νόμος, πέρα από τον αλφαβητικό διαχωρισμό και είναι στην ευχέρεια του γονιού. Τελικά είναι στο ίδιο τμήμα. Παρέες έχουν διαφορετικές γιατί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μπορούν να παίζουν μαζί, αλλά συνήθως παίζουν ανεξάρτητα.

Και ναι, το ταυτόχρονο διάβασμα δύο διαφορετικών απαιτήσεων και ταχυτήτων είναι θέμα αρκετά απαιτητικό. Ο διαχωρισμός όμως που θα γίνει στο νηπιαγωγείο, σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί το δημοτικό. Μπορεί τώρα να κάνεις τη μία επιλογή και στο δημοτικό την άλλη.

Δες τα παιδιά και αποφάσισε εσύ.

Υ.Γ. Αν ψάξεις (αρκετά) παλαιότερα θέματα θα βρεις και το δικό μου, όταν έψαχνα για τα παιδιά μου. Έχει αρκετές πληροφορίες εκεί. Ίσως σου φανούν χρήσιμες.

Επεξεργάστηκαν by alcyon

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Just now, alcyon είπε:

Τα παιδιά δείχνουν να έχουν "ιδιαίτερο δεσμό" μεταξύ τους; Αλλάζει γνώμη το ένα επειδή άκουσε τη γνώμη του άλλου (συχνά); (π.χ. Θέλω παγωτό φράουλα. - Εγώ θέλω παγωτό κεράσι. - Α, α κι εγώ θέλω κεράσι!) Θέλουν να έχουν τα ίδια πράγματα, ρούχα, αντικείμενα; Όταν ρωτάς κάτι το ένα, σου απαντάει το άλλο για λογαριασμό του;

Αν έστω και σε μία από αυτές τις ερωτήσεις απαντήσεις ναι, τότε σκέψου καλύτερα τον διαχωρισμό.

Αν όμως βλέπεις δύο ανεξάρτητα παιδιά με δικά τους -διαφορετικά- ενδιαφέροντα, όπως θα ήταν δύο οποιαδήποτε αδέρφια, τότε δεν έχεις λόγο να φοβηθείς το να μπουν στο ίδιο τμήμα.

Τα δίδυμα μπαίνουν σε ίδιο ή διαφορετικό τμήμα ανάλογα με την επιθυμία του γονιού. Ο νόμος λέει αλφαβητικά. Επομένως τα δίδυμα βρίσκονται από το νόμο στο ίδιο τμήμα. Οι εκπαιδευτικοί απλά προτείνουν. Στα παιδαγωγικά υπάρχει μια τάση (σαν μόδα) να χωρίζονται. Δε σημαίνει πως είδε απαραίτητα κάτι η νηπιαγωγός. Δηλαδή χωρίζουν και τα ξαδέρφια από τα τμήματα για τον ίδιο λόγο; Ψάχνουν το αν μένουν δίπλα δίπλα και τα βάζουν αλλού;

Τα δικά μου ήθελαν να τα χωρίσουν στον παιδικό. Τελικά δεν βγήκε σε καλό.

Στα μέσα της χρονιάς τα ενώσαμε γιατί υπήρχε πρόβλημα στο τμήμα της μιας και είχε όλο ατίθασα παιδιά. Υπήρχαν προβλήματα τότε με αρκετούς.

Στο νηπιαγωγείο μου πρότειναν διαχωρισμό. Είπα όχι. Έμειναν στο ίδιο τμήμα. Ήταν όλα μια χαρά. Στην πορεία και οι νηπιαγωγοί είδαν πως δεν υπήρχε θέμα και πόσο διαφοροποιημένα ήταν.

Στο δημοτικό μου το είπαν πως δεν υπάρχει νόμος, πέρα από τον αλφαβητικό διαχωρισμό και είναι στην ευχέρεια του γονιού. Τελικά είναι στο ίδιο τμήμα. Παρέες έχουν διαφορετικές γιατί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μπορούν να παίζουν μαζί, αλλά συνήθως παίζουν ανεξάρτητα.

Και ναι, το ταυτόχρονο διάβασμα δύο διαφορετικών απαιτήσεων και ταχυτήτων είναι θέμα αρκετά απαιτητικό. Ο διαχωρισμός όμως που θα γίνει στο νηπιαγωγείο, σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί το δημοτικό. Μπορεί τώρα να κάνεις τη μία επιλογή και στο δημοτικό την άλλη.

Δες τα παιδιά και αποφάσισε εσύ.

Υ.Γ. Αν ψάξεις (αρκετά) παλαιότερα θέματα θα βρεις και το δικό μου, όταν έψαχνα για τα παιδιά μου. Έχει αρκετές πληροφορίες εκεί. Ίσως σου φανούν χρήσιμες.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου,

με βοήθησε πολύ ότι είχες προσωπική εμπειρία.

Στις κόρες μου υπάρχει δέσιμο αλλά όχι σε βαθμό εξάρτησης.

Θα ανατρέξω στο θέμα σου, είμαι σίγουρη πως θα μου φανεί χρήσιμο.

Να χαίρεσαι τα παιδιά σου!

Για ό,τι θες στη διάθεσή σου! :)

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Η τακτικη ειναι συνηθως να χωριζονται για να αναπτυξουν την ανεξαρτησια τους. 

Τα ερωτηματα που θετει η alcyon ειναι πολυ σημαντικα. Οντως αν εστω και σε ενα η απαντηση ειναι ναι, ολοταχως για χωρισμο!

Τωρα, 2 θεματα. 

Πρωτον, πως γινονται τα τμηματα στο νηπιαγωγειο. Σε καμια περιπτωση δεν γινοται αλφαβητικα. Αντιθετα, γινονται εται ωστε να ειναι οσο το δυνατο πιο ομοιογενη (νηπια-προνηπθα, αγορια-κοριτσια, ελληνογλωσα-αλλογλωσσα κλπ). Και αυτο ειναι θεσμοθετημενο ε το προεδρικο διαταγμα 200 που καθοριζει τη λειτουγια των νηπιαγωγειων.

Δευτεροβ, ποιος αποφασιζει στο σχολειο για τα διαφορα θεματα. Το σχολειο! Οι γονεις μπιρουν να λειτουργησουν συμβουλευτια, αλλα τον τελικο λογο τον εχει το σχολειο. Αν οι γονεις διαφωνουν, υπαρχουν και ανωτεροι, εννοειται.

Το πρώτο που αναφέρεις emmaki δεν το γνωρίζω. Για αυτό το δέχομαι, όπως το λες, θεωρώντας πως γνωρίζεις περισσότερο τα πράγματα στο χώρο, αν και έχω δει εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφεις. Το δεύτερο όμως, αν μιλάμε για δημοτικό ή γυμνάσιο/λύκειο, υπάρχει κανονισμός που για να τον παρακάμψει ο διευθυντής οφείλει να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του γονέα αλλιώς δε μπορεί να κάνει τίποτα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...