Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Σχετικά με αντιεπιστημονικό, παραπλανητικό δημοσίευμα περιοδικού για τον θηλασμό...

Recommended Posts

Σχετικά με το αντιεπιστημονικό και 10000% αναληθές κείμενο που δημοσίευσε το περιοδικό LIFE HEALTH, τεύχος 01, σ.62 για τον θηλασμό («Θηλασμός μέχρι πότε; Γενικά οι απόψεις διίστανται και δεν είναι λίγες οι μαμάδες που θηλάζουν τα παιδιά τους ακόμα και μέχρι 1 έτους. Όμως, αυτό είναι λάθος, υπερβολή και απλά ικανοποιεί την ανασφάλεια της μητέρας. Από 4 μηνών τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε πλήρη γεύματα τα οποία καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, οπότε ο θηλασμός μετά δεν έχει να του προσφέρει κάτι όσον αφορά στις θρεπτικές ουσίες που δεν θα πάρει από άλλα φαγητά» http://www.lifemagazine.gr/magazines/health/mobile/index.html ) :evil:

Επικοινώνησα με το περιοδικό και μου είπαν ότι συνεργαστήκανε 2-3 (!) παιδίατροι για το κείμενο αυτό. Ένας από αυτούς ήταν ο παιδίατρος κ. Κάνταρος. Δεν μου είπαν ποιοι ήταν οι άλλοι.

Το κειμενάκι αυτό από πού νʼ αρχίσει να το σχολιάζει κανείς; Κατʼ αρχάς οι απόψεις δεν διίστανται καθόλου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων και η Unicef (οι φορείς που καθορίζουν την Παιδιατρική του πλανήτη Γη) τονίζουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του μακροχρόνιου θηλασμού, καθώς το μητρικό γάλα έχει αντισώματα, ένζυμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά σε εύκολα αφομοιώσιμη μορφή και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Το γάλα δεν προσφέρει τίποτα μετά τους 4 μήνες; Είναι δυνατόν να το έχει γράψει επιστήμονας αυτό;;Η επίσημη κατευθυντήρια οδηγία (guideline) του ΠΟΥ είναι θηλασμός για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων

• Increased duration of breastfeeding confers significant health and developmental benefits for the child and the mother (Η αυξημένη διάρκεια του θηλασμού παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού και της μητέρας)

• There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer (Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και δεν υπάρχουν ενδείξεις ζημιάς στην ψυχολογία ή την ανάπτυξη από το θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή αργότερα)

http://pediatrics.aappublications.org/content/115/2/496.full

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Unicef (The Innocenti Declaration) «children should continue to be breastfed, while receiving appropriate and adequate complementary foods, for up to two years of age or beyond» ( τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν ενώ λαμβάνουν κατάλληλη και επαρκή συμπληρωματική τροφή έως τα 2 χρόνια ή παραπάνω)

http://www.unicef.org/programme/breastfeeding/innocenti.htm

Επίσης, η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται μετά τη συμπλήρωση του 6ου μήνα(180 μέρες), όχι τον 4ο. Το 2ο εξάμηνο της ζωής του μωρού οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές (complementary food) και η κύρια πηγή τροφής παραμένει ο θηλασμός.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

«Practise exclusive breastfeeding from birth to 6 months of age, and introduce complementary foods at 6 months of age (180 days) while continuing to breastfeed» (Θηλάστε αποκλειστικά από τη γέννηση ως τους 6 μήνες και εισάγετε συμπληρωματικές τροφές στους 6 μήνες (180 μέρες), συνεχίζοντας παράλληλα να θηλάζετε)

http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241597494_eng.pdf?ua=1

http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω την βιβλιογραφία στην οποία στηρίζονται οι «πληροφορίες» του κειμένου του LIFE HEALTH. Σε ποιο σύγχρονο, αξιόπιστο επίσημο έγγραφο ή δημοσίευση υπάρχει γραμμένο ότι ο θηλασμός μέχρι 1 έτους είναι «λάθος, υπερβολή και απλά ικανοποιεί την ανασφάλεια της μητέρας»;

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά και μέσω μηνύματος/e-mail με το περιοδικό και ζητήστε

α) δημοσίευση του ονόματος του συγγραφέα του κειμένου

β) δημοσίευση της βιβλιογραφίας στην οποία στηρίζεται το κείμενο

γ) επανορθωτικό κείμενο όπου το περιοδικό θα ζητάει συγνώμη για την παραπλάνηση και την παραπληροφόρηση

δ) δημοσίευση σωστού και επιστημονικά τεκμηριωμένου κειμένου για τον θηλασμό

Life Magazine

Τ. 210 98 81 265

Email: [email protected]

http://www.lifemagazine.gr/index.php/contact/

:evil:

Διαφημίσεις

μολις πηρα τηλεφωνο και ζητησα να μιλησω με καποιον υπευθυνο σχετικα με το αρθρο που εγραψαν για τον θηλασμο και δεν μου εδωσαν καποιον.μου ειπαν ειναι περασμενη η ωρα και ζητησαν να τους αφησω ονοματεπωνυμο και τηλεφωνο και θα με καλεσουν αυτοι αυριο.νομιζω θελουν χρονο για το πως θα το χειριστουν.

Μπεμπουλα10 το ειδα και εγω και εκνευριστηκα απιστευτα...να δουμε αυριο τι θα μου πουν

Πατάω το λινκ και δε βγαίνει! Καλά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι γράφτηκε κάτι τέτοιο...:evil::evil::evil:

Έντιτ: τώρα είδα και τους διθυράμβους τους για το πόσιμο κολλαγόνο! Τι να πω, τραγικοί...

Διαφημίσεις

Κορίτσια καταφέραμε να αποσύρουν το τεύχος από το ιντερνετ. Το μεσημέρι δούλευε το λινκ. Το απόγευμα μετά τις διαμαρτυρίες μας δεν ανοίγει ;)

Τίποτα δεν απέσυραν! Το λινκ δεν δούλευε από την αρχή, γιατί δεν το είχες βάλει σωστά. Σε παρέπεμπε μόνο στο εξώφυλλο του τεύχους. Αναγκάστηκα να ψάξω πολύ για να βρω το κείμενο που λες. Το σωστό λινκ είναι αυτό:

http://www.lifemagazine.gr/magazines/health/#p=62

Τίποτα δεν απέσυραν! Το λινκ δεν δούλευε από την αρχή, γιατί δεν το είχες βάλει σωστά. Σε παρέπεμπε μόνο στο εξώφυλλο του τεύχους. Αναγκάστηκα να ψάξω πολύ για να βρω το κείμενο που λες. Το σωστό λινκ είναι αυτό:

newbie G δεν μου ανοιγει ουτε αυτο το link

newbie G δεν μου ανοιγει ουτε αυτο το link

Εμένα μου ανοίγει κανονικά. Περίμενε λίγο μήπως θέλει το χρόνο του. Αν δεν σε πάει απευθείας, με τα βελάκια μπορείς να πας στη σελίδα 62.

ΥΓ Δοκίμασε και με άλλο browser.

To link που έβαλα ήταν το σωστό και δούλευε. Πήγαινες με τα βελάκια στη σελίδα 62. Πατούσες δηλ. το διπλό βελάκι που σε πήγαινε στην τελευταία σελίδα και με το μονό βελάκι πήγαινες στην 62.

Τώρα δεν δουλεύει ούτε το λινκ που έβαλα εγώ ούτε το λινκ που έβαλες εσύ. Το δικό σου το δοκίμασα με 3 διαφορετικούς browser και δεν ανοίγει. Εσύ με τι browser το άνοιξες;;

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

κανονικά ανοίγει

http://www.lifemagazine.gr/magazines/health/ πατε απλώς στην σελίδα 62

Τώρα το πήρα χαμπάρι!!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! ειναι λαθος και υπερβολη να θηλαζεις το παιδί σου μετα τους 4 μήνες! οι τυποι είναι ανίδεοι!

παρακαλώ διαδώστε και στείλτε ειδοποιησεις στην εταιρεία

να το λινκ της εικονας για να την στείλετε να τους το υπενθυμισετε .

http://parents.org.gr/images/upload/aparadekto_thilasmos.png

aparadekto_thilasmos.png

Προτεινόμενο σύντομο κείμενο / draft

[παρακαλώ προσθεστε οτι θεωρείτε σωστό, για να γίνει και καταγγελία στον ibfan]

Mε έκπληξή μου είδα το λανθασμένο δημοσίευμά σας σε σχέση με τον θηλασμό. Προφανώς και έχει συγγραφεί απο άτομο που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, μιας και παραπληροφορεί σε χείριστο βαθμό,

α) οι απόψεις δεν διίστανται για τον θηλασμό. υπάρχουν οι ξεκάθαρες οδηγίες του ΠΟΥ (τις παραθέτουμε πιο κάτω) εκτός και αν δεν θεωρείτε αυτό τον φορέα αρμόδιο...(?). δεν καταλαβαίνω ποιανού την άποψη χρησιμοποιήσατε ως βάση...

β) σύμφωνα με ποια στοιχεία λέτε ότι είναι υπερβολή ο θηλασμός πέραν των 4 μηνων?

γ) η αλήθεια έιναι ότι λίγες μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι 1 ετους και η αιτία είναι μεταξύ άλλων και η παραπληροφόρηση απο άρθρα σαν το δικά σας

δ) τα παιδιά 4 μηνών δεν αρχίζουν ήδη να τρώνε πλήρη γεύματα, αυτό θέλουν να υποστηρίξουν μόνο οι εταιρείες που πουλάνε έτοιμα "πλήρη" γεύματα, με ημερομηνία λήξης ..... μήνες μετά την παραγωγή, είναι δηλαδή φρεσκότατα πλήρη γεύματα.... !

και αυτά θεωρείτε ότι υπερέχουν του μητρικού γάλακτος το οποίο αποδεδειμένα (έρευνα εδώ για την συσταση του μητρικου γαλακτος) ?

ε) φυσικά και ο θηλασμός προσφέρει θρεπτικές ουσίες που δεν υπάρχουν στα άλλα φαγητά, αντιθέτως με αυτά που γράφετε

και άρα

δ ) προφανώς και μπορεί να του προσφέρει κάτι

Ούτε μια πρόταση στο κείμενο που δημοσιεύσατε δεν είναι σωστή, πράγμα που με κάνει να απορώ για την πηγή του κειμένου αλλά και το εάν αυτό έχει γραφτεί μήπως κακόβουλα, ή με στόχο την προώθηση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή έτοιμων γευμάτων σε σκόνη ή βαζάκι.

Απαιτώ

- επανορθωτικό κείμενο όπου το περιοδικό θα ζητάει συγνώμη για την παραπλάνηση και την παραπληροφόρηση

- δημοσίευση σωστού και επιστημονικά τεκμηριωμένου κειμένου για τον θηλασμό τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που αναφέρατε στο αρχικό σας κείμενο, δηλαδή /παράδειγμα:

α) τις ισχύουσες οδηγίες απο επίσημο φορέα για την διάρκεια του θηλασμού (6 μηνες αποκλειστικά κ 2 ετων μαζί με τις τροφές κ μετέπειτα οσο επιθυμει μητερα κ παιδί)

β) ποσοστό μητέρων που σήμερα θηλάζουν τα παιδιά τους εώς 1 έτους

γ) ποιά γεύματα θεωρούνται ιδανικά για παιδιά που κάνουν έναρξη στερεών τροφών, απο επίσημο φορέα. (πχ τα φρέσκα, )

δ) τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα που δεν περιέχουν οι άλλες τροφές είτε φρέσκες είτε συσκευασμένες

το αιτημα να δημοσιευσουν ποιος το έγραψε το κειμενο δεν ξέρω αν έχει νόημα, καθως ειναι ολοφανερο οτι δεν προκειται για παιδίατρο, εκτός και αν είναι παιδίατρος συνεργάτης εταιρείας που παράγει υποκατάστατα και κρέμες που έχει πληρωθεί να είναι κάτι σαν ambassador .... και φυσικά δεν έχει βιβλιογραφία! αφού λέει ψέμματα κ μόνο ψέμματα!

το θέμα ειναι να προχωρήσει η σωστή οδηγία. το παρασκήνιο, είναι σε όλους γνωστό...!!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Ψαχνοντας να δω τι συστηνει ο παγκοσμιος οργανισμος υγειας βρηκα αυτο http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/2281

το οποιο ερχεται σε αντιθεση με αυτο που γραφει <<Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.>>

Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια...

Διαβάστε ΑΥΤΟ , από το Ταλκ:

http://www.talcmag.gr/sizitondas/kritiki-tou-mitrikou-logou/

Μου φαίνεται τόσο κακοπροαίρετο, μεροληπτικό και "άρρωστο" σαν κείμενο... :evil:

Ήταν η τελευταία φορά που άνοιξα αυτό το "περιοδικό" (ή μάλλον καλύτερα "διαφημιστικό έντυπο").

Διαφημίσεις

Δεν ξερω αν ειμαι εκτος θεματος η υπερβολικη, αλλα προχτες διαβασα αυτο http://www.pampers.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%AC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1 και καθολου δε μου αρεσε..

Δεν ξερω αν ειμαι εκτος θεματος η υπερβολικη, αλλα προχτες διαβασα αυτο http://www.pampers.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%AC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1 και καθολου δε μου αρεσε..

Φαντάσου ότι ακόμα και τα Pampers λένε για χορήγηση συμπληρώματος μετά τις 3-4 εβδομάδες!!!!! Όχι την 2η-3η μέρα ζωής του μωρού...

Φαντάσου κιόλας ότι δηλώνουν -εμμέσως αλλά το δηλώνουν- ότι το τάισμα με μπιμπερό χρειάζεται αν είσαι ΘΕΤΗ μητέρα ή επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Κοινώς για οριακές περιπτώσεις...

Καμιά φορά οι πολυεθνικές είναι "καλύτερες". Αν μη τι άλλο, ακολουθούν τις οδηγίες του νομικού τους τμήματος...

Το άλλο δημοσίευμα του Ταλκ είναι πολύ πιο ύπουλο.

στο κειμενο των pampers προσωπικα δεν βρισκω κατι αρνητικο,ισα ισα που αναφερει αρκετες φορες οτι ο θηλασμος ειναι ο,τι καλυτερο για ενα παιδι,

περισσοτερο δινει συμβουλες-οδηγιες για τη σωστη χρηση ξενου γαλακτος,το οποιο αρκετες μανουλες κακως καλως δινουν στα μωρα..

οσον αφορα το κειμενο του ''ταλκ'' που παραθετει η ΑΙΜΕΕ το βρισκω τουλαχιστον ενοχλητικο και προσβλητικο...

ειληκρινα δε μπορω να καταλαβω τι νοημα εχει ολο αυτο...ειναι καποιο ειδος εξυπναδας???:evil:

και επισης ειναι απιστευτα ειρωνικο....κριμα.

και τελος abebablom μαλλον θα περιμενεις για πολυυυυυυ....

δε νομιζω οτι υπαρχει πιθανοτητα να σε παρουν ποτε..να σου πουν τι αλλωστε?

και παλι κριμα..

Έτσι ακριβώς Χαρά και Goody.

Δηλητηριώδης η αναφορά στην επιθυμία των γυναικών να μετατραπούν σε αγελάδες, γεμάτη η χολή η υπόνοια για πλαστική ....

Κάτι πρέπει να γίνει!

Φριχτό το άρθρο στο talk. Σεξιστικό, προσβλητικό απέναντι σε όλες τις γυναίκες, όχι μόνο τις θηλάζουσες. Παρ'όλα αυτά, πολυφωνία έχουμε και όλοι έχουν δικαίωμα να ακουστούν και να εκτεθούν σε κριτική.

jTosp2.png

το θεωρω απλα αστειο κ μονο π μιλαει καποιος αντρας γ τ θηλασμο αλλα ενταξει ρε κορίτσια δε δημοσιευτηκε και σε κανενα εγκριτο επιστημονικο περιοδικο,

το θεωρω απλα αστειο κ μονο π μιλαει καποιος αντρας γ τ θηλασμο αλλα ενταξει ρε κορίτσια δε δημοσιευτηκε και σε κανενα εγκριτο επιστημονικο περιοδικο,

Έτσι είναι. Προσωπικά, δεν γνώριζα την ύπαρξη του περιοδικού και προτιμώ να περνώ το λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου με πιο ευφυή κείμενα.

Όσο για το άρθρο στα πάμπερς, μια χαρά το βλέπω. Τι περιμένουμε δηλαδή, σε κάθε πρόταση να γράφει "Προσοχή, το μητρικό είναι καλύτερο, ωστόσο αν δεν θηλάζετε, η δοσολογία είναι η εξής";. Δεν είναι πια και πακέτο με τσιγάρα, γάλα για μωρά είναι.

το λιγοτερο που μπορω να πω για το αρθρο στο ταλκ ειναι οτι ο κυριος που το υπογραφει ειναι : αμορφωτος, ανιδεος και ασχετος (σε ο,τι αφορα το θηλασμο,την μητροτητα,την υγεια του παιδιου)Ειναι σεβαστη η αποφαση καθε γυναικας να θηλασει ή οχι και δεν την κρινει ουτε κατακρινει κανεις ,ωστοσο πρεπει να λεγεται αυτο που ειναι το πιο σωστο και υγιεινο για το παιδι.Γιατι να κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας?Για να μην κακοκαρδισουμε εκεινους τους γονεις που επιλεγουν γαλα σε σκονη ή τις εταιριες που το παραγουν?Μηπως να γυρισουμε σε εκεινες τις εποχες που λεγανε στις γυναικες οτι το γαλα τους ειναι τοξικο και θα πρεπει να παρουν το χαπι για να τους κοπει?Ολα αυτα για να βγαζουν καποιοι αμυθητα κερδη.

Ολα οσα γραφει το αρθρο εξηγουνται αν δει κανεις ποια ειναι τα διαφημιζομενα προ'ι'οντα στο τελος της σελιδας.ΑΘΛΙΟ.