Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δεν μπορούμε να κόψουμε τα αλεσμένα..

Recommended Posts

Κι εγω οταν ερχεται η ωρα του φαγητού..κόμπος το στομάχι μου..σημερα πήγαν καλυτερα τα πράγματα,είχε και καλύτερη διάθεση.Αλεσμενα έφαγε αλλα τουλαχιστον έφαγε άνετα!Με την πεππα το γουρουνακι στην τηλεόραση αλλα οκ..εφαρμωσα και τα παιχνίδια με την υφές που μου πρότεινες baby cute.Σημερα παίξαμε αρκετά με τον αφρό ξυρίσματος,στην αρχή έτρεχε να κρυφτεί,είχε ενα ύφος αηδιας:rolleyes: αλλα στην πορεία τον συνηθισε,οχι οτι ξετρελαθηκε αλλα τουλαχιστον τον ανεχόταν..

Διαφημίσεις

αχ να 'ξερες πόσο σε καταλαβαίνω. Και εμείς στα 2,5 τα κόψαμε τα αλεσμένα και φαντάσου ότι ήταν πολύ χειρότερα, γιατί ο μικρός φοβόταν οτι αν φάει θα κάνει εμετό. Είναι λίγο δύσκολο λόγω ηλικίας αλλά άκου πώς τα καταφέραμε εμείς. Κορίτσια, είχαμε δοκιμάσει όλα τα παραμάνω. Του τα λιωναμε, τρώγαμε μαζί, κάναμε επιφωνηματα ενθουσιασμού όταν δοκιμάζαμε, φτιάχναμε φιγούρες...τα πάντα. Ο μόνος τρόπος που τον κάναμε να φάει ήταν να ξεχαστει με το αγαπημένο του παιδικό στον υπολογιστή. Αυτό κράτησε περίπου 2 εβδομάδες, αν θυμάμαι καλά, και ήθελε πολύ υπομονή. οταν πήρε τα πάνω του και συνήθισε τις στέρεες τροφές, σιγά σιγά του κόψαμε τα παιδικά. Τώρα μισό χρόνο μετά, τρώει μόνος του τα πάντα και δεν έχουμε θέμα. Καλή προσπάθεια, λοιπόν!:D

cN3ep3.png

Ααααχ..καπως ετσι κι εμεις..δεν θέλει με ΤΙΠΟΤΑ!παιχνιδια,παιδικά,tablet..προτιμάει να μείνει νηστικός..τι να πω,ελπίζω να μην καταλήξουμε σαν ενα αλλο παιδάκι που διάβασα στο forum 4 ετων και τρωει ακομα αλεσμένα!ας μην αναφέρω το bullying απο άλλους γονεις!θυμαμαι περισυ σε μια παρέα "τιιιιιιι!!!!!!!14 μηνων ακομα αλεςμενα;;;;αν ειναι δυνατόν!!αργηςατε πολυ και να τωρα..ακούς αγάπη μου μου ο μικρος;;μπλαμπλα.."επιπλεον,με ανησυχεί λιγο το οτι ενώ μεχρι ενός έτους στις καμπύλες ηταν πολυ ψηλά πριν κανενα μηνα που πήγαμε στον παιδίατρο ειναι κατω απο το μέσο όρο ύψος και βάρος..θα συγκρίνουμε παλι σε έξι μήνες μας ειπε.Ειναι 84 εκ και 11 κιλα..ελπιζω να μην έπαιξε ρόλο η διακοπή του γάλακτος στον ένατο,τρωει δυο γιαουρτακια την ημέρα..

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι αν το μωρό δεν τρώει πίτσα από 10 μηνών, έχεις αποτύχει σαν μάνα :P

Σοβαρά τώρα. Θα σου πάρει χρόνο να εξομαλύνεις τη σχέση του παιδιού με το φαγητό, αλλά μην το βάλεις κάτω. Και μην σκέφτεσαι αρνητικά. Γιατί να γίνει σαν το 1 παιδάκι που έφτασε να τρώει αλεσμένα στα 4 και όχι σαν τα πολλά παιδάκια που κόψανε σταδιακά τα αλεσμένα στα 2 ή στα 3?

Διαφημίσεις

Ααααχ..καπως ετσι κι εμεις..δεν θέλει με ΤΙΠΟΤΑ!παιχνιδια,παιδικά,tablet..προτιμάει να μείνει νηστικός..τι να πω,ελπίζω να μην καταλήξουμε σαν ενα αλλο παιδάκι που διάβασα στο forum 4 ετων και τρωει ακομα αλεσμένα!ας μην αναφέρω το bullying απο άλλους γονεις!θυμαμαι περισυ σε μια παρέα "τιιιιιιι!!!!!!!14 μηνων ακομα αλεςμενα;;;;αν ειναι δυνατόν!!αργηςατε πολυ και να τωρα..ακούς αγάπη μου μου ο μικρος;;μπλαμπλα.."επιπλεον,με ανησυχεί λιγο το οτι ενώ μεχρι ενός έτους στις καμπύλες ηταν πολυ ψηλά πριν κανενα μηνα που πήγαμε στον παιδίατρο ειναι κατω απο το μέσο όρο ύψος και βάρος..θα συγκρίνουμε παλι σε έξι μήνες μας ειπε.Ειναι 84 εκ και 11 κιλα..ελπιζω να μην έπαιξε ρόλο η διακοπή του γάλακτος στον ένατο,τρωει δυο γιαουρτακια την ημέρα..

Ρε συ μη ανυσηχεις για τα κιλά σε αυτήν την ηλικια στο κατω κατω τρωει το παιδι απλα τα θέλει αλεσμένα... Και εντάξει 11 ειναι μια χαρα δεν ειναι 8 κιλά το παιδι!!

Συνεχίσε το messy play μην αποθαρρύνεσαι.. Και αν δεις οτι δεν ενδιαφέρεται παίξε μονη σου καθημερινα και αστον να βλέπει (γενικώς παιδι που αντιστέκεται δεν παίζουμε μαζί του για να μην νοιώθει πίεση αλλα δίπλα του :-) )

Παίξε και με τον πατέρα του οταν ειναι σπίτι οι δυο σας, με αφρούς γιαούρτια αυτοκόλλητα και δείξετε του πόσο καλα περνάτε :-)

Ακομα προσωπική μου γνώμη που μας βοήθησε παρα πολυ μην τον βαζεις συνεχεια στο τραπέζι να τρωει.. Τα απογευματινά καθίστε στο μπαλκόνι η στη πάρκο και κάντε ενα πικνικ..... Του είπες να σε ταΐσει; Ταΐσε το αρκουδάκι ;

Δωστου μονο δυο κομματάκια (με τιποτα μην γεμίσεις το πιάτο)

Και πάλι προσωπική μου γνώμη δεν θα εβαζα τηλεοράσεις κλπ για μας βοήθησαν προσωρινά και οχι μόνιμα.. Το παιδι πρεπει να καταλαβαίνει τι κανει και τι τρωει και οχι να τρωει ασυνειδιτα.. Αλλα καμμια κριτική σε όποιον το κανει, στο κατω κατω κανεις οτι λειτουργεί για σενα, και αν η τηλεόραση σε βοηθάει go for it!

Βάλε και τον πατέρα του να τον ταΐσει για αλλαγη (μπορει να σε παίζει ο μικρός ) και πανω απο ολα δωστου κάτι νόστιμο οχι κάτι πολυ μωρουδιακο, κάτι που αν τυχόν το δοκιμάσει να πει 'όπα οτι ειναι αυτο'... Ο δικός μου δεν έτρωγε τιποτα μέχρι κάποια ηλικια και οταν μια φορά κάναμε πικ-νικ και τον έπιασα στα καλα του, του έδωσα ινδικό και τρελλαθηκε... Μετα του έδινα αρνάκι και τέτοια....παλι τρελάθηκε

Κι εμενα δεν μου αρεσει η τηλεόραση αλλα μονο ετσι κάθεται στο καρεκλακι του..δεν του προκαλεί τιποτα αλλο ενδιαφέρον.αν δεν κάτσει απλα τρέχει και παίζει,παλι δεν τρωει..

Και πάλι προσωπική μου γνώμη δεν θα εβαζα τηλεοράσεις κλπ για μας βοήθησαν προσωρινά και οχι μόνιμα.. Το παιδι πρεπει να καταλαβαίνει τι κανει και τι τρωει και οχι να τρωει ασυνειδιτα.. Αλλα καμμια κριτική σε όποιον το κανει, στο κατω κατω κανεις οτι λειτουργεί για σενα, και αν η τηλεόραση σε βοηθάει go for it!

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο παιδί καταλαβαίνει τι κάνει και συνειδητά ΔΕΝ θέλει να φάει. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε χρησιμοποιώντας την τηλεόραση ή το κομπιούτερ για να του αποσπάσουμε την προσοχή. Γιατί αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η θεματοθέτρια είναι σημαντικό το παιδί να αρχίσει να τρώει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να οφεληθεί οργανικά κυρίως (να μάθει την αίσθηση της τροφής στο στόμα του και στο στομάχι του και να πάρει θερμίδες και βιταμίνες). Μόλις ξεπεράσει αυτό το "εμπόδιο" μπορεί να ακολουθήσει άλλη τακτική.

Καλησπέρα κι από μένα! Η κόρη μου έκοψε τα αλεσμένα 28 μηνών, παρόλο που είχα αγχωθεί τρομερά, όπως κι εσύ, ότι θα φτάσουμε τα 4! Θέλει υπομονή κι επιμονή. Ακολούθησε τις συμβουλές των κοριτσιών και θα σου πω και κάτι ακόμα που βοήθησε εμάς. Επειδή το πρόβλημα ήταν αισθητηριακό, της έκανα τακτικά "μασαζάκι" στα ούλα και τον ουρανίσκο με την οδοντόβουρτά της. Την άφηνα και μόνη της να το κάνει αυτό. Πιστεύω πως τη βοήθησε πολύ. Όσο για τα σχόλια από άλλους γονείς, απλώς μη δίνεις καμία μα καμία σημασία... :cool:

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο παιδί καταλαβαίνει τι κάνει και συνειδητά ΔΕΝ θέλει να φάει. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε χρησιμοποιώντας την τηλεόραση ή το κομπιούτερ για να του αποσπάσουμε την προσοχή. Γιατί αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η θεματοθέτρια είναι σημαντικό το παιδί να αρχίσει να τρώει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να οφεληθεί οργανικά κυρίως (να μάθει την αίσθηση της τροφής στο στόμα του και στο στομάχι του και να πάρει θερμίδες και βιταμίνες). Μόλις ξεπεράσει αυτό το "εμπόδιο" μπορεί να ακολουθήσει άλλη τακτική.

ΝΑι ότι λειτουργεί για τον καθένα - είχαμε και εμείς τέτοια προβλήματα και όταν έβαζα τηλ έτρωγε αλλα μετά τίποτα ακόμα κα μπροστά οπότε σταμάτησα αυτή τη εξάρτηση... Αλλα αλοιμονο if it works go for it!!!

Διαφημίσεις

Κι εμεις περάσαμε μια τέτοια φάση που δεν έτρωγε πανω απο δυο-τρεις κουταλιές ακομα και στην τηλεόραση..και μολις σταματήσαμε τα παιδικα έκοψε κι αυτές τις δυο τρεις!και μετα ποσταρα το πρωτο μήνυμα σε εσάς..τελοςπαντων,αυτη την εβδομάδα ειμαστε πιο χαλαροί,τρωει τα παντα χαζό αλεσμενα βέβαια αλλα τουλαχιστον τρωει γιατι στην προσπάθεια μου να φάει κομματάκια είχε περιοριστεί σε δυο τρια φαγητά..συνεχίζουμε τα παιδικα,τα παιχνιδια με τις υφές και βλέπουμε..ωστόσο ειχαμε παει στο χωριο ενα διήμερο και προσπάθησα να τον ταΐσω καθώς έπαιζε στον κήπο με τα λουλουδακια και έφαγε κοτοπουλο με κριθαρακι χωρις να το αρέσω,τριμμένο με το χέρι..με παααααααααρα πολυ αργά βήματα αλλα προχωράμε ;)

προσωπικά δεν έχω τετοιου είδους εμπειρία καθώς έχω σχετικά καλόφαγο παιδί. Όμως βλέπω (όχι μόνο στο forum) οτι πολλές μανούλες ταίζετε τα παιδάκια στις αυλές, στις παιδικές χαρές και όχι στο τραπέζι. Δε λέω, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, απο το να μην τρέφεται ας φάει οπουδήποτε αλλά τα βασικά γευματα καλό θα ήταν να γίνοντσι στο τραπέζι σε μια διαδικασία οικογενιακού γεύματος ,να κάτσετε δηλαδή να φάτε κανονικά όλοι όσοι βρίσκεστε στο σπίτι εκείνη τη στιγμή. Παράδειγμα : κάθεστε οικογενειακώς στο τραπέζι και στα πιάτα σας έχετε όλοι το ίδιο φαγητό, ας πούμε κεφτεδάκια με λαχανικά.Κάθεσαι δίπλα στο παιδί του δίνεις το πιρούνι του και αρχίζετε να τρώτε... Άν τον δείς διστακτικό, αφού φάς δυο μπουκιές και σε έχει δεί τον ρωτάς: Αγάπη μου θέλεις να σου κόψω το κεφτεδάκι σε μικρά κομματάκια; ή θέλεις να σου πατήσω τα λαχανικά; απο εκεί και πέρα κάνεις το φαί όπως σου το ζητήσει λιωμένο, αλεσμένο ή κομματάκια και συνεχίζετε να τρώτε. Τρώς κι εσύ ταυτόχρονα οπωσδήποτε για να καταλάβει οτι συμμετέχει απλά στο τραπέζι και οχι οτι κάθισες εκεί για να τον ταίσεις, δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητή. Άν δείς οτι δεν τρώει φάε μια μπουκιά απο το δικό σου και μετά δώσε του μια μπουκιά απο το δικό του και επανέλαβε...νομίζω θα καταλάβει...

Μήν ξεχνάμε οτι τα παιδάκια μας μαθαίνουν βλέποντας εμάς. Τέλος να επαναλάβω οτι πιστεύω οτι απο το να μείνει νηστικό και να χάσει ένα βασικό γεύμα καλύτερα να το ταίσεις όπως θέλει ο ίδιος αφού όμως έχει προηγηθεί το τραπέζωμα.... και μην αγχώνεστε!!!! Εννοείται οτι εσύ ξέρεις το παιδί σου καλύτερα κι εμείς απλά λέμε την προσωπική μας άποψη, δοκίμασε κάποιες ιδέες και θα δείς τι λειτουργεί τελικά σε εσάς.

Το εχουμε δοκιμάσει πολλές φορές κι αυτο αλλα τιποτα..αρχικά είμασταν πολυ αυστηροί με το θέμα του τραπεζιού αλλα στην πορεία αναγκαστικά αναθεωρησαμε!υπαρχουν παιδάκια που συνεργάζονται εύκολα,μιμούνται,παίζουν με το φαί τους και παιδακια σαν τον δικο μου που δεν κανουν τιποτα απο ολα αυτα..σημερα μετα απο τοοοοοοσους μήνες πείστηκε να δοκιμάσει τα σπιτικα μου κουλουράκια πορτοκαλιού...την άλλη εβδομάδα θα επισκεφτούμε αναπτυξιολογο για ενα αλλο θέμα που μας ανησυχεί και μπορεί να μας δώσει καμια ιδέα και για το θέμα του φαγητού..ωστόσο, ο μικρος μου ειναι δυο ετων και απο μηνων που καθόταν χτυπούσε πολυ συχνά κατα τη διάρκεια της ημέρας τα ποδαράκια του και τα χεράκια του έκαναν μια περίεργη κίνηση σαν να γκαζωνει..δεν σταμάτησε ποτε να το κανει απλα καθώς περπάτησε το εξελιξε..τωρα οταν παίζει ή βλέπει διαφημίσεις ή ενθουσιάζεται κανει step στις μύτες και φτερουγίζει με τα χεράκια..ο παιδιατρος έβαλε τα γέλια μολις εκφράσαμε την ανησυχία μας,ειναι φυσιολογικό λεει απλα ενθουσιάζεται..ομως εμεις ανησυχούμε και κλείσαμε ραντεβού με αναπτυξιολογο την άλλη εβδομάδα.Διαβασαμε και πολλα στο διαδίκτυο για τις στερεοτυπες κινήσεις και θορυβηθηκαμε καπως..

Μακαρι..τωρα όσον αφορά το φαγητο πραγματικά δεν ξέρω τι καναμε λάθος και εχει στραβώσει ετσι το θέμα..απο την αρχή ενημερωθήκαμε,διαβάσαμε και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε όλους τους σωστούς τρόπους διατροφής και συμπεριφοράς..μεχρι τον πρωτο χρόνο ολα καλα καρεκλακι,ολοι μαζι χωρις πολλα παιχνιδια κτλ μετα τους 14 μήνες που ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τα κομματάκια ολα καταστράφηκαν!βεβαια οπως προανέφερα ποτε δεν του άρεσε να λερωνεται ή να πιάνει φαγητο,ποτε δεν έφαγε ψωμακι οπως αλλα μωρά οταν ειναι μηνων..κι αυτα τα λίγα που πιάνει (κορνφλεικς,ρυζογκοφρετες,κεικ,μπισκοτο μονο πτι-μπερ και κουλουράκι μολις χθες..) με πολυ κόπο!επισης οταν απορρίπτει πχ το μεσημεριανό του στην πρώτη κουταλιά αν του φτιάξω κατι αλλο για να φάει δεν ξανανοίξει ποτε το στόμα του..τέλος μεχρι το απογευματινό γιαουρτι..οποτε και να μη θελω μένει αναγκαςτικα νηςτικος.σημερα παλι τα ίδια..ολη μερα με τα πρωινά φρούτα και τα γιαούρτια του..με πιάνει το παράπονο..

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...
3 μερες τωρα μονο με γιαουρτι,φρουτα και 1 τυροπιτακι..τα νευρα μου κροσσια!!πρωτη φορα βεβαια που εφαγε τυροπιτακι,κατι ειναι κι αυτο..

Καλα έφαγε τυροπιτακι και μιλας; Απίστευτη πρόοδος!

Συνέχισε να του το δίνεις και δίπλα βάλε και σπανακοπιτακι

Μπράβο τελεια τα παει!!

Κι εγώ νομίζω ότι το παιδάκι σου θέλει απλά σιγά - σιγά να συνηθίσει στη νέα υφή. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά θα τα καταφέρεις. Εμένα με έσωσε ο βρεφικός. Νομίζω, πως η ίδια ήμουν διστακτική. Και τι εννοώ, ενώ έτρωγε πάντα ψωμάκια, μπισκοτάκια, μπανάνα, σταφύλι, καρπούζι, κλπ. σε κομματάκια, 2 - 3 φορές που προσπάθησα να της δώσω μη αλεσμένο φαγητό στην αρχή έτρωγε λίγο, μετά κουραζόταν κι εγώ αντί να την αφήσω έστω και 1 - 2 μέρες μέχρι να συνηθίσει έτρεχα να λιώσω το υπόλοιπο στο μούλτι μην και μου μείνει το παιδί ατάιστο.

Ε, στον παιδικό δεν είχε τέτοια χατήρια... 1 - 2 έφαγε... Και μετά το ΣΚ που εγώ συνέχιζα τα αλεσμένα δεν ήθελε με τίποτα να φάει και αυτό γιατί πλέον είχε συνηθίσει και της άρεσε περισσότερο το κανονικό φαγητό.... Αφού από την αποστροφή προς το αλεσμένο ακόμη δεν τρώει τίποτα που να το θυμίζει ούτε σούπες, ούτε πουρρέ, κλπ.

Υπονομή κι επιμονή.... Στο λέει μια "κολλημένη".....

• 4 εβδομάδες μετά...

εχω ακριβως το ιδιο προβλημα με σενα viole το αγορακι μου ειναι 28 μηνων και οταν ετρωγε αλεσμενα ετρωγε τα παντα και ποσοτητα και τωρα που προσπαθω να το κοψω εχω κανει και εγω οτι λενε εδω οι μανουλες και αποτελεσμα μηδεν.εχει πιασει ενα οχι δεν θελω και δεν δοκιμαζε τιποτα και ειμαι σε απογνωση. χαλαει μεχρι και την σχεση μου με τον αντρα μου γιατι ειμαι συνεχως στεναχωρημενη που δεν τρωει!βρηκες καποια λυση εσυ?

Αγαπημένες μανούλες, θα σας μιλήσω ως μαμά τριδύμων 21 μηνών πλέον που τρώνε αποκλειστικά μη αλεσμένα ένα 5μηνο, ίσως και παραπάνω. Η μπέμπα μας, μάλιστα, ξεκίνησε μόνο με 2 δόντια, αλλά το ήθελε πολύ.

εν συντομία:

1. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό

2. Δεν κάνουμε πισωγυρίσματα

3. Δε μας αγχώνει πόσο θα φάει (τον πρώτο μήνα μπορεί να τρώει μόνο 2 μπουκιές)

4. Δε δίνουμε επιλογές, ειδικά στο μεσημεριανό. Το σπίτι δεν είναι ταβέρνα να διαλέγουμε από μενού

5. Θέλει υπομονή κι επιμονή

6. Και πολλή πολλή καθάρισμα μετά! Αυτό δε θα σταματήσει ποτέ:)

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι άλλο προς το παρόν και γράφω και βιαστικά.

Καλό κουράγιο

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...