Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ή ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ?

Recommended Posts

Προφανως δεν μπηκες στον κοπο να διαβασεις το αρχικο μου σχολιο αμεσως μολις ανοιχτηκε το θεμα.

και να προσθεσω οτι κι εγω τελειωσα το σχολειο σε επαρχιακη πολη και ημουν αριστη μαθητρια κι αργοτερα υποτροφη φοιτητρια με μεταπτυχιακες και διδακτορικες σπουδες. Αρα η επαρχια δεν με εμποδισε σε κατι. Αλλα δεν ξερω αν θα ειχα τις ιδιες ευκαιριες σε ενα χωριο. Για μενα ο ανταγωνισμος στην ταξη και τα εκπαιδευτικα ερεθισματα ειναι κατι που σε πηγαινει μπροστα. Και δε θα αναφερθω στο επιπεδο φροντιστηριων και ξενων γλωσσων.

Εκπαιδευτικά ερεθίσματα????Περα από την ύλη που είναι ίδια για όλους από το Υπουργείο Παιδείας για τί αλλο αφέρεσαι???Τώρα όσον αφορά τις γλώσσες πίστεψέ με πως βρίσκονται λύσεις για να πάει ένα παιδί φροντιστήριο.Επίσης ένα παιδί όταν είναι πολύ καλός μαθητής ξέρεις ίσως και να μην χρειαστεί φροντιστήριο...αυτό το αποκλείεις???

Διαφημίσεις

Εκπαιδευτικά ερεθίσματα????Περα από την ύλη που είναι ίδια για όλους από το Υπουργείο Παιδείας για τί αλλο αφέρεσαι???Τώρα όσον αφορά τις γλώσσες πίστεψέ με πως βρίσκονται λύσεις για να πάει ένα παιδί φροντιστήριο.Επίσης ένα παιδί όταν είναι πολύ καλός μαθητής ξέρεις ίσως και να μην χρειαστεί φροντιστήριο...αυτό το αποκλείεις???

εννοω να δει οσα διδασκεται και σε μουσεια, πινακοθηκες, κεντρα δημιουργικης απασχολησης. Για μενα το σχολειο δεν ειναι μονο η υλη του υπουργειου. Θελω να δινει ερεθισματα στο παιδι ωστε να το καλλιεργει πολυπλευρα.

αν μιλαμε για επιτυχια στις πανελληνιες τοτε το να πετυχει καποιος σε σχολη μεγαλης ζητησης, χωρις εστω 1-2 φροντιστηρια, τοτε το θεωρω απιθανο. Θα ειναι η εξαιρεση της εξαιρεσης

εννοω να δει οσα διδασκεται και σε μουσεια, πινακοθηκες, κεντρα δημιουργικης απασχολησης. Για μενα το σχολειο δεν ειναι μονο η υλη του υπουργειου. Θελω να δινει ερεθισματα στο παιδι ωστε να το καλλιεργει πολυπλευρα.

αν μιλαμε για επιτυχια στις πανελληνιες τοτε το να πετυχει καποιος σε σχολη μεγαλης ζητησης, χωρις εστω 1-2 φροντιστηρια, τοτε το θεωρω απιθανο. Θα ειναι η εξαιρεση της εξαιρεσης

Εγώ θεωρώ πως αν ένα παιδί έχει δει λιγότερα μουσεία και πινακοθήκες από ένα άλλο δεν θα έχει επίπτωση στη ζωή του.Θα σου αναφερω ένα δικό μου παράδειγμα..και σίγουρα πολλοί θα συμφωνήσουν γιατί θα ταυτιστούν.Εμένα ο σύζυγός μου είναι 40 ετών δικηγόρος από μια κομώπολη της χώρας μας.Πολύ καλός μαθητής και μόνο στην Γ'λυκείου πήγαινε κάποιες φορές την εβδομάδα σε μια γειτονική μεγαλύτερη πόλη του για λίγες ώρες φροντιστήριο.Παρόλαυτά κατάφερε και αρίστευσε στις πανελλήνιες.Να σημειώσω πως είναι αυτοδημιούργητος και αυτό σημαίνει πως όταν ήταν μικρός στο μικρό χωριό που έμενε δεν είχε την τύχη να πάει σε πολλά μουσεία και εκπαιδευτικές εκδρομές.Σίγουρα θα ήθελε να πάει αλλά αυτό δεν τον πήγε πίσω.Έβαλε σαν στόχο να τα καταφέρει στις σπουδες του και όντως όταν ανέβηκε στην Αθήνα(δουλεύοντας ταυτόγχρονα)κατάφερε και πήγε σε θέατρα, μουσεία κτλ.Θέλω να πω πως πολύ ωραία όλα αυτά, και τυχεροί όσοι εχουν την δυνατότητα να τα κάνουν από τα 3 τους χρόνια...αλλά αυτά και μόνο δεν σου εγγυούνται πως όλοι όσοι τα έχουν θα προκόψουν...Τα περισσότερα παιδιά ακροβώς επειδή τα έχουν και τους προσφέρονται σε αφθονία δεν τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους...τα θεωρούν δεδομένα.Καθώς καταλαβαίνεις όλα είναι υποκειμενικά :P Τέλος να κλείσω λέγοντας πως ακόμα και για ένα πολύ καλό μαθητή ή για ένα γονιό που θέλει να εμφυσήσει την αγαπη προς τη μόρφωση και την Γενικότερη Παιδεία μπορεί να το κάνει ακόμα και μέσα από τα εξωσχολικά βιβλία και με λιγότερες επισκέψεις σε Πολυχώρους...

Αν δεν χρειαζόταν να φύγουμε λόγω των επαγγελματικών του άντρα μου..με τίποτα δεν θα αφήναμε την σχολείο μας σε αυτό το όμορφο μέρος ΄που ζούμε..όπου όλα είναι πιο αληθινά.

Εγώ θεωρώ πως αν ένα παιδί έχει δει λιγότερα μουσεία και πινακοθήκες από ένα άλλο δεν θα έχει επίπτωση στη ζωή του.Θα σου αναφερω ένα δικό μου παράδειγμα..και σίγουρα πολλοί θα συμφωνήσουν γιατί θα ταυτιστούν.Εμένα ο σύζυγός μου είναι 40 ετών δικηγόρος από μια κομώπολη της χώρας μας.Πολύ καλός μαθητής και μόνο στην Γ'λυκείου πήγαινε κάποιες φορές την εβδομάδα σε μια γειτονική μεγαλύτερη πόλη του για λίγες ώρες φροντιστήριο.Παρόλαυτά κατάφερε και αρίστευσε στις πανελλήνιες.Να σημειώσω πως είναι αυτοδημιούργητος και αυτό σημαίνει πως όταν ήταν μικρός στο μικρό χωριό που έμενε δεν είχε την τύχη να πάει σε πολλά μουσεία και εκπαιδευτικές εκδρομές.Σίγουρα θα ήθελε να πάει αλλά αυτό δεν τον πήγε πίσω.Έβαλε σαν στόχο να τα καταφέρει στις σπουδες του και όντως όταν ανέβηκε στην Αθήνα(δουλεύοντας ταυτόγχρονα)κατάφερε και πήγε σε θέατρα, μουσεία κτλ.Θέλω να πω πως πολύ ωραία όλα αυτά, και τυχεροί όσοι εχουν την δυνατότητα να τα κάνουν από τα 3 τους χρόνια...αλλά αυτά και μόνο δεν σου εγγυούνται πως όλοι όσοι τα έχουν θα προκόψουν...Τα περισσότερα παιδιά ακροβώς επειδή τα έχουν και τους προσφέρονται σε αφθονία δεν τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους...τα θεωρούν δεδομένα.Καθώς καταλαβαίνεις όλα είναι υποκειμενικά :P Τέλος να κλείσω λέγοντας πως ακόμα και για ένα πολύ καλό μαθητή ή για ένα γονιό που θέλει να εμφυσήσει την αγαπη προς τη μόρφωση και την Γενικότερη Παιδεία μπορεί να το κάνει ακόμα και μέσα από τα εξωσχολικά βιβλία και με λιγότερες επισκέψεις σε Πολυχώρους...

Αν δεν χρειαζόταν να φύγουμε λόγω των επαγγελματικών του άντρα μου..με τίποτα δεν θα αφήναμε την σχολείο μας σε αυτό το όμορφο μέρος ΄που ζούμε..όπου όλα είναι πιο αληθινά.

Κι ο αντρας μου εχει παρομοια ιστορια. Απο τους συμαθητες του στο χωριο 1-2 περασαν σε σχολες. Οι υπολοιποι εγιναν αγροτες η ασχοληθηκαν με τον τουρισμο. Απο τους συμμαθητες του στην πολη πολλα παιδια (σιγουρα πολυ μεγαλυτερο ποσοστο) περασαν σε καλες σχολες. Ο αντρας μου ξεκινησε να πηγαινει σε ωδειο στα 33. Τωρα ειναι στην ανωτερα. Στο χωριο δεν μπορουσε ευκολα να ασχοληθει με κατι που του αρεσε. Οι μετακινησεις και το χασιμο χρονου τον εμποδιζαν. Μπορουσε μονο να παιζει στις πλατειες κσι στα χωραφια.

Αννα Μαρια συμφωνων μαζι σου. Και ποιος σας ειπε ρε κοριτσια οτι τα παιδια που πανε στο χωριο σχολειο γινοντε αγροτες??? ΕΛΕΟΣ αυτο ειναι η ποιο μεγαλη βλακια που εχω ακουσει τελευταια.... Τα παιδια στο χωριο μου που πηγαιναν σχολειο στο χωριο δημοτικο κ γυμνασιο μιλαω τωρα(λυκειο στην πολη) οι περισσοτεροι σπουδασαν..δουλευουν στα καλητερα νοσοκομεια της αθηνας οι περισοοτεροι..εχουμε γιατρους,δικηγορους νοσυλευτες, αλλοι εχουν δικα τους μαγαζια...πως σας περασε αυτη η ιδεα οτι τα παιδια που πανε σχολειο χωριο γινονται αγροτες? Και μιλαμε για παιδια που οι γονεις τους πισο στο χωριο εχουν μεγαλη περιουσια σε χωραφια,ελιες,πορτοκαλιες βερικοκιες κ διαφορα τετοια κ εχουν κ προβατα!!!!!! Θα μπορουσαν οι περισσοτεροι να ακολουθησουν την δουλεια των γονιων τους με τα χωραφια..που μιλαμε για πολλα χωραφια ετοιμη στρωμενη δουλεια....

Οσοι θελουν να σπουδασουν σπουδαζουν κ σε υπογειο αν κανουν μαθημα..αντιθετος εχουμε πολλα παραδειγματα που οι γονεις εκαναν τα παντα χιλια δυο εξοδα για τα παιδια τους φροντιστηρια απο το γυμνασιο για να σπουδασουν κατι ΜΕΓΑΛΟ οπως γιατρος κ αυτοι εγιναν κατι "ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ'' οπως κομμωτρια η υδραυλικος.. Δεν κατηγωρω αυτα τα αυτα τα επαγγελματα φυσικα..κ εγω σπουδασα πληροφορικη.μετα πηγα ιατρικη πληροφορικη τελειωσα κ εκει κ στο τελος πηγα κ κομμωτρια κ μανικουρ πεντικουρ...............

Διαφημίσεις

αν αναφερεσαι σε μενα, μιλησα για το τι εγινε στο σχολειο του αντρα μου. Δεν γενικευσα. Απο κει και περα βλεπω οτι και συ μιλας για σχολειο στο χωριο μεχρι καποια βαθμιδα. Λυκειο στην πολη, λες...

Ο καθενας εχει τις προτεραιοτητες του σιγουρα...αλλα οπως και να το κανουμε, στον ανταγωνιστικο κοσμο που ζουμε, Λυκειο σε χωριο πολυ δυσκολο....

Εγω στην Αθηνα εψαξα μηνες, βρηκα τα δυο καλυτερα φροντιστηρια της χωρας και πηγα και περασα Πανελληνιες χωρις κοπο....και ηταν 15' απο το σπιτι μου με τα ποδια...ειχα δε, συμμαθητες απο ολη τη χωρα σχεδον....εμεναν μερικοι 5 μερες Αθηνα σε συγγενη και ΣΚ σπιτι τους πχ Κορινθο, Θηβα κοντα σε κατι χωρια και παει λεγοντας....πολλη ταλαιπωρια...

Το να πας πρωτα επαρχια και μετα πολη πως; Ταλαιπωρια κι αυτο μ ακουγεται...

Ο καθενας εχει τις προτεραιοτητες του σιγουρα...αλλα οπως και να το κανουμε, στον ανταγωνιστικο κοσμο που ζουμε, Λυκειο σε χωριο πολυ δυσκολο....

Εγω στην Αθηνα εψαξα μηνες, βρηκα τα δυο καλυτερα φροντιστηρια της χωρας και πηγα και περασα Πανελληνιες χωρις κοπο....και ηταν 15' απο το σπιτι μου με τα ποδια...ειχα δε, συμμαθητες απο ολη τη χωρα σχεδον....εμεναν μερικοι 5 μερες Αθηνα σε συγγενη και ΣΚ σπιτι τους πχ Κορινθο, Θηβα κοντα σε κατι χωρια και παει λεγοντας....πολλη ταλαιπωρια...

Το να πας πρωτα επαρχια και μετα πολη πως; Ταλαιπωρια κι αυτο μ ακουγεται...

Σιγουρα δεν είναι ευκολο να μετακινείσαι καθημερινά μια ώρα δρόμο ή μισή ωρα για να πας στην γειτονική σου πόλη.Αλλά βρε παιδιά έτσι είναι.Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα.Τότε η ύπαιθρος θα ερήμωνε.Σημειωτέον ο καθένας βρίσκεται εκεί που είναι το σπίτι του και η δουλειά του.Όλη λοιπόν η συζήτηση ξεκίνησε διότι η Σοφία υποστήριξε πως κάποιος καλό μαθητής και με δυνατότητες πρέπει να πηγαίνει σε Λύκειο σε μια μεγάλη πόλη.Εγώ όμως θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και πάλι και θα πω πως έτσι και αλλιώς κανένα χωριό δεν έχει Λύκειο ακόμα και Γυμνάσιο κάποια δεν έχουν.Επομένως λογικό είναι κάθε μέρα τα παιδάκια είτε είναι "αστέρια" είτε "στουρνάρια" να μετακινούνται καθημερινά για να πάνε στην γειτονική πόλη.Επίσης θα ήθελα να σας πω,επειδή μεγάλωσα σε μια πόλη της Ελλάδας με 50.000 κατοίκους πως σε πολλές πινακοθήκες και μουσεία δεν πήγα με το σχολείο όσο θα πήγαινα αν βρισκόμουν στην Αθήνα για παραδειγμα.Κάναμε κάποιες εκδρομές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, τις γνωστές εκαπιδευτικές εκδρομές και όποτε μπορούσαμε με τους γονείς μας πηγαίναμε στην Αθήνα αν θέλαμε να παρακολουθήσουμε κάτι που στην πόλη μας δεν το είχαμε.Ετσι κι εγώ τόσοι άλλοι Ελληνες που δεν ζησαν στην Αθήνα...:P

Και τί έγινε?Εμποδίζει αυτό κάποια οικογένεια να μάθει στο παιδί της την αγαπη για το βιβλίο, να του διδάξει σημαντικά πράγματα για τηνζωή , Αρχές και γενικότερα να του καλλεργήσει ΠΑΙΔΕΙΑ(κάτι τόσο σπάνιο στις μέρες μας που όλα προσμετρούνται υλικά)...Εμποδίζει να μάθει να μελετά σωστά και οργανωμένα?Και στη τελική όσοι ζουν στην Αθήνα και θα δουν περισσότερες παραστάσεις και μουσεία είναι περισσότερο κερδισμένοι???Δεν πειράζει ας τα δουν σε πιο μεγάλη ηλικία.Χάνουμε την ουσία...εγώ αυτό λέω και η ουσία είναι πως αυτός που θέλει να προχωρήσει την βρίσκει την άκρη του...ίσως ζοριστεί λίγο περισσότερο..αλλά θα την βρει..και θα την βρει έχοντας για σύμμαχο και συνοδοιπόρο του το σχολείο του...αλλά πρωτίστως την οικογενειά του.

Λυκειο το χωριο μου δεν εχει..ουτε εγω εχω ακουσει να εχουν τα χωρια λυκεια,σιγουρα θα υπαρχουν καποια εγω δεν τα ξερω..

Στο λυκειο λοιπον στης 7:30 μαζευομασταν ολα τα παιδια στη σταση οπου περνουσε το καθημερινο δρομολογιο λεωφορειου(εχει λεωφορειο για το χωριο μου 3 φορες την ημερα) φταναμε στην πολη στης 8:00 οπου εγω προσωπικα δεν πηγαινα σχολειο μεσα στην πολη αλλα το λυκειο ηταν εξω απο την πολη επαιρνα αλλο λεωφορειο κ πηγαινα σχολειο 8:15(μας πηγαινε ιδικο σχολικο λεωφορειο που περναγε καθε 5 λεπτα το καθενα κ γεμιζε με παιδια).....ολα αυτα πολυυυυυ χαλαρα με παρεα..οχι μεσα στο τρεξιμο που ζουν στην Αθηνα.. Αυτη ηταν η καθηνερινοτητα μου...εγω την αισθανομουν χωρις καμια ταλαιπωρια..... Ηταν τελεια!!!!

Διαφημίσεις

Παρακολουθώ τη συζήτηση σας και θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα σημεία ..λοιπόν...,

-Κανένα χωριό δεν έχει λύκειο,οπως σωστά είπατε,Γυμνάσιο έχουν μονο τα μεγάλα χωριά στο οποίο φοιτούν παιδιά απο γύρω χωριά,οποτε παιδιά υπάρχουν αρκετά,ανταγωνισμός μια χαρά υπάρχει,άλλωστε άσχετα με το αν το σχολείο είναι στο χωριό ή στην πόλη,στην τάξη θα υπάρχουν πανω κατω 20 παιδιά...άρα;

-Οσον αφορά τα ερεθίσματα και την δημιουργική ανάπτυξη κ.ο.κ έχει να κάνει καθαρά με το παιδί και την προσωπικότητα του, κατι που μπορεί να φανεί απο νωρίς ισως κ πριν το παιδί πάει σχολείο,

δεν έχει σχέση με το σχολείο κ το τι αυτό προσφέρει,μονο αν ενα παιδι έχει κλίση σε αυτά μπορεί να τα εκμεταλλευτει κατάλληλα κ να προοδεύσει,τα υπόλοιπα απλά περνούν την ώρα τους περιμένοντας για το αγαπημένο μάθημα....

(διαφορετικά,όλοι οι καλλιτέχνες θα προέρχονταν απο σχολεία της πόλης,στα χωριά θα ήταν όλοι οι αγρότες-καμία σχέση)

-Το ότι ορισμένοι πιστεύουν πως ολα τα παιδάκια που πανε σε σχολεία της πόλης είναιαπο πινακοθήκη σε μουσείο κ απο μουσείο σε θέατρο και πως ολο αυτό συμβάλλει στην δήθεν ανάπτυξη του παιδιού,κορίτσια θα το ξαναγράψω αν δεν υπάρχει κλίση κ ενδιαφέρον του παιδιού προς αυτή την κατεύθυνση,ολα αυτα για το παιδί είναι απλα σαν βόλτα στη λαϊκή...

-Τέλος,αυτοι που γίνονται αγρότες στα χωριά,δεν γίνονται επειδή το σχολείο που πήγαν δεν είχε αρκετά ικανοποιητικο επίπεδο, δεν πρόσφερε ερεθίσματα και τα κούτσουρα χωρίς αλλη επιλογή έγιναν αγρότες,

τα παιδιά αυτά λοιπόν έγιναν αγρότες επειδή είχαν σπο τον μπαμπά ισως έτοιμη,στρωμένη δουλεια, μονο γι'αυτο!

Παρακολουθώ τη συζήτηση σας και θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα σημεία ..λοιπόν...,

-Κανένα χωριό δεν έχει λύκειο,οπως σωστά είπατε,Γυμνάσιο έχουν μονο τα μεγάλα χωριά στο οποίο φοιτούν παιδιά απο γύρω χωριά,οποτε παιδιά υπάρχουν αρκετά,ανταγωνισμός μια χαρά υπάρχει,άλλωστε άσχετα με το αν το σχολείο είναι στο χωριό ή στην πόλη,στην τάξη θα υπάρχουν πανω κατω 20 παιδιά...άρα;

-Οσον αφορά τα ερεθίσματα και την δημιουργική ανάπτυξη κ.ο.κ έχει να κάνει καθαρά με το παιδί και την προσωπικότητα του, κατι που μπορεί να φανεί απο νωρίς ισως κ πριν το παιδί πάει σχολείο,

δεν έχει σχέση με το σχολείο κ το τι αυτό προσφέρει,μονο αν ενα παιδι έχει κλίση σε αυτά μπορεί να τα εκμεταλλευτει κατάλληλα κ να προοδεύσει,τα υπόλοιπα απλά περνούν την ώρα τους περιμένοντας για το αγαπημένο μάθημα....

(διαφορετικά,όλοι οι καλλιτέχνες θα προέρχονταν απο σχολεία της πόλης,στα χωριά θα ήταν όλοι οι αγρότες-καμία σχέση)

-Το ότι ορισμένοι πιστεύουν πως ολα τα παιδάκια που πανε σε σχολεία της πόλης είναιαπο πινακοθήκη σε μουσείο κ απο μουσείο σε θέατρο και πως ολο αυτό συμβάλλει στην δήθεν ανάπτυξη του παιδιού,κορίτσια θα το ξαναγράψω αν δεν υπάρχει κλίση κ ενδιαφέρον του παιδιού προς αυτή την κατεύθυνση,ολα αυτα για το παιδί είναι απλα σαν βόλτα στη λαϊκή...

-Τέλος,αυτοι που γίνονται αγρότες στα χωριά,δεν γίνονται επειδή το σχολείο που πήγαν δεν είχε αρκετά ικανοποιητικο επίπεδο, δεν πρόσφερε ερεθίσματα και τα κούτσουρα χωρίς αλλη επιλογή έγιναν αγρότες,

τα παιδιά αυτά λοιπόν έγιναν αγρότες επειδή είχαν σπο τον μπαμπά ισως έτοιμη,στρωμένη δουλεια, μονο γι'αυτο!

Πόσο δίκιο έχεις...

Λυκειο το χωριο μου δεν εχει..ουτε εγω εχω ακουσει να εχουν τα χωρια λυκεια,σιγουρα θα υπαρχουν καποια εγω δεν τα ξερω..

Στο λυκειο λοιπον στης 7:30 μαζευομασταν ολα τα παιδια στη σταση οπου περνουσε το καθημερινο δρομολογιο λεωφορειου(εχει λεωφορειο για το χωριο μου 3 φορες την ημερα) φταναμε στην πολη στης 8:00 οπου εγω προσωπικα δεν πηγαινα σχολειο μεσα στην πολη αλλα το λυκειο ηταν εξω απο την πολη επαιρνα αλλο λεωφορειο κ πηγαινα σχολειο 8:15(μας πηγαινε ιδικο σχολικο λεωφορειο που περναγε καθε 5 λεπτα το καθενα κ γεμιζε με παιδια).....ολα αυτα πολυυυυυ χαλαρα με παρεα..οχι μεσα στο τρεξιμο που ζουν στην Αθηνα.. Αυτη ηταν η καθηνερινοτητα μου...εγω την αισθανομουν χωρις καμια ταλαιπωρια..... Ηταν τελεια!!!!

Στο δικο μου, εχει. Τεσπα. Και εδω που μενω τωρα χωριο το βλεπω, γιατι δεν ειμαστε στο κεντρο της Αθηνας, εχει Λυκειο.

Οσο για οσα περιγραφεις, χαιρομαι πολυ που ησουν χαρουμενη. Αλλα οπως τα διαβαζω, αυτο που γραφεις ειναι "τρεξιμο" και οχι ο,τι περναγαμε στην Αθηνα. Εσυ εκανες με δυο λεωφορεια 45 λεπτα και εγω εκανα 3' με τα ποδια, εχει ενα σχολειο σε καθε γωνια που λεει ο λογος. Καμμια φορα ειχαμε κενο και πηγαινα σπιτι μου και ξαναρχομουν.

Οποτε δεν ξερω πως νομιζετε οτι ειναι στην Αθηνα, αλλα τρεξιμο για τα παιδια, δεν εχει. Για τους γονεις, ειναι αλλη ιστορια βεβαια :rolleyes: .....εξαρταται που δουλευεις.

Δεν περιμενα ελληνες μορφωμενοι σημερα, να λενε οτι η κοινωνικη συναναστροφη, τα μουσεια και τα θεατρα, δεν παιζουν ρολο στη μορφωση....καλες οι εξοχες και τα πουλακια να κελαηδουν αλλα εχει και τα στραβα της οπως ολα τα πραγματα στη ζωη, και ενα απο αυτα ειναι η ελλειψη καλλιτεχνικων κλπ δραστηριοτητων οι οποιες παιζουν ρολο πως να το κανουμε...μην τα ακυρωνουμε ολα για να αποδειξουμε τα δικα μας...

Φυσικά και υπάρχουν χωριά που έχουν λύκειο! Αυτά που είναι πολύ μακριά από την πόλη. Έχω δουλέψει σε λύκεια χωριών - όχι κωμοπόλεων, χωριών. Και σε αυτά συναντάς πολλές φορές άριστους μαθητές που διακρίνονται στις εξετάσεις.

Διαφημίσεις

Κάποιες κάνετε λες και μόνο στην Αθήνα αποκτάς μόρφωση και παιδεία, ενώ στην επαρχία είναι όλοι αγροίκοι και αγρότες. Δεν είναι έτσι.

Επιπλέον μην συγκρίνετε με το πώς ήταν τα πράγματα πριν από 20 χρόνια. Τότε και οι μετακινήσεις ήταν πιο δύσκολες, και ίντερνετ δεν υπήρχε και πολλά άλλα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χωριά τώρα δεν είναι τόσο αποκομμένα από την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες όσο ήταν παλιότερα, που η μόνη επαφή τους με τον "έξω κόσμο" ήταν η τηλεόραση - κι αυτή όχι για όλους.

Νομίζω η απόφαση καλό είναι να παρθεί κατά περίπτωση γιατί χωριό με χωριό διαφέρει (και οι πόλεις δεν είναι όλες το ίδιο).

Δεν περιμενα ελληνες μορφωμενοι σημερα, να λενε οτι η κοινωνικη συναναστροφη, τα μουσεια και τα θεατρα, δεν παιζουν ρολο στη μορφωση....καλες οι εξοχες και τα πουλακια να κελαηδουν αλλα εχει και τα στραβα της οπως ολα τα πραγματα στη ζωη, και ενα απο αυτα ειναι η ελλειψη καλλιτεχνικων κλπ δραστηριοτητων οι οποιες παιζουν ρολο πως να το κανουμε...μην τα ακυρωνουμε ολα για να αποδειξουμε τα δικα μας...

Καλησπέρα ;)

Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο κανενός..δεν νομίζω πως το μέλος του forum Χαρά απαξιώνει τον Πολιτισμό και την Τέχνη.Αλλά είναι γεγονός πως δεν είναι το πρωτιστο η συχνότητα επίσκεψης σε μουσεία και Πολυχώρους (όταν ειδικά κάποιος πρακτικά δεν δύναται) για την ψυχική του και μορφωτική του καλλιέργεια...Όπως έγραψα και σε μια παραπάνω ανάρτηση αν ανατρέξεις θα δεις τί εννοώ.Ξέρω πολλούς που είναι κοινωνικά άμόρφωτοι...κι εντελώς χοντρόπετσοι άνθρωποι κι ας έχουν δει τα μουσεία όλης της Ευρώπης...

Κάποιες κάνετε λες και μόνο στην Αθήνα αποκτάς μόρφωση και παιδεία, ενώ στην επαρχία είναι όλοι αγροίκοι και αγρότες. Δεν είναι έτσι.

Επιπλέον μην συγκρίνετε με το πώς ήταν τα πράγματα πριν από 20 χρόνια. Τότε και οι μετακινήσεις ήταν πιο δύσκολες, και ίντερνετ δεν υπήρχε και πολλά άλλα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χωριά τώρα δεν είναι τόσο αποκομμένα από την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες όσο ήταν παλιότερα, που η μόνη επαφή τους με τον "έξω κόσμο" ήταν η τηλεόραση - κι αυτή όχι για όλους.

Νομίζω η απόφαση καλό είναι να παρθεί κατά περίπτωση γιατί χωριό με χωριό διαφέρει (και οι πόλεις δεν είναι όλες το ίδιο).

Ξέρεις πόσους ανθρώπους ξέρω κι εγώ αλλά είμαι σίγουρη κι εσείς θα γνωρίζετε... 60αρηδες, 70αρηδες που έγιναν επιστήμονες και πρόκοψαν στη ζωή τους κατεβαίνοντας με τα πόδια στην γειτονική τους πόλη για να πάνε σχολειο...και διάβαζαν με κερί ή λάμπα ??΄Έτσι λοιπόν είναι όπως τα λες..ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα...

Ξαναδιαβασε πιο προσεκτικά και ίσως καταλαβεις καλύτερα τι εννοώ...

δεν είπα πουθενά οτι δεν βοηθούν και δεν απαξιωσα,

και τα σχολεια στα χωριά κάνουν εκδρομές σε μουσεία και σε θέατρα,δεν βγαίνουν μονο στη φυση δοξα το Θεό....και αν υπάρχουν δάσκαλοι με μεράκι,διοργανώνουν καλλιτεχνικές παραστάσεις ωραιότατες!

αυτο που ήθελα να τονίσω είναι πως δεν αγγίζουν ολα τα παιδιά αυτά τα πράγματα,τι να κάνουμε... ,ορισμένα τα αφήνουν παγερά αδιάφορα,

για να σε βοηθησω λιγο...ενα παιδί,τι και να το πηγαίνει το σχολείο καθε μηνα σε μουσείο ή σε παραστάσεις,αν αυτο το μόνο που έχει στο νου είναι πως θα σχολάσει να πάει σπίτι,οπου εκεί θα είναι ολη μέρα με τα βίντεοπαιχνίδια ή στο ίντερνετ και ιδιαίτερα σε σπίτια που δεν εκτιμούν και τοσο την καλλιτεχνική μορφωση( και είναι πολλά και σε πόλεις και χωριά)μην περιμένουμε και θαύματα απο αυτές τις εκπαιδευτικές εκδρομές....

ελπιζω να με κατάλαβες..

και τα σχολεια στα χωριά κάνουν εκδρομές σε μουσεία και σε θέατρα,δεν βγαίνουν μονο στη φυση δοξα το Θεό....και αν υπάρχουν δάσκαλοι με μεράκι,διοργανώνουν καλλιτεχνικές παραστάσεις ωραιότατες!

Πολλοί θίασοι και καλλιτέχνες που το χειμώνα δίνουν παραστάσεις σε θέατρα της πρωτεύουσας και τις συμπρωτεύουσας, το καλοκαίρι κάνουν περιοδίες στην επαρχία και μάλιστα όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε χωριά. Επίσης διοργανώνοται τοπικές εκδηλώσεις με συμμετοχή συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή, φεστιβάλ χορού, μουσικής, τέχνης και γίνονται εικαστικές και άλλες εκθέσεις. Ας μην φανταζόμαστε ότι τα χωριά είναι απομονωμένα από την υπόλοιπη χώρα. Ακόμα κι αν μένεις σε κάποιο πραγματικά απομακρυνσμένο χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου δύσκολο να πας σε κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής για να δεις μια παράσταση, να επισκεφτείς μια έκθεση ή να συμμετέχεις σε ένα φεστιβάλ.

Ξαναδιαβασε πιο προσεκτικά και ίσως καταλαβεις καλύτερα τι εννοώ...

δεν είπα πουθενά οτι δεν βοηθούν και δεν απαξιωσα,

αυτο που ήθελα να τονίσω είναι πως δεν αγγίζουν ολα τα παιδιά αυτά τα πράγματα,τι να κάνουμε... ,ορισμένα τα αφήνουν παγερά αδιάφορα,

για να σε βοηθησω λιγο...ενα παιδί,τι και να το πηγαίνει το σχολείο καθε μηνα σε μουσείο ή σε παραστάσεις,αν αυτο το μόνο που έχει στο νου είναι πως θα σχολάσει να πάει σπίτι,οπου εκεί θα είναι ολη μέρα με τα βίντεοπαιχνίδια ή στο ίντερνετ και ιδιαίτερα σε σπίτια που δεν εκτιμούν και τοσο την καλλιτεχνική μορφωση( και είναι πολλά και σε πόλεις και χωριά)μην περιμένουμε και θαύματα απο αυτές τις εκπαιδευτικές εκδρομές....

ελπιζω να με κατάλαβες..

Εγω απλα, εχοντας παει σχολειο και σε χωριο και σε πολη, θεωρω οτι η πολη (οποια ειναι, δεν ειπα Αθηνα ειδικα, απλα εκει εχω εμπειρια) μου προσεφερε παααρα πολλα περισσοτερα, απο το σχολειο και τη ζωη στο χωριο.

Ενιωσα αλλος ανθρωπος, σαν να μου εμφανιζεται ενας ολοκληρος κοσμος με περισσοτερα παιδια να επιλεξω φιλους αντι για 5-10 και αν ταιριαξεις ταιριαξες, με βολτες σε μερη που εβλεπα μονο στην τηλεοραση ή σε μια εκδρομη 2 φορες το χρονο, σε φροντιστηρια διπλα στο σπιτι μου, σε αποστασεις ολα με τα ποδια απο το σπιτι μου αντι να μπαινοβγαινω απο λεωφορεια και αυτοκινητα συγγενων ή φιλων τον γονιων μου και οταν πηγαινα στο γιατρο πχ οδοντιατρο, μου φανηκε τεραστια διαφορα να μην κανω εκδρομη....και απορησα, γιατι οι γονεις μου τοσα χρονια, με ειχαν στην απομονωση. Ενιωσα οτι για εγωιστικους λογους δικους τους, για να εχουν τον καθαρο αερα και την ησυχια που ελεγαν συνεχεια οτι βρηκαν, με εβαλαν φυλακη σε ενα μερος με 10 ατομα να αισθανομαι ασφυκτικα βαρετα.

Ετσι ενιωσα, και το μεταφερω. Την προσωπικη μου ιστορια λεω και οσοι γονεις θελουν τα επεξεργαζονται οπως θελουν. Μπορει ενα αλλο παιδι, να ταιριαξει καλυτερα σε ενα τετοιο περιβαλλον, και να μπαινει στο ιντερνετ και να αριστευσει, και να κανει 45 χλμ τη μερα και να του αρεσει, και να παει σε ολα τα μουσεια μετα τα 18 του και να ειναι πανευτυχης. Εγω δεν τα βρηκα τοσο απλα οσα λετε. Οποτε αν εχει καποιος την επιλογη, θεωρω οτι δεν πρεπει να του προτεινω κατι τετοιο.

Εγω απλα, εχοντας παει σχολειο και σε χωριο και σε πολη, θεωρω οτι η πολη (οποια ειναι, δεν ειπα Αθηνα ειδικα, απλα εκει εχω εμπειρια) μου προσεφερε παααρα πολλα περισσοτερα, απο το σχολειο και τη ζωη στο χωριο.

Ενιωσα αλλος ανθρωπος, σαν να μου εμφανιζεται ενας ολοκληρος κοσμος με περισσοτερα παιδια να επιλεξω φιλους αντι για 5-10 και αν ταιριαξεις ταιριαξες, με βολτες σε μερη που εβλεπα μονο στην τηλεοραση ή σε μια εκδρομη 2 φορες το χρονο, σε φροντιστηρια διπλα στο σπιτι μου, σε αποστασεις ολα με τα ποδια απο το σπιτι μου αντι να μπαινοβγαινω απο λεωφορεια και αυτοκινητα συγγενων ή φιλων τον γονιων μου και οταν πηγαινα στο γιατρο πχ οδοντιατρο, μου φανηκε τεραστια διαφορα να μην κανω εκδρομη....και απορησα, γιατι οι γονεις μου τοσα χρονια, με ειχαν στην απομονωση. Ενιωσα οτι για εγωιστικους λογους δικους τους, για να εχουν τον καθαρο αερα και την ησυχια που ελεγαν συνεχεια οτι βρηκαν, με εβαλαν φυλακη σε ενα μερος με 10 ατομα να αισθανομαι ασφυκτικα βαρετα.

Ετσι ενιωσα, και το μεταφερω. Την προσωπικη μου ιστορια λεω και οσοι γονεις θελουν τα επεξεργαζονται οπως θελουν. Μπορει ενα αλλο παιδι, να ταιριαξει καλυτερα σε ενα τετοιο περιβαλλον, και να μπαινει στο ιντερνετ και να αριστευσει, και να κανει 45 χλμ τη μερα και να του αρεσει, και να παει σε ολα τα μουσεια μετα τα 18 του και να ειναι πανευτυχης. Εγω δεν τα βρηκα τοσο απλα οσα λετε. Οποτε αν εχει καποιος την επιλογη, θεωρω οτι δεν πρεπει να του προτεινω κατι τετοιο.

Εγω σου απάντησα οσον αφορά το σχολείο και το τι προσφέρει καθαρά,γιατί πρωτον παραξηγησες οσα έγραψα και δεύτερον ήθελα να τονίσω πως και τα σχολειά στα χωριά προσφέρουν καλλιτεχνικά ερεθίσματα κοκ

Εσυ αναφέρεσαι τωρα στη ζωή στο χωριό,που εκεί ΝΑΙ συμφωνώ χωρίς αλλη κουβέντα....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...