Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Έκζεμα στο λαιμό, μασχάλες, πίσω από τα αυτιά και ερυθρότητα στο σωματάκι

Recommended Posts

Καλημέρα μαμάδες! Αποφάσισα να γράψω το θέμα που έχω με τον 3 μηνών μπέμπη μου, μήπως κάποια μαμά έχει αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο και μπορεί να βοηθήσει.

Για ιστορικούς λόγους να αναφέρω ότι ο μπέμπης στις 2 εβδομάδες εμφάνισε σπυράκια στα μάγουλά του (σαν παιδική ακμή), τα οποία έφυγαν στον μήνα, αφού βάλαμε χαμομήλι και υγρό ταλκ της Frezyderm και επίσης, 2 εβδομάδες πριν το πρόβλημα που θα περιγράψω, πέρασε ένα έντονο κρυολόγημα, με μπούκωμα που κράτησε μέχρι το πρώτο εμβόλιο (6πλο).

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο μικρός ήταν 2 μηνών, 2 ημέρες μετά το πρώτο εμβόλιο. Ξυπνάμε το πρωί και ο μικρός είχε έντονες κοκκινίλες (σαν έκζεμα) στα μάγουλα, στο λαιμό πίσω από τα αυτιά και στο κορμάκι του. Μετά από συμβουλή της παιδιάτρου κλείνουμε πρωινό ραντεβού σε 2 ημέρες στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Ωστόσο, η κατάσταση χειροτέρεψε μες στην ημέρα, όπου το παιδί ούρλιαξε μόλις το κάναμε μπάνιο. Έτσι φύγαμε για τα εφημερεύονται του ίδιου νοσοκομείου όπου μας είπαν ότι έχει ατοπική δερματίτιδα, μας σύστησαν κορτιζονούχα κρέμα Advantan και ενυδάτωση με Aderma Exomega ή Atoprel. Όταν πήγαμε στο πρωινό ραντεβού, 2 ημέρες μετά, η γιατρός μας είπε ότι έχει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (είχε και πολύ νινίδα στο κεφάλη και στα αυτάκια), μας είπαν να συνεχίσουμε την αγωγή και ότι θα περάσει κάποια στιγμή.

Πράγματι, μετά από 5 ημέρες σταματήσαμε την Advantan, όλα καλά, και χαρήκαμε! Όμως, μετά από 2 ημέρες, ξαναφούντωσε, με ίδιες και χειρότερες κοκκινίλες. Η παιδίατρος μας είπε να ξανακάνουμε την αγωγή για μια εβδομάδα. Πράγματι, ξαναβελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά μόνο για λίγο.

Τώρα είμαστε 2 εβδομάδες χωρίς κορτιζόνη, η κατάσταση είναι σταθερή με τα εξής συμπτώματα:

Πολύ έντονα κόκκινος λαιμός, σαν έκζεμα, και βγάζει υγρό, γιατί όλα τα φορμάκια γίνονται κίτρινα στο κολάρο. Το ίδιο και οι μαχάλες και πίσω από τα αυτιά. Επίσης, κόκκινα είναι τα χεράκια και τα ποδαράκια στις ενώσεις. Το κορμάκι του (στήθος, κοιλιά) επίσης εμφανίζει κοκκινίλες, άλλοτε πιο έντονες άλλοτε λιγότερο. Η νινίδα έχει φύγει τελείως από το κεφάλι. Επίσης, αν αργήσουμε να τον ενυδατώσουμε με κρέμες, εμφανίζει ξηροδερμία σε πολλά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα.

Εγώ έχω κόψει τα γαλακτοκομικά εδώ και ένα μήνα, πλένουμε τα ρούχα του (όλα βαμβακερά) με αρκάδι, τον πλένουμε με eubos και βάζουμε επιπλέον λαδάκι στη μπανιέρα, και γενικά προσέχουμε πολύ καθαριότητα και ενυδάτωση.

Ωστόσο καμία βελτίωση.

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει, κάτι στη διατροφή μου (τον θηλάζω αποκλειστικά)? Κάτι στο περιβάλλον? Είναι αλλεργικό το πρόβλημα?

Οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμή!

Διαφημίσεις

Καλημέρα Μαρθάκι!

'Ετσι όπως το περιγράφεις, φαίνεται να είναι όντως αλλεργικό το πρόβλημα.. Και πιστεύω ότι είναι περισσότερο διατροφική αλλεργία, παρά θέμα περιβάλλοντος, ρούχων κ.λ.π... Μήπως τρως "κρυφά" γαλακτομικά? (η πιο συχνή αλλεργία είναι όντως στην λακτόζη). Μήπως έχει αλλεργία σε άλλο τρόφιμο, π. χ. μοσχάρι?

Από ότι ξέρω πάντως, τα περισσότερα τεστ αλλεργίας δεν είναι και πολύ κατατοπιστηκά σε τόσο μικρή ηλικία.. Χμμ.. συζητήσατε με την παιδίατρο το ενδεχόμενο να το δει το παιδί αλλεργιολόγος? Έχει άλλα συμπτώματα το παιδί (διαρροικες κενώσεις, ίσως με πρόσμειξη αίματος, κωλικούς, άρνηση λήψης τροφής)?

Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά και να βρείτε γρήγορα λύση για το προβλημά σας, για να μην υποφέρει το μικρουλίνι!!

Rodopetalo, ευχαριστώ για την απάντησή σου. Η αλήθεια είναι ότι τρώω μοσχαρίσιο κρέας, λες να επηρεάζει κι αυτό? Δεν μου είπε κάτι η παιδίατρος. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, πιστεύω ότι δεν τρώω "κρυφά", γιατί κοιτάζω τις ετικέτες των προϊόντων, εκτός εάν υπάρχουν "κρυφά" γαλακτοκομικά σε μη συσκευασμένα προϊόντα, όπως το ψωμί ή τα νηστίσιμα κουλουράκια που παίρνω από το φούρνο ή στην πίτα από το σουβλάκι.

Άλλα συμπτώματα δεν έχει ο μικρός, έχει και καλή διάθεση, και θηλάζει ανελλειπώς. Πήγαμε τώρα σε μια παιδίατρο με ειδίκευση αλλεργιολογία, που είναι και σε δημόσιο νοσοκομείο, και στην πρώτη επίσκεψη μας είπε ότι είναι ατοπική δερματίτιδα. Του έκανε και ένα αλλεργιοτεστ στο μπράτσο (αυτό που βάζουν σταγόνες από ουσίες και κάνουν ένα μικρό τσιμπιματάκι) και βγήκε αρνητικό στο μητρικό γάλα, στο ξένο γάλα στο σιτάρι και στο καλαμπόκι. Σήμερα που της τηλεφώνησα μου είπε ότι θα του κάνει και patch test την άλλη εβδομάδα, να δούμε, πιστεύει ότι μάλλον κρύβεται και κάποια αλλεργία από κάτω. Άντε να δούμε αν θα βγάλουμε καμία άκρη....

καλημερα!

ειμαι σχεδον σιγουρη (μιας και δεν ειμαι γιατρος) οτι ειναι σμηγματορροικη δερματιτιδα. εχουμε το ιδιο οικογενειακως...

δεν υπαρχει θεραπεια ειναι μια μονιμη κατασταση του δερματος που απλα ανακουφιζεται προσκαιρα οσο γινεται η θεραπεια και επανερχεται οταν σταματαει. εχει εξαρση το χειμωνα και μπορει να ειναι πιο ηπια μετα απο αρκετους κυκλους θεραπειων αν βρεις το καταλληλο καλλυντικο που θα το ανακουφιζει. με λιγα λογια προκαλειται τοξικη αντιδραση του δερματος λογω υπερβολικης εκκρισης σμηγματος και επηρεαζει ολες τις πτυχες του δερματος που διπλωνουν (μασχαλες, εσωτερικο γονατων κτλ), το τριχωτο της κεφαλης, τα φρυδια,την κοιλια, το πισω μερος των αυτιων, το ντεκολτε, κατω απο το στηθος, τα πλαινα της μυτης και το προσωπο με εμφαση το ταφ λιπαροτητας μετωπο, μυτη, πιγουνι. δεν σημαινει οτι σε ολους επηρεαζει ολα τα σημεια.

εγω χρησιμοποιω προιοντα καθαριοτητας μονο eubos (σαπουνι σαμπουαν αφρολουτρο) και ενυδατικα μονο κορρε. ολα τα αλλα μου δημιουργουν προβλημα. αν εστω μια μερα δεν ειμαι τυπικη με τη χρηση τους το προβλημα επανερχεται αμεσως !!

θελει υπομονη και πολυ καιρο συστηματικης φροντιδας για να δεις διαφορα.

ισως να μην δεις και ποτε να περναει, αλλα με τα σωστα προιοντα θα δεις βελτιωση. εγω δοκιμασα απειρα απο μικρο παιδακι μεχρι να καταληξω. και ακομα παιδευομαι....

δες και το θεμα της αλλεργιας βεβαια, αλλα αν ειναι σμηγματορροικη δεν βοηθα τιποτα αλλο, παρα μονο η συστηματικη περιποιηση και το καταλληλο προιον που για καθε εναν μπορει να ειναι διαφορετικο. επισης θα δεις μεγαλη βελτιωση το καλοκαιρι γιατι βοηθα η θερμοκρασια πανω απο 25 βαθμους και ο ηλιος.

εγω σταματησα τα προιοντα με κορτιζονη, κετοκοναζολη κτλ γιατι εχουν αποτελεσμα μονο κατα τη διαρκεια της χρησης και ειναι επιβαρυντικα. τα εβαζα μονο σε περιοδο εξαρσης και μετα συνεχιζα με καλη καθαριοτητα πρωι και βραδυ και εντατικη ενυδατωση πρωι και βραδυ. οσο πιο αγνο προιον βαζεις τοσο καλυτερα. επισης ειναι πολυ σημαντικο να μην ειναι καθολου λιπαρη η κρεμα που βαζεις γιατι το προβλημα του σμηγματορροικου δερματος ειναι η υπερβολικη λιπαροτητα. ολα τα προιοντα να ειναι για λιπαρο δερμα.

το λαδακι που βαζεις δεν ειμαι σιγουρη οτι ειναι καλο. θελει ενυδατωση χωρις λιπαροτητα.

βγαζει σαν λεπια δερματος και απο κατω πολυ κοκκινο?

πες μου ολη την ημερα τι περιποιηση του κανεις αναλυτικα.

επειδη ειναι μωρακι, οτι κανεις με την καθοδηγηση του δερματολογου. εδω λεμε τις εμπειριες μας δεν ειμαστε γιατροι. εχει καποιος αλλος στην οικογενεια σας? γιατι ειναι κληρονομικη δερματιτιδα.

οτι θελεις ρωτα με. μην νομιζεις ομως οτι κανεις κατι λαθος. αν ειναι σμηγματορροικη δεν υπαρχει θεραπεια μονο προσωρινη ανακουφιση.

το εχω ψαξει παρα πολυ και εχω παει σε απειρους γιατρους

απο θεμα διατροφης δεν μου εχουν πει οτι επηρεαζει, αλλα για το μωρακι σου ρωτα καποιον πιστοποιημενο συμβουλο θηλασμου.

Τα εμβολια πυροδοτουν τετοιες αλλεργιες, δεν ειναι τυχαιο που ξεκινησε μετα. Προσεξε και τα επομενα εμβολια. Ο μεγαλος μου εκανε εξαρση μετα απο καποια εμβολια.

Θα σου συστησω να βρεις ομοιοπαθητικο, εχουν καλα αποτελεσματα σε τετοιες περιπτωσεις.

Αραιωσε τα πολλα μπανια γιατι χειροτερευουν το προβλημα, οσο γινεται λιγοτερο σαπουνι και πιο αγνο. Ακομα και καθολου.

Τωρα απο τροφες συνηθως σχετιζονται με τετοια δερματικα τα γαλακτοκομικα και η γλουτενη. Κρυφα γαλακτοκομικα εχουν και τα ψωμια που τρωμε. Καλο κουραγιο τωρα!

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Διαφημίσεις

Καλημέρα μαμάδες! Αποφάσισα να γράψω το θέμα που έχω με τον 3 μηνών μπέμπη μου, μήπως κάποια μαμά έχει αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο και μπορεί να βοηθήσει.

Για ιστορικούς λόγους να αναφέρω ότι ο μπέμπης στις 2 εβδομάδες εμφάνισε σπυράκια στα μάγουλά του (σαν παιδική ακμή), τα οποία έφυγαν στον μήνα, αφού βάλαμε χαμομήλι και υγρό ταλκ της Frezyderm και επίσης, 2 εβδομάδες πριν το πρόβλημα που θα περιγράψω, πέρασε ένα έντονο κρυολόγημα, με μπούκωμα που κράτησε μέχρι το πρώτο εμβόλιο (6πλο).

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο μικρός ήταν 2 μηνών, 2 ημέρες μετά το πρώτο εμβόλιο. Ξυπνάμε το πρωί και ο μικρός είχε έντονες κοκκινίλες (σαν έκζεμα) στα μάγουλα, στο λαιμό πίσω από τα αυτιά και στο κορμάκι του. Μετά από συμβουλή της παιδιάτρου κλείνουμε πρωινό ραντεβού σε 2 ημέρες στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Ωστόσο, η κατάσταση χειροτέρεψε μες στην ημέρα, όπου το παιδί ούρλιαξε μόλις το κάναμε μπάνιο. Έτσι φύγαμε για τα εφημερεύονται του ίδιου νοσοκομείου όπου μας είπαν ότι έχει ατοπική δερματίτιδα, μας σύστησαν κορτιζονούχα κρέμα Advantan και ενυδάτωση με Aderma Exomega ή Atoprel. Όταν πήγαμε στο πρωινό ραντεβού, 2 ημέρες μετά, η γιατρός μας είπε ότι έχει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (είχε και πολύ νινίδα στο κεφάλη και στα αυτάκια), μας είπαν να συνεχίσουμε την αγωγή και ότι θα περάσει κάποια στιγμή.

Πράγματι, μετά από 5 ημέρες σταματήσαμε την Advantan, όλα καλά, και χαρήκαμε! Όμως, μετά από 2 ημέρες, ξαναφούντωσε, με ίδιες και χειρότερες κοκκινίλες. Η παιδίατρος μας είπε να ξανακάνουμε την αγωγή για μια εβδομάδα. Πράγματι, ξαναβελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά μόνο για λίγο.

Τώρα είμαστε 2 εβδομάδες χωρίς κορτιζόνη, η κατάσταση είναι σταθερή με τα εξής συμπτώματα:

Πολύ έντονα κόκκινος λαιμός, σαν έκζεμα, και βγάζει υγρό, γιατί όλα τα φορμάκια γίνονται κίτρινα στο κολάρο. Το ίδιο και οι μαχάλες και πίσω από τα αυτιά. Επίσης, κόκκινα είναι τα χεράκια και τα ποδαράκια στις ενώσεις. Το κορμάκι του (στήθος, κοιλιά) επίσης εμφανίζει κοκκινίλες, άλλοτε πιο έντονες άλλοτε λιγότερο. Η νινίδα έχει φύγει τελείως από το κεφάλι. Επίσης, αν αργήσουμε να τον ενυδατώσουμε με κρέμες, εμφανίζει ξηροδερμία σε πολλά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα.

Εγώ έχω κόψει τα γαλακτοκομικά εδώ και ένα μήνα, πλένουμε τα ρούχα του (όλα βαμβακερά) με αρκάδι, τον πλένουμε με eubos και βάζουμε επιπλέον λαδάκι στη μπανιέρα, και γενικά προσέχουμε πολύ καθαριότητα και ενυδάτωση.

Ωστόσο καμία βελτίωση.

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει, κάτι στη διατροφή μου (τον θηλάζω αποκλειστικά)? Κάτι στο περιβάλλον? Είναι αλλεργικό το πρόβλημα?

Οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμή!

αυτα που περιγραφεις τα ειχε και η κορη μου απο 2 μηνων και τοτε μου ειχαν πει σμηγματορροικη δερματιτιδα..βεβαια δυστυχως σε ηλικια 6 μηνων εγινε τελικα τυπικη ατοπικη δερματιτιδα στη δικη της περιπτωση!

αυτες οι καταστασεις σιγουρα θελουν πολυ ενυδατωση αλλα για να μην πειραματιζεσαι -με κορτιζονες και ενυδατικα και εσυ -οπως εκανα και εγω στην αρχη-μηπως ειναι και καμια αλλεργια απο κατω-σου προτεινω να δεις καποιον ειδικο σε αυτα τα θεματα..

Σου προτεινω ανεπιφυλακτα τον αλεξοπουλο που ειναι εξαιρετικος παιδοδερματολογος, για να σας βαλει τελικα σε καποια σειρα και να μην ταλαιπωρειστε η απλα πειραματιζεστε.Τον βρισκεις η στο αγια σοφια η ιδιωτικα στο ιατρειο του .

Παντως σου λεω οτι αυτες οι καταστασεις θελουν πολυ ενυδατωση και υπομονη!

• 4 εβδομάδες μετά...

Έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν από τότε που έγραψα το αρχικό Post. Κάναμε το δεύτερο εμβόλιο και ευτυχώς η κατάσταση παρέμεινε σταθερή. Πρέπει να βοήθησε η προληπτική αγωγή που κάναμε με μίγμα κρέμας Advantan & Cold Creme Avene. Το εκζεμα στο λαιμό είναι τώρα λίγο καλύτερα. Κάναμε στο μεταξύ εξετάσεις αίματος, ευτυχώς το ανοσοποιητικό είναι μια χαρά. Φαίνεται όμως να υπάρχει μια μικρή ευαισθητοποίηση στην πρωτεϊνη αγελαδινού γάλακτος. Δυστυχώς δε μπόρεσε η αλλεργιολόγος να το επιβεβαιώσει με patch test γιατί η πλατούλα του είναι ακόμη κόκκινη. Αλλάξαμε κρέμα σε Xeracalm και για το μπάνιο Eubos πράσινο με λαδάκι. Εγώ ακόμη απέχω από τα γαλακτοκομικά, έκοψα και τα αλλαντικά που έχουν ορό γάλακτος ως συντηρητικό και τρώω σπιτικό ψωμί. Αύριο θα του βάλω και το Eubos Urea που είπε η γιατρός ότι αν δεν τον τσούξει και τη δεχτεί το δερματάκι του θα δούμε λέει μεγάλη βελτίωση. Μακάρι... έχουμε αγοράσει πια ότι καλλυντικό υπάρχει!! αλλά δε λύσαμε το πρόβλημα. Ένα ακόμη που θα κάνω είναι να βάλω στον μικαρό βούτυρο καριτέ, που διάβασα σε ένα ξένο φόρουμ ότι βοήθησε πολύ κόσμο με ατοπική δερματίτιδα. Μια μαμά ανέφερε ότι το μωρό της είχε τελικά ευαισθησία στη λανολίνη/παραφίνη (που έχουν πολλές κρέμες εμπορίου) και ότι μόνο το 100% unrefined organic shea butter το βοήθησε. Το παρείγγειλα ήδη από το Amazon και το περιμένω πριν τις γιορτές. Άντε μακάρι να κάνει το θαύμα του....

Αύριο κλείνουμε τους 4 μήνες :-)!!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...