Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή

v@sso

Recommended Posts

Με βάλατε σε σκέψεις σε σχέση με τα γαλακτοκομικά, που καταναλώνω πάντα με μεγάλη ευχαρίστηση, γάλα, τυρί και γιαούρτι. :( Αγόρασα και το κατσικίσιο γάλα Όλυμπος εχθές, αλλά ακόμα δεν το δοκίμασα. Παρ' όλ' αυτά θορυβήθηκα και για το κατσικίσιο, λόγω της Ρόζυ που -νομίζω- το έκρινε όμοιο με τα αγελαδινά.

Ο λόγος που πιστεύω ότι δεν είναι και ιδιαίτερα καλύτερο από το αγελαδινό είναι γιατί είναι και αυτό ομογενοποιημένο και υψηλής παστερίωσης.

Αααχχ, να σας πω και το άλλο? Ο πεθερός μου σκεφτόταν να πάρει μια κατσικούλα σε ένα κτήμα που έχει, και μεις οι χαζοί τον αποπήραμε... :cry: Τώρα το μετανιώνω...

Σ' αυτή την περίπτωση τότε το γάλα θα ήτανε σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο κατσικίσιο του σουπερμάρκετ, ειδικά αν δεν το βράζατε!

Έχετε όμως να προτείνετε εναλλακτική πρόταση μαγειρέματος του χυλού βρώμης, που λατρεύω, και καταναλώνουμε σχεδόν κάθε βράδυ οικογενειακώς (δίνω και στο μωρό συχνά)? Το φτιάχνω με γάλα, σιγοβράζω, +μοσχοκάρυδο +τυρί στο τέλος (άλλοτε φέτα, άλλοτε ανθότυρο). Με νερό που το έκανα μια φορά (μισό νερό-μισό γάλα) δεν μου άρεσε πολύ. Άλλες ιδέες? :idea:

Κι εγώ για χρόνια στην Αγγλία λάτρευα το χυλό βρώμης. Ακόμη τρώω, αλλά όχι με γάλα και όχι καθημερινά. Ο άντρας μου το παίρνει στη δουλειά καθημερινά όμως για πρωινό μέσα σε ειδικό θερμό για φαγητό, και το φτιάχνει με coconut oil, που το κάνει κρεμώδες και νόστιμο. Πάρε το από κάποιο health food shop φρόντισε όμως να είναι βιολογικό και ψυχρής έκθλιψης.

Το τυρί στο τέλος δεν το πιασα... πρώτη φορά το ακούω να το βάζουνε στο χυλό!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το τυρί στο τέλος δεν το πιασα... πρώτη φορά το ακούω να το βάζουνε στο χυλό!

Είναι η ελληνική εκδοχή! Όπως οι χυλοπίτες με τυρί, τα μακαρόνια με τυρί, η μπριζόλα με τυρί κλπ! :wink:

Οκ, παίξτε μπάλα. Τώρα που αποφάσισα να κόψω τα γαλακτοκομικά, να μου μιλάτε για μακαρόνια και τραχανά με τυρί, για χυλοπίτες με τυρί και ύστερα... φταίει ο φονιάς!!!! :lol::lol::lol::lol:

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Η πηγή έμπνευσής μου ( :wink: ) ήταν ο τραχανάς με τυρί, ομολογώ... :oops:

Α, φοβερή παραλειψή μου, η αλήθεια είναι ότι πρώτα τον τραχανά σκέφτηκα και μετά τα υπόλοιπα αλλά στο γράψιμο τον τραχανά.... τον έφαγα! :lol:

Διαφημίσεις

Και όταν λέτε τυρί εσείς οι Θεσσαλονικιές μήπως εννοείτε τη φέτα;;; :)

Και κατά τον άντρα μου όλα τα υπόλοιπα τυριά είναι κασέρια!!!

Να σε ρωτήσω κάτι: γιατί αποφεύγεις το κρέας και αμφισβητείς τη χρησιμότητα των ζωικών πρωτεινών αλλά από την άλλη θεωρείς το ψάρι σημαντική τροφή; Δεν σε ρωτάω ειρωνικά, ούτε και για να σε κρίνω, αλλά από περιέργεια.

Εγώ όταν ήμουνα χορτοφάγος το έκανα καθαρά από ηθικούς λόγους, γιατί δεν άντεχα στην σκέψη να θυσιάζεται μια ζωή (είτε ζώο είτε ψάρι) για να τραφώ εγώ. Ακόμη δηλαδή με ενοχλεί πολύ η σκέψη αυτή και δεν έχω συμβιβαστεί μ' αυτήν.

Είχα διάφορα προβλήματα υγείας από μικρή. Αφού δεν έβγαλα άκρη με τους γιατρούς, άρχισα να πηγαίνω σε ομοιοπαθητικούς naturopaths, βελονιστές... Οι περισσότεροι απ'αυτούς μου απαγόρεψαν το κρέας, κυρίως το μοσχάρι και το χοιρινό, αλλά κανένας δε μου απαγόρεψε το ψάρι. Τότε ήμουν μικρή . Δεν τα έψαξα αυτά που μου είπαν, απλά τα δοκίμασα και είδα διαφορά. Μεγαλώνοντας, άρχισα να διαβάζω, και βρήκα αρκετές πληροφορίες που με έπεισαν οτι το κρέας δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο. Επίσης έψαξα και βρήκα οτι μπορούμε να πάρουμε όλες τις ουσίες του κρέατος από όσπρια λαχανικά και δημητριακά. Άρχισα να σκέφτομαι να κόψω και το ψάρι, αλλά δεν ήμουν έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα. Όταν έμεινα έγκυος, άρχισα να διαβάζω πολύ για χορτοφαγία, και για παιδάκια που μεγαλώνουν ως vegan, και είδα οτι ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει μιά χαρά χωρίς καθόλου κρέας, και σίγουρα χωρίς γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν πληθυσμοί που μεγαλώνουν χωρίς καθόλου ζωική πρωτεΐνη, και είναι πολύ πιό υγιείς από μας. Βέβαια ίσως σ'αυτό παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής, κί όχι μόνο η διατροφή. Όμως μπορούν να φτάνουν σε πολύ μεγάλη ηλικία, και να κάνουν πολύ δραστήριο τρόπο ζωής, χωρίς να τρώνε ίχνος κρέατος. Νομίζω δε θα μπορούσαν να είναι τόσο υγιείς τρόγωντας μόνο κρέας, ότι τρόπο ζωής και να έκαναν. Όλα αυτά με έχουν πείσει πως το κρέας δεν το έχουμε ανάγκη. Πιστεύω οτι μπορούμε να το καταναλώσουμε αν χρειαστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο. Και ακόμα κι αν το λίγο κρέας μας κάνει καλό, με τον τρόπο που το τρώμε, πιστεύω οτι μας κάνει κακό.

Παρόλ'αυτά, ακόμα μ'ενδιαφέρει αυτό το θέμα, και το ψάχνω. Όταν ας πούμε εσύ που ήσουν χορτοφάγος, πιστεύεις οτι το κρέας μας είναι απαραίτητο, μ'ενδιαφέρει να μάθω τους λόγους που το πιστεύεις αυτό. Δεν είμαι απόλυτη. Μ'αρέσει ν'ακούω διαφορετικές γνώμες, και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνουμε κάποιο λάθος.

(Ακόμα δεν έψαξα για τις πληροφορίες που ανέφερες :oops: )

Όσο για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τα ζώα, είναι πραγματικά πολύ θλιβερό. Και πραγματικά μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν βλέπω να διαφημίζουν γάλα για μεγάλους. Λες και δεν κάνουμε αρκετή κατανάλωση ήδη για τα παιδιά. Πόσο πιά να ταλαιπωρήσουμε αυτές τις καημένες τις αγελάδες? Έχετε δει μια διαφήμιση της Δέλτα που ένα μοσχαράκι πάει να πιεί γάλα, και το διώχνει κάποιος για να αρμέξει την αγελάδα. Το μοσχαράκι παίρνει από πίσω το φορτηγό με το γάλα (της μαμάς του)... Δεν ξέρω ποιός σκέφτηκε αυτή την "πανέξυπνη" διαφήμιση, εγώ πραγματικά τη βρίσκω απαίσια. Στερούμε το γάλα απ'το μοσχαράκι, και μετά το παρουσιάζουμε ως κάτι χαριτωμένο. :roll:

Ναι εμείς οι Βορειοελλαδίτες το έχουμε αυτό...με την μάνα μου πλέον κάνουμε μια ώρα για να συνεννοηθούμε ότι όταν λέω φέτα δεν εννοώ το ψωμί αλλά το τυρί το δικό τους! :lol:

Αλήθεια και για τον τραχανά ποια γνώμη έχετε? Το παίρνει και αυτόν η μπάλα όπως όλα τα γαλακτοκομικά? :(

gwggp2.png ISWTp2.png

Είχα διάφορα προβλήματα υγείας από μικρή. Αφού δεν έβγαλα άκρη με τους γιατρούς, άρχισα να πηγαίνω σε ομοιοπαθητικούς naturopaths, βελονιστές... Οι περισσότεροι απ'αυτούς μου απαγόρεψαν το κρέας, κυρίως το μοσχάρι και το χοιρινό, αλλά κανένας δε μου απαγόρεψε το ψάρι. Τότε ήμουν μικρή . Δεν τα έψαξα αυτά που μου είπαν, απλά τα δοκίμασα και είδα διαφορά. Μεγαλώνοντας, άρχισα να διαβάζω, και βρήκα αρκετές πληροφορίες που με έπεισαν οτι το κρέας δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο. Επίσης έψαξα και βρήκα οτι μπορούμε να πάρουμε όλες τις ουσίες του κρέατος από όσπρια λαχανικά και δημητριακά. Άρχισα να σκέφτομαι να κόψω και το ψάρι, αλλά δεν ήμουν έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα. Όταν έμεινα έγκυος, άρχισα να διαβάζω πολύ για χορτοφαγία, και για παιδάκια που μεγαλώνουν ως vegan, και είδα οτι ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει μιά χαρά χωρίς καθόλου κρέας, και σίγουρα χωρίς γαλακτοκομικά.

Η Ευθυμιάδου Αλεξάνδρα, ειδική παθολόγος που θεραπεύει κυρίως με τροφές, κόβει το ψάρι σε πολύ περισσότερους ασθενείς και σε λιγότερους το κρέας. Θεωρεί ότι το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πιο επιβλαβή σε κάποιες ασθένειες.

Επίσης δεν συμφωνεί με την αποκλειστικά vegan διατροφή στα παιδιά. Θεωρεί ότι πρέπει να φάνε κρέας όσο είναι μικρά και αυτό έχει να κάνει με την έναρξη κάποιων διαδικασιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πιστεύω οτι μπορούμε να το καταναλώσουμε αν χρειαστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο.

Έχω κάνει 20ετία χορτοφαγίας. Πιστεύω ότι δεν μπορούν ότι είναι απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο ακόμη και αν μπορεί να είναι πολύ υγιής με μεγάλα διαστήματα χορτοφαγίας.

Αυτά που δεν είναι απαραίτητα και έχει τεκμηριωθεί πως δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε είναι τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.

Και ακόμα κι αν το λίγο κρέας μας κάνει καλό, με τον τρόπο που το τρώμε, πιστεύω οτι μας κάνει κακό.

Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα... Ο τρόπος που τρώμε τις περισσότερες τροφές, υποβαθμίζει πολύ την τροφή και μας στερεί από μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων που τα έχουμε ανάγκη.

Παρόλ'αυτά, ακόμα μ'ενδιαφέρει αυτό το θέμα, και το ψάχνω. Όταν ας πούμε εσύ που ήσουν χορτοφάγος, πιστεύεις οτι το κρέας μας είναι απαραίτητο, μ'ενδιαφέρει να μάθω τους λόγους που το πιστεύεις αυτό. Δεν είμαι απόλυτη. Μ'αρέσει ν'ακούω διαφορετικές γνώμες, και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνουμε κάποιο λάθος.

Πήγαινε στην αρχή του τόπικ και διάβασε τη συνομιλία μου με τη felinidoc.

Έχετε δει μια διαφήμιση της Δέλτα που ένα μοσχαράκι πάει να πιεί γάλα, και το διώχνει κάποιος για να αρμέξει την αγελάδα. Το μοσχαράκι παίρνει από πίσω το φορτηγό με το γάλα (της μαμάς του)... Δεν ξέρω ποιός σκέφτηκε αυτή την "πανέξυπνη" διαφήμιση, εγώ πραγματικά τη βρίσκω απαίσια. Στερούμε το γάλα απ'το μοσχαράκι, και μετά το παρουσιάζουμε ως κάτι χαριτωμένο. :roll:

Αχ, κι εγώ την ίδια ακριβώς άποψη έχω για τη συγκεκριμένη διαφήμιση... Η λογική του να στερούμε το γάλα από το μοσχαράκι παραπέμπει στο σύνηθες: να στερούμε το γάλα από το παιδάκι και μετά το στερούμε και από το μοσχαράκι για να δώσουμε του μοσχαριού στο παιδί... :?

ότι όταν λέω φέτα δεν εννοώ το ψωμί αλλά το τυρί το δικό τους! :lol:

Αλήθεια και για τον τραχανά ποια γνώμη έχετε? Το παίρνει και αυτόν η μπάλα όπως όλα τα γαλακτοκομικά? :(

Δύο μπάλες! Είναι αλεύρι και γαλακτοκομικό!

Διαφημίσεις

:lol: Ετσι ακριβως κι εμεις!

Τυρι=φετα

Ολα τα υπολοιπα=κασερια!

η μαμα μου εχει φαει τόνους τυριου=φετας στην ζωη της!

Είχα διάφορα προβλήματα υγείας από μικρή. Αφού δεν έβγαλα άκρη με τους γιατρούς, άρχισα να πηγαίνω σε ομοιοπαθητικούς naturopaths, βελονιστές...

Χλόη η ιστορία μας είναι πολύ παρόμοια! Κι εγώ από μικρή βασανιζόμουνα με ημικρανίες, απίστευτα οδυνηρές και επίμονες, μέχρι και την αυτοκτονία σκεφτόμουνα για να απαλλαγώ από το μαρτύριό μου!

Αφού ταλαιπωρήθηκα για χρόνια με τη συμβατική ιατρική, η οποία όχι μόνο δεν μου έλυσε το πρόβλημα αλλά με οδήγησε σε εξάρτηση, αποφάσισα, έστω και αργά (ήμουνα τότε 22 και μόλις ξεκινούσα το διδακτορικό μου) να πάρω την υγεία στα χέρια μου. Οπότε πήρα σβάρνα τους εναλλακτικούς, ομοιοπαθητικούς, naturopaths, chinese doctors, nutrition therapists κτλ, ξόδεψα απίστευτο χρόνο και χρήματα, αλλά ιδιαίτερη βελτίωση δεν είδα. Απογοητεύτηκα πολύ, γιατί είδα ότι ακόμη και οι καλύτεροι εναλλακτικοί γιατροί ήτανε ημιμαθείς και η προσέγγισή τους σε μεγάλο βαθμό επιπόλαια. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να "μορφώνω" τον εαυτό μου γύρω από το χώρο της ιατρικής και της διατροφής. Πέρασα ατελείωτες ώρες έρευνας και διαβάσματος (να σκεφτείς ότι πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσα να έχω πάρει δυο διδακτορικά :) ). Στην αρχή γνώρισα την mainstream προσέγγιση στη διατροφή, low-fat high-carb model, και ήμουνα πολύ happy γιατί αυτά ακολουθούσα κι εγώ με τη χορτοφαγική μου δίαιτα. Όμως η κατάσταση της υγείας μου δεν βελτιώνοτανε αλλά χειροτέρευε. Έτσι έστρεψα την προσοχή μου στους radicalists στο χώρο της διατροφής, πχ Jonny Bowden και Dr Mercola, οι οποίοι υποστηρίζανε κυρίως την Παλαιολιθική δίαιτα. Άρχισα να ακολουθώ τις συμβουλές τους, αλλά φυσικά αφού ήμουνα χορτοφάγος εκ πεποιθήσεως δεν τα εφάρμοζα όλα. Έφθασα σε σημείο να μην τρώω τίποτα πέρα από λαχανικά, αφού κρέας δεν έτρωγα, απέφευγα τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και σε λιγότερο βαθμό τα φρούτα για να μην ανέβει ψηλά ο γλυκαιμικός μου δείκτης. Κόντευα να χαθώ από το πρόσωπο της γης, αλλά περιέργως πρόσεξα ότι αισθανόμουνα πολύ καλύτερα, λιγότερους πονοκεφάλους και περισσότερη ενέργεια. Χάρηκα και άρχισα να αναθεωρώ κάποιες απόψεις μου για το κρέας. Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος είναι μεν παμφάγο, αλλά he can only thrive with some animal protein. Τελευταία άκουγα μια διάλεξη του Jonny Bowden, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα και με βοήθησε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο μέσα από τα βιβλία και τα άρθρα του αλλά και προσωπικά, και έλεγε ότι δεν έχει βρεθεί κανένας πληθυσμός μέχρι τώρα που να μην καταναλώνει καμία μορφή ζωικής πρωτείνης, είτε αυτή προέρχεται από γαλακτοκομικά, ψάρι, έντομα κτλ., εκτός από τους Θιβετιανούς μοναχούς οι οποίοι όμως δεν αναπαράγονται! Και υπάρχουν φυλές, όπως οι Μασάι Μάρα (νομίζω ότι έτσι ονομάζονται) και οι Ίνουιτ που καταναλώνουν σχεδόν αποκλειστικά ζωική πρωτεινή και λίπος, με ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες, και είναι in perfect health (or used to be at least before their "modernisation").

Πριν από κανένα χρόνο αποφάσισα να κάνω το nutritional (metabolic) typing test που προσφέρει ο Dr Mercola (δεν είναι δικιά του "εφεύρεση" απλά το πρωωθεί) και τα αποτελέσματα στην υγεία μου ήτανε δραματικά, ακόμη και αν λάβει υπόψη κανείς ότι ποτέ δεν ακολούθησα πλήρως τα guidelines που δίνει. Κατάλαβα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου (πχ γιατί δεν μπορούσα ποτέ να χορτάσω με μια σαλάτα όπως άλλες φίλες μου, γιατί σιχαινόμουνα το στήθος του κοτόπουλου και είχα προτίμηση στο μπούτι, στο κόκκινο κρέας αλλά και στο αρνί). Μου έβγαλε ότι είμαι protein type και έτσι ο οργανισμός μου thrives με πρωτείνη και λίπος (ελιές, αβοκάντο κτλ), ενώ τόσα χρόνια ακολουθούσα δίαιτα για carb type (λαχανικά, όσπρια και άσπρο κρέας). Πήρα το krill oil που προτείνει (ενώ για χρόνια κατανάλωνα ιχθυέλαιο) και τις βιταμίνες που βασίζονται σε raw whole foods. Τώρα μπορώ να πω ότι οι ημικρανίες μου ελαχιστοποιηθήκαν (έχω καμιά φορά όταν έχω περίοδο) παρόλο που δεν είμαι και αυστηρός ακόλουθος της διατροφής που συστείνει. Οπότε τώρα καταλαβαίνεις γιατί αναθεώρησα τις απόψεις μου, και γιατί θεωρώ τον Dr. Mercola as the most influential person in my life! :D

Και τώρα, thinking back, πιστεύω ότι τελικά οι ημικρανίες μου ήτανε μια "ευλογία" για μένα, γιατί διαφορετικά ποτέ δεν θα έμπαινα στον κόπο να διερωτηθώ για πολλά και να μάθω τόσα, τα οποία εφαρμόζω στη δικιά μου οικογένεια τώρα και είμαι πολύ περήφανη που το μικρό μου σπάνια αρρωσταίνει και ακόμα και τότε το περνάει πολύ ελαφριά, χωρίς ποτέ φάρμακο (κλείνουμε χρόνο σε μερικές βδομάδες από τότε που έχει να πάμε σε γιατρό!).

Μεγάλο το ποστ μου, σας κούρασα, αλλά μου ζήτησες να σου εξηγήσω γιατί αναθεώρησα τις απόψεις μου περί χορτοφαγίας :)

Απογοητεύτηκα πολύ, γιατί είδα ότι ακόμη και οι καλύτεροι εναλλακτικοί γιατροί ήτανε ημιμαθείς και η προσέγγισή τους σε μεγάλο βαθμό επιπόλαια.

Μέχρι πολύ πρόσφατα και σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σήμερα η ιατρική δεν είναι evidence based!!!

Στην ημερίδα που ήμουν στο Αττικό ο ενδοκρινολόγος που μίλησε είπε μεταξύ άλλων ότι η ιατρική προσπαθεί να γίνει evidence based και ότι η διατροφολογία ΘΑ γίνει, για την ώρα δεν είναι! :shock:

Τί είναι, είναι εμπειρική επιστήμη και πολλές πρακτικές εφαρμόζονται από συνήθεια!!! :shock:

Οι γιατροί εκπαιδεύονται σε ένα τέτοιο σύστημα και αυτή την ιατρική ξέρουν. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε την έννοια της επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει! :shock:

Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να "μορφώνω" τον εαυτό μου γύρω από το χώρο της ιατρικής και της διατροφής. Πέρασα ατελείωτες ώρες έρευνας και διαβάσματος (να σκεφτείς ότι πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσα να έχω πάρει δυο διδακτορικά :) ).

Έτσι έγινα και εγώ σύμβουλος θηλασμού, γιατί δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν!

Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος είναι μεν παμφάγο, αλλά he can only thrive with some animal protein. Τελευταία άκουγα μια διάλεξη του Jonny Bowden, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα και με βοήθησε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο μέσα από τα βιβλία και τα άρθρα του αλλά και προσωπικά, και έλεγε ότι δεν έχει βρεθεί κανένας πληθυσμός μέχρι τώρα που να μην καταναλώνει καμία μορφή ζωικής πρωτείνης, είτε αυτή προέρχεται από γαλακτοκομικά, ψάρι, έντομα κτλ., εκτός από τους Θιβετιανούς μοναχούς οι οποίοι όμως δεν αναπαράγονται! Και υπάρχουν φυλές, όπως οι Μασάι Μάρα (νομίζω ότι έτσι ονομάζονται) και οι Ίνουιτ που καταναλώνουν σχεδόν αποκλειστικά ζωική πρωτεινή και λίπος, με ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες, και είναι in perfect health (or used to be at least before their "modernisation").

Το θέμα είναι ότι από παμφάγο κατέλειξε σκουπιδοφάγο... Δυστυχώς οι πολυεπεξεργασμένες τροφές αξιολογούνται ως σκουπίδια από το σώμα μας. Ακόμη και όταν είναι εκπληκτικά παρασκευάσματα (πάλι το ζαχαροπλαστείο του Lenotre και του Hermes σκέφτηκα... :roll: )

Και τώρα, thinking back, πιστεύω ότι τελικά οι ημικρανίες μου ήτανε μια "ευλογία" για μένα, γιατί διαφορετικά ποτέ δεν θα έμπαινα στον κόπο να διερωτηθώ για πολλά και να μάθω τόσα, τα οποία εφαρμόζω στη δικιά μου οικογένεια τώρα και είμαι πολύ περήφανη που το μικρό μου σπάνια αρρωσταίνει και ακόμα και τότε το περνάει πολύ ελαφριά, χωρίς ποτέ φάρμακο (κλείνουμε χρόνο σε μερικές βδομάδες από τότε που έχει να πάμε σε γιατρό!).

Τα προβλήματα υγείας αυτού του τύπου είναι σαν καμπανάκια! Μας λένε ότι κάτι δεν πάει καλά, μας το ξαναλένε...

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με θέματα διατροφής από πολύ μικρή, από τα 15 γιατί τις δύο προηγούμενες χρονιές είχα οίδημα στο ένα γόνατο τη μία χρονιά και στο άλλο την άλλη και ο γιατρός μου είπε να το ξεχάσω και να εύχομαι να με ξεχάσει κι αυτό. Τελικά ήταν τα πρώτα καμπανάκια της αρθροίτιδας για την οποία υπήρχε οικογενειακό ιστορικό.

Το κρέας θεωρείται κόκκινο πανί για τέτοιες καταστάσεις, το ίδιο και κάθε ραφιναρισμένο προϊόν.

Περιόρισα δραστικά όλα τα άσπρα αλεύρια, το μαγειρεμένο λάδι, τη ζάχαρη κι έκοψα το κρέας. Για 23 χρόνια έτρωγα ελάχιστες φορές κρέας το χρόνο. Συνήθως 6-8 φορές και άλλες τόσες ψάρι. Τα τελευταία 3 χρόνια έτρωγα λίγο πιο συχνά, γιατί ο γιος μου είναι megacarnivore!!! Αναγκαζόμουν να μαγειρεύω συχνά (μέχρι τα νήπια έτρωγε κρέας στο σχολείο και μαγείρευα ελάχιστες φορές).

Όσο έτρωγα αρκετά δημητριακά και γαλακτοκομικά, το κρέας δεν ήταν καλά ανεκτό. Έτρωγα μισή μερίδα και έπρεπε να περάσουν 2-3 εβδομάδες για να ξαναφάω. Το τελευταίο διάστημα που έχω περιορίσει δραστικά τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά μπορώ και ανέχομαι πολύ πιο συχνά το κρέας.

Όσο έτρωγα αρκετά δημητριακά και γαλακτοκομικά, το κρέας δεν ήταν καλά ανεκτό. Έτρωγα μισή μερίδα και έπρεπε να περάσουν 2-3 εβδομάδες για να ξαναφάω. Το τελευταίο διάστημα που έχω περιορίσει δραστικά τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά μπορώ και ανέχομαι πολύ πιο συχνά το κρέας.

Μα τι κάνεις Αγλαϊα ξύπνια τέτοια ώρα;;; Νόμιζα ότι μόνο εγώ είμαι ξύπνια και απλώνω ρούχα, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα την αυριανή μου διάλεξη στους μεταπτυχιακούς :)

Απ' αυτά που γράφεις για το κρέας μάλλον θα είσαι carb type (ή και mixed type). Σου αρέσει το άσπρο ή το σκούρο (dark) κρέας; Οι carb types χρειάζονται lean proteins, πολλά λαχανικά (και είναι ικανοποιημένοι με μια ωραία σαλάτα για μεσημεριανό) και μπορούν να ανεκτούν κάποια γαλακτοκομικά με την προϋπόθεση ότι είναι raw.

Πριν από λίγες μέρες έβλεπα αυτό για την αρθροίτιδα και σου βάζω το λινκ σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/31/everything-you-need-to-know-about-arthritis.aspx

Μα τι κάνεις Αγλαϊα ξύπνια τέτοια ώρα;;; Νόμιζα ότι μόνο εγώ είμαι ξύπνια και απλώνω ρούχα, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα την αυριανή μου διάλεξη στους μεταπτυχιακούς :)

Έγραφα το δελτίο τύπου για την ημερίδα! :lol:

Ρούχα δεν απλώνω!

Επίσης προσπαθώ να ετοιμαστώ για αύριο...

Απ' αυτά που γράφεις για το κρέας μάλλον θα είσαι carb type (ή και mixed type). Σου αρέσει το άσπρο ή το σκούρο (dark) κρέας; Οι carb types χρειάζονται lean proteins, πολλά λαχανικά (και είναι ικανοποιημένοι με μια ωραία σαλάτα για μεσημεριανό) και μπορούν να ανεκτούν κάποια γαλακτοκομικά με την προϋπόθεση ότι είναι raw.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι προτιμώ. Τρώω πιο εύκολα τα ψάρια και από τα κόκκινα κρέατα φαίνεται να προτιμώ τα κατσίκια αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι πραγματική προτίμηση ή είναι η γνώση ότι αυτά ζούμε ελεύθερα (είναι από τα ζώα που δεν μπορούν να μεγαλώσουν σε σταύλο), οπότε η διατροφή τους είναι αναγκαστικα πιο σωστή.

Πριν από λίγες μέρες έβλεπα αυτό για την αρθροίτιδα και σου βάζω το λινκ σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/31/everything-you-need-to-know-about-arthritis.aspx

thanks!!! :D

Γενικά τα διαβάζω αλλά τις τελευταίες ενημερώσεις του Dr. Mercola δεν τις διάβασα λόγω έλλειψης χρόνου.

Διαφημίσεις

Αγλαΐα, φαίνεται πως οι διατροφικές μας προτιμήσεις συμπίπτουν... άλλο αν εγώ αισχάτως λοξοδρόμησα διότι ζω με δύο σούπερ κρεατοσκίστες (μπαμπάς και κόρη) κι ένα σούπερ παμφάγο (μεγάλη κόρη) που και οι τρεις τους είναι τσίχλες και υποφέρω...

Λίγες μέρες τώρα που έκοψα τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά και νιώθω ήδη τη διαφορά. Αισθανόμουν ένα βάρος κι ένα πρήξιμο στο σώμα μου που τείνει να φύγει...

Ρόζυ, είναι προφανές πως είμαι carbon type αφού είμαι η ευτυχέστερη των θνητών με μία μεγάλη σαλάτα λαχανικών ή με μια καλή δόση φρούτων. Αν δεν ήμουν τόσο λαίμαργη θα ήμουν και η υγιέστερη και καλλίγραμμη των θνητών... λέμε τώρα!!!

Εγώ πάντως επειδή κανένα πρόβλημα υγείας δεν αντιμετώπιζα, το θέμα της διατροφής με απασχολούσε κυρίως για αισθητικούς λόγους, όπως και το θέμα της άσκησης. Το κατσικίσιο κρέας το είχα κόψει στα 10 όταν μου σφάξανε το αγαπημένο μου κατσικάκι... Το μοσχαρίσιο πολύ αργότερα, όταν παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία. Στη Γερμανία αυτά... όχι βέβαια πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα!

Όσα χρόνια σπούδαζα στην Αθήνα, κρέας έφαγα μία ή δύο φορές.

Δυστυχώς, με τις εγκυμοσύνες μου πάχυνα αρκετά. Και ακόμη δυστυχέστερα βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα της θρομβοφλεβίτιδας που κληρονόμησα από τη μητέρα μου και το οποίο λόγω καλής φυσικής κατάστασης δεν είχε εκδηλωθεί στα προηγούμενα χρόνια. Ο γυναικολόγος μου που τυγχάνει και αγγειολόγος χτυπιέται πως πρέπει να χάσω βάρος κι εγώ πολύ θυμώνω που άφησα το σύστημα να κάνει κοιλιά! Επιπλέον έχω και τις κόρες μου που ανοίγουν τα άλμπουμ και μου φέρνουν φωτογραφίες απ' τα παλιά και μου λένε: "Μαμά, εμάς μας αρέσεις όπως είσαι τώρα αλλά θέλουμε να γίνεις έτσι!!!" Κι έρχεται προχτές και η κοπέλα που με βοηθάει στο σπίτι και μου λέει: "Μα ήσουν εσύ τόσο αδύνατη;" και πολύ με σύγχισε!!!

Δια ταύτα: Κομμένα γαλακτοκομικά + δημητριακά. Κρέας με μέτρο. Στόμα με φερμούάρ!!!! Άντε βρε παιδιά και του χρόνου να 'μαστε καλά!!! (να πίνω κανένα κοκκινέλι να πάνε τα φαρμάκια κάτω; Μου φέρανε προχτές ένα γλυκό, πολύ σούπερ!!!!) :lol::lol::lol::lol::lol:

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Ρόζυ, είναι προφανές πως είμαι carbon type αφού είμαι η ευτυχέστερη των θνητών με μία μεγάλη σαλάτα λαχανικών ή με μια καλή δόση φρούτων. Αν δεν ήμουν τόσο λαίμαργη θα ήμουν και η υγιέστερη και καλλίγραμμη των θνητών... λέμε τώρα!!!

Δήμητρα μάλλον εννοείς carb type και όχι carbon που είναι ο άνθρακας :)

Το κατσικίσιο κρέας το είχα κόψει στα 10 όταν μου σφάξανε το αγαπημένο μου κατσικάκι... Το μοσχαρίσιο πολύ αργότερα, όταν παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία. Στη Γερμανία αυτά... όχι βέβαια πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα!

Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν και άλλες κοπέλες με ευαισθησίες για τα ζωάκια και τη μεταχείρισή τους! Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω τις βλακείες του τύπου "Οι Άγγλοι μόνο για τα ζώα νοιάζονται και αγνοούνε τον άνθρωπο!", λες και οι Έλληνες νοιάζονται είτε για τα ζώα είτε για τον άνθρωπο! Εγώ πάντως είμαι μια από εκείνες τις "τρελές" που έχει σχεδόν η κάθε γειτονιά της Αθήνας που κατεβαίνω κάθε βράδυ κάτω για να ταίσω τα αδέσποτα, και συγκινούμαι με την αγάπη και την τρυφερότητα που μου δίχνουνε...

Το κατσικίσιο κρέας το είχα κόψει στα 10 όταν μου σφάξανε το αγαπημένο μου κατσικάκι... Το μοσχαρίσιο πολύ αργότερα, όταν παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία. Στη Γερμανία αυτά... όχι βέβαια πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα!

Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν και άλλες κοπέλες με ευαισθησίες για τα ζωάκια και τη μεταχείρισή τους! Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω τις βλακείες του τύπου "Οι Άγγλοι μόνο για τα ζώα νοιάζονται και αγνοούνε τον άνθρωπο!", λες και οι Έλληνες νοιάζονται είτε για τα ζώα είτε για τον άνθρωπο! Εγώ πάντως είμαι μια από εκείνες τις "τρελές" που έχει σχεδόν η κάθε γειτονιά της Αθήνας που κατεβαίνω κάθε βράδυ κάτω για να ταίσω τα αδέσποτα, και συγκινούμαι με την αγάπη και την τρυφερότητα που μου δίχνουνε...

Όχι, καρμπόν εννοούσα! αυτό που βάζουνε κάτω από το χαρτί για να βγάλουνε αντίγραφο!!! :lol::lol::lol: Πλάκα κάνω!!! γράψε λάθος!!! γρήγορη πληκτρολόγηση γαρ!!! :oops::oops:

Κι εγώ έχω υιοθετήσει τα αδέσποτα της γειτονιάς. Κι όταν ήμουν στο Ισραήλ τα ίδια. Η τρελή γατού της γειτονιάς!!! :lol::lol::lol:

Rosie και Αγλαΐα παρακολουθώ καιρώ τις δημοσιεύσεις σας σχετικά με την διατροφή και θα ήθελα τα φώτα σας μιας και το έχετε ψάξει το θέμα τόσο πολύ. 15 χρόνια τώρα ταλαιπωρούμε με χρόνια ιγμορίτιδα η οποία σε περιόδους ιώσεων μου προκαλεί βρογχίτιδα. Για ένα διάστημα εξι χρόνων μπορώ να πω ότι ανάσανα αφού έκανα χειρουργείο (διάφραγμα και καυτηριασμός στις ρινικές κόγχες) αλλά το πρόβλημα επανήλθε . Πριν την επέμβαση όπως καταλαβαίνεται πήγαινα από γιατρό σε γιατρό και εννοείται με μπούκωναν στην αντιβίωση πράγμα που με οδήγησε στο νυστέρι ως έσχατη λύση. Πριν δύο χρόνια που ξαναπαρουσιάστηκε το πρόβλημα ήμουν έγκυος κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να μου χορηγήσουν αντιβίωση οπότε και αντιμετώπιζα το πρόβλημα με πιο πρακτικούς τρόπους. Συζήτησα το θέμα πρόσφατα με έναν γιατρό γιατί είχα πολύ έντονο βήχα (βρογχίτιδα) και μου συνέστησε χρήση ενός σκευάσματος που περιέχει μόνο εκχύλισμα κυκλάμινου το οποίο μέχρι στιγμής μου προκαλεί έντονη καταρροή αλλά ελάχιστη ανακούφιση. Αν έχετε συναντήσει στα άρθρα που διαβάζετε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει παρακαλώ μοιραστείτε το μαζί μου γιατί προσπαθώ να ενημερωθώ σχετικά με τις εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας.

Σε ποια γειτονιά τηνς Αθήνας είσαι γιατί στο Γεράκα ειμαί εγώ η τρελή :):)

ΚΡΙΣΤΙΝΑ ο Δρ. Μερκόλα έχει πάρα πολλές πληροφορίες για το πρόβλημα αυτό (όπως και για όλα τα προβλήματα φυσικά :) ). Κάνε ένα search στο site του για sinus και θα δεις.

Μπορείς να αρχίσεις μ' αυτά:

http://blogs.mercola.com/sites/articles/archive/2004/04/07/sinus-infections-part-two.aspx

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/12/29/are-antibiotics-useless-for-sinus-infections.aspx

Είχε ο άντρας μου αυτό το πρόβλημα παλιά, όχι όμως κάτι το σοβαρό, και το είχα ψάξει λιγάκι. Το πρόβλημα με τα βότανα είναι ότι συνήθως καταπολεμούνε το σύμπτωμα και ανακουφίζουνε, αλλά δεν καταπολεμούνε την αιτία του οποιουδήποτε προβλήματος.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση

Mαρούσι ε οκ ανακουφίστηκα γιατί δύο τρέλες που ταΐζουν αδέσποτα θηλάζουν τα παιδιά τους και ανακυκλώνουν είναι πολύ για μια γειτονιά μέχρι που μπορεί να το πούνε και μόδα ... :)

Κριστίνα, ωμοφαγία, νηστειοθεραπεία κλπ x-treeme καταστάσεις είναι σωτήριες.

Ξεχνάς η περιορίζεις στο ελάχιστο όλα τα ανθυγιεινά (άσπρη ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, λάδια που δεν είναι παρθένα και ψυχρής πίεσης, προϊόντα με συντηρητικά, αντιοξιοδωτικά, βελτιωτικά γεύσης). Αυτό βγάζει από το παιχνίδι όλα τα φαγητά που έχουν καμένα λιπη (τηγανητά, ψητά φούρνου, μαγειρευτά κατσαρόλας που το λάδι μπαίνει στην αρχή...), τα ζυμαρικά και τα ψωμιά από άσπρο αλεύρι, όσα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη και πολλά από τα συσκευασμένα.

Από αυτά που θεωρούνται υγιεινές τροφές τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά είναι οι πρώτοι ένοχοι.

Ξεκίνα να διαβάζεις Παπαγιαννόπουλο για να δεις ότι είναι δυνατό να επιβιώσεις με πολύ λιγότερα από όσα νομίζεις:

http://www.bis.gr/nist/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=32

Είναι ένα καλό αρχικό σοκ! :lol:

Οι μέθοδοι του Παπαγιαννόπουλου δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες εξ ολοκλήρου. Όπως οι περισσότεροι γιατροί έτσι και αυτός είναι της εμπειρίας και της παρατήρησης. Ανεξάρτητα από το αν τον ακολουθήσεις ή όχι, νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή στα ελληνικά για να δεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος που επιβιώνει με 3 μέρες αποχή από το φαγητό και ελάχιστη κατανάλωση νερού. Άρα εσύ που θα τρως φρούτα και σαλάτες και λίγο μαγειρεμένο φαγητό μπορείς να νιώθεις προνομιούχα! :lol:

Πίστεψε με είναι τόσο ενοχλητικό αυτό που βιώνω που θα μπορούσα να τρέφομαι και με αέρα κοπανιστό αν μου έλεγαν ότι θα δω μια άσπρη μέρα. Εδώ κόψαμε το τσιγάρο και τον καφέ την διατροφή δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε - άσε που πρέπει να χάσουμε και 5 κιλά.

Ευχαριστώ πολύ πολύ

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...