Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Καθαριότητα στα δημόσια νηπιαγωγεία

Recommended Posts

Η κόρη μου θα πάει του χρόνου προνήπιο και θα ήθελα τις εμπειρίες σας από την καθαριότητα στα δημόσια νηπιαγωγεία. Πιο είναι το τυπικό (νομικά αλλά και τι συνηθίζεται), και, εκτός αυτού, υπάρχουν περιπτώσεις που σύλλογοι γονέων βοηθάνε με κάποιον τρόπο στην καθαριότητα; Εκτός από την αίθουσα και την αυλή, τι γίνεται με τις τουαλέτες; Καθαρίζονται και κατά τη διάρκεια της μέρας και διασφαλίζεται η σωστή υγιεινή των παιδιών (πχ πλύσιμο χεριών) όταν τις επισκέπτονται;

Διαφημίσεις

Θα σου πω την εμπειρία μου ως νηπιαγωγός.

Εξαρτάται από το άτομο που θα καθαρίζει.

Υπήρξε χρονιά που αλλάξαμε 4 καθαρίστριες. Η πρώτη έβαζε το παιδί της (νήπιο) να καθαρίζει το σχολείο και εκείνη καθόταν (δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούμε παιδική εργασία). Η δεύτερη δεν έκανε τίποτα (ερχόταν με γόβες να κάνει δουλειά). Η τρίτη έφυγε γιατί δεν την ικανοποιούσαν τα χρήματα (η αλήθεια έιναι ότι πάει με τον αριθμό των αιθουσών και ήταν για 4 αίθουσες, 2 κουζίνες και τουαλέτες πε΄ριπου 150 ευρώ το μήνα). Η τέταρτη ήταν μια απίστευτα καλή γυναίκα που έκανε απίστευτη δουλειά. Για ένα διάσημα, μάλιστα, ανάμεσα στην 3η και στην 4η ήμασταν χωρίς καθαρίστρια, με ο,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και με πολλές καταγγελίες από τους γονείς στον προϊστάμενο, γιατί δεν καθαρίζαμε εμείς το σχολείο (ποτέ, βέβαια, δεν προσφέρθηκαν οι ίδιοι οι γονείς).

Κανονικά απαγορεύεται να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου άτομο χωρίς άδεια από τη διεύθυνση, και αυτό περιλαμβάνει και τις καθαρίστριες. Έτσι, οφείλουν να έρχονται με τη λήξη του ωραρίου.

Τώρα, πολλοί σύλλογοι γονέων, δίνουν κάποια επιπλέον χρήματα και έρχεται και στο διάλειμμα και καθαρίζει τουαλέτες. Αλλά αυτό είναι παράτυπο, και έτσι όπως έχουν γίνει πλέον τα πράγματα με τις ΕΔΕ και τις απειλές απόλυσης, δεν ξέρω πόσες συνάδελφοι θα δεχτούν να κάνουν τα στραβά μάτια και να είναι έκθετες απέναντι στους προϊσταμένους.

Το τελευταίο θέμα που θέτεις, για το πλύσιμο των χεριών....εκεί είναι δουλειά του σπιτιού να μάθει στο παιδί, όπως του μαθαίνει να πηγαίνει τουαλέτα, πώς να πλένει και τα χέρια του μετά. Η νηπιαγωγός τις πρώτες μέρες θα το υπενθυμίσει σε όλα τα παιδιά, αλλά δεν μπορεί ούτε να το λέει σε κάθε παιδί την ώρα που πηγαίνει τουαλέτα, ούτε να είναι μαζί με το κάθε παιδί και να επιβλέπει.

Νομίζω ότι η ενημέρωση σε ζητήματα σωματικής υγιεινής είναι και αρμοδιότητα του σχολείου, πολύ περισσότερο του νηπιαγωγείου, και ευτυχώς οι περισσότερες νηπιαγωγοί έχουν την άποψη αυτή:wink:. Φυσικά δεν πλένουν οι νηπιαγωγοί τα παιδάκια -πώς να τα καταφέρουν άλλωστε?- αλλά τους μιλούν για την καθαριότητα, τα μικρόβια, τους κινδύνους από την τουαλέτα κλπ. Ξέρω ότι σε όλα τα νηπιαγωγεία μιλούν συνέχεια γι αυτό και μάλιστα με πίνακες (τα χαρούμενα δοντάκια), παραμύθια κλπ. Επίσης έχουν το νου τους να πλένονται τα χεράκια, με μία απλή υπενθύμιση, όχι μόνο για την ατομική υγιεινή, αλλά και για την υγιεινή της τάξης. Νομίζω ότι οι περισσότερες νηπιαγωγοί, και για το δικό τους καλό, δίνουν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα. Μετά βέβαια στο Δημοτικό, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ότι έχει μάθει το παιδί μέχρι τότε...

Τώρα αν κάποια νηπιαγωγός φοβάται μήπως της κάνουν ΕΔΕ επειδή επέτρεψε να μπει το διάλειμμα καθαρίστρια στις τουαλέτες, τι να πω? Θα την ανακηρύξουμε 'δημόσια υπάλληλο της δεκαετίας'. Ούτε ο Weber, όταν ανέλυε το γραφειοκρατικό μοντέλο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια παρερμηνεία :lol::lol::lol:.

Στα περισσότερα νηπιαγωγεία δεν έρχεται καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν προβλέπεται. Στην καλύτερη περίπτωση να έρθει μόλις σχολάσει το κλασικό και να κάνει ένα περασματάκι στα γρήγορα τις λεκάνες και το πάτωμα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε έχουν κατουρήσει πενήντα παιδιά τουλάχιστον μία φορά το καθένα σε 3; άντε τέσσερεις λεκάνες.

Για τα χέρια το λέμε και το ξαναλέμε. Αν η τουαλέτα είναι κοντά εγώ προσωπικά τα πάω όλα μαζί εντελώς χιτλερικά για να επιβλέπω (δε βλέπω τα παιδιά ούτε το ένα το άλλο, αλλά είμαστε στη σειρά και περιμένουμε να τελειώσουν οι προηγούμενοι χωρίς να κοιτάμε). Επίσης ο αρχηγός της ημέρας είναι και εκείνος που τους βάζει σαπούνι στα χέρια μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό, οπότε αν μη τι άλλο στάνταρ πλένουν τα χέρια. Φέτος που η τουαλέτα είναι μακριά και δεν έχουμε επίβλεψη, πολλές φορές τα ξαναστέλνω στους νιπτήρες της τάξης να πλύνουν τα χέρια τους.

Επίσης αν συμβεί "ατύχημα" (κατούρημα, εμετός, αστοχία) άστα βράστα. Καμία καθαρίστρια δεν έρχεται να το μαζέψει με τα λεφτά που παίρνουν. Οπότε ή παρατάς την τάξη και ασχολείσαι με το ατύχημα ή υποχρεώνεις τη μαμά του παιδιού να το κάνει αν μένει πολλή ώρα για να σχολάσουμε. Σούπερ έ;

Μην περιμένετε καθαριότητα όσο το καθεστώς είναι αυτό που περιγράφει η emmaki και όχι δεν είναι καθόλου αστείο να περάσεις ΕΔΕ γιατί η καθαρίστρια παίρνει μαύρα χρήματα.... για να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη από πλευράς υγιεινής.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Νομίζω ότι οι περισσότερες νηπιαγωγοί, και για το δικό τους καλό, δίνουν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα. Μετά βέβαια στο Δημοτικό, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ότι έχει μάθει το παιδί μέχρι τότε...

Αν και έχει βελτιωθεί η κατάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέμα "δημόσια τουαλέτα" μεγάλοι και μικροί, πάλι νομίζω ότι στη βάση του έχει να κάνει με το ποιος περιμένουμε να καθαρίσει όταν έχουμε μπει σε ολοκάθαρη τουαλέτα και την αφήνουμε όχι και τόσο καθαρή. Κάποιος άλλος εκτός από εμάς;

Κάποτε ταξίδευα συχνά με αεροπλάνο σε όλη την ευρώπη (ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) και δοκίμασα μεγάλη ντροπή όταν σε ξένης εταιρίας πτήση προς Αθήνα μόνο είδα μια επιγραφή με αναλυτικές οδηγίες πώς να καθαρίζει κάποιος την τουαλέτα αφού την χρησιμοποιήσει... Προφανώς οι αεροσυνοδοί δεν είχαν καθήκοντα καθαρίστριας, όπως και οι δασκάλες.

Διαφημίσεις

Εννοείται ότι θα μιλήσουμε για υγιεινή, για "κανόνες" τουαλέτας, θα κάνουμε ζωγραφιέες, πίνακες κανόνων κλπ κλπ κλπ

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ εγώ (και όποιος άλλος συνάδελφος) κάθε φορά που πάει ένα παιδί τουαλέτα να είμαστε εκεί και να βλέπουμε αν ακολουθεί τους κανόνες. Θα το κάνω όταν τα πηγαίνω όλα μαζί (π.χ. πριν το φαγητό).

Και όχι, δεν θεωρώ ότι έιναι κυρίως θέμα του σχολείου. Θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα της οικογένειας και μετά του σχολείου να μάθει στο παιδί να τηρεί κανόνες υγιεινής. Αν μέχρι τα 4 που θα πάει στο προνήπιο δεν έχει μάθει ότι κάθε φορά που πάμε στην τουαλέτα πλένουμε τα χέρια μας, αν δεν βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά στο σπίτι να πλένουν τα χέρια τους, είναι πολύ δύσκολο να το κάνει στο σχολείο.

Μην περιμένετε καθαριότητα όσο το καθεστώς είναι αυτό που περιγράφει η emmaki και όχι δεν είναι καθόλου αστείο να περάσεις ΕΔΕ γιατί η καθαρίστρια παίρνει μαύρα χρήματα.... για να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη από πλευράς υγιεινής.

Δεν μιλάω μόνο για τα μάυρα χρήματα, που είναι πολύ σοβαρό.

Μιλάω και για την παρουσιά τρίτου ατόμου (που δεν ξέρουμε ποιος είναι απλά μαντεύουμε ότι δεν είναι "κακός") στο σχολείο. Πολλές φορές οι γονείς δεν συμφωνούν στο πρόσωπο που έχει προσληφθεί, και οι καταγγελίες είναι το πιο εύκολο για να γίνουν (και έχουν γίνει)!

Εννοείται ότι θα μιλήσουμε για υγιεινή, για "κανόνες" τουαλέτας, θα κάνουμε ζωγραφιέες, πίνακες κανόνων κλπ κλπ κλπ

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ εγώ (και όποιος άλλος συνάδελφος) κάθε φορά που πάει ένα παιδί τουαλέτα να είμαστε εκεί και να βλέπουμε αν ακολουθεί τους κανόνες. Θα το κάνω όταν τα πηγαίνω όλα μαζί (π.χ. πριν το φαγητό).

Και όχι, δεν θεωρώ ότι έιναι κυρίως θέμα του σχολείου. Θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα της οικογένειας και μετά του σχολείου να μάθει στο παιδί να τηρεί κανόνες υγιεινής. Αν μέχρι τα 4 που θα πάει στο προνήπιο δεν έχει μάθει ότι κάθε φορά που πάμε στην τουαλέτα πλένουμε τα χέρια μας, αν δεν βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά στο σπίτι να πλένουν τα χέρια τους, είναι πολύ δύσκολο να το κάνει στο σχολείο.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν τα παιδιά τα ίδια (προφανώς καθοδηγούμενα από τους ίδιους τους γονείς πρώτα) δεν φροντίζουν κάπως για την καθαριότητα, το πρόβλημα σαφώς δεν λύνεται με την καθαρίστρια στο διάλειμμα. Πόσα παιδιά θα προλάβουν να χρησιμοποιήσουν καθαρές τουαλέτες, αν δεχτούμε ότι και τότε δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός; Με μόνη λύση την καθαρίστρια, έχουν κάποιοι μαθητές ελπίδα να χρησιμοποιήσουν καθαρή τουαλέτα αν είναι πρώτοι πρώτοι στο πρώτο διάλειμμα ή εναλλακτικά στην πρώτη επίσκεψη της καθαρίστριας, αν υπάρχει τέτοια επίσκεψη, ενδιάμεσα; Δηλαδή θα φυλάνε καραούλι να μπουν πρώτοι μετά την καθαρίστρια;

Και στο δικό μας σχολείο, μας έχουν προετοιμάσει για τα χειρότερα, δίπλα στο δημοτικό και η μόνη λύση που έχουν σκεφτεί είναι αυτή με την επιπλέον απασχόληση της καθαρίστριας!

Όταν τα παιδιά πήγαν σχολείο πρώτη φορά, τους έδειξα πώς να χρησιμοποιούν πλήρως την τουαλέτα, αλλα εκείνα προφανώς βλέποντας τι θεωρείται φυσικό στο σχολείο, καθιέρωσαν να αφήνουν την τουαλέτα χμ.... κάπως και στο σπίτι! Φαντάζομαι με τον καιρό θα αλλάξει αυτό, αλλά για πόσα παιδιά στο σύνολο ενός σχολείου;

Σε αυτό που λες Αθηνά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον.

Όταν η καθαρίστρια πληρώνεται με την αίθουσα που καθαρίζει και όχι με την ώρα που απασχολείται, όταν στο σχολείο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες για τις ανάγκες των παιδιών (στο τελευταίο νηπιαγωγείο που ήμουν υπήρχαν 3 τουαλέτες για 100 παιδιά και καμία για εκπαιδευτικούς), όταν πολλοί γονείς στο σπίτι δεν ενδιαφέρονται να δείξουν σωστή συμπεριφορά στο παιδί τους (με τη λογική του "ωχ αδερφέ, είναι δουλειά του σχολείου να του το μάθει και της καθαρίστριας να καθαρίζει, ας κάνουν τη δουλειά τους")......

Η κατάσταση δυστυχώς θα διαιωνίζεται.

Του χρόνου, που τα τμήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα καθώς δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί (ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν 2000 προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις βαθμίδες) να δείτε τι έχει να γίνει.........

Δεν μιλάω μόνο για τα μάυρα χρήματα, που είναι πολύ σοβαρό.

Μιλάω και για την παρουσιά τρίτου ατόμου (που δεν ξέρουμε ποιος είναι απλά μαντεύουμε ότι δεν είναι "κακός") στο σχολείο. Πολλές φορές οι γονείς δεν συμφωνούν στο πρόσωπο που έχει προσληφθεί, και οι καταγγελίες είναι το πιο εύκολο για να γίνουν (και έχουν γίνει)!

Ομολογώ ότι αυτό δε μου έχει τύχει, αλλά δε μου κάνει και καμία εντύπωση με όλα αυτά που έχω δει.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Η κατάσταση που περιγράφετε, κορίτσια, ιδίως οι ειδικές του χώρου, είναι πολύ απογοητευτική και αδιέξοδη. Ο νόμος, αν κατάλαβα καλά, αφ' ενός ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των παιδιών απαγορεύοντας την παρουσία τρίτου προσώπου που δεν ελέγχεται, αφ' ετέρου δεν μεριμνά για τα πολύ βασικά, δεν προβλέπει την επαρκή παρουσία καθαρίστριας. (Και δε μ' αφήνει κι εμένα ως γονιό, με κάποιον -λογικό- τρόπο να τον υποκαταστήσω).

Ένα παιδί, όσο και σωστά καθοδηγημένο να είναι από το σπίτι του, σε τόσο μικρή ηλικία, πιστεύω, μπορεί εύκολα να ξεχαστεί, να μπερδευτεί, να κάνει κάτι λάθος. Πόσο μάλλον που αν κάποιο παιδί δεν είναι μαθημένο, αυτό επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Αυτό δε με τους εμετούς και άλλα έκτακτα περιστατικά (κάποια διάρροια πχ ή ένα ατύχημα με κάτι που λερώνει στην τάξη) μου ακούγεται σαν μεγάλο πρόβλημα, πόσο μάλλον με τις γαστρεντερίτιδες σε "άνθιση" σε τετοιες συνθήκες υγιεινής. Φαύλος κύκλος. (Miriki, αλήθεια, τι εννοείς ότι το καθαρίζει η μαμά; Οταν έρθει να πάρει το παιδί; )

Τελικά, εγώ ως γονιός τι μπορώ να κάνω; Ο νόμος και δε μου δίνει λύσεις και μου δένει τα χέρια; Το συζητάνε γενικά οι γονείς το ζήτημα; Κάνουν κάτι οι σύλλογοι γονέων; (Στα σχολεία από τα οποία έχετε τις εμπειρίες που αναφέρετε, αλήθεια, υπάρχει και δραστηριότητα συλλόγων γονέων ή είναι πιο "χαλαρή" η κατάσταση; )

(Miriki, αλήθεια, τι εννοείς ότι το καθαρίζει η μαμά; Οταν έρθει να πάρει το παιδί; )

Ω, ναι! Εξαρτάται από το πού βρίσκεται το παιδί, τι ακριβώς έχει συμβεί και αν μπορεί να αλλάξει μόνο του, πόσα παιδιά έχεις μέσα στην τάξη, τι φυντάνια είναι (υπάρχουν τμήματα που δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου από την άλλη όχι να βγεις έξω από την τάξη για ώρα) κλπ.

Τώρα οι σύλλογοι γονέων δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Στο σχολείο που είμαι φέτος είναι πολύ δραστήριοι, αλλά και πάλι το θέμα της καθαριότητας δε λύνεται με έναν άνθρωπο ο οποίος επισκέπτεται το σχολείο δύο φορές τη μέρα, θέλει συνεχή παρέμβαση, γιατί ακριβώς είναι μικρά παιδιά.... Οπότε κατά τη γνώμη μου τα μαύρα λεφτά που παίρνει η καθαρίστρια πάλι τσάμπα πάνε. Το πρόβλημα θα έπρεπε να λυθεί κεντρικά με βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά αυτά σε μια άλλη ζωή και χώρα.

Ειλικρινά είναι ο μόνος λόγος που ευελπιστώ του χρόνου να με παίρνει οικονομικά να συνεχίσει ο γιος μου στο ιδιωτικό που είναι φέτος. Γιατί θα μπορώ να τον πάρω μαζί μου (σε άλλο τμήμα) και να ξενοιάσω από δρομολόγια κλπ. Αλλά εφόσον θα είναι προνήπιο καλύτερα να είναι σε καθαρό χώρο....

FLcUp3.png0BQfp3.png

Για παμε παλι απο την αρχη,,,

Μιλαμε για δημοσια νηπιαγωγια σωστα? Ποιος βρισκει, διοριζει, πληρωνει την καθαριστρια?

(παντως και εδω που οι καθαριστηριες ειναι στο μονιμο προσωπικο μπορει να τυχει να μην ειναι καθαρη η τουαλετα ή να χρειαστει να σκουπισει τον εμετο η νηπιαγωγος - μαλιστα εβγαλε μια ανακοινωση ο διευθυντης οτι στα μικρα 2μιση με 4 ειναι υποχρεωμενες να τα βοηθησουν να αλλαξουν)

Την καθαρίστρια την βρίσκει το σχολείο (συνήθως, αν οι νηπιαγωγοί δεν γνωρίζουν την τοπική κοινωνία, την προτείνει κάποιος γονιός ή έρχεται μόνη της και λέει ότι θέλει δουλειά). Την προσλαμβάνει το σχολείο και την πληρώνει το σχολείο ανάλογα με τις αίθουσες που έχει να καθαρίσει (όχι με τις ώρες που θα δουλεύει) και περίπου βγαίνει στα 150 ευρώ το μήνα η αμοιβή της (ανάλογα πάντα με το σχολείο)

Όταν έχεις 25 παιδιά μέσα στην τάξη, χωρίς βοηθό, δεν είναι καθόλου εύκολο να βοηθήσεις τα παιδιά είτε να πλυθούν, είτε να ντυθούν.

Όσο για τα "ατυχήματα"....πολύ μεγάλο κεφάλαιο............

Νομίζω ότι η Miriki έχει προφανώς δίκιο και θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει καθαρίστρια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως γίνεται και στα ιδιωτικά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος. Μιλώντας βέβαια για χρήματα, να πω κάτι αιρετικό. Υποτίθεται ότι υπάρχουν τομείς στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν πολύ περισσότερους εργαζόμενους από ότι πρέπει. Γιατί δεν αποσπούνται κάποιοι σε σχολεία? Έχουν πει επανειλημένως ότι υπάρχουν άνθρωποι με γυμνασιακή μόρφωση σε θέσεις γραφείου. Αυτοί, υπό προυποθέσεις βέβαια, θα μπορούσαν να μετακινηθούν και να καλύψουν πραγματικές ανάγκες.

Όσο για το άλλαγμα των παιδιών, νομίζω ότι όταν μιλάμε για παιδάκια 2.5 και 3 χρονών που λέει η mmdad μιλάμε για βρεφονηπιακό, οπότε νομίζω ότι εκεί τα αλλάζουν οι δασκάλες. Δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν μόνα τους έτσι κι αλλιώς.

Διαφημίσεις

Όλα τα παραπάνω που έγραψαν οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο...ότι ναι δεν αλλάζουμε παιδιά, τα επιβλέπουμε στο πλύσιμο των χεριών, δεν καθαρίζουμε κτλ....Στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αν χρειαστεί κάνουμε όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα...διότι όταν το νηπιαγωγείο μου έμεινε χωρίς καθαρίστρια μια έβδομάδα και κανείς δεν προσφέρθηκε...εννοείται ότι το καθάρισα...όταν συμβεί κάτι μέσα στην τάξη (λερωθεί παιδί, κάνει εμετό)...και δεν μπορεί να έρθει έγκαιρα η μάμά του ..εννοείται ότι θα το βοηθήσω να αλλάξει για να μην νιώσει αμηχανία , αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά να μην είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια...και εννοείται ότι αυτό το χρονικό διάστημα κάνεις την προσευχή σου να μην συμβεί τίποτα γιατί δεν πρόκειται να σε καλύψει κανένας.

στο ελληνικό νηπιαγωγείο τα παιδιά είναι πάνω από 4 οπότε ξέρουν κανονικά να αλλάζουν μόνα τους. όταν στέλνεις όμως σε αυτή την ηλικία το παιδί σου στο νηπιαγωγείο και τα βράδυα του φοράς ακόμα πάνα... νομίζω πως και οι απαιτήσεις ως προς την καθαριότητα της τουαλέτας με βάση το τι προβλέπει η νομοθεσία είναι ή θα έπρεπε να είναι ανάλογες...

vyLxp3.pngG7Azp3.png

Η κόρη μου θα πάει του χρόνου προνήπιο και θα ήθελα τις εμπειρίες σας από την καθαριότητα στα δημόσια νηπιαγωγεία. Πιο είναι το τυπικό (νομικά αλλά και τι συνηθίζεται), και, εκτός αυτού, υπάρχουν περιπτώσεις που σύλλογοι γονέων βοηθάνε με κάποιον τρόπο στην καθαριότητα; Εκτός από την αίθουσα και την αυλή, τι γίνεται με τις τουαλέτες; Καθαρίζονται και κατά τη διάρκεια της μέρας και διασφαλίζεται η σωστή υγιεινή των παιδιών (πχ πλύσιμο χεριών) όταν τις επισκέπτονται;

θα ηθελα να σε προετοιμασω γιανα μην σου ερθει τιποτα ξαφνικο οπως εγινε με εμενα!

λοιπον εμενα η κορη μου φετος παει προνηπια ειναι 4,5χ .Ευτυχως κληρωθηκαμε στο νηπιαγωγειο κι ετσι γλιτωσαμε τα 250ε! Ειναι πολυ ωριμο παιδακι,ευσωμη ,μιλησε πολυ νωρις(τραγουδια,χρωματα κ μετρημα στα 1,5χρ) κ καθαρισε κ νωρις (3μηνες πριν τα 3χρ) κ αμεσως χωρις μεταβατικα σταδια με γιογιο,με πανες βρακακι η' βραδινη διουρηση.

Ομως το κτιριο ειναι πολυ παλιο!Το νηπιαγωγειο ειναι δυο ισογειες αιθουσες απο την πισω πλευρα του κτιριου του δημοτικου.Μαλλον ηταν αποθηκες. Κ το καλυτερο ειναι οτι οι τουαλετες ειναι ξεχωριστα απο το κτιριο, σε αλλο κτισμα στην αυλη του σχολειου περιπου στα 200μ

(περνας μια μεγαλη αυλη δημοτικου δηλ με γηπεδο μπασκετ κ εχτρα χωρο), ειναι τουρκικες, ειναι δυο για κοριτσια κ δυο για αγορια, κ ειναι κοινες με το δημοτικο...

Τα παιδακια δεν προλαβαινουν να πανε ως εκει κ τα κανουν πανω τους! η δασκαλα φυσικα δεν μπορει ναφησει τα υπολοιπα κ να τα συνοδευσει ως εκει ακομη κ να βρεχει καταρρακτωδως !.. χαρτι λιγες φορες εχει...

και αν ειναι μεσα παιδια δημοτικου,τα μικρα φοβουνται να μπουν κ τα κανουν πανω τους....

η κορη μου εμαθε αναγκαστικα να σκουπιζεται (ηταν 4κ 1μηνος το σεπτεμβρη), αλλα' δεν μαθαμε κ να προλαβαινουμε με κουμπια...

μονο φορμες κ κολαν της φοραω..

το σοκ το επαθα γιατι περυσι πηγαινε σε ιδιωτικο παιδικο κ ειχε καθαροτατες παιδικες μικρες τουαλετες διπλα στην αιθουσα κ οι δασκαλες την συνοδευαν .την ξεκουμπωναν κ την σκουπιζαν.....

Και εδω που το νηπιαγωγιο αρχιζει απο τα 3 (2μιση αν ειναι καθαρα) τα παιδια μπορουν να αυτο εξυπηρετηθουν δηλαδη να πανε τουαλεττα και να ανεβοκαταβασουν τα βρακια τους. Αυτο ομως απο το να φτανουν και τα κουτια μεσα στα οποια τα ρουχα τους δεν ειναι το ιδιο. Αλλωστε δεν ειναι μονο να κατουρηθει και να θελει αλλαγμα. Την παρασκευη που εκαναν δραστηριοτητες για την μερα του νερου τους ξεφυγε μια λεκανη και γιναν 3 μουσκεμα. Δεν επρεπε να τα βοηθησουν να αλλαξουν? Επρεπε να πανε οι γονεις?

Γενικα θα ηθελα να πω κατι πανω σε αυτο το θεμα στις φιλες εκπαιδευτικους. Μπορει οι μαμαδες να ειμαστε υπερβολικες. Ομως πολλες απο εσας ειστε ηδη μαμαδες ή θα γινεται οταν το θελησετε. Αν ειστε διορισμενες στο Μενιδι και το παιδι σας παει σχολειο στον Πειραια αν λερωθει δεν θα θελατε να το βοηθσουν να αλλαξει? Θα θελατε να περιμενει βρεγμενο μεχρι να σχολασετε (γιατι φυσικα δεν μπορειτε να φυγεται απο την θεση σας - ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορει να φευγει συνεχια ακομη και απο το τσιφλικη του) και να φτασετε στο σχολειο του παιδιου 3 ωρες μετα? Ξερω οτι οι περισσοτερες απο εσας τα βοηθατε τα παιδακια γιατι δεν δειχνεται αναισθητες, μην μας δημιουργειται λοιπον κακη εντυπωση.

Στο θεμα του ποιος προσλαβανει την καθαριστηρια ρωτησα γιατι μου φαινεται παραλογο ενα ατομο που πληρωνεται απο το σχολειο να μην μπορει να μπει.

Πρακτικα ομως ειναι πολυ δυσκολη η υποθεση. εκτος αν καποιος καθαριζει αμεσως μολις χρησιμοποιηθει η τουαλεττα και πριν μπει το επομενο παιδακι. Εμας για τα μικρα ειναι 4 λεκανες για 70 παιδακια (στο δημοτικο θα ειναι χειροτερη η αναλογια αν και τα αγορια πιστευω οτι χρησημοποιουν τις ορθιες). ειναι δυνατον να ειναι παντα καθαρες? πχ πριν το φαγητο που τα πανε ολα στην τουαλλετα?

και μηπως τελικα οι μαμαδες τα κανουμε πιο θαλασσα? Συνηθως οι αντρικες τουαλλετες ειναι πιο καθαρες γιατι εμεις για να μην ακουμπησουμε πουθενα αστοχουμε. Εμεις βαζουμε τα παιδια μας να πατησουν στο καθισμα στην τουαλεττα της καφετεριας...

Άλλο τι ορίζει ο νόμος και άλλο τι κάνουμε στην πράξη...διότι όταν το νηπιαγωγείο μου για μια εβδομάδα έμεινε χωρίς καθαρίστρια και κανένας δεν προσφέρθηκε ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το καθάρισα ...και όταν κάποιο παιδί λερωθεί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα το βοηθήσω να αλλάξει για να μην νιώσει αμήχανα αλλά και για να μην αηδιάσουν τα άλλα παιδιά θα καθαρίσω το χώρο, ... και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν λερωθεί η τουαλέτα θα την καθαρίσω και δεν θα περιμένω την καθαρίστρια όταν φύγουν τα παιδιά (θα μας πάρει η μπόχα μέχρι τότε!!)και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι κάνω και την προσευχή μου όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω μην χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί και δεν το προλάβω..και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στο μονοθέσιο είμαι μια καιμοναδική για όλες τις δουλειές (και καθαρίζω και διδάσκω και κάνω και τα γραφιοκρατικά...κοινώς κάνω τα πάντα και συμφέρω... από άποψη οικονομική!!)

Άλλο τι ορίζει ο νόμος και άλλο τι κάνουμε στην πράξη...διότι όταν το νηπιαγωγείο μου για μια εβδομάδα έμεινε χωρίς καθαρίστρια και κανένας δεν προσφέρθηκε ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το καθάρισα ...και όταν κάποιο παιδί λερωθεί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα το βοηθήσω να αλλάξει για να μην νιώσει αμήχανα αλλά και για να μην αηδιάσουν τα άλλα παιδιά θα καθαρίσω το χώρο, ... και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν λερωθεί η τουαλέτα θα την καθαρίσω και δεν θα περιμένω την καθαρίστρια όταν φύγουν τα παιδιά (θα μας πάρει η μπόχα μέχρι τότε!!)και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι κάνω και την προσευχή μου όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω μην χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί και δεν το προλάβω..και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στο μονοθέσιο είμαι μια καιμοναδική για όλες τις δουλειές (και καθαρίζω και διδάσκω και κάνω και τα γραφιοκρατικά...κοινώς κάνω τα πάντα και συμφέρω... από άποψη οικονομική!!)

Η φράση κλειδί είναι "κάνω την προσευχή μου". Γιατί αν την ώρα που πας σε έναν πιο απομονωμένο χώρο για να αλλάξεις το παιδί (γιατί σίγουρα δεν μπορείς να του αλλάζεις ρούχα στη μέση της αίθουσας), ένα άλλο ανέβει σε μια καρέκλα και πέσει και σπάσει το χέρι του ή ανοίξει το κεφάλι του.....απλά αλίμονο σου (και αλίμονο μου, και αλίμονο όλων των συναδέλφων που το κάνουμε)!

Επίσης, αλίμονο σου (μου) αν πέσεις σε μυστήριο γονιό, και πει ότι έπιασες το παιδί κάπου που δεν έπρεπε. Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας! Για το λόγο αυτό στα Αγγλικά σχολεία απαγορεύεται αυστηρα οι εκπαιδευτικοί να ακουμπάνε τα παιδιά (καμία σωματική επαφή).

Μπορεί να έχεις όλη την καλή διάθεση και τελικά να βρεθείς (βρεθώ) τόσο μπλεγμένη που δεν θα μπορείς να ξεμπλέξεις!!!!!

Και εδω που το νηπιαγωγιο αρχιζει απο τα 3 (2μιση αν ειναι καθαρα) τα παιδια μπορουν να αυτο εξυπηρετηθουν δηλαδη να πανε τουαλεττα και να ανεβοκαταβασουν τα βρακια τους. Αυτο ομως απο το να φτανουν και τα κουτια μεσα στα οποια τα ρουχα τους δεν ειναι το ιδιο. Αλλωστε δεν ειναι μονο να κατουρηθει και να θελει αλλαγμα. Την παρασκευη που εκαναν δραστηριοτητες για την μερα του νερου τους ξεφυγε μια λεκανη και γιναν 3 μουσκεμα. Δεν επρεπε να τα βοηθησουν να αλλαξουν? Επρεπε να πανε οι γονεις?

Γενικα θα ηθελα να πω κατι πανω σε αυτο το θεμα στις φιλες εκπαιδευτικους. Μπορει οι μαμαδες να ειμαστε υπερβολικες. Ομως πολλες απο εσας ειστε ηδη μαμαδες ή θα γινεται οταν το θελησετε. Αν ειστε διορισμενες στο Μενιδι και το παιδι σας παει σχολειο στον Πειραια αν λερωθει δεν θα θελατε να το βοηθσουν να αλλαξει? Θα θελατε να περιμενει βρεγμενο μεχρι να σχολασετε (γιατι φυσικα δεν μπορειτε να φυγεται απο την θεση σας - ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορει να φευγει συνεχια ακομη και απο το τσιφλικη του) και να φτασετε στο σχολειο του παιδιου 3 ωρες μετα? Ξερω οτι οι περισσοτερες απο εσας τα βοηθατε τα παιδακια γιατι δεν δειχνεται αναισθητες, μην μας δημιουργειται λοιπον κακη εντυπωση.

Μια χαρά τα λές. Μπράβο!

Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να αφήνουμε ένα παιδάκι να ξευτιλίζεται και να ντρέπεται γιατί πχ τα έκανε πάνω του ή έκανε εμετό, αλλά η δασκάλα δεν αναλαμβάνει να το καθαρίσει μέχρι να έρθει ο γονιός του, ο οποίος μπορεί να είναι στη δουλειά και να κάνει 1 ώρα να φθάσει, αν μπορέσει να φύγει νωρίτερα.

Ή δεν αναλαμβάνει η δασκάλα να ξεκουμπώσει το κουμπί για να πάει το παιδάκι τουαλέτα, ή το κάνει βρίζοντας τους γονείς που του έβαλαν ρούχα με κουμπιά.

Έχω ακούσει πάντως "εκπαιδευτικούς" να μιλούν τόσο απαξιωτικά για τα παιδιά και τους γονείς τους που έχω φρικάρει.

Ναι σε ένα τέλειο κράτος με τέλειες υποδομές, η δασκάλα δεν θα ασχολιόταν με τίποτα άλλο πέρα από τη διδασκαλία και αυτό θα ήταν το σωστό. Στις συνθήκες που ζούμε όμως είναι μάλλον ουτοπικό.

Και για να μιλήσω για την αρχική ερώτηση, στο δικό μας σχολείο είμαι ικανοποιημένη.

Οι τουαλέτες είναι σε φυσιολογική κατάσταση, υπάρχει καθαρίστρια την ώρα που γίνεται το μάθημα (να πω την αλήθεια δεν ξέρω ακριβώς τι ώρα έρχεται), υπάρχει πάντα χαρτί, μωρομάντηλα, πετσετούλες κτλ

Και η δασκάλα αν και μας είχε κάνει αρχικά κατήχηση να βάζουμε ευκολοφόρετα ρούχα κτλ κτλ, βλέπω ότι είναι πολύ εντάξει σε πολλά θέματα.

πιστευω οτι η λεξη κλειδι ειναι "δημοσιο" !!

και για την καθαριοτητα και για τις εγκαταστασεις και για την "διαθεση" -"προσωπικοτητα" της δασκαλας!

η δημοσια υπαλληλος γιατι να τρεξει κ να καθαρισει κ να κανει κατι παραπανω?

το λεει η εγκυκλιος στα καθηκοντα της?

θα παρει παραπανω?

θα την διωξουν αν δεν το κανει μηπως???

και στο δικο μας νηπιαγωγειο αφησαν βρεγμενο το παιδακι χειμωνιατικα γιατι ειπε ο νηπιαγωγος οτι ηταν κοντα στο σχολασμα...

δεν ηταν υποχρεωμενος φυσικα!

αν ομως ολοι αυτοι ειχαν τον εργοδοτη που θα τους επιπληττε για να μην χασει πελατεια?

αν φοβοντουσαν να μηνχασουν την δουλεια τους? ποσοι ανεργοι νηπιαγωγοι κ βρεφονηπιοκομοι υπαρχουν!

θα επρεπε να τα κανουν ολα! να χαμογελανε!κ να νιωθουν κ τυχεροι που εχουν δουλεια με τοση ανεργια.κ τι δουλεια!μονο πρωινη κ πενθημερη!δωρο θεου!!

κ ο ιδιωτης δεν αφηνει βρωμικες τις τουαλετες κ τα παιδια μας γιατι τον βλεπω να κλεινει τωρα που τελειωσε το εσπα κ δεν εχει ο κοσμος λεφτα!!