Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αυτισμός ή κάτι άλλο;

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες τις μανούλες. Είμαι νέο μέλος, παρόλα αυτά σας διαβάζω αρκετά χρόνια καθώς βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα όσα γράφετε εδώ.

Είμαι 26 χρονών και δεν είμαι μανούλα. Είμαι δασκάλα αγγλικών σε παιδάκια δημοτικού.

Τους τελευταίους μήνες έχω αναλάβει 2 αδελφάκια (αγοράκια) 7 και 5,5 ετών, αντίστοιχα. Χωρίς να είμαι παιδαγωγός ή ψυχολόγος, αντιλαμβάνομαι πως κάτι δε πάει καλά με αυτά τα παιδάκια και γι'αυτό θέλω να το μοιραστώ μαζί σας και να διαβάσω απόψεις ή εμπειρίες.

Όσον αφορά τον μεγάλο, κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζω πρόβλημα συνεργασίας. Να επισημάνω πως πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί, αλλά λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Όταν κάνουμε μάθημα η συμπεριφορά του από την αρχή, έως το τέλος είναι αγχωτική. Είναι τρομερά υπερκινητικός, δε κάθεται σε ένα σημείο, κοπανάει τα πόδια του στο τοίχο και συνεχώς μου λέει άσχετα ,με όσα κάνουμε, πράγματα. Πότε μα ποτέ δεν είναι συγκεντρωμένος, ποτέ δε με κοιτάει, ποτέ δε με προσέχει. Τον έχω πιάσει άπειρες φορές να του λέω κάτι και μόλις τον ρωτήσω, στο επόμενο δευτερόλεπτο, να μου απαντάει ''δε θυμάμαι''.

Ακόμη, οι ζωγραφιές του είναι και αυτές λιγάκι ιδιαίτερες. Έχει εμμονή (εάν το θέτω σωστά) με ιππότες και δράκους. Για παράδειγμα, όταν κάναμε το γράμμα ''y'' και από κάτω είχε να ζωγραφίσει ένα χέρι που παίζει με το ''yo-yo'', στο χέρι ζωγράφισε μια πανοπλία ιππότη, γιατί το χέρι θα το έτρωγε ο δράκος. :?Γενικά με τους ιππότες και τους δράκους έχει ένα θέμα.

Πέρα από αυτό, οι ζωγραφιές τους είναι περισσότερο πολύχρωμες από όσο θα έπρεπε. Είναι δηλαδή ικανός να ζωγραφίσει έναν άνθρωπο με μπλε πόδια, ροζ κεφάλι, κίτρινα χέρια, μωβ μαλλιά και μία πανοπλία. :?

Επίσης, έχει φαντασία παραπάνω απ'όσο θα έπρεπε. Συνεχώς μου λέει ιστορίες για αγρίους.

Ο μικρός, είναι ακόμη πιο ζόρικος. Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο θα πάει δημοτικό και δε ξέρει καν τις εποχές!!!!:shock: Πήγαμε να τις κάνουμε στα αγγλικά και διαπίστωσα πως δε τις ξέρει καν στα ελληνικά. Όταν τον ρώτησα να μού πει τις εποχές, μού έλεγε ''Δευτέρα'', ''Ιούνιος''.....

Για να τις μάθουμε κάναμε μια εβδομάδα (στα ελληνικά πάντα) και όταν άρχιζα να του κάνω ερωτήσεις του τύπου: ''Τί καιρό κάνει το χειμώνα;'', ''Τί κάνουμε το καλοκαίρι;'', ''Τί εποχή έχουμε τώρα;'', μου απαντούσε άσχετα!!! Όταν λέω άσχετα εννοώ άσχετα. Σε σημείο που να μού έρχεται να βάλω τα κλάματα από την απόγνωσή μου. Και πάνω που ψιλομάθαμε τις εποχές και αρχίσαμε δειλά-δειλά να τις κάνουμε στα αγγλικά, τις ξέχασε στα ελληνικά και τις μπέρδεψε και στα αγγλικά! Δηλαδή ένα δράμα :-(

Επιπρόσθετα, είναι κι εκείνος πολύ υπερκινητικός, δε βάζει τον ποπό του σε ένα σημείο, μού λέει άσχετα, δε θυμάται τίποτα. Π.χ. μια μέρα είπαμε να φτιάξουμε κουλουράκια με σκοπό να μάθουμε το butter, sugar,egg... βασικά, απλά πραγματάκια δηλαδή. Τού έδειχνα βούτυρο και τού έλεγα ''butter'' και αμέσως μετά έλεγα ''Φέρε μου το butter'' και δεν ήξερε ποιό είναι :shock::?

Τα χρώματα και τα νούμερα τα έκανε με τη περσινή του δασκάλα στα αγγλικά και τα έμαθε φέτος. 1 χρόνο για να μάθουμε one, two, three....ten και white, black, pink, brown, red, green.

Από όσο ξέρω η μαμά τους τα πάει σε λογοθεραπευτή, αλλά δε νομίζω πως χρειάζονται κάτι τέτοιο τα παιδάκια αυτά. Με τη περσινή τους δασκάλα που μιλάω (πολύ έμπειρη κυρία) μού είπε στις αρχές που ανέλαβα εγώ, πως τα παιδάκια αυτά έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά δε ξέρει ακριβώς και η ίδια τί.

Η μαμά τους μια μέρα μού είχε πει πως, έαν τα παιδιά της δε μαθαίνουν δε φταίω εγώ.

Σε αυτά τα παιδάκια είτε πάω, είτε όχι, ένα και το αυτό. :-( Και απογοητεύομαι τόσο πολύ, γιατί δε ξέρω εάν εγώ κάνω κάτι λάθος. Αλλά με τα άλλα παιδάκια που έχω, έχουμε φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικό, για την ηλικία τους, επίπεδο.

Η αδερφή μου είναι ειδική παιδαγωγός και της έχω συζητήσει και μου έχει πει πως ο μεγάλος της φαίνεται για αυτισμό τύπου asperger και ο μικρός περισσότερο για μαθησιακή δυσκολία.

Εσείς τί έχετε να πείτε;

Ευχαριστώ και συγγνώμη για το σεντόνι μου :-D

g2h4p3.png

Διαφημίσεις

Ακόμη, οι ζωγραφιές του είναι και αυτές λιγάκι ιδιαίτερες. Έχει εμμονή (εάν το θέτω σωστά) με ιππότες και δράκους. Για παράδειγμα, όταν κάναμε το γράμμα ''y'' και από κάτω είχε να ζωγραφίσει ένα χέρι που παίζει με το ''yo-yo'', στο χέρι ζωγράφισε μια πανοπλία ιππότη, γιατί το χέρι θα το έτρωγε ο δράκος. :?Γενικά με τους ιππότες και τους δράκους έχει ένα θέμα.

Πέρα από αυτό, οι ζωγραφιές τους είναι περισσότερο πολύχρωμες από όσο θα έπρεπε. Είναι δηλαδή ικανός να ζωγραφίσει έναν άνθρωπο με μπλε πόδια, ροζ κεφάλι, κίτρινα χέρια, μωβ μαλλιά και μία πανοπλία. :?

Επίσης, έχει φαντασία παραπάνω απ'όσο θα έπρεπε. Συνεχώς μου λέει ιστορίες για αγρίους.

Σχετικα με αυτο το κομματι, δεν ξερω τι λενε οι ειδικοι αλλα απο τη δικη μου εμπειρια δε βρισκω κατι περιεργο η αφυσικο. Δεν καταλαβαινω δλδ τι εννοεις με το περισσότερο πολύχρωμες από όσο θα έπρεπε. Τα παιδια δεν λειτουργουν ζωγραφιζοντας ρεαλιστικα και το να εχουν φαντασια και να την εκφραζουν ειναι καλο. Σιγουρα επηρρεαζονται απο οσα ακουν και βλεπουν εξου και τα θεματα και οι ιστοριες. Ειδικα τα αγορια αγαπουν αυτα τα πολεμικα θεματα.

Περισσοτερο ανησυχω δλδ με την ελλειψη φαντασιας και χρωματων σε ενα παιδι παρα το αντιθετο. Καπου ειχα δει ενα αρθρο στα ιταλικα επεξηγηματικο των ζωγραφιων τους. Αν υπαρχει εντονη βια στις ζωγραφιες με αιματα και σφαγες, ανησυχεις και το ψαχνεις, αν μη τι αλλο πρεπει να ελεγθει τι παρακολουθουν στην τηλεοραση.

Οσον αφορα τη συμπεριφορα τους σιγουρα υπαρχουν θεματα, αλλα ειναι δουλεια των γονιων. Λογικα το ξερουν, δυσκολο να το κουβεντιασεις φανταζομαι. Βεβαια αν εχουν διαγνωσει κατι θα επρεπε να στο ειχαν πει. Μαλλον χρειαζονται δασκαλο που εχει ειδικευθει στην ειδικη αγωγη.

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Σχετικα με αυτο το κομματι, δεν ξερω τι λενε οι ειδικοι αλλα απο τη δικη μου εμπειρια δε βρισκω κατι περιεργο η αφυσικο. Δεν καταλαβαινω δλδ τι εννοεις με το περισσότερο πολύχρωμες από όσο θα έπρεπε. Τα παιδια δεν λειτουργουν ζωγραφιζοντας ρεαλιστικα και το να εχουν φαντασια και να την εκφραζουν ειναι καλο. Σιγουρα επηρρεαζονται απο οσα ακουν και βλεπουν εξου και τα θεματα και οι ιστοριες. Ειδικα τα αγορια αγαπουν αυτα τα πολεμικα θεματα.

Περισσοτερο ανησυχω δλδ με την ελλειψη φαντασιας και χρωματων σε ενα παιδι παρα το αντιθετο. Καπου ειχα δει ενα αρθρο στα ιταλικα επεξηγηματικο των ζωγραφιων τους. Αν υπαρχει εντονη βια στις ζωγραφιες με αιματα και σφαγες, ανησυχεις και το ψαχνεις, αν μη τι αλλο πρεπει να ελεγθει τι παρακολουθουν στην τηλεοραση.

Οσον αφορα τη συμπεριφορα τους σιγουρα υπαρχουν θεματα, αλλα ειναι δουλεια των γονιων. Λογικα το ξερουν, δυσκολο να το κουβεντιασεις φανταζομαι. Βεβαια αν εχουν διαγνωσει κατι θα επρεπε να στο ειχαν πει. Μαλλον χρειαζονται δασκαλο που εχει ειδικευθει στην ειδικη αγωγη.

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Οι ζωγραφιές κι εμένα στην αρχή δε μου φαίνονταν περίεργες, αλλά ψάχνοντας στο internet, αλλά και όταν ρώτησα την αδερφή μου, αποτελεί και αυτό μια ένδειξη αυτισμού. Δεν έχω κάνει διάγνωση πως το πιαδί είναι αυτιστικό, προς Θεού, απλά το παρέθεσα ώστε εάν το διαβάσει κάποιος ειδικός ή κάποιος που να γνωρίζει κάτι πάνω σε αυτό να το λάβει υπ' όψιν.:wink:

g2h4p3.png

εγω κοριτσι καποια στιγμη ειχα ενα πιτσιρικι(μουσικη του μαθαινα)πανεξυπνο...το θεμα ηταν οτι ενω μπορουσε να μου παιξει ολα τα τραγουδακια που του εδειχνα,δεν μπορουσε να βρει σε μια σελιδα ποιες νοτες π.χ. ηταν ιδιες...η ειχανε ιδιο σχημα!ενω δηλαδη ηταν φοβερα οπτικος τυπος δεν μπορουσε να συνδιασει αυτο που βλεπει με το ονομα του η με στο σχημα του!κι αυτος μου εφτιαχνε και μου εφερνε "περιεργες" ζωγραφιεςηταν τρομερα ανησυχος δεν καθοταν πανω απο 1 λεπτο στην ιδια θεση...υπερκινητικοτατος!!!

τελος παντων επειδη κι εγω δεν ειμαι ειδικη,ρωτησα μια φιλη που εχει τελειωσει παιδαγωγικο για ειδικες αναγκες ,και μου ειπε πως συνηθως αυτα τα παιδακια ειναι δυσλεκτικα...ο αυτισμος ειναι αλλο..αυτα συνηθως κολλανε με μια λεξη και την λενε συνεχεια,η κανουν κινησεις επαναλαμβανομενες προς πισω το σωμα και τετοια!.!!!καμια φορα εχουν κοινα σημεια!

παντως οντως ειναι δυσκολο να πεις στους γονεις οτι το παιδι εχει καποιο θεμα...δεν το δεχονται καλα!αντιδρουν!εγω στη θεση σου θα εκανα οτι μπορουσα στο δικο μου κοματι και απο κει και περα θα το δουνε και στο σχολειο οτι κατι πρεπει να κανουν!

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Νομίζω ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί κάποιος να βγάλει διαβάζοντας μία απλή περιγραφή συμπεριφορών. Ακόμα και οι ειδικοί χρειάζονται χρόνο και τετ-α-τετ συνάντηση με το παιδί για να δούνε αν συμβαίνει κάτι. Ενδείξεις αυτισμού υπάρχουν πάρα πολλές και συνήθως είναι πράγματα που έχουμε όλοι στη συμπεριφορά μας. Ο συνδυασμός των ενδείξεων και η ένταση τους είναι που δείχνουν αν όντως υπάρχει κάποιο θέμα που χρήζει προσοχής. Εσύ από τη θέση σου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εφόσον βλέπεις ότι δεν έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τα παιδιά καλό θα ήταν να κάνεις μία κουβέντα με τη μαμά και να τη ρωτήσεις για την πρόοδο τους στο σχολείο και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα εκεί. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος να αναφερθείς σε αυτισμό κλπ ειδικά αφού δεν έχεις ειδικές γνώσεις και απλά κάνεις υποθέσεις. Περιορίσου στα θέματα που αντιμετωπίζεις εσύ με τα παιδιά και στο πώς προσπαθείς να τα επιλύσεις και μέχρι εκεί. Λογικά εφόσον υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι δασκάλες τους θα τις έχουν εντοπίσει και συζητήσει με τη μαμά και σίγουρα και η ίδια θα τις έχει αντιληφθεί. Είναι λογικό να ανησυχείς και πολύ γλυκό που ενδιαφέρεσι απλά πρόσεξε μην ξεπεράσεις τα όρια.

S02fp3.png

LnVyp3.png

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί κάποιος να βγάλει διαβάζοντας μία απλή περιγραφή συμπεριφορών. Ακόμα και οι ειδικοί χρειάζονται χρόνο και τετ-α-τετ συνάντηση με το παιδί για να δούνε αν συμβαίνει κάτι. Ενδείξεις αυτισμού υπάρχουν πάρα πολλές και συνήθως είναι πράγματα που έχουμε όλοι στη συμπεριφορά μας. Ο συνδυασμός των ενδείξεων και η ένταση τους είναι που δείχνουν αν όντως υπάρχει κάποιο θέμα που χρήζει προσοχής. Εσύ από τη θέση σου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εφόσον βλέπεις ότι δεν έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τα παιδιά καλό θα ήταν να κάνεις μία κουβέντα με τη μαμά και να τη ρωτήσεις για την πρόοδο τους στο σχολείο και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα εκεί. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος να αναφερθείς σε αυτισμό κλπ ειδικά αφού δεν έχεις ειδικές γνώσεις και απλά κάνεις υποθέσεις. Περιορίσου στα θέματα που αντιμετωπίζεις εσύ με τα παιδιά και στο πώς προσπαθείς να τα επιλύσεις και μέχρι εκεί. Λογικά εφόσον υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι δασκάλες τους θα τις έχουν εντοπίσει και συζητήσει με τη μαμά και σίγουρα και η ίδια θα τις έχει αντιληφθεί. Είναι λογικό να ανησυχείς και πολύ γλυκό που ενδιαφέρεσι απλά πρόσεξε μην ξεπεράσεις τα όρια.

συμφωνω συζητησε το με τη μαμα.

ρίξε μια ματια εδω

http://www.autismhellas.gr/fasma/docs/18.htm

http://www.agogitoulogou.gr/2010-07-29-15-05-44/2010-07-31-07-46-42

http://www.proseggisi.gr/?p=11038

ο δικος μου γιος εχει αισθητηριακη ολοκληρωση.αν παει η μαμα σε εργοθεραπευτη θα τη βοηθησει,αν δει τα παιδια.

Από έναν μη ειδικό διάγνωση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και δη αυτισμού δεν γίνεται. Πολύ περισσότερο δεν γίνεται διάγνωση μέσα από το διαδίκτυο με βάση περιγραφή συμπεριφορών. Πρέπει να γίνει από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο που όμως να έχει κάποια εκπαίδευση πάνω στο θέμα (έχω δει ΤΙΣ άκυρες διαγνώσεις).

Σίγουρα μία πολύχρωμη ζωγραφιά δεν είναι αυτισμός. Όπως αυτισμός δεν είναι όταν ένα νήπιο δεν ξέρει τις εποχές.

Τι είναι; Δεν μπορώ να ξέρω και δεν είναι υπεύθυνο να εικάζω.

Γνώμη μου, συζήτα με τη μαμά. Πες ότι σε προβληματίζει αυτή η εικόνα. Ρώτα πώς είναι στο σχολείο, αν έχουν την ίδια εικόνα.... Μπορεί απλά να μην "γουστάρουν" τα Αγγλικά και να προτιμούν εκείνη την ώρα να παίζουν........μπορεί 1002 πράγματα!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...