Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Προσπαθεια για αποκλειστικο θηλασμο

Recommended Posts

ήταν αφενός ο ίκτερος στο μαιευτήριο που με έφερε σε δύσκολη θέση ως προς την υγεία του μωρού μου, με αποτέλεσμα να θεωρώ "δώρο" την παροχή, έστω ξένου γάλακτος,

μερικές φορές αυτό είναι απαραίτητο και δεν είναι κακό.

Μπορεί πράγματι το γάλα της μητέρας να μην είναι αρκετό και το μωρό να έχει υπνηλία, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλό το μωρό να πάρει συμπλήρωμα για να αρχίσει να έχει κενώσεις και να πέσει η τιμή του ίκτερου.

Σε αυτή την περίπτωση η μητέρα θα πρέπει να αντικαθιστά τους χαμένους θηλασμούς με τακτικές αντλήσεις με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (μόνο νοσοκομειακό).

και αφετέρου, η "συμβουλή" για διακοπή του μητρικού γάλακτος όταν επέστρεψα στο σπίτι (με την αιτιολογία ότι ο ίκτερος είναι δυνατόν σε μερικές περιπτώσεις να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ως αντίδραση στο μητρικό γάλα - χωρίς φυσικά να είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω αυτό ιατρικά

Η αντίδραση στο μητρικό γάλα δεν είναι παθολογικό αίτιο αλλά φυσιολογικό αίτιο και δεν δημιουργεί προβλήματα.

Παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν σοβαρότερο ίκτερο, που χρειάζεται αντιμετώπιση:

Τέτοιες είναι η ασυμβατότητα στην ομάδα αίματος ή το Rhesus, η έλλειψη κάποιων ενζύμων, η αιμοσφαιρινοπάθεια, διάφορα κληρονομικά αιμολυτικά νοσήματα που προκαλούν αύξηση της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμα προβλήματα από το ήπαρ και τα χοληφόρα αγγεία, (απ’ όπου αποβάλλεται η χολερυθρίνη), ενδομήτριες λοιμώξεις, σηψαιμία κ.αλ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ο ίκτερος εμφανίζεται από το πρώτο 24ωρο της ζωής του μωρού και είναι σοβαρότερος. Ακόμα και σ’ αυτές τις καταστάσεις βέβαια, ο συχνός θηλασμός όχι μόνο δεν προκαλεί πρόβλημα αλλά βοηθάει στην αντιμετώπιση του ίκτερου.

Αν ο παθολογικός ίκτερο οφείλεται σε γαλακτοζαιμία, τότε ο θηλασμός δεν μπορεί να συνεχιστεί αλλά ούτε και η σίτιση με αγελαδινό γάλα σε σκόνη.

Υπάρχει ο νεογνικός ίκτερος που εμφανίζεται συνήθως, ο ίκτερος από μητρικό γάλα που παίρνει τη μέγιστη τιμή περίπου τη 10η μέρα και εμφανίζεται συνήθως μαζί με τον απλό νεογνικό ίκτερο.

http://www.myworld.gr/browse/15123

Πώς αντιμετωπίζεται

Για το φυσιολογικό ίκτερο των νεογνών αρκεί η παρακολούθηση της τιμής της χολερυθρίνης στο μαιευτήριο κάθε 12 ώρες και ο συχνός θηλασμός. Εφόσον η τιμή ξεπεράσει τα 12mg%, (για υγιές τελειόμηνο βρέφος) και αφού έχει γίνει ο κατάλληλος ιατρικός έλεγχος, το μωρό μπαίνει σε φωτοθεραπεία. Ο γιατρός δηλαδή το βάζει 1-2 μέρες κάτω από δυνατό φως (ψυχρό λευκό ή κυανό) που έχει τη δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη σε άλλες, πιο αβλαβείς ουσίες. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του ίκτερου εξαρτάται και από συγκεκριμένους παράγοντες που οδηγούν τους γιατρούς στη σωστή θεραπεία, όπως η ηλικία της κύησης και η ωριμότητα του μωρού, το 24ωρο που εμφανίστηκε ο ίκτερος, κάποιο πιθανό παθολογικό υπόστρωμα και η μέγιστη τιμή που έφτασε η χολερυθρίνη στις εξετάσεις. Έτσι, εκτός από τη φωτοθεραπεία, ένα νεογνό με ιδιαίτερα ψηλή τιμή χολερυθρίνης (άνω των 20-25mg%) μπορεί να χρειαστεί αφαιμαξομετάγγιση και φαρμακευτική αγωγή.

Κάνει καλό τελικά ο θηλασμός;

Ο μητρικός θηλασμός έχει ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για το νεογνικό ίκτερο. Τελευταία, η άποψη αυτή θεωρείται λανθασμένη και μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%) μπορεί μια ουσία που υπάρχει στο μητρικό γάλα (το ένζυμο 3α, 20β πρεγνανδιόλη) να εμποδίζει τη σύνθεση της χολερυθρίνης από το ήπαρ και την αποβολή της από τον οργανισμό. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχε η συμβουλή για 48ωρη διακοπή του θηλασμού, ώστε να υποχωρήσει ο ίκτερος. Σήμερα όμως σπάνια οι παιδίατροι προτείνουν κάτι τέτοιο (στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ συχνό....) Αντίθετα, είναι βασικό το μωρό, είτε θηλάζει είτε πίνει ξένο γάλα, να τρέφεται επαρκώς ώστε να έχει τακτικές κενώσεις, που εμποδίζουν την επαναρρόφηση της χολερυθρίνης από το παχύ έντερο (το μωρό δεν πρέπει να πίνει άλλα υγρά όπως τσάι για να παίρνει αρκετά υγρά, πρέπει να τρώει για να έχει ικανοποιητικές κενώσεις...), με αποτέλεσμα να μειώνεται ταχύτερα η τιμή της. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας 8-12 φορές την ημέρα τις πρώτες μέρες της ζωής του. Αν το μωρό που θηλάζει δεν πίνει αρκετό γάλα, μπορεί να πάθει ίκτερο γιατί δεν μπορεί να διώξει τη χολερυθρίνη με τά κόπρανα. Το μωρό πρέπει να κάνει 3-4 κενώσεις το 24ωρο για να αποβάλεται η χωλερυθρίνη με ικανοποιητικό ρυθμό.

,

απλώς όταν ο ίκτερος επιμένει, όπως στη δική μου περίπτωση, ερευνάται - με τον χειρότερο μάλλον τρόπο - μήπως οφείλεται στη σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Ευχόμαστε να οφείλεται στο μητρικό γάλα γιατί τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Το να οφείλεται αλλού είναι το πρόβλημα.

Αν την υψηλότερη τιμή την έχει τη 10η μέρα και το μωρό είναι καλά, η τιμή του ίκτερου παραμένει σε λογικά πλαίσια (κάτω από 14) τότε δεν υπάρχει λόγος για καμία παρέμβαση. Αν η τιμή είναι υψηλότερη συστήνεται φωτοθεραπεία χωρίς να διακοπεί ο θηλασμός.

Η αλήθεια είναι ότι με έχει καταβάλει ηττοπάθεια, παρόλη την επιθυμία μου, ενόψει της προηγούμενης αποτυχίας που βίωσα.

Είναι αναμενόμενο να νιώθεις έτσι. Είσαι όμως τυχερή γιατί στην Αθήνα υπάρχουν IBCLCs που μπορουν να σε βοηθήσουν. :)

Πάντως, μου αναπτερώνετε το ηθικό λέγοντάς μου ότι κ κάποιες από εσάς που καταφέρατε να θηλάσετε, δεν νιώσατε να "έρχεται" το γάλα.

Δεν είναι σπάνιο και τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει τίποτα. :wink:

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 4k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Valia ψυχραιμία!!Όλα γίνονται!!Ο θηλασμός της πρώτης κόρης μου ήταν φιάσκο!!!Δεν είχα ενημερωθεί, όχι από αμέλεια αλλά από την πεποίθηση ότι είναι κάτι τόσο φυσικό που δεν θα προκύψουν ζητήματα και επειδή θεωρούσα ότι στο μαιευτήριο θα με καθοδηγήσουν σωστά :?:? Ιατρικό θέμα τύπου ίκτερος βέβαια δεν υπήρχε. Όταν έμεινα δεύτερη φορά έγκυος η αρχική μου σκέψη ήταν να μη προσπαθήσω καν να θηλάσω διαβάζοντας όμως κάποια πράγματα αποφάσισα να το ξαναδώ το θέμα κι έτσι το έριξα στη μελέτη (internet, συζήτηση με τον παιδίατρο κλπ κλπ) και το θαύμα έγινε!!! Όχι ότι τα "τεχνικά προβλήματα" (πολύ γάλα, πόνος, κακόβουλα-άσχτα σχόλια) έλλειψαν αλλά τώρα ήξερα πως να τα χειριστώ και στην τελική που να στραφώ για βοήθεια, τί να πιστέψω και ποιόν να γράψω. Η απόφαση για τη διατροφή του παιδιού σου είναι δική σου!!! Πηγαίνοντας λοιπόν στο μαιευτήριο είχα διαβάσει και τους δύο τόμους του βιβλίου της κας Πατσούρου (το ευαγγέλιο που έλεγε και ο καλός μου) και είχα αποφασίσει να μη δώσω σημασία σε ότι μου έλεγε το προσωπικό του Ιασώ και ότι αν κάτι με ανησυχούσε θα το συζητούσα κατευθείαν με τη μαία μου και τον παιδίατρό μου που είναι πολύ υπέρ του θηλασμού. Για μένα που δεν έχω πολύ εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και θέλω τη γνώμη του ειδικού είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν παιδίατρο που να σε στηρίζει, το μαιευτήριο είναι μόνο 3 μέρες το μετά πολύ περισσότερο. Επίσης είχα αποφασίσει αν χρειαζόταν να απευθυνθώ σε σύμβουλο. Πάρε βαθειά ανάσα, εκμεταλλεύσου την κακή εμπειρία που είχες για να ξέρεις τί να αποφύγεις, ρίξε και λίγο διάβασμα και όλα θα πάνε καλά!!!

ήταν αφενός ο ίκτερος στο μαιευτήριο που με έφερε σε δύσκολη θέση ως προς την υγεία του μωρού μου, με αποτέλεσμα να θεωρώ "δώρο" την παροχή, έστω ξένου γάλακτος,

μερικές φορές αυτό είναι απαραίτητο και δεν είναι κακό.

Μπορεί πράγματι το γάλα της μητέρας να μην είναι αρκετό και το μωρό να έχει υπνηλία, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλό το μωρό να πάρει συμπλήρωμα για να αρχίσει να έχει κενώσεις και να πέσει η τιμή του ίκτερου.

Σε αυτή την περίπτωση η μητέρα θα πρέπει να αντικαθιστά τους χαμένους θηλασμούς με τακτικές αντλήσεις με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (μόνο νοσοκομειακό).

http://www.myworld.gr/browse/15123

Αν το μωρό που θηλάζει δεν πίνει αρκετό γάλα, μπορεί να πάθει ίκτερο γιατί δεν παίρνει αρκετά υγρά, ώστε να διώξει τη χολερυθρίνη με τά κόπρανα.

Αγλαϊα :D

Πολύ χρήσιμα τα όσα μας έγραψες για τον ίκτερο και για το πώς μπορεί μια μαμά να τον αντιμετωπίσει τα πρώτα 24ωρα χωρίς να παρεμποδιστεί ο θηλασμός!!!

Παρόλα αυτά έχω την εξής απορία που μου γεννήθηκε από την παραπάνω πρόταση (σε bold): Είναι δυνατόν ένα βρέφος τα πρώτα 24ωρα ενώ δεν έχει κάνει ίκτερο στο μαιευτήριο, επιστρέφοντας σπίτι και επειδή το γάλα της μαμάς του στην αρχή δεν είναι αρκετό, να κάνει ίκτερο εκ των υστέρων; Ίσως η πρόταση στο κείμενο να μην είναι σωστά διατυπωμένη (ή ίσως και εγώ να την αντιλαμβάνομαι λάθος) γιατί φαντάζομαι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όοοοολες οι μαμάδες που στην αρχή το γάλα τους δεν είναι αρκετό, να δίνουν συμπλήρωμα! :?

Βάλια, όπως σου έγραψα και εγώ ήμουν μια περίπτωση σαν τη δική σου (γάλα που άργησε να έρθει) αλλά όχι, δεν επηρεάστηκε ο θηλασμός μας. Όπως έχει ξαναειπωθεί εδώ, τη μισή "δουλειά" την κάνει η σωστή στήριξη της μητέρας που θηλάζει και εγώ τουλάχιστον από τον άνδρα μου και από την παιδίατρο, την είχα... :)

Θέλω όλα να σου πάνε καλά και όπως τα θες αυτή τη φορά!

:D

Ίσως η πρόταση στο κείμενο να μην είναι σωστά διατυπωμένη (ή ίσως και εγώ να την αντιλαμβάνομαι λάθος)

Ξαναδιατύπωσα λίγο πιο ξεκάθαρα και σωστά την πρόταση (ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!):

Αν το μωρό που θηλάζει δεν πίνει αρκετό γάλα, μπορεί να πάθει ίκτερο γιατί δεν μπορεί να διώξει τη χολερυθρίνη με τά κόπρανα. Το μωρό πρέπει να κάνει 3-4 κενώσεις το 24ωρο για να αποβάλεται η χωλερυθρίνη με ικανοποιητικό ρυθμό.

Είναι δυνατόν ένα βρέφος τα πρώτα 24ωρα ενώ δεν έχει κάνει ίκτερο στο μαιευτήριο, επιστρέφοντας σπίτι και επειδή το γάλα της μαμάς του στην αρχή δεν είναι αρκετό, να κάνει ίκτερο εκ των υστέρων;

Το βρέφος που θα κάνει ίκτερο θα το κάνει από το μαιευτήριο, απλά σε μερικά βρέφη μπορεί η τιμή να ανέβει περισσότερο μετά. Οι λόγοι είναι πολλοί και συνήθως δεν είναι το λιγοστό γάλα της μαμάς.

Για τις περισσότερες μαμάδες το γάλα είναι υπεραρκετό έως πολύ παραπανίσιο. Παρόλα αυτά μπορεί το μωρό να μην πίνει αρκετό γάλα για διάφορους λόγους:

- ο ίκτερος φέρνει υπνηλία, το μωρό κοιμάται τις περισσότερες ώρες και χάνει γεύματα, άρα δεν τρέφεται καλά παρόλο που το γάλα είναι αρκετό

-η μαμά έχει πάρει λάθος οδηγίες για να ταΐζει το μωρό ανά 3-4 ώρες, σχεδόν για όλα τα μωρά αυτό σημαίνει ότι τα γεύματά τους είναι λιγότερα από όσα χρειάζονται

-η μαμά έχει πάρει λάθος οδηγίες για να ταΐζει το μωρό μόνο τόσα λεπτά από το κάθε στήθος, σχεδόν για όλα τα μωρά αυτός ο χρόνος (10-12-15 λεπτά, ο καθένας λέει ότι του κατέβει...) δεν είναι αρκετός για να πιούνε αρκετό γάλα. Επίσης στον περιορισμένο αυτό χρόνο τα περισσότερα μωρά παίρνουν το γάλα με τα λιγότερα λιπαρά, όμως η χωλερυθρίνη είναι λιποδιαλυτή άρα δεν μπορεί να αποβληθεί ικανοποιητικά.

Αν το μωρό εμφανίσει ίκτερο από το μητρικό γάλα τότε θα εμφανίσει ίκτερο στην κλινική αλλά δεν θα εμφανίσει τη μέγιστη τιμή στην κλινική. Τη μέγιστη τιμή θα την εμφανίσει τη 10η-11η μέρα. Αν είναι μικρότερη από 14, τότε δεν γίνεται καμία παρέμβαση. Αν η τιμή είναι μεγαλύτερη τότε πιθανόν να χρειαστεί φωτοθεραπεία.

γιατί φαντάζομαι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όοοοολες οι μαμάδες που στην αρχή το γάλα τους δεν είναι αρκετό, να δίνουν συμπλήρωμα! :?

Όπως έγραψα και παραπάνω για τις περισσότερες μαμάδες ισχύει ότι το γάλα τους είναι υπεραρκετό. Αυτό μπορεί μια μαμά να το ελέγχει κάθε 24ωρο μετρώντας τις βρεγμένες πάνες που πρέπει να είναι 6-8 μέχρι να σαραντήσει το μωρό. Επίσης μέχρι την 20η μέρα το μωρό πρέπει να κάνει 3-4 κενώσεις το 24ωρο.

Αν έστω για ένα 24ωρο η μαμά παρατηρήσει ότι το μωρό δεν έχει αρκετά ούρα ή δεν κάνει αρκετές και ικανοποιητικές κενώσεις θα πρέπει να αλλάξει κάτι. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετό το να ξυπνάει το μωρό πιο συχνά και να το ταΐζει. Αν αυτή η παρέμβαση δεν είναι αρκετή τότε απευθύνεται στον ειδικό. Ίσως χρειαστεί να αντλήσει γάλα και να δώσει με το sns (βοηθητικό σύστημα γαλουχίας) ή αν δεν μπορεί να αντλήσει (υπάρχουν αρκετές μαμάδες που δεν μπορούν να αντλήσουν παρόλο που έχουν υπεραρκετό γάλα), θα δώσει συμπλήρωμα (πάλι προτιμότερο είναι με το sns).

Αν το μωρό αρχίσει να τρέφεται καλά θα πέσει ο ίκτερος, θα είναι πιο ζωηρό και θα τρώει καλύτερα από το στήθος.

Από τα παραπάνω προκύπτει (συνοπτικά) ότι ο ίκτερος αν είναι να εμφανιστεί, θα είναι στο μαιευτήριο και εφόσον αυτό γίνει θέλει και στη συνέχεια παρακολούθηση μήπως και ανεβάσει ακόμα περισσότερο στο σπίτι... Πρωτοεμφανιζόμενος ίκτερος στο σπίτι να υποθέσω δε συμβαίνει... :?

Η λύση σε κάθε περίπτωση είναι πολύ γάλα της μαμάς, αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει από μόνο του συνεργασία με ειδικό και τέλος το συμπλήρωμα.

Τέλος, αν ο ίκτερος εμφανιστεί από το μητρικό γάλα πώς μπορούμε αυτό να το ξέρουμε; Το βρέφος με ίκτερο σε κάθε περίπτωση επανεξετάζεται την 10η με 11η μέρα και στο μεσοδιάστημα, για να ελεγχθεί αν η τιμή είναι η μέγιστη τότε οπότε να ξέρουμε ότι οφείλεται στο γάλα;

Πολλές ερωτήσεις και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά... το "έστιψα" πια το θέμα... :oops:

Διαφημίσεις

Δυστυχώς και εγώ Valia δεν μπόρεσα να θηλάσω ικανοποιητικά την 1η μου κόρη. :cry: Η απειρία μου, ο "κακός" παιδίατρος που μου συστησε πάντα να έχω μπουκάλι δίπλα μου μετά το θηλασμό και να την ταϊζω ανα 2 ώρες δεν κατάφεραν να μπορέσω να θηλάσω αποκλειστικά.

Στη 2η κόρη μου που γεννήθηκε πριν 52 μέρες πείσμωσα, άλλαξα παιδίατρο, ακολούθησα συμβουλές από το site και όλα πήγαν, πηγαίνουν και θα πηγαίνουν καλά!

Να έχεις πίστη στον ευατό σου ότι θα τα καταφέρεις.

Και μένα μου είπαν για ίκτερο αλλά με δική μου επιμονή δεν δόθηκε τίποτα ξένο στη μικρή και όλα οκ με τον ίκτερο.

Εύχομαι να τα καταφέρεις με το 2ο. Εξάλλου οι 2ομανούλες είναι πιο έμπειρες σωστά? :wink::wink::wink:

YAgZp3.png43y0p3.png

Καλησπέρα σας!

γέννησα το μπέμπη μου πριν 17 ημέρες στο Αλεξάνδρα. Τις πρώτες 3 μέρες τον θήλαζα αποκλειστικά αλλά την 3ημέρα δεν είχε παρά μόνο μια κένωση και πιο πολύ ωρα ήταν στο στήθος παρά στην κούνια. Μετά χρειάστηκε φωτοθεραπεία και μου φέραν λάμπα-στρώμα στο δωμάτιό μου ομως ο ίκτερος δεν έπεσε γιατί ο μπέμπης έκλαιγε συνέχεια από την πείνα (ότι έκλαιγε λόγω πείνας είναι σίγουρο) με αποτέλεσμα πιο πολλή ώρα να είναι στο στήθος μου παρά στη φωτοθεραπεία. έτσι την επόμενη ημέρα τον πήγαν για φωτοθεραπεία στα νεογνά και μου τον πήραν. πήγαινα ανά 3 ωρες να τον θηλάσω αλλά εκεί του έδιναν και ξένο γάλα γιατί είπαν ότι χρειαζόταν επιπλέον υγρά λόγω της φωτοθεραπείας. Επίσης τη νύχτα δε μπορείς να θηλάσεις.(12 ώρες) Εντωμεταξύ έβγαζα το γάλα μου με το electric mini plus της medela αλλά ήταν απειροελάχιστο και παιδευόμουν με τις ώρες προσπαθώντας να κάνω το γάλα να κατέβει και κατέβαζα λίτρα νερό. Ο ίκτερος όμως συνέχισε να ανεβαίνει και έφτασε 18. Είπαν ότι μάλλον δε τρέφεται καλά και μετά το θηλασμό του έδινα συμπλήρωμα όπου έκπληκτη έβλεπα ότι μετα από τόση ώρα στο στήθος έπινε όλο το μπουκάλι! Και δεν είναι ότι το έπινε γιατί τρέχει εύκολα από το μπουκάλι και τα σχετικά γιατί ο μπέμπης μου όταν δε θέλει να πιει απωθεί τη θηλή ευθαρσώς!!

περιττό να πω πόσο στενοχωρήθηκα που μπηκα στη διαδικασία του μπουκαλιού.

τελικά μετα απο μια μέρα τον πήραμε σπίτι και προσπάθησα να τον βάζω μόνο στο στήθος φοβούμενη παράλληλα μην ανεβάσει πάλι ίκτερο και στον επανέλεγχο μου τον πάρουν πίσω. όμως έβλεπα πάλι ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου κενώσεις χώρια που στο στήθος μπορεί να καθόταν και 3 ώρες για να φάει να κοιμάται μετά μια ώρα και να ξαναξυπνά με αποτέλεσμα να μην κοιμάται επαρκώς ούτε να φαίνεται να σιτίζεται επαρκώς.

τώρα πίνει μισή ώρα από το στήθος και μετά μπουκάλι τουλάχιστον 60ml (Πολλές φορές πίνει και 90ml). Exω κουραστεί να δίνω και από τα δύο και να βγάζω και με το θήλαστρο το γάλα για να μη σταματήσει η ροή, επίσης δεν προφταίνω να βγάζω τόσο ώστε και το συμπλήρωμα που δίνω να είναι δικό μου. ΅Εξάλλου τη νύχτα δε μπορώ να βγάζω με θήλαστρο γιατί κάνει πολύ θόρυβο και μένουμε σε διαμέρισμα.

υποτίθεται ότι θα θήλαζα και θα ήταν ό, τι καλύτερο για το μωρό μου χώρια που θα ήταν μεγάλη ευκολία και για μένα. Τώρα είναι ό, τι χειρότερο, να τον βάζω μισή ώρα στο στήθος και μετά να τρέχω να ζεσταίνω νερό για να του δώσω ξένο γάλα και μετά να περιμένω μια ώρα να ρευτεί (ενώ το δικό μου το χωνεύει πολύ πιο εύκολα) και μετά να βάζω αποστείρωση κτλ κτλ.

Επίσης δεν ισχύει ότι η παραγωγή γάλακτος δεν έχει σχέση με το μέγεθος του στήθους. όταν βγάζω γάλα με το θήλαστρο παντα βγαίνει περισσότερο από τον αριστερό μαστό που είναι εμφανώς μεγαλύτερος από τον δεξί ο οποίος βγάζει το μισό απ' ό,τι ο αριστερός)

σόρυ αν σας κούρασα, έγραψα πολλά αλλά πραγματικά μου την εχει δώσει που το γάλα μου δεν του φτάνει. όσοι παιδιατροι ρώτησα ήταν κατηγορηματικοί ότι δε γίνεται να είναι στο στήθος πάνω από μισή ώρα και μάλιστα 3 ώρες!!

σκέφτομαι να ξαναδοκιμάσω αποκλειστικό θηλασμό κι ας κάνει όσες ώρες θέλει αλλά φοβάμαι μην του κάνω κακό.

ευχαριστώ για την υπομονή σας

χαμογελάκι

καλώς ήρθες και να σου ζήσει το μωράκι σου :)

χωρίς να είμαι ειδική,θα επαναλάβω αυτά που έχω ακούσει και θα σε βοηθήσουν σίγουρα η Αγλαία και τα υπόλοιπα κορίτσια εδώ. Δεν είναι περίεργο το παιδί να μένει πολλή ώρα στο στήθος-λέγεται οτι μπορεί να μένει και 23 ώρες στις 24 :roll: κουραστικό μπορεί να είναι,ναι,αλλά και ανεκτίμητο...

εκεί που γέννησες θα έπρεπε να ξέρουν (και ήξεραν,απλά δεν ήθελαν να σε βοηθήσουν),οτι το θήλαστρο που χρησιμοποίησες ηταν εντελώς ακατάλληλο για μια μαμά που έχει μόλις γεννήσει και δεν έχει εδραιωθεί η γαλουχία. Επρεπε αυτοί να σου δώσουν ένα καλό νοσοκομειακό (έτσι είχε γίνει στη δική μου περίπτωση,ήμουν τυχερή). Μη στενοχωριέσαι,δεν έκανες τίποτα λάθος εσύ. Απλά αυτή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι φοβερή. :evil:

και για τον παιδίατρο που λες,ή εν πασει περιπτώσει για τους παιδίατρους,δυστυχώς ελάχιστοι ξέρουν και θέλουν να βοηθήσουν. Τους είναι πολύ βολικό να δίνουν ξένο γάλα... :roll: μια απλά αναζήτηση σ'αυτή τη σελίδα θα σου δείξει τί εννοώ.

ό,τι βοήθεια έχω βρεί εγώ (και ήταν πολύτιμη) έχει έρθει απο τη la leche league,τις leaders της και γενικά απο τις πιστοποιημένες συμβούλους θηλασμού,όπως και απο τις άλλες μαμάδες σ'αυτό το forum.

συνέχισε λοιπόν,θα σε βοηθήσουν οι κοπέλες εδώ,απλά γράψε σε παρακαλώ τις λεπτομέρεις,το βάρος του παιδιού όταν γεννήθηκε,το βάρος τώρα,πόσο βγήκε απο το μαιευτήριο κλπ.

όλα καλά να σας πάνε!

Βάλε το παιδί στο στήθος σου, όσο πιο πολύ μπορείς.

Τα περί μισαώρου να τα γράψεις....ξέρεις που :twisted::evil:

17 ημερών μωράκι ας μείνει και 23 ώρες το 24ωρο στο στήθος, αυτό είναι το φυσιολογικό :D

Την ποσότητα του γάλακτος που παράγεις την ορίζει (τελικά) το μωρό. Όσο πιο πολύ προσφέρεις, τόσο πιο πολύ παράγεις. :wink: Προτίμησε να βάζεις το μωρό στο στήθος, αντί να αντλείς με το θήλαστρο. Στο στήθος σου το μωρό αν θέλει θα τρώει και αν θέλει θα κοιμάται -μην ανησυχείς ΚΑΙ για τον ύπνο του, ξέρει αυτό.

Όσο για θήλαστρο, αν πρέπει να αντλείς, μάλλον πρέπει -τουλάχιστον στην αρχή- να νοικιάσεις νοσοκομειακό. Τα μικρά θήλαστρα δεν είναι κατάλληλα για την εδραίωση της γαλουχίας. Σωστά Αγλαϊα;

KbCJp2.pngEYukp3.png

Καλησπέρα σας!

γέννησα το μπέμπη μου πριν 17 ημέρες στο Αλεξάνδρα.

Να ζήσει ο μπέμπης λοιπόν!!!! :D

Τις πρώτες 3 μέρες τον θήλαζα αποκλειστικά αλλά την 3ημέρα δεν είχε παρά μόνο μια κένωση και πιο πολύ ωρα ήταν στο στήθος παρά στην κούνια. Μετά χρειάστηκε φωτοθεραπεία και μου φέραν λάμπα-στρώμα στο δωμάτιό μου ομως ο ίκτερος δεν έπεσε γιατί ο μπέμπης έκλαιγε συνέχεια από την πείνα (ότι έκλαιγε λόγω πείνας είναι σίγουρο) με αποτέλεσμα πιο πολλή ώρα να είναι στο στήθος μου παρά στη φωτοθεραπεία. έτσι την επόμενη ημέρα τον πήγαν για φωτοθεραπεία στα νεογνά και μου τον πήραν. πήγαινα ανά 3 ωρες να τον θηλάσω αλλά εκεί του έδιναν και ξένο γάλα γιατί είπαν ότι χρειαζόταν επιπλέον υγρά λόγω της φωτοθεραπείας. Επίσης τη νύχτα δε μπορείς να θηλάσεις.(12 ώρες)

Θα το ξαναπώ.... αααααχχχχχ αυτός ο ίκτερος... έχει "μπερδέψει" κόσμο και κοσμάκι.... :? (καλά όχι ο ίκτερος από μόνος του.. τέλοσπάντων!) Η αλήθεια είναι πως το μωρό με ίκτερο χρειάζεται πολλά υγρά για να αποβληθεί με τα κόπρανα η χολερυθρίνη (νομίζω). Όταν μια μαμά δεν έχει ακόμα πολύ γάλα, ή δε θηλάζει επαρκώς αυτό είναι δύσκολο να γίνει μόνο θηλάζοντας. Τα μωρά με ίκτερο έχουν και υπνηλία η οποία δυσχεραίνει τα πράγματα.... Το μωρό σε αυτές τις περιπτώσεις το ξυπνάμε για να φάει και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει η μαμά να αντλήσει (με νοσοκομειακό θήλαστρο) και να δώσει το γάλα της και αν ΔΕΝ μπορεί να αντλήσει να δώσει ξένο προσωρινά. Για να μη διακοπεί η γαλουχία βέβαια όσο γίνεται πιο συχνά και το μωρό στο στήθος και αντλήσεις πάντα με το σωστό θήλαστρο....

Εντωμεταξύ έβγαζα το γάλα μου με το electric mini plus της medela αλλά ήταν απειροελάχιστο και παιδευόμουν με τις ώρες προσπαθώντας να κάνω το γάλα να κατέβει και κατέβαζα λίτρα νερό. )

Λάθος θήλαστρο για την περίπτωσή σου όπως είπα και παραπάνω...

περιττό να πω πόσο στενοχωρήθηκα που μπηκα στη διαδικασία του μπουκαλιού.

Δεν έχει νόημα να στεναχωριέσαι... εσύ κάνεις ότι μπορείς και αυτό φαίνεται από τα όσα γράφεις... οι περισσότερες θα έκαναν το ίδιο στη θέση σου...

τελικά μετα απο μια μέρα τον πήραμε σπίτι και προσπάθησα να τον βάζω μόνο στο στήθος φοβούμενη παράλληλα μην ανεβάσει πάλι ίκτερο και στον επανέλεγχο μου τον πάρουν πίσω. όμως έβλεπα πάλι ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου κενώσεις χώρια που στο στήθος μπορεί να καθόταν και 3 ώρες για να φάει να κοιμάται μετά μια ώρα και να ξαναξυπνά με αποτέλεσμα να μην κοιμάται επαρκώς ούτε να φαίνεται να σιτίζεται επαρκώς. .

Τώρα το να ξανακάνει ίκτερο και σε συνδιασμό ότι εξακολουθούσε να μην τρέφεται κανονικά... δεν το ξέρω, πάντως σε βάζει σε ανησυχία.... παρόλα αυτά στο στήθος ήταν φυσιολογικό να κάθεται πολλές ώρες γιατί ήθελε να αυξήσει την παραγωγή... αλλοιώς πώς θα αυξανόταν; :wink:

τώρα πίνει μισή ώρα από το στήθος και μετά μπουκάλι τουλάχιστον 60ml (Πολλές φορές πίνει και 90ml). Exω κουραστεί να δίνω και από τα δύο και να βγάζω και με το θήλαστρο το γάλα για να μη σταματήσει η ροή, επίσης δεν προφταίνω να βγάζω τόσο ώστε και το συμπλήρωμα που δίνω να είναι δικό μου. ΅Εξάλλου τη νύχτα δε μπορώ να βγάζω με θήλαστρο γιατί κάνει πολύ θόρυβο και μένουμε σε διαμέρισμα.

υποτίθεται ότι θα θήλαζα και θα ήταν ό, τι καλύτερο για το μωρό μου χώρια που θα ήταν μεγάλη ευκολία και για μένα. Τώρα είναι ό, τι χειρότερο, να τον βάζω μισή ώρα στο στήθος και μετά να τρέχω να ζεσταίνω νερό για να του δώσω ξένο γάλα και μετά να περιμένω μια ώρα να ρευτεί (ενώ το δικό μου το χωνεύει πολύ πιο εύκολα) και μετά να βάζω αποστείρωση κτλ κτλ..

Είναι λογικό να σε κουράζει αυτή η διαδικασία...

Το μωράκι τι βάρος έχει τώρα... γράψε αναλυτικά βάρος γέννησης και πόσο τον πήρατε από το μαιευτήριο στο σπίτι. Τι ζυγίσεις έχετε κάνει από τότε; Αν ο κίνδυνος του ίκτερου έχει απομακρυνθεί (θα μας το πει και η Αγλαϊα αυτό) καλό θα ήταν να μην περιορίζεσαι σε θηλασμούς του μισαώρου, το στήθος σου θα σταματήσει να παράγει. Βάζε το μωρό ΠΟΛΛΕΣ ώρες στο στήθος να το διεγείρει στην παραγωγή, πάρε μαγιά της μπύρας που βοηθάει και καθώς θα βλέπεις την παραγωγή σου να αυξάνεται θα μπορείς να ελαττώσεις και μετά να κόψεις και το συμπλήρωμα...

Επίσης δεν ισχύει ότι η παραγωγή γάλακτος δεν έχει σχέση με το μέγεθος του στήθους. όταν βγάζω γάλα με το θήλαστρο παντα βγαίνει περισσότερο από τον αριστερό μαστό που είναι εμφανώς μεγαλύτερος από τον δεξί ο οποίος βγάζει το μισό απ' ό,τι ο αριστερός)

σόρυ αν σας κούρασα, έγραψα πολλά αλλά πραγματικά μου την εχει δώσει που το γάλα μου δεν του φτάνει...

Οι δύο μαστοί δεν είναι ίδιοι στην παραγωγή αλλά όχι ότι φταίει το μέγεθος... Δηλαδή εγώ που έχω στήθος 75 είμαι λιγότερο καλή στο θηλασμό από μια που έχει στήθος 90;;; :shock:

όσοι παιδιατροι ρώτησα ήταν κατηγορηματικοί ότι δε γίνεται να είναι στο στήθος πάνω από μισή ώρα και μάλιστα 3 ώρες!!

σκέφτομαι να ξαναδοκιμάσω αποκλειστικό θηλασμό κι ας κάνει όσες ώρες θέλει αλλά φοβάμαι μην του κάνω κακό.

Να άλλαζες παιδίατρο ίσως...;;; Τον αποθηλασμό σου θέλουν μόνο...

:evil:

Διαφημίσεις

χαμογελάκι να σου ζήσει!

αν το μωρό σου πίνει πάνω από 180ml ξένο γάλα το 24ωρο, δεν μπορείς να περάσεις απευθείας σε αποκλειστικό θηλασμό. Θα πρέπει πρώτα να αυξήσεις την παραγωγή, αλλιώς το μωράκι σου κινδυνεύει να μη σιτίζεται καλά.

όσοι παιδιατροι ρώτησα ήταν κατηγορηματικοί ότι δε γίνεται να είναι στο στήθος πάνω από μισή ώρα και μάλιστα 3 ώρες!!
Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον παιδίατρο που να έχει δει έστω και ένα παιδί μεγαλωμένο με θηλασμό με τις οδηγίες που δίνουν, αυτό όμως δεν τους έχει προβληματίσει ποτέ για το ότι μπορεί να μη δίνουν σωστές οδηγίες... :?

σόρυ αν σας κούρασα, έγραψα πολλά αλλά πραγματικά μου την εχει δώσει που το γάλα μου δεν του φτάνει.
Καταλαβαίνω πώς νιώθεις, δυστυχώς πέρασα τα ίδια. Δυστυχώς το 10% των μωρών δεν θηλάζει καλά με αποτέλεσμα να μην εδραιώνεται η γαλουχία.... Σε μένα το γάλα σχεδόν είχε σταματήσει την 20η μέρα. Έκανα επαναγαλακτισμό με νοσοκομειακό θήλαστρο και χρειάστηκε να αντλήσω συνολικά 60 λίτρα γάλα μέχρι το μωρό μου να μάθει να θηλάζει στην ηλικία των 4 μηνών.

Μετά τον 4ο μήνα κατάφερα να θηλάσω για χρόνια χωρίς προβλήματα.

Επίσης δεν ισχύει ότι η παραγωγή γάλακτος δεν έχει σχέση με το μέγεθος του στήθους. )
Η παραγωγή του γάλακτος δεν έχει σχέση με το μέγεθος του στήθους της γυναίκας, δηλαδή μια γυναίκα με μικρό στήθος (80Α στο σουτιέν) μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα γάλακτος όπως μια γυναίκα με μεγαλύτερο στήθος (85DD)

όταν βγάζω γάλα με το θήλαστρο παντα βγαίνει περισσότερο από τον αριστερό μαστό που είναι εμφανώς μεγαλύτερος από τον δεξί ο οποίος βγάζει το μισό απ' ό,τι ο αριστερός
Στην ίδια γυναίκα υπάρχει συνήθως ασυμμετρία και ο ένας μαστός, συνήθως ο πιο παραγωγικός είναι λίγο πιο μεγάλος.

Εξάλλου τη νύχτα δε μπορώ να βγάζω με θήλαστρο γιατί κάνει πολύ θόρυβο και μένουμε σε διαμέρισμα.
Το θήλαστρο που έχεις η εταιρεία που το παράγει λέει ότι είναι κατάλληλο μόνο για μητέρες που έχουν εδραιώσει τη γαλουχία. Μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία το μόνο κατάλληλο θήλαστρο είναι ένα νοσοκομειακό και μάλιστα με διπλό σύστημα άντλησης.

Δες εδώ για τα θήλαστρα και πού μπορείς να τα βρεις:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=1678

Δες και εδώ για τη διαδικασία αύξησης του γάλακτος και τον επαναγαλακτισμό:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=59853

,

επίσης δεν προφταίνω να βγάζω τόσο ώστε και το συμπλήρωμα που δίνω να είναι δικό μου
Με ένα νοσοκομειακό με διπλό σύστημα άντλησης έχει μεγάλη πιθανότητα να τα καταφέρεις. Το θήλαστρο που έχει κάνει 34 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό. Το lactina κάνει 52-53 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό και το symphony 60-78 θηλαστικές κινήσεις στη φάση άντλησης και 120 στη φάση διέγερσης.

τώρα πίνει μισή ώρα από το στήθος και μετά μπουκάλι τουλάχιστον 60ml (Πολλές φορές πίνει και 90ml). Exω κουραστεί να δίνω και από τα δύο και να βγάζω και με το θήλαστρο το γάλα για να μη σταματήσει η ροή.
Με μισάωρα θα είναι πολύ δύσκολο να έχεις πλήρη παραγωγή. Η διαδικασία στο στήθος είναι: προσφέρουμε το πρώτο μέχρι το μωρό να μη θέλει πια, μετά το δεύτερο μέχρι να χάσει το ενδιαφέρον του, και ξανά το πρώτο και ξανά το δεύτερο μέχρι να μη θέλει να θηλάσει.

Πάντα στη διάθεσή σου! :)

Αγλαϊα... το χαμογελάκι εκτός από πολύωρους θηλασμούς θα πρέπει απαραιτήτως να αντλεί κιόλας μέχρι να αυξήσει την παραγωγή της, ή φτάνει η διέγερση από το μωρό μόνο; :? Δεν καταλαβαίνω αν το μωρό συνεργάζεται ή όχι από τα γραφόμενα.... :?

Αγλαϊα... το χαμογελάκι εκτός από πολύωρους θηλασμούς θα πρέπει απαραιτήτως να αντλεί κιόλας μέχρι να αυξήσει την παραγωγή της, ή φτάνει η διέγερση από το μωρό μόνο; :? Δεν καταλαβαίνω αν το μωρό συνεργάζεται ή όχι από τα γραφόμενα.... :?

Εξαρτάται, αν το ξένο γάλα που δίνει είναι αρκετό θα πρέπει να αντλεί.

Αν το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει καλά πάλι θα πρέπει να αντλεί.

Για να καταλάβω πρέπει να είναι διαθέσιμες πιο πολλές πληροφορίες:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=4828

χαμογελάκι :)

γράψε μας τα βάρη (γέννησης, εξόδου από το μαιευτήριο, τωρινο και ότι ενδιάμεσο έχει με ημερομηνίες) θα βοηθήσουν να καταλάβουμε αν παίρνει βάρος ικανοποιητικά το μωρό!

επίσης πόσες πάνες βρέχει το 24ωρο

καθε πότε νατλείς και πόσο γάλα το 24ωρο

πόσο ξένο γάλα παίρνει το 24ωρο

είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε....

WLn5p2.png

Καλημέρα σας!

ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και την άμεση ανταπόκριση.

ο μπέμπης γεννήθηκε 3,480 και σήμερα μετά από 17 ημέρες είναι 3.700

πίνει πάνω από μισό κιλό ξένο γάλα την ημέρα. τώρα έχει κένωση μετά από κάθε γεύμα σχεδόν. όταν θήλαζα αποκλειστικά δεν είχε παρα μόνο 1-2 το 24ωρο.

όταν θηλάζει τον παίρνει ο ύπνος στο στήθος και δεν ξυπνά με τίποτα εκτός αν τον βάλω για ύπνο οπότε μετά από λίγο γκρινιάζει οποτε τον βάζω στον άλλο μαστό.

από χτες προσπαθώ να τον έχω στο στήθος τουλάχιστον μία ώρα για να διεγείρω την παραγωγή και προσπαθώ να αντλώ γάλα μία ώρα μετά γιατί μπορεί να κοιμάται για 4 ώρες οπότε αυτό δε βοηθά την παραγωγή.

επίσης να αναφέρω ότι μου πήρε 15 μέρες για να μπορώ να τον βάζω στο στήθος χωρίς να σφίγγω τα δόντια μου από τον πόνο. παρόλο που έπιανε σωστά, δηλαδή την άλω και όχι τη θηλή έκανα ραγαδες. τώρα είναι εντάξει προφανώς σκλήρυναν οι θηλές.. αλλά μετά από τόσους πόνους να μην τα καταφέρω με τρελαίνει!

Αγλαϊα πιστεύεις ότι με το επαγγελματικό θήλαστρο θα βγάζω περισσότερο γάλα ή θα είναι η ίδια ποσότητα αλλά σε λιγότερο χρόνο και με καλύτερη διέγερση; το θήλαστρο που έχω είναι διπλό και παίρνει μισή ώρα μετά δεν έχω άλλο γάλα.

δε μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει με το στήθος μου. όταν ο μπέμπης ήταν 9 ημερών άρχισαν οι κολικοί και είχε πεθάνει στο κλάμα. εκείνο το πρωί ξύπνησα και ήταν μούσκεμα τα σεντόνια και το φανελάκι μου από το γάλα. χάρηκα και εγώ ότι επιτέλους κατέβηκε αλλά δε συνεχίστηκε αυτό. ίσως τότε επρεπε να το γυρίσω στον αποκλειστικό θηλασμό...

σε κάθε γεύμα ο μπέμπης τρώει είτε 70 μλ ξένο γάλα οπότε κοιμαται 2,5 ώρες μετά είτε καμιά φορά 100 οπότε κοιμάται 4 ώρες.

όταν κοιμάται για 2,5 ώρες είναι σωστό να βγάζω γάλα μόνη μου στο ενδιάμεσο; ή έτσι δε θα έχω γάλα όταν έρθει η ώρα να θηλάσω;

Aγλαία αν χρειαστεί 4 μήνες για να θηλάσω ζήτω που καήκαμε εγώ στους 3 μήνες θα γυρίσω στη δουλειά και εκεί δε θα μπορώ να βγάζω γάλα και έχω και σπαστό ωράριο.

τέλος ο μπέμπης κάνει και κάτι περίεργα, ενώ τρώει και δε θέλει άλλο μένει ξύπνιος γύρω στις 5 ώρες την ημέρα και μας κοιτάει καλά καλά. φυσικά παίζω μαζί του του μιλάω και τα σχετικά αλλα δεν ξέρω αν είναι πολύ φυσιολογικό αυτό, η παιδίατρος λέει ότι δεν πειράζει οι γνωστοί μας το βρίσκουν παράξενο..

ευχαριστώ για την υπομονή σας

χαμογελάκι

Διαφημίσεις

χαμογελάκι αρχίζω σιγά σιγά, η Αγλαΐα θα συμπληρώσει ότι πρέπει...

ο μπέμπης γεννήθηκε 3,480 και σήμερα μετά από 17 ημέρες είναι 3.700

Δεν γράφεις πόσο βγήκε παο την κλινική. Αν θεωρήσουμε ότι τα παιδιά μέσα σε 15 μέρες πρέπει να ανακτισουν το βάρος γέννησης είστε πολύ καλά! Από εδώ και στο εξής υπολόγισε 25 με 30 γρ την ημέρα είναι αυτό που θέλουμε....

πίνει πάνω από μισό κιλό ξένο γάλα την ημέρα. τώρα έχει κένωση μετά από κάθε γεύμα σχεδόν. όταν θήλαζα αποκλειστικά δεν είχε παρα μόνο 1-2 το 24ωρο.

Δεν μπορείς να το κόψεις μαχαίρι αυτό. Θα ήταν επικίνδυνο. Παρακάτω θα σου γράψω τί να κάνεις....

Οι κενώσεις τις 3 πρώτες μέρες είναι λίγες μετά (από 4η με 5η μέχρι 20 περίπου πρέπει να βρέχει 6-8 πάνες το 24ωρο. Μετά τις 3 εβδομάδες 5-6 είναι καλά.

όταν θηλάζει τον παίρνει ο ύπνος στο στήθος και δεν ξυπνά με τίποτα εκτός αν τον βάλω για ύπνο οπότε μετά από λίγο γκρινιάζει οποτε τον βάζω στον άλλο μαστό.

Αυτό είναι φυσιολογικό, γι αυτό χαρακτηριστικά οι μαμάδες που θηλάζουν αποκλειστικά λένε "είχα το μωρό πάνω μου 23 ώρες το 24ωρο τον 1ο μήνα"

από χτες προσπαθώ να τον έχω στο στήθος τουλάχιστον μία ώρα για να διεγείρω την παραγωγή

Οσο μπορείς περισσότερο, και παραπάνω αν χρειάζεται...

και προσπαθώ να αντλώ γάλα μία ώρα μετά γιατί μπορεί να κοιμάται για 4 ώρες οπότε αυτό δε βοηθά την παραγωγή.

Καλά κάνεις και αντλείς, αλλά κοιμάται 4 ώρες γιατί πίνει το ξένο που είναι σαν στούκας....

επίσης να αναφέρω ότι μου πήρε 15 μέρες για να μπορώ να τον βάζω στο στήθος χωρίς να σφίγγω τα δόντια μου από τον πόνο. παρόλο που έπιανε σωστά, δηλαδή την άλω και όχι τη θηλή έκανα ραγαδες. τώρα είναι εντάξει προφανώς σκλήρυναν οι θηλές.. αλλά μετά από τόσους πόνους να μην τα καταφέρω με τρελαίνει!

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ. Έχουμε βοηθήσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις με την δική σου.

Αγλαϊα πιστεύεις ότι με το επαγγελματικό θήλαστρο θα βγάζω περισσότερο γάλα ή θα είναι η ίδια ποσότητα αλλά σε λιγότερο χρόνο και με καλύτερη διέγερση; το θήλαστρο που έχω είναι διπλό και παίρνει μισή ώρα μετά δεν έχω άλλο γάλα.

Είναι πιθανό και τα 2....Σίγουρα η διέγερση είναι καλύτερη. Μπορεί και να τα καταφέρεις και με αυτό που έχεις αλλά με το άλλο αυξάνεις τις πιθανότητες. Πόσο γάλα αντλείς το 24ωρο;

δε μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει με το στήθος μου. όταν ο μπέμπης ήταν 9 ημερών άρχισαν οι κολικοί και είχε πεθάνει στο κλάμα.

Κολικοί ονομάζονται μετά την 20η μέρα. Μπορεί να ήταν κάτι άλλο.

εκείνο το πρωί ξύπνησα και ήταν μούσκεμα τα σεντόνια και το φανελάκι μου από το γάλα. χάρηκα και εγώ ότι επιτέλους κατέβηκε αλλά δε συνεχίστηκε αυτό. ίσως τότε επρεπε να το γυρίσω στον αποκλειστικό θηλασμό...

Μην σκέφτεσαι παλιά. Το τώρα έχει σημασία...

σε κάθε γεύμα ο μπέμπης τρώει είτε 70 μλ ξένο γάλα οπότε κοιμαται 2,5 ώρες μετά είτε καμιά φορά 100 οπότε κοιμάται 4 ώρες.

Ακου τί θα κάνεις. Σε κάθε γεύμα θα του δίνεις ΠΡΩΤΑ στήθος. Οσο θέλει από το ένα και όσο θέλει από το άλλο. Αν κοιμηθεί, αστο πανω σου να κοιμάται (πάρε ένα sling αν θες για να έχεις και 2 χέρια ελεύθερα). Αν κοιμάται και πιπιλίζει στον ύπνο του αστο εκεί που είναι, είναι πολύ καλό για διέγερση. Αν φάει και από τα 2 και τον ξαναβάλεις από το 1ο και κλαίει τότε δωστου συμπλήρωμα. Αν του δίνεις 70 μλ σε κάθε γεύμα θα του δώσεις 50 με 60 μλ τώρα για 2-3 μέρες. Οπωσδήποτε όχι 100 γιατί ο σκοπός ΄δεν είναι να κοιμάται 4 ώρες. Το μωρό θα ξυπνήσει πιο νωρίς θα πεινάσει πιο γρήγορα και θα το βάλεις στο στήθος ξανά και θα κάνεις ότι και πριν. Το θέμα είναι σταδιακά (και όχι μαχαίρι) να μειώνεις το συμπλήρωμα, παράλληλα αυξάνοντας την παραγωγή σου. Σε 4-5 μέρες το 50-60 θα το κάνεις 30-40 και ου\ύτω καθέξής. Σε κάθε γεύμα πάντα πρώτα στήθος μετά αν θέλει συμπλήρωμα...

όταν κοιμάται για 2,5 ώρες είναι σωστό να βγάζω γάλα μόνη μου στο ενδιάμεσο; ή έτσι δε θα έχω γάλα όταν έρθει η ώρα να θηλάσω;

Το στήθος δεν είναι δοχείο που γεμίζει. Όσο αντλείς ή θηλάζεις παράγεται το γάλα. Ειναι σαν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι σαν να ρωτάς "αν ιδρώσω τώρα, θα μπορώ να ιδρώσω ξανά σε 2 ώρες"

Οταν το μωρό κοιμάται εσύ θα αντλείς. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Κατ αρχήν για να παίρνει ότι συμπλήρωμα στον θηλασμό από μητρικό γάλα και για να αυξήσεις την παραγωγή...

Aγλαία αν χρειαστεί 4 μήνες για να θηλάσω ζήτω που καήκαμε εγώ στους 3 μήνες θα γυρίσω στη δουλειά και εκεί δε θα μπορώ να βγάζω γάλα και έχω και σπαστό ωράριο.

Αν κάνεις αυτά που σου λέω θα το κόψεις πολύ νωρίτερα το συμπλήρωμα. Σε 15-20 μέρες υπολογίζω. Αλλά να ακολουθείς τις οδηγίες....Επίσης να ζυγίζεις το μωρό κάθε εβδομάδα για να παρακολουθούμε πως πάει και να μετράς τις πάνες του 24ώρου.

Οταν γυρίσεις δουλειά θα το σκεφτείς τότε. Τώρα σκέψου το παρόν ! :)

τέλος ο μπέμπης κάνει και κάτι περίεργα, ενώ τρώει και δε θέλει άλλο μένει ξύπνιος γύρω στις 5 ώρες την ημέρα και μας κοιτάει καλά καλά. φυσικά παίζω μαζί του του μιλάω και τα σχετικά αλλα δεν ξέρω αν είναι πολύ φυσιολογικό αυτό,

Φυσιολογικότατο είναι και εμένα τέτοια έκανε...Εμένα δεν κοιμόταν σχεδόν ποτέ εκτός από πάνω μου, θήλαζε όλη την ώρα . Σε προειδοποιώ ότι θα ζοριστείς λίγο αυτό τον καιρό, το μωρό δεν θα κοιμάται πολύ και θα θέλει συνέχεια στήθος και όταν θα κοιμάται εσύ θα έχεις το θήλαστρο και γενικά θα είναι λίγο δύσκολα τώρα αλλά σιγά σιγά θα βρείτε την ρουτίνα σας, θα κόψετε και το συμπλήρωμα....

Πάντα στη διάθεση σου!

Τα ξαναλέμε :)

WLn5p2.png

Εγώ δεν μπορώ να σου δώσω τόσο ειδικευμένες συμβουλές, θα σου πω όμως ένα πράγμα: Δεν ξέρω τί έχεις στο μυαλό σου για το θηλασμό, γιατί θέλεις δηλαδή να θηλάσεις το παιδί, παρόλο που είχες αυτη την ατυχία. Πίστεψέ με όμως, ΑΞΙΖΕΙ να δώσεις και στο παιδί και στον εαυτό σου την ευκαιρία. Μετά από λίγο που θα λειτουργήσει η φύση, θα αισθάνεσαι ότι είναι προγραμματισμένη για αυτό. Καλή επιτυχία!

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι στα γραφόμενα της felinidoc, παραείναι πλήρης :wink:

επίσης να αναφέρω ότι μου πήρε 15 μέρες για να μπορώ να τον βάζω στο στήθος χωρίς να σφίγγω τα δόντια μου από τον πόνο. παρόλο που έπιανε σωστά, δηλαδή την άλω και όχι τη θηλή έκανα ραγαδες. τώρα είναι εντάξει προφανώς σκλήρυναν οι θηλές..

Δεν έχουν σκληρύνει οι θηλές, το μωρό πιάνει πλέον σωστά. Πριν σίγουρα δεν έπιανε σωστά, αν έπιανε σωστά δεν θα πονούσες και μάλιστα τόσο. Όταν η μαμά πονάει το μωρό πιάνει τη θηλή κάπω πιο έξω και παίρνει πολύ λιγότερο γάλα από όσο χρειάζεται, δηλαδή υποσιτίζεται. Ίσως αυτό ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε...

Έχεις το mini electric plus. Έκανα 12 μετρήσεις με το mini electric που είναι το ίδιο σε μονό και άλλες 12 με το lactina μονό. Ο μέσος όρος με το mini electric ήταν 48ml σε 12 λεπτά και η ροή είχε σταματήσει. Mε το lactina ήταν 175 ml στον ίδιο χρόνο και η ροή δεν είχε σταματήσει...

Αυτό που έχεις κάνει 34 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό, το lactina κάνει 52-53 και το symphony 60-78. To symphony έχει μία επιπλέον φάση διέγερσης με 120 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό που βοηθάει στο να κατέβει το γάλα. Έχει μεγάλο εύρος ρύθμισης στην κανονική άντληση και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί.

Για 4 μέρες προσπάθησε να δόσεις ξένο γάλα μόνο 6 γεύματα των 60 ml. Aν το μωρό δεν διαμαρτύρεται και απλά κάνει περισσότερους θηλασμούς είναι εντάξει. Μετά θα μπορέσεις να αφαιρέσεις λίγα ακόμη.

Αν νοικάσεις το νοσοκομειακό τότε θα μπορείς να δίνεις και δικό σου γάλα και το συμπλήρωμα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Να αντλείς στο ενδιάμεσο.

Το μωρό μου όταν ήταν 20 ημερών έπινε περίπου 500ml ξένο γάλα. Τότε ξεκίνησα να αντλώ. Σε δύο εβδομάδες τον είχα καλύψει εντελώς και δεν ξαναπήρε ξένο γάλα. Το δικό μου μωρό δεν μπορούσε να θηλάσει καλά στην αρχή αλλά όταν έκανα επαναγαλακτισμό επινε το μισό γάλα από το στήθος και το υπόλοιπο μισό ήταν μητρικό από το μπουκάλι. Τότε μείωσα τις αντλήσεις από 6 σε 4. Μετά τον 3ο μήνα θήλαζε ακόμη καλύτερα και οι αντλήσεις μειώθηκαν σε 3, μετά 2 και τέλος 1.

Όλο αυτό το διάστημα θήλαζα και μετά τον 3ο μήνα επέστρεψα στη δουλειά όπου ποτέ δεν άντλησα γάλα, αντλούσα πριν φύγω το πρωί, και 1-2 φορές το απόγευμα όταν επέστρεφα. Αντλούσα πάντα μετά τους θηλασμούς, όποτε έβρισκα ευκαιρία.

Καλημέρα σας!

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

αποφάσισα να νοικιάσω το symphony ώστε να μπορώ να παράγω περισσότερο γάλα και να του δίνω με μπουκάλι έστω, επειδή δε μπορώ να του μειώσω τα ml ώστε να του αυξήσω τα γεύματα, κλαίει και οδύρεται ο μπουλούκος!

να δούμε πώς θα πάει!

ευχαριστώ και πάλι

xamogelaki

• 3 εβδομάδες μετά...

Να σου πω κι εγώ τη δική μου εμπειρία, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες.

Δεν είμαι ικανοποιημένη απ'τον εαυτό μου γιατί δεν κατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά και πιστεύω ότι φταίει ένα πράγμα ουσιαστικά:

το ότι δε ζήτησα εγκαίρως βοήθεια από τη μαία μου ή οποιαδήποτε άλλη γνώστη της τεχνικής. Έλειπε όταν γέννησα και μετά το άφησα. Μέγα λάθος. Πιστεύω ότι αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου το να έρθει κάποιος που ξέρει να σε βοηθήσει στο σπίτι. Να δει το χώρο, να σου κάνει προτάσεις πώς να φτιάξεις το χώρο καλύτερο, τη θέση που κάθεσαι καλύτερη και φυσικά να σε δει να θηλάζεις, ξανά και ξανά, να σε διορθώσει εκεί πάνω που το κάνεις, όχι απλώς θεωρητικά.

Χαρακτηριστικά να σου πω ότι μου τράβηξε τις κουρτίνες και έπεσε ένα απαλό φως στο δωμάτιο, αμέσως με ηρέμησε. Και μιλάμε για το ίδιο μου το σπίτι! Κι όμως αυτή ήξερε κάτι που εγώ δεν είχα φανταστεί.

Θέλω να πω ότι δεν ξέρεις τί θα σου πει αυτή η κοπέλα. Το σίγουρο για μένα είναι ότι μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κρίμα που δεν το έκανα νωρίτερα...

Οπότε πάρε τη μαία σου στο σπίτι ένα απόγευμα, και δύο και τρία, όσα χρειαστεί. Νομίζω ότι έχεις πολλά να κερδίσεις.

Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο

Γεια σας.Είμαι καινούρια στο forum. Θηλάζω εδώ και έξι μήνες τη μικρή μου και ανησυχώ μήπως μου κοπεί το γάλα.Θα ήθελα να θηλάσω όσο πιο πολύ μπορέσω. Ηδη απο την στιγμή που μπήκαν τα γεύματα της κρέμας νομίζω πως εχει μειωθεί λιγακι το γάλα μου. Είναι αλήθεια ή ειναι ιδέα μου? Θα πρέπει να βγάζω γάλα σε κάθε γεύμα κρέμας?

Ευχαριστώ πολύ.

alex

Γεια σας.Είμαι καινούρια στο forum. Θηλάζω εδώ και έξι μήνες τη μικρή μου και ανησυχώ μήπως μου κοπεί το γάλα.Θα ήθελα να θηλάσω όσο πιο πολύ μπορέσω. Ηδη απο την στιγμή που μπήκαν τα γεύματα της κρέμας νομίζω πως εχει μειωθεί λιγακι το γάλα μου. Είναι αλήθεια ή ειναι ιδέα μου? Θα πρέπει να βγάζω γάλα σε κάθε γεύμα κρέμας?

Ευχαριστώ πολύ.

Να σου ζήσει! :D

Για να διατηρηθεί η γαλουχία σου από τη στιγμή που το παιδί ξεκινάει στερεες τροφές καλό θα ήταν μεταξύ των γευμάτων να μεσολαβεί θηλασμός, για να μη μένει πολλές ώρες το στήθος χωρίς το ερέθισμα. Αυτό αν δε δουλεύεις. Αν δουλεύεις, τότε τις στερεες τροφές τις δίνεις όλες όσο λείπεις από το σπίτι και τις ώρες που είσαι εκεί, θηλάζεις! :wink:

Ευχαριστώ πολύ.

Να σου ζήσει!!! :)

Μετά από τόσο καιρό θηλασμού δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις με τις στερεές τροφές είναι να μην προσπαθείς να αντικαταστήσεις γεύματα θηλασμού με στερεές. Αν το κάνει το μωρό με δική του πρωτοβουλία έχει καλώς, απλά μην το επιδιώκεις εσύ.

Αν του δίνεις κρέμα έτοιμη δεν είναι καλή ιδέα γιατί περιέχει αγελαδινό γάλα. Το μωρό χρειάζεται φυσικές τροφές και όχι σκόνες από κουτιά...

Πιθανότατα ο γιατρός σε αντιμετωπίζει όπως μία μητέρα που δεν θηλάζει.

Γράψε αναλυτικά τις συνήθειες του μωρού και το τι τρώει για να το συζητήσουμε.

Δες κι εδώ:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=4828

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Απλά δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να μην αντικαταστήσω γεύματα θηλασμού με κρέμα?Θα σας πώ το πρόγραμμα που ακολουθεί η μικρή. Γάλα γύρω στις 8 το πρωί, 11.30-12 φρούτα (εγω τα φτιάχνω), 3-3.30 περιπου γάλα, 6.30 περίπου ρυζάλευρο *έτοιμο) και 10 περίπου γάλα. Δηλαδή μεταξύ αυτων των γευμάτων να το ξαναθηλάζω? Και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν και τα κρεατα το μεσημεέρι έτσι δεν είναι?Άρα θα θηλάζω μόνο πρωί βράδυ. Θα συνεχίζω να έχω γάλα?

alex

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Απλά δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να μην αντικαταστήσω γεύματα θηλασμού με κρέμα?Θα σας πώ το πρόγραμμα που ακολουθεί η μικρή. Γάλα γύρω στις

8 το πρωί,

11.30-12 φρούτα (εγω τα φτιάχνω),

3-3.30 περιπου γάλα,

6.30 περίπου ρυζάλευρο *έτοιμο) και

10 περίπου γάλα.

Δηλαδή μεταξύ αυτων των γευμάτων να το ξαναθηλάζω?

Το μωρό δεν ζητάει, τα γεύματά του είναι τόσο μεγάλα σε ποσότητα που να το καλύπτουν;

Η απόσταση μεταξύ των γευμάτων είναι μεγάλη, μπορείς να θηλάζεις λίγη ώρα μετά το φαγητό, ως επιδόρπιο, επίσης μπορείς να θηλάζει και μία ώρα πριν το γεύμα (όχι πιο αργά γιατί μετά ίσως να μην θέλει να φάει).

Και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν και τα κρεατα το μεσημεέρι έτσι δεν είναι?Άρα θα θηλάζω μόνο πρωί βράδυ. Θα συνεχίζω να έχω γάλα?

Με δύο γεύματα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η γαλουχία. Δοκίμασε κάτι από τα παραπάνω και το ξανασυζητάμε.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...