Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

9 μηνων και λιγες συλλαβες

Recommended Posts

μανουλες καλησπερα

ο μικρος μου θα γινει σε πεντε μερες 9 μηνων. απο συλλαβες λεει μονο τα τα τα , ντα ντα ντα, α ντε, αγα, για (τα τελευταια δυο δεν ειμαι σιγουρη αν ειναι οι φθογγοι γ, και γι -κατι σαν ημιφωνο j ακουγεται) και μετα πολλα φωνηεντα. αλλα ουτε μα μα, μπα μπα, πα. τιποτα αλλο. τι λετε χρειαζεται να τον παω καπου; θεωρειται αυτο βαβισμα ή οχι;

ευχαριστω

Διαφημίσεις

επισης να προσθεσω οτι το ονομα του συνθηως το ακουει και γυρναει (καποιες φορες δεν γυρναει), καταλαβαινει το οχι αλλα δεν υπακουει παντα, καποιες φορες εχει χαιρετησει. μπορει να βρει- δειξει (κανει μια κινηση με τον δεικτη) σε ενα συγκεκριμενο βιβλιο που εχουμε τη γατουλα και το σκυλακι, γενικα ομως δεν δειχνει με τον δεικτη. αν εχει κεφια να απαντησει στη ερωτηση που ειναι το χ; θα γυρισει και θα κοιταξει. αλλα και αυτο οχι παντα. επισης καποιες φορες υπακουει στο δωσε στη μαμα το κουταλι, δωσε στη μαμα το παπακι (αλλα πρεπει να το επαναλαβω καποιες φορες πριν το εκτελεσει). επιπλεον, αν ειμαι σε διαφορετικο δωματιο και φωναξω "αρη ελα εδω" τις πιο πολλες φορες θα ερθει. τι λετε; απο την αλλη ομως, δε μου εχει δωσει ποτε αυθορμητα κατι, δηλ. να μοιραστει μαζι μου κατι που του κινει το ενδιαφερον και επιπλεον, δεν εχει απλωσει ποτε τα χερια του να τον παρω αγκαλια. οταν ας πουμε ειναι στο πατωμα και θελει αγκαλια, θα μπουσουλησει μεχρι τα ποδια μου θα πιαστει απο το παντελονι μου και με τη φατσουλα του χωμενη στα γονατα μου θε γκρινιαξει.

συγνωμη αν ρωταω χαζομαρες αλλα ρε κοριτσια το πρωτο μωρο που ειδα και επιασα ποτε στα χερια μου ηταν το δικο μου και ολο απο τα βιβλια προσπαθω να βγαλω ακρη

Καλύτερα να πας εσύ κάπου! :lol: Ακου εκει! Αστειεύομαι αλλά μια χαρά είναι το παιδάκι σου! 9 μηνών ζουζούνι ειναι!

:oops:

λες ε; ρε γαμ*το απλα επειδη οπως εγραψα πιο πανω δεν εχω εμπειρια και διαβαζω και εδω στο φορουμ για αλλα παιδακια που ηδη χαιρεταν, στελνουν φιλακια, χτυπαν παλαμακια κτλ, ειπα να ρωτησω, γιατι δεν εχω αισθηση του φασματος του φυσιολογικου. απο την αλλη σκεφτομαι τοι με τετοιο αχγος τον μπλοκαρω και το μικρο γιατι καμια φορα αντι να απολαυσω το παιχνιδι μαζι του,νιωθω σα να του βαζω τεστ.:?

Μωρε αστο το παιδακι...μη ψιριζεις καθε του κινηση.Ουτε ο δικος μου χαιρεται...ουτε φιλια στελνει...δε γουσταουμε ρε φιλε τα φιλια.Θα αρχισω να τρεχω το παιδι μου στους γιατρους γιατι δε σελνει φιλια...ε μη τρελλαθουμε κιολας.

Διαφημίσεις

επισης να προσθεσω οτι το ονομα του συνθηως το ακουει και γυρναει (καποιες φορες δεν γυρναει), καταλαβαινει το οχι αλλα δεν υπακουει παντα, καποιες φορες εχει χαιρετησει. μπορει να βρει- δειξει (κανει μια κινηση με τον δεικτη) σε ενα συγκεκριμενο βιβλιο που εχουμε τη γατουλα και το σκυλακι, γενικα ομως δεν δειχνει με τον δεικτη. αν εχει κεφια να απαντησει στη ερωτηση που ειναι το χ; θα γυρισει και θα κοιταξει. αλλα και αυτο οχι παντα. επισης καποιες φορες υπακουει στο δωσε στη μαμα το κουταλι, δωσε στη μαμα το παπακι (αλλα πρεπει να το επαναλαβω καποιες φορες πριν το εκτελεσει). επιπλεον, αν ειμαι σε διαφορετικο δωματιο και φωναξω "αρη ελα εδω" τις πιο πολλες φορες θα ερθει. τι λετε; απο την αλλη ομως, δε μου εχει δωσει ποτε αυθορμητα κατι, δηλ. να μοιραστει μαζι μου κατι που του κινει το ενδιαφερον και επιπλεον, δεν εχει απλωσει ποτε τα χερια του να τον παρω αγκαλια. οταν ας πουμε ειναι στο πατωμα και θελει αγκαλια, θα μπουσουλησει μεχρι τα ποδια μου θα πιαστει απο το παντελονι μου και με τη φατσουλα του χωμενη στα γονατα μου θε γκρινιαξει.

συγνωμη αν ρωταω χαζομαρες αλλα ρε κοριτσια το πρωτο μωρο που ειδα και επιασα ποτε στα χερια μου ηταν το δικο μου και ολο απο τα βιβλια προσπαθω να βγαλω ακρη

πολλά απ'αυτά δεν τα κάνει καν ο μικρός μου που χρόνισε...ο μεγάλος μου έκανε από νωρίς διάφορα αλλά και πάλι έβρισκα λόγους ν'ανησυχω.

Με τον μικρούλη λοιπόν εμπέδωσα για τα καλά πως κάθε παιδί έχει τον χρόνο που θα κάνει το κάθε πράγμα.Σίγουρα ο μικρούλης σου κάνει κάτι που δεν κάνουν άλλα παιδάκια.Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να κάνουν τα ίδια πράγματα.

Ο μεγάλος ας πούμε έμαθε να χαιρετάει πολύ νωρίς,να δείχνει κλπ αλλά δεν εκανε ποτέ παλαμάκια.Ενώ ο μικρός έμαθε πρώτα να κάνει παλαμάκια και μετα τα υπόλοιπα.

Έχεις υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις από ένα μωρό που δεν είναι ούτε 9 μηνών!!! Στην ηλικία αυτή περιμένεις να βαβίζει, να κάθεται στον πωπό του, να προσπαθεί να μπουσουλίσει, να περνάει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, να χτυπάει παλαμάκια, να χτυπάει τα χέρια του πάνω στο τραπέζι (ταμπούρλο), να ρίχνει τα παιχνίδια του κάτω... αυτά. Όχι να χαιρετάει, να φιλάει, να εκτελεί εντολές και να δείχνει!!! Αυτά τα κάνουν μεγαλύτερα παιδάκια.

Όπως σου είπαν και οι κοπέλες πιο πάνω, το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Κάποια παιδάκια δεν χτυπάνε παλαμάκια, κάποια δεν μπουσουλάνε. Αλλά να δείχνουν και να εκτελούν εντολές από 8 μηνών, νομίζω είναι πολύ σπάνιο!!!! Χαλάρωσε :)

κοριτσια ευχαριστω

μαλλον διαβαζοντας εχω καταλαβει καποια πραγματ λαθος. το θεμα ειναι οτι εχω γινει φορτικη και στον παιδιατρο και δεν τολμω να τον ρωταω τα ιδια και τα ιδια.

marija η αρχικη μου ερωτηση ηταν ακριβως αυτη, οι συλλαβες που λεει ο δικος μου θεωρουνται βαβισμα ή πρεπει να λεν ολα τα συμφωνα ακολουθουμενα απο το α; ( δηλ και τα τα τα και ντα ντα ντα και πα πα πα και μα μα μα και μπα μπα μπα;) η διαλεγουν την λεν φανατικα και μετα απο καποιο καιρο οι υπολοιπες;

Κανένα παιδάκι δεν λέει όλα τα σύμφωνα σε αυτή την ηλικία!!! Όταν λέμε να βαβίζει εννοούμε να μιλάει με επαναλαμβανόμενες συλλαβές. Συνήθως λένε μπα μπα μπα, ντα ντα ντα, πα πα πα. Επίσης μπορεί να βγάζουν κραυγούλες.

Κοίτα στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, τα λέει πολύ αναλυτικά ;)

Διαφημίσεις

Γιατι τα ψιριζεις ρε κορη?......εγω ουτε που σκεφτομουν τοτε ποσες συλλαβες ελεγε.......ιδεα δεν ειχα. Δεν μετρησα ποτε γραμματα/λεξεις κλπ......μα ΠΟΤΕ.....χανεις την ουσια της μητροτητας με τετοιο βιδωμα (σορρυ κιολας). Παρτο αλλιως....γιατι το αγχος ποτε δεν τελειωνει. Αν αρχισεις να γραφεις και ποσες λεξεις λεει θα σε στειλω σε μια κολλητη μου απο εδω να στα πει αλλιως (που τα εκανε και η ιδια).....

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Γιατι τα ψιριζεις ρε κορη?......εγω ουτε που σκεφτομουν τοτε ποσες συλλαβες ελεγε.......ιδεα δεν ειχα. Δεν μετρησα ποτε γραμματα/λεξεις κλπ......μα ΠΟΤΕ.....χανεις την ουσια της μητροτητας με τετοιο βιδωμα (σορρυ κιολας). Παρτο αλλιως....γιατι το αγχος ποτε δεν τελειωνει. Αν αρχισεις να γραφεις και ποσες λεξεις λεει θα σε στειλω σε μια κολλητη μου απο εδω να στα πει αλλιως (που τα εκανε και η ιδια).....

:oops::oops::oops:

καταλαβαινω απολυτα τι λες και εχεις δικιο. με εχει φαει το αγχος. απλα οπως ειπα και πιο πανω δεν εχω κανενα σημειο αναφορας. το πρωτο μωρο που πηρα στα χερια μου ηταν το δικο μου και δεν ξερω τι θεωρειται φυσιολογικο και τι οχι. δεν ξερω π.χ αν ειναι φυσιολογικο που ενιοτε που τον αφηνω στη μαμα μου, οταν επιστρεφω καμια φορα δεν κανει χαρουλες. σα να μην ενδιαφερεται που γυρισα (δεν το εννοω ψωνίστικα και καλα δηλ. θελω να κανει κακο χαμο το παιδι επειδη με ειδε, απλα διαβαζω περι υγιους προσκολλησης και ο δικος καμια φορα μου φαινεται υπερβολικα ανεξαρτητος). επισης δεν ξερω τι ακριβως ενννουν με το καλη βλεμματικη επαφη. να καθεται το παιδι να με κοιταει στα ματια με τις ωρες; γιατι αυτο δεν το κανει. οταν του τραβηξει την προσοχη κατι αλλο, θα κοιταξει το αλλο. και συχνα αποστρεφει το βλεμμα του. ποτε επισης δε μου εδωσε τα χερια του για αγκαλια. ποτε δε μου εδωσε κατι αυθορμητα.(λιγο φαγητο, καποιο παιχνιδι του). μονο αν του ζητησω εγω, καποιες φορες θα μου δωσει κατι... τι να πω τα περιμενω νωρις; οπως καταλαβαινεις τα σκεφοτμαι απο δω απο κει, τον παρατηρω συνεχεια μετα αρχιζει κα ιτο σερφαρισμα και μετα παει χαθηκε η μπαλα. :roll:

ειμαι χαλια. ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις

Βλεμματική επαφή εννοούμε να μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια, με νόημα (δηλ. σαν να καταλαβαίνει τι κοιτάζει, όχι με κενό βλέμμα), αλλά για λίγο, όχι να καρφώνεται με τις ώρες!! Εννοείται ότι αν του τραβήξει κάτι άλλο την προσοχή, θα κοιτάξει αλλού. Όλοι μας αυτό δεν κάνουμε;

Το ότι είναι ανεξάρτητο νομίζω ότι είναι καλό. Το ότι δεν κάνει χαρούλες πάντα όταν σε βλέπει ίσως να οφείλεται στο ότι νιώθει άνετα με τη γιαγιά (φυσιολογικό, αν τη βλέπει συχνά) και δεν έχει αιστανθεί την έλλειψή σου. Είναι νωρίς για άγχος αποχωρισμού...

Να σου δώσει αυθόρμητα; Το μωρό των 8 μηνών; Ε όχι, αυτά δεν γίνονται. Να του δίνεις εσύ και να το παίρνει, ναι. Αλλά να πάρει φαγητό και να στο δώσει, όχι, είναι πολύ προχώ :lol:

Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να λάβεις σαν δεδομένο ότι το παιδάκι σου είναι φυσιολογικό και να σταματήσεις να ανησυχείς.

πω πω ... βρε κορίτσι ... έτσι όπως τα λες τη δικιά μου που χρόνισε και κάνει σχεδόν τίποτα πρέπει να την πάω για εργοθεραπείες. Και σίγουρα για λογοθεραπείες αφού η μόνη συλαβή που λέει είναι το τα.

azHYp2.png

vwuep3.png

Βρε μν αγχωνεσε,ολα θα γινουν με τον καιρο...εμενα ο δικος μου πριν κανα μηνα αρχισε να χτυπαει παλαμακια και να κανει κουπεπε,να σηκωνει τα χερια να τον παρουμε αγκαλια(ειναι 13ιων μηνων) φαντασου απο 4μηνων του τα μαθαινα και τα εκανε τωρα.....η αληθεια ειναι οτι ανησυχουσα αλλα τι να κανεις.....δν ειναι ολα τα μωρακια ιδια.....ειναι πολυ μικρος ακομα.....

Διαφημίσεις

με εχει φαει το αγχος. απλα οπως ειπα και πιο πανω δεν εχω κανενα σημειο αναφορας. το πρωτο μωρο που πηρα στα χερια μου ηταν το δικο μου

Και εγω στηνιδια κατασταση ημουν και ειμαι και τις ιδιες ανησιχιες ειχα και τα προσεχα ολα παρα πολυ μην αγχωνεσαι δεν ειναι καλο.

και δεν ξερω τι θεωρειται φυσιολογικο και τι οχι.

Φυσιολογικο τελικα ειναι παρα πολλα πραγματα.

δεν ξερω π.χ αν ειναι φυσιολογικο που ενιοτε που τον αφηνω στη μαμα μου, οταν επιστρεφω καμια φορα δεν κανει χαρουλες. σα να μην ενδιαφερεται που γυρισα (δεν το εννοω ψωνίστικα και καλα δηλ. θελω να κανει κακο χαμο το παιδι επειδη με ειδε, απλα διαβαζω περι υγιους προσκολλησης και ο δικος καμια φορα μου φαινεται υπερβολικα ανεξαρτητος).

Το ιδιο εκανε κι ο δικος μου αυτο αρχισε πιο μετα εμενα πηγαινε παντου και αλλα παιδια το καναν μετα που ειδα δεν ειχαν προβλημα να πανε στον πιο αγνωστο. Αρχισε να κλαιει οταν ειρθε μια θεια μου στο σπιτι για να τον παρει και εστρεψε και το κεφαλι περπου 11 μηνων .

επισης δεν ξερω τι ακριβως ενννουν με το καλη βλεμματικη επαφη. να καθεται το παιδι να με κοιταει στα ματια με τις ωρες;

Αυτο δεν το εννοουν με τιποτα και ουτε φανταστικα ποτε θα εννοουσαν ποτε αυτο.Αυτο δεν το κανουν ουτε μεγαλοι.

γιατι αυτο δεν το κανει. οταν του τραβηξει την προσοχη κατι αλλο, θα κοιταξει το αλλο. και συχνα αποστρεφει το βλεμμα του.

Αυτο ειναι απολυτα υγειες το να σε κοιταξει και κατι που θα ακουσει να γυρισει το κεφαλι. Το θεμα ειναι να σε κοιταει οταν του μιλας εστω και για μερικα δευτερολεπτα μετα βαριουνται οσο θα μεγαλωνει το παιδακι θα μεγαλωνει και ο χρονος που μπορει να διαθεσει για σενα.

ποτε επισης δε μου εδωσε τα χερια του για αγκαλια.

Θα το κανει θα το δεις δεν θυμαμαι ποτε το εκανε πρωτη φορα αλλα καπου εκει ηταν παντως ετσι οπως το φανταζεσαι γιατι ετσι το φανταζομουν εγω να ειναι κατω να περασω απο διπλα του και να σικωσει τα χερια του να τον παρω αγκαλια το κανουν πιο μετα.

ποτε δε μου εδωσε κατι αυθορμητα.(λιγο φαγητο, καποιο παιχνιδι του). μονο αν του ζητησω εγω, καποιες φορες θα μου δωσει κατι...

Δεν φανταζεσαι ποσο πιο μετα γινεται αυτο...... ;) Τωρα θα αρχισει σιγα σιγα να εκτελει εντολες καποιες φορες μετα πιο συχνα και μετα παντα.

τι να πω τα περιμενω νωρις;

ναι αλλα δεν εισαι η μονη.

οπως καταλαβαινεις τα σκεφοτμαι απο δω απο κει, τον παρατηρω συνεχεια μετα αρχιζει κα ιτο σερφαρισμα και μετα παει χαθηκε η μπαλα. :roll:

ειμαι χαλια. ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις

σε καταλαβαι απολυτα. Εγω λέω στο δευτερο θα ξερω.

Οσο για τα παλαμακια τα εκανε 11 μηνων αλλα το κουπεπε 12 και φιλακι εστειλε μη σου πω 14 μηνων. Αμα δεν εχεις χρονο και υπομονη και το παιδι απο υπομονη σου μοιασει κλαφτα οπως τωρα που μαθαινουμε να τρωμε ενω παιρνει το φαγητο με το κουταλι μολις παει να το βαλει του πεφτει κατω τσαντιζεται :?και μετα δεν ξαναπροσπαθει ξανα στο επομενο γευμα.:D που θα παει ελπιζω να μαθει.

κοριτσια καλησπερα!

τωρα βρηκα χρονο να μπω. και πραγματικα αναρρωτιεμαι τι θα εκανα αν δεν ειχα τοσες προθυμες μανουλες να μοιραστουν την εμπειρια τους και να με καθησυχασουν και γιατι οχι- να μου την πουν που κανω σαν υστερω. μαλλον μετα που θα κοιμοταν ο μικρος μου αρης θα καθομουν στον καναπε τρωγοντας τα νυχια μου απο την αγωνια:mrgreen:

σας ευχαριστω ολες γιατι πραγματικα μου δωσατε εναν μπουσουλα

marijia και χαζομαμα οι διευκρινισεις σας για τη βλεμματικη επαφη και την αναληψη πρωτοβουλιας απο μερους του να δωσει η να ζητησει κατι ηταν πραγματικα πολυ χρησιμες, γιατι εγω εσκαγα που μεχρι τωρα το παιδι ενω ανταποκρινοταν στην δικη μου προσπαθεια για επικοινωνια δεν έπαιρνε και αυτος πρωτοβουλια να επικοινωνησει παρα μονο τις βασικες αναγκες του

ρια σε ευχαριστω που μοιραστηκες την εμπειρια του δικου σου παιδιου γιατι καταλαβαινω σιγα σιγα τι κανουν τα παιδακια ποτε.

(να φανταστειτε ημουν τοσο ασχετη που κοιτωντας μωρακια στο δρομο δεν μπορουσα να καταλαβω καν πανω κατω την ηλικια τους)

βερα οχι προς θεου μην ακους εμενα, γιατι απ'ότι καταλαβα η χαζομαρα μου δεν εχει ορια. βεβαια καταλαβα οτι εκανες πλακα :cool:

σας ευχαριστω ολες

Κατ΄αρχην μην τρως τα νυχια σου επισης δεν κανει καλό ;)

Κατα δευτερον απο τη μερια μου δεν πρεπει να αισθανεσαι ασχημα για τις αποριες σου ουτε εδω ουτε στον παιδιατρο γιατι δεν ειχες ξανα παιδακι και αυριο μεθαυριο θα κανει μια αλλη μαμα τις ιδιες αποριες και τοτε θα της πεις εσυ τι θυμασαι. Παντως μια φιλη μου που εχει αρκετα μεγαλο παιδακι και της ειχα πει οτι αγχωνομαι μου ειπε και ειχε δικιο οτι ''απο τη στιγμη που εγινες μανουλα ειναι φυσιολογικο και τα πρωτα 20 χρονια ειναι δυσκολα μετα απλα συνηθιζεις'' :D

Κατ΄αρχην μην τρως τα νυχια σου επισης δεν κανει καλό ;)

Κατα δευτερον απο τη μερια μου δεν πρεπει να αισθανεσαι ασχημα για τις αποριες σου ουτε εδω ουτε στον παιδιατρο γιατι δεν ειχες ξανα παιδακι και αυριο μεθαυριο θα κανει μια αλλη μαμα τις ιδιες αποριες και τοτε θα της πεις εσυ τι θυμασαι. Παντως μια φιλη μου που εχει αρκετα μεγαλο παιδακι και της ειχα πει οτι αγχωνομαι μου ειπε και ειχε δικιο οτι ''απο τη στιγμη που εγινες μανουλα ειναι φυσιολογικο και τα πρωτα 20 χρονια ειναι δυσκολα μετα απλα συνηθιζεις'' :D

κι εμένα ο άντρας μου έλεγε....υπομονή, είναι μέχρι να σαραντίσει (να γίνει 40 ετών).

πάντως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. εγώ βλέπω τα 2 μου παιδιά που κάνουν με διαφορετικό ρυθμό όλα τα πράγματα. όταν είχα ένα παιδί, διάβαζα διάφορα κι ανησυχούσα μερικές φορές. τώρα απλά ξέρω καλύτερα ότι δεν έχει νόημα. εξάλλου εν είναι κάτι εντελώς εκτός ορίων θα μας το πει κι η παιδίατρος.

κοριτσια καλησπερα!

τωρα βρηκα χρονο να μπω. και πραγματικα αναρρωτιεμαι τι θα εκανα αν δεν ειχα τοσες προθυμες μανουλες να μοιραστουν την εμπειρια τους και να με καθησυχασουν και γιατι οχι- να μου την πουν που κανω σαν υστερω. μαλλον μετα που θα κοιμοταν ο μικρος μου αρης θα καθομουν στον καναπε τρωγοντας τα νυχια μου απο την αγωνια:mrgreen:

σας ευχαριστω ολες γιατι πραγματικα μου δωσατε εναν μπουσουλα

marijia και χαζομαμα οι διευκρινισεις σας για τη βλεμματικη επαφη και την αναληψη πρωτοβουλιας απο μερους του να δωσει η να ζητησει κατι ηταν πραγματικα πολυ χρησιμες, γιατι εγω εσκαγα που μεχρι τωρα το παιδι ενω ανταποκρινοταν στην δικη μου προσπαθεια για επικοινωνια δεν έπαιρνε και αυτος πρωτοβουλια να επικοινωνησει παρα μονο τις βασικες αναγκες του

ρια σε ευχαριστω που μοιραστηκες την εμπειρια του δικου σου παιδιου γιατι καταλαβαινω σιγα σιγα τι κανουν τα παιδακια ποτε.

(να φανταστειτε ημουν τοσο ασχετη που κοιτωντας μωρακια στο δρομο δεν μπορουσα να καταλαβω καν πανω κατω την ηλικια τους)

βερα οχι προς θεου μην ακους εμενα, γιατι απ'ότι καταλαβα η χαζομαρα μου δεν εχει ορια. βεβαια καταλαβα οτι εκανες πλακα :cool:

σας ευχαριστω ολες

Καταρχήν να σου ζήσει το παιδάκι σου.. αν είχες την δική μου πεθερά θα σου έδινε πολλούς λόγους να αγχωθείς :) ο δικός μου είναι 20 μηνών και λέει ελάχιστες λέξεις... στην αρχή και εγώ ανησυχούσα και πέρα από το σερφάρισμα καθόμουν και διάβαζα μήνα μήνα στο λευκό βιβλιαράκι υγείας που έχουμε όλα όσα γράφει για την ανάπτυξη του παιδιού, κινητική νοητική κλπ... η πεθερά μου λέει λοιπόν ότι τα δικά της παιδιά ο άντρας μου και ο αδελφός του δηλαδή από 8 μηνών και περπατάγανε και μιλάγανε και ο μικρούλης μας να είναι σχεδόν 20 μηνών και να μην μιλάει?????? απορώ γιατί τους έβαλαν στο ρεκόρ γκίνες.. μην ακούς τι βλακείες λέει ο καθένας και έχε υπόψη σου ότι είναι πολυ πολύ μικρός ακόμη για να κάνει αυτά που λες... τον παιδίατρό σου ρώτα τον ότι θέλεις.. γι' αυτό τους πληρώνουμε :)

Αγαπητή akridula, εγώ βέβαια δεν είμαι μανούλα ακόμα αλλά συνεργάζομαι με παιδάκια που έχουν δυσκολίες στην ομιλία κλπ. Αν και δε σας γνωρίζω, με όλο το θάρρος ήθελα να παραθέσω κι εγώ την απάντησή μου.

Καταρχήν να σου ζήσει το παιδάκι σου και να το δεις όπως επιθυμείς.

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το θέμα της ομιλίας.Το παιδάκι σου είναι πολύ μικρό ακόμα για να έχεις μεγάλες απαιτήσεις..Απο την στιγμή που βαβίζει, λέει συλλαβούλες, ανταποκρίνεται, έχει βλεμματική επικοινωνία...ποιός ο λόγος που ανησυχείς;Το ότι είπε πρώτα κάποιες άλλες συλλαβούλες κι όχι "μα" ή "μπα" δεν αποτελεί στοιχείο για οτιδήποτε.Να σε ενημερώσω ότι οποιαδήποτε λογοθεραπευτική διάγνωση δεν μπορεί να γίνει πρίν τα 3 έτη, κι αυτό ακριβώς γιατί κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα και την δική του ανάπτυξη.Πρέπει να δίνουμε ένα περιθώριο σε περίπτωση που το παιδί απλά έχει καθυστερήσει λίγο να μιλήσει γιατί τα 3 πρώτα έτη είναι τα πιο βασικά για την ομιλία και επικοινωνία του παιδιού. Σε περίπτωση που ξεπεράσει οποιοδήποτε παιδί τα 3 έτη και παρατηρείτε οι ίδιοι οι γονείς ότι ο λόγος του δεν είναι σύμφωνος της ηλικίας του, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή συμβουλευτικά.

Σου παραθέτω το φυσιολογικό στάδιο ομιλίας για την ηλικία για περίοδο 0-12 μηνών:

0 έως 1 έτους: Κλαίει για να εκφράσει τις ανάγκες του, αρθρώνει φωνούλες και ξεκινά να «βαβίζει». Σταδιακά το «βάβισμα» παίρνει τη μορφή συλλαβών. Ξεκινά να κατανοεί λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινότητά του. Μέχρι να ολοκληρωθεί το 1ο έτος, μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές (π.χ. «έλα εδώ»), αντιλαμβάνεται την άρνηση και λέει την πρώτη του λέξη, που είναι συνήθως «μαμά» ή «μπαμπά».

akridula, δεν βρίσκω λόγο ανησυχίας, είναι μικρό ακόμα το παιδάκι σου και η επικοινωνία και ομιλία του είναι επαρκής για την ηλικία του.

Ότι θελήσεις, μη διστάσεις να μου στείλεις..καλή σας μέρα!

κοριτσια

ευχαριστω για αλλη μια φορα για τις απαντησεις. εχω ησυχασει αρκετα. ελενιπ αυτο που λες με το βιβλιαρακι, το κανω κι εγω. και οχι μονο με το βιβλιαριο αλλα και με το ιντερνετ και με αλλα βιβλια. το περιεργο ειναι πως ακομη και οι πηγες αυτες΄συχνα δεν συμφωνουν μεταξυ τους σχετικα με το οροσημα. οποτε μπερδευομαι στο τελος ουτες καν θυμαμαι τι διαβασα που:shock:

τες πα, εχω εξαντληθει με αυτα μου τα αγχη και θα προσπαθησω να το δω πιο χαλαρα. θα προσπαθησω. να φανταστειτε ηθελ αν το παω το παιδι και σε παιδοψυχιατρο αλλα μου το απαγορευσε ο αντρας μου λεγοντας οτι 1ον δεν ειναι καθολου σωστο να εκθεσω το παιδι απο τοσο μικρο σε μια τεχνητη και εξωθεν επιβεβλημενη επαφη με καποιον που θα το τεσταρει, 2ον ειναι μεσα στις γονεϊκές μου υποχρεωσεις οπως εχω ανησυχιες να διαθετω και ψυχραιμια και 3ον μπορω να παω μονη μου σε καποιον ειδικο και να ρωτησω ο, τι θελω. αυτα, λοιπον.

σας φιλω.

κα παπαρριγοπουλου, οπως πιθανοτα θα φανταστηκατε, θα κανω καταχρηση της προθυμιας σας και θα σας στειλω πμ

κοριτσια

ευχαριστω για αλλη μια φορα για τις απαντησεις. εχω ησυχασει αρκετα. ελενιπ αυτο που λες με το βιβλιαρακι, το κανω κι εγω. και οχι μονο με το βιβλιαριο αλλα και με το ιντερνετ και με αλλα βιβλια. το περιεργο ειναι πως ακομη και οι πηγες αυτες΄συχνα δεν συμφωνουν μεταξυ τους σχετικα με το οροσημα. οποτε μπερδευομαι στο τελος ουτες καν θυμαμαι τι διαβασα που:shock:

τες πα, εχω εξαντληθει με αυτα μου τα αγχη και θα προσπαθησω να το δω πιο χαλαρα. θα προσπαθησω. να φανταστειτε ηθελ αν το παω το παιδι και σε παιδοψυχιατρο αλλα μου το απαγορευσε ο αντρας μου λεγοντας οτι 1ον δεν ειναι καθολου σωστο να εκθεσω το παιδι απο τοσο μικρο σε μια τεχνητη και εξωθεν επιβεβλημενη επαφη με καποιον που θα το τεσταρει, 2ον ειναι μεσα στις γονεϊκές μου υποχρεωσεις οπως εχω ανησυχιες να διαθετω και ψυχραιμια και 3ον μπορω να παω μονη μου σε καποιον ειδικο και να ρωτησω ο, τι θελω. αυτα, λοιπον.

σας φιλω.

κα παπαρριγοπουλου, οπως πιθανοτα θα φανταστηκατε, θα κανω καταχρηση της προθυμιας σας και θα σας στειλω πμ

Και πολύ καλά θα κάνετε..όχι μόνο εσείς αλλά και όποια άλλη μανούλα επιθυμεί, είμαι εδώ για να απαντήσω σε απορίες σας και να βοηθήσω όσο μπορώ...:P Σας ευχαριστώ!

Εμένα ο μεγάλος μου μέχρι 2 ετών δεν έβγαζε σχεδόν άχνα και τώρα πάει να κλείσει σε 3 μήνες τα 5 και μιλάει λες και έχει καταπιεί εγκυκλοπαίδεια!!!

Μια χαρά είναι το παιδάκι σου! Μην ανησυχείς καθόλου!!:P

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...