Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

κατηχητικό

Recommended Posts

θα ήθελα να απευθύνω κάποια ερωτήματα (αν επιτρέπεται ) :

τα παιδιά σας πάνε κατηχητικό ;

αν ναι

αυτό έγινε με δικής σας προτροπή ή μετά από δική τους αίτηση ;

υπήρξε παρότρυνση από κάποιον τρίτο στην οικογένεια σας (παράδειγμα : δάσκαλο , ή μέσο αναφοράς στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία αρχές Σεπτεμβρίου, γιαγιάς - παπού , συγγενικό πρόσωπο κοκ ) ;

και το ερώτημα στους μη χριστιανούς,ή /και αλλόθρησκους ή/και άθρησκους ή /και άθεους , πως το αντιμετωπίσατε ; (στην περίπτωση που κάποιος τρίτος παρότρυνε το παιδί σας και στην συνέχεια αυτό σας ζήτησε να πάει )

ευχαριστώ !

για την διεύρυνση του ερωτήματος πιστεύεται ότι υπάρχει θρησκευτική καταπίεση - εξαναγκασμός στην Ελλάδα ;

Σημείωση : γνωρίζω τις συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα απλά επικεντρώνομαι στο θέμα του κατηχητικού και πως το αντιμετωπίσατε ! (και οι μεν και οι δε ... αν σας έχει τύχει , ή αν αναρωτιέστε )

Διαφημίσεις

• Replies 350
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Θες να σου πω τη δική μου εμπειρία; Δεδομένου οτι η μάνα μου αν ήταν επιλογή της δεν θα με έστελνε και ότι η ουσιαστική παρότρυνση ήταν από τη γιαγιά;

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

θα ήθελα να απευθύνω κάποια ερωτήματα (αν επιτρέπεται ) :

τα παιδιά σας πάνε κατηχητικό ;

αν ναι

αυτό έγινε με δικής σας προτροπή ή μετά από δική τους αίτηση ;

υπήρξε παρότρυνση από κάποιον τρίτο στην οικογένεια σας (παράδειγμα : δάσκαλο , ή μέσο αναφοράς στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία αρχές Σεπτεμβρίου, γιαγιάς - παπού , συγγενικό πρόσωπο κοκ ) ;

και το ερώτημα στους μη χριστιανούς,ή /και αλλόθρησκους ή/και άθρησκους ή /και άθεους , πως το αντιμετωπίσατε ; (στην περίπτωση που κάποιος τρίτος παρότρυνε το παιδί σας και στην συνέχεια αυτό σας ζήτησε να πάει )

ευχαριστώ !

για την διεύρυνση του ερωτήματος πιστεύεται ότι υπάρχει θρησκευτική καταπίεση - εξαναγκασμός στην Ελλάδα ;

Σημείωση : γνωρίζω τις συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα απλά επικεντρώνομαι στο θέμα του κατηχητικού και πως το αντιμετωπίσατε ! (και οι μεν και οι δε ... αν σας έχει τύχει , ή αν αναρωτιέστε )

Ως παιδι ολες μου οι κολλητες (και παρουσες φιλες ακομα) πηγαιναν κατηχητικο και μου ειχαν πει να παω. Λογω ιδεολογιας της οικογενειας μου μαλλον αποτραπηκα οχι με λογια εκεινη την στιγμη αλλα επειδη βλεπαμε το ολο θεμα αποστασιοποιημενα. Δεν με ενδιεφερε να παω. Το παιδι εννοειτε πως δεν θα παει φυσικα (απο δικη μου επιλογη, για την δικη της συμπληρωσα πιο κατω), και πιεση δεν υπαρχει απο πουθενα αλλα και να υπηρχε ειμαι λιγο κουφη (γενικα).

Οσο για το ερωτημα το τελευταιο, οχι πιστευω δεν υπαρχει, ή αν υπαρχει εγω προσωπικα δεν την ενιωσα ποτε ουτε στο κοντινο ουτε στο απομακρισμενο οικ και φιλικο μου κυκλο.......τι να σου πω.......

ΥΓ: Το ξεχασα το τελευταιο, αν το ιδιο το παιδι το ζηταγε θα της εξηγουσα τι και πως εχει το πραγμα και αν επεμενε εννοειτε θα την αφηνα να παει να το δει μονη της και να κρινει αν θελει να συνεχισει. Ασχετα τι μου αρεσει εμενα.

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

ναι Ellemphriem κατάλαβα :-):wink: ευχαρστω !

αλλα τι θα κάνεις αν σου το ζητήσει το παιδι δεδομένου ότι όπως γραφεις δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία όπως λες ;

Αερικό δεν νομίζω να κατάλαβα τι γράφεις !

(αυτό δεν έχει ξανασυμβεί να σημειωθεί στα πρακτικά χαχαχαχα)

Λέω αν σε καλύπτει ως απάντηση το τι συνέβει με εμένα ως παιδί που πήγα ;) αλλά όχι από επιλογή της μαμάς μου :P

(Λορέτα Ποντικίνα)

Διαφημίσεις

ναι Ellemphriem κατάλαβα :-):wink: ευχαρστω !

αλλα τι θα κάνεις αν σου το ζητήσει το παιδι δεδομένου ότι όπως γραφεις δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία όπως λες ;

Αερικό δεν νομίζω να κατάλαβα τι γράφεις !

Backup love, εκανα υστερογραφο ;)

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Ζητησα να παω μονη μου στο κατηχητικο οταν ημουν Δ δημοτικου γιατι πηγαιναν και οι φιλες μου. Η μητερα μου πιστευει στο Χριστο αλλα δεν με πιεσε ποτε. Εχω περασει καταπληκτικα. Εκανα φοβερες φιλες, εμαθα πινγκ πονγκ και παραδοσιακους χορους, καναμε παραστασεις και ειχα μια κατηχητρια μια μικρη κουκλα που την λατρευα. Πηγαινα και στις κατασκηνωσεις της Μητροπολης μας και περνουσα φοβερα.Μεχρι ταξιδι στη Γαλλια ειχαμε παει. Δεν με πιεσε ποτε κανεις για τιποτα. Ακουγα ροκ μουσικη, πηγαινα σε κλαμπ, εκδρομες και καποιες γιορτες (Χριστουγεννα ή Πασχα) γυριζαμε με τις φιλες μου απο τα κλαμπ στις 6 το πρωι αλλαζαμε και πηγαιναμε εκκλησια. Καποιες κοπελες παντρευτηκαν και αγορια απο τα κατηχητικα και εχουν κανει και ωραιες οικογενειες. Γενικα ειμαι ατομο που ψαχνομαι, σπουδασα στο εξωτερικο, διαβαζω μεταφυσικη, εσωτερισμο και θρησκειολογια, θα μπορουσα να ειχα γινει αθεη γιατι περναω κατα διαστηματα φαση σκεπτικισμου αλλα η πιστη μου στο Θεο δεν εχει κλονιστει καθολου και ισα ισα γινεται πιο συμπαγης. Οσες φορες ζητησα τη βοηθεια Του μου την εδωσε.

Σεβομαι τις αντιληψεις καθε ανθρωπου οποιες και αν ειναι αυτες και το θεωρω δικαιωμα του να πιστευει καπου ή να μην πιστευει καθολου. Δε θιγω τις θρησκευτικες ή αθειστικες αποψεις κανενος γιατι πιστευω οτι αυτο δεν μας κανει περισσοτερο ή λιγοτερο ανθρωπους. Εξαλλου ο Θεος μας εδωσε το δωρο της ελευθεριας .

Αν αποκτησω παιδι θα το αφησω να διαλεξει μονο του τι θελει να κανει.

...

Αν αποκτησω παιδι θα το αφησω να διαλεξει μονο του τι θελει να κανει.

Νομίζω αυτή είναι η πιο σωστή και αποτελεσματική τακτική και για τις δύο τάσεις. Αν το παιδί θέλει να πάει είναι λάθος να το εμποδίσεις ακόμα κι αν δεν θέλεις να πάει, ενώ αν το παιδί δεν θέλει να πάει είναι λάθος να το πιέσεις.

Εγώ είχα πάει δυο -τρεις φορές στην πέμπτη δημοτικού επειδή πήγαινε και μια φίλη μου, η μαμά μου δεν πολυήθελε να πάω. Μετά σταμάτησα να πηγαίνω, γιατί μας είπαν να φοράμε φούστα και δεν ξύπναγα και εύκολα την Κυριακή, δεν με τράβηξε ιδιαίτερα.

Τα παιδιά μου θα ήθελα να πάνε, ειδικά τώρα που είναι μικρά κι απ΄ότι ξέρω στην ενορία μας έχει πολύ καλό κατηχητικό με πολλά παιδιά.

Αλλά: Οι μικροί (α' και β' δημοτικού) έσκισαν το φυλλάδιο του κατηχητικού που τους μοίρασαν την Πέμπτη το πρωί στην είσοδο (μου είπαν ότι το έσκισε άλλο παιδί αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου) και ο μεγάλος μου δήλωσε ότι δεν θέλει να πάει και ότι αν κάποιο παιδάκι πάει δεν θα τον έχει φίλο :shock::|. Βγάλε τώρα άκρη. Το καταλαβαίνω ότι δεν θέλει να πάει αλλά δεν καταλαβαίνω την αντιπάθεια, ούτε μου το εξήγησε. Σημειωτέον δεν τους έχω πιέσει ποτέ να πάνε εκκλησία κλπ.

Είναι γνωστό ότι εγώ και η εκκλησία έχουμε πάρει διαζύγιο.

Ως παιδί, πήγα κατηχητικό και γιατί οι γονείς μου δεν είχαν αντίρρηση και κυρίως γιατί είχα μία καθηγήτρια με ...σφηνομένη τυρόπιτα που δεν έβαζε καλούς βαθμούς σε όσους δεν πήγαιναν κατηχητικο......:rolleyes:

Αυτό δεν με έκανε καλό χριστιανό βέβαια, απλώς έπαιρνα 20 στο μάθημα..Στα παιδιά μου, αν αυτά εκφράσουν τέτοιο ενδιαφέρον (αναρωτιέμαι πως, αφού ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου είμαστε θρησκοι), θα τις αφήσω να επιλέξουν μόνες τους. Αν θέλουν να πάνε, ας πάνε.

Σε ότι αφορά την θρησκευτικη ελευθερία στην Ελλάδα....

Καλά δεν είμαστε Σαουδική Αραβία, αλλά πρώτον, το σχολείο και το κράτος σε σπρώχνουν προς μία κατευθυνση, δεν επιτρέπεται ακόμα να χτιστεί τέμενος, οι Ιεχωβάδες θεωρούνται κάτι σαν αντίχρηστοι, ε, λες να υπάρχει??

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

Λοιπόν εγώ θα τα πω και κράτα ό,τι θες χαχαχαχα...

Εγώ πήγα στο κατηχητικό με παρότρυνση της γιαγιάς και γιατί πηγαίνοντας όοοοοοοοολη την Μεγάλη Εβδομαδα στην εκκλησία από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 10.00 το βράδυ έκανα φίλους εκεί που πήγαιναν κατηχητικό οπότε το ζήτησα μόνη μου... Η σχέση μου με την εκκλησία ήταν ας την πούμε καλή. Πέρασα καταπληκτικά στο κατηχητικό! Δεν ένιωσα ότι 'καθοδηγούμαι' και είχαμε διάφορες δραστηριότητες για να διασκεδάζουμε αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις. Έμαθα να μοιράζομαι ότι δεν χρειάζομαι πια και να προσέχω ό,τι έχω γιατί μπορεί να το μοιραστώ αργότερα! Έμαθα με ήπιο τρόπο ότι υπάρχουν ορφανά παιδιά, ανίατα άρρωστα παιδιά αλλά και τρόπους να τα βοηθάω.

Η μάνα μου σε όλα αυτά απλά παρακολουθούσε. Σε ρήξη με τον κλήρο ήρθα στο Λύκειο από λάθος καθηγητή Θρησκευτικών αλλά και από δικές μου αναζητήσεις στις οποίες δεν πήρα ικανοποιητικές απαντήσεις. Και σ' αυτο η μάνα μου παρακολουθούσε.

Την θρησκεία μου, μου την επέβαλλαν όπως σε όλους μας (ή τέλος πάντων στους περισσότερους από μας)... Άρα θρησκευτική ελευθερία δεν υπάρχει. Θα μπορούσα να εχω αλλάξει θρήσκευμα αλλά μετά από μελέτη κατέληξα στο ότι δεν είναι η θρησκεία αυτή που μου φταίει αλλά οι λειτουργοί της και η εφαρμογή της. Συνεπώς δεν το έκανα γιατί εδώ που τα λέμε σάμπως ξέρω τι κάνουν οι άλλοι λειτουργοί και πως εφαρμόζονται οι άλλες θρησκείες; (για παράδειγμα μουσουλμανισμό και καθολικισμό δεν θα άντεχα καθώς θέτει κατά την άποψή μου πολλά όρια καταναγκαστικά).

Αν το παιδί μου ζητήσει να πάει κατηχητικό εννοείται ότι θα το αφήσω... Θα είμαι εκεί προσπαθώντας να απαντήσω στα όποια του ερωτήματα όπως εγώ τα έχω αντιληφθεί και τονίζοντάς του ότι σε θέματα θρησκείας δεν υπάρχει απόλυτη ΑΛΗΘΕΙΑ. Την βρίσκουμε μέσα μας. Όπως επίσης οτι ο θεός δεν θα μας αγαπήσει ή μισήσει αν δεν του ανάψουμε κερί ή αν δεν πάμε στην εκκλησία... Πάμε όταν και εφόσον το αισθανόμαστε!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Διαφημίσεις

Είμαι τελείως αντίθετη στο να πηγαίνει το παιδί μου κατηχητικό. Το θεωρώ σαν πλύση εγκεφάλου σε μια εύπλαστη παιδική ψυχούλα. Προσωπική μου γνώμη, χωρίς παρεξήγηση.

Το δικό μου μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα το παροτρύνω και αν το θέλει και το ίδιο, θα χαρώ πολύ να πάει. Αν δεν θέλει, δεν θα τον πιέσω σε καμία περίπτωση. Κι εγώ πήγαινα και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Ο πατέρας μου έχει διακόψει σχέσεις με την εκκλησία και από τότε που τον θυμάμαι δηλώνει άθεος, αλλά δεν με εμπόδισε να πάω κατηχητικό. Καταπίεση δε νομίζω ότι υπάρχει, έχω πολλούς φίλους που δεν είναι "της θρησκείας" και κάποιους που είναι άθεοι, δεν βλέπω να νιώθει κανείς υποχρεωμένος να εκκλησιαστεί!

Εγω πηγα γιατι πηγαινε μια φιλη αλλα η μαμα μου δεν τρελαθηκε κιολας ουτε ειπε οχι . Πηγα συνολο 3 φορες και δεν ξαναπηγα μου φανηκε βαρετο απλα.

Εγω αν το ζηταγε ο ταλιμπαν που δεν νομιζω, θα τον αφηνα να παει και ας διαλεγε μονος του αν θα συνεχιζε.

Είμαι τελείως αντίθετη στο να πηγαίνει το παιδί μου κατηχητικό. Το θεωρώ σαν πλύση εγκεφάλου σε μια εύπλαστη παιδική ψυχούλα. Προσωπική μου γνώμη, χωρίς παρεξήγηση.

Πλύση εγκεφάλου? Χμ... Δεν ξέρω. Μπορεί. Εμένα πάντως που πήγα, δεν μου έγινε καμμία. Με την έννοια ότι μεγαλώνοντας, απέρριψα την εκκλησία, τον κλήρο και κράτησα τον ...απόκληρο.....

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

Εγώ δεν έχω προσωπική εμπειρία από κατηχητικό. Σιχαινόμουν ανέκαθεν το πρωινό ξύπνημα και δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω οικειοθελώς, εφόσον δεν είχα και καμία ωθηση από την οικογένειά μου - οι γονείς μου δεν είχαν καμία επαφή με την Εκκλησία και μας πήγαιναν μόνο στην Ανάσταση, πέντε λεπτά πριν το Χριστός Ανέστη. Κάποιες συμμαθήτριές μου ξεκίνησαν στο δημοτικό, μερικές το συνέχισαν αρκετά χρόνια, αλλά οι περισσότερες όχι. Δεν άκουσα κάτι το αρνητικό, πέρα από το ότι βαρέθηκαν.

Την επαφή μου με τη Ορθοδοξία μέσω της Εκκλησίας, την απέκτησα από δική μου βούληση αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωσή μου. Και, όχι, δεν πιστεύω ότι μου επιβλήθηκε, εφόσον επί 26 συναπτά έτη ζούσα μια ζωή εντελώς έξω από τους κανόνες της, χωρίς μου δημιουργήσει αυτό πρόβλημα πουθενά, ούτε να θεωρούμαι κοινωνικά κατακριτέα. Κατα τη γνώμη μου, δεν τίθεται ζήτημα εξαναγκασμού ή επιβολής, τη στιγμή που διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής.

Rkt, το ζήτημα του τεμένους είναι μεγάλο και δεν ανήκει εδώ, αλλά, έχω την απορία, από πού έβγαλες το συμπερασμα ότι οι μάρτυρες του ιεχωβά "θεωρούνται κάτι σαν αντίχριστοι"? Δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός είναι πολύ βαρύς κι εσύ, όπως είπες, δεν έχεις επαφή με την Εκκλησία.

Τώρα, αν τα παιδιά μου, τα οποία έχω βαπτίσει και κοινωνώ συχνά, θελήσουν να πάνε κατηχητικό, εννοείται πως δεν πρόκειται να τα εμποδίσω. Από την άλλη όμως, δεν πρόκειται να τα πάρω απ' το χεράκι να τα πάω να δοκιμάσουν, όπως έκανα πχ με το ωδείο ή με τη ζωγραφική. Θέλω, ειδικά το κατηχητικό, να το ζητήσουν μόνα τους κι αν θελήσουν κάποια στιγμή να διακόψουν, θα το κάνουν. Ο λόγος γι' αυτό ειναι ότι θεωρώ πως τα διδάγματα που λαμβάνουν εμπειρικά, από τη συμμετοχή τους στις Λειτουργίες, τη Θεία Κοινωνία και το παράδειγμα που έχουν από τους γονείς τους, επαρκεί για να τεθούν μέσα τους τα θεμέλια της πίστης μας. Το κατηχητικό είναι κάτι το συμπληρωματικό - αν τους αρέσει, συμμετέχουν κι εκεί, αν όχι, κανένα πρόβλημα.

Διαφημίσεις

Εγώ δεν έχω προσωπική εμπειρία από κατηχητικό. Σιχαινόμουν ανέκαθεν το πρωινό ξύπνημα και δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω οικειοθελώς

Τα απογεύματα δεν είναι συνήθως το κατηχητικό; Αφού το πρωί έχει λειτουργία...

Το δικό μας ήταν Σάββατο πρωί κατά τις 10. ;) Μόνο που το άκουσα τότε, θυμάμαι, με έπιασε σύγκρυο. Είχα το μαρτύριο όλη τη βδομάδα για το σχολείο, ε όχι τα ίδια και σαββατιάτικα! :P Άσε...ανίατη περίπτωση...ερωτευμένη με το μαξιλάρι. :oops::roll:

Κι εγω πηγαινα απο πολυ μικρη κ περναγα καταπληκτικα αν κ η παρεα μου δεν ειχε σχεση με ολο αυτο...ανυπομονουσα να παω καθε σαββατο,περναγαμε πολυ ομορφα κ συζητουσαμε πολυ διαφορετικα κ εξησυζητημενα πραγματα.Σταματησα μονον επειδη εφυγα απο Ελλαδα αλλιως θα πηγαινα κ πιο μετα.

Ειχαμε ομως εναν πολυ καλο κληρικο που τον αγαπω ακομα βαθυτατα κ την γυναικα του που εχουνε ανοιχτα μυαλα κ δεν ειναι καθολου κολλημενοι..Οταν βαφτισα το παιδι κ του ειπα να το αφησω 9 μερες με τα λαδια μου λεει χαζεψες?Θα το πλυνεις το παιδι κανονικα απλα κρατσε τα νερα κ.λ.π. αν θελεις απλος λουστο μεθαυριο,ο Θεος δεν ειπε πουθενα να μενουμε απλυτοι για χαρη Του.:rolleyes:

Παροτρυνση δεν υπηρχε απο καποιον μονη μου το εμαθα-περναγε απο τα σχολεια κ ενημερωνε για το ποτε ξεκινουνε-κ μονη μου πηγα.Εμαθα κ αγιογραφια κ κομπιουτερ κ πινκ πονκ κ πααααρα πολλα αλλα κ ωραιες εκδρομες πηγαιναμε!Ητανε πολυ ωραια πραγματικα ξεγνοιαστα εκει!Δεν ητανε τοσο θρησκευτικη η ατμοσφαιρα περισσοτερο ητανε σα σχολειο αλλα ολο διασκεδαση,δε ξερω πως να το εξηγησω...

Οπως ειπε κ η φιλη παραπανω κ εγω παρ οτι ασχολουμε με διαφορα κ ψαχνομαι πολυ σε πολλα θεματα κ εχω πολλα αναπαντητα ερωτηματα κ κενα (τα οποια εχω βρει μονη τις απαντησεις)δεν εχω λξοδρομισει,πιστευω πιο βαθια...εχει αλλαξει τ νοημα της πιστης μου κ παω ειδικα πλεον κυριακες στην εκκλησια κ σε γιορτες,οχι καθημερινα.Και αυτο δεν οφειλεται στο κατηχητικο

Αν θελησει το παιδι μου να παει,αν ειναι εκει ακομα ο αυτος ο ιερεας θα το στειλω με χιλια...

Γενικα πιστευω οτι πλεον δεν υπαρχει κ ιδιαιτερη καταπιεση στο θρησκευτικο κομματι,παλια ναι...σιγουρα!

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Το δικό μας ήταν Σάββατο πρωί κατά τις 10. Μόνο που το άκουσα τότε, θυμάμαι, με έπιασε σύγκρυο.

Αααα εμάς ήταν απόγευμα, γύρω στις 3 νομίζω. Πολύ καλή ώρα, γλίτωνες και τον μεσημεριανό ύπνο :wink:

Το Σάββατο το πρωί πηγαίναμε στα προσκοπάκια.

Εγω πηγαινα στην εκκλησια αλλα δεν καθομουν σο κατηχιτικο γιατι συνηθως πηγαιναμε κοντινες εκδρομες για φαγητο. Στην εκκλησια συνεχισα και συνεχιζω να πηγαινω.

Εδω στο Βελγιο συνηθως καθονται τα παιδια στο κατηχιτικο και οι γονεις πινουν το καφεαδκι τους την ιδια ωρα στον χωρο της εκκλησιας.

Αν το θεμα ειναι πως θα παρεουν θρησκευτικες αρχες νομιζω οτι εχε να κανει με την οικογενια και οχι με το κατηχιτικο ή τα θρησκευτικα στο σχολειο.

Τωρα αν μου ζητησουν να πανε φυσικα και θα τους αφησω

Το παιδί μου δε θα το στείλω κατηχητικό. Το θεωρώ τελείως ουτοπικό και άνευ ουσίας. Είναι τόσο μικρά, που δεν έχει νόημα. Το κατηχητικό το θεωρώ πλύση εγκεφάλου, προσυλιτισμό......

iyuNp3.png4hNCp3.png

Εγώ πάλι το λίγο που πήγα το θυμάμαι ένα πράγμα σαν τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Ζωγραφική, χειροτεχνία κ.λπ.

Δε θυμάμαι να προσπάθησε κανείς να μου κάνει πλύση εγκεφάλου...

Και πήγα και σε σχολείο κολλημένο με τη θρησκεία. Και απ αυτό θυμάμαι υπέροχα χρόνια, κανέναν προσυλιτισμό!

Το παιδί μου αν μου το ζητούσε θα το έστελνα όπως θα κάνω με οποιαδήποτε δραστηριότητα ώστε από μόνο του να κρίνει αν του κάνει ή όχι.

Πιστεύω στη θρησκεία που πιστεύω, το ανάβω το κερί κ.α. απλά από μικρή δεν μου "κάνουν" οι εκπρόσωποί Του. Γι αυτό και το ποιοι θα ήταν στο κατηχητικό θα ήταν το 1ο που θα με απασχολούσε...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Αν το παιδί μου ζητήσει να πάει κατηχητικό εννοείται ότι θα το αφήσω... Θα είμαι εκεί προσπαθώντας να απαντήσω στα όποια του ερωτήματα όπως εγώ τα έχω αντιληφθεί και τονίζοντάς του ότι σε θέματα θρησκείας δεν υπάρχει απόλυτη ΑΛΗΘΕΙΑ. Την βρίσκουμε μέσα μας. Όπως επίσης οτι ο θεός δεν θα μας αγαπήσει ή μισήσει αν δεν του ανάψουμε κερί ή αν δεν πάμε στην εκκλησία... Πάμε όταν και εφόσον το αισθανόμαστε!

Αυτή είναι η στάση μου απέναντι στην επιλογή του παιδιού μου να πάει κατηχητικό...με μια ανιχνευτική συζήτηση γιατί το ζητάει και εκφράζοντας την άποψή μου.

Εγώ ναι, θεωρώ ότι ακόμη υπάρχει καταπίεση στο θρησκευτικό θέμα...έχουμε δρόμο ακόμη.

Κατηχητικό πήγα 1 ή 2 φορές, γιατί πήγαιναν κάτι φίλες μου. Δε με παρότρυνε κανείς. Η μητέρα μου, παρόλο που πιστεύει έχει ανοιχτά μυαλά και επίσης έναν δικό της τρόπο να πιστεύει.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, να προχωράμε με τη μάνα μου στο δρόμο, να τρέχω να φιλήσω το χέρι ενός παππά (επειδή είχα δει άλλα παιδάκια να το κάνουν) και τη μάνα μου να την πιάνει σκοτοδύνη...και να με μαλώνει απαγορεύοντάς μου να το ξανακάνω ''Ξέρεις που είχε αυτός τα χέρια του πριν και τα φυλάς?'' μου είχε πει:lol:

Djccp2.png

67KIp2.png

Θυμαμαι πως οταν καποιοι γονεις ρωτουσαν τον πατηρ Παισιο ποτε να αρχισουν να μιλανε τα παιδια τους για τον Θεο και ο πατηρ Παισιος απαντουσε ''απο την κοιλια''.

Θεωρω απαραιτητο να δωσω την ευκαιρια στα παιδια μου να γνωρισουν τον Θεο απο μικρα και τη σωστη πιστη στο Θεο και μετα να αποφασισουν τα ιδια τι θα πιστευσουν. Προσωπικα το θεωρω στερηση να μη δινεις στα παιδια την ευκαιρια μεσα σε ενα κοσμο αθεο και χωρις αξιες, να ερθουν σε επαφη με εναν αλλο κοσμο. Τις κοσμικες θεωριες τις συναντανε συνεχεια, τις πνευματικες μονο μετα απο αναζητηση, ετσι βλεπω οτι γινεται. Μετα, ας διαλεξουν το δρομο τους. Αυτον που τους εδειξα ή καποιον αλλο.

Πηγα κατηχητικο και ακομη το θυμαμαι με γλυκητητα, οπως σε αυτο της διπλανης ενοριας μας.

Η μαμα μου ηταν αυτη που μας προετρεψε αλλα ειχαμε βρει και ωραιες παρεες και πηγαιναμε μετα απο μονοι μας.

Ετσι, και εγω τα παιδια μου, τα στελνω ηδη κατηχητικο γιατι γνωριζω πως εγω καποια πραγματα δεν μπορω να τα μεταδωσω οπως ενας που γνωριζει καλυτερα την πιστη μας.

Απο εκει και περα,δε θα τα εστελνα σε οργανωσεις, οπως στο ''Σωτηρα'' αλλα σε κατηχητικο της Εκκλησιας γιατι εγω που πηγα σε αυτες τις οργανωσεις, αν και περασα υπεροχα, ειδα πολλα στραβα και διεστρεβλωσεις της πιστης μας που με κυνηγανε ακομη και σημερα.

Ξερω ομως οτι αυτα ειναι δικα τους στραβα και ετσι επιλεγω απλα αλλο κατηχητικο σχολειο,της ενοριας μας, με ανθρωπο αληθινα χριστιανο και οχι γιαλαντζη.

Πριν γράψεις, σκέψου!

Πριν κατακρίνεις, περίμενε!

Πριν προσευχηθείς, συγχώρα!

Πριν παραιτηθείς, προσπάθησε!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...