Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

gaps diet καντιντα και αλλεργίες

miriki

Recommended Posts

Πιθανότατα έχεις δίκιο. Εντούτοις δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι τελείως απαλλαγμένα από χημικά, π.χ. εμβόλια. Η χρήση τους δεν θα προκαλέσει αλοίωση και στο γάλα ή δεν θα περάσει ένα μέρος και στο γάλα;

Μήπως πρέπει να πάρω κατσικούλα; Και έγω μπορώ να το κάνω, εσεις όμως;

Το ίδιο και με το μέλι. Ποιος μου εγγυάται ότι δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη για την εκτροφή των μελισσών ή οποιοδήποτε άλλο χημικό, δεν ξέρω πού και πώς, για να αποτραπούν ασθένειες στις μέλισσες ή να γίνει το μέλι καλύτερο σε εμφάνιση κ.τ.λ. Όμως το μέλι επιτρέπεται στην gaps, έτσι δεν είναι;

Το χημικό που χρησιμοποιείται για να δίνουν χρώμα στα φρούτα δεν περνάει σε αυτά και άρα και σε εμάς;

Ακολουθώντας την gaps, απο ό,τι κατάλαβα, προσπαθείς να αποφύγεις όλα τα επικίνδυνα για την υγεία, μπορείς όμως; Αν τα προσλαμβάνεις χωρίς να το ξέρεις δεν αποδυναμώνεις ή ακυρώνεις την gaps διατροφή;

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Από που να παίρνουμε πρώτη ύλη για να τρεφόμαστε με ασφάλεια όσοι ακολουθούμε την gaps, εφόσον το ζητούμενο είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα όσο γίνεται πιο αγνα και άρα απαλλαγμένα και από χημικά;

Τέλος, πόσο αξίζει να ακολουθήσεις τόσο αυστηρή διατροφή αν τελικά δεν έχεις τα προσδοκομένα αποτέλεσματα λόγω παραγόντων που δεν μπορείς να ελέγξεις;

Σημειώνω ότι δεν είμαι αντιθετη στην gaps. Μάλιστα στο παρελθόν έχω ακολουθήσει παρόμοια διατροφή που μου τη σύστησε πάρα πολύ καλός γιατρός για να μείνω έγκυος. Απλώς παραθέτω σκέψεις που πιθανότατα και άλλοι θα κάνουν ώστε να επικρίνουν τέτοιου είδους διατροφή και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Κοίτα εσύ κάνεις ότι καλύτερο μπορείς...Αν ξέρεις πχ οτί τα λαχανικά αυτά είναι αράντιστα ή τα ζώα υγειή κλπ παίρνεις από εκεί...δεν παραγωγους κ από κοντα αν μπορείς...Αλλιώς επιλέγεις βιολογικά που "υποτίθεται" ειναι ελεύθερα τέτοιων συστατικών...Σίγουρα κάπου θα την "πατησουμε" αλλά κάνουμε το κατά δύναμιν!!!;)

Τώρα εκτος από τα χημικά κλπ στη gaps αποφεύγονται βασικά οι δισακχαριτες, το άμυλο κ οι επεξεργασμένες τροφές. Αυτή είναι η θεωρία της gaps...τα χημικά ούτως η αλλιώς θα πρέπει να αποφεύγονται είτε κάνουμε αυτή τη διατροφή ή όχι..

Μέλι καταναλώνουμε επίσης βιολογικό για να είναι άθερμο...αν όμως εσύ έχεις κάποιον που να πληρεί όλες τις παραμέτρους μπορείς να πάρεις από αυτόν...στην πόλη δεν μπορούμε να ελεγξουμε την προέλευση γι'αυτό επιλέγουμε βιολόγικα (γνώμη μου έτσι??). Αν έχεις δικά σου ακόμη καλύτερα!!!:-P

Yugup3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 6,5k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Kορίτσια διαβάζοντας για τις αλλεργίες, είδα για την gaps, με ενδιαφέρει για την μικρή και λέμε με τον άντρα μου μήπως την ξεκινάγαμε, πρέπει όμως να αγοράσω το βιβλίο, γιατί απο τα λίγα που έχω διαβάσει έχω ψιλομπερδευτεί. Πόσο καιρό πρέπει να την εφαρμόσουμε; Μετά μπορούμε να εισάγουμε πάλι άμυλο ή το σταματάμε για πάντα;

dBPlp3.png MDOFp3.png

Κοιτα αν ψάξεις στο net για gaps legal recipes ή scd recipes θα βρεις αρκετά πράγματα..Επίσης γράφουμε κι εμεις εδώ συνταγές οι οποίες πέτυχαν κ τις μοιραζόμαστε..

Άνοιξα τόπικ για να μην χάνονται εδώ:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=2227022#post2227022

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Kορίτσια διαβάζοντας για τις αλλεργίες, είδα για την gaps, με ενδιαφέρει για την μικρή και λέμε με τον άντρα μου μήπως την ξεκινάγαμε, πρέπει όμως να αγοράσω το βιβλίο, γιατί απο τα λίγα που έχω διαβάσει έχω ψιλομπερδευτεί. Πόσο καιρό πρέπει να την εφαρμόσουμε; Μετά μπορούμε να εισάγουμε πάλι άμυλο ή το σταματάμε για πάντα;

Γενικά η γιατρός συστινει 2 χρόνια αλλά λέει πως άλλοι οργανισμοί θεραπεύονται πιο γρήγορα ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο... θα πρέπει να τσεκαριστεί οτί για 6 μήνες το άτομο είναι εντελώς υγειές χωρις συμπτώματα gaps για να αρχίσει η έναρξη των απαγορευμένων τροφών... Από κει κ πέρα λέει κ στο βιβλίο πως θα πρέπει να γίνει η επαναεισαγωγή...γεκινάς με πατατούλα για λίγο καιρό, μετά με ψευδοδημητριακά (κινόα, φαγόπυρο κλπ) κ ύστερα με σιτηρα...

Πιστεύω για να επανέλθεις θα θες αρκετό διάστημα αν κ ποτέ δεν θα πρέπει να κάνεις την προ gaps διατροφή είδικά στο θέμα της ζάχαρης κ των επεξεργασμένων τροφών.. Ομως δεν θα τίθεται πλέον θέμα μη σωστης πέψης..

Yugup3.png

• Επιστημονική συνεργάτιδα
Χωρίς ψήσιμο, δηλαδή ωμοφαγική συνταγή;

Ωμοφαγική είναι, έχει μόνο ανακάτεμα! Τα ανακατεύω και για να μην κολλάνε τα ξαναβουτάω στο καρύδι. Τα βάζω μέσα σε χαρτάκια γιατί δεν είναι πολύ σταθερά και το μέλι μπορεί να τρέξει. Είναι καλύτερα να τα έχεις στο ψυγείο ή σε άλλο κρύο χώρο.

Αν το καλοσκεφτείς, στο μελομακάρονο ωραία είναι τα καρύδια το μέλι και τα αρωματικά. Το αλεύρι και το λάδι μπαίνουν για να κάνουν το ακριβό (καρύδια κλπ) πιο φθηνό με την ίδια περίπου γεύση.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Διαφημίσεις

Ακριβά δεν ειναι τα προβιοτικα αλλα συνολικά η διατροφη σαν πρώτες ύλες για να καταλάβεις, πολυ κρέας πολλά αυγά πολλοι ξηροί καρποί κ ΌΛΑ βιολογικα για να αποφεύγουμε τα αντιβιοτικά κλπ....

Πάνω σε αυτό έχω καταλήξει ότι αν πρέπει να φας κάτι βιολογικό αυτό σίγουρα πρέπει να είναι το κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, ασχέτως γκαπς. Τώρα αν κάποιος δυσκολεύεται οικονομικά θα μπορούσε να καταναλώσει λαχανικά και φρούτα συμβατικά, με την προυπόθεση ότι προσέχει την προέλευσή τους.

Καλό θα ήτανε ν' αρχίσετε τη full GAPS και μετά τις γιορτές να κάνετε την Intro.

Edit: Kαι την GAPS να μην κάνει κανείς θεωρώ τα γλυκά των Χριστουγέννων "γλυκό θάνατο", πάντα τα απέφευγα και ποτέ δεν έδινα στα παιδιά, ο γιος μου δεν ξέρει τι είναι το μελομακάρονο και δεν είναι ανάγκη να μάθει ποτέ.

Αυτό θα ήταν καλό να το κάνει ακόμα και η ίδια. Σκεφτείτε το σοκ στον οργανισμό να μπει από μία σαβουροδιατροφή κατευθείαν στην ίντρο. Εμείς ξεκινήσαμε με το να κόψουμε γλουτένη και ζάχαρι. Και σιγά σιγά μπαίνουμε στην φουλ δίαιτα ουσιαστικά χωρίς να το καταλάβουμε (και πολύ :mrgreen:), αφού κόβω σταδιακά όλα τα απαγορευμένα.

Αχχχχ Rosie, σκέφτομαι τι έχω να ακούσω στις γιορτές για το παιδί...και αυτοί που δεν θα μιλήσουν το ύφος τους που θα κρύβει χίλιες λέξεις...Εμείς έχουμε και ονομαστικές γιορτές :roll:

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Κοίταξα λίγο αυτό τη σελίδα. Πολύ χρήσιμη.

Μη μου πεις όμως ότι δεν μπερδεύτηκες με όλες αυτές τις ονομασίες από κολοκύθες, που τις ακούω πρώτη φορά όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά.

Βρε κορίτσια. Βρίσκετε στην Ελλάδα όλα αυτά τα εξειδικευμένα προιόντα;

Εγώ είμαι επαρχία, μένω σε χωριό και προχθές μου έφερε ένας θείος μια γλυκοκολοκύθα τύπου buttercup squash. Τις άλλες πού θα τις βρω?????????

Έχω ήδη αρχίσει να απελπίζομαι. Και να φανταστείς ότι έχω ακόμη πάνω από μήνα για να ετοιμαστώ.

Καθόλου να μην απελπίζεσαι! Οι Έλληνες θα έχουν τις πρώτες ύλες τις χώρας τους και οι Άγγλοι της δικής τους. Εγώ παίρνω όποια κολοκύθα βρω. Τυχαία βρήκα στην λαική και μία μαυριδερή που δεν είναι τόσο γλυκιά. Αλλά κι αν δεν την έβρισκα, πάλι τις buttercup θα έπαιρνα. Σιγά μην σκάσουμε τώρα για τον τύπο της κολοκύθας!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Πολύ καλές όλες οι απαντήσεις σας. Και το θέμα με τις gaps συνταγές είναι τέλειο, μπράβο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσω όσα μου είπατε ως τώρα για να δω πώς θα ξεκινήσουμε.

Και άλλη απορία.

Η μικρή είναι 2 και λόγω δυσανεξιών ακόμη δεν έχει δοκιμάσει ωμό αυγό (ψημένο μέσα σε κέικ κτλ δεν φαίνεται να την πειράζει), ψάρι σε ποσότητα και ξηρούς καρπούς. Επίσης γάλα πίνει δικό μου αφού το αγελαδινό την ενοχλεί (η σόγια επιτρέπεται στην gaps; Βρήκα εμπλουτισμένη με ασβέστιο και φαίνεται να την ανέχεται καλά).

Με πόση ασφάλεια θα κάνει την gaps; Σκέφτομαι πριν ξεκινήσουμε να αρχίσω σιγά σιγά να εισάγω αυτές τις τροφές και να δω πώς θα πάει.

Τι λέτε;

0A53p3.png

oC8dp2.png

Πολύ καλές όλες οι απαντήσεις σας. Και το θέμα με τις gaps συνταγές είναι τέλειο, μπράβο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσω όσα μου είπατε ως τώρα για να δω πώς θα ξεκινήσουμε.

Και άλλη απορία.

Η μικρή είναι 2 και λόγω δυσανεξιών ακόμη δεν έχει δοκιμάσει ωμό αυγό (ψημένο μέσα σε κέικ κτλ δεν φαίνεται να την πειράζει), ψάρι σε ποσότητα και ξηρούς καρπούς. Επίσης γάλα πίνει δικό μου αφού το αγελαδινό την ενοχλεί (η σόγια επιτρέπεται στην gaps; Βρήκα εμπλουτισμένη με ασβέστιο και φαίνεται να την ανέχεται καλά).

Με πόση ασφάλεια θα κάνει την gaps; Σκέφτομαι πριν ξεκινήσουμε να αρχίσω σιγά σιγά να εισάγω αυτές τις τροφές και να δω πώς θα πάει.

Τι λέτε;

Αν διαβάσεις παραπανω σε πολλά σημεία γράφουμε για το sensivity test που προτείνει η Cmpbell.. Όμως μπορεις να περιμένεις να διαβάσεις το βιβλιο κ να σε κατευθύνει πως να κανεις την εισαγωγή με ασφάλεια!!! Αν θηλαζεις ακομα θα μπορεις κι εσύ να δοκιμασεις πρώτα πριν της δώσεις..

Yugup3.png

Κοριτσια οσπου να ερθει το βιβλιο και να παρω μια ιδεα πειτε μου λιγακι εσεις το μεσημερι τι τους δινετε να φανε?Εμεις θα χουμε πανηγυρια γιατι σκετο κρεας ο μικρος δεν τρωει με τιποτα...:?

DlkKp2.png

aoJjp3.png

Διαφημίσεις

yotasam, καταλαβαίνω ότι ανησυχείς αρκετά και δεν έχεις άδικο. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, οπότε αναγκαστικά περιοριζόμαστε στο να σκεφτόμαστε και να προσπαθούμε γι αυτά που μπορούμε να κάνουμε κάτι. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τουλάχιστον λιγότερο άγχος.

Εντούτοις δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι τελείως απαλλαγμένα από χημικά, π.χ. εμβόλια.

Έχεις δίκιο. Tελείως απαλλαγμένο απο χημικά δεν είναι ούτε το γάλα της φώκιας στο Β. Πόλο. Έχει βρεθεί DDT στο γάλα τους, παρόλο που το DDT δεν χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να ανησυχούμε για επιβαρύνσεις που δεν υπάρχουν.

Η χρήση τους δεν θα προκαλέσει αλοίωση και στο γάλα ή δεν θα περάσει ένα μέρος και στο γάλα;

Η χρήση τους, το επιβαρύνει με κάποιες επιβλαβείς ουσίες αλλά δεν το αλλοιώνει (δεν το χαλάει). Και το δικό μας γάλα είναι επιβαρυμένο με περιβαλλοντικούς και άλλους ρύπους, αλλά εξακολουθεί να είναι η καλύτερη δυνατή τροφή για το παιδί μας.

Το ίδιο και με το μέλι. Ποιος μου εγγυάται ότι δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη για την εκτροφή των μελισσών ή οποιοδήποτε άλλο χημικό, δεν ξέρω πού και πώς, για να αποτραπούν ασθένειες στις μέλισσες ή να γίνει το μέλι καλύτερο σε εμφάνιση κ.τ.λ. Όμως το μέλι επιτρέπεται στην gaps, έτσι δεν είναι;

Και σε αυτό έχεις δίκιο που ανησυχείς. Για να πάρεις καλύτερο μέλι ή βρίσκεις έναν παραγωγό που εμπιστεύεσαι ή αγοράζεις πιστοποιημένο μέλι.

Υπάρχουν οργανισμοί πιστοποίησης που ελέγχουν και πιστοποιούν τα προϊόντα. Αυτό κοστίζει και ένα μέρος του επιπλέον κόστους των βιολογικών προϊόντων είναι αυτή η πιστοποίηση. Η λειτουργία των οργανιμών πιστοποίησης και οι προδιαγραφές των προϊόντων καθορίζονται με νόμους που έχουν ψηφιστεί και φαίνεται να λειτουργούν ικανοποιητικά, ακόμη και στη χώρα μας. (σε άλλες χωρες λειτουργούν και καλύτερα). Στη χώρα μας εκτιμάται ότι όταν αγοράζουμε ένα πιστοποιημένο προϊόν, έχουμε τουλάχιστον 80% πιθανότητες να ικανοποιεί τις προδιαγραφές για τις οποίες πιστοποιείται.

Εκτός από τα βιολογικά, υπάρχουν και άλλες πιστοποιήσεις, πχ τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης που δεν είναι βιολογικά αλλά από τα συμβατικά είναι τα λιγότερο επιβαρυμένα.

Επίσης υπάρχουν και προϊόντα που δεν είναι πιστοποιημένα αλλά είναι εκ των πραγμάτων λιγότερο επιβαρυμένα. Πχ τα κατσίκια δεν μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες σταυλισμού, είναι υποχρεωτικά ελευθέρας βοσκής, άρα έχουν μικρές πιθανότητες να αρρωστήσουν και να πάρουν φάρμακα, ή να φάνε τροφές ακατάλληλες για το είδος τους. Αντίθετα τα γουρούνια αντέχουν την εντατική εκτροφή και επειδή είναι παμφάγα, είναι από τα πιο επικίνδυνα τα έχουν αλλεργιογόνες ουσίες (πχ τρώνε παραπροϊόντα γάλακτος, άρα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ένα άτομο που έχει αλλεργία στο γάλα).

Το χημικό που χρησιμοποιείται για να δίνουν χρώμα στα φρούτα δεν περνάει σε αυτά και άρα και σε εμάς;

Ποιο είναι αυτό το χημικό; Γνωρίζεις τέτοια διαδικασία;

Ακολουθώντας την gaps, απο ό,τι κατάλαβα, προσπαθείς να αποφύγεις όλα τα επικίνδυνα για την υγεία, μπορείς όμως;

Δεν μπορείς και δεν είναι αυτός ο στόχος της GAPS, ή κάποιου άλλου συστήματος διατροφής. Το να επιβαρύνουμε το σώμα με λιγότερους επιβλαβείς παράγοντες είναι ένα γενικό ζητούμενο ακόμη και αν τρώμε μόνο junk foods. Δηλαδή μια μαργαρίνη βιολογική έχει μικρότερη επιβάρυνση σε φυτοφάρμακα σε σχέση με μία μαργαρίνη μη βιολογική αλλά και τα δύο εξακολουθούν να είναι junk foods. Πλέον υπάρχει τεράστια γκάμα με βιολογικά junk foods που επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία μας αλλά δεν μας επιβαρύνουν με φυτοφάρμακα.

Ο κύριος στόχος της GAPS είναι να επουλώσει το πεπτικό σύστημα με στόχο την καλύτερη υγεία. Δεν ξέρω σε τι ποσοστό το πετυχαίνει, αλλά με δεδομένο ότι βασίζεται στην SCD που έχει δοκιμαστεί αρκετά, νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον τα ίδια αποτελέσματα (αναφέρεται μια εκτίμηση τουλάχιστον της τάξης 70%). Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανένα βιολογικό προϊόν, πάλι θα έχει θετικά αποτελέσματα, ακόμη και αν δεν είναι στον ίδιο βαθμό.

Αν τα προσλαμβάνεις χωρίς να το ξέρεις δεν αποδυναμώνεις ή ακυρώνεις την gaps διατροφή;

Κάνεις το καλύτερο δυνατό για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι.

Η γλουκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη και το κολλαγόνο του ζωμού βρίσκεται εκεί, όπως βρίσκονται και το ασβέστιο και το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, ακόμη και αν τα λιπαρά οξέα δεν έχουν την ιδανική αναλογία, ακόμη και αν είναι επιβαρυμένα με κάποια χημικά, βρίσκονται εκεί για να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας.

Το βούτυρο από ένα ζώο που ζει έξω και τρέφεται με χορτάρι έχει περισσότερη βιταμίνη D σε σχέση με το βούτυρο από ένα ζώο που ζει μέσα, αλλά σε κάθε περίπτωση το βούτυρο περιέχει βιταμίνες ενώ η μαργαρίνη δεν περιέχει και της βάζουν πρόσθετες βιταμίνες που μπορεί να είναι τοξικές.

Όσο και να υποβαθμιστεί μια φυσική τροφή (πχ ένα κοτόπουλο), δεν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει την υποβάθμιση ενός βιομηχανικού προϊόντος, πχ μιας τυρόπιτας που είναι φτιαγμένη με τρανς λιπαρά και έχει συντηρητικά.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Από που να παίρνουμε πρώτη ύλη για να τρεφόμαστε με ασφάλεια όσοι ακολουθούμε την gaps, εφόσον το ζητούμενο είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα όσο γίνεται πιο αγνα και άρα απαλλαγμένα και από χημικά;

Αν είσαι σε ένα αστικό περιβάλλον περιορίζεσαι αναγκαστικά τα πιστοποιημένα τρόφιμα. Αν έχεις πρόσβαση στον παραγωγό, διαλέγεις αυτόν που νομίζεις ότι καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά τα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έγραψα παραπάνω: το χειρότερο κοτόπουλο που μαγειρεύεις στο σπίτι είναι πάρα πολύ καλύτερο από το αλλαντικό που περιέχει συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης.

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Τέλος, πόσο αξίζει να ακολουθήσεις τόσο αυστηρή διατροφή αν τελικά δεν έχεις τα προσδοκομένα αποτέλεσματα λόγω παραγόντων που δεν μπορείς να ελέγξεις;

Σημειώνω ότι δεν είμαι αντιθετη στην gaps. Μάλιστα στο παρελθόν έχω ακολουθήσει παρόμοια διατροφή που μου τη σύστησε πάρα πολύ καλός γιατρός για να μείνω έγκυος. Απλώς παραθέτω σκέψεις που πιθανότατα και άλλοι θα κάνουν ώστε να επικρίνουν τέτοιου είδους διατροφή και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Ο καθένας, ανάλογα με τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει, επιλέγει τι θα κάνει. Αν τα προβήματα που έχει είναι τόσα που του δυσκολεύουν την καθημερινότητα και αν αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί με καμία άλλη προσέγγιση, δοκιμάζει και κάτι άλλο με την ελπίδα να δει βελτίωση.

Πχ μια μαμά που πονάει πολύ στη διάρκεια του θηλασμού λόγω καντιντίασης, μπορεί να κάνει υπομονή για κάποιο διάστημα αλλά δεν μπορεί να πονάει για πάντα. Όταν βλέπει ότι η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποδίδει και συνεχίζει να πονάει αλλά δεν θέλει και να διακόψει το θηλασμό, αποφασίζει πχ να κάνει anti-candida diet, η οποία είναι πολύ πιο αυστηρή και περιοριστική. Αν αυτό την ανακουφίζει από τον πόνο και διευκολύνει την καθημερινότητά της, γι' αυτή αξίζει κάθε μέρα περιορισμού και αυστηρότητας.

Σαν σύμβουλος θηλασμού, όταν έβλεπα ότι μια μητέρα ήταν σε αδιέξοδο με τον πόνο, της πρότεινα να ψάξει το θέμα της anti-candida δίαιτας. Κάποιες μητέρες προτιμούν μια τόσο αυστηρή διατροφή από το να πονάνε, άλλες προτιμούν να πονάνε ή να διακόψουν το θηλασμό. Είναι σημαντικό να έχουν όλες τις πληροφορίες και να μπορούν να επιλέξουν.

H GAPS είναι πολύ πιο διευρυμένη σε σχέση με τις κλασικές anti-candida, πιο κοντά στην παραδοσιακή διατροφή με την οποία ίσως μια μητέρα να είναι εξοικειωμένη, όλα τρώγονται ευχάριστα ακόμη και από αυτούς που δεν κάνουν αυτή τη δίαιτα, οπότε είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας οικογένειας, χωρίς να χρειάζεται να μαγειρεύει κάποιος διπλά. Με αυτό το κριτήριο και με δεδομένο ότι υπάρχει αρκετό υλικό οργανωμένο, άρχισα να το δίνω απλώς ως πληροφορία στις μητέρες που βρίσκονταν σε αδιέξοδο είτε με την κάντιντα, είτε με τις πολλαπλές αλλεργίες του μωρού τους.

Όταν υπάρχουν πολλαπλές αλλεργίες, η μητέρα κάνει τόσο αυστηρή και περιοριστική διατροφή που συχνά εξαντλείται ψυχικά και σωματικά. Μερικές μητέρες δεν αντέχουν να συνεχίσουν το θηλασμό, εξαιτίας των πολλών περιορισμών. Με την SCD και ακόμη περισσότερο με τη GAPS, καταφέρνουν να διευρύνουν πολύ πιο σύντομα και το δικό τους διαιτολόγιο και του μωρού τους βλέποντας παράλληλα μείωση στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικά για τις μητέρες που το μωρό τους έχει πολύ έντονα συμπτώματα: αίμα στις κενώσεις που μπορεί να οδηγήσει και σε αναιμία, έντονο έκζεμα που φέρνει στο μωρό φαγούρα και δεν το αφήνει να ησυχάσει κλπ, είναι πολύ στρεσογόνο να τρώνε καθημερινά με την αγωνία ότι και αυτό το τρόφιμο μπορεί να είναι επιβλαβές και να θηλάζουν με την αγωνία ότι μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα του μωρού τους.

Γι' αυτές η GAPS είναι μια σημαντική διεύρυνση στο διαιτολόγιό τους που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση.

Αγλαια έχεις ακριβή συνταγη ή τα κανεις με το μάτι;;;

Κατερίνα, τα έκανα για πρώτη φορά πέρυσι και δεν τα μέτρησα. Τα έκανα με το καρύδι που μου περίσσεψε από τα παραδοσιακά μελομακάρονα. Φέτος θα κάνω περισσότερα και θα τα μετρήσω, οπότε θα βάλω και τη συνταγή.

super απαντήσεις.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια, αν και απογοητεύθηκα λίγο σε σχέση με τις επιλογές του σχολείου για τη μεγάλη. Αυτή θα δυσκολευθεί πιο πολύ από όλους. Είναι πολύ εθισμένη στα γλυκά και μολίς της το ανακοίνωσα έκανε επανάσταση. Μου είπε ότι προτιμά να λιμοκτονήσει παρά να τα στερηθεί. Για αυτό έλεγα να ξεκινήσουμε μετά τις διακοπές των χριστουγέννων, για να μην της έρθει πολύ απότομα.

Θα πρότεινα να κάνεις κάποια gaps legal γλυκά που νομίζεις ότι θα της αρέσουν, χωρίς να πεις τίποτα. Αυτά που της αρέσουν τα καθιερώνεις και συνεχίζεις έτσι και με συνταγές που δεν είναι για γλυκά. Ακόμη και αν η μεγάλη δεν ακολουθήσει τη δίαιτα, μπορεί να επωφεληθεί από τα καλά μιας διατροφής που είναι πιο πλούσια σε μικρο- και μακροστοιχεία και σε προβιοτικά.

Διαφημίσεις

Θα πρότεινα να κάνεις κάποια gaps legal γλυκά που νομίζεις ότι θα της αρέσουν, χωρίς να πεις τίποτα. Αυτά που της αρέσουν τα καθιερώνεις και συνεχίζεις έτσι και με συνταγές που δεν είναι για γλυκά. Ακόμη και αν η μεγάλη δεν ακολουθήσει τη δίαιτα, μπορεί να επωφεληθεί από τα καλά μιας διατροφής που είναι πιο πλούσια σε μικρο- και μακροστοιχεία και σε προβιοτικά.

Τέλεια ιδέα. Και πάλι καταπληκτική στις απαντήσεις σου, όπως πάντα.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Ποιο είναι αυτό το χημικό; Γνωρίζεις τέτοια διαδικασία;

Είναι αιθυλένιο, αν δεν κάνω λάθος. Το χρησιμοποιεί ο άντρας μου όταν τα πορτοκάλια είναι πράσινα ακόμη, όπως αυτή την εποχή, για να τους δώσει χρώμα. Για αυτό, αν δείτε, τα πορτοκάλια έχουν πράσινα στιίγματα.

Είναι νόμιμο και μη τοξικό αλλά εφόσον δεν είναι φυσικό θεωρώ ότι κάτι περνάει στο πορτοκάλι. Δεν το έχω ψάξει όμως.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Αψογες απαντησεις, ευχαριστούμε!

Σχετικα με αυτο που εχω τονισει, θελω να ρωτησω, αν δεν κανεις αυστηρα την διαιτα δεν επωφελησε ετσι κι αλλιως; Δηλ εμενα τα παιδια τρωνε μονο βιολογικα προιοντα, αρκετα λαχανικα και φρουτα, κθολου γλυκα αλλα τρωνε και πολλες πατατες και μακαρονια, καθως και γαλακτοκομικα, ψωμι, δημητριακα (που δεν επιτρεπονται στην γκαπς). Λογω του οτι ειναι μικρα -2.5χρ -το βλεπω δυσκολο μια μερα να τα κοψω μαχαιρι. Αλλα αν σιγα σιγα τα περιορισω σε μια φορα την εβδομαδα πχ, θα δω βελτιωση στο πεπτικο ή πρεπει η διαιτα να ακολουθειται αυστηρα, αλλιως αναιρειται; Την ιδια απορια εχω και για τα προβιοτικα, θα ωφελησουν να τους τα δωσω σαν συμπληρωμα χωρις να ακολουθω πληρως τη διαιτα;

Αψογες απαντησεις, ευχαριστούμε!

Σχετικα με αυτο που εχω τονισει, θελω να ρωτησω, αν δεν κανεις αυστηρα την διαιτα δεν επωφελησε ετσι κι αλλιως; Δηλ εμενα τα παιδια τρωνε μονο βιολογικα προιοντα, αρκετα λαχανικα και φρουτα, κθολου γλυκα αλλα τρωνε και πολλες πατατες και μακαρονια, καθως και γαλακτοκομικα, ψωμι, δημητριακα (που δεν επιτρεπονται στην γκαπς). Λογω του οτι ειναι μικρα -2.5χρ -το βλεπω δυσκολο μια μερα να τα κοψω μαχαιρι. Αλλα αν σιγα σιγα τα περιορισω σε μια φορα την εβδομαδα πχ, θα δω βελτιωση στο πεπτικο ή πρεπει η διαιτα να ακολουθειται αυστηρα, αλλιως αναιρειται; Την ιδια απορια εχω και για τα προβιοτικα, θα ωφελησουν να τους τα δωσω σαν συμπληρωμα χωρις να ακολουθω πληρως τη διαιτα;

Αν πας σε κάποια από τις προηγούμενες σελίδες (δεν θυμάμαι τώρα:rolleyes:) θα δείς που η Αγλαια γράφει ένα μεγάλο post για τα προβιοτικά πολύ αναλυτικά σε ποιές μορφές κ τι προσφέρει η κάθε μία...

Τώρα τα γαλακτοκομικά δεν απαγορεύονται ΟΛΑ στη διατροφή, εκτός από κάποια τυριά που μπορείς να δεις από τον καταλογο, όλα τα υπόλοιπα όπως βουτυρο, γιαούρτι, κεφιρ, τυριά όχι μόνο επιτρέπονται αλλά "επιβάλλονται"... αρκεί να είναι καταλληλα κ αγνα...συνήθως πχ για το γιαούρτι προτεινει να παρασκευάζεται στο σπιτι..

Ούτε εγώ τα έκοψα τα αμυλώδη μαχαίρι σιγα σιγα τα μείωνα αλλά παρ'όλα αυτά είδα βελτίωση...Τώρα βέβαια που τα έχουμε κόψει κ τελείως βλέπω διαφορά κ στην συμπεριφορά του παιδιού..

Yugup3.png

Αν πας σε κάποια από τις προηγούμενες σελίδες (δεν θυμάμαι τώρα:rolleyes:) θα δείς που η Αγλαια γράφει ένα μεγάλο post για τα προβιοτικά πολύ αναλυτικά σε ποιές μορφές κ τι προσφέρει η κάθε μία...

Τώρα τα γαλακτοκομικά δεν απαγορεύονται ΟΛΑ στη διατροφή, εκτός από κάποια τυριά που μπορείς να δεις από τον καταλογο, όλα τα υπόλοιπα όπως βουτυρο, γιαούρτι, κεφιρ, τυριά όχι μόνο επιτρέπονται αλλά "επιβάλλονται"... αρκεί να είναι καταλληλα κ αγνα...συνήθως πχ για το γιαούρτι προτεινει να παρασκευάζεται στο σπιτι..

Ούτε εγώ τα έκοψα τα αμυλώδη μαχαίρι σιγα σιγα τα μείωνα αλλά παρ'όλα αυτά είδα βελτίωση...Τώρα βέβαια που τα έχουμε κόψει κ τελείως βλέπω διαφορά κ στην συμπεριφορά του παιδιού..

ευχαριστω, θα ψαξω πιο πισω (δεν εχω τελειωσει την αναγνωση ολου του θεματος..:oops::oops:)

Για τα γαλακτοκομικα, οκ, αλλα δεν επιτρεπεται το αγελαδινο γαλα...και πινουν και πολυ..θα πρεπει να το αντικαταστησω οπωσδηποτε;

Τι διαφορα βλεπεις στη συμπεριφορα;

ευχαριστω, θα ψαξω πιο πισω (δεν εχω τελειωσει την αναγνωση ολου του θεματος..:oops::oops:)

Για τα γαλακτοκομικα, οκ, αλλα δεν επιτρεπεται το αγελαδινο γαλα...και πινουν και πολυ..θα πρεπει να το αντικαταστησω οπωσδηποτε;

Τι διαφορα βλεπεις στη συμπεριφορα;

Το θέμα είναι τι ανέχεται ο οργανισμος!! Συνήθως οργανισμόι με τέτοια προβληματα το πρώτο πράγμα που δεν ανέχονται είναι το γάλα κ γι'αυτό στην αρχή της διατροφής δεν το συστίνει αλλ'α αργότερα σιγα σιγα όταν όλα φτιάχνουν στο έντερο κάνει κ εισαγωγή γάλακτος (μην τρομαξεις ωμό γάλα)..αλλά πάντα το κυρίαρχο ρόλο έχουν τα γαλακτοκόμικά επειδή είναι πολύ πιο ωφέλιμα μιας κ το γάλα που έχουμε εδώ είναι πάρα πολύ επεξεργασμένο...

Πολλόι γονείς που ακολουθούν παραδοσιακή διατροφή μετά τον αποθηλασμό δεν δίνουν καθολου γάλα του εμπορίου κ χωρίς να ξέρουν την gaps..

Πάνω σε αυτό καλό θα ήταν να μας έλεγαν την γνώμη τους κ οι άλλες κοπέλες..

Το παιδ'ι μου έχει ηρεμίσει..οι κοντινοι μου ανθρωποι το έχουν καταλάβει γιατί είχα ένα παρα πολύ δυσκολο παιδι (δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθω σε ένα post). O μπαμπάς της υποστηρίζει πως έχει δυναμώσει κ το ανασοποιητικό της:) Εγώ βάβαια σαν μαμα κράταω κ λίγες επιφυλάξεις γι'αυτο:rolleyes:

Yugup3.png

Καλε ειχα βαλει τα αμυγδαλα στο φουρνο για να στεγνωσουν κ δυο μου μουχλιασαν:shock::shock:

Δεν μου έχει ξανασυμβει αυτο!!! Τι να εφταιξε?? Επηρεάζονται κ τα υπολοιπα??:confused:

Yugup3.png

Πολλόι γονείς που ακολουθούν παραδοσιακή διατροφή μετά τον αποθηλασμό δεν δίνουν καθολου γάλα του εμπορίου κ χωρίς να ξέρουν την gaps..

Εγώ το έχω γράψει πολλές φορές, ο γιος μου αποθήλασε από μόνος του στους 28 μήνες και δεν έχει πιεί ποτέ του γάλα, είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο.

Του δίνω παραδοσιακό γιαούρτι, τυράκια καλής ποιότητος και βάζω βούτυρο στα φαγητά μας, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, δεν τα θεωρώ απαραίτητα.

Το χυλό βρώμης που τρώει κάθε πρωί τον φτιάχνω με φρέσκο γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας.

Αν τους ετοιμάζεις τα φαγητά τους με ζωμό από κόκαλα τότε δεν θα έχεις ανησυχείς ούτε για το ασβέστιο.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Το θέμα είναι τι ανέχεται ο οργανισμος!! Συνήθως οργανισμόι με τέτοια προβληματα το πρώτο πράγμα που δεν ανέχονται είναι το γάλα κ γι'αυτό στην αρχή της διατροφής δεν το συστίνει αλλ'α αργότερα σιγα σιγα όταν όλα φτιάχνουν στο έντερο κάνει κ εισαγωγή γάλακτος (μην τρομαξεις ωμό γάλα)..αλλά πάντα το κυρίαρχο ρόλο έχουν τα γαλακτοκόμικά επειδή είναι πολύ πιο ωφέλιμα μιας κ το γάλα που έχουμε εδώ είναι πάρα πολύ επεξεργασμένο...

Πάνω σε αυτό καλό θα ήταν να μας έλεγαν την γνώμη τους κ οι άλλες κοπέλες..

Το παιδ'ι μου έχει ηρεμίσει..οι κοντινοι μου ανθρωποι το έχουν καταλάβει γιατί είχα ένα παρα πολύ δυσκολο παιδι (δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθω σε ένα post). O μπαμπάς της υποστηρίζει πως έχει δυναμώσει κ το ανασοποιητικό της:) Εγώ βάβαια σαν μαμα κράταω κ λίγες επιφυλάξεις γι'αυτο:rolleyes:

ρωταω για τη συμπεριφορα γιατι πολλες φορες αναρωτιεμαι και για τα δικα μου, οταν εχουν ακραια συμπεριφορα, ειναι της ηλικιας ή κατι δε παει καλα; Συνηθως ολα τα αποδιδουμε στο χαρακτηρα, στην ηλικία κλπ. Τωρα εχω αρχισει να διαβαζω το θεμα και τις διαφορες πληροφοριες σχετικα με το πεπτικο κλπ και υποψιαζομαι οτι πολλα μπορει να εξηγουνται απο τη διατροφη!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...