Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ελλειψη Σιδήρου


chris78

Recommended Posts

Εχω δημοσιευσει το θέμα σε αλλο τοπικ και δεν πήρα απάντηση γι'αυτό ανοίγω νέο θέμα εδώ. Παρακαλώ για τη γνώμη σας. Ευχαριστώ...

 

Καλησπέρα σας!!!

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα θέμα που με απασχολεί. Έχω ένα μωράκι που πρόκειται να κλείσει τον πρώτο του χρόνο σε μια εβδομάδα. Το θηλάσα αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και τον 7ο μήνα ξεκινήσαμε σιγά σιγά την εισαγωγή στέρεων τροφών, αλλά ουσιαστικά το γάλα μου ήταν η κύρια διατροφή του μέχρι το τελευταίο τρίμηνο, γιατί στηναρχή πέρα από την φρουτόκρεμα το πρωί δεν ήθελε άλλο φαγητό. Αυτά που τρώμε μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές είναι φρουτόκρεμα (από φρέσκα φρούτα ) το πρωί ,κάποιες φορές και με δημητριακά (βρώμη, κεχρί κτλ), φαγητό το μεσημέρι (διάφορες εναλλαγές λαχανικών με μοσχάρι ή κοτόπουλο) και τους τελευταίους 1,5 με 2 μήνες έχω ξεκινήσει και ένα απογευματινό (ή βραδυνό αν λείπουμε το απόγευμα) που μπορείνα είναι φρουτό με δημητριακά (φρέσκα), τόστ,βραστά λαχανικά από το μεσημεριανό ή σκέτα φρούτα, ή τραχανά βρασμένο με νερό. Γενικά θηλάζει 2-3 φορές τη νύχτα και 6-7 φορές τη μέρα, χωρίς πρόγραμμα βασικά όποτε και για όσο εκείνος θέλει και οι τροφές που τρώει είναι όλες φρέσκιες, δεν του έχω δώσει ποτέ τίποτε του εμπορίου εκτός από ρυζογκοφρέτες.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Πρόσφατα κάναμε εξετάσεις αίματος και το μωρό έχει έλλειψη σιδήρου. Δείκτη 3 με φυσιολογικό πάνω από 22 απ'ότι μου είπε η γιατρός. Οι αποθήκες του μου είπε είναι άδειες. Μουσυνέστησε λοιπόν να ξαναξεκινήσω το συμπλήρωμα σιδήρου, το οποίο το έδινα μέχριτον Ιούνιο από τον 6ο μήνα, όπου και σταμάτησα από μόνη μου μετά από μια ίωση που πέρασε το μωρό. Τώρα μου είπε να δίνω10 σταγόνες την ημέρα (5πρωί, 5 μεσημέρι), να δίνω ποιο συχνά μοσχάρι και τοαπόγευμα/βράδυ να δίνω κρέμα. Τη ρώτησα τι κρέμα? Αυτές του εμπορίου μου λέει. Μαέχουν ζάχαρη… Δώσε τότε κουάκερ με γάλα. Τι γάλα ρωτάω, αφού θηλάζω. Σκόνη 3ηςβρεφικής ηλικίας μου απαντάει. Ρώτησα εάν μπορώ να του δώσω κάτι άλλο και νααποφύγω το ξένο γάλα και μου είπε ότι στην ηλικία που είναι το μωρό μου το γάλαμου του δίνει μεν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά δεν τον καλύπτει σε σίδηρο καιμόνο αυτά τα γάλατα ή οι κρέμες μπορούννα καλύψουν τις ανάγκες του γιατί είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο και βιταμίνη D. Να του φτιάχνω μου είπεγια απόγευμα ή βράδυ κουάκερ και να βάζω μέσα 3-4 μεζούρες σκόνη γάλα. Δενξέρω τι να κάνω… Το συζήτησα με τον άντρα μου και είπαμε μήπως να μην τουδώσουμε το γάλα και να αρκεστούμε στο συμπλήρωμα σιδήρου. Αλλά από την άλληφοβάμαι… και αν πράγματι το έχει ανάγκη το μωρό μου??? Δεν θέλω να πάρω τέτοιαευθύνη και να του κάνω ζημιά. Φοβάμαι μήπως με την εμμονή μου να μην δώσω στο μωρό μου σκόνες καιέτοιμες τροφές του εμπορίου του στερήσω στην παρούσα φάση κάτι που ίσωςχρειάζεται και εγώ δεν έχω καταφέρει να καλύψω… Τις τελευταίες μέρες έχω προσπαθήσει να του δώσω κουάκερ με βρασμένο καρότο αλλά δεν το τρώει και έχω διαβάσει κάπου ότι τα φρούτα δεν είναι καλό να τα δίνει βράδυ γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επηρεάζουν τον ύπνο του μωρού. Με αποτέλεσμα να μην ξέρω τι να του δώσω για βραδυνό, έχω εκεί το κουτί το γάλα που μου έδωσε η γιατρός και δεν το έχω ανοίξει ακόμα. Σας παρακάλώ πείτε μου τη γνώμη σας... τι να κάνω??? Χρειάζεται πράγματι το μωρό μου αυτή τη σκόνη??? Και αν όχι τι να του δίνω το βράδυ για να καλύψω τις ανάγκες του για σίδηρο??? Φυσικά πριν κοιμηθεί τον θηλάζω πάντα... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια. Σας παραθέτω παρακάτω μερικές πληροφορίες...

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος – 40στή

Β. Το φύλο του βρέφους - αγόρι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) - ΦΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. - επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή καιποια η ελάχιστη. – πολύ λίγο μέχρι 8,5

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. - όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

 

Γέννηση 19/08/2010 – 3470γρ

20/08/2010– 3400γρ

21/08/2010– 3340γρ

22/08/2010– 3410γρ

23/08/2010– 3440γρ

28/09/2010– 5100γρ

19/10/2010– 5600γρ

18/11/2010– 6300γρ

16/12/2010– 6800γρ

18/01/2011– 7350γρ

17/02/2011– 8000γρ

22/03/2011– 8850γρ

05/05/2011– 9200γρ

07/06/2011- 10050gr

11/07/2011– 9800gr

25/07/2011– 9900gr

11/08/2011– 10200gr

 

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. – περίπου12-13 γεύματα

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει – περίπου στα 10

παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα – δεν έχει πάρει ποτέ τίποτα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετεμετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύποτου θήλαστρου και την εταιρεία. – δενέχουμε χρησιμοποιήσει

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείται

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί).Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύαπορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετεμέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημαίνει ότι τοπαιδί έχει ουρήσει. – 8 με 10 πάνες

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο – 3 με 4

 

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήτανχρήσιμη....

 

Να αναφέρω ότι τον Ιούνιο περάσαμε μια ίωσηγαστρεντερίτιδας και για 3 εβδομάδες περίπου δεν έτρωγε τίποτα, ήθελε μόνο ναθηλάζει. Γι’αυτό και η απώλεια βάρους. Συγνώμη εάν σας κούρασα με τομακροσκελές μήνυμα. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι πολύτιμη. Ευχαριστώ και πάλι!

PuMep3.png?UOeroVFC
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


και η δικιά μου είχε λίγο χαμηλό σίδηρο (όχι τόσο όσο εσείς) όταν ξεκινήσαμε τις στερεές. Μου είχε προτείνει το ίδιο τότε η παιδίατρος, να επιλέξω κάποια κρέμα εμπορίου ρυζάλευρο για να τη βοηθήσει. Ήμουν κι εγώ κατά των κρεμών αυτών, και είχα προβληματιστεί όπως κι εσύ. Τελικά σκέφτηκα ότι τα μειονεκτήματα της κρέμας ήταν λιγότερα από τα ενδεχόμενα προβλήματα της έλλειψης σιδήρου και επέλεξα μια organic εμπλουτισμένη και της έδινα για ένα διάστημα, που να σου πω την αλήθεια δεν ξεπέρασε τις 2-3 βδομάδες. Μετά την κόψαμε εντελώς.

 

Μπορείς για ένα διάστημα να της δώσεις κάποια τέτοια κρέμα, αν βρεις κάποια που να σε ικανοποιεί. Μπορείς επίσης να ψάξεις ποιες τροφες είναι πιο πλούσιες σε σίδηρο και με ποιο τρόπο απορροφάται καλύτερα και να τα εμπλουτίσεις όλα αυτά στη διατροφή του παιδιού. Πιστεύω κι αυτό θα βοηθήσει την κατάσταση.

Time flies like the wind; fruit flies like bananas
 

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχω αγχωθεί παρα πολύ ακριβώς γι'αυτό το λόγο. Φοβάμαι μήπως η έλλειψη σιδήρου είναι πιο σοβαρή από το να μην δώσω σκόνες. Το θέμα είναι ότι αυτό που μου πρότεινε η γιατρός είναι σκόνη γάλα το οποίο λέει να το βάζω μέσα στο κουάκερ για απογευματινό. Ακόμα δεν το έχω ανοίξει το κουτί...

PuMep3.png?UOeroVFC
Link to comment
Share on other sites

Ίδια περίπτωση με την δικιά μου!Θήλασα και εγώ 6 μήνες αποκλειστικά και θηλάζω ακόμα.Ο γιος μου είναι τώρα 17 μηνών.Κάναμε εξετάσεις όταν ήταν 13 μηνών και διαπιστώσαμε οτι έχει έλλειψη σιδήρου.Παίρνουμε ένα σιροπάκι το ferrum νομίζω λέγεται κάθε μέρα απο 5 μλ.Σε λίγο θα του κάνουμε επαναλλειπτικές γιατί πέρασε το 2 μηνο που είπε ο γιατρός.Θα σου πω τι κάνω εγώ μήπως και σε βοηθήσω.Λοιπόν ο σίδηρος απορροφάται πολύ δύσκολα και αν το παιδί φάει οποιοδήποτε τροφή που περιέχει σίδηρο και θηλάσει νωρίτερα απο 2 ώρες είναι πιθανόν να μην απορροφήσει τον σίδηρο λόγω του ασβεστίου που περιέχει το γάλα.Έτσι λοιπόν 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά το γεύμα δεν τον θηλάζω.Έλπίζω να έχει κάποιο αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος γιατί το ίδιο έκανα και στην εγκυμοσύνη μου όταν είχα θέμα με το σίδηρο.Επίσης πολύ σημαντικό!!!Ο σιδήρος αποφορροφάται τέλεια σε συνδιασμό με βιταμίνη c.Μετά το σιρόπι δώσε λίγο χυμό πορτοκάλι.Πιστεύω να σε βοήθησα.Ξέχνα πάντως τις κρέμες και τα γάλατα.

o30Sp3.png

 

 

 

cZW4p3.png

Link to comment
Share on other sites

Να πω επίσης οτι στην εγκυμοσύνη μου είχα χαμηλό αιματοκρίτη και έπεσε αρκετά ο σίδηρος μου στον 6ο μήνα.Εκει λοιπόν που έπαιρνα 1αμπούλα σίδηρο τη μέρα ο γιατρός μου αύξησε τη δόση και μου είπε να παίρνω 2 αμπούλες.Δεν τον άκουσα.Συνέχισα να παίρνω μια αμπούλα απλα αμέσως μετά έπινα φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι.Σε πληροφορώ στις επόμενες εξετάσεις ο σίδηρος και ο αιματοκρίτης μου εκτοξεύτηκε!Ποτέ μου δεν είχα 41 αιμοτοκρίτη!!Οπότε πιστεύω οτι βοήθησε πολύ και το εφαρμόζω τώρα και στο γιο μου.Μακάρι να μην έχει πρόβλημα στις επόμενες εξετάσεις!Θα δούμε!

o30Sp3.png

 

 

 

cZW4p3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμένα μου έχει δώσει κάτι σταγόνες για το μικρό, 5 το πρωί με τη φρουτόκρεμα για μια εβδομάδα και μετά αλλες 5 το μεσημέρι με το φαγητό του. Την φρουτόκρεμα την τρώει γύρω στις 10.30 με 11.00 και ύστερα του στίβω ένα πορτοκάλι γύρω στις 12.30-13.00 και αργότερα θηλάζει και κοιμάται. Το μεσημεριανό το τρώει μόλις ξυπνάει. Αυτό εννοείς όταν λές μετά ή αμέσως μετά??? Μήπως να του στίβω το πορτοκάλι μέσα στην φρουτόκρεμα να το παίρνει μαζί με το σίδηρο??? Απλά γίνεται πολύ νερουλή γι'αυτό το δίνω χώρια και του αρέσει κιόλας... Πάντως σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, μου είχε πεί η γιατρός ότι ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα με τα φρούτα αλλά δεν μου είχε πεί συγκεκριμένα για τη βιταμίνη C.

PuMep3.png?UOeroVFC
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...