Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δεν αμύνεται

Recommended Posts

Ο γιός μου που κοντεύει τα 4 είναι αρκετά γεροδεμένο παιδί για την ηλικία του. Παρόλα αυτά, όσες φορές έχει έλθει σε αντιπαράθεση με άλλο παιδί (ακόμα και μικρότερο), έχει κάτσει και έχει φάει ξύλο. Δεν ανταποδίδει ούτε αμύνεται.

Έως σήμερα βέβαια που πάει πρώτη φορά παιδικό σταθμό, δεν έχει μάθει να είναι με άλλα παιδάκια και ίσως να μην έχει γνωρίσει τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση.

Στις φετινές διακοπές ήταν μαζί με το συνομήλικο ξάδελφό του, ο οποίος έχει δίδυμη αδελφή και είχε πάει πέρσι παιδικό σταθμό. Καθόταν αγόγγυστα και ο ξάδελφός του τον έσπρωχνε, τον έδιωχνε και του έπαιρνε τα παιχνίδια.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε παιδικό σταθμό και πήγε περιχαρής. Αυτή όμως, την εβδομάδα κλαίει κάθε πωί, ότι δεν θέλει να πάει. Ο λόγος; Μας λέει ότι είναι ένα παιδάκι που τον σπρώχνει συνέχεια...

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να του λέμε ότι τα παιδάκια δεν τα πειράζουμε. Όμως, δεν θα κάτσεις σα χάνος να τις τρως. Να υπερασπίεσαι τον εαυτό σου. Αν σε σπρώξουν θα σπρώξεις, αν σε δείρουν θα δείρεις και αν σε βρίσουν θα αντιμιλήσεις. Είσαι δυνατός, να μη φοβάσαι κανέναν.

Αλλά ως φαίνεται, τα λέμε στο βρόντο. Είναι σωστή η αντιμετώπιση εκ μέρους μας; Μήπως υπάρχει κάποια άλλη πιό σωστή προσέγγιση μιας και αυτή δεν αποδίδει;

AMl8p2.png s30Tp2.png

Διαφημίσεις

AX,και εμεις το ιδιο προβλημα εχουμε και ειναι 5 ετων,και εμεις τα ιδια του εχουμε πει,βεβαια δεν το εχει δειρει κανεις ακομη,αλλα τα σπρωξιματα τα εχουμε,αυτος ή καθεται να τον τραβολογανε ή παραπονιεται σε εμας.πιστευω σωστα του τα ειπατε.

και ο δικος μου ετσι ειναι καθεται και κλαιει και δεν κανει τιποτα οποτε του ειπαμε και εμεις οταν σε χτυπανε χτυπα πισω αλλα ποτε μα ποτε μη το ξεκινησεις εσυ.....

και ο μικρός μου (4 χρονων) τα ίδια έπαθε την 1η μερα στον παιδικο περισυ. τον χτύπησε ένα παιδακι και απο τοτε αντιπαθησε το σχολειο! Φετος στα προνήπια (στο νηπιαγωγειο) που δεν παρουσιαστηκε περιστατικο ακομα, και τα παιδακι ειναι όλα καινουργια πηγαινει χωρις προβλημα και έχει αποκτησει ήδη φίλους. του έχουμε πει και εμείς όμως να αντιδράει αν τον χτυπήσει κανεις.... βλέπουμε.......

Διαφημίσεις

μια απ' τα ιδια (3 χρονων τωρα). το λεω πλεον οτι ειναι πολυ δυνατος σε σχεση με αλλους και μπορει να αμυνθει να μην φοβαται. ποτε ομως να μην ξεκινα να χτυπησει.

ετυχε μαλιστα το καλοκαιρι να δωσει σε ενα παιδακι τα παιχνιδια του για να παιξουν και εκεινο μετα του κοπανησε το φορτηγο στο κεφαλι.

ημουν μπροστα και τον ενθαρρυνα επι τοπου να τον χτυπησει τον αλλο και να παρει το φορτηγο του πισω. το εκανε δειλα και εγω ομολογω τον ενθαρρυνα ακομα πιο πολυ. αφου το πηρε του ειπα "ενταξει ... ειδες που τα καταφερνεις?"

μην μου πειτε οτι δεν ειναι σωστο, γιατι πιστευω πραγματικα οτι ειναι ο μονος τροπος να μην γινει καρπαζοεισπρακτορας.

Μια από τα ίδια, μόνο που εμείς φταίμε για την εξέλιξη γιατί τον μαλώνουμε να μην χτυπάει τον μικρό. Αυτό που προσπαθούμε, ωστόσο, είναι να του μάθουμε να μην αφήνει να τον χτυπάνε. Κάνει και 'προπόνηση' με τον μπαμπά του (σαν παιχνίδι) αν κάποιος πάει να σηκώσει χέρι πάνω του να του πιάσει τα χέρια (συμπεριλαμβανομένου του μικρού του αδερφού...). Νομίζω ότι αν δεν το χει μέσα του το παιδί, καλύτερα να μην ανταποδώσει γιατί θα τις φάει για τα καλά στο τέλος. Αν μάθει να προστατεύεται, θα είναι πιο μάγκας...

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Κι εμένα το παιδί επειδή μεγάλωνε χωρίς άλλα παιδάκια (ο αδελφός του είναι πολύ μικρούλης ακόμη), του έχει λείψει η παρέα και ο κακομοίρης μόλις δει άλλα παιδάκια πάει κοντά, τα αγκαλιάζει, τα φιλάει, αν έχει κάποιο παιχνίδι μαζί του τους το δίνει, καμμιά φορά τους λέει και "σ'αγαπώ"...

Είναι καλόψυχος και τον έχουμε μεγαλώσει μαθαίνοντάς του ότι δεν είναι ωραίο να τσακωνόμαστε αλλά να συζητάμε. Σκέφτομαι ότι στον κόσμο των αρπακτικών που θα μεγαλώσει, ίσως να μην πρέπει να του εμφυτεύουμε και τόσο ιδανικές αρχές γιατί απογοητεύεται και το βλέπω...

@mmaria, δεν πιστεύω ότι δεν είναι σωστό γιατί άλλο να είσαι καλός και άλλο να σε πιάνουν κορόιδο. Άσε γιατί έχω αρχίσει και εκνευρίζομαι...

AMl8p2.png s30Tp2.png

Μια από τα ίδια, μόνο που εμείς φταίμε για την εξέλιξη γιατί τον μαλώνουμε να μην χτυπάει τον μικρό. Αυτό που προσπαθούμε, ωστόσο, είναι να του μάθουμε να μην αφήνει να τον χτυπάνε. Κάνει και 'προπόνηση' με τον μπαμπά του (σαν παιχνίδι) αν κάποιος πάει να σηκώσει χέρι πάνω του να του πιάσει τα χέρια (συμπεριλαμβανομένου του μικρού του αδερφού...). Νομίζω ότι αν δεν το χει μέσα του το παιδί, καλύτερα να μην ανταποδώσει γιατί θα τις φάει για τα καλά στο τέλος. Αν μάθει να προστατεύεται, θα είναι πιο μάγκας...

:confused:Και εμεις το ιδιο λαθος καναμε και τον μαλωναμε για να μην χτυπαει τον αδερφο του και τα αλλα παιδακια και τωρα ειναι στο απεναντη ακρο και οταν τον δερνει καποιο παιδακι αντι να αμυνθη καθετε και τις τρωει,νευριαζει και κλεει χωρις ομως να αντιδρασει.οποια μανουλα εχει την λυση να μου την πει!!!!!!

apHGp3.png

έχεις δίκαιο σ'αυτό. Καλά ειναι να μαθουν να αποφευγουν τις κακοτοπιές και τους καβγαδες γιατι πράγματι το παιδι μας μπορει να μην ειναι τοσο δυνατο όσο καποιο άλλο και να τις αρπάξει γερά... όπου βλέπουν καπνο να φευγουν, εξάλλου νομιζω τα παιδια διαισθάνονται πότε τους παιρνει και πότε όχι σε μια φασαρία. Πρέπει να τους μάθουμε και αλλους τρόπους αντιμετώπισης εκτός της βίας, πιο διπλωματικές λύσεις.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...