Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η σχολική τάξη για τα νήπια είναι υποχρεωτική?


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αποφύγω το νήπιο για το γιό μου.

Είναι υποχρεωτική η φοίτησή του; Υπάρχει σχετική εγκύκλιος; Τι μπορώ

να επικαλεστώ για να αποφύγω την φοίτησή του;

Θα ήθελα να πάει κατευθείαν στην πρώτη δημοτικού. Τώρα είναι 4,5 χρονών (20/5/2005) και ξέρει να γράφει και να διαβάζει, ποιηματάκια, λέει παραμύθια από την φαντασία του με ζώα και γενικά πιστεύω ότι δεν υστερεί από τον μέσο όρο των σημερινών παιδιών. Μένουμε σε χωριό με μεγάλο αγρόκτημα με κότες, άλογα, κατσίκες κτλ και γενικώς ασχολείται με την φύση και το χώμα και περνάει υπέροχα. Σημειωτεόν ότι έχω και μια κόρη 3 ετών (20/12/2006) οπότε έχουν παρέα και κοινές δραστηριότητες. Αν υποχρεωθώ να στείλω στο νήπιο τον γιό θα πρέπει να στείλω και την κόρη. Δεδομένο ότι εργαζόμαστε στο Βόλο

μαζί με την σύζυγό μου θα πρέπει τα παιδιά να ξυπνάνε από τις 6:00

το πρωί και να επιστρέφουν μαζί μας στις 16:00 το απόγευμα.

 

Θεωρώ ότι είναι άδικο να υποβάλλονται σε μια τέτοια διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Μέχρι και φέτος δεν ήταν υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο (αν και μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγαν πως ήταν υποχρεωτικό). Για τον επόμενο χρόνο άγνωστο. Μπορείς να τον γράψεις και αν τελικά δεν είναι υποχρεωτικό, απλά ας μην πάει. Μπράβο του πάντως που τόσο νωρίς έμαθε ανάγνωση και γραφή.

74Qtp3.png2SeRp3.png
Link to comment
Share on other sites

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΝΗΠΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΗΠΙΟ...ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛ ΠΙΟ ΠΙΣΩ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ypepth.gr .ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΝ ΠΑΣ ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΝΗΠΙΑ,ΠΟΎ ΜΙΚΡΟ(100Ε)ΝΟΜΙΖΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΣΕ.Νομίζω πάντως πως θα πρεπε να το ξανασκεφτείτε.Δεν ξέρει πόσα μαγικά πράγματα θα μάθουν,θα δούν και θα ακούσουν...εξάλλου χιλιάδες παιδιά στον κόσμο ξυπνάνε στις 6,ταξιδεύουν ως το σχολείο και γυρνάνε το απόγευμα....Δεν νομίζω πως κάτι έπαθαν.Το νηπιαγωγείο είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση στις μέρες μας.Στόχος μας δεν είναι μόνο να μάθουν τα παιδιά μας να γράφουν και να διαβάζουν....είναι ενα ολόκληρο ταξιδι που αξίζει να το κάνουν....Ας μην είστε τόσο υπερπροστατευτικοί...άδικο να μη ζήσουν και αυτή την εμπειρία....Και κάποιες φορές που βλέπεται πως κουράζονται αποφασίζεται να τους κρατάτε 1-2 μέρες σπιτι...ξανασκεφτείτε το και μιλήστε με ανθρώπους που έχουν εμπειρία στην εκπαίδευση παιδιών και θα δείς.καλή τύχη

SOFTZ

Link to comment
Share on other sites

Όταν έγραψα την κόρη μου στην Α δημοτικού φέτος, μου είπαν πως γι' αυτή τη σχολική χρονιά τουλάχιστο, τελικά, δεν ήταν υποχρεωτικό το νήπιο. Από το νηπιαγωγείο που πήγε, μου έδωσαν μια βεβαίωση πως φοίτησε σε νηπιαγωγείο.

Μπορεί να ξέρεις καλύτερα, εμένα αυτά μου είπαν από το σχολείο της κόρης μου. Καλό απόγευμα! :P

74Qtp3.png2SeRp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συνάντηση για θέματα των νηπιαγωγείων και των Νηπιαγωγών

ΔΟΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1/12/2009 συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και την Ειδική Γραμματέα κ. Θάλεια Δραγώνα με θέμα τα Νηπιαγωγεία, ύστερα από πρόσκληση της Υφυπουργού.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε, από πλευρά του, όλα τα θέματα των νηπιαγωγείων και των Νηπιαγωγών, όπως αυτά ψηφίστηκαν στην 78η Γ.Σ.του κλάδου τον Ιούνιο του 2009.

Συγκεκριμένα:

«ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

Διεκδικούμε:

• Ενιαίο δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Λύκειο.

• Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων.

• Ανέγερση νέων διδακτηρίων ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και όπου υπάρχει η δυνατότητα να ιδρύονται πολυθέσιες μονάδες νηπιαγωγείων.

• Επιλογή των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων με τα ίδια κριτήρια που επιλέγονται και οι αντίστοιχοι προϊστάμενοι Δημοτικών Σχολείων.

• Για κάθε τομέα δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου να διανέμεται από το Υπουργείο Παιδείας δωρεάν σχετική βιβλιογραφία.

• Η προσέλευση και η αναχώρηση των νηπίων να γίνεται με ευθύνη των γονέων, της πολιτείας ή της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάντως όχι με ευθύνη των νηπιαγωγών.

• Τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία να λειτουργούν μέσα από τις κατάλληλες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, με το κατάλληλο βοηθητικό προσωπικό και με μειωμένο αριθμό νηπίων, δηλαδή από τα 25 που προβλέπεται σήμερα στα 15.

• Να καθιερωθεί για κάθε τομέα δραστηριοτήτων και σχετική βιβλιογραφία, απαραίτητη, να έχουν τη δυνατότητα οι Νηπιαγωγοί να χρησιμοποιούν το κατάλληλο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό.

• Διαρκή επιμόρφωση των Νηπιαγωγών.

• Ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα Νηπιαγωγεία.

• Κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών και την παραπέρα εξίσωσή του με όλη την εκπαίδευση σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου για ενιαίο ωράριο με βάση τα χρόνια υπηρεσίας από το Νηπιαγωγείο στο Λύκειο.

• Να καταργηθούν όλες εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες πριμοδοτούν τα ιδιωτικά και δημοτικά Νηπιαγωγεία. Όλα τα νήπια, ηλικίας 4-6 χρόνων, να φοιτούν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

• Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων και το διορισμό δύο χιλιάδων τουλάχιστον Νηπιαγωγών.

• Όχι στην «αποκέντρωση» του Νηπιαγωγείου σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαίδευσης.»

Η Υφυπουργός Παιδείας έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

Καταρχήν δήλωσε, πως η συνάντηση της 24ης Νοεμβρίου 2009, αναβλήθηκε με δική της ευθύνη, για να ετοιμαστεί καλύτερα η σημερινή συνάντηση και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

• Βεβαίωση φοίτησης – Ανάκληση εγκυκλίου 2ας/10/2009: Διάβασε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ σχέδιο απόφασης, που θα υπογραφεί από το Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, το οποίο αναφέρει και τα εξής: «…Ανακαλείται η εγκύκλιος της 2/10/2009, λόγω της πλήρους αντίθεσης του περιεχομένου της προς τη διάταξη του άρθρου 27 του Ν.3687/2008…». Για τη φετινή χρονιά είπε πως θα ζητηθούν οι βεβαιώσεις για να γίνει καταγραφή ποια παιδιά έχουν και ποια δεν έχουν. Όλα τα παιδιά, όμως, θα εγγραφούν στην Α Δημοτικού. Θα έχουμε έτσι δυο κατηγορίες μαθητών, με βεβαίωση παρακολούθησης και χωρίς βεβαίωση. Από την επόμενη χρονιά 2010-2011 η βεβαίωση θα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

• Υποδομές: Μας ανακοίνωσε τον προγραμματισμό που παρέλαβε από τον Ο.Σ.Κ., για την προηγούμενη περίοδο. Δήλωσε ότι το Υπουργείο επανεξετάζει το θέμα των ΣΔΙΤ. Στόχος είναι να επισπευθεί η διαδικασία και να αλλάξει ο προγραμματισμός προς το καλύτερο, έτσι ώστε να χτισθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νηπιαγωγεία. Δεν ήταν έτοιμη σήμερα, να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

• Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή: Δήλωσε πως ισχύουν οι προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αλλά αυτή δεν θα νομοθετηθεί αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές. Για την επόμενη σχολική χρονιά ανέφερε πως θα υπάρχει η δυνατότητα για όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

• Ωράριο Νηπιαγωγών: Δήλωσε πως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύση, από την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Δήλωσε, επίσης, πως για την τρέχουσα σχολική χρονιά παραμένει η πρωινή ζώνη 7-8 για να μην αναστατωθούν οι γονείς.

• Ολοήμερο Νηπιαγωγείο: Αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας να γίνουν όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά πραγματικά ολοήμερα, ως το τέλος της τετραετίας.

• Διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την κ. Δραγώνα ότι ειπώθηκε σε συνάντηση με το «συντονιστικό» των Νηπιαγωγών πως θα διδάσκουν νηπιαγωγοί στην Α και Β τάξη του Δημοτικού.

• Προϊστάμενοι Νηπιαγωγείων: θεωρήθηκε απόλυτα ορθό το αίτημα να κρίνονται οι Νηπιαγωγοί για τις θέσεις Προϊσταμένων με τα ίδια κριτήρια που κρίνονται και τα άλλα στελέχη της εκπαίδευσης.

Τέλος, δήλωσε πως η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς συναντήσεων, που θα γίνουν στην πορεία και θα έχουν ως θέματα τα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, την Ειδική Αγωγή στα Νηπιαγωγεία, κ.λ.π.

Αθήνα 1/12/2009

 

 

 

αυτά σκέφτονται αλλά ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο, οπότε για του χρόνου δε νομίζω να είναι κατι υποχρεωτικό ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Σε συνέντευξή της στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ η Υφυπουργός Ε.Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι από του χρόνου θα ισχύσει κανονικά και χωρίς εξαιρέσεις ο νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στο Νηπιαγωγείο.

Στην πραγματικότητα ο νόμος υπάρχει εδώ και 3-4 χρόνια, αλλά υπήρχε επίσης κι ένα θέμα σχετικό με τη λειτουργία Νηπιαγωγείων εντός των Παιδικών Σταθμών και γι αυτό με υπουργικές αποφάσεις έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια οι εγγραφές στην Α' δημοτικού χωρίς ενδεικτικό Νηπιαγωγείου, επειδή δεν θα μπορούσαν οι Παιδικοί Σταθμοί να χορηγήσουν κάτι τέτοιο, όχι επειδή τα παιδιά δεν πήγαν καθόλου στο νηπιαγωγείο!

Αυτές οι εκκρεμότητες ρυθμίζονται και από τη νέα σχολική χρονιά τα παιδιά μας (κι ο δικός μου 4,5 είναι σχεδόν) θα πάνε κανονικά στο σχολείο υποχρεωτικά, αφού και οι Παιδικοί Σταθμοί που επιθυμούν να λειτουργούν Νηπιαγωγείο θα υποχρεωθούν να συμορφωθούν με τις διατάξεις κι επομένως θα χορηγούν κι ενδεικτικά.

Κατά τα άλλα, αν και αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα με το μικρότερο παιδί κυρίως, είμαι κι εγώ της άποψης ότι πρέπει να πάει το παιδί στο σχολείο κανονικά κι η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδάκια πια ξυπνάνε χαράματα για να τα αφήσουν οι γονείς στο σταθμό ή το σχολείο πριν πάνε στη δουλειά και να τα πάρουν πάλι το απόγευμα επιστρέφοντας:|

Link to comment
Share on other sites

Τα παιδιά που δεν πάνε νηπιαγωγείο, ακόμα κι αν είναι αστεράκια, υστερούν από τα υπόλοιπα παιδιά σε όλους τους τομείς, αναπτυξιακά, κοινωνικά, μαθησιακά. Δε συγκρίνονται τα ερεθίσματα και οι γνώσεις που θα πάρει το παιδί στο σχολείο από αυτά του σπιτιού. Από πέρυσι το νηπιαγωγείο έγινε υποχρεωτικό. Δημιουργήθηκε φέτος μια σύγχηση λόγω ελλείψεων αλλά θα ρυθμιστεί ο νόμος και αργότερα θα γίνει υποχρεωτική διετής φοίτηση.

Link to comment
Share on other sites

Τα παιδιά που δεν πάνε νηπιαγωγείο, ακόμα κι αν είναι αστεράκια, υστερούν από τα υπόλοιπα παιδιά σε όλους τους τομείς, αναπτυξιακά, κοινωνικά, μαθησιακά. Δε συγκρίνονται τα ερεθίσματα και οι γνώσεις που θα πάρει το παιδί στο σχολείο από αυτά του σπιτιού.

 

Πολύ σωστά!!!

Link to comment
Share on other sites

....και αργότερα θα γίνει υποχρεωτική διετής φοίτηση.

 

Και εις ανώτερα!!!!

Δηλαδή πόσο ανώτερα....;

Μόλις τα γεννάμε, να τους τα παραδίδουμε και να πηγαίνουμε όποτε μας επιτρέψουν να τα βλέπουμε λίγο κι εμείς:mrgreen:. Αυτό μέχρι να μεγαλώσουν. Μετά όποτε θέλουν και φιλοτιμούνται θα έρχονται αυτά να μας βλέπουν και θα τα καμαρώνουμε.

 

Πώς θα διοριστούν βρε όλοι αυτοί οι βρεφοκόμοι και οι παιδαγωγοί που περιμένουν και θα περιμένουν; Είναι η καλύτερη λύση....:idea:

"Εύχομαι στους Γερμανούς από ελληνίζοντα φαντάσματα να γίνουν Έλληνες."Φρειδερίκος Νίτσε

Δίχως Ελληνικές σπουδές, δεν υπάρχει εκπαίδευση.

Leo Tolstoy

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Έλεος πια με τη λογοκρισία ρε παιδιά!!!!!!!!

"Εύχομαι στους Γερμανούς από ελληνίζοντα φαντάσματα να γίνουν Έλληνες."Φρειδερίκος Νίτσε

Δίχως Ελληνικές σπουδές, δεν υπάρχει εκπαίδευση.

Leo Tolstoy

Link to comment
Share on other sites

Θεοδώρα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν έχουν εσένα μανούλα να ασχολείσαι δημιουργικά από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί τους, θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες από αμέτρητες ώρες dvd και η/υ. Επίσης καλό είναι να θεσμοθετείται ένα μίνιμουμ δεξιοτήτων και γνώσεων που είναι αναπτυξιακά κατάλληλες για την ηλικία τους ώστε να μην μένει κανένας πίσω και όλα να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσο μπορούν το δυναμικό τους.

 

Όπως λέγαμε και στο θέμα της κατ' οίκον διδασκαλίας καλό είναι να υπάρχουν δυνατότητες και ακόμη καλύτερο αυτές να ελέγχονται/ αξιολογούνται από κάποιον που να είναι σχετικός με το θέμα ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες.

 

Όσο για τον προβληματισμό της φίλης μας, αναγνωρίζω ότι πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ούτε εγώ θα ήθελα να ταξιδεύει καθημερινά το παιδί μου για να πάει στο σχολείο ούτε να ξυπνάει τόσο νωρίς. Από την άλλη το νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο μάθημα και γνώση είναι και παιχνίδι και φίλοι και μια διαφορετική επαφή με την κοινωνία έξω από το οικογενειακό πλαίσιο. Είναι με λίγα λόγια το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα έξω από τον προστατευτικό κλοιό της οικογένειας, βήμα απαραίτητο για την ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί θα αναμετρηθεί με τον εγωκεντρικό εαυτό του και με την υποστήριξη του σχολείου και της οικογένειας θα βγει νικητής.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αποφύγω το νήπιο για το γιό μου.

Είναι υποχρεωτική η φοίτησή του; Υπάρχει σχετική εγκύκλιος; Τι μπορώ

να επικαλεστώ για να αποφύγω την φοίτησή του;

Θα ήθελα να πάει κατευθείαν στην πρώτη δημοτικού. Τώρα είναι 4,5 χρονών (20/5/2005) και ξέρει να γράφει και να διαβάζει, ποιηματάκια, λέει παραμύθια από την φαντασία του με ζώα και γενικά πιστεύω ότι δεν υστερεί από τον μέσο όρο των σημερινών παιδιών.

 

Σαν εκπαιδευτικός που έχει πάρει στο παρελθόν παιδιά Α δημοτικού που δεν είχαν φοιτήσει στο δηπιαγωγείο σε συμβουελυω ανεπιφύλακτα να στείλεις το γιο σου.

 

Δεν έχει να κάνει με τη γραφή και την ανάγνωση αλλά με όλες τις υπόλοιπες εμπειρίες που θα βιώσει εκεί μαζί με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του.

Εξάλλου σκοπός του νηπιαγωγείου δεν είναι ούτε η γραφή ούτε η ανάγνωση, απλά γίνεται μια πρώτη επαφή για την ομαλότερη μετάβαση στο δημοτικό.

 

Αν θέλεις τη γνώμη μου κακώς ξέρει να γράφει και να διαβάζει απο τώρα.

Αυτά διδάσκονται αναλυτικά στην Α δημοτικού οπού ανοίγεται στα παιδια αυτός ο καινούριο θαυμαστός κόσμος των γραμμάτων.

 

Παιδάκια που γνωρίζουν γράμματα και λέξεις απο πριν συχνά αδιαφορούν για το μάθημα και δυσκολεύονται να γίνουν μέλη της ομάδας που ξεκινά απο την αρχή το ταξίδι του αλφάβητου.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αν θέλεις τη γνώμη μου κακώς ξέρει να γράφει και να διαβάζει απο τώρα.

Αυτά διδάσκονται αναλυτικά στην Α δημοτικού οπού ανοίγεται στα παιδια αυτός ο καινούριο θαυμαστός κόσμος των γραμμάτων.

 

Παιδάκια που γνωρίζουν γράμματα και λέξεις απο πριν συχνά αδιαφορούν για το μάθημα και δυσκολεύονται να γίνουν μέλη της ομάδας που ξεκινά απο την αρχή το ταξίδι του αλφάβητου.

 

συμφωνω απολυτα!ως νηπιαγωγος,το νηπιαγωγειο μαθαινει πολλα.τα παιδια κοινωνικοποιουνται και παιρνουν μαθηματα ζωης!!!οσο για τις γνωσεις το καθε πραγμα στην ωρα του.στα 3 καλα ειναι να λενε τραγουδακια,να δουλευουν τα χερακια τους και διαβασμα στην α.θα βαρεθουν να διαβαζουν ,ας μην τα πιεζουμε!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, προνήπιο από πια ηλικία μπορούν να πάνε τα παιδάκια;

 

Φετος προνηπια πανε τα παιδακια που γεννηθηκαν ολο το 2005

 

του χρονου θα δικαιουνται να πανε οσα γεννηθηκαν το 2006

και ουτο καθεξης....

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, ο δικός μου που γεννήθηκε το 2008 θα πάει προνήπιο το 2013? Θα είναι 5 χρονών...μεγάλος για προνήπιο μου φαίνεται...Νήπιο δηλαδή, σε ποια ηλικία πάνε; Μήπως δεν κατάλαβα κάτι σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, ο δικός μου που γεννήθηκε το 2008 θα πάει προνήπιο το 2013? Θα είναι 5 χρονών...μεγάλος για προνήπιο μου φαίνεται...Νήπιο δηλαδή, σε ποια ηλικία πάνε; Μήπως δεν κατάλαβα κάτι σωστά;

 

2009-2010 πανε τα παιδια γεννημενα το 2005

2010-2011 πανε τα παιδια γεννημενα 2006

2011-2012 πανε τα παιδια γεννημενα 2007

2012-2013 πανε τα παιδια γεννημενα 2008

 

Σωστα καταλαβες απλα το παιδακι σου αν γεννηθηκες αρχες του 08 θα ειναι απο τα μεγαλυτερα παιδακια στην ταξη.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους σας,

 

μένω έκπληκτος από την πληθώρα των απαντήσεων και τις συμμετοχές στο θέμα μου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση και ομολογώ ότι με συγκινήσατε.

Νοιώθω ότι οφείλω να δώσω λίγα ακόμη στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της οικογένειά μου τα οποία ίσως βοηθήσουν τις σκέψεις σας.

 

1) Τα παιδιά μας (και εμείς εννοείτε) δεν βλέπουμε τηλεόραση. Εχουμε μια μικρή τηλεόραση στο δωμάτιο των επισκεπτών και τα παιδιά βλέπουν στην ΕΤ3 18:00-19:00 περίπου, μια εκπομπή για τα άγρια ζώα, όποτε θυμηθούν. Ο λόγος που δεν θέλουμε να παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση είναι το γεγονός ότι όταν παρακολουθείς τηλεόραση δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα, σου μπλοκάρει τον εγκέφαλο. Βέβαια για να μην είναι εντελώς αποκομμένα από το μέσο αυτό και πάθουν κάποιο σοκ όταν έρθουν σε επαφή με άλλα παιδάκια, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την παραχώρηση και αν στο μέλλον ζητήσουν κάποια αξιόλογα παιδικά προγράμματα (εννοείτε χωρίς βία) θα υποχωρήσουμε αλλά δεν θα μπορούν να υπερβούν την μία ώρα ημερησίως.

2) Σχετικά με το θέμα της κοινωνικοποίησης πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί και στην πρώτη δημοτικού εφόσον δεν θα είναι πιεσμένος από το άγχος της ανάγνωσης και της γραφής. Συμφωνώ απολύτως με την επαφή με τα άλλα παιδάκια αλλά προτιμώ να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία έτσι ώστε να έχει διαμορφώσει χαρακτήρα και αρχές και δεν θα παρασύρεται – όσο γίνεται - από τις κακές συνήθειες των άλλων παιδιών.

3) Επειδή ως οικογένεια καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα και μέχρι τώρα δεν δίνουμε στα παιδιά μας ζάχαρη, είναι απαραίτητο να καθυστερήσουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας (και σαφώς την επαφή τους με όλες αυτές τις συσκευασμένες τροφές ) οι οποίες δεν παρέχουν καμία διατροφική αξία στα παιδιά και επιπλέον ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία. Ηδη τα παιδιά μας ρωτάνε αν ένα σκεύασμα ή οποιαδήποτε τροφή την οποία τους προσφέρουν περιέχει ζάχαρη ή περιέχει άσπρο αλεύρι και αρνούνται να την καταναλώσουν. Βεβαίως, αυτό συμβαίνει γιατί συνεχώς τους εξηγούμε πόσο κακό κάνει η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι και είναι συνεχώς κοντά μας. Αν μένουν μόνα τους (με τις επιρροές του σχολείου – νηπιαγωγείου) πιθανόν να αρχίσουν να τρώνε τέτοιου είδους σκευάσματα. Βεβαίως, δεν είναι η καταστροφή του κόσμου αν δοκιμάσουν ή αν φάνε αλλά φυσικά δεν θα το επιδιώξω.

4) Πιστεύω ότι στο δημοτικό θα μπορεί να αναπτύξει τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές εφόσον δεν θα είναι πιεσμένος από το άγχος της ανάγνωσης και της γραφής. Σχετικά με το ενδιαφέρον του για το σχολείο δεν νομίζω ότι θα είναι μειωμένο αλλά αντιθέτως θα αισθάνεται άνετα και με την μικρότερη προσπάθεια θα έχει τα μέγιστα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι θα έχει ελεύθερο χρόνο μέσα στην αίθουσα μπορεί να τον αξιοποιήσει δημιουργικά και όχι απαραίτητα να βαριέται.

5) Το γνωρίζω ότι πολλά παιδιά ξυπνάνε από τα χαράματα και μένουν σχεδόν όλη μέρα στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό να γίνεται. Το βέλτιστο θα ήταν να πηγαίνουν μερικές ώρες (2-3) και στην συνέχεια να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια. Επειδή όμως οι συνθήκες εργασίας και οικογένειας δεν πάντα ιδανικές αναγκαζόμαστε να «παρκάρουμε» τα παιδιά μας στα νηπιαγωγεία. Για να γίνω πιο σαφής δεν υπάρχουν πάντα οι παππούδες – γιαγιάδες οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν – διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες ή για βιοποριστικούς λόγους ή για καταναλωτικούς λόγους (να πάρουμε την καινούργια τηλεόραση, κινητό, καλύτερο αυτοκίνητο, κουστούμια, ταγιέρ, κτλ) ή για να κάνουν καριέρα (οι λεγόμενοι Directors, Managers, Account managers, … και όλοι αυτοί οι τίτλοι που σε κάνουν στέλεχος και σου σπαταλούν τον προσωπικό σου χρόνο. Επομένως ότι συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα – λόγω διαφήμισης – δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και σωστό. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα με το κάπνισμα και τα κινητά. Τώρα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και τα πακέτα γράφουν ότι προκαλεί καρκίνο. Τα τελευταία πενήντα χρόνια όμως η διαφήμιση εκθείαζε τους καπνιστές. Ετσι θα συμβεί και με τα κινητά, σε μια εικοσαετία θα πεθαίνει ο κόσμος από καρκίνο στον εγκέφαλο και τότε θα «ανακαλύψουν» ότι το κινητό κάνει κακό τώρα σου δίνουν «δωρεάν χρόνο ομιλίας»!!!

 

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια (τουλάχιστον για μένα)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχω να πω είναι πως η άποψη του καθένα είναι απόλυτα σεβαστή. Αυτό που θεωρώ εγώ σωστό για κάποιον άλλο είναι λάθος. Ο καθένας λειτουργεί όπως νομίζει καλύτερα. Δεν κρίνω και δε θέλω να με κρίνουν.

Στο θέμα μας πάντως, δηλ. κατά πόσο μπορεί το παιδί σου να πάει κατευθείαν στην Α΄Δημοτικού ή όχι, εγώ αυτό που θα έκανα είναι να ρωτήσω στον διευθυντή του δημοτικού σχολείου που ανήκετε τι ισχύει.

74Qtp3.png2SeRp3.png
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους σας,

 

μένω έκπληκτος από την πληθώρα των απαντήσεων και τις συμμετοχές στο θέμα μου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση και ομολογώ ότι με συγκινήσατε.

Νοιώθω ότι οφείλω να δώσω λίγα ακόμη στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της οικογένειά μου τα οποία ίσως βοηθήσουν τις σκέψεις σας.

 

1) Τα παιδιά μας (και εμείς εννοείτε) δεν βλέπουμε τηλεόραση. Εχουμε μια μικρή τηλεόραση στο δωμάτιο των επισκεπτών και τα παιδιά βλέπουν στην ΕΤ3 18:00-19:00 περίπου, μια εκπομπή για τα άγρια ζώα, όποτε θυμηθούν. Ο λόγος που δεν θέλουμε να παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση είναι το γεγονός ότι όταν παρακολουθείς τηλεόραση δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα, σου μπλοκάρει τον εγκέφαλο. Βέβαια για να μην είναι εντελώς αποκομμένα από το μέσο αυτό και πάθουν κάποιο σοκ όταν έρθουν σε επαφή με άλλα παιδάκια, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την παραχώρηση και αν στο μέλλον ζητήσουν κάποια αξιόλογα παιδικά προγράμματα (εννοείτε χωρίς βία) θα υποχωρήσουμε αλλά δεν θα μπορούν να υπερβούν την μία ώρα ημερησίως.

2) Σχετικά με το θέμα της κοινωνικοποίησης πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί και στην πρώτη δημοτικού εφόσον δεν θα είναι πιεσμένος από το άγχος της ανάγνωσης και της γραφής. Συμφωνώ απολύτως με την επαφή με τα άλλα παιδάκια αλλά προτιμώ να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία έτσι ώστε να έχει διαμορφώσει χαρακτήρα και αρχές και δεν θα παρασύρεται – όσο γίνεται - από τις κακές συνήθειες των άλλων παιδιών.

3) Επειδή ως οικογένεια καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα και μέχρι τώρα δεν δίνουμε στα παιδιά μας ζάχαρη, είναι απαραίτητο να καθυστερήσουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας (και σαφώς την επαφή τους με όλες αυτές τις συσκευασμένες τροφές ) οι οποίες δεν παρέχουν καμία διατροφική αξία στα παιδιά και επιπλέον ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία. Ηδη τα παιδιά μας ρωτάνε αν ένα σκεύασμα ή οποιαδήποτε τροφή την οποία τους προσφέρουν περιέχει ζάχαρη ή περιέχει άσπρο αλεύρι και αρνούνται να την καταναλώσουν. Βεβαίως, αυτό συμβαίνει γιατί συνεχώς τους εξηγούμε πόσο κακό κάνει η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι και είναι συνεχώς κοντά μας. Αν μένουν μόνα τους (με τις επιρροές του σχολείου – νηπιαγωγείου) πιθανόν να αρχίσουν να τρώνε τέτοιου είδους σκευάσματα. Βεβαίως, δεν είναι η καταστροφή του κόσμου αν δοκιμάσουν ή αν φάνε αλλά φυσικά δεν θα το επιδιώξω.

4) Πιστεύω ότι στο δημοτικό θα μπορεί να αναπτύξει τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές εφόσον δεν θα είναι πιεσμένος από το άγχος της ανάγνωσης και της γραφής. Σχετικά με το ενδιαφέρον του για το σχολείο δεν νομίζω ότι θα είναι μειωμένο αλλά αντιθέτως θα αισθάνεται άνετα και με την μικρότερη προσπάθεια θα έχει τα μέγιστα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι θα έχει ελεύθερο χρόνο μέσα στην αίθουσα μπορεί να τον αξιοποιήσει δημιουργικά και όχι απαραίτητα να βαριέται.

5) Το γνωρίζω ότι πολλά παιδιά ξυπνάνε από τα χαράματα και μένουν σχεδόν όλη μέρα στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό να γίνεται. Το βέλτιστο θα ήταν να πηγαίνουν μερικές ώρες (2-3) και στην συνέχεια να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια. Επειδή όμως οι συνθήκες εργασίας και οικογένειας δεν πάντα ιδανικές αναγκαζόμαστε να «παρκάρουμε» τα παιδιά μας στα νηπιαγωγεία. Για να γίνω πιο σαφής δεν υπάρχουν πάντα οι παππούδες – γιαγιάδες οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν – διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες ή για βιοποριστικούς λόγους ή για καταναλωτικούς λόγους (να πάρουμε την καινούργια τηλεόραση, κινητό, καλύτερο αυτοκίνητο, κουστούμια, ταγιέρ, κτλ) ή για να κάνουν καριέρα (οι λεγόμενοι Directors, Managers, Account managers, … και όλοι αυτοί οι τίτλοι που σε κάνουν στέλεχος και σου σπαταλούν τον προσωπικό σου χρόνο. Επομένως ότι συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα – λόγω διαφήμισης – δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και σωστό. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα με το κάπνισμα και τα κινητά. Τώρα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και τα πακέτα γράφουν ότι προκαλεί καρκίνο. Τα τελευταία πενήντα χρόνια όμως η διαφήμιση εκθείαζε τους καπνιστές. Ετσι θα συμβεί και με τα κινητά, σε μια εικοσαετία θα πεθαίνει ο κόσμος από καρκίνο στον εγκέφαλο και τότε θα «ανακαλύψουν» ότι το κινητό κάνει κακό τώρα σου δίνουν «δωρεάν χρόνο ομιλίας»!!!

 

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια (τουλάχιστον για μένα)

 

Αγαπητη μου εμεις οι γονεις κανουμε οτι παιρναει απο το χερι μας να προστατευσουμε τα παιδια μας με τον εναν ή αλλο τροπο. Δεν θα σου πω αν αυτα που εφαρμοζεται σαν οικογενεια ειναι σωστα ή οχι, εξαλου αυτο κανενας δεν μπορει να το πει. Ολοι οι νεοι γονεις πειραματιζομαστε και ελπιζουμε καποια μερα οι κοποι μας να εχουν αποδωση.

 

Δυστυχως ζουμε σε εναν "απανθρωπο" κοσμο σε εναν κοσμο που εμεις οι ανθρωποι τον φτασαμε ως εδω. Αργα η γρηγορα οσο "κλεισμενος" ειναι καποιος στο κοσμο του, θα ερθει αντιμετωπος με την πραγματικοτητα και αυτον τον κοσμο.

Το σχολειο ειναι ενα μεσο για να μας προετοιμασει για αυτον το κοσμο.

Τα παιδακια φευγουν απο την θαλπωρη του σπιτιου τους και την στοργη και την αγαπη των γονιων και καλουνται μονα τους να υπερασπισουν τα θελω τους και κατα επεκταση να γινουν ανεξαρτητα και να βιωσουν την πραγματικοτητα της εποχης.

Ναι εχεις δικιο οτι ειναι απανθρωπο να "παρκαρεις" ενα παιδακι στο σχολειο γιατι εσυ εργαζεσαι αλλα ετσι ειναι ο τροπος ζωης πλεον. Εγω παντως πιστευω οτι ο παιδικος ή το νηπιαγωγειο κατ επεκταση, μπορει να ειναι η εξελιξη της αλανας. Θελω να πω οτι εκει τα παιδακια μας παιζουν ομαδικα παιχνιδια, γινονται ομαδα, δημιουργουν και ξεδινουν πραγμα που σε ολη την υπολοιπη μερα το αναζητουν.

 

Σου ευχομαι να παρεις την καλυτερη αποφαση :cool:

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...